Άρθρο 62
Κατηγορίες διδακτικού εκπαιδευτικού προσωπικού των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων – Αντικατάσταση περ. β) άρθρου 7 ν. 3187/2003
Στην περ. β) του άρθρου 7 του ν. 3187/2003 (Α` 233), περί των κατηγοριών Διδακτικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού, προστίθενται οι λέξεις «Το Στρατιωτικό Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό (Σ.Δ.Ε.Π.),» και το άρθρο 7 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 7
Κατηγορίες Διδακτικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού
Το προσωπικό του Α.Σ.Ε.Ι. αποτελείται από:
α) Το Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό (Δ.Ε.Π.).
β) Το Στρατιωτικό Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό (Σ.Δ.Ε.Π.), το Στρατιωτικό Διδακτικό Προσωπικό (Σ.Δ.Π.) και τους Στρατιωτικούς Εκπαιδευτές (Σ.Ε.).
γ) Το Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό (Ε.Ε.Π.) και το Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (Ε.ΔΙ.Π.).
δ) Το Ειδικό Τεχνικό Εργαστηριακό Προσωπικό (Ε.Τ.Ε.Π.).
ε) Το Εκπαιδευτικό Προσωπικό με Σύμβαση (Ε.Π.Σ.).
στ) Επισκέπτες Καθηγητές.».
Άρθρο 63
Στρατιωτικό Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων – Τροποποίηση τίτλου, προσθήκη παρ. 10 έως 14 στο άρθρο 21 ν. 3187/2003
Στο άρθρο 21 του ν. 3187/2003 (Α’ 233), περί του Στρατιωτικού Διδακτικού Προσωπικού (Σ.Δ.Π.) και των Στρατιωτικών Εκπαιδευτών (Σ.Ε.), επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στον τίτλο του άρθρου προστίθενται οι λέξεις «Στρατιωτικό Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό (Σ.Δ.Ε.Π.)», β) προστίθενται παρ. 10, 11, 12, 13 και 14 και το άρθρο 21 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 21
Στρατιωτικό Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό (Σ.Δ.Ε.Π.), Στρατιωτικό Διδακτικό Προσωπικό (Σ.Δ.Π.) και Στρατιωτικοί Εκπαιδευτές (Σ.Ε.)
1. Το Στρατιωτικό Διδακτικό Προσωπικό (Σ.Δ.Π.) των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.) αποτελείται από αξιωματικούς εν ενεργεία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, οι οποίοι διορίζονται για τη διδασκαλία μαθημάτων της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης.
2. Τα μέλη του Σ.Δ.Π. των Α.Σ.Ε.Ι. πρέπει να έχουν τα εξής προσόντα:
α) Να είναι κάτοχοι πτυχίου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.), Α.Σ.Ε.Ι., της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.) ή της Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής (Σ.Α.Ν.).
β) Να φέρουν τον βαθμό τουλάχιστον του Λοχαγού ή αντιστοίχου των άλλων Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων ή των Σωμάτων Ασφαλείας.
3. Ο διορισμός των μελών Σ.Δ.Π. του Α.Σ.Ε.Ι. γίνεται με απόφαση του Αρχηγού του οικείου Γενικού Επιτελείου, με σύμβαση ορισμένου χρόνου μερικής απασχόλησης.
4. Οι μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών, το διδακτορικό δίπλωμα, το επιστημονικό έργο και η εμπειρία του υποψήφιου μέλους Σ.Δ.Π. πρέπει να είναι συναφή με το γνωστικό αντικείμενο της θέσης και με τα διδακτικά καθήκοντα που θα αναλάβει.
5. Τα μέλη του Σ.Δ.Π. τοποθετούνται και ανήκουν σε Τομείς.
6. Το έργο του Σ.Δ.Π. είναι κατ` εξοχήν διδακτικό και ερευνητικό και περιλαμβάνει:
α) Διδασκαλία προπτυχιακών και μεταπτυχιακών μαθημάτων.
β) Διεξαγωγή φροντιστηριακών μαθημάτων.
γ) Διεξαγωγή εξετάσεων, αξιολόγηση σπουδαστών και εποπτικά καθήκοντα στην εξεταστική διαδικασία.
δ) Διεξαγωγή εργαστηριακών ασκήσεων σε συνεργασία με τον Διευθυντή του οικείου Εργαστηρίου.
ε) Επίβλεψη διπλωματικών εργασιών.
7. Οι Στρατιωτικοί Εκπαιδευτές (Σ.Ε.) των Α.Σ.Ε.Ι. είναι αξιωματικοί εν ενεργεία των Ενόπλων Δυνάμεων ή των Σωμάτων Ασφαλείας, κάτοχοι τουλάχιστον πτυχίου Α.Σ.Ε.Ι. ή Α.Ε.Ι., που παρέχουν εκπαιδευτικό έργο σε αντικείμενα της στρατιωτικής εκπαίδευσης και αμείβονται, με την επιφύλαξη της παρ. 8, με ωριαία αντιμισθία, το ύψος της οποίας καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Το εκπαιδευτικό έργο ανατίθεται στους Σ.Ε. με απόφαση του Αρχηγού του οικείου Γενικού Επιτελείου (Γ.Ε.), που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του Διευθυντή Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και πρόταση του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου (Ε.Σ.) του Α.Σ.Ε.Ι.
8. Οι εν ενεργεία στρατιωτικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι υπηρετούν στα Α.Σ.Ε.Ι. με τοποθέτηση, μετάθεση, απόσπαση, διάθεση ή προσκόλληση, δεν δικαιούνται αποζημίωση για το εκπαιδευτικό έργο που παρέχουν σε αντικείμενα της στρατιωτικής εκπαίδευσης.
9. Τα μαθήματα των Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (Α.Σ.Σ.Υ.) διδάσκονται, κατόπιν προκήρυξης που εκδίδεται από την οικεία Σχολή, από στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία αμείβονται ως στρατιωτικοί εκπαιδευτές. Σε περίπτωση αδυναμίας κάλυψης της θέσης διδασκαλίας για οποιονδήποτε λόγο από στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, η θέση καλύπτεται κατ΄ εξαίρεση, κατόπιν όμοιας προκήρυξης, από ωρομίσθιο διδακτικό προσωπικό με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου, που συνάπτεται από την οικεία Σχολή.
10. Το Στρατιωτικό Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό (Σ.Δ.Ε.Π.) των Α.Σ.Ε.Ι. αποτελείται από αξιωματικούς εν ενεργεία των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι είναι απόφοιτοι Α.Σ.Ε.Ι., της Σ.Σ.Α.Σ. ή της Σ.Α.Ν. και φέρουν τον βαθμό τουλάχιστον του Λοχαγού ή αντιστοίχου των άλλων Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.
11. Προϋπόθεση για την εκλογή σε θέση Σ.Δ.Ε.Π. είναι η κατοχή διδακτορικού διπλώματος. Η προϋπόθεση κατοχής διδακτορικού διπλώματος για την εκλογή σε θέση μέλους Σ.Δ.Ε.Π. δεν απαιτείται για γνωστικά αντικείμενα εξαιρετικής και αδιαμφισβήτητης ιδιαιτερότητας, για τα οποία δεν είναι δυνατή ή συνήθης η εκπόνηση διδακτορικής διατριβής κατά τους κανόνες της οικείας τέχνης ή επιστήμης. Για την εκλογή συνεκτιμάται το αναγνωρισμένο έργο, που είναι συναφές με το γνωστικό αντικείμενο της θέσης.
12. Τα μέλη Σ.Δ.Ε.Π. εκλέγονται και εξελίσσονται στις βαθμίδες των μελών Δ.Ε.Π.. Η προκήρυξη των θέσεων των μελών Σ.Δ.Ε.Π. γίνεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, κατόπιν εισήγησης της Ακαδημαϊκής Συνέλευσης του οικείου Α.Σ.Ε.Ι., η οποία υποβάλλεται σε αυτόν μέσω του αντίστοιχου Γενικού Επιτελείου. Η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων, καθώς και τα απαραίτητα για την κρίση δικαιολογητικά καθορίζονται στην προκήρυξη. Όργανο εκλογής, επιλογής και εξέλιξης των μελών Σ.Δ.Ε.Π. είναι το εκλεκτορικό σώμα, τα μέλη του οποίου ορίζονται από την Ακαδημαϊκή Συνέλευση, από το Μητρώο γνωστικών αντικειμένων του οικείου Α.Σ.Ε.Ι.. Για την εκλογή και εξέλιξη των μελών Σ.Δ.Ε.Π. ισχύουν αναλογικά τα άρθρα 9 και 11 και λαμβάνεται υπόψη η προϋπηρεσία του υποψηφίου σε θέση μέλους Σ.Δ.Π. και Σ.Ε.. Ο διορισμός των μελών Σ.Δ.Ε.Π. γίνεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας.
13. Οι αξιωματικοί που εκλέγονται μέλη Σ.Δ.Ε.Π. μετατίθενται και υπηρετούν υποχρεωτικά στο οικείο Α.Σ.Ε.Ι., τοποθετούνται και ανήκουν στον αντίστοιχο Τομέα, σύμφωνα με την προκήρυξη της θέσης και αναλαμβάνουν άμεσα το έργο τους. Το διδακτικό και ερευνητικό έργο των μελών Σ.Δ.Ε.Π. περιλαμβάνει αυτό των μελών Δ.Ε.Π., σύμφωνα με τις περ. α) και β) του άρθρου 12. Το διοικητικό έργο των μελών Σ.Δ.Ε.Π. περιλαμβάνει συμμετοχή σε επιτροπές, συμβούλια και εισηγητικές επιτροπές του οικείου Α.Σ.Ε.Ι.. Η απασχόληση των μελών Σ.Δ.Ε.Π. περιλαμβάνει τις υποχρεώσεις απασχόλησης των μελών Δ.Ε.Π., σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 13. Τα μέλη Σ.Δ.Ε.Π. δύνανται να αμείβονται από δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας και να λαμβάνουν τις άδειες που προβλέπονται για τα μέλη Δ.Ε.Π., σύμφωνα με το άρθρο 14. Στα μέλη Σ.Δ.Ε.Π. εφαρμόζονται αναλογικά οι πειθαρχικές διατάξεις των μελών Δ.Ε.Π., σύμφωνα με το άρθρο 20.
14. Τα μέλη Σ.Δ.Ε.Π. διατηρούν τη στρατιωτική ιδιότητα, απαλλάσσονται των λοιπών στρατιωτικών υποχρεώσεων και ο χρόνος υπηρεσίας τους στο οικείο Α.Σ.Ε.Ι. λογίζεται ως χρόνος υπηρεσίας για τη μισθολογική και βαθμολογική τους προαγωγή, καθώς και ως χρόνος διοίκησης και ειδικής υπηρεσίας.».
Άρθρο 64
Υποχρεώσεις σπουδαστών στρατιωτικών σχολών – Προσθήκη παρ. 8 στο άρθρο 8 ν. 1911/1990
Στο άρθρο 8 του ν. 1911/1990 (Α΄ 166), περί της υποχρέωσης αποζημίωσης των μαθητών των παραγωγικών σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων που παραιτούνται από αυτές, προστίθεται παρ. 8 ως εξής:
«8. Με την επιφύλαξη των παρ. 6 και 7, ειδικά για την εφαρμογή του παρόντος, οι σπουδαστές και σπουδάστριες της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων και της Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής, λογίζονται ως αξιωματικοί από την ημερομηνία απόκτησης του συνόλου των προϋποθέσεων που είναι απαραίτητες για τη λήψη πτυχίου του πανεπιστημιακού τμήματος, στο οποίο φοιτούν. Από την ημερομηνία αυτή εφαρμόζεται το άρθρο 64 του ν.δ. 1400/1973 (Α’ 114) ως προς την υποχρέωση παραμονής στις Ένοπλες Δυνάμεις.».
Άρθρο 65
Καθιέρωση δικαιώματος απαλλαγής των στρατιωτικών από την εργασία λόγω εκτέλεσης εικοσιτετράωρης υπηρεσίας διανυκτέρευσης – Προσθήκη άρθρου 1Α στον ν. 1157/1981
Στον ν. 1157/1981 (Α’ 126), περί καθιέρωσης πενθήμερης εβδομάδας εργασίας των δημοσίων εν γένει υπηρεσιών και συναφών θεμάτων, προστίθεται άρθρο 1Α ως εξής:
«Άρθρο 1Α
Δικαίωμα απαλλαγής από την εργασία μετά από την εκτέλεση εικοσιτετράωρης υπηρεσίας διανυκτέρευσης
1. Οι στρατιωτικοί που εκτελούν εικοσιτετράωρη υπηρεσία διανυκτέρευσης καθημερινή, Κυριακή ή επίσημη αργία που ακολουθείται από εργάσιμη ημέρα, δικαιούνται απαλλαγής από την εργασία τους την αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα, χωρίς ανάλογη περικοπή των αποδοχών τους.
2. Οι στρατιωτικοί που εκτελούν εικοσιτετράωρη υπηρεσία διανυκτέρευσης Παρασκευή, Σάββατο ή επίσημη αργία που δεν ακολουθείται από εργάσιμη ημέρα, δικαιούνται απαλλαγής από την εργασία τους οποιαδήποτε εργάσιμη ημέρα εντός της επόμενης εβδομάδας, χωρίς ανάλογη περικοπή των αποδοχών τους.
3. Οι στρατιωτικοί που εκτελούν εβδομαδιαία υπηρεσία που απαιτεί διανυκτερεύσεις ή υπηρεσία που καλύπτει δύο (2) ή περισσότερα συνεχόμενα εικοσιτετράωρα, δικαιούνται ισάριθμων απαλλαγών από την εργασία τους οποιαδήποτε εργάσιμη ημέρα εντός ενός (1) μήνα, χωρίς ανάλογη περικοπή των αποδοχών τους.»
Άρθρο 66
Σκοπός και αποστολή του Πολεμικού Μουσείου – Προσθήκη παρ. 4 στο άρθρο 2 ν.δ. 132/1969
Στο άρθρο 2 του ν.δ. 132/1969 (Α΄ 35), περί σκοπού και αποστολής του Πολεμικού Μουσείου, προστίθεται παρ. 4, το άρθρο 2 μεταφέρεται στη δημοτική γλώσσα και διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 2
Σκοπός και αποστολή του Πολεμικού Μουσείου
1. Σκοπός και αποστολή του Πολεμικού Μουσείου είναι η συγκέντρωση, διαφύλαξη και κατάλληλη έκθεση σε αυτό πολεμικών κειμηλίων, η τεκμηρίωση και η μελέτη της πολεμικής ιστορίας, καθώς και η προβολή των ιερών αγώνων του Ελληνικού Έθνους, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
2. Ως αντικείμενα ενδιαφέροντος του Πολεμικού Μουσείου ενδεικτικά αναφέρονται όπλα και πολεμικά όργανα, σημαίες, λάβαρα και σήματα, πολεμικά λάφυρα, εικόνες μαχών, αναπαραστάσεις και χάρτες ή διαγράμματα, αντικείμενα που ανήκαν σε διαπρέψαντες αγωνιστές, εξέχοντες αιχμαλώτους πολέμου, καθώς και αναμνηστικά, χειρόγραφα που αφορούν σε πολεμικά γεγονότα, βιβλία και κάθε είδους έντυπα.
3. Όλα τα κειμήλια που αποκτήθηκαν με οποιονδήποτε τρόπο από το Πολεμικό Μουσείο ανήκουν στο Κράτος ως περιουσία, της οποίας την υπεύθυνη φύλαξη και διαχείριση εμπιστεύεται στο Πολεμικό Μουσείο, απαγορευόμενης της εκποίησης ή δωρεάς τους.
4. Για την εκπλήρωση της αποστολής του Πολεμικού Μουσείου επιτρέπεται η παραγωγή και έκδοση κάθε είδους εντύπων, συμβατικών και ψηφιακών εκδόσεων, καθώς και εκπαιδευτικού υλικού, προς πώληση από το πωλητήριο του Μουσείου και των παραρτημάτων αυτού.».
Άρθρο 67
Ενίσχυση οικονομικών πόρων Πολεμικού Μουσείου – Αντικατάσταση άρθρου 4 ν.δ. 132/1969
Στο άρθρο 4 του ν.δ. 132/1969 (Α’ 35), περί οικονομικών πόρων του Πολεμικού Μουσείου, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην περ. β), αα) οι λέξεις «Δήμους, Κοινότητες» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού», αβ) προστίθενται οι λέξεις «σύμφωνα με το άρθρο 25 του ν. 2292/1995 (Α΄ 35),», αγ) η λέξη «γνώμη» αντικαθίσταται από τη λέξη «απόφαση», β) προστίθεται περ. στ), και το άρθρο 4, αφού μεταφερθεί στη δημοτική, διαμορφώνεται ως εξής,
«Άρθρο 4
Οικονομικοί πόροι του Πολεμικού Μουσείου
Οι οικονομικοί πόροι του Πολεμικού Μουσείου είναι οι ακόλουθοι:
α) Ετήσια κρατική επιχορήγηση, η οποία εγγράφεται υποχρεωτικά στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και η οποία καθορίζεται από τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας.
β) Επιχορηγήσεις από Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού ή αυτόνομους Οργανισμούς που τελούν υπό την εποπτεία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, σύμφωνα με το άρθρο 25 του ν. 2292/1995 (Α΄ 35), που καθορίζονται με απόφαση των υπόχρεων και των Υπουργών που ασκούν την εποπτεία.
γ) Δωρεές, κληροδοτήματα και οι πάσης φύσεως εισφορές.
δ) Εισπράξεις από εορτές, διαλέξεις και άλλες εκδηλώσεις.
ε) Πρόσοδοι από την ακίνητη και κινητή περιουσία του.
στ) Πρόσοδοι από τη δημιουργία και τη διαχείριση πωλητηρίων, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους του Μουσείου και των παραρτημάτων αυτού.».
Άρθρο 68
Προϋποθέσεις ορισμού Διευθυντή του Πολεμικού Μουσείου – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 7 ν.δ. 132/1969
Στην παρ. 1 του άρθρου 7 του ν.δ. 132/1969 (Α’ 35), περί σύστασης θέσεων στο Πολεμικό Μουσείο, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο δεύτερο εδάφιο της περ. α) προστίθενται οι λέξεις «μόνιμος εν ενεργεία ή», β) στο δεύτερο εδάφιο της περ. β), οι λέξεις «των κλάδων ΠΕ Καλών Τεχνών ή ΠΕ ή» αντικαθίστανται από τις λέξεις «του κλάδου ΠΕ Καλών Τεχνών ειδικότητας ΠΕ Καλών Τεχνών ή του κλάδου ΠΕ Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης ειδικότητας ΠΕ Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης ή του κλάδου ΤΕ Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης ειδικότητας» και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Στο Πολεμικό Μουσείο συστήνονται οι ακόλουθες θέσεις:
α) Μία (1) θέση διευθυντή. Ως διευθυντής τοποθετείται μόνιμος εν ενεργεία ή μόνιμος εξ εφέδρων ανώτατος ή ανώτερος αξιωματικός, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας μετά από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου.
β) Μία (1) θέση συντηρητή – καλλιτέχνη. Ως συντηρητής – καλλιτέχνης τοποθετείται υπάλληλος του κλάδου ΠΕ Καλών Τεχνών ειδικότητας ΠΕ Καλών Τεχνών ή του κλάδου ΠΕ Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης ειδικότητας ΠΕ Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης ή του κλάδου ΤΕ Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης ειδικότητας ΤΕ Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, με βαθμό τουλάχιστον Β’, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας μετά από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου.».
Άρθρο 69
Προσόντα Επαγγελματιών Οπλιτών – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 2 ν. 2936/2001
Στην παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 2936/2001 (Α’ 166), περί των προσόντων των Επαγγελματιών Οπλιτών, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην περ. β), αα) στο πρώτο εδάφιο, ο αριθμός «28ο» αντικαθίσταται από τον αριθμό «25ο», αβ) στο δεύτερο εδάφιο, ο αριθμός «31ο» αντικαθίσταται από τον αριθμό «28ο», β) στην περ. στ), βα) η λέξη «αμετάκλητα» διαγράφεται και ββ) προστίθενται οι λέξεις «ψευδή κατάθεση,» και οι λέξεις «παράνομη βεβαίωση ή είσπραξη δικαιωμάτων του Δημοσίου,», γ) στην περ. η) οι λέξεις «με αμετάκλητη απόφαση» διαγράφονται και το άρθρο 2, μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις, διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 2
Προσόντα Επαγγελματιών Οπλιτών
1. Οι Επαγγελματίες Οπλίτες πρέπει:
α) Να έχουν την ελληνική ιθαγένεια.
β) Να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας και να μην έχουν υπερβεί το 25ο έτος κατά το έτος κατάταξής τους στις Ένοπλες Δυνάμεις. Οι υπηρετούντες ως οπλίτες βραχείας ανακατάταξης (Ο.Β.Α.), να μην έχουν υπερβεί το 28ο έτος της ηλικίας κατά το έτος κατάταξής τους ως Επαγγελματίες Οπλίτες στις Ένοπλες Δυνάμεις.
γ) Να έχουν ανάστημα τουλάχιστον 1,60μ. οι άνδρες και 1,55μ. οι γυναίκες.
δ) Να έχουν γραμματικές γνώσεις, το επίπεδο των οποίων καθορίζεται κατά ειδικότητες με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και να μην είναι κατώτερες του κατόχου απολυτηρίου Γυμνασίου.
ε) Να είναι ικανοί κατηγορίας πρώτης (Ι/1) ή δεύτερης (Ι/2), σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για την εξέταση της σωματικής ικανότητας των στρατευσίμων.
στ) Να μην έχουν καταδικαστεί για κακούργημα και σε οποιαδήποτε ποινή για κλοπή, απάτη, υπεξαίρεση (κοινή ή στην υπηρεσία), εκβίαση, πλαστογραφία, ψευδή βεβαίωση, ψευδή κατάθεση, ψευδορκία, ψευδή ανώμοτη κατάθεση, δωροδοκία, παράνομη βεβαίωση ή είσπραξη δικαιωμάτων του Δημοσίου, καταπίεση, απιστία περί την υπηρεσία, ψευδή καταμήνυση, συκοφαντική δυσφήμιση, παράβαση καθήκοντος, ανυποταξία, λιποταξία, καθώς και για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής ή της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, λαθρεμπορίας, όπλων, πυρομαχικών και τυχερών παιχνιδιών.
ζ) Να μην έχουν παραπεμφθεί αμετάκλητα για κακούργημα ή οποιοδήποτε πλημμέλημα της περ. στ), έστω και αν το αδίκημα έχει παραγραφεί.
η) Να μην έχουν στερηθεί τα πολιτικά τους δικαιώματα.
θ) Να μην έχουν εκπέσει ή υποβιβασθεί του βαθμού τους οι εκπληρώσαντες τις νόμιμες στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.
ι) Να έχουν όσοι ήδη υπηρετούν θετική εισήγηση για κατάταξη από τον τελευταίο Διοικητή τους.
2. Δεν μπορούν να καταταγούν ως Επαγγελματίες Οπλίτες όσοι εκπλήρωσαν άοπλη θητεία ή εναλλακτική πολιτική – κοινωνική υπηρεσία, σύμφωνα με τις διατάξεις της στρατολογικής νομοθεσίας.
3. Δεν μπορούν να καταταγούν ως Επαγγελματίες Οπλίτες πρώην υπαξιωματικοί, που, ενώ υπηρετούσαν ως μόνιμοι ή εθελοντές, παραιτήθηκαν ή απολύθηκαν για οποιαδήποτε αιτία.
4. Τα παραπάνω απαιτούμενα προσόντα, με την επιφύλαξη της περ. β) της παρ. 1, πρέπει να συντρέχουν κατά τον χρόνο της προκήρυξης των θέσεων Επαγγελματιών Οπλιτών και κατά τον χρόνο της κατάταξής τους, τα δε κωλύματα συμμετοχής πρέπει να μην υπάρχουν κατά τον χρόνο της κατάταξής τους.».
Άρθρο 70
Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1, 3, 4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001
Στο άρθρο 8 του ν. 2936/2001 (Α’ 166), περί των βαθμών και προαγωγών των Επαγγελματιών Οπλιτών, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην παρ. 1, στα εδάφια πρώτο και δεύτερο, προστίθεται το αρκτικόλεξο «ΕΠ.ΟΠ.», β) στην παρ. 3, η λέξη «πέντε» αντικαθίσταται από τη λέξη και τον αριθμό «επτά (7)», γ) στην παρ. 4, γα) προστίθεται το αρκτικόλεξο «ΕΠ.ΟΠ.» και γβ) η λέξη και ο αριθμός «οκτώ (8)» αντικαθίστανται από τη λέξη και τον αριθμό «δέκα (10)», δ) στην παρ. 5, δα) προστίθεται το αρκτικόλεξο «ΕΠ.ΟΠ.» και δβ) η λέξη και ο αριθμός «οκτώ (8)» αντικαθίστανται από τη λέξη και τον αριθμό «δέκα (10)» και το άρθρο 8, μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις, διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 8
Βαθμοί – Προαγωγές
1. Οι Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.) μπορούν να προαχθούν στους βαθμούς του Δεκανέα, Λοχία, Επιλοχία και Αρχιλοχία και αντιστοίχων των άλλων Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι Αρχιλοχίες ΕΠ.ΟΠ. μπορούν να προαχθούν σε Ανθυπασπιστές μόνο για ανδραγαθία, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις.
2. Οι ΕΠ.ΟΠ. προάγονται στον βαθμό του Δεκανέα με τη συμπλήρωση ενός (1) έτους από την κατάταξή τους όσοι είχαν εκπληρώσει τις νόμιμες στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή υπηρετούσαν για την εκπλήρωση αυτών και δύο (2) ετών όσοι δεν είχαν καταταγεί προς εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων κατά την κατάταξή τους.
3. Οι Δεκανείς ΕΠ.ΟΠ. προάγονται στον βαθμό του Λοχία με τη συμπλήρωση επτά (7) ετών στον βαθμό του Δεκανέα.
4. Οι Λοχίες ΕΠ.ΟΠ. προάγονται στον βαθμό του Επιλοχία με τη συμπλήρωση δέκα (10) ετών στον βαθμό του Λοχία.
5. Οι Επιλοχίες ΕΠ.ΟΠ. προάγονται στον βαθμό του Αρχιλοχία με τη συμπλήρωση δέκα (10) ετών στον βαθμό του Επιλοχία.
6. Οι προαγωγές αυτές των ΕΠ.ΟΠ. γίνονται με απόφαση των Αρχηγών των οικείων Γενικών Επιτελείων, ύστερα από κρίση τους ως προακτέων από τα αρμόδια Συμβούλια Κρίσης.».
Άρθρο 71
Απόλυση Επαγγελματιών Οπλιτών – Τροποποίηση παρ. 1, αντικατάσταση παρ. 6, προσθήκη παρ. 7 στο άρθρο 13 ν. 2936/2001
Στο άρθρο 13 του ν. 2936/2001 (Α’ 166), περί της απόλυσης των Επαγγελματιών Οπλιτών, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην παρ. 1, αα) η περ. ε) αντικαθίσταται, αβ) στην περ. στ) προστίθενται οι λέξεις «και δεν ενταχθούν σε ειδική κατάσταση», β) η παρ. 6 αντικαθίσταται, δ) προστίθεται παρ. 7 και το άρθρο 13, μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις, διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 13
Απόλυση Επαγγελματιών Οπλιτών
1. Οι Επαγγελματίες Οπλίτες απολύονται στις παρακάτω περιπτώσεις:
α) Όταν λήξει η αρχικώς αναληφθείσα επταετής υποχρέωσή τους και εφόσον δεν υποβάλουν αίτηση μονιμοποίησης.
β) Αν καταδικασθούν αμετακλήτως σε κάθειρξη ή σε φυλάκιση για οποιοδήποτε κακούργημα ή αδίκημα εκ των αναφερομένων στη διάταξη της περ. στ) της παρ. 1 του άρθρου 2.
γ) Αν στερηθούν αμετακλήτως τα πολιτικά τους δικαιώματα.
δ) Αν κριθούν από τα αρμόδια Συμβούλια Κρίσεων ότι παρουσιάζουν ουσιώδεις ελλείψεις στα ουσιαστικά τους προσόντα ή υποπίπτουν σε σοβαρά παραπτώματα, ύστερα από πλήρη αιτιολογημένη έκθεση του Διοικητή τους, η οποία μπορεί να υποβληθεί αφού έχει ήδη διανυθεί τουλάχιστον ένα εξάμηνο της αρχικώς αναληφθείσας υποχρέωσής τους.
ε) Αν πριν από τη μονιμοποίησή τους, συμπληρώσουν, εντός χρονικού διαστήματος πέντε (5) ετών, δώδεκα (12) μήνες αθροιστικά ως νοσηλευόμενοι ή σε αναρρωτική άδεια.
στ) Αν κριθούν για λόγους υγείας ανίκανοι για την ενεργό υπηρεσία στις Ένοπλες Δυνάμεις και δεν ενταχθούν σε ειδική κατάσταση, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για την εξέταση της σωματικής ικανότητας των Μονίμων και Εθελοντών Υπαξιωματικών.
ζ) Όταν υποβάλουν αίτηση παραίτησης. Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί μετά τη συμπλήρωση τριετούς πραγματικής υπηρεσίας για όσους ΕΠ.ΟΠ. είχαν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή υπηρετούσαν στις Ένοπλες Δυνάμεις και τετραετούς για όσους δεν είχαν καταταγεί για την εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων κατά την κατάταξή τους ως ΕΠ.ΟΠ.. Η αίτηση παραίτησης γίνεται δεκτή το αργότερο εντός τριμήνου από την υποβολή της.
η) Όταν συμπληρώσουν τριάντα πέντε (35) έτη πραγματικής υπηρεσίας ή το εξηκοστό (60ό) έτος της ηλικίας τους.
2. Με τη συμπλήρωση πενταετούς πραγματικής υπηρεσίας όλοι οι Επαγγελματίες Οπλίτες κρίνονται από τα αρμόδια Συμβούλια Κρίσεων με βάση τη γενική απόδοσή τους στα ουσιαστικά τους προσόντα και την πειθαρχική τους συμπεριφορά. Εφόσον παρουσιάζουν ουσιώδεις ελλείψεις στα παραπάνω προσόντα ή έχουν υποπέσει σε σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα κρίνονται αποστρατευτέοι, λόγω της ακαταλληλότητας για την ενάσκηση των καθηκόντων τους και απολύονται.
3. Η απόλυση των Επαγγελματιών Οπλιτών γίνεται με απόφαση του Αρχηγού του οικείου Γενικού Επιτελείου. Ειδικά για την περ. η) της παρ. 1, η ανωτέρω απόφαση εκδίδεται εντός ενός (1) μηνός από τη συμπλήρωση της τριακονταπενταετούς πραγματικής υπηρεσίας ή του εξηκοστού (60ού) έτους της ηλικίας τους.
4. Οι Επαγγελματίες Οπλίτες όταν απολύονται από τις Ένοπλες Δυνάμεις ακολουθούν επιστρατευτικά τη στρατολογική κλάση στην οποία ανήκουν. Βαθμοί και ειδικότητες που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους ως Επαγγελματίες Οπλίτες διατηρούνται και κατά την εγγραφή τους στην εφεδρεία.
5. Ειδικώς τα θέματα της επιστρατευτικής παρακολούθησης των γυναικών Επαγγελματιών Οπλιτών που απολύονται ρυθμίζονται με διαταγές των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.
6. Οι ΕΠ.ΟΠ. :
α) Αν απολυθούν για τους λόγους που αναφέρονται στις περ. β), γ) και δ) της παρ. 1, υποχρεούνται να εκπληρώσουν όλες τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, εφόσον πριν από την κατάταξή τους ως ΕΠ.ΟΠ. δεν είχαν καταταγεί στις Ένοπλες Δυνάμεις προς εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων και δεν έχουν συμπληρώσει τετραετή πραγματική υπηρεσία ως ΕΠ.ΟΠ. Αν είχαν εκπληρώσει μέρος των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων, υποχρεούνται να εκπληρώσουν το υπόλοιπο, εκτός αν έχουν συμπληρώσει τετραετή πραγματική υπηρεσία ως ΕΠ.ΟΠ..
β) Αν απολυθούν για τους λόγους που αναφέρονται στις περ. α) και ζ) της παρ. 1, δεν υποχρεούνται σε εκπλήρωση στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης.
γ) Αν απολυθούν για τους λόγους που αναφέρονται στην περ. ε) και κριθούν ικανοί οποιασδήποτε κατηγορίας, ή για τους λόγους που αναφέρονται στην περ. στ) της παρ. 1, και κριθούν ικανοί κατηγορίας τρίτης (Ι/3) ή τέταρτης (Ι/4), σύμφωνα με την παρ. 7, υποχρεούνται να εκπληρώσουν όλες τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, εφόσον πριν από την κατάταξή τους ως ΕΠ.ΟΠ. δεν είχαν καταταγεί στις Ένοπλες Δυνάμεις προς εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων και δεν έχουν συμπληρώσει τετραετή πραγματική υπηρεσία ως ΕΠ.ΟΠ. Σε περίπτωση που είχαν εκπληρώσει μέρος των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων, υποχρεούνται να εκπληρώσουν το υπόλοιπο, εκτός αν έχουν συμπληρώσει τετραετή πραγματική υπηρεσία ως ΕΠ.ΟΠ..
7. Για τους άρρενες που απολύονται για λόγους υγείας σύμφωνα με τις περ. ε) και στ) της παρ. 1, η υγειονομική επιτροπή γνωματεύει και για την κρίση της σωματικής τους ικανότητας ως στρατευσίμων, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.».
Άρθρο 72
Δελτία ταυτότητας στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 1 και άρθρου 4 ν.δ. 127/1969
1. Στην παρ. 1 του άρθρου 1 του ν.δ. 127/1969 (Α’ 29), περί της υποχρέωσης εφοδιασμού με δελτίο ταυτότητας, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο πρώτο εδάφιο, οι λέξεις «το οποίο εκδίδεται ατελώς,» διαγράφονται, β) το δεύτερο εδάφιο αντικαθίσταται, και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Έλληνες πολίτες που κατοικούν ή διαμένουν προσωρινά στην Ελλάδα και έχουν συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας τους υποχρεούνται να εφοδιασθούν με δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, κατά τις διατάξεις του παρόντος νομοθετικού διατάγματος. Το στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και το πυροσβεστικό προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος εφοδιάζεται και με ειδικά δελτία ταυτότητας, που χορηγούνται από την υπηρεσία τους αποκλειστικά για υπηρεσιακή χρήση, ενώ οι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος, το αστυνομικό προσωπικό, οι συνοριακοί φύλακες, οι ειδικοί φρουροί, που τελούν στην ενέργεια ή σε πολεμική ή μόνιμη διαθεσιμότητα εφοδιάζονται μόνο με ειδικά δελτία ταυτότητας που χορηγούνται από την Υπηρεσία τους.».
2. Οι κατατασσόμενοι στις Ένοπλες Δυνάμεις και στο Πυροσβεστικό Σώμα δεν παραδίδουν στις αρχές κατάταξής τους το δελτίο ταυτότητάς τους και εξακολουθούν να εφοδιάζονται με υπηρεσιακό δελτίο ταυτότητας αποκλειστικά για υπηρεσιακή χρήση. Τα δελτία αστυνομικής ταυτότητας που έχουν παραδοθεί από τους κατατασσόμενους του πρώτου εδαφίου επιστρέφονται σε αυτούς από την υπηρεσία των Ενόπλων Δυνάμεων ή του Πυροσβεστικού Σώματος που τα τηρεί, εφόσον δεν έχουν διαβιβαστεί στις αστυνομικές αρχές έκδοσής τους για καταστροφή. Τα δελτία αστυνομικής ταυτότητας που έχουν παραδοθεί από οπλίτες που υπηρετούν τη στρατεύσιμη στρατιωτική τους υποχρέωση κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, επιστρέφονται σε αυτούς από την υπηρεσία των Ενόπλων Δυνάμεων που τα τηρεί.
Άρθρο 73
Διάρκεια θητείας διοικητικών συμβουλίων Μετοχικών Ταμείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 1 ν.δ. 2554/1953, παρ. 2 άρθρου 5 π.δ. 21/1932 και παρ. 6 άρθρου 2 α.ν. 1988/1939
1. Στην παρ. 2 του άρθρου 1 του ν.δ. 2554/1953 (Α’ 230), περί του διοικητικού συμβουλίου του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, η λέξη και ο αριθμός «τριών (3)» αντικαθίστανται από τη λέξη και τον αριθμό «δύο (2)» και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:
«2. Ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και οι αναπληρωτές τους, διορίζονται από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, με θητεία δύο (2) ετών.».
2. Στην παρ. 2 του άρθρου 5 του π.δ. 21/1932 (Α’ 387), περί του διορισμού μελών διοικητικού συμβουλίου του Μετοχικού Ταμείου Πολεμικού Ναυτικού, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο πρώτο εδάφιο, αα) η λέξη «τριετής» αντικαθίσταται από τη λέξη «διετής», αβ) η λέξη «τριετίαν» αντικαθίσταται από τις λέξεις και τον αριθμό «δύο (2) έτη», β) στο δεύτερο εδάφιο, οι λέξεις «δια Β.Δ. κατόπιν προτάσεως του Υπουργού των Ναυτικών» διαγράφονται, γ) στο τρίτο εδάφιο η λέξη «τριετίαν» αντικαθίσταται από τη λέξη «διετία» και η παρ. 2, κατόπιν μεταφοράς στη δημοτική, διαμορφώνεται ως εξής:
«2. Η θητεία του Προέδρου και όλων των μελών είναι διετής με δυνατότητα ανανέωσης για ακόμη δύο (2) έτη υπό τους ίδιους όρους. Η θητεία αυτή διακόπτεται λόγω παραίτησης, μόνιμου κωλύματος, σοβαρών λόγων υγείας ή ακαταλληλότητας, απομάκρυνσης με οποιονδήποτε τρόπο από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, συνεχούς υπηρεσιακού κωλύματος ή μετάθεσης. Σε περίπτωση διακοπής της θητείας τακτικών ή αναπληρωματικών μελών από τους εν εφεδρεία αξιωματικούς, δύναται να ορίζονται οι αντικαταστάτες αυτών, από τα αρχικά προταθέντα από το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο για τη διετία. Η θητεία του Προέδρου διακόπτεται λόγω ακαταλληλότητάς του με σύμφωνη γνώμη του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου.».
3. Στην παρ. 6 του άρθρου 2 του α.ν. 1988/1939 (Α’ 414), περί της διοίκησης και της εκπροσώπησης του Μετοχικού Ταμείου Αεροπορίας, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο πρώτο εδάφιο, η λέξη «τριετίαν» αντικαθίσταται από τη λέξη «διετία», β) στο έβδομο εδάφιο, η λέξη «τριετή» αντικαθίσταται από τη λέξη «διετή» και η παρ. 6, κατόπιν μεταφοράς στη δημοτική και νομοτεχνικών βελτιώσεων, διαμορφώνεται ως εξής:
«6. Ο Πρόεδρος και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, τα οποία προέρχονται από μετόχους ή μερισματούχους, διορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, μετά από πρόταση του Ανώτατου Αεροπορικού Συμβουλίου για μία διετία, η οποία δύναται να παραταθεί ή να ανανεωθεί. Σε περίπτωση αποχώρησης, εξόδου και γενικά κένωσης της θέσης του Προέδρου ή μέλους του διοικητικού συμβουλίου πριν τη λήξη της θητείας του, η θέση του πληρώνεται με τον διορισμό αντικαταστάτη με τη διαδικασία του πρώτου εδαφίου, για το υπόλοιπο της θητείας αυτού που εξήλθε. Η θητεία αυτή διακόπτεται λόγω παραίτησης, εξόδου του μετόχου από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, μόνιμου κωλύματος, συνεχούς υπηρεσιακού κωλύματος, σοβαρών λόγων υγείας ή ακαταλληλότητας, μετά από αιτιολογημένη απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας. Οι εξερχόμενοι από το διοικητικό συμβούλιο λόγω λήξης της θητείας τους, δύνανται να διορισθούν εκ νέου. Ως Διευθυντής τοποθετείται ανώτατος ή ανώτερος εν ενεργεία αξιωματικός Οικονομικού της Πολεμικής Αεροπορίας. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει διαθέσιμος εν ενεργεία αξιωματικός του προηγούμενου εδαφίου, διορίζεται κατάλληλος από τους μερισματούχους του Ταμείου εν αποστρατεία αξιωματικός Οικονομικού. Ο διορισμός πραγματοποιείται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, μετά από πρόταση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου και σύμφωνη γνώμη του Ανώτατου Αεροπορικού Συμβουλίου για διετή θητεία, η οποία δύναται να παραταθεί ή να ανανεωθεί, χωρίς δυνατότητα διακοπής, πλην των λόγων που αναφέρονται στο τρίτο εδάφιο.».
Η Γραμματεία θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., ως θεσμικός εκπρόσωπος των Μονίμων Υπαξιωματικών προέλευσης ΕΠ.ΟΠ, εξετάζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», εκφράζει την έντονη διαφωνία της στις τροποποιήσεις που επιφέρει το άρθρο 70 «Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1,3,4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001». Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών.
Η Γραμματεία θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., ως θεσμικός εκπρόσωπος των Μονίμων Υπαξιωματικών προέλευσης ΕΠ.ΟΠ, εξετάζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», εκφράζει την έντονη διαφωνία της στις τροποποιήσεις που επιφέρει το άρθρο 70 «Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1,3,4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001». Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών.
Η Γραμματεία θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., ως θεσμικός εκπρόσωπος των Μονίμων Υπαξιωματικών προέλευσης ΕΠ.ΟΠ, εξετάζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», εκφράζει την έντονη διαφωνία της στις τροποποιήσεις που επιφέρει το άρθρο 70 «Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1,3,4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001». Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών.
Η Γραμματεία θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., ως θεσμικός εκπρόσωπος των Μονίμων Υπαξιωματικών προέλευσης ΕΠ.ΟΠ, εξετάζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», εκφράζει την έντονη διαφωνία της στις τροποποιήσεις που επιφέρει το άρθρο 70 «Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1,3,4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001». Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών.
Η Γραμματεία θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., ως θεσμικός εκπρόσωπος των Μονίμων Υπαξιωματικών προέλευσης ΕΠ.ΟΠ, εξετάζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», εκφράζει την έντονη διαφωνία της στις τροποποιήσεις που επιφέρει το άρθρο 70 «Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1,3,4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001». Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών.
Η Γραμματεία θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., ως θεσμικός εκπρόσωπος των Μονίμων Υπαξιωματικών προέλευσης ΕΠ.ΟΠ, εξετάζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», εκφράζει την έντονη διαφωνία της στις τροποποιήσεις που επιφέρει το άρθρο 70 «Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1,3,4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001». Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών.
Η Γραμματεία θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., ως θεσμικός εκπρόσωπος των Μονίμων Υπαξιωματικών προέλευσης ΕΠ.ΟΠ, εξετάζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», εκφράζει την έντονη διαφωνία της στις τροποποιήσεις που επιφέρει το άρθρο 70 «Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1,3,4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001». Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών. Να εξελίσσονται βαθμολογικά μέχρι τον βαθμό του Ανθυπασπιστή και των αντιστοίχων των άλλων Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, στους οποίους να απονέμεται ο αποστρατευτικός βαθμός του Ανθυπολοχαγού, κλείνοντας έναν χρόνο παραμονής στον βαθμό αυτόν.
Η Γραμματεία θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., ως θεσμικός εκπρόσωπος των Μονίμων Υπαξιωματικών προέλευσης ΕΠ.ΟΠ, εξετάζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», εκφράζει την έντονη διαφωνία της στις τροποποιήσεις που επιφέρει το άρθρο 70 «Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1,3,4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001». Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών.
Η Γραμματεία θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., ως θεσμικός εκπρόσωπος των Μονίμων Υπαξιωματικών προέλευσης ΕΠ.ΟΠ, εξετάζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», εκφράζει την έντονη διαφωνία της στις τροποποιήσεις που επιφέρει το άρθρο 70 «Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1,3,4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001». Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών.
Η Γραμματεία θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., ως θεσμικός εκπρόσωπος των Μονίμων Υπαξιωματικών προέλευσης ΕΠ.ΟΠ, εξετάζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», εκφράζει την έντονη διαφωνία της στις τροποποιήσεις που επιφέρει το άρθρο 70 «Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1,3,4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001». Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών.
Η Γραμματεία θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., ως θεσμικός εκπρόσωπος των Μονίμων Υπαξιωματικών προέλευσης ΕΠ.ΟΠ, εξετάζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», εκφράζει την έντονη διαφωνία της στις τροποποιήσεις που επιφέρει το άρθρο 70 «Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1,3,4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001». Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών.
Η Γραμματεία θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., ως θεσμικός εκπρόσωπος των Μονίμων Υπαξιωματικών προέλευσης ΕΠ.ΟΠ, εξετάζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», εκφράζει την έντονη διαφωνία της στις τροποποιήσεις που επιφέρει το άρθρο 70 «Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1,3,4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001». Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών.
Η Γραμματεία θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., ως θεσμικός εκπρόσωπος των Μονίμων Υπαξιωματικών προέλευσης ΕΠ.ΟΠ, εξετάζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», εκφράζει την έντονη διαφωνία της στις τροποποιήσεις που επιφέρει το άρθρο 70 «Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1,3,4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001». Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών. Να εξελίσσονται βαθμολογικά μέχρι τον βαθμό του Ανθυπασπιστή και των αντιστοίχων των άλλων Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, στους οποίους να απονέμεται ο αποστρατευτικός βαθμός του Ανθυπολοχαγού, κλείνοντας έναν χρόνο παραμονής στον βαθμό αυτόν.
Εξετάζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», εκφράζω την έντονη διαφωνία στις τροποποιήσεις που επιφέρει το άρθρο 70 «Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1,3,4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001». Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών.
Αφορά στο άρθρο 64. Αφού, σύμφωνα με το σκεπτικό του νομοθέτη, για τους σπουδαστές και σπουδάστριες της ΣΣΑΣ και της ΣΑΝ το άρθρο 64 του ν.δ. 1400/1973 (Α’ 114), ως προς την υποχρέωση παραμονής τους στις ΕΔ, πρέπει να εφαρμόζεται από την ημερομηνία απόκτησης του συνόλου των προϋποθέσεων που είναι απαραίτητες για τη λήψη πτυχίου του πανεπιστημιακού τμήματος στο οποίο φοιτούν (διότι, πάντα κατά το νομοθέτη, λογίζονται ως αξιωματικοί από την ημερομηνία αυτή), είναι προφανές και απολύτως δίκαιο από την ημερομηνία αυτή πράγματι να λογίζονται αξιωματικοί τόσο βαθμολογικά όσο και μισθολογικά. Επομένως, σύμφωνα με το παραπάνω σκεπτικό του νομοθέτη, η ονομασία ως αξιωματικοί των αποφοίτων της ΣΣΑΣ και της ΣΑΝ στο αντίστοιχο ΦΕΚ που θα εκδοθεί, θα πρέπει να ισχύει αναδρομικά από την ημερομηνία απόκτησης του συνόλου των προϋποθέσεων που είναι απαραίτητες για τη λήψη πτυχίου του πανεπιστημιακού τμήματος στο οποίο φοιτούν. Για το λόγο αυτό προτείνω στο άρθρο 8 του ν. 1911/1990 (Α΄ 166), να προστεθεί παρ. 8 ως εξής: «8. Με την επιφύλαξη των παρ. 6 και 7, οι σπουδαστές και σπουδάστριες της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων και της Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής, λογίζονται ως αξιωματικοί από την ημερομηνία απόκτησης του συνόλου των προϋποθέσεων που είναι απαραίτητες για τη λήψη πτυχίου του πανεπιστημιακού τμήματος, στο οποίο φοιτούν. Από την ημερομηνία αυτή ονομάζονται αξιωματικοί και εφαρμόζεται το άρθρο 64 του ν.δ. 1400/1973 (Α’ 114) ως προς την υποχρέωση παραμονής στις Ένοπλες Δυνάμεις.».
Με το Άρθρο 63 συνεχίζεται η ανισοπολιτεία και στο Διδακτικό προσωπικό των Στρατιωτικών Σχολών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Για ποιο λόγο άραγε, στην παράγραφο 2(α) του Άρθρου 21, δεν υπάρχει πρόβλεψη για μέλη ΣΔΠ και απόφοιτων ΑΣΣΥ, Υπαξιωματικών κατόχων πτυχίου ΑΕΙ;
Για ποιο λόγο άραγε, στην παράγραφο 10, αποκλείονται απόφοιτοι ΑΣΣΥ, Υπαξιωματικοί ή Αξιωματικοί κάτοχοι διδακτορικού τίτλου σπουδών από το Στρατιωτικό Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό (Σ.Δ.Ε.Π.) των Α.Σ.Ε.Ι
Για ποιο λόγο άραγε, στην παράγραφο 9 του ίδιου άρθρου, δεν καθορίζονται ελάχιστα προσόντα Διδακτικού προσωπικού για τα μαθήματα των Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (Α.Σ.Σ.Υ.); Δεν χρειάζεται Διδακτικό προσωπικό με τα παραπάνω προσόντα για τις σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης;
Η Γραμματεία θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., ως θεσμικός εκπρόσωπος των Μονίμων Υπαξιωματικών προέλευσης ΕΠ.ΟΠ, εξετάζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», εκφράζει την έντονη διαφωνία της στις τροποποιήσεις που επιφέρει το άρθρο 70 «Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1,3,4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001». Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών.
Παρακάτω σας παραθέτουμε την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ για την βαθμολογική εξέλιξη των Επαγγελματιών Οπλιτών.
https://pomens.gr/enimerosi/epistoles/2637-protasi-rythmisis-vathmologikis-ekseliksis-epaggelmation-opliton-ep-op
Το άρθρο 72 πρέπει να τροποποιηθεί ώστε να είναι υποχρεωτική η έκδοση δελτίου ταυτότητας Έλληνα πολίτη για όλα τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις, χωρίς εξαιρέσεις, για τους ακόλουθους λόγους :
1. η παρούσα διάταξη αντιμετωπίζει διαφορετικά και διακρίνει το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και το πυροσβεστικό προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος από το προσωπικό της ΕΛΑΣ και το λιμενικό χωρίς να υφίσταται ουσιαστική επιχειρηματολογία με αποτέλεσμα να εγείρονται ζητήματα αντισυνταγματικότητας και παραβίασης της αρχής της ισότητας.
2. στην πλειοψηφία των χωρών της Ε.Ε. όλο το προσωπικό των ενόπλων δυναμένων και σωμάτων ασφαλείας εφοδιάζονται κανονικά με δελτίο ταυτότητας πολίτη και όχι με διακριτό υπηρεσιακό δελτίο
3. οι κάτοχοι υπηρεσιακού δελτίου ταυτότητας (προσωπικό ΕΛΑΣ, Λιμενικό κλπ) αποκλείονται από την δυνατότητα χρήσης υπηρεσιών ψηφιακής διακυβέρνησης (gov.gr wallet, know your customer κλπ)
4. Με νομοθεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης καταργείται η δυνατότητα χορήγησης φ/φου δελτίου ταυτότητας τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Για τους κατόχους δελτίου ταυτότητας Έλληνα πολίτη υπάρχει η δυνατότητα εκτύπωση ψηφιακού αντιγράφου του δελτίου. Οι κάτοχοι υπηρεσιακού δελτίου ταυτότητας που αποκλείονται από υπηρεσίες ψηφιακής διακυβέρνησης, θα εξακολουθούν να δίνουν φ/φο της ταυτότητας τους ?
5. το επάγγελμα συνιστά προσωπικό δεδομένο και ως εκ τούτου θα πρέπει να διασφαλίζεται κατά τις συναλλαγές των πολιτών τόσο με το δημόσιο όσο και με τον ιδιωτικό τομέα. Η χρήση υπηρεσιακού δελτίου ταυτότητας για τις συναλλαγές με δημόσιο και ιδιωτικό τομέα παραβιάζει τις αρχές προστασίας προσωπικών δεδομένων καθώς ο κάτοχος, χωρίς την συναίνεσή του, υποχρεούται να γνωστοποιεί σε κάθε αρχή, υπηρεσία, εταιρεία κλπ την ιδιότητά του.
6. Με Απόφαση της Ε.Ε. το καλοκαίρι του 2026 τα δελτία ταυτότητας που δεν περιλαμβάνουν μηχανικώς αναγνώσιμη ζώνη (mrz) παύουν να ισχύουν. Τι σκοπεύει να κάνει η πολιτεία για τους λιμενικούς που δεν διαθέτουν υπηρεσιακή ταυτότητα με MRZ ?
7. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε λίγες εβδομάδες ξεκινάει η έκδοση του προσωπικού αριθμού ο οποίος θα εκτυπώνεται στα δελτία ταυτότητας των πολιτών. το προνόμιο αυτό θα ανήκει μόνο σε όσους διαθέτουν ταυτότητα Έλληνα πολίτη ? Τι θα γίνει με τους κατόχους υπηρεσιακού δελτίου ταυτότητας, στα οποία δεν μπορεί να εκτυπωθεί ο προσωπικό αριθμός ?
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι είναι μονόδρομος (αργά ή γρήγορα) η υποχρεωτική έκδοση δελτίου ταυτότητας Έλληνα πολίτη για όλα τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις, χωρίς εξαιρέσεις. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα αργήσουν οι προσφυγές στο ΣΤΕ για αντισυνταγματικές ρυθμίσεις και άνιση μεταχείριση πολιτών
Άρθρο 65.
Καλά με τις απαλλαγές αλλά με τις 24ωρες υπηρεσίες τί θα κάνετε; ενώ οι προηγούμενοι υπουργοί όρισαν συγκεκριμένο αριθμό υπηρεσιών οι ανώτατοι και ανώτεροι δεν εκτελούν και με εσωτερικές διαταγές διατάζουν τους κατώτερους να κάνουν παραπάνω. Τελικά οι νόμοι των υπουργών δεν έχουν καμία δύναμη μπροστά στην διαταγή του ανώτερου.
Οι απαλλαγές που αναφέρονται στο άρθρο 65 έχουν θεσπιστεί από εποχή Βενιζέλου -Μπεγλίτη. Ακόμα και έτσι ο στρατιωτικός δουλεύει τουλάχιστον 48 ώρες τη βδομάδα. Αλλά ποιός θα σας το πει αυτό; Όλοι θέλουν η δουλειά τους να γίνεται τζάμπα.
Το άρθρο 72 πρέπει να τροποποιηθεί ώστε να είναι υποχρεωτική η έκδοση δελτίου ταυτότητας Έλληνα πολίτη για όλα τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις, χωρίς εξαιρέσεις, για τους ακόλουθους λόγους :
1. η παρούσα διάταξη αντιμετωπίζει διαφορετικά και διακρίνει το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και το πυροσβεστικό προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος από το προσωπικό της ΕΛΑΣ και το λιμενικό χωρίς να υφίσταται ουσιαστική επιχειρηματολογία με αποτέλεσμα να εγείρονται ζητήματα αντισυνταγματικότητας και παραβίασης της αρχής της ισότητας.
2. στην πλειοψηφία των χωρών της Ε.Ε. όλο το προσωπικό των ενόπλων δυναμένων και σωμάτων ασφαλείας εφοδιάζονται κανονικά με δελτίο ταυτότητας πολίτη και όχι με διακριτό υπηρεσιακό δελτίο
3. οι κάτοχοι υπηρεσιακού δελτίου ταυτότητας (προσωπικό ΕΛΑΣ, Λιμενικό κλπ) αποκλείονται από την δυνατότητα χρήσης υπηρεσιών ψηφιακής διακυβέρνησης (gov.gr wallet, know your customer κλπ)
4. Με νομοθεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης καταργείται η δυνατότητα χορήγησης φ/φου δελτίου ταυτότητας τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Για τους κατόχους δελτίου ταυτότητας Έλληνα πολίτη υπάρχει η δυνατότητα εκτύπωση ψηφιακού αντιγράφου του δελτίου. Οι κάτοχοι υπηρεσιακού δελτίου ταυτότητας που αποκλείονται από υπηρεσίες ψηφιακής διακυβέρνησης, θα εξακολουθούν να δίνουν φ/φο της ταυτότητας τους ?
5. το επάγγελμα συνιστά προσωπικό δεδομένο και ως εκ τούτου θα πρέπει να διασφαλίζεται κατά τις συναλλαγές των πολιτών τόσο με το δημόσιο όσο και με τον ιδιωτικό τομέα. Η χρήση υπηρεσιακού δελτίου ταυτότητας για τις συναλλαγές με δημόσιο και ιδιωτικό τομέα παραβιάζει τις αρχές προστασίας προσωπικών δεδομένων καθώς ο κάτοχος, χωρίς την συναίνεσή του, υποχρεούται να γνωστοποιεί σε κάθε αρχή, υπηρεσία, εταιρεία κλπ την ιδιότητά του.
6. Με Απόφαση της Ε.Ε. το καλοκαίρι του 2026 τα δελτία ταυτότητας που δεν περιλαμβάνουν μηχανικώς αναγνώσιμη ζώνη (mrz) παύουν να ισχύουν. Τι σκοπεύει να κάνει η πολιτεία για τους λιμενικούς που δεν διαθέτουν υπηρεσιακή ταυτότητα με MRZ ?
7. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε λίγες εβδομάδες ξεκινάει η έκδοση του προσωπικού αριθμού ο οποίος θα εκτυπώνεται στα δελτία ταυτότητας των πολιτών. το προνόμιο αυτό θα ανήκει μόνο σε όσους διαθέτουν ταυτότητα Έλληνα πολίτη ? Τι θα γίνει με τους κατόχους υπηρεσιακού δελτίου ταυτότητας, στα οποία δεν μπορεί να εκτυπωθεί ο προσωπικό αριθμός ?
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι είναι μονόδρομος (αργά ή γρήγορα) η υποχρεωτική έκδοση δελτίου ταυτότητας Έλληνα πολίτη για όλα τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις, χωρίς εξαιρέσεις. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα αργήσουν οι προσφυγές στο ΣΤΕ για αντισυνταγματικές ρυθμίσεις και άνιση μεταχείριση πολιτών
Σχετικά με τις απαλλαγές μετά από 24ωρη υπηρεσία, ακολουθήστε το παράδειγμα της Κύπρου. Όταν τα στελέχη έχουν υπηρεσία να έχουν ώρα προσέλευσης 13:00 (μια ωρα περίπου πριν σχολάσουν τα λοιπά στελέχη) και αποχώρηση την επομένη ημέρα στις 7:00. Με αυτόν τον τρόπο και δεν θα ξεφεύγει το 40ωρο και το βασικότερο θα μπορεί να αποδώσει καλύτερα κατά την υπηρεσία του αφού δεν θα έχει ταλαιπωρηθεί και δεν θα έχει εργασθεί από το πρωί. Εφόσον δεν μπορούμε να έχουμε μεμονωμένα 8ωρα σαν την αστυνομία τουλάχιστον αύτη είναι μία πολύ καλή λύση που ισορροπεί και το 40ωρο της εβδομάδας και υπάρχει καλύτερη απόδοση των εν υπηρεσία στελεχών.
Παρακαλώ θα ήθελα να εξεταστεί το άρθρο που αφορά την απονομή βαθμών τους ΕΠΟΠ που υπηρετούν στο στράτευμα διότι δεν αποτελεί κίνητρο εισόδου στις ένοπλες δυνάμεις για όποιον επιθυμεί και σε συνδυασμό με την ηλικία εισόδου του προσωπικού που υπάρχει δημιουργούνται μεγάλα κενά λόγω αδυναμίας εκτέλεσης καθηκόντων και σωματικής αντοχής. Θα Θα ήθελα να προτείνω απονομή βαθμό έως και υπολοχαγού όπως της αντίστοιχης κατηγορίας συναδέλφων προελεύσεως and ώστε να δοθεί επιπλέον κίνητρο παραμονής στις ένοπλες δυνάμεις και αναγνώριση της προϋπηρεσίας του προσωπικού όλα αυτά τα χρόνια.
Παρακαλώ πολύ να εξετάσετε πάλι το θέμα το βαθμολογικό για τους Επ.οπ . Με αυτό που κάνετε θα μπουν σε ομηρία βαθμού με έναν γερασμένο βαθμολογικά στρατό και θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα στις μονάδες σε θέσεις προϊσταμένων που θα έχουν την εμπειρία αλλά δεν θα μπορούν να τις καλύψουν λόγω βαθμού. Πρέπει να δώσετε να φτάνουν μέχρι τη το βαθμό το υπολοχαγου ώστε να μπορούν να καλύψουν τα μεγάλα κενά που υπάρχουν. Έτσι δίνετε και κίνητρα στους πολίτες να επιλέξουν το στρατό για επαγγελματική αποκατάσταση και δεν τους διώχνετε σε άλλες κατευθύνσεις Ευχαριστώ πολύ .
1. Με το Άρθρο 63 συνεχίζεται η ανισοπολιτεία και στο Διδακτικό προσωπικό των Στρατιωτικών Σχολών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Για ποιο λόγο άραγε, στην παράγραφο 2(α) του Άρθρου 21, δεν υπάρχει πρόβλεψη για μέλη ΣΔΠ και απόφοιτων ΑΣΣΥ, Υπαξιωματικών κατόχων πτυχίου ΑΕΙ;
Για ποιο λόγο άραγε, στην παράγραφο 10, αποκλείονται απόφοιτοι ΑΣΣΥ, Υπαξιωματικοί ή Αξιωματικοί κάτοχοι διδακτορικού τίτλου σπουδών από το Στρατιωτικό Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό (Σ.Δ.Ε.Π.) των Α.Σ.Ε.Ι
Για ποιο λόγο άραγε, στην παράγραφο 9 του ίδιου άρθρου, δεν καθορίζονται ελάχιστα προσόντα Διδακτικού προσωπικού για τα μαθήματα των Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (Α.Σ.Σ.Υ.); Δεν χρειάζεται Διδακτικό προσωπικό με τα παραπάνω προσόντα για τις σχολές της
τριτοβάθμιας εκπαίδευσης;
2. Θεσμοθέτηση του 40ωρου όπως νόμος και ευρωπαϊκή νομοθεσία ορίζει
3. Επιτέλους για τις ταυτότητες, υπάρχουν οι βάσεις δεδομένων και το ελεγκτικό όργανο γνωρίζει, δεν χρειάζεται να κρέμεται ταμπέλα στρατιωτικού.
Στο άρθρο 65, σχετικά με τις απαλλαγές πρέπει να γίνει σοβαρή μελέτη. Με μια απαλλαγή δεν βγαίνει το 40ωρο. Αν κάνει κάποιος μια 24ωρη υπηρεσία: το πρωινό 8ωρο είναι το κανονικό που θα δούλευε, το δεύτερο το παίρνει σε απαλλαγή όπως γράφετε και με το τρίτο 8ωρο τι γίνεται; Δεν ξεπληρώνεται ποτέ. Πρέπει να δίνεται δεύτερη απαλλαγή ή οικονομική αποζημίωση για 8ωρες (και όχι για 5 νυχτερινές ώρες όπως γίνεται τώρα). Μία λύση που κάνει η Εθνική Φρουρά της Κύπρου είναι να μπαίνει το στέλεχος μέσα στις 13:00 η ώρα όταν έχει υπηρεσία.
Με το Άρθρο 63 συνεχίζεται η ανισοπολιτεία και στο Διδακτικό προσωπικό των Στρατιωτικών Σχολών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
• Για ποιο λόγο άραγε, στην παράγραφο 2(α) του Άρθρου 21, δεν υπάρχει πρόβλεψη για μέλη ΣΔΠ και απόφοιτων ΑΣΣΥ, Υπαξιωματικών κατόχων πτυχίου ΑΕΙ;
• Για ποιο λόγο άραγε, στην παράγραφο 10, αποκλείονται απόφοιτοι ΑΣΣΥ, Υπαξιωματικοί ή Αξιωματικοί κάτοχοι διδακτορικού τίτλου σπουδών από το Στρατιωτικό Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό (Σ.Δ.Ε.Π.) των Α.Σ.Ε.Ι
• Για ποιο λόγο άραγε, στην παράγραφο 9 του ίδιου άρθρου, δεν καθορίζονται ελάχιστα προσόντα Διδακτικού προσωπικού για τα μαθήματα των Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (Α.Σ.Σ.Υ.); Δεν χρειάζεται Διδακτικό προσωπικό με τα παραπάνω προσόντα για τις σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης;
Με το Άρθρο 63 συνεχίζεται η ανισοπολιτεία και στο Διδακτικό προσωπικό των Στρατιωτικών Σχολών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
• Για ποιο λόγο άραγε, στην παράγραφο 2(α) του Άρθρου 21, δεν υπάρχει πρόβλεψη για μέλη ΣΔΠ και απόφοιτων ΑΣΣΥ, Υπαξιωματικών κατόχων πτυχίου ΑΕΙ;
• Για ποιο λόγο άραγε, στην παράγραφο 10, αποκλείονται απόφοιτοι ΑΣΣΥ, Υπαξιωματικοί ή Αξιωματικοί κάτοχοι διδακτορικού τίτλου σπουδών από το Στρατιωτικό Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό (Σ.Δ.Ε.Π.) των Α.Σ.Ε.Ι
• Για ποιο λόγο άραγε, στην παράγραφο 9 του ίδιου άρθρου, δεν καθορίζονται ελάχιστα προσόντα Διδακτικού προσωπικού για τα μαθήματα των Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (Α.Σ.Σ.Υ.); Δεν χρειάζεται Διδακτικό προσωπικό με τα παραπάνω προσόντα για τις σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης;
Μανος Σαλεβουράκης
κ.κ Υπουργέ
κ.κ Υφυπουργε
Αθρο 8
Όλοι οι στρατιωτικοί ανεξάρτητα προέλευσης όσοι ακόμα έχουν μείνει βάλανε πλάτη στα χρόνια τα άσχημα τις χώρας των μνημονίων των τουρκικών προκλσεων ήταν εκεί και πάντα θα είναι… Αλλά το μέλλον είναι δυσοίωνο και φαίνεται και από τις περσινές 2024 αριθμό ανθρώπων που επέλεξαν στρατιωτικές σχολές και από ότι λένε και φετινές 2025 αριθμοί εισακτεων δεν είναι καλες και από τις προκηρύξεις δεν έρχεται ο κόσμος να δήλωση δεν μπορούν να συμπληρωθούν η αριθμη για 300 άτομα να μπουν εποπ. Από την μεριάς σας κ.κ Υπουργε προσπαθείτε να κάνετε ότι καλύτερο μπορείτε και με βάση τα οικονομικά περιθωρια υπάρχουν με πολύ σημαντικοί την βοήθεια του Υπουργείου οικονομικών. Αλλά όπως σας είπα και πιο πάνω πρεπει να σωθούν κίνητρα για τους εποπ να από 8 χρόνια που είναι είδη πολλά σε ένα βαθμό το κάνετε 10 με συγχωρείτε πολύ το κάνετε περισσότερο άσχημο δεν βλέπετε τις περσινές παραιτήσεις 2023 2024… Δώστε κίνητρα στους εποπ στη ραχοκοκαλιά που είδη βρίσκονται σε θέσεις παραπάνω από τους βαθμούς τους και τα πηγαίνουν πολύ καλά.. εξέλιξη μέ βάση της γνώσης του το ήθος του για αυτό κάθε 6 μηνες αξιολογουμετε είδη… Αν παίρνει κάθε 8 χρόνια αν βαθμό η 10 γιατί να γίνει καλύτερος να υπάρχουν σχολεία κάθε χρόνο να γίνεται καλύτερος στο αντικείμενο του και να θίξω ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα χρόνια παραμονής σε πολεμικά πλοία πριν από 15 χρόνια έλεγε ένας στρατιωτικός έχω 12 15 18 χρόνια με το χειρότερο σενάριο παραμονής σε πλοίο πλέον δεν υπάρχει βλέπουμε 46 48 50 χρόνων σε πλοία απορροφήσετε τον κόσμο άλλου αν δεν μπορείτε να τους βγάλετε στεριά ευχαριστώ πολυ
Να αποσυρθεί το άρθρο 70 και να ισχύσει όπως ισχύει τώρα.
κ.κ Υπουργέ
κ.κ υφυπουργε
Αθρο 65
Σας παρακαλώ διατυπώσετε καλύτερα αν θέλετε και είμαι βέβαιος πως θα το κάνετε για το καλό όλου του προσωπικου όλων των Σωμάτων των ενόπλων δυνάμεων. Οταν έχουν υπηρεσία 24ωρη Δευτέρα να φεύγουν την επόμενη ημέρα που αυτό γίνεται είδη με προηγούμενη παλαιότερη ρύθμιση αλλά να δικαιούνται άλλη μια μέρα αναπαυσης την Τετάρτη για να μπορεί να ξεκουραζεται..διότι να σας το εξηγήσω αν έχεις υπηρεσία την Δευτέρα και είσαι άυπνος το βράδυ και φύγεις την επόμενη μέρα το πρωί, στο σπίτι τρέχουν οι υποχρεώσεις και αυτός άνθρωπος η θα πρέπει να κοιμάται για να αναπληρώσει τον χαμένο ύπνο ενώ αν μπορεί για ευνόητους λόγους θα μένει άυπνος και θα πρέπει να ξανά μπει στην υπηρεσία ξυπνοντας 05.00πμ και 06.00πμ. για να αποδώσει στην υπηρεσία του μη εφικτό και ξεπερνάμε το πενθυμερο και αν έχει μετά από δύο μέρες πάλι 24ωρη υπηρεσία? ευχαριστω πολυ
Άρθρο 72:
Να ισχύσει στον ελληνικό στρατό και στο πυροσβεστικό σώμα ότι ακριβώς στην ελληνική αστυνομία και το λιμενικό σώμα.
Εφοδιάζονται ΜΟΝΟ με ειδικά δελτία ταυτότητας που χορηγούνται από την υπηρεσία τους.
Ήτοι: την απόσυρση του άρθρου 72.
Πλέον αδιαφορώ πλήρως αν θα υπάρξει αποκατάσταση των Αποφοίτων ΑΣΣΥ. Είναι τραγικό όμως ότι το Υπουργείο δεν έχει το θάρρος να βγει ξεκάθαρα και να δώσει ένα τέλος σε αυτή την κοροϊδία. Να πει ότι δεν θα δικαιωθείτε Απόφοιτοι ΑΣΣΥ του 1994 γιατί «έτσι θέλω». Γιατί θέλω να σαα κρίνω με Νόμο του 2010. Γιατί θέλω να σας προάγω (σε βαθμούς που υπό καθεστώς κράτος δικαίου θα πέρνατε) μόνο αν έχετε τελειώσει πανεπιστήμιο. Αδιαφορώ αν το 1994 σας έβαζα να υπογράψετε ότι θα ξεγραφτείτε αν είσασταν γραμμένοι σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ (τότε) ή σας έβαζα να υπογράφετε ότι θα μπείτε σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ αν σας πέρναγε από το μυαλό. Να πείτε επίσης ότι σας κρίνω με όποιον Νόμο θέλω εγώ, αδιαφορώντας για την εγκύκλιο εισαγωγής σας, ότι και αν έλεγε αυτή. Αδιαφορώ αν ήταν η ίδια επακριβώς εγκύκλιος με τις προηγούμενες Σειρές ΑΣΣΥ. Αδιαφορώ επίσης που χάνετε λεφτά κάθε μήνα. Και για πόσα ακόμα αδιαφορεί αυτή η κυβέρνηση…. Συγχαρητήρια. Η αδιαφορία σας φαίνεται στις παραιτήσεις των στελεχών και στην κατακόρυφη πτώση των βάσεων στις Σχολές. Το χειρότερο όλων. Δεν σας ενδιαφέρει.
Προτείνεται στο Άρθρο 8
1. Οι Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.) μπορούν να προαχθούν στους βαθμούς του Δεκανέα, Λοχία, Επιλοχία , Αρχιλοχία και Ανθυπασπιστή και αντιστοίχων των άλλων Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι Ανθυπασπιστές ΕΠ.ΟΠ. μπορούν να προαχθούν σε Ανθυπολοχαγοί μόνο για ανδραγαθία, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις.
2. Οι ΕΠ.ΟΠ. προάγονται στον βαθμό του Δεκανέα με τη συμπλήρωση ενός (1) έτους από την κατάταξή τους όσοι είχαν εκπληρώσει τις νόμιμες στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή υπηρετούσαν για την εκπλήρωση αυτών και δύο (2) ετών όσοι δεν είχαν καταταγεί προς εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων κατά την κατάταξή τους.
3. Οι Δεκανείς ΕΠ.ΟΠ. προάγονται στον βαθμό του Λοχία με τη συμπλήρωση πέντε(5) ετών στον βαθμό του Δεκανέα.
4. Οι Λοχίες ΕΠ.ΟΠ. προάγονται στον βαθμό του Επιλοχία με τη συμπλήρωση επτά(7) ετών στον βαθμό του Λοχία.
5. Οι Επιλοχίες ΕΠ.ΟΠ. προάγονται στον βαθμό του Αρχιλοχία με τη συμπλήρωση επτά(7) ετών στον βαθμό του Επιλοχία
6. Οι Αρχιλοχιες ΕΠ.ΟΠ. προάγονται στον βαθμό του Ανθυπασπιστή με τη συμπλήρωση οκτώ (8) ετών στον βαθμό του Αρχιλοχία
7.Οι προαγωγές αυτές των ΕΠ.ΟΠ. γίνονται με απόφαση των Αρχηγών των οικείων Γενικών Επιτελείων, ύστερα από κρίση τους ως προακτέων από τα αρμόδια Συμβούλια Κρίσης.».
Παρακαλώ όπως εξετασθεί η ψήφιση του παρόντος νομοσχεδίου με γνώμονα το θήλυ προσωπικό της 8ης σειράς ΕΠΟΠ, οι οποίες δεν έχουμε υπηρετήσει την υποχρεωτική θητεία όπως το αντίστοιχο άρρεν προσωπικό της σειράς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το άρρεν προσωπικό να προαχθει στον βαθμό του Αρχιλοχία σε 8 έτη ενώ το θήλυ σε 10 έτη.
Η Μεταβατική διάταξη ισχύει μόνο για το θηλή και όχι για το άρρεν με αποτέλεσμα να δημιουργείται ανισότητα.
Αναφορικά με το άρθρο 72 και την υποχρεωτική έκδοση δελτίου αστυνομικής ταυτότητας από τα στελέχη των Ε.Δ, πρέπει να τονιστεί ότι εγείρεται ένα κρίσιμο θέμα ασφαλείας: αν, όπως έχουμε ενημερωθεί, οι νέες ταυτότητες είναι ευεπίφορες σε κλωνοποίηση, σε συνεπαγόμενη διαρροή προσωπικών δεδομένων και χρήση fake credentials (τεχνικά υφίσταται η δυνατότητα ανεξαρτήτως κρυπτογράφησης), κάτι τέτοιο θα σήμαινε, στην περίπτωση των στρατιωτικών, όχι μόνο παράβαση θεμελιωδών δικαιωμάτων του πολίτη, αλλά και άμεσο κίνδυνο στην ίδια την Εθνική Ασφάλεια και Άμυνα! Παρακαλώ, να αποσυρθεί η πρόταση αυτή επί τη βάση της ανησυχίας επί θεμάτων Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας.
Απαραδεκτο το αρθρο 72 για τις ταυτοτητες.
Να τροποποιηθει αμεσα.Ο ρολος των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) ειναι διακριτος απο αυτον των πολιτων.Ολα τα ΣΑ-ΕΔ
ειναι ισα ( ισοτητα). Ως εκ τουτου,ολες οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σωματα Ασφαλειας πρεπει να εχουν ειδικο δελτιο ταυτοτητας κ μονο!Να δίνεται η δυνατότητα χρήσης της παλαιάς ταυτότητας διοτι υυπάρχουν πολλά κενά ασφαλειάς στις νέες,και προαιρετική αναγραφή του θρησκέυματος.
Τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων δεν είναι πολίτες και πρέπει να έχουν ειδικό δελτίο ταυτότητας όπως η Ελληνική αστυνομία και το Λιμενικό καθώς και οι ειδικοί φρουροί να καταργηθεί το άρθρο 72
Συγχαρητήρια για το άρθρο 72 , είναι μια πολύ σωστή κίνηση εκ μέρους του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας , κακώς έχουν εξαιρεθεί Αστυνομία και Λιμενικό Σώμα -Ελληνική Ακτοφυλακή από την έκδοση αστυνομικών δελτίων ταυτότητας. Με τα ειδικά δελτία ταυτότητας που χορηγούνται σε αστυνομικούς λιμενικούς δεν υφίσταται πλήρη πρόσβαση σε μια σειρά ηλεκτρονικών εφαρμογών του gov , άμεση διόρθωση του άρθρου με συμπερίληψη Ελληνικής Αστυνομίας και Λιμενικού Σώματος -Ελληνικής Ακτοφυλακής στον εφοδιασμό με δελτίο αστυνομικής ταυτότητας
Στο άρθρο 65 η διατύπωση του, αφήνει περιθώριο κατάργησης του 40ωρου στις ΕΔ. Το ευεργέτημα της απαλλαγής μετά απο 24ωρη υπηρεσία θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι είναι πέραν της τήρησης του 40ωρου και με σκοπό την θεραπεία απο τη σωματική καταπόνηση που επιφέρει η συνεχόμενη απασχόληση επί 24ωρου απο τον εργοδότη (ΥΕΘΑ). Η τήρηση του 40ωρου είναι άνευ αμφισβήτησης διότι δεν υπάρχει αποζημίωση για την πέραν αυτού απασχόληση.
Αναφορικά με το άρθρο 64, το δίκαιο είναι την ίδια ημέρα που ξεκινά η υποχρέωση παραμονής στις Ένοπλες Δυνάμεις των αποφοίτων της ΣΣΑΣ και της ΣΑΝ αυτοί να ονομάζονται σε αξιωματικούς. Είναι πολύ σωστό το σχόλιο και δίκαιη η πρόταση του κ. Αλέξανδρου Αρβανιτίδη που έκανε στις 19 Μαρτίου 2025 09:39.
Καλημέρα σας,το Υγειονομικό Επιστημονικό Προσωπικο προελεύσεως ΕΜΘ-ΕΠΟΠ όπως είναι οι Λογοθεραπευτές,οι Κοινωνικοί λειτουργοί,οι Φυσιοθεραπευτές κτλ υφίστανται μια σοβαρή και χρόνια αδικία,δεν αναγνωρίζονται τα ακαδημαϊκά τους προσοντα-τα στελέχη αυτά είναι πτυχιούχοι Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης πανεπιστημιακού η τεχνολογικού τομέα και το πτυχίο ήταν υποχρεωτικό στην προκυρηξη τους-και έχουν εξομοιωθεί βαθμολογικά με στελέχη που κατέχουν ειδικότητες λυκείου..παρακαλώ πολύ διορθώστε αυτή τη σοβαρή αδικία και βελτιωστε τη βαθμολογική τους εξέλιξη ώστε αυτή να ανταποκρίνεται τουλάχιστον στοιχειωδώς στην επιστημονική τους ιδιότητα..για το Υγειονομικό Επιστημονικό Προσωπικό προελευσεως ΕΜΘ προτείνεται η απονομή τουλάχιστον ενός επιπλέον βαθμού με τη βαθμολογική εξέλιξη τους να διαμορφώνεται ως εξής:στα 25 έτη πραγματικής υπηρεσίας να τους απονέμεται ο βαθμός του Ανθυπολοχαγού και αντιστοίχων,στα 29 ο βαθμός του Υπολοχαγού και στα 34 ο βαθμός του Λοχαγού,με αποστρατευτικο αυτόν του Ταγματάρχη,σας ευχαριστώ..
Καλησπέρα σας, το Προσωπικο προελεύσεως ΕΜΘ-ΕΠΟΠ όπως είναι οι προγραμματιστές κτλ υφίστανται μια σοβαρή και χρόνια αδικία, δεν αναγνωρίζονται τα ακαδημαϊκά τους προσοντα-τα στελέχη αυτά είναι πτυχιούχοι Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης πανεπιστημιακού η τεχνολογικού τομέα και το πτυχίο ήταν υποχρεωτικό στην προκυρηξη τους-και έχουν εξομοιωθεί βαθμολογικά με στελέχη που κατέχουν ειδικότητες λυκείου..παρακαλώ πολύ διορθώστε αυτή τη σοβαρή αδικία και βελτιωστε τη βαθμολογική τους εξέλιξη ώστε αυτή να ανταποκρίνεται τουλάχιστον στοιχειωδώς στην επιστημονική τους ιδιότητα.. Επιπλέον, δώστε τη δυνατότητα μετάταξης στον σώμα των μονίμων υπαξιωματικών, άλλωστε το νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει…
Απαραδεκτο το αρθρο 72 για τις ταυτοτητες.
Να τροποποιηθει αμεσα.
Ο ρολος των Σωματων Ασφαλειας (ΣΑ) ειναι διακριτος απο αυτον των πολιτων.Ολα τα ΣΑ
ειναι ισα ( ισοτητα). Ως εκ τουτου,ολα τα Σωματα Ασφαλειας πρεπει να εχουν ειδικο δελτιο ταυτοτητας κ μονο!
Άρθρο 65
Είναι άκρως επικίνδυνο η προσθήκη της έννοιας αποκοπής αποδοχών στους στρατιωτικούς κατά το πλαίσιο των δημοσίων υπαλλήλων. Γνωρίζουμε πολυ καλά ότι οι απαλλαγές είναι ήδη θεσμοθετημένες, άσχετα απο το αν χορηγούνται στο στρατιωτικό προσωπικό. Αυτό που απαιτεί προσθήκη για να εξασφαλίσει το στρατιωτικό προσωπικό είναι η 40ωρη εβδομαδιαία εργασία που δεν τηρείται. Αν θέλετε να τοποθετηθεί η έννοια της αποκοπής αποδοχών (κάτι που είναι ενάντια στο ειδικό μισθολόγιο και στις ιδιαίτερες συνθήκες εργασίας των στρατιωτικών) να θεσμοθετηθεί και ο μέγιστος χρόνο υπερωριακης απασχόλησης σε εβδομαδιαία και ετήσια βάση.
Κύριε υπουργέ,
Οι σειρές ΑΣΣΥ 1994-1995 έχουν υποστεί αδικία που δεν ταιριάζει στην
υπερηφάνεια και την προσφορά που χαρακτηρίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις μας.
Εδώ και χρόνια αγωνίζονται να ακουστούν, να αναγνωριστούν και να δικαιωθούν.
Εσείς έχετε τη δύναμη να δώσετε το παράδειγμα της ηθικής ηγεσίας. Η
ενσωμάτωσή τους στις σχετικές διατάξεις του ν5018/23 με υποβολή
τροποποιητικού άρθρου, θα δείξει ότι το Υπουργείο σας είναι αφοσιωμένο στην
αλήθεια, το δίκαιο και την υποστήριξη όσων υπηρετούν τη χώρα μας.
Κάντε το σωστό. Δώστε μας τη δικαίωση που περιμένουμε.
Να αποσυρθεί το άρθρο 72 , καμία ταυτότητα πέραν της στρατιωτικής δεν γίνεται αποδεκτή.
Θετικές οι ρυθμίσεις για το ΔΕΠ των ΑΣΕΙ, αλλά ρύθμιση για την απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους πτυχιούχους ΑΣΕΙ ουδεμία. Πράγματι γιατί ενας νέος να ειναι υποψήφιος για εισαγωγή σε ΑΣΕΙ όταν δεν θα έχει επαγγελματικά δικαιώματα ? Επίσης ουδεμία ρύθμιση για τα ΑΣΣΥ που παραμένουν στο νεφελώδες καθεστώς της ανωτέρας εκπαίδευσης αντίστοιχης των ΙΕΚ. Πράγματι γιατί ενας νέος να ειναι υποψήφιος για εισαγωγή σε ΑΣΣΥ οταν το πτυχίο που θα παρει ειναι αμφιβόλου ποιότητας παρά το τριετή κύκλο σπουδών ?
Με εκτίμηση
Γιώργος Βορρόπουλος
Άμεση απόσυρση του άρθρου 72 σχετικά με τις ταυτότητες.
Στο άρθ. 72 να εμπίπτει το σύνολο των Σωμάτων Ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένου του αστυνομικού προσωπικού και Λιμενικού, ποιός ο λόγος που τους εξαιρεί. Με το παρών δελτίο οι αστυνομικοί δεν έχουν πλήρη πρόσβαση στο gov πχ gov wallet δεν αναγνωρίζει την ταυτότητα και δεν μπορείς να κατεβάσεις ψηφιακό Αντίγραφο αυτής ούτε άδειας οδήγησης και γενικά ότι συνδέεται με την ταυτότητα μέσο taxis