Άρθρο 172 – Υλικές και ηθικές αμοιβές

1. Στο πυροσβεστικό προσωπικό είναι δυνατή η χορήγηση ηθικής ή υλικής αμοιβής για εξαίρετη δραστηριότητα ή προσπάθεια.
2. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη, μπορεί να ρυθμίζονται θέματα ηθικών και υλικών αμοιβών και οι προϋποθέσεις, η διαδικασία, ο τρόπος και τα αρμόδια όργανα χορήγησής τους.

 • 12 Ιανουαρίου 2020, 22:40 | ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΚΛΑΝ

  ΑΜΕΣΗ ανταποδοτική βράβευση και ενίσχυση του εθελοντισμού από το κράτος . !!ΟΧΙ χρήματα!!! ο εθελοντής προσφέρει από την κάρδια του για τον τόπο του τον συμπολίτη και το κοινωνικό σύνολο γενικά το οποιο φέρει προσθετή πολυπρόσωπη βοήθεια στο κράτος και συμβάλει μονο θετικά στην οικονομία ενός κράτους ΑΜΙΣΘΟΣ ! .βάση ευρωπαϊκού μοντέλου όπως θέλουμε να φτιάξουμε οφείλουμε να του δώσουμε κίνητρα είτε για την έναρξη των πράξεων του είτε για την συνέχεια του έργου του με γνώμονα αυτό που ισχύει σε όλα τα αναπτυσσόμενα κράτη . π.χ φοροαπαλλαγή 10% ελεύθερη είσοδο σε αστικά υπεραστικά δρομολόγια τρένων λεωφορείων όταν υπάρχει συμβάν και ειδικές εκπτώσεις σε εισιτήρια ακτοπλοϊκών αεροπορικών και οδικών γραμμών της τάξεως minimum 30% ΜΟΡΙΑ για την χρήση και τα χρονιά προσφοράς του στον ΑΣΕΠ και ΟΑΕΔ βάση της ειδικότητας απασχόλησης και τομέα (βάση εκπαίδευσης-πιστοποιησης χρίση μορίων για διαγωνισμούς ) . αν είναι άνεργος και ανασφάλιστος να υπάγετε στο εφκα όσο είναι ενεργός εθελοντής . και όλα αυτά ελεγχόμενα για πάσα έλεγχο μέσω ηλεκτρονικής κάρτας-ταυτότητας η οποία θα έχει πάσα δράση του και προσφορά του περασμένη για έλεγχο από πάσα αρχή. Και βεβαίως ο σεβασμός στην προτεραιότητα της εργασίας του στον εναπομείναντα χρόνο για να προσφέρει εθελοντικά ιδικά στον ιδιωτικό τομέα θέλει προσοχή . κίνητρα και ανταποδοτικότητα ώστε να έχει και το κράτος άμεσα οφέλη από την δωρεάν-εθελοντική προσφορά των εθελοντών !
  ΝΙΚΛΑΝ ΣΤΑΥΡΟΣ εθελοντής διάσωστης 14 χρονιά (με μητρώο Π.Π.Ε) σε σύλλογο με πάνω από 3,500 ώρες προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο

 • 11 Ιανουαρίου 2020, 16:46 | Σωκράτης Παπαγεωργίου

  Καταθέτω την πρότασή μου περί Απονομής Ηθικής Αμοιβής/Βράβευσης Συμβασιούχων Πυροσβεστών, την οποία είχα αποστείλει το 2018 στην Τράπεζα Ιδεών Πυροσβεστικού Σώματος (Τ.Ι.Π.Σ.). Κι αυτό διότι δεν έχω εικόνα πόσοι από τους παλαιούς Εποχικούς Πυροσβέστες εργάζονται ακόμη στο Π.Σ. Και πριν αυτοί αποχωρήσουν οριστικά λόγω ορίου ηλικίας ή άλλους λόγους, οφείλουμε να τους τιμήσουμε.
  Σε κάθε περίπτωση η πρότασή μου απευθύνεται και συμπεριλαμβάνει πλέον κάθε Εποχικό (παλιό, νέο). Και σαφέστατα χρειάζεται να υπάρξει πρόνοια ώστε να συμπεριληφθούν στην διαδικασία απονομής ηθικών και υλικών αμοιβών και οι Π.Π.Υ. και το Πολιτικό Προσωπικό. Κι αυτό διότι το Άρθρο κάνει λόγο για «Πυροσβεστικό προσωπικό», ενώ σύμφωνα με το Άρθρο 76 του Νομοσχεδίου οι παραπάνω δεν ανήκουν στο «Πυροσβεστικό προσωπικό». Εκτός κι αν δεν το έχω καταλάβει σωστά. Να διευκρινιστεί.

  Πρόταση:
  <>

 • 31 Δεκεμβρίου 2019, 12:27 | Ζαφειρίου Στέφανος

  – Να υπάρξει πρόβλεψη ηθικής αμοιβής (ίσως και υλικής) στο σύνολο του πυροσβεστικού προσωπικού καθώς και στους εθελοντές ως προς τα χρόνια υπηρεσίας τους. Δηλαδή στην συμπλήρωση 8,16,24 χρόνων υπηρεσίας και στην αποστράτευση τους να δίδεται μια επιβράβευση, χαρτί/κάδρο, βεβαίωση, ευχαριστήριας επιστολής, μετάλλιο πολυετίας, κλπ…