• Σχόλιο του χρήστη 'Τζιόγκα Δέσποινα' | 11 Φεβρουαρίου 2013, 14:48

    Αναθεώρηση του νόμου 6129 του 1934. Μήπως είναι επιτέλους καιρός μα εκσυγχρονιστούμε? Αγαπητοί συνάδελφοι, Με ιδιαίτερη προσοχή διάβασα τα σχόλιά σας. Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι το συγκεκριμένο άρθρο δεν αφαιρεί από κανέναν το δικαίωμα αλλά δίνει τη δυνατότητα και σε έναν άλλο επαγγελματικό κλάδο να ασχοληθεί με τις αναλύσεις τροφίμων, ανοίγοντας το επάγγελμα όπως επιτάσσουν οι σημερινές συνθήκες. Οι βασικές σπουδές των Γεωπόνων αποφοίτων του τομέα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων συγκεκριμένα περιλαμβάνουν τα δύο πρώτα έτη, μαθήματα ανόργανης και οργανικής χημείας, μαθήματα γενικής μικροβιολογίας και βιοχημείας ενώ στα επόμενη τρία έτη τα μαθήματα εξειδικεύονται πλέον στην Επιστήμη των Τροφίμων (χημεία τροφίμων, ανάλυση τροφίμων, φυσικοχημεία τροφίμων, βιοχημεία τροφίμων, χημεία γάλακτος, μικροβιολογία γάλακτος μαθήματα σχετικά με την τεχνολογία και ανάλυση προϊόντων κρέατος,οπωροκηπευτικών κλπ). Τα παραπάνω μαθήματα περιλαμβάνουν τόσο θεωρητική διδασκαλία όσο και εργαστηριακές ασκήσεις. Τα δε μαθήματα αυτά είναι απαραίτητα για την ερμηνεία των αποτελεσμάτων των αναλύσεων. Οι αναλύσεις τροφίμων είναι απαραίτητες για την διαπίστωση και υποστήριξη της ποιότητας των τροφίμων και γι'αυτό θεωρήθηκαν ευθύς εξ αρχής απαραίτητη διδακταία ύλη στο πρόγραμμα σπουδών των Γεωπόνων Επιστημόνων Τροφίμων. Η συμμετοχή τους όμως με οποιονδήποτε τρόπο στις εργαστηριακές αναλύσεις τροφίμων απαγορεύεται στη Σύγχρονη Ελλάδα με ένα νόμο του 1934 (σχεδόν 80 ετών). Και εδώ αναρωτιόμαστε μήπως η μη αναθεώρησή του εξυπηρετεί τελικά συντεχνιακά συμφέροντα? Το άρθρο 55 του συγκεκριμένου νόμου έρχεται να αναγνωρίσει και στους Γεωπόνους Τροφίμων το δικαίωμα να διενεργούν και να υπογράφουν χημικές, μικροβιολογικές και μοριακές αναλύσεις τροφίμων βασιζόμενο στο πρόγραμμα σπουδών τους το οποίο περιλαμβάνει περισσότερα μαθήματα σχετικά με τα τρόφιμα από ότι οποιασδήποτε άλλης σχολής. Εύχομαι κάποτε να πάψουμε να πάψουμε τις γελοιότητες και τις μικρότητες,να σταματήσουμε να αντιμαχόμαστε ο ένας κλαδος τον άλλο και να δώσουμε στο επάγγελμα που διαλέξαμε ο καθένας μας ότι καλύτερο μπορεί. Δέσποινα Τζιόγκα Υπεύθυνη του εργαστηρίου FOODLAB