Άρθρο 53 Επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας

1. Στους μονίμους και δοκίμους υπαλλήλους και υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου (Ι.Δ.Α.Χ. – Ι.Δ.Ο.Χ.) των Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού και των Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ. και Δ.Ε.Υ.Α. αυτών χορηγείται το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας του άρθρου 15 παρ. 1 του ν. 4024/2011, με την επιφύλαξη της επικείμενης ευθυγράμμισης του σχετικού καθεστώτος με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή νομοθεσία έως τις 31-12-2017.
Το ποσό του επιδόματος για τους ανωτέρω υπαλλήλους ορίζεται, ανά κατηγορία, ως εξής :
α) Κατηγορία Α΄ σε εκατόν πενήντα (150) ευρώ, μηνιαίως.
β) Κατηγορία Β΄ σε εβδομήντα (70) ευρώ, μηνιαίως.
γ) Κατηγορία Γ΄ σε τριάντα πέντε (35) ευρώ, μηνιαίως.
2. Στην κατηγορία Α΄ περιλαμβάνονται το προσωπικό που απασχολείται στην εποπτεία καθαριότητας, σε συνεργεία απολύμανσης, οι απολυμαντές, οι εργάτες και τεχνίτες βιολογικού καθαρισμού, οι νοσηλευτές και νοσοκόμοι καθώς και οι εργάτες καθαριότητας δημοτικών νεκροταφείων.
Στην κατηγορία Β΄ περιλαμβάνονται οι ηλεκτροσυγκολλητές, οι εργάτες και τεχνίτες ψεκασμού, οι μηχανοτεχνίτες, οι ηλεκτροτεχνίτες, οι βαφείς και φανοποιοί .
Στην κατηγορία Γ΄ περιλαμβάνονται οι εργάτες των δημοτικών σφαγείων.
3. Το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας που προβλέπεται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου δεν καταβάλλεται στο διοικητικό προσωπικό των φορέων που αναφέρονται σε αυτήν.
4. Το ανωτέρω επίδομα καταβάλλεται, με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι οι δικαιούχοι αυτού προσφέρουν υπηρεσία με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στους χώρους και στις ειδικότητες που δικαιολογούν την καταβολή του. Επίσης, καταβάλλεται και για όσο διάστημα οι υπάλληλοι τελούν σε θεσμοθετημένες άδειες (κανονικές, συνδικαλιστικές, εκτός από τις περιπτώσεις πλήρους απαλλαγής από τα καθήκοντα ή την εργασία τους για συνδικαλιστικούς λόγους, ειδικές, εκπαιδευτικές μικρής διάρκειας έως δύο (2) μηνών, διευκόλυνσης υπαλλήλων με οικογενειακές υποχρεώσεις, μητρότητας και ανατροφής παιδιού), σε βραχυχρόνια αναρρωτική άδεια έως έξι (6) ημέρες κατ’ έτος, καθώς και αυτής που χορηγείται από δημόσια νοσοκομεία, κέντρα υγείας του Δημοσίου, πανεπιστημιακές κλινικές, νοσηλευτικούς σχηματισμούς του Ι.Κ.Α. και ιδιωτικές κλινικές, εφόσον έχει προηγηθεί νοσηλεία σε αυτές, η οποία αποδεικνύεται με σχετικά παραστατικά στοιχεία (εισαγωγή, εξιτήριο κ.λπ.). Για τη συνδρομή όλων των ανωτέρω προϋποθέσεων εκδίδεται κάθε μήνα βεβαίωση του οικείου προϊστάμενου, η οποία συνοδεύει τη μισθοδοτική κατάσταση. Σε περίπτωση απομάκρυνσης των υπαλλήλων για οποιονδήποτε λόγο από τα καθήκοντα, τις θέσεις και τις συνθήκες οι οποίες δικαιολογούν τη χορήγησή του, διακόπτεται ισοχρόνως η καταβολή του με ευθύνη του οικείου προϊστάμενου.
5. Οι δικαιούχοι του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας της παρ. 1 του άρθρου 15 του ν. 4024/2011 των Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού που έχουν οριστεί με την υπουργική απόφαση που εκδόθηκε κατ΄ εξουσιοδότηση των ανωτέρω διατάξεων και αυτών του άρθρου 67 του ν. 4235/2014 (Α΄ 32) καθώς και οι δικαιούχοι που ορίζονται στο άρθρο 22 του ν. 4368/2016 δεν θίγονται.

  • 5 Σεπτεμβρίου 2016, 18:26 | εργατης δημος ηλιουπολης

    εχουν δικιο οσοι συναδελφοι αναφερθηκαν για τους εποπτες…ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΟΟΟ….ΒΑΛΤΕ ΑΥΤΟΥΣ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ ΤΟΤΕ …ΑΠΟΣΥΡΕΤΕ ΤΟ

  • 5 Σεπτεμβρίου 2016, 18:51 | panos εργατης καθαριοτητας δημος αθηναιων

    Διαβαζω οτι οι εποπτες καθαριοτητας θα παιρνουν 150 ευρω επιδωμα ανθυγιηνο??? εγω δηλαδη σαν εργατης ΥΕ,που ανεβαινω απορριματοφορο, θα παιρνω το ιδιο επιδωμα με τον εποπτη που καθεται??? οταν ειχε γινει πριν λιγους μηνες,η συζητηση για τις κατηγοριες των εργαζομενων που θα πρεπει να το παρουν ,σε συναντηση με στελεχη του υπουργειου ,ειχε γινει συζητηση μονο για τους εποπτες καθαριοτητας, που ειναι στα ΧΥΤΑ,αυτοι μαλιστα να το παιρνουν, ΦΥΣΙΚΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΟΠΤΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΥΤΑ. Τοση πρεμουρα πια για τους εποπτες???ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΕΙΣ???? μεχρι και τους εργατες νεκροταφειου, τους ειχατε στο προσχεδιο που αποσυρθηκε στην τριτη κατηγορια για να παιρνουν 35 ευρω και ευτυχως καποιοι παρενεβησαν και βλεπω τους πηγατε στα 150 ευρω,δημιουργητε ανισοτητες ,αντιπαλοτητες και προβληματα στους εργασιακους χωρους.

  • 5 Σεπτεμβρίου 2016, 18:52 | giol

    πραγματι εχει δικιο ο συναδελφος,οι αποθηκαριοι ΔΕ δουλευουν μεσα σε ανθυγιηνες συνθηκες,μη αεριζομενοι χωροι,υλικα εντελως ανθυγηινα ειναι στον ιδιο χωρο με αυτους,κουβαληματα,δεν βλεπουμε ουτε το φως της ημερας,υγρασια ,κρυο και ασφυκτικη ατμοσφαιρα το καλοκαιρι

  • 5 Σεπτεμβρίου 2016, 18:34 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
    Υπηρετώ στον Δήμο Θεσσαλονίκης ως Υπάλληλος περισσυλλογής αδέσποτων ζώων στην περιοχή του Νομού απο το 2002 και είμαι ο μοναδικός υπάλληλος σε αυτόν τον τομέα πανελλαδικά.
    Απο την μέρα πρόσληψής μου μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2015, ελάμβανα κανονικά στον μισθό μου το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας και έκτοτε διακόπηκε αναίτια και άδικα.
    Σας κάνω γνωστό, ότι καθημερινά αντιμετωπίζω διάφορα περιστατικά στην προσπάθειά μου να περισυλλέξω αδέσποτα ζώα που τις περισσότερες φορές είναι επιθετικά και κάποια απο αυτά και άρρωστα και έρχομαι αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο να νοσήσω απο κολλητικές για τον άνθρωπο ασθένειες όπως η λύσσα, η λεισμανίαση, η ψωρίαση κ.ά. ή να τραυματιστώ απο δαγκώματα και το μόνο που με έχει προστατέψει μέχρι σήμερα, είναι οι γνώσεις που έχω αποκτήσει απο την μαθητεία μου ως εκπαιδευτής.
    Κύριε Υπουργέ, Θεωρώ ότι είναι κατάφορα άδικη και αντιεργατική η διακοπή του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας απο τον μισθό μου και μετά απο όλα όσα σας εξέθεσα, παρακαλώ θερμά να μεριμνήσετε προσωπικά, ώστε να συμπεριληφθεί εκ νέου και με αναδρομική ισχύ το επίδομα Ανθυγιεινής Εργασίας στον μισθό μου απο 1/1/2016, αναγνωρίζοντας έτσι το δίκαιο του αιτήματός μου.
    Σας ευχαριστώ εκ των προτερων
    ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ του ΑΓΓΕΛΟΥ

  • 5 Σεπτεμβρίου 2016, 15:44 | ΔΕΤΕΠΑ-ΔΕΤΗΠ

    Προτείνουμε να συμπεριληφθούν στο άρθρο 53 που αφορά το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και οι παρακάτω κατηγορίες εργαζομένων στις τηλεθερμάνσεις που εργάζονται κάτω από ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας όπως:
    1. Εργαζόμενοι στην κατασκευή και συντήρηση δικτύων και θερμικών υποσταθμών τηλεθέρμανσης ( τεχνίτες – εργάτες – τεχνολόγοιμηχανικοί).
    2. Εργαζόμενοι στα αντλιοστάσια τηλεθέρμανσης ( τεχνίτες – εργάτες – τεχνολόγοι μηχανικοί).
    3. Εποπτικό προσωπικό στην κατασκευή ,συντήρηση και λειτουργία τηλεθερμάνσεων (μηχανικοί Π.Ε και Τ.Ε).
    Θεωρούμε ότι ο αποκλεισμός του παραπάνω προσωπικού από το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας είναι παντελώς άδικος.
    Πρόταση εργαζομένων Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας και εργαζομένων Τηλεθέρμανσης Ευρύτερης Περιοχής Αμυνταίου.

  • 5 Σεπτεμβρίου 2016, 12:32 | ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ & ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ & Δημοτικών Επιχειρήσεων Νομού Θεσσαλονίκης θέλει να καταδείξει ένα υπαρκτό πρόβλημα άνισης μεταχείρισης εργαζομένων. Στόχος μας είναι η εξεύρεση λύσης, ώστε να επιλυθεί το ζήτημα.
    Στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας έτους 2013 της ΠΟΕ-ΟΤΑ, ενώ καθορίζεται εβδομαδιαία εργασία 32 ωρών σε όλες τις ειδικότητες, που εργάζονται σε εξωτερικά συνεργεία όπως καθαριότητα, Τεχνικό προσωπικό, εργάτες κήπων, εξαιρούνται οι τεχνίτες δενδροανθοκηπουροί, οι οποίοι εργάζονται 40 ώρες εβδομαδιαίως. Εδώ ισχύει ο παραλογισμός οι εργάτες κήπων να εργάζονται με μειωμένο ωράριο, πράγμα που δεν ισχύει για τους Δ.Ε. δενδροανθοκηπουρούς. Δύο ειδικότητες που κάνουν την ίδια δουλειά και αλληλοσυμπληρώνονται ενώ υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση στο θέμα του ωραρίου.
    Ανεξάρτητα αν λέγεται ότι ήταν παράλειψη και ότι θα τροποποιηθεί κάποια στιγμή, ώστε να υπάρξει δικαίωση των Δ.Ε. δενδροανθοκηπουρών, στόχος μας είναι να υπάρξει άμεση επίλυση στο επικείμενο νομοσχέδιο.

  • 5 Σεπτεμβρίου 2016, 12:24 | Μακρυνός Γιωργος

    Επειδή εργασίες του ίδιου αντικειμένου (καθαριοτητα-εξυγιάνσεις) αναφέρονται μερικώς στην Α κατηγορία,προτείνεται να συμπληρωθεί …»και το προσωπικό που ασχολείται στις αυτοψίες και την εξυγίανση ανθυγιεινών εστιών καθώς και στην εποπτεία και εφαρμογή προγραμματων μυοκτονιας,απεντομωσης και καταπολέμησης διαβιβαστων(κουνούπιων) καθώς και εργασίες απολύμανσης …»Η σκοπιμότητα της συμπλήρωσης ειναι προφανής,λόγω των αυξημένων αναγκών αλλα και υποχρεώσεων των δήμων ιδιαιτερα στην επισήμανση και αντιμετώπιση ανθυγιεινών εστιών(εγκαταλελειμμένα κα),αλλα και της άμεσης πλέον εμπλοκής τους στην αντιμετώπιση των διαβιβαστων(κουνουπιών) εντός του αστικού χώρου ευθύνης τους,πέραν της καθιερωμένης καταπολέμησης τρωκτικών και εντόμων υγειονομικής σημασίας που πραγματοποιούνται πλέον τακτικά στους χώρους δημοτικής ευθυνης(κτίρια ,σχολεία,παιδικοι,αθλητικά κέντρα,φρεάτια ομβρίων κα)

  • 5 Σεπτεμβρίου 2016, 11:36 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Mια κατηγορια επισης κυριε υπουργε, που πρεπει να υπολογισθει για το επιδομα επικινδυνης και ανθυγιεινης εργασιας, ειναι οι απθηκαριοι ΔΕ και ΥΕ που ειναι σε δημους ,περιφερειες ,νοσομομεια.Ουτως η αλλως η συγκεκριμενη ειδικοτητα δεν αριθμει πολλα ατομα σε ολο το δημοσιο ,οποτε δεν προκειται να επιβαρυνει οικονομικα κανεναν.Η δουλεια ομως που κανουμε μεσα σε ανθυγιεινες συνθηκες,σε χωρους που δεν αεριζονται,με φορτια που παραλαμβανονται και πρεπει να τοποθετηθουν με οτι αυτο συνεπαγεται ορθοπεδικα, ,επισης τα υλικα που υπαρχουν στους χωρους εχουν πολλα απο αυτα την ενδειξη για το ποσα απαγορευτηκα ειναι ,συν την υγρασια που τσακιζει κοκαλα και συν την ζεστη το καλοκαιρι, που κανει αποπνικτικη την ατμοσφαιρα στις αποθηκες.ΑΝ και κακως υπαρχουν κατηγοριες α,β,γ για την απονομη των επιδοματων ,εμας θα πρεπει να μας ενταξετε τουλαχιστον στην β κατηγορια.

  • 5 Σεπτεμβρίου 2016, 09:25 | Παναγής Δελακάς

    …επίσης συμπληρωματικά σχετικά με το μειωμένο ωράριο:
    Εκτός από την γενική αναφορά στις Συλλογικές συμβάσεις εργασίας ότι το Μ.Ω το δικαιούται » όσοι εργαζόμενοι απασχολούνται αποκλειστικά στην αποκομιδή απορριμμάτων» , υπάρχει και η διευκρινιστική εγκύκλιος 9/2003 του ΥΠΕΣ που αναφέρει ¨» όσοι απασχολούνται στην αποκομιδή απορριμμάτων … ήτοι οδηγοί απορριμματοφόρων, εργάτες συγκομιδής & οδοκαθαριστές…».

    Υπάρχουν όμως και εργαζόμενοι οι οποίοι ενώ απασχολούνται καθημερινά και αποκλειστικά στα απορρίμματα, δεν αναφέρονται στην εγκ. 9/2003 , οπότε δεν τυγχάνουν του ευνοϊκού αυτού μέτρου.
    Αυτοί είναι: οδηγοί φορτηγών , χειριστές φορτωτών στην αποκομιδή χύδην απορριμμάτων κλπ, χειριστές μηχανικών σαρώθρων κλπ.
    Προτείνεται με τον παρόντα νόμο, όπως συμπεριληφθούν και αυτοί και κάθε εργαζόμενος που έρχεται καθημερινά με οποιοδήποτε τρόπο σε άμεση επαφή με απορρίμματα.

  • 4 Σεπτεμβρίου 2016, 23:37 | ΚΩΣΤΑΣ

    Κύριε Υπουργέ
    Εδώ έχει δημιουργηθεί ένα μείζον θέμα που συντελεί και μια κατάφωρη αδικία για τους λοιπούς εργαζόμενους που είδαν και οι εβδομαδιαίες ώρες εργασίας να έχουν αυξηθεί και κάποιες άδειες η/υ κλπ να έχουν καταργηθεί και μεγάλος αριθμός υπαλλήλων να βλέπει το επίδομα ειδικής απασχόλησης πρώην ανθυγιεινό να καταργείται , έχοντας από την άλλη μια ορισμένη κατηγορία εργαζομένων οι οποίοι και τις ώρες εργασίας τους δεν είδαν να αυξάνονται 32 ώρες εβδομαδιαία !!!!!) και ανθυγιεινό επίδομα να εισπράττουν και είδη ατομικής προστασίας να παίρνουν και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης να μην επηρεάζονται κλπ. Ας μας πουν λοιπόν αυτοί που τα νομοθέτησαν αυτά, ποιο είναι το επικίνδυνο και ανθυγιεινό στον οδηγό που βρίσκεται μέσα στο όχημα και τον κλιματισμό , στον εργάτη καθαριότητας που μαζεύει τους κάδους ή στον υδραυλικό που θα επισκευάσει μια βλάβη κ.ο.κ, (σταματώντας εδώ γιατί σηκώνει πολλή κουβέντα για πολλές ειδικότητες) , μα αυτή είναι η εργασία τους, γιαυτό προσλήφθηκαν γνώριζαν τι θα κάνουν από την αρχή και φτάσαμε στο σημείο και μειωμένο ωράριο να έχουν και επικίνδυνο ανθυγιεινό επίδομα να παίρνουν και πλήθος άλλες παροχές να έχουν ερμηνεύοντας λανθασμένα το επικίνδυνη και ανθυγιεινή εργασία. Γιατί τότε δεν είναι επικίνδυνη και ανθυγιεινή η εργασία του επιβλέποντα σε έργα όπου πέρα από τον κίνδυνο έχει και την ευθύνη για οτιδήποτε συμβεί (ατύχημα -αστοχία κλπ?) . Των υπαλλήλων στις οικονομικές και διοικητικές υπηρεσίες είναι λίγη η επικινδυνότητα όταν με το παραμικρό λάθος ενδέχεται να χάσουν την δουλειά τους? γιατί επικίνδυνο και ανθυγιεινό δεν έγκειται μόνο στο τι κάνεις αλλά και με τι άγχος και στρες το κάνεις. Σε αυτή λοιπόν την δύσκολη περίοδο που διανύουμε αυτές οι διακρίσεις δρομολογούν κατάφωρες αδικίες γιαυτό θα πρέπει :
    α. Να εξομοιωθεί και το ωράριο αυτών των υπαλλήλων με το ωράριο των λοιπών υπαλλήλων εξοικονομώντας οι δήμοι πόρους διότι και ποιο λίγες μισθοδοτικές δαπάνες θα έχουν και λιγότερο προσωπικό θα απαιτείται κάθε φορά να προσλαμβάνουν (οκτάμηνα , δίμηνα, πεντάμηνα κλπ)
    β. Το επίδομα αυτό να καταργηθεί και να επανέλθει το επίδομα ειδικής απασχόλησης που ίσχυε για όλους τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ.
    γ. Νομίζω λοιπόν ότι θα πρέπει να παραμείνουν τα μειωμένα όρια συνταξιοδότησης και των παροχών σε είδος στοχευμένα πλέον σε αυτούς που εργάζονται σε πραγματικά επικίνδυνες και ανθυγιεινές εργασίες και όχι π.χ. στους οδηγούς, χειριστές, επόπτες κλπ γιατί τότε χάνουμε το μέτρο του επικίνδυνου και ανθυγιεινού και με την λογική αυτή όλοι οι υπάλληλοι των ΟΤΑ θα μπορούσαμε να πούμε ότι εργάζονται στα όρια του επικινδύνου και του ανθυγιεινού.

  • 4 Σεπτεμβρίου 2016, 22:39 | Μάρκος

    Και μόνο που εργαζόμεθα στο κέντρο της Αθήνας ώς Δημ.Αστυνομικοί κινδυνεύουμε όπως κάθε υπάλληλος αστυνομικός στην υπηρεσία του με τους κινδύνους που επικρατούν στην άσκηση των καθηκόντων μας!

  • 4 Σεπτεμβρίου 2016, 20:21 | Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Νεάπολης-Συκεών

    Κ. Υπουργέ
    θέλουμε να σας θέσουμε υπόψιν σας το χρόνιο πρόβλημα με την χορήγηση επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και τα διαφορετικά ωράρια που εφαρμόζονται στις υπηρεσίες πρασίνου αλλά και στην καθαριότητα.
    Ενώ επί των πλείστων οι συνάδελφοι κάνουν τις ίδιες εργασίες, αν όχι και πιο επικίνδυνες, στους εργάτες κήπων χορηγείται το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και το μειωμένο ωράριο ενώ στους τεχνίτες δενδροκηπουρούς-δενδροκόμους-ανθοκηπουρούς δεν χορηγούνταν έως τώρα και δεν συμπεριλήφθηκε ούτε στο προσχέδιο αυτό.
    Το ίδιο ισχύει και για τους εργάτες καθαριότητας εσωτερικών χώρων.
    Δεν χρειάζεται να αναφερθούμε σε λεπτομέρειες για το είδος των υπηρεσιών που προσφέρουν καθώς το θεωρούμε αυτονόητο.
    Φυσικά υπάρχουν και άλλοι συνάδελφοι που θα έπρεπε να ενταχθούν στο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και έχουν αναφερθεί στα άλλα σχόλια κάποιες ειδικότητες που χωρίς αμφιβολία το δικαιούνται.
    Όμως στις δύο παραπάνω ειδικότητες πιστεύουμε πως υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη ανισότητα γιατί εργάζονται με παρόμοιες συνθήκες, στις ίδιες υπηρεσίες με τους συναδέλφους τους, και δεν απολαμβάνουν της ίδιας μέριμνας από τον νόμο.
    Επίσης σημαντικότερο όλων είναι να απαλειφθεί η πρόταση «με την επιφύλαξη της επικείμενης ευθυγράμμισης του σχετικού καθεστώτος με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή νομοθεσία έως τις 31-12-2017» διότι γνωρίζουμε πολύ καλά τι σημαίνει αυτό.
    Για εμάς πρωτίστως σημασία έχει ένας νόμος να είναι δίκαιος για όλους, και αυτό υπηρετούμε, το ίδιο πιστεύουμε ακράδαντα ότι ισχύει και για εσάς.

    Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Νεάπολης-Συκεών

  • 4 Σεπτεμβρίου 2016, 15:25 | Παναγής Δελακάς

    Το μειωμένο ωράριο χορηγείται σε εργαζόμενους εξωτ. συνεργείων που απασχολούνται συνεχώς και αποκλειστικά σε ανθυγιεινές εργασίες, όπως κάθε φορά στις συλλογικές Συμβάσεις αναφέρεται.
    Έχοντας υπόψη ότι πολλοί Ορεινοί , νησιωτικοί και μεγάλης έκτασης Δήμοι έχουν προσωπικό που δεν επαρκεί για να καλύπτουν αυτές τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες τους , χρησιμοποιούν μερικές φορές (από μεγάλη ανάγκη) τους εργαζόμενους αυτούς και για άλλες εργασίες (που δεν εμπίπτουν σε αυτές του μειωμένου ωραρίου).
    Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι αυτοί να στερούνται της παροχής του μειωμένου ωραρίου.
    Προτείνεται με τον παρόντα νόμο , στους Δήμους με μεγάλες ανάγκες και προβλήματα λειτουργίας, να περιληφθούν (και έτσι να αναφέρεται πλέον στις Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας) στην χορήγηση του μειωμένου ωραρίου όχι μόνο όσοι απασχολούνται συνεχώς & αποκλειστικά σε ανθυγιεινές εργασίες αλλά ή και κατά κύριο λόγο, με βάση τις αντίστοιχες βεβαιώσεις των άμεσα Προϊσταμένων τους.

  • 4 Σεπτεμβρίου 2016, 10:27 | Σπύρος Κ.

    Στους δικαιούχους του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας πρέπει να ενταχθεί και ΟΛΟ το προσωπικό που εργάζεται εντός των Καταστημάτων Κράτησης (συμπεριλαμβανομένου του διοικητικού προσωπικού των Φυλακών). Δεν κάνουν όλοι οι διοικητικοί υπάλληλοι την ίδια δουλειά στο Δημόσιο. Επιτέλους να αρθεί αυτή η αδικία!

  • 3 Σεπτεμβρίου 2016, 13:02 | Παναγής Δελακάς

    Αξιότιμε κε Υπουργέ
    Αξιότιμοι κύριοι
    Ένα ακόμη θέμα που πρέπει να συμπεριληφθεί-συμπληρωθεί στον παρόντα Νόμο:
    Σε πολλούς Δήμους που δεν διαθέτουν πάντα το απαραίτητο προσωπικό κλπ και πρέπει να καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες π.χ στη καθαριότητα, με βάση την ισχύουσα Νομοθεσία , επιτρέπεται για δύο (2) μήνες με Απόφαση Δημάρχου και για έξι(6) μήνες με Απόφαση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, η απασχόληση εργαζομένων (που δεν διαθέτουν την αντίστοιχη ειδικότητα π.χ εργάτες καθαριότητας) σε ανθυγιεινές εργασίες και με χορήγηση αντίστοιχα του ανθυγιεινού επιδόματος, αλλά αυτό μπορεί να εφαρμοστεί άπαξ, δηλ. μόνο για μια φορά !!!
    Αυτό το χρονικό όριο πρέπει να καταργηθεί (γιατί προκαλεί μεγάλες δυσλειτουργίες στους Δήμους ακόμη και φαινόμενα αδικιών στους εργαζόμενους που απασχολούνται «υποχρεωτικά» σε ανθυγιεινές εργασίες αλλά δεν μπορούν να λάβουν και το ανθ. επίδομα πέραν του ορίου αυτού).
    Προτείνετε η Απόφαση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου να ισχύει επ΄ αόριστον, δηλ. για όσο χρόνο απασχολούνται σε ανθυγιεινές εργασίες ή τουλάχιστον μέχρι να αποκτηθεί από τον εργαζόμενο η αντίστοιχη ειδικότητα.
    (Σημειωτέον: για τους ΙΔΑΧ η απόκτηση της αντίστοιχης ειδικότητας (π.χ από εργάτης εν γένει σε εργάτη Καθαριότητας) είναι πολύ δύσκολο και χρονοβόρο θέμα).

  • Προτείνουμε να συμπεριληφθούν και οι παρακάτω κατηγορίες εργαζομένων στις Δ.Ε.Υ.Α. που εργάζονται κάτω από ανθυγιεινές συνθήκες εργασίες όπως:
    1.Εργαζόμενοι στην κατασκευή και συντήρηση δικτύων ύδρευσης και τηλεθέρμανσης (υδραυλικοί – τεχνίτες τηλεθέρμανσης – εργάτες).
    2.Εργαζόμενοι στα αντλιοστάσια αποχέτευσης ( εργάτες –τεχνίτες – τεχνολόγοι μηχανικοί).
    3.Εργαζόμενοι στα αποφρακτικά μηχανήματα (οδηγοί – χειριστές – εργάτες).
    4.Εποπτικό προσωπικό στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων ( μηχανικοί Π.Ε. και Τ.Ε.)
    Εκτός από τους μηχανικούς, όλες οι άλλες ειδικότητες που αναφέρονται παραπάνω είναι ενταγμένες στον κανονισμό βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
    Είναι αδιανόητο η πολιτεία να κρίνει ότι δικαιούνται βαρύ ένσημο αλλά όχι ανθυγιεινό επίδομα.
    Να επισημάνουμε ότι ο κανονισμός βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων (Φ.Ε.Κ. 2778/Β/2.12.2011) αφαίρεσε το 70% περίπου των επαγγελμάτων που δικαιούταν παλαιότερα βαρύ ένσημο ενώ συμπεριέλαβε τις παραπάνω ειδικότητες.

  • 3 Σεπτεμβρίου 2016, 09:56 | ΠΑΝΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ

    Καλημέρα, σε απάντηση κάποιου σχολίου πιο πάνω , θα ήθελα να ενημερώσω αν και όπως οι περισσότεροι γνωρίζετε, πως λόγω της έλλειψης προσωπικού στους Δήμους οι επόπτες όχι κάθονται αλλά συμμετέχουν και στην αποκομιδή απορριμμάτων και ογκωδών αντικειμένων καθώς και εποπτεύουν χώρους όπως οι ΧΥΤΑ και άλλα σημεία που αποτελούν υγειονομικές βόμβες και χρειάζονται την παρέμβαση της Καθαριότητας, αυτά για τους αδαής που σχολιάζουν….;;
    Εγώ θα ήθελα να ρωτήσω, αν και εφόσον ψηφιστεί το επίμαχο άρθρο (αρ. 53), θα έχει κάποια αναδρομικότητα;

    Με εκτίμηση

    Πάνου Ιωάννης

  • 3 Σεπτεμβρίου 2016, 08:33 | ΓΙΑΝΝΗΣ Τ.

    κ.υπουργε αποκαταστηστε την αδικια που εχει γινει στην ειδικοτιτα των ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ.

  • 2 Σεπτεμβρίου 2016, 20:07 | ΠΕΤΡΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥ

    Κύριε Υπουργέ

    Σ’αυτή την δύσκολη περίοδο που βρίσκεται η χώρα, με εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους, πως είναι δυνατόν να προτείνονται τέτοια επιδόματα. Είναι πρόκληση για κάθε άνεργο, αλλά και για κάθε κακοπληρωμένο του ιδιωτικού τομέα. Πως είναι δυνατόν σήμερα οι βολεμένοι στους Δήμους και στις ΔΕΥΑ να βαφτίζουν σχεδόν όλες τις δουλειές επικίνδυνες και ανθυγιεινές? Ζητούν επίδομα αυτοί που μετά βίας συμπληρώνουν τις 32 ώρες εργασία την εβδομάδα, ζητούν επίδομα ακόμη και για την φύλαξη των παιδιών, που θα φθάσουμε ακόμη? Προτείνω την διαγραφή του άρθρου και την κατάργηση όλων των επιδομάτων επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας που δόθηκαν με την παρ. 1 του άρθρου 15 του ν. 4024/2011 των Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού που έχουν οριστεί με την υπουργική απόφαση που εκδόθηκε κατ΄ εξουσιοδότηση των ανωτέρω διατάξεων και αυτών του άρθρου 67 του ν. 4235/2014 (Α΄ 32) καθώς των δικαιούχων που ορίζονται στο άρθρο 22 του ν. 4368/2016.

  • 2 Σεπτεμβρίου 2016, 16:16 | Κοττάς Κώστας

    Σε μια χώρα δικαίου είναι αναγκαίο να συμπεριληφθούν οι κλάδοι των χειριστών μηχανημάτων έργου και των οδηγών απορριμματοφόρων στα βαρέα ανθυγιεινά επαγγέλματα (ΒΑΕ) Α’ κατηγορία, όπως ισχύει άλλωστε μέχρι σήμερα. Οι ειδικότητες αυτές δεν πρέπει να εξαιρεθούν. Να μην λησμονούμε πως οι κλάδοι αυτοί είναι που συνδράμουν και στην πολιτική υπηρεσία των δήμων.

  • 2 Σεπτεμβρίου 2016, 15:04 | Διονυσιος Σταθοπουλος

    Εκ μέρους όλων των συνάδερφων, με την είδηκοτατα Τεχνίτων Δενδροκηπουρων έργαζομενων στους Οτα, Θα Θελαμε να αναφέρουμε, ένά προβλημα, μια κατασταση εργασιακης άνισοτητας, που τάλανιζει για χρονιά την είδικοτητα, των Τεχνίτων Δενδροκηπουρων & παρακαλουμε τον Υπουργό, τους αρμόδιους στο υπουργέιο & την ομόσπονδια Πόε – Οτα, ώστε επιτελους, να δώθει μια λύση.!!! Στις προήγουμενες, άλλά & στην τελευτάια συλλογικη σύμβασή, με το φεκ 1632 που δημόσιευτηκε στις 6 Αυγουστου 2009, έξερουνται οι τεχνιτες Δενδροκηπουροι, από το μείωμενο ωράριο των 6:30 ,ωρων ημερησιως, 32 ωρων εβδομαδιαιως, που ισχύει για ολες τις υπόλοιπες ειδικοτητες, οο οποιες εργαζονται σε εσωτερικους & εξωτερικους χωρους, οπως οι υδραυλικοι, το εργατοτεχνικο προσωπικο, τους ηλεκτρολογους ,τους ελαιοχροματιστες, την καθαριοτητα, τους οδηγους, τους εργατες κηπων, τους εργατες κοιμητηριων, κ. α. Ο νομος σωστα κατατασει, τους εργάτες κήπων στο μειωμενο ωραριο, γιατι ειναι μια ανθυγειηνη , εξωτερικη & αρκετα κουραστικη εργασια ! Για τους τεχνίτες δένδροκηπουρους όμως, δεν θα έπρεπε να ισχύουν τα ίδία, ως ισότητα & ισόνομια στην ιδια εργασια ;;; Διότι & οι 2 είναί στη ίδια εργασία μεν, άλλά ο Τεχνίτης δενδροκηπουρος έργαζεται, σε όλο το φάσμα του ίδίου αντίκειμενου, σε πιο δύσκολο & τεχνικο πόστο, με μεγάλυτερη κούραση , ευθυνες ,υπόχρεωσεις ,κίνδυνους κ.α. .!!! Αυτό έχει σαν αποτελεσμα, όλο το εργατοτεχνικό πρόσωπικο, να σχολαει στης 1:30 και οι τεχνίτες δενροκηπουροι να μένουν & να συνεχιζουν ως τις 3 η ωρα, με αντίκειμενο εργασιας, & χωρίς βοηθεια, απο βοήθητικο πρόσωπικο……!!! Σε σχετική ερώτησή που κάναμε στον πρόεδρο της ομόσπονδιας άλλά & σε ομόσπονδους η σύνδικαλιστες , τότε & πριν , είχαμε την άπαντηση, ότι ήταν μια παραβλεψη .. .. υπομονή.. .. θα τρόποποιηθει, γιατί είναί απλο & αυτόνοητο, στην πρώτη, απο τις αμέσως επόμενες συλλογικες σύμβασεις. Στην επομένη συλλογικη συμβαση το 2009, παραβλεφθηκε ξανα ,εκτοτε δεν έγίνε ξανα αλλη & από τότε κάνεις δε ενεργήσε, προς την δίκαιωση μας…… που κατ ουσίαν είναί μια τρόποποιηση, στο άρθρο του φεκ.. Σας παρακαλω, να επανεξετασετε το θέμα με το ωραριο μας, για το έπερχομενο νομοσχεδιο. Γνωριζετε οτι ως δέντροκηπουροι η έργασια μας πραγματοποιητε, σε εξώτερικους χωρους σε καύσωνες, βροχες, κρύα, καταστασεις εκτακτης αναγκης & άλλες δύσκολες συνθήκες. Επισης σαν χειριστες διαφορων επικινδυνων μηχανήματων – έργαλειων όπως : -(αλυσοπριονα &μηχανηματα μπορντουρας , -τροχούς χόρτων, χλόκοπτηκες μηχανές , -γερανόφορα με κάλαθοφορα για κλάδεματα ‘χωρίς να είμαστε εναέριτες’ , -σκαπτικα μηχανηματα , – ψέκαστηρες -ψεκάζουμε με διάφορα φάρμακά , -άρδευσή, -πριόνια χειρός, -τσαπές, πάτοφτιαρα , -ψαλίδια ,κ. α. ) Σημείοτεων Καθόλου αμελήτεου βάρους το καθένα από αυτά. ΕΙΣΠΝΕΟΥΜΕ & έρχομαστε σε ΕΠΑΦΗ κάθημερινα με άνθυγειυνα καύσαερια, από τα μηχανήματα, σύννεφα σκόνης ανάμικτα πολλακις με διάφορα περιτωματα ζωον & μη, τα οποια πολτόποιουνται από τις μηχανές & έχουμε άμεση σώματικη επαφή. Η σκονη & τα καυσαερια απο τα οχηματα, που κατακαθονται στα ψαλίδιζομενα φυτα & φυλλα στο εδαφος,στα δεντρα, στο γκαζον, σε δρόμους, νησιδες,σκονη απο τους φυσιτηρες,κλαδοφαγους ,απο τσαπισματα, φαρμακα, απο ψεκασμους κ.α. Αδειαζουμε καλαθάκια ενίοτε γιατί ούτε η καθαριοτητα έχει άτομα, μάζευουμε διάφορων ειδών απορίμματα από το πράσινο & τα πάρκα, σκάλακια, δενδροδοχους. Ξέχορταριαζουμε πολλά σημεία με τα χέρια με απορίμματα, όπως σύριγγες, προφυλακτικα ,σπασμενα γυαλιά, περιτωματα τετράποδον & μη .. ..κ.τ.λ . Επίσης λόγω έλειψης εργατών κήπων σε όλές τις υπηρέσιες πράσινου ,στην εργασία μας κάνουμε & την εργατικη εργασία παραλληλα όπως φόρτωματα κλαδίων & χωμάτων, καθαρισματα τσάπισματα & πολλά άλλά.Ενίοτε είμαστε οδηγοί- τεχνίτες δενροκηπουροι-εργατικο προσωπικο ταυτοχρονα ..!!!! Αναφέρομαι συγκεκριμένα σε υπαλλήλους –οδηγούς και χειριστές μηχανημάτων που ενώ εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες όλο το εικοσιτετράωρο μόνοι τους και χωρίς βοήθεια και χωρίς υπερωριακή αποζημίωση. Εργασίες που κάνουν είναι: στρώσιμο αλατιού τον χειμώνα σε δημοτικούς δρόμους που έχουν πάγο, κόψιμο και μεταφορά δένδρων και κλαδιών καθώς και δενδων που είναι επικίνδυνα να πέσουν ή έχουν πέσει και κλείνουν δημοτικούς δρόμους ,εργασιες ακαθάριστων οικοπέδων εντός των οποίων υπάρχουν φίδια ποντίκια κουνούπια επικυνδινα αποριματα κλπ. , κατάσβεση δασικών πυρκαγιών, συνδρομη στην Πυροσβεστική Υπηρεσία από 1/5 εως και 31/10 κάθε έτους ειδίκα μάλιστα και όταν υπάρχει μεγάλος δείκτης επικινδυνότητας ,σεισμοί – διάνοιξη δρόμων ,πλυμήρες…… όλες οι ανωτέρω εργασίες ειναι εκτος προγραμματος τις καθημερινης συντηρησης -δημιουργιας & γίνονται κάτω από πολύ άσχημες και επικίνδυνες συνθήκες όλο το εισοκιτετράωρο. Σημείοτεων πως τα είδη προστασιας δεν χορηχουνται 4ετη τωρα , πολλες φορες δεν είναί άξιολογα, μιας χρήσης σχεδόν τα γάντια η οι μασκες που προβλεπονται, μονοι τα αγοραζουμε. Δεν μέριμνησε ποτε η υπηρέσια για τον απαραιτητο εμβόλιασμο. Επίσης δεν λάμβανουμε στο μισθό μας ανθυγειυνο μήτε επιδομα εναέριτη.!!! Δεν σχολαμε 1:30 ώρα νωρίτερα μήτε έχουμε παράπανω μέρες κανόνικης άδειάς που παρέχει το φ.ε.κ.με τη ρύθμισή του μειωμενου ωραριου στους εργατες κήπων. Επισης οι υπερανω ώρες ουσιαστικα δεν πλήρωνονται ….. Αφου σε καθεστως ισοτητας & ισονομιας σε αντιστοιχια μισθου ιδιας εργασιακης & οικογενειακης καταστασης, ενος τεχνιτη μια αλλης οποιασδηποτε ειδηκοτητας & ενος τεχνιτη δενδοκηπουρου, το χρηματικο ποσο ειναι το ιδιο , αλλα ομως για 6:30 ωρες εργασιας ο πρωτος , ενω 8 ωρες εργασιας, ο δευτερος …για παραδειγμα!!!!! Παρακαλω για την είδηκοτητα του δενδροκηπουρου να ισχύσει ότι ισχύει για όλους στο τεχνικό τομέα και μη ! Χάρηκαμε οταν ο νομός πριν λίγους μήνες, τοποθετηθηκε για τους εργαζομενους στους παιδικους σταθμούς & υπέπεσαν στο κάθεστος του μείωμενου ωραριου !!!! Περίμενουμε παρακαλω πάρομοιως να ένδιαφερθειτε & για την είδηκοτητα των τεχνίτων Δένδροκηπουρων, ωστε, να μεταφερθει στο μειωμενο ωραριο ως ισοτητα στην εργασια, ισονομια & ισοτιμια, συναφων εργασιων, αφου αυτο ισχυει για ολο το εργατοτεχνικο προσωπικο, εκτος τους τεχνιτες δενδροκηπουρους. Παρακαλω, οπως, επισης να χορηγηθει το επιδομα επικυνδινης εργασιας & το ανθυγιεινο για τους λογους που προαναφερθηκαν. Σας ευχαριστω πολύ αναμένω την άπαντηση σας !!!!

  • 2 Σεπτεμβρίου 2016, 14:53 | Θεμιστοκλής Αμπλάς

    Θεωρούμε ότι, σύμφωνα και με το σκοπό της διάταξης, με την επικείμενη ρύθμιση θα πρέπει να εξαλειφθεί και η υπάρχουσα ανισότητα μεταξύ του προσωπικού των συγκοινωνιακών επιχειρήσεων των ΟΤΑ και του αντίστοιχου προσωπικού της ΣΤΑΣΥ και της ΟΣΥ ΑΕ. Μεταξύ αυτών των δυο κατηγοριών προσωπικού υπάρχει απόλυτη ομοιότητα ως προς τις συνθήκες παροχής της εργασίας τους και ως προς την επικινδυνότητα και τον ανθυγιεινό της χαρακτήρα, παρόλα αυτά, από το προσωπικό των δημοτικών συγκοινωνιακών επιχειρήσεων μόνο οι οδηγοί λεωφορείων δικαιούνται ανθυγιεινού επιδόματος σύμφωνα με την ΥΑ 2/53212/0022/2014. Και ναι μεν με την επικείμενη ρύθμιση έχουν περιληφθεί στους δικαιούχους οι ηλεκτροσυγκολλητές, οι μηχανοτεχνίτες, οι ηλεκτροτεχνίτες, οι βαφείς και φανοποιοί, πλην όμως αυτοί εντάσσονται στην κατηγορία Β, αντίθετα με τα ό, τι συμβαίνει στην ΟΣΥ ΑΕ, όπου οι αντίστοιχες ειδικότητες λαμβάνουν το επίδομα στο ποσό που προβλέπεται για την Α΄ κατηγορία σύμφωνα με την ΥΑ 2/39845/0022 ΦΕΚ Β 1626/2013. Με την τελευταία αυτή ΥΑ επίσης προβλέπεται η χορήγηση του επιδόματος της κατηγορίας Γ στις ειδικότητες των πωλητών και διανομέων εισιτηρίων, εκδοτών εισπρακτόρων, υπαλλήλων ελέγχου εισιτηρίων, ελεγκτών εκδοτών και εργαζομένων στη συλλογή και καταμέτρηση χρημάτων της ΣΤΑΣΥ ΑΕ. Οι αντίστοιχες ειδικότητες των δημοτικών συγκοινωνιακών επιχειρήσεων δε λαμβάνουν κανένα ποσό ως ανθυγιεινό επίδομα. Θεωρούμε επομένως, και με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν πανελλαδικά μόνο δυο δημοτικές συγκοινωνιακές επιχειρήσεις, στη Ρόδο και την Κω, οι οποίες μάλιστα καλύπτουν εξ ιδίων τα έξοδά τους χωρίς να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, ότι θα πρέπει με την επικείμενη νομοθετική ρύθμιση να προβλεφθεί το ανθυγιεινό επίδομα του προσωπικού τους σε επίπεδο όμοιο με αυτό που προβλέπεται για το αντίστοιχο προσωπικό της ΣΤΑΣΥ και της ΟΣΥ ΑΕ. Συγκεκριμένα προτείνουμε να χορηγηθεί ανθυγιεινό επίδομα ως εξής:
    α) επίδομα εκατόν πενήντα (150) ευρώ μηνιαίους στους ηλεκτροσυγκολλητές, ηλεκτροτεχνίτες, μηχανοτεχνίτες, βαφείς και φανοποιούς λεωφορείων των δημοτικών συγκοινωνιακών επιχειρήσεων
    β) επίδομα τριάντα πέντε (35) ευρώ στους ελεγκτές εισιτηρίων, εκδότες εισιτηρίων, καθαριστές λεωφορείων, σταθμάρχες λεωφορείων, μεταφορείς χρημάτων, ταμίες και νυχτοφύλακες σταθμών λεωφορείων των δημοτικών συγκοινωνιακών επιχειρήσεων.
    Θεμιστοκλής Αμπλάς
    Πρόεδρος Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας

  • 2 Σεπτεμβρίου 2016, 14:53 | ΖΗΣΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

    1. Στην Α κατηγορία θα πρέπει να ενταχθούν εργαζόμενοι που έρχονται σε επαφή με ουσίες, αέρια, χημικά, αναθυμιάσεις, απόβλητα κτλ. σε εργασίες που έχουν σχέση με αποχετεύσεις, καθαριότητα WC, βαφές, ηλεκροσυγκολλήσεις,κτλ. όπως: α)καθαρίστριες σχολείων και γενικά εσωτερικών χώρων, β)βαφείς, γ)ηλεκτροσυγκολλητές, δ)υδραυλικοί.
    2. Στο τέλος της πέμπτης παραγράφου του θα πρέπει να προστεθεί, προς αποφυγή παρεξηγήσεων, «και για την καταβολή του ως άνω επιδόματος, ισχύουν οι προϋποθέσεις της ανωτέρω παραγράφου 4»
    με εκτίμηση
    Χρήστος Ζησάκος
    μέλος του Δ.Σ. της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας
    Δημοτικός Σύμβουλος Νεάπολης – Συκεών και
    μέλος του Γ.Σ. της ΑΔΕΔΥ

  • 1 Σεπτεμβρίου 2016, 15:01 | ΓΑΒΡΙΗΛ ΓΚΑΡΤΣΙΟΣ

    δεν νοηται να μην παιρνουν το επιδομα οι ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΙ αφου συνφωνα με την αδεια ασκησεως επαγγελματως που περνουν απο το κρατος ειναι στα καθηκοντα τους η συντηρηση και εγκατασταση αποχετευεων ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ και βροχινων νερων σε κτιρια και οικοπεδα (Π.Δ.48/1995 & Π.Δ.55/2000)

  • 1 Σεπτεμβρίου 2016, 15:43 | Τσελεπης Δ.

    Οι καθαρηστες-στριες σε χωρους οπως τα δημ.κολυμβητηρια ωδεια γυμναδτηρια κλπ θα πρεπει να ενταχθουν καθως και οι υδραβλικοι!

  • 1 Σεπτεμβρίου 2016, 12:33 | βαγια τρελλη

    μια απο τις πρωτες ειδικοτιτες που θα επρεπε να καταβαλετε το επιδομα ειναι οι ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΙ αφου ειναι αυτονοητο οτι απασχολουνται καθημερινα με την επισκευη και συντηρηση δικτυων αποχετευσης ακαθαρτων..

  • 31 Αυγούστου 2016, 23:34 | ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

    ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ
    ΕΛΛΑΔΟΣ

    ΑΡΘΡΟ 53 (Επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας),
    να συμπεριληφθεί και ο κλάδος των ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ λόγω της αποδεδειγμένα επικινδυνότητας της εργασίας μας καθώς είναι γνωστό ότι έχουμε έρθει αντιμέτωποι επανειλημμένα εν ώρα υπηρεσίας, με κρούσματα βίας και εγκληματικότητας (ναρκωτικά ληστείες διαρρήξεις βανδαλισμούς κλπ) ακόμη και ένοπλες επιθέσεις από κακοποιά στοιχεία σε σχολικούς φύλακες.
    Θεωρούμε μεγάλη παράληψη το ότι δεν συμπεριληφθήκαμε ( στο εν λόγο άρθρο) ελπίζουμε όχι εσκεμμένα.
    Ευελπιστούμε για την άμεση αποκατάσταση αυτής της αδικίας.

    ΜΕ ΤΙΜΗ

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
    ΜΠΕΛΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΡΑΣΑΚΗ ΖΩΗ

  • 31 Αυγούστου 2016, 20:15 | ΜΠΕΛΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

    Κύριε υπουργέ, επιβάλλεται στο
    ΑΡΘΡΟ 53 (Επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας),
    να συμπεριληφθεί και ο κλάδος των ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ λόγω της αποδεδειγμένα επικινδυνότητας της εργασίας μας καθώς είναι γνωστό ότι έχουμε έρθει αντιμέτωποι επανειλημμένα εν ώρα υπηρεσίας, με κρούσματα βίας και εγκληματικότητας (ναρκωτικά ληστείες διαρρήξεις βανδαλισμούς κλπ) ακόμη και ένοπλες επιθέσεις από κακοποιά στοιχεία σε σχολικούς φύλακες.
    Θεωρούμε μεγάλη παράληψη το ότι δεν συμπεριληφθήκαμε ( στο εν λόγο άρθρο) ελπίζουμε όχι εσκεμμένα.
    Ευελπιστούμε για την άμεση αποκατάσταση αυτής της αδικίας.

  • 31 Αυγούστου 2016, 15:55 | ΧΑΪΝΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    Κύριε υπουργέ, επιβάλλεται στο
    ΑΡΘΡΟ 53 (Επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας),
    να συμπεριληφθεί και ο κλάδος των ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ λόγω της αποδεδειγμένα επικινδυνότητας της εργασίας μας καθώς είναι γνωστό ότι έχουμε έρθει αντιμέτωποι επανειλημμένα εν ώρα υπηρεσίας, με κρούσματα βίας και εγκληματικότητας (ναρκωτικά ληστείες διαρρήξεις βανδαλισμούς κλπ) ακόμη και ένοπλες επιθέσεις από κακοποιά στοιχεία σε σχολικούς φύλακες.
    Θεωρούμε μεγάλη παράληψη το ότι δεν συμπεριληφθήκαμε ( στο εν λόγο άρθρο) ελπίζουμε όχι εσκεμμένα.
    Ευελπιστούμε για την άμεση αποκατάσταση αυτής της αδικίας.

  • 31 Αυγούστου 2016, 14:57 | ΠΑΝΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ-ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ(ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ)ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ.(1)ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΔΙΝΕΤΕ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΠΙΚΥΝΔΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΕΙΙΝΟ ΣΤΟΥΣ ΟΔΗΓΟΥΣ.(2)ΥΕΠΡΩΡΙΕΣ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ ΩΡΕΣ ΣΤΑ ΣΥΜΒΑΝΤΑ.ΠΡΟΠΑΝΤΩΝ ΦΩΤΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΙΟΝΙΔΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΩΡΑ ΕΝΝΟΕΙΤΕ ΤΙ ΩΡΑ ΘΑ ΣΥΜΒΟΥΝ (24ΩΡΕΣ ΤΟ 24ΩΡΟ)ΜΕ ΕΝΑ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΑΣΥΡΜΑΤΟ ΣΤΟ ΧΕΡΙ.(3)ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΑ ΝΥΧΤΕΡΙΝΑ Π,Χ(ΝΥΧΤΕΡΙΝΕΣ ΦΩΤΙΕΣ,ΠΡΙΟΝΙΔΙ ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΒΡΑΔΥ,ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΕΚΤΑΚΤΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ(ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ,ΑΝΤΛΗΣΗ ΥΔΑΤΩΝ Κ.Τ.Λ)

  • 31 Αυγούστου 2016, 10:03 | Χρήστος Κ.

    Στην κατηγορία Α΄ περιλαμβάνονται το προσωπικό που απασχολείται στην εποπτεία καθαριότητας, ποια σχέση έχουν με την καθαριότητα. Στα γραφεία κάθονται!!!

  • 31 Αυγούστου 2016, 09:14 | ΦΩΤΟΥ ΕΛΕΝΗ

    Αξιότιμε κ.Υπουργέ,
    αναφορικά με το επίδομα Αξιότιμε κ.Υπουργέ,
    αναφορικά με το επίδομα »ανθυγιεινής εργασίας»:
    Οι καθαριστές-στριες»:
    Οι καθαριστές-στριες Δημόσιων Υπηρεσιών οπου (όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο ΙΚΑ με αρ. 27/20-3-2012,Εδάφιο Β΄,παρ 23)το κυρίως παραγόμενο έργο του καθαρισμού γίνεται επί κοινοχρήστων χώρων,οι οποίοι επιβαρύνονται ιδιαίτερα λόγω της παρουσίας σε αυτούς μεγάλου αριθμού ατόμων και για μεγάλο χρονικό διάστημα (πχ Δημοτικά Ωδεία , Σχολές Χορού, Δημοτικά Θέατρα , κολυμβητήρια κλπ)Καλύπτονται από τον ΚΒΑΕ και ΑΣΦΑΛΙΖΟΝΤΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ στα Βαρέα και ανθυγιεινά και επόμένως λογικό και δίκαιο είναι να συμπεριληφθούν στους εργαζόμενους που λαμβάνουν το επίδομα Αξιότιμε κ.Υπουργέ,
    αναφορικά με το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.

  • 30 Αυγούστου 2016, 20:36 | Ελένη Χρονοπούλου

    Για λόγους κοινωνικής κα εργασιακής δικαιοσύνης, ισότητας και ισονομίας στις εν λόγω ειδικότητες που θα δικαιούνται το επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας δεν νοείται να μην συμπεριληφθούν οι ΔΕ ΤΕΧΝΙΤΕΣ ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΙ που εργάζονται καθημερινά σε αντίξοες συνθήκες στην ύπαιθρο για την κατασκευή – επισκευή και συντήρηση δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης, αντλιοστασίων κλπ.

  • 30 Αυγούστου 2016, 17:29 | μαυρωνας βαλαντης

    Η ειδικοτητα που νομιζω οτι εντελως αδικα ΔΕΝ της καταβαλετε το επιδομα ανΘυγιεινης εργασιας ειναι οι ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΙ, που στις αρμοδιοτητες τους ειναι η συντηρηση,η επισκευη και εγκαταστσση δικτυων αποχετευσης ακαθαρτων, σε σχολικες μοναδες που εποπτευει ο καθε δημος και σε ολα τα δημοτικα κτηρια.Επισης αναφερω οτι στον ιδιωτικο τομεα οι υδραυλικοι ανηκουν στην κατηγορια των βαρεων και αθυγιεινων.

  • 30 Αυγούστου 2016, 14:24 | Βαϊόπουλος Λεωνίδας

    Σύμφωνα με την ΚΥΑ οικ.2/16519/0022/24-2-2012 δικαιούχοι του επιδόματος στην κατηγορία Α’-γ είναι και οι οδηγοί φορτηγών άνω των 3,5 τόνων και οι χειριστές μηχανημάτων έργου.
    Στο σχετικό άρθρο του νομοσχεδίου αδίκως δεν περιλαμβάνεται η σχετική κατηγορία όταν είναι γνωστό ότι οι εργαζόμενοι αυτοί (κυρίως ΟΤΑ α’ και β΄ βαθμού) καλούνται αναγκαστικά να εργαστούν κάτω από ανθυγιεινές και επικίνδυνες συνθήκες (αποχιονισμοί, πυρκαγιές σε δύσβατες περιοχές, κατολισθήσεις κλπ) προσφέροντας επιπλέον υπηρεσίες συνδρομής σε άλλες υπηρεσίες όπως η πυροσβεστική.
    Είναι λοιπόν δίκαιο οι εργαζόμενοι οδηγοί και χειριστές να συνεχίσουν να απολαμβάνουν από την πολιτεία μιας μισθολογικής μέριμνας ώστε να συνεχίσουν να εκτελούν το καθήκον τους απρόσκοπτα, με αυταπάρνηση και αγάπη προς το σύνολο.

  • 30 Αυγούστου 2016, 13:06 | ΛΥΜΠΕΡΙΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ

    Φρονούμε ότι μεταξύ των δικαιούχων του επίμαχου επιδόματος θα πρέπει να συμπεριληφθούν και οι φυσικοθεραπευτές, κατά το μέρος που παρέχουν τις υπηρεσίες τους υπό τις αυτές συνθήκες ιδίως με τους νοσηλευτές και τους νοσοκόμους, ώστε η εξαίρεσή τους αφενός να μην ερείδεται επί σαφούς δικαιολογητικής βάσης, αφετέρου να προσβάλει την αρχή της ισότητας και της ίσης μεταχείρισης των εργαζομένων.

    Έτσι στο άρθρο 53 παράγραφος 2 να προστεθεί: φυσικοθεραπευτές.

    2. Στην κατηγορία Α΄ περιλαμβάνονται το προσωπικό που απασχολείται στην εποπτεία καθαριότητας, σε συνεργεία απολύμανσης, οι απολυμαντές, οι εργάτες και τεχνίτες βιολογικού καθαρισμού, οι νοσηλευτές, νοσοκόμοι και φυσικοθεραπευτές καθώς και οι εργάτες καθαριότητας δημοτικών νεκροταφείων.

    Λυμπερίδης Πέτρος
    Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών

  • Στην Κατηγορία Α΄ του επιδόματος θα πρέπει να συμπεριληφθούν ως δικαιούχοι και οι εργοθεραπευτές, εφόσον απασχολούνται κάτω από τις ίδιες συνθήκες εργασίας με τους νοσηλευτές και τους νοσοκόμους. Η εξαίρεση των εργοθεραπευτών και η διαφορετική τους μισθολογική αντιμετώπιση εν σχέσει με τους νοσηλευτές και τους νοσοκόμους έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της ίσης μεταχείρισης των εργαζομένων, όπως δέχονται και οι υπ’αριθμ. 112/2011, 1364/2011 και η πλέον πρόσφατη ad hoc 38/2016 Αποφάσεις του Ειρηνοδικείου Αθηνών.

    Κυριακή Κεραμιώτου
    Πρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Εργοθεραπευτών

  • Το σωματείο ¨ Ένωση Εργατοϋπαλλήλων Δήμου Αθηναίων¨ , σωματείο της Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων καταθέτει παρατηρήσεις για το υπό ψήφιση νομοσχέδιο ¨ Ρύθμιση θεμάτων ΟΤΑ και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης¨.
    Ζητάμε στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο να γίνουν οι παρακάτω τροποποιήσεις , ώστε να επιτευχθεί η ουσιαστική και πλήρης διεκπεραίωση πάγιων και δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων.
    Πιο συγκεκριμένα:
    Στο άρθρο 53 ¨ Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας ¨ ζητάμε στην πρώτη κατηγορία των δικαιούχων να προστεθούν οι φύλακες στα εργοτάξια καθαριότητας. Επίσης πιστεύουμε ότι πρέπει στους δικαιούχους του επιδόματος να συμπεριληφθούν και οι εργαζόμενοι ανεξαρτήτως ειδικότητας στα εργοτάξια και αμαξοστάσια καθαριότητας λόγω των ειδικών συνθηκών εργασίας των παραπάνω. Τέλος θεωρούμε ότι από αβλεψία δεν αναφέρονται κατηγορίες δικαιούχων προηγούμενων νομοθετικών ενεργειών.

  • 29 Αυγούστου 2016, 21:12 | Ξενουδάκης Γιώργος

    Θα πρέπει επιτέλους το προσωπικό των ΔΕΥΑ που απασχολούνται καθημερινά στα τμήματα Αποχέτευσης, Ύδρευσης, Βιολογικούς καθαρισμούς, αντλιοστάσια λυμάτων να δικαιούνται το ανθυγιεινό επίδομα ανεξαρτήτου ειδικότητας
    Εργάτες και τεχνίτες στην κατασκευή και συντήρηση δικτύων ύδρευσης .Είναι αδιανόητο να ασφαλίζονται με βαρέα ένσημα και να μην δικαιούνται ανθυγιεινό επίδομα.
    Εργάτες, τεχνίτες και τεχνολόγους μηχανικούς στα αντλιοστάσια αποχέτευσης.(Δικαιούνται βαρέα ένσημα).
    Οδηγοί, χειριστές και εργάτες στα αποφρακτικά μηχανήματα.
    Να προστεθεί στο σχέδιο νόμου ανθυγιεινό επίδομα και στους μηχανικούς Τ.Ε. και Π.Ε. που εργάζονται στους βιολογικούς καθαρισμούς ,επίσης οι μηχανοτεχνίτες, οι ηλεκτροτεχνίτες γιατί στη Β κατηγορία.
    Όλα αυτά θα ισχύουν μέχρι 31/12/2017 γιατί μετά θα εναρμονιστούν με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, δηλαδή θα καταργηθούν?

  • 29 Αυγούστου 2016, 12:38 | Κρυσταλλία Σηφακάκη

    Όπως είναι διατυπωμένη η παράγραφος 1 του άρθρο 53 θα υπάρξει για ακόμα μία φόρα πρόβλημα στη χορήγηση του παραπάνω ανθυγιεινού επιδόματος στους εργαζόμενους στους Βιολογικούς Καθαρισμούς που δεν είναι τεχνίτες (ΤΕ, ΠΕ και εργοδηγοί) με την στενή έννοια καθώς επίσης και με τους εργαζόμενους στα αντλιοστάσια της αποχέτευσης.

  • 29 Αυγούστου 2016, 07:16 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΠΕΡΓΗΣ

    Θα ήθελα στο παρόν άρθρο να προβλεφθεί η αμοιβή μέσα από τα ανωτέρω επιδόματα και στο προσωπικό που εργάζεται για την πολιτική προστασία των δήμων τόσο των διοικητικών όσο και του εργατοτεχνικού προσωπικού
    αφού και οι διοικητικοί υπάλληλοι βγαίνουν στην ύπαιθρο συνεχώς για αυτοψίες επίβλεψη και οδηγίες ή και για να οδηγήσουν οχήματα με διπλώματα κατ εξαιρεση σε δύσβατους και επικίνδυνυς δρόμους.
    Αναφέρομαι συγκεκριμένα σε διοικητικους υπαλλήλους – οδηγούς και χειριστές μηχανημάτων που ενώ εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες όλο το εικοσιτετράωρο μόνοι τους και χωρίς βοήθεια και χωρίς υπερωριακή αποζημίωση.
    Εργασίες που κάνουν είναι:
    α). στρώσιμο αλατιού τον χειμώνα σε δημοτικούς δρόμους που έχουν πάγο.
    β). στρώσιμο πριονιδίου σε δημοτικού δρόμους εφόσον έχουν πέσει λάδια
    ή άλλα επικίνδυνα χημικά προιόντα τα οποία είναι επικίνδυνα για
    την κυκλοφορία πεζών και οχημάτων.
    γ). κόψιμο και μεταφορά δένδρων και κλαδιών καθώς και βράχων που
    είναι επικίνδυνα να πέσουν ή έχουν πέσει και κλείνουν δημοτικούς
    δρόμους
    δ). αυτοψίες ακαθάριστων οικοπέδων εντός των οποίων υπάρχουν φίδια
    ποντίκια κουνούπια κλπ.
    ε). κατάσβεση δασικών πυρκαγιών, συνδράμουν την Πυροσβεστική Υπηρεσία
    από 1/5 εως και 31/10 κάθε έτους ειδίκα μάλιστα και όταν υπάρχει
    μεγάλος δείκτης επικινδυνότητας απο την Γ.Γ.Π.Π.
    στ).Σεισμοί – διάνοιξη δρόμων απεγκλοβισμοί κλπ.
    ζ). μεγάλα ατυχήματα . βλέπε ΣΕΒΕΖΟ 1-2-3.
    Η). Πλυμήρες……
    όλες οι ανωτέρω εργασίες γίνονται κάτω από πολύ άσχημες και
    επικίνδυνες συνθήκες όλο το εισοκιτετράωρο.

  • 29 Αυγούστου 2016, 07:45 | ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

    Ανθυγιεινή και επικίνδυνη εργασία προσφέρουν και οι εργαζόμενοι που υπηρετούν σε υπηρεσίες πρασίνου των ΟΤΑ (εργάτες πρασίνου, εργάτες καθαριότητας, τεχνίτες πρασίνου, δενδροκηπουροί, δενδροκόμοι, κηπουροί κλπ.). Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι κατά την εκτέλεση των εργασιών τους έρχονται σε επαφή με μολυσμένα απορρίμματα που υπάρχουν συχνά σε χώρους πρασίνου (σύριγγες, προφυλακτικά κλπ), χειρίζονται βαρειά και επικίνδυνα εργαλεία (αλυσσοπρίονα, θαμνοκοπτικά κλπ), που επιβαρύνουν την υγεία τους, πραγματοποιούν εργασίες σε μεγάλα ύψη με χρήση γερανοφόρων οχημάτων και αρκετές φορές παθαίνουν εργατικά ατυχήματα. Θα πρέπει να συμπεριληφθεί και αυτή η κατηγορία εργαζομένων στη χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας.

  • 28 Αυγούστου 2016, 23:52 | ΜΗΤΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
    σχετικά με το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας πιστεύω ότι στην κατηγορία Β που έχετε εντάξει τους μηχανοτεχνίτες των ΟΤΑ είναι κατάφορη αδικία γιατί άνω του 80% των εργασιών τους πραγματοποιούνται πάνω στα απορριμματοφόρα, μηχανικά σάρωθρα και διάφορα άλλα οχήματα των υπηρεσιών καθαριότητας των Δήμων που αυτά τα οχήματα είναι εξίσου βρώμικα, ανθυγιεινά, όπως είναι και για τους εργαζόμενους που τους εντάσσεται στην Α κατηγορία. Επίσης οι μηχανοτεχνίτες στα φορτηγά των Δήμων κάνουν πολύ βαριά εργασία με βαριά ανταλλακτικά και με πάρα πολλά ανθυγιεινά υλικά και διάφορες χημικές ουσίες που υπάρχουν στα αυτοκίνητα.
    Για όλα αυτά πιστεύω ότι οι μηχανοτεχνίτες πρέπει να ενταχθούν στην Α κατηγορία.

  • 28 Αυγούστου 2016, 15:00 | Ιωαννης

    Για ακόμη μια φορά αδικημένοι οι δημοτικοί αστυνομικοί. Όλη μέρα εργαζόμαστε στο δρόμο ασκώντας αστυνομικα καθήκοντα χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό για αυτή την δουλειά, δεχόμενοι συχνά προπηλακισμούς, απειλές, εξύβριση ακόμα και χειροδικια από πολίτες. Άλλα όχι εμείς δεν πρέπει να πάρουμε επίδομα ακόμη και αν εμείς τα χρήματά για τους μισθούς μας τα βγάζουμε και με το παραπάνω μέσα από τα πρόστιμα που βεβαιωνουμε χωρίς να υπολογίζουμε το κοινωνικό έργο που προσφέρουμε. Αυτά δεν τα βλέπεται στο Υπουργείο;

  • 27 Αυγούστου 2016, 17:01 | Σταματης Σ

    Στο παρων νομοσχεδιο αρθρο 53
    2. Στην κατηγορία Α΄ περιλαμβάνονται το προσωπικό που απασχολείται στην εποπτεία καθαριότητας, σε συνεργεία απολύμανσης, οι απολυμαντές, οι εργάτες και τεχνίτες βιολογικού καθαρισμού, οι νοσηλευτές και νοσοκόμοι καθώς και οι εργάτες καθαριότητας δημοτικών νεκροταφείων.
    Στην κατηγορία Β΄ περιλαμβάνονται οι ηλεκτροσυγκολλητές, οι εργάτες και τεχνίτες ψεκασμού, οι μηχανοτεχνίτες, οι ηλεκτροτεχνίτες, οι βαφείς και φανοποιοί .
    Στην κατηγορία Γ΄ περιλαμβάνονται οι εργάτες των δημοτικών σφαγείων.
    3. Το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας που προβλέπεται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου δεν καταβάλλεται στο διοικητικό προσωπικό των φορέων που αναφέρονται σε αυτήν.

    Στα Νοσοκομεια υπαρχει προσωπικο που ανηκει μεν στην Διοικητικη υπηρεσια, αρα δεν δικαιουται το επιδομα Επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.
    ομως συμφωνα με το οργανογραμμα του Νοσοκομειου που υπαρχει σε ΦΕΚ, και συγκριμενα οργανισμος Νοσοκομειου Ροδου 3474/ 31-12-2012 αρθρο 14 θεσεις προσωπικου , ενω ανηκουν το στην Διοικητικη Υπηρεσια , κεφαλαιο 4. ΘΕΣΕΙΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ , ΤΟΥ ΑΥΤΟΤΕΛΟΥΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ , αλλοι παιρνουν το παρπανω επιδομα και αλλοι οχι και αναλυω ξανα :
    ενω ανηκουν στις ΘΕΣΕΙΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ , ΤΟΥ ΑΥΤΟΤΕΛΟΥΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ οι παρκατω ειδικοτητες παιρνουν επιδομα θεσεις Τεχνικου ειδικοτητα ΜΗχανοτεχνητων ( κατηγορια Β Στην κατηγορία Β΄ περιλαμβάνονται οι ηλεκτροσυγκολλητές, οι εργάτες και τεχνίτες ψεκασμού, οι μηχανοτεχνίτες, οι ηλεκτροτεχνίτες, οι βαφείς και φανοποιοί ) τελικα με τον υπαλληλο με ειδικοτητα μηχανοτεχνητων θα πρεπει να του καταβαλλεται το πειδομα ανθυγυεινης κια επικινδυνης εργασίας ή οχι ? διοτι συμφωνα με την παραγραφο 2 ανηκει στην κατηγορια Α , αλλα ταυτοχρονα ανηκει στο διοικητική υπηρεσία. Επισης αναφερεται οτι «Το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας που προβλέπεται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου δεν καταβάλλεται στο διοικητικό προσωπικό των φορέων που αναφέρονται σε αυτήν»
    πρπει δηλαδη να ανηκει καθαρα στον κλαδο ΠΕ /ΤΕ /ΔΕ Διοιηκητικου? ή οχι?

    υπαρχει το προσωπικο καθαριοτητας ΥΕ και με κλάδο ΥΕ προσωπικου καθαριοτητας-επιμελειας κηπων ( κλαδος ΥΕ προσωπικου καθαριοτητας με ειδικοτητα επιμελειας κηπων( βοηθος κηπουρου) , καθως και ο Κλαδος ΔΕ Γενικων καθηκοντων με ειδικοτητα Επιμελειας κηπων ( κηπουρων) οι οποιοι αν και μπορουν να εκτελουν και εργασιες ψεκασμου λογω της ειδικοτητας τους δεν λαμβανουν το επιδομα του εν λογω αρθρου ( ανθυγυεινης κια επικινδυνης εργασίας) δηλαδη ενω ο υπαλληλος με κλάδο ΥΕ προσωπικου καθαριοτητας προβλεπται να ανηκει στην κατηγορια Α ( προσωπικο καθαριοτητας και Β ( λογω ψεκασμου) δεν λαμβανει κανενα επιδομα. Καθωε και ο υπαλληλος ΔΕ Γενικων καθηκοντων με ειδικοτητα Επιμελειας κηπων ( κηπουρων)

  • 26 Αυγούστου 2016, 21:27 | Νόβα Ευανθία

    Αξιότιμε κ.Υπουργέ,
    αναφορικά με το επίδομα »ανθυγιεινής εργασίας»:
    Οι καθαριστές-στριες στούς Δημοτικούς παιδικούς σταθμούς ,που δεν υπάγονται διοικητικά στις εποπτείες καθαριότητας,αλλά στή Διεύθυνση Παιδικών Σταθμών,θα πρέπει να τύχουν ειδικής »μνείας»,
    δεδομένου ότι και αυτών τών εργαζομένων η εργασία είναι εξ’ αντικειμένου ανθυγιεινή.
    Ευχαριστώ
    Ε.Νόβα
    Σύμβουλος Ε’ Δημ.Κοιν.Θεσ/νίκης
    »Θεσσαλονίκη-Ανοιχτή Πόλη».

  • 26 Αυγούστου 2016, 19:25 | ΝΕΚΤΑΡΙΑ

    Ηθικο, δικαιο και συμφωνα με την συνταγματικη αρχη της ισοτητας ειναι να χορηγηθει το επιδομα ανθυγιεινης και επικινδυνης εργασιας στο νοσηλευτικο προσωπικο και προσωπικο καθαριοτητας των δημοτικων γηροκομειων με αναδρομικη ισχυ, απο την εναρξη που ισχυει ο νομος στις 1-5-2012 ,οπως και το λαμβανουν οι αντιστοιχοι εργαζομενοι στα Νοσοκομεια και στα ΝΠΠΔ του Τομεα Προνοιας κλπ.