• Σχόλιο του χρήστη 'ΞΕΝΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ' | 18 Φεβρουαρίου 2020, 13:36

    Σύμφωνα με την διεθνή επιστημονική κοινότητα αλλά και τους στόχους και τις αρχές της παρούσας νομοθετικής πρωτοβουλίας (όπως αναλύεται παρακάτω) κρίνεται ως απαραίτητος άξονας της προαγωγής υγείας η υγιεινή διατροφή και η διατήρηση υγιούς βάρους. Συνεπώς, κρίνεται απαραίτητη η παρουσία επιστημόνων Διαιτολογίας – Διατροφής σε όλες τις ομάδες που θα ασχοληθούν με την υλοποίηση του παρόντος. Οι διαιτολόγοι-διατροφολόγοι είναι οι μόνοι ειδικοί στον τομέα της διατροφής και της παχυσαρκίας. Άρα, ένα πρόγραμμα προαγωγής υγείας χωρίς τους ειδικούς σε βασικούς παράγοντες κινδύνου για την υγεία είναι σαφές ότι δεν μπορεί να επιτύχει τους στόχους του! Σύμφωνα με πληθώρα ερευνών ανάμεσα στους βασικούς τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου για μη μεταδοτικά νοσήματα (τα οποία ευθύνονται για τους περισσότερους θανάτους διεθνώς) είναι η ανθυγιεινή διατροφή, η παχυσαρκία, η κατάχρηση αλκοόλ και η καθιστική ζωή. Στο Άρθρο 2 (παρ.2δ) του παρόντος αναφέρεται ότι η απομείωση των παραπάνω παραγόντων κινδύνου είναι μία από τις βασικές αρχές των δράσεων. Και στην παράγραφο 2ι τίθεται ως στόχος η επέκταση του προσδόκιμου ζωής των πολιτών και η βελτιστοποίηση των όρων υγείας τους σε κάθε επιμέρους στάδιο της ζωής τους. Στόχος που μπορεί να επιτευχθεί μέσω της προώθησης της υγιεινής διατροφής. Στις Διακηρύξεις της Astana (2018) τίθεται ο στόχος του περιορισμού των μη μεταδοτικών νοσημάτων που οφείλονται στην ανθυγιεινή διατροφή κλπ. Στις κατευθύνσεις, που ορίζονται από τη Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών για τους Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης (2015-2030) περιλαμβάνονται οι στόχοι: καλή υγεία και ευημερία και περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Ο ρόλος της υγιεινής διατροφής στην καλή υγεία και ευημερία είναι γνωστός και αυτονόητος πλέον. Συμβάλλει, όμως, και στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Αναφέρεται ότι ο 7ος από τους 8 βασικούς Στόχους Ανάπτυξης του Διεθνούς Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας, FAO, με αντικείμενο τη «διασφάλιση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας», θεωρεί τη μεθοδολογία της παραγωγής τροφίμων και το διατροφικό σχήμα της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής ως πρότυπα βιώσιμου διατροφικού συστήματος. Σε συμφωνία με τον πανελλήνιο σύλλογο διαιτολόγων-διατροφολόγων ζητούμε να προβλεφθεί στο νομοσχέδιο ο ρόλος των Διαιτολόγων – Διατροφολόγων με άδεια άσκησης επαγγέλματος και να συμπεριληφθούν στο άρθρο 9 του παρόντος σχεδίου νόμου θέσεις ΠΕ Διαιτολόγων – Διατροφολόγων στις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας των ΔΥΠΕ, ώστε να διασφαλίσουν το σωστό συντονισμό και οργάνωση προγραμμάτων που θα αφορούν την προώθηση της υγιεινής διατροφής και σωματικής δραστηριότητας. Επιπλέον, στο άρθρο 11 (παρ.3), η Εθνική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας, οφείλει να συμπεριλαμβάνει τουλάχιστον έναν Επιστήμονα με ειδίκευση στην Διαιτολογία-Διατροφή, καθώς επίσης στο άρθρο 13 (παρ. 7) η Επιστημονική Γραμματεία της ΕΕΔΥ, θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον έναν (1) υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Διαιτολογίας Διατροφής. ΞΕΝΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ ΠΤΥΧ. ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟΥ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΜΕΛΟΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΩΝ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΩΝ