Θα ήθελα να επισημάνω με την σειρά μου οτι η Δευτεροβάθμια δεν μπορεί να έχει τα ίδια κριτήρια πρόσληψης με την Πρωτοβάθμια. Με την μοριοδότηση αυτή καταπατούνται τα ακαδημαϊκά κριτήρια και το μεταπτυχιακό δεν έχει την πρέπουσα βαρύτητα. Η μοριοδότηση αυτή σε σχέση με την προϋπηρεσία, υποβιβάζει τον κόπο όλων αυτών που έχουν κάνει Μεταπτυχιακά ποιότητας (και όχι μεταπτυχιακά ῾στο πόδι῾βλέπετε Βουλγαρία, Ιταλία κτλ) από τα οποία έχουν δουλέψει πολύ και έχουν αποκτήσει γνώσεις και βάσεις πάνω στον χαοτικό τομέα της Ειδικής Αγωγής. Δεν γίνεται κάποιος με μοναδικό ακαδημαϊκό προσόν τα σεμινάρια να προηγείται απο κάποιον που έχει ανώτερα ακαδημαϊκά κριτήρια! Γι᾽αυτό τον λόγο προτείνω:
1. Έλεγχος στην αναγνώριση απο το ΔΟΑΤΑΠ των μεταπτυχιακών εξ αποστάσεως.
2. Δικαιότερη μοριοδότηση των μεταπτυχιακών στην Δευτεροβάθμια, μέσω της μοριοδότησης της προϋπηρεσίας με 0,1 μόριο ανα μήνα.
Θα ήθελα να επισημάνω με την σειρά μου οτι η Δευτεροβάθμια δεν μπορεί να έχει τα ίδια κριτήρια πρόσληψης με την Πρωτοβάθμια. Με την μοριοδότηση αυτή καταπατούνται τα ακαδημαϊκά κριτήρια και το μεταπτυχιακό δεν έχει την πρέπουσα βαρύτητα. Η μοριοδότηση αυτή σε σχέση με την προϋπηρεσία, υποβιβάζει τον κόπο όλων αυτών που έχουν κάνει Μεταπτυχιακά ποιότητας (και όχι μεταπτυχιακά ῾στο πόδι῾βλέπετε Βουλγαρία, Ιταλία κτλ) από τα οποία έχουν δουλέψει πολύ και έχουν αποκτήσει γνώσεις και βάσεις πάνω στον χαοτικό τομέα της Ειδικής Αγωγής. Δεν γίνεται κάποιος με μοναδικό ακαδημαϊκό προσόν τα σεμινάρια να προηγείται απο κάποιον που έχει ανώτερα ακαδημαϊκά κριτήρια! Γι᾽αυτό τον λόγο προτείνω: 1. Έλεγχος στην αναγνώριση απο το ΔΟΑΤΑΠ των μεταπτυχιακών εξ αποστάσεως. 2. Δικαιότερη μοριοδότηση των μεταπτυχιακών στην Δευτεροβάθμια, μέσω της μοριοδότησης της προϋπηρεσίας με 0,1 μόριο ανα μήνα.