• Για την Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Ελλάδος, ένα πετυχημένο σύστημα ελέγχων στον τομέα των τροφίμων αποτελεί προστιθέμενη αξία για τις επιχειρήσεις τροφίμων. Μέσω του σχεδίου νόμου επιχειρείται να οριστούν εκ νέου βάσεις «νέου συστήματος επισήμου ελέγχου τροφίμων» σε αντίθεση με το κοινοτικό δίκαιο όπου έχουμε συστηματική και κανονική συμμετοχή και διαρκή διαβούλευση με φορείς όπως η UEAPME, DJSANTE, DJENTERPRISE, DJAGREE, EVI κ.λ.π. Εκφράζουμε τον προβληματισμό μας σχετικά και φοβόμαστε το κλείσιμο των πολύ μικρών επιχειρήσεων που δεν θα μπορέσουν να αντέξουν σε πολλαπλό έλεγχο από διαφορετικές υπηρεσίες και χωρίς να υπάρχει ένα σταθερό σχέδιο ασφάλειας και υγιεινής τροφίμων όπως έχουμε σήμερα μέσω της EFSA. Με την δυνατότητα που δίνει το σχέδιο νόμου, να οριστούν περισσότερες από μια υπηρεσίες στο ίδιο εποπτικό πεδίο εφαρμογής π.χ. ασφάλεια τροφίμων και για την πολύπλοκη διαδικασία με την δημιουργία οργάνου εποπτείας σε άλλο επίπεδο εποπτείας που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα με την συμμετοχή δέκα υπουργείων. Δημιουργεί επιπλέον εποπτεία με την δημιουργία Δ/νσης Συντονισμού και εποπτείας, με το υπουργείο Ανάπτυξης. Το σχέδιο Νόμου, δημιουργεί σύγχυση με την θεσμοθέτηση του ρόλου του επιθεωρητή ως συμβούλου και της άσκησης ελέγχου στις επιχειρήσεις τροφίμων και δημιουργούνται προϋποθέσεις παραπλάνησης καταναλωτή και νοθείας η δε εφαρμογή αυτού του άρθρου θα δημιουργήσει συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.