• Σχόλιο του χρήστη 'Δέσποινα Βασιλειάδου' | 11 Φεβρουαρίου 2013, 13:00

    Δέσποινα Βασιλειάδου, Ομότιμη Καθηγήτρια Μικροβιολογίας και Υγιεινής Τροφίμων Αριστοτελείου Παν/μίου Θεσ/νίκης, Πρώην Αντιπρόεδρος ΕΦΕΤ Διαβάζοντας τις απόψεις όλων όσων έλαβαν μέρος στη διαβούλευση του Σχεδίου Νόμου «Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στους τομείς της υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων και των ζωοτροφών…» και συγκεκριμένα του άρθρου 55 το οποίο δίνει τη δυνατότητα και στους αποφοίτους των Τμημάτων Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων των Γεωπονικών Σχολών να διεξάγουν και να υπογράφουν μικροβιολογικές, χημικές και μοριακές εργαστηριακές δοκιμές τροφίμων, πρέπει να παρατηρήσουμε τα παρακάτω: 1. Δεν αφαιρεί από κανένα επιστημονικό κλάδο που είχε έως σήμερα τη δυνατότητα της υπογραφής, να υπογράφει. 2. Διορθώνει μία νομοθεσία του 1934 (ν. 6129, άρθρο 6). Φαντάζομαι πως όλοι συμφωνούμε ότι η διόρθωση αυτή είναι επιβεβλημένη διότι από το 1934 τα Γεωπονικά Τμήματα εκσυγχρόνισαν τα προγράμματα σπουδών τους και τα προσάρμοσαν στις ανάγκες της κάθε εποχής, περιλαμβάνοντας 5ετής ολοκληρωμένες σπουδές στην Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων με συνεχείς και πλήρεις εργαστηριακές δοκιμές τροφίμων στα μαθήματά τους. 3. Η διεξαγωγή μιας χημικής, μικροβιολογικής ή μοριακής δοκιμής σε ένα τρόφιμο, απαιτεί ιδιαίτερα εξειδικευμένες γνώσεις στην Επιστήμη και Τεχνολογία των τροφίμων έτσι ώστε ο αναλυτής να μπορεί να ερμηνεύει το αποτέλεσμα της δοκιμής, γεγονός που εγγυάται και την αξιοπιστία της. Από τα παραπάνω προκύπτει πως το άρθρο 55 δίνει την δυνατότητα της καλύτερης αξιοποίησης του επιστημονικού δυναμικού της χώρας κι’αυτό θα πρέπει τις δύσκολες μέρες που διανύουμε να είναι το ζητούμενο από όλους μας και να παραμένει μακριά από οποιαδήποτε συντεχνιακή διεκδίκηση σήμερα.