• Οι παράμετροι που κυρίως θα πρέπει να βελτιωθούν στους ελέγχους είναι: •Η έλλειψη συντονισμού μεταξύ των υπηρεσιών για την από κοινού κατάστρωση στρατηγικής για τη διαχείριση του κινδύνου και την επιβολή της σχετικής Νομοθεσίας. •Η εσφαλμένη πρακτική που εστιάζεται κυρίως στη δειγματοληψία και λείπει η πρόληψη. •Η παρωχημένη πρακτική των υγειονομικών ελέγχων για επιχειρήσεις τροφίμων, όπου δίδεται κυρίως έμφαση στην υγιεινή των χώρων και στην ατομική υγιεινή όχι όμως και στην ανάλυση των κινδύνων, στις χρησιμοποιούμενες πρακτικές και μεθόδους (Εφαρμογή από τις επιχειρήσεις αυτοελέγχων κατά HACCP και έλεγχο από τις αρχές του «αυτοελέγχου»). •Η έλλειψη κριτηρίων -βάσει των πιθανών κινδύνων- για τους ελέγχους, με ενδεχόμενο αποτέλεσμα, επιχειρήσεις υψηλού κινδύνου να μην επιθεωρούνται με την ανάλογη προτεραιότητα και συχνότητα. Η έλλειψη συντονισμού και κριτηρίων για τους ελέγχους έχει ως αποτέλεσμα την επικάλυψη σε ορισμένες περιπτώσεις και την παντελή έλλειψη ελέγχων σε άλλες. •Η μη συστηματική καταγραφή - καταχώρηση των εγκαταστάσεων παραγωγής προϊόντων και η έλλειψη καθετοποιημένων πρακτικών των επισκέψεων ελέγχου. •η ανάθεση των ελέγχων όπου θα πρέπει περιοδικά να ανατίθεται σε κλιμάκια ελέγχου από διαφορετικές περιφέρειες προς επιβεβαίωση της αξιοπιστίας των ευρημάτων, ενώ τα κλιμάκια ελέγχου δεν θα έχουν πρόσβαση στα ευρήματα των προηγούμενων ελέγχων.