Άρθρο 04: Έλεγχος για τη χορήγηση πιστοποίησης

1. Τα νομικά πρόσωπα των οποίων οι φάκελοι είναι πλήρεις υποβάλλονται στη συνέχεια σε

διαδικασία ελέγχου συμβατότητας των δικαιολογητικών με τους όρους και τις προϋποθέσεις που τίθενται με τις διατάξεις του παρόντος νόμου.

2. Στο πλαίσιο της διαδικασίας πιστοποίησης του νομικού προσώπου ως Φορέα χορήγησης

πιστοποιητικών γνώσης ξένων γλωσσών , διενεργείται, σε συγκεκριμένη εργάσιμη ημέρα και ώρα, έλεγχος στις εγκαταστάσεις του από υπαλλήλους που υπηρετούν στον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. και Ελεγκτές ενταγμένους στο Μητρώο Αξιολογητών – Επιτηρητών − Ελεγκτών – Επιθεωρητών − Εμπειρογνωμόνων του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., οι οποίοι ορίζονται με απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. μετά από εισήγηση των αρμοδίων οργάνων του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. διά της εκάστοτε αρμόδιας υπηρεσίας του.

3. Δεν μπορεί να διενεργήσει έλεγχο και υποχρεούται να δηλώσει το κώλυμά του πριν την έναρξη του ελέγχου ή κατά τη διαπίστωση του κωλύματος, όποιος συνδέεται με: α)συγγενική σχέση εξ αίματος ή αγχιστείας μέχρι και τρίτου βαθμού με μέλη της διοίκησης, μετόχους ή εταίρους ή εργαζόμενους του ελεγχόμενου Φορέα, ή β) εργασιακή σχέση οποιασδήποτε μορφής (ισχύουσα – ή εντός της τελευταίας δεκαετίας) με τον ελεγχόμενο υποψήφιο Φορέα. Οι Ελεγκτές υπογράφουν Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/1986, στην οποία δηλώνουν ότι δεν συντρέχει οποιοδήποτε από τα ανωτέρω κωλύματα στο πρόσωπό τους και την οποία υποβάλλουν στην εκάστοτε αρμόδια υπηρεσία του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. πριν τη διενέργεια του ελέγχου.

4. Στους επιτόπιους ελέγχους, κατά το στάδιο αυτό, ελέγχεται η τήρηση των προβλεπόμενων όρων και προϋποθέσεων του παρόντος νόμου και οι Ελεγκτές δύνανται να ζητούν τεκμηριωμένες διευκρινίσεις από τον υποψήφιο Φορέα.

5. Προκειμένου να πιστοποιηθεί το νομικό πρόσωπο ως Φορέας χορήγησης πιστοποιητικών γνώσης ξένων γλωσσών πρέπει να πληρούνται όλα τα κριτήρια αξιολόγησης, όπως ορίζονται στον παρόντα νόμο και αποτυπώνονται σε ειδικό Έντυπο Ελέγχου που συμπληρώνουν οι Ελεγκτές, υπόδειγμα του οποίου επισυνάπτεται στο Παράρτημα Ι, ως Υπόδειγμα 1.