Άρθρο 02: Υποβολή αίτησης και δικαιολογητικών.

1. Ο υποψήφιος Φορέας υποβάλλει στον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. αίτηση, η οποία συνοδεύεται από φάκελο με τα ακόλουθα δικαιολογητικά στην ελληνική γλώσσα:

α. Εγχειρίδιο Ποιότητας, το οποίο υποβάλλεται σε ψηφιακή μορφή.

β. Αντίγραφο του ισχύοντος καταστατικού του νομικού προσώπου με όλες τις τυχόν τροποποιήσεις του ή σε κωδικοποιημένη μορφή. Το καταστατικό συνοδεύεται από την πλήρη σειρά εγγράφων νομιμοποίησης του νομικού προσώπου για την υποβολή της αίτησης και των δικαιολογητικών του παρόντος άρθρου. Στην περίπτωση Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ. του ευρύτερου δημόσιου τομέα υποβάλλεται ο ιδρυτικός νόμος του και κάθε αναγκαία απόφαση και πράξη, από την οποία προκύπτει η νόμιμη εκπροσώπησή του.

γ. Πιστοποιητικό, σε ισχύ, της αρμόδιας δικαστικής ή διοικητικής αρχής, από το οποίο προκύπτει ότι το νομικό πρόσωπο, όταν αφορά σε νομικό πρόσωπο του αστικού ή του εμπορικού δικαίου, δεν τελεί υπό πτώχευση ή διαδικασία κήρυξης πτώχευσης, υπό εκκαθάριση ή σε διαδικασία έκδοσης απόφασης εκκαθάρισης, καθώς και ότι δεν τελεί σε αναγκαστική διαχείριση ή σε διαδικασία αναγκαστικής διαχείρισης.

δ. Βεβαίωση φορολογικής ενημερότητας, σε ισχύ κατά την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης.

ε. Βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας σε ισχύ κατά την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης.

στ. Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/86, υπογεγραμμένη από τον νόμιμο εκπρόσωπο του νομικού προσώπου, στην οποία βεβαιώνεται ότι όλα τα στοιχεία του φακέλου υποψηφιότητας του υποψήφιου Φορέα είναι αληθή.

ζ. Υπεύθυνες Δηλώσεις του Ν.1599/86 του νόμιμου εκπρόσωπου του νομικού προσώπου, ότι δεν συντρέχουν στο πρόσωπό του, καθώς και στο πρόσωπο των μετόχων ή εταίρων του νομικού προσώπου τα κωλύματα του άρθρου 8 του Ν. 3528/2007, όπως εκάστοτε ισχύει, ότι δεν έχουν την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου ή υπαλλήλου Ο.Τ.Α. ή υπαλλήλου Ν.Π.Δ.Δ. και δεν έχουν την ιδιότητα υπαλλήλου Ν.Π.Ι.Δ. του ευρύτερου δημόσιου τομέα που ασκεί αρμοδιότητες σχετικές με την πιστοποίηση γνώσης ξένων γλωσσών.

η. Υπεύθυνη Δήλωση του Ν.1599/86 του νομίμου εκπροσώπου του νομικού προσώπου, ότι το νομικό πρόσωπο που εκπροσωπεί έχει λάβει γνώση των διατάξεων του παρόντος νόμου, τις οποίες αποδέχεται ανεπιφύλακτα.

θ. Απόδειξη καταβολής χρηματικού ποσού, ως ανταποδοτικού τέλους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 20 του Ν. 4115/2013.

ι. Ισχύον πιστοποιητικό συμμόρφωσης, σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα έκδοση του διεθνούς προτύπου ISO 9001 αντίστοιχου πεδίου.

2. Στην περίπτωση που την αίτηση υποβάλλει ημεδαπό νομικό πρόσωπο, το οποίο εκπροσωπεί φορέα πιστοποίησης γνώσης ξένων γλωσσών της αλλοδαπής, μαζί με την αίτηση και τα, ως άνω, δικαιολογητικά, υποβάλλεται μεταφρασμένο, από τη μεταφραστική υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών ,ή από δικηγόρο , κατά τα οριζόμενα στην περίπτωση γ της παρ.2 του άρθρου 36 του Ν.4194/2013 επίσημο το προσήκον έγγραφο της αρμόδιας Αρχής της χώρας προέλευσης του εκπροσωπούμενου φορέα της αλλοδαπής, με το οποίο κατέστη φορέας χορήγησης πιστοποιητικών γνώσης ξένων γλωσσών. Επίσης, προσκομίζεται στον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. και επίσημο, μεταφρασμένο από τη μεταφραστική υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών ή από δικηγόρο , κατά τα οριζόμενα στην περίπτωση γ της παρ.2 του άρθρου 36 του Ν.4194/2013, αντίγραφο του ιδιωτικού συμφωνητικού μεταξύ του αιτούντος νομικού προσώπου της ημεδαπής και του εκπροσωπούμενου φορέα της αλλοδαπής, από το οποίο προκύπτει ότι το αιτούν νομικό πρόσωπο εκπροσωπεί το φορέα της αλλοδαπής στην Ελλάδα.

3. Στην περίπτωση που την αίτηση υποβάλλει νομικό πρόσωπο της αλλοδαπής, το οποίο έχει ιδρύσει υποκατάστημα στην Ελλάδα, υποβάλλονται η αίτηση και τα δικαιολογητικά της παρ. 1 του παρόντος άρθρου.