ΜΕΡΟΣ Β’ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ’ ΣΥΣΤΑΣΗ ΔΙΑΚΛΑΔΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ – ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ (άρθρα 53-54)

 

 

Άρθρο 53

Διεύρυνση σκοπού και προτεραιοποίηση δικαιούχων στο Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού (Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.) – Τροποποίηση παρ. 1, 4, προσθήκη παρ. 5 στο άρθρο 2 α.ν. 1137/1946

 

Στο άρθρο 2 του α.ν. 1137/1946 (Α’ 113), περί του σκοπού και των δικαιούχων νοσοκομειακής περίθαλψης στο Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού (Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.), επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην παρ. 1 προστίθεται δεύτερο εδάφιο, β) στην παρ. 4, βα) οι λέξεις «Γενικό Διευθυντή» αντικαθίστανται από τη λέξη «Διοικητή», ββ) η λέξη «Υποδιευθυντή» αντικαθίσταται από τη λέξη «Υποδιοικητή», γ) προστίθεται παρ. 5 και το άρθρο 2 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«Άρθρο 2

Σκοπός – Δικαιούμενοι νοσηλείας στο Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.

 

1. Σκοπός του Νοσηλευτικού Ιδρύματος Μετοχικού Ταμείου Στρατού (Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.) είναι η παροχή νοσηλευτικής περίθαλψης, θεραπείας, εργαστηριακών εξετάσεων, χειρουργικών επεμβάσεων και ιατρικής γενικά φροντίδας επί ανάλογης αμοιβής, στους μετόχους και μερισματούχους του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (Μ.Τ.Σ.), τους μερισματούχους του Μετοχικού Ταμείου Αεροπορίας (Μ.Τ.Α.), το μόνιμο προσωπικό του Μ.Τ.Σ. και του Ιδρύματος, καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους. Το Ν.Ι.Μ.Τ.Σ. παρέχει επίσης υπηρεσίες φροντίδας ηλικιωμένων.

2. Τα πρόσωπα που δικαιούνται νοσηλείας στο Ν.Ι.Μ.Τ.Σ. είναι τα εξής:

α) εν ενεργεία στελέχη του Στρατού Ξηράς, των Κοινών Σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας, υπό την προϋπόθεση της διατήρησης της ιδιότητας του μετόχου του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (Μ.Τ.Σ.) και της καταβολής της μηνιαίας εισφοράς που προβλέπεται στο άρθρο 10,

β) εν αποστρατεία στελέχη του Στρατού Ξηράς, της Πολεμικής Αεροπορίας, των Κοινών Σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας, υπό την προϋπόθεση της διατήρησης της ιδιότητας του μερισματούχου των Μετοχικών Ταμείων Στρατού και Αεροπορίας, κατά περίπτωση, καθώς και της καταβολής της μηνιαίας εισφοράς που προβλέπεται στο άρθρο 10,

γ) το μόνιμο προσωπικό του Μ.Τ.Σ. και του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ., εν ενεργεία και συνταξιούχοι, υπό την προϋπόθεση καταβολής της μηνιαίας εισφοράς που προβλέπεται στο άρθρο 10 και για όσο χρόνο καταβάλλουν εισφορά,

δ) τα εξής μέλη οικογενειών των προσώπων των περ. α) έως γ):

δα) σύζυγοι ή συμβιούντες του ν. 4356/2015 (Α’ 181),

δβ) εξαρτώμενα μέλη,

δγ) γονείς,

δδ) τα μέλη των ορφανικών οικογενειών των μετόχων του Μ.Τ.Σ. στα οποία απονεμήθηκε σύνταξη και για όσο διάστημα τη λαμβάνουν.

3. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ. δύναται να εγκρίνει, με αιτιολογημένη απόφασή του, τη νοσηλεία στο Ίδρυμα και άλλων προσώπων, την οποία κρίνει επιβεβλημένη, έως και τέσσερις (4) κλίνες συγχρόνως.

4. Η αρμοδιότητα της παρ. 3 δύναται να μεταβιβάζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο στον Διοικητή του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ. και, σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματός του, στον Υποδιοικητή του Ιδρύματος.

5. Τα εν αποστρατεία στελέχη του Στρατού Ξηράς, της Πολεμικής Αεροπορίας και της Ελληνικής Αστυνομίας, που πληρούν τις προϋποθέσεις της περ. β) της παρ. 2, καθώς και οι υπάλληλοι του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ. με τα μέλη των οικογενειών τους, που δικαιούνται περίθαλψης στο Ν.Ι.Μ.Τ.Σ., εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα, σε σχέση με τους υπόλοιπους δικαιούχους υγειονομικής περίθαλψης.».

 

Άρθρο 54

Σύσταση Διακλαδικής Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων στο Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού (Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.) – Προσθήκη άρθρου 9Α στον α.ν. 1137/1946

 

Στον α.ν. 1137/1946 (Α’ 113) προστίθεται άρθρο 9Α ως εξής:

 

«Άρθρο 9Α

Διακλαδική Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων

 

1. Στο Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού (Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.) συστήνεται Διακλαδική Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων, που υπάγεται στην Υπηρεσία Υγειονομικού, σύμφωνα με το άρθρο 1α του ν. 2345/1995 (Α’ 213) και τις κατ’ εξουσιοδότηση αυτού εκδοθείσες κανονιστικές πράξεις.

2. Η Διακλαδική Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στεγάζεται σε κατάλληλο χώρο του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ. ή σε χώρο που παραχωρείται σε αυτό από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ή τους εποπτευόμενους φορείς του. Η υγειονομική περίθαλψη των διαμενόντων σε αυτή παρέχεται, εκτός από το προσωπικό του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ., και από το στρατιωτικό υγειονομικό προσωπικό των τριών (3) Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

3. Για τη λειτουργία της Διακλαδικής Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων, το Ν.Ι.Μ.Τ.Σ. δύναται να συμβάλλεται με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) για τους ασφαλισμένους του, τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας καθώς και ιδιωτικούς ασφαλιστικούς φορείς.».

  • 1 Απριλίου 2025, 08:22 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΟΧΤΗΣ

    Ιδιέταιρο προβληματισμό προκαλεί η διαδικασία υποβολής προτάσεων μέσω της δημόσιας διαβούλευσης από Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου(ΕΑΑΣ)εποπτευόμενου από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε σχέδιο νόμου του οικείου Υπουργείου

  • 1 Απριλίου 2025, 00:48 | ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ

    Άρθρο 53 – Διεύρυνση σκοπού και προτεραιοποίηση δικαιούχων στο
    Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού (Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.) –
    Τροποποίηση παρ. 1, 4, προσθήκη παρ. 5 στο άρθρο 2 α.ν. 1137/1946

    Με το άρθρο 13 του Ν 4609/2019 (ΦΕΚ 67Α΄) προβλέπεται για τα άγαμα και ανασφάλιστα τέκνα των εν ενεργεία και εν αποστρατεία στρατιωτικών, η δωρεάν νοσηλεία από τα Σ.Ν. και το ΝΙΜΤΣ, καθώς και η παροχή δωρεάν υγειονομικής περίθαλψης και εξετάσεων στα εξωτερικά ιατρεία των Σ.Ν και του ΝΙΜΤΣ.
    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
    Α. Στο άρθρο 2, στην υποπαράγραφο δγ) : Να προστεθούν και τα τέκνα.
    Β. Στο ίδιο άρθρο 2, να προστεθεί νέα υποπαράγραφος ως δε):Τα άγαμα και ανασφάλιστα τέκνα των εν ενεργεία και εν αποστρατεία στρατιωτικών.

    Επιπρόσθετα προτείνεται να περιληφθεί η επαναλειτουργία του Ιατρείου ΝΙΜΤΣ Παπάγου και ενεργοποίηση των υπόλοιπων ιατρείων, στο πλαίσιο εφαρμογής του άρθρου 13 του ΒΔ 28-4-1959 (ΦΕΚ 95Α΄), όπως τροποποιήθηκε με το ΒΔ 562/1963 (ΦΕΚ 153Α΄), με το οποίο προβλέπεται η παροχή ανοικτής ιατρικής περίθαλψης στους δικαιούχους του ΝΙΜΤΣ σε Αθήνα (3), Πειραιά (1) και Θεσσαλονίκη (1). Ως ενδεικτικές περιοχές για την Αθήνα, προτείνονται πέραν του Ιατρείου Παπάγου, το Χαϊδάρι (Δυτική Αττική) και το Πικέρμι (Ανατολική Αττική), προκειμένου να καλυφθεί μεγάλος αριθμός αποστράτων που διαμένει στις υπόψη περιοχές. Η λειτουργία αυτών των ιατρείων θα λειτουργήσει ως Δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αποφορτίζοντας την τριτοβάθμια δομή που είναι τα ΣΝ και ΝΙΜΤΣ

    Άρθρο 54: Σύσταση Διακλαδικής Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων στο Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού (Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.) –

    Προτείνεται να συμπληρωθεί το άρθρο με τα παρακάτω:
    α. Οι δικαιούχοι της Διακλαδικής Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων να είναι οι προερχόμενοι από τους τρεις Κλάδους των Ε.Δ. και μόνο.
    β. Ο τίτλος να συμπληρωθεί ως Διακλαδική Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων των Ενόπλων Δυνάμεων.
    γ. Για να είναι δικαιούχοι οι εν αποστρατεία στρατιωτικοί οι προερχόμενοι από το Πολεμικό Ναυτικό, θα πρέπει να καταβάλουν την εισφορά υπέρ ΝΙΜΤΣ, όπως συμβαίνει με ΣΞ και ΠΑ.
    γ. Να καθορισθεί ο ελάχιστος αριθμός των κλινών. Ενδεικτικά προτείνεται ο αριθμός εβδομήντα (70).
    δ. Απαραίτητη προϋπόθεση η μη συρρίκνωση των παρεχομένων υπηρεσιών του ΝΙΜΤΣ και του υγειονομικού προσωπικού του.
    ε. Η δυνατότητα προσλήψεως προσωπικού για επάνδρωση της Μονάδας Φροντίδας με συμβάσεις, ώστε να μην επιβαρύνεται το προσωπικό του ΝΙΜΤΣ.

    Τέλος να εξετασθεί όπως για περισσότερη ευελιξία και αυτονομία, η Διακλαδική Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων δημιουργηθεί ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, υπό την εποπτεία της ΔΥΓ/ΓΕΕΘΑ ή ΝΙΜΤΣ,

    Για το ΔΣ/ΠΟΣ
    Βασίλειος Νικολόπουλος
    Ταξχος εα-Πρόεδρος

  • 31 Μαρτίου 2025, 22:14 | ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ

    Άρθρο 53 – Διεύρυνση σκοπού και προτεραιοποίηση δικαιούχων στο
    Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού (Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.) –
    Τροποποίηση παρ. 1, 4, προσθήκη παρ. 5 στο άρθρο 2 α.ν. 1137/1946

    ΣΧΟΛΙΟ: Με το άρθρο 13 του Ν 4609/2019 (ΦΕΚ 67Α΄) προβλέπεται για τα άγαμα και ανασφάλιστα τέκνα των εν ενεργεία και εν αποστρατεία στρατιωτικών, η δωρεάν νοσηλεία από τα Σ.Ν. και το ΝΙΜΤΣ, καθώς και η παροχή δωρεάν υγειονομικής περίθαλψης και εξετάσεων στα εξωτερικά ιατρεία των Σ.Ν και του ΝΙΜΤΣ.
    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:
    Α. Στο άρθρο 2, στην υποπαράγραφο δγ) : Να προτεθούν και τα τέκνα.
    Β. Στο ίδιο άρθρο 2, να προστεθεί νέα υποπαράγραφος ως δε):
    Τα άγαμα και ανασφάλιστα τέκνα των εν ενεργεία και εν αποστρατεία στρατιωτικών.

    Επιπρόσθετα στο ίδιο άρθρο προτείνεται να περιληφθεί η επαναλειτουργία του Ιατρείου ΝΙΜΤΣ Παπάγου και ενεργοποίηση των υπόλοιπων ιατρείων, στο πλαίσιο εφαρμογής του άρθρου 13 του ΒΔ 28-4-1959 (ΦΕΚ 95Α΄), όπως τροποποιήθηκε με το ΒΔ 562/1963 (ΦΕΚ 153Α΄), με το οποίο προβλέπεται η παροχή ανοικτής ιατρικής περίθαλψης στους δικαιούχους του ΝΙΜΤΣ σε Αθήνα (3), Πειραιά (1) και Θεσσαλονίκη (1). Ως ενδεικτικές περιοχές για την Αθήνα, προτείνονται πέραν του Ιατρείου Παπάγου, το Χαϊδάρι (Δυτική Αττική) και το Πικέρμι (Ανατολική Αττική), προκειμένου να καλυφθεί μεγάλος αριθμός αποστράτων που διαμένει στις υπόψη περιοχές. Η λειτουργία αυτών των ιατρείων θα λειτουργήσει ως Δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αποφορτίζοντας την τριτοβάθμια δομή που είναι τα ΣΝ και ΝΙΜΤΣ

    Άρθρο 54: Σύσταση Διακλαδικής Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων στο Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού (Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.)

    Προτείνεται να συμπληρωθεί το άρθρο με τα παρακάτω:
    α. Οι δικαιούχοι της Διακλαδικής Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων να είναι οι προερχόμενοι από τους τρεις Κλάδους των Ε.Δ. και μόνο.
    β. Ο τίτλος να συμπληρωθεί ως Διακλαδική Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων των Ενόπλων Δυνάμεων.
    γ. Για να είναι δικαιούχοι οι εν αποστρατεία στρατιωτικοί οι προερχόμενοι από το Πολεμικό Ναυτικό, θα πρέπει να καταβάλουν την εισφορά υπέρ ΝΙΜΤΣ, όπως συμβαίνει με ΣΞ και ΠΑ.
    γ. Να καθορισθεί ο ελάχιστος αριθμός των κλινών. Ενδεικτικά προτείνεται ο αριθμός εβδομήντα (70).
    δ. Απαραίτητη προϋπόθεση η μη συρρίκνωση των παρεχομένων υπηρεσιών του ΝΙΜΤΣ και του υγειονομικού προσωπικού του.
    ε. Η δυνατότητα προσλήψεως προσωπικού για επάνδρωση της Μονάδας Φροντίδας με συμβάσεις, ώστε να μην επιβαρύνεται το προσωπικό του ΝΙΜΤΣ.
    στ. Τέλος να εξετασθεί όπως για περισσότερη ευελιξία και αυτονομία, η Διακλαδική Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων δημιουργηθεί ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, υπό την εποπτεία της ΔΥΓ/ΓΕΕΘΑ ή ΝΙΜΤΣ,

    Για το ΔΣ/ΠΟΣ
    Βασίλειος Νικολόπουλος
    Ταξίαρχος εα-Πρόεδρος

  • 31 Μαρτίου 2025, 22:09 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΑΠΑΚΗΣ

    Τα εν αποστρατεία στελέχη του Στρατού Ξηράς πέραν της μηνιαίας κράτησης ως συνταξιούχοι 6% στην κύρια σύνταξη για υγειονομική περίθαλψη, καταβάλλουν σύμφωνα με τον ΑΝ 1137/1946 ως μερισματούχοι του ΜΤΣ 3% στο μηνιαίο μέρισμα υπέρ ΝΙΜΤΣ.
    Όσοι εκ των παραπάνω διαμένουν μακράν της Αττικής ενδέχεται ουδέποτε να εξυπηρετηθούν από το ΝΙΜΤΣ και ως εκ τούτου η υπόψη κράτηση δεν είναι ανταποδοτική για αυτούς.
    Κατόπιν των παραπάνω προκειμένου να παρέχεται η δυνατότητα επιλογής στους μερισματούχους του δικαιώματος νοσηλείας στο ΝΙΜΤΣ, προτείνεται να συμπεριληφθεί τροποποίηση του άρθρου 10 του ΑΝ 1137/1946 με την προσθήκη δεύτερης υποπαραγράφου στην παράγραφο Ι αυτού όπως παρακάτω:
    Δύναται κατόπιν αιτήσεως του μερισματούχου αυτός να απαλλάσσεται της παραπάνω εισφοράς και ως εκ τούτου να μην συμπεριλαμβάνεται στους δικαιούχους νοσηλείας στο ΝΙΜΤΣ σύμφωνα με τα καθοριζόμενα στο άρθρο 2.

  • 31 Μαρτίου 2025, 21:02 | Ηλίας Τζορτζόπουλος

    Με το άρθρο 53 γίνεται νομοθετική παρέμβαση και συγκεκριμένα στο άρθρο 2 του Α.Ν. 1137/1946 (Α’ 113) προκειμένου να επέλθουν οι τροποποιήσεις: στην παρ. 4, βα) οι λέξεις «Γενικός Διευθυντής» να αντικατασταθεί από τη λέξη «Διοικητής» και στην παρ. 4 ββ) η λέξη «Υποδιευθυντής» αντικατασταθεί από τη λέξη «Υποδιοικητής». Οι ονομασίες Διοικητής-Αναπληρωτής Διοικητής χρησιμοποιούνται σε όλα τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ διότι τα καθήκοντα που εκτελούν είναι διαφορετικά με τα ιατρικά-στρατιωτικά που καλούνται να εκτελέσουν στο ΝΙΜΤΣ.. Σύμφωνα με το Νόμο. 3329/4-5-2005 <> στο άρθρο 7 Διοίκηση Νοσοκομείων Ε.Σ.Υ. και στην παρ. 4 α) ο Διοικητής του Νοσοκομείου είναι και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου σε ένα Δημόσιο Νοσοκομείο και όχι στο ΝΙΜΤΣ που είναι εισηγητής των θεμάτων και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και όχι πρόεδρος. Επίσης πρέπει να ληφθεί υπ οψιν το ισχύον ΒΔ 1963/25 Σεπ 1963 Περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως του από 28 Απριλιου1959 ΒΔ. «περί κυρώσεως Ειδικού Κανονισμού Λειτουργίας του Νοσηλευτικού Ιδρύματος Μετοχικού Ταμείου Στρατού», όπου στο άρθρο 4 παρ, β) χρησιμοποιείται η ονομασία Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής και όχι Υποδιευθυντής.
    Στο άρθρο 2 παράγραφος 1 εκτός από τους Δικαιούμενους νοσηλείας στο Ν.Ι.Μ.Τ.Σ οι οποίοι περιγράφονται λεπτομερώς στις παραγράφους 2 α, β, γ, δ ,δα δβ, δγ, δδ έχει μπει η πρόταση ότι <> .χωρίς να προσδιορίζει ποιοι είναι αυτοί οι ηλικιωμένοι ,αν πληρώνουν μηναία εισφορά η όχι όπως οι περισσότεροι ηλικιωμένοι στο άρθρο 2, παράγραφο 2γ.
    Η παράγραφος 5 , του άρθρου 2, που περιγράφει ποιοί εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα, σε σχέση με τους υπολοίπους δικαιούχους υγειονομικής περίθαλψης να γίνει:
    «5. Τα εν αποστρατεία στελέχη του Στρατού Ξηράς, της Πολεμικής Αεροπορίας και της Ελληνικής Αστυνομίας, που πληρούν τις προϋποθέσεις της περ. β) της παρ.2 και εφόσον διαθέτουν ταυτότητα της αντίστοιχης Ενώσεως Αποστράτων, στην οποία ανήκουν , καθώς και οι υπάλληλοι του ΝΙΜΙΤΣ και ΜΤΣ , με τα μέλη των οικογενειών τους, που δικαιούνται περίθαλψη στο ΝΙΜΤΣ, εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα, σε σχέση με τους υπόλοιπους δικαιούχους υγειονομικής περίθαλψης».
    Άρθρο 54
    Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με το άρθρο 54 δηλώνει την πρόθεση του για σύσταση Διακλαδικής Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων στο ΝΙΜΤΣ χωρίς υπάρχει σχετική Μελέτη Σκοπιμότητας και δίχως να υπάρχει ως όφειλε από τον νόμο θετική εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΝΙΜΤΣ ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δίκαιου. Πριν την συγκεκριμένη νομοθετική πρόθεση το ΥΠΕΘΑ έπρεπε να την είχε στείλει στο ΝΙΜΤΣ για να εξεταστεί από τις αρμόδιες ιατρικές-νοσηλευτικές -οικονομικές –νομικές –τεχνικές υπηρεσίες του ΝΙΜΤΣ για την δυνατότητα η όχι υλοποίησης της. Στην συνέχεια έπρεπε να τεθεί ως θέμα στο Διοικητικό Συμβούλιο προκειμένου να εισηγηθεί προς το ΥΠΕΘΑ θετικά η αρνητικά για ένα τόσο σοβαρό θέμα που άπτεται της λειτουργίας του Νοσοκομείου. Επιπλέον δε ζητήθηκε από το ΥΠΕΘΑ και δεν υπάρχει σχετική μελέτη σκοπιμότητας. Το 2005 υπήρξε η πρώτη προσπάθεια λειτουργίας «Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων» με δυνατότητα εξυπηρέτησης 21 κλινών στο στρατόπεδο ΦΑΚΙΝΟΥ». Η προσπάθεια αυτή δεν είχε αίσιο τέλος διότι η μελέτη σκοπιμότητας που βγήκε αργότερα και είναι στην διάθεση του ΓΕΣ ήταν αρνητική.
    Σχολιασμός:
    1. Αναφέρει στην παρ.1 «συστήνεται Διακλαδική Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων». Ο όρος «σύσταση» είναι κατηγορηματικός, άτοπος και καταχρηστικός. Για να συσταθεί Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων (Μ.Φ.Η.) κερδοσκοπικού ή μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα πρέπει να πληρούνται οι προϋποθέσεις της ΥΑ με ταυτότητα 2007/ΦΕΚ 1136 Β’ (συνημμένο 2), οι οποίες ουδόλως μνημονεύονται έστω και δεσμευτικά ως προς την τελική λειτουργία της Μ.Φ.Η.

    2. Ο όρος Διακλαδική Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων προκαλεί Ιδιαίτερο προβληματισμό και θα πρέπει να αφαιρεθεί διότι αφήνει να εννοηθεί ότι θα συμμετέχει μόνο το προσωπικό των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι απόστρατοι του ΠΝ, οι οποίοι καταβάλλουν εισφορές υπέρ ΝΝΑ και όχι υπέρ ΝΙΜΤΣ δικαιούνται συμμετοχή στη Διακλαδική Μονάδα Φροντίδας όπως οι απόστρατοι του ΣΞ και της ΠΑ, οι οποίοι καταβάλλουν εισφορές υπέρ ΝΙΜΤΣ;Τα εν αποστρατεία στελέχη της ΕΛΑΣ και άλλοι δικαιούχοι οι οποίοι ενώ καταβάλλουν εισφορές υπέρ ΝΙΜΤΣ δεν διευκρινίζεται εάν θα δικαιούνται συμμετοχή στη Διακλαδική Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων .
    Στην παράγραφο 2 του άρθρου 54 που αφορά τον χώρο στέγασης σύμφωνα με το Νόμο 2345/1995 «Οργανωμένες υπηρεσίες παροχής προστασίας από φορείς κοινωνικής πρόνοιας και άλλες διατάξεις σε συνδυασμό και με την Υπουργική Απόφαση Π1γ/ΟΙΚ81551/6-7-2007 Υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης <> στο άρθρο 6 προσδιορίζονται τα ειδικά χαρακτηριστικά των θαλάμων Μ.Φ.Η , στο άρθρο 7 οι ειδικές κατασκευές υποστήριξης των ηλικιωμένων στα άρθρα 8 ,9 και 10 προσδιορίζονται η θέρμανση ο αερισμός και ο φωτισμός που πρέπει να έχουν οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων προκειμένου να τους χορηγηθεί άδεια λειτουργίας από το Υπουργείο Υγείας προϋποθέσεις που δεν υφίστανται στις κτιριακές εγκαταστάσεις του ΝΙΜΤΣ. Επίσης σύμφωνα με την ίδια Υπουργική Απόφαση πρέπει να αναγραφεί στον τίτλο του άρθρου 54 αν η συγκεκριμένη Διακλαδική Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων είναι κερδοσκοπικού ή μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα καθώς επίσης και ο αριθμός των κλινών προϋποθέσεις απαραίτητες για την ίδρυση και λειτουργίας της Διακλαδικής Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων.
    Στην παράγραφο 3 του άρθρου 54 το σχόλιο αφορά το πως είναι δυνατόν το ΝΙΜΤΣ να συνάψει σύμβαση με το ΜΤΣ όταν από την ισχύουσα νομοθεσία προκύπτει το καθεστώς ίδρυσης και λειτουργίας του ΝΙΜΤΣ είναι υπέρ του ΜΤΣ με το ΝΔ. 597/1941 της 22 Οκτ.1941 (ΦΕΚ Α’ 351) «Περί συστάσεως Νοσηλευτικού Ιδρύματος υπό τον τίτλο ‘Νοσηλευτικό Ίδρυμα του Μετοχικού Ταμείου Στρατού όπως διατηρήθηκε στη συνέχεια με το άρθρο 1 του Ν.1678/1944 ’(ΦΕΚ Α 178) και επιπλέον οι μερισματούχοι του, απολαμβάνουν τις παροχές που αναγράφονται λεπτομερώς στον σκοπό- Δικαιούμενοι Νοσηλείας στο ΝΙΜΤΣ, επί ανάλογης αμοιβής, στο άρθρο 1 του ΑΝ 1137/1946 (Ιδρυτικός Νόμος).
    Πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ’ οψιν τα σοβαρά προβλήματα της υποστελέχωσης και υποχρηµατοδότησης του ΝΙΜΤΣ. Μετά από τις έκτακτες και τακτικές κρίσεις του υγειονομικού προσωπικού και τις μειώσεις στο επικουρικό προσωπικό (93 ιατροί-νοσηλευτές –λοιπό προσωπικό) το ποσοστό επάνδρωσης έχει μειωθεί σημαντικά ..Η μειωμένη πληρωμή των οφειλών του ΕΟΠΥΥ στο ΝΙΜΤΣ επιδρά επίσης αρνητικά στην λειτουργία του.. Επί πλέον σύμφωνα και με την Κοινή Υπουργική Απόφαση της 13 Νοεμβρίου 2024 διευρύνθηκε η βάση δικαιούχων με χιλιάδες στελέχη εν ενεργεία και εν αποστρατεία από Ανθστου και κάτω οι οποίοι και αυτοί καταβάλουν μηνιαία εισφορά .
    Παρόλα αυτά υπάρχουν αναφορές για μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις στα ραντεβού-αναβολές εκτελέσεως χειρουργικών επεμβάσεων και αποστολή ασθενών δικαιούχων σε άλλα νοσοκομεία. Με τέτοια κατάσταση καλείται λοιπόν το ήδη επιβαρυμένο ΝΙΜΤΣ με το άρθρο 54 να λειτουργήσει ΚΑΙ Διακλαδική Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων χωρίς να υπάρχει σχετική μελέτη σκοπιμότητας και θετική εισήγηση για σύσταση Διακλαδικής Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΝΙΜΤΣ ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δίκαιου.
    Τέλος, οι δικαιούχοι νοσηλείας που πληρώνουν μηνιαία εισφορά συνεισφέρουν περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ, ήτοι το 1/3 των εσόδων του ΝΙΜΤΣ και απαιτούν να επιλυθούν τα προβλήματα λειτουργίας του ΝΙΜΤΣ και να έχουν τις παροχές που αναγράφονται λεπτομερώς στον Σκοπό -Δικαιούμενων Νοσηλείας στο ΝΙΜΤΣ, επί ανάλογης αμοιβής στο άρθρο 2 του <> Α.Ν 1137/1946 .
    Να αποσυρθεί και να αντικατασταθεί , όπως παρακάτω:
    Άρθρο 54
    Σύσταση Διακλαδικής Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων
    1. Συγκροτείται Επιτροπή για την εκπόνηση μελέτης για τη σύσταση Διακλαδικής Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων.
    2. Η μελέτη θα υποβληθεί στο ΥΠΕΘΑ εντός εννέα (9) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
    3. Η μελέτη που θα υποβληθεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ορίζει η ΥΑ της 06-07-2007/ ΦΕΚ 1136.
    4. Τα έξοδα της υπόψη μελέτης, θα καλυφθούν κατά τα 2/4 από την Ένωση Αποστράτων Αξκων Στρατού και από ¼ αντίστοιχα από τις δύο άλλες Ενώσεις Ναυτικού και Αεροπορίας και θα προκύψουν από τα ταμειακά διαθέσιμα των τριών Ενώσεων, κατόπιν αναμόρφωσης του προϋπολογισμού τους, χωρίς καμία επιβάρυνση του Κρατικού Προϋπολογισμού.
    5. Η επιτροπή θα είναι ενδεκαμελής (11) αποτελούμενη από τους:
    α. Το εκάστοτε Υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ, ως Πρόεδρο,
    β. Έναν (1) Ανώτατο Αξκο Υγειονομικού, οριζόμενο από το ΓΕΕΘΑ,
    γ. Έναν (1) Ανώτατο Αξκο Οικονομικού, οριζόμενο από το ΓΕΕΘΑ,
    δ. Έναν (1) Ανώτατο Αξκο Νομικού Σώματος, οριζόμενο από το ΓΕΕΘΑ,
    ε. Έναν (1) Ανώτατο ή Ανώτερο Αξκο του Μηχανικού, οριζόμενο από το ΓΕΕΘΑ
    στ. Τέσσερα (4) μέλη των ΕΑΑ, ήτοι δύο (2) μέλη από το ΔΣ της Ενώσεως Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού και ανά ένα (1) από τις άλλες δύο, με μέριμνα των ΔΣ τους.
    ζ. Δύο (2) Τεχνικούς Συμβούλους με μέριμνα του ΥΠΕΘΑ
    η. Έναν (1) εκπρόσωπο του Ταμείου Αξιοποίησης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων με μέριμνά του.
    6. Η Επιτροπή δύναται να αναθέτει έργο σε εξωτερικούς συμβούλους.

  • 31 Μαρτίου 2025, 20:43 | Νίκος Δεβούρος

    Με το άρθρο 53 γίνεται νομοθετική παρέμβαση και συγκεκριμένα στο άρθρο 2 του Α.Ν. 1137/1946 (Α’ 113) προκειμένου να επέλθουν οι τροποποιήσεις: στην παρ. 4, βα) οι λέξεις «Γενικός Διευθυντής» να αντικατασταθεί από τη λέξη «Διοικητής» και στην παρ. 4 ββ) η λέξη «Υποδιευθυντής» αντικατασταθεί από τη λέξη «Υποδιοικητής». Οι ονομασίες Διοικητής-Αναπληρωτής Διοικητής χρησιμοποιούνται σε όλα τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ διότι τα καθήκοντα που εκτελούν είναι διαφορετικά με τα ιατρικά-στρατιωτικά που καλούνται να εκτελέσουν στο ΝΙΜΤΣ.. Σύμφωνα με το Νόμο. 3329/4-5-2005 <> στο άρθρο 7 Διοίκηση Νοσοκομείων Ε.Σ.Υ. και στην παρ. 4 α) ο Διοικητής του Νοσοκομείου είναι και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου σε ένα Δημόσιο Νοσοκομείο και όχι στο ΝΙΜΤΣ που είναι εισηγητής των θεμάτων και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και όχι πρόεδρος. Επίσης πρέπει να ληφθεί υπ οψιν το ισχύον ΒΔ 1963/25 Σεπ 1963 Περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως του από 28 Απριλιου1959 ΒΔ. «περί κυρώσεως Ειδικού Κανονισμού Λειτουργίας του Νοσηλευτικού Ιδρύματος Μετοχικού Ταμείου Στρατού», όπου στο άρθρο 4 παρ, β) χρησιμοποιείται η ονομασία Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής και όχι Υποδιευθυντής.
    Στο άρθρο 2 παράγραφος 1 εκτός από τους Δικαιούμενους νοσηλείας στο Ν.Ι.Μ.Τ.Σ οι οποίοι περιγράφονται λεπτομερώς στις παραγράφους 2 α, β, γ, δ ,δα δβ, δγ, δδ έχει μπει η πρόταση ότι <> .χωρίς να προσδιορίζει ποιοι είναι αυτοί οι ηλικιωμένοι ,αν πληρώνουν μηναία εισφορά η όχι όπως οι περισσότεροι ηλικιωμένοι στο άρθρο 2, παράγραφο 2γ.
    Η παράγραφος 5 , του άρθρου 2, που περιγράφει ποιοί εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα, σε σχέση με τους υπολοίπους δικαιούχους υγειονομικής περίθαλψης να γίνει:
    «5. Τα εν αποστρατεία στελέχη του Στρατού Ξηράς, της Πολεμικής Αεροπορίας και της Ελληνικής Αστυνομίας, που πληρούν τις προϋποθέσεις της περ. β) της παρ.2 και εφόσον διαθέτουν ταυτότητα της αντίστοιχης Ενώσεως Αποστράτων, στην οποία ανήκουν , καθώς και οι υπάλληλοι του ΝΙΜΙΤΣ και ΜΤΣ , με τα μέλη των οικογενειών τους, που δικαιούνται περίθαλψη στο ΝΙΜΤΣ, εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα, σε σχέση με τους υπόλοιπους δικαιούχους υγειονομικής περίθαλψης».
    Άρθρο 54
    Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με το άρθρο 54 δηλώνει την πρόθεση του για σύσταση Διακλαδικής Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων στο ΝΙΜΤΣ χωρίς υπάρχει σχετική Μελέτη Σκοπιμότητας και δίχως να υπάρχει ως όφειλε από τον νόμο θετική εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΝΙΜΤΣ ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δίκαιου. Πριν την συγκεκριμένη νομοθετική πρόθεση το ΥΠΕΘΑ έπρεπε να την είχε στείλει στο ΝΙΜΤΣ για να εξεταστεί από τις αρμόδιες ιατρικές-νοσηλευτικές -οικονομικές –νομικές –τεχνικές υπηρεσίες του ΝΙΜΤΣ για την δυνατότητα η όχι υλοποίησης της. Στην συνέχεια έπρεπε να τεθεί ως θέμα στο Διοικητικό Συμβούλιο προκειμένου να εισηγηθεί προς το ΥΠΕΘΑ θετικά η αρνητικά για ένα τόσο σοβαρό θέμα που άπτεται της λειτουργίας του Νοσοκομείου. Επιπλέον δε ζητήθηκε από το ΥΠΕΘΑ και δεν υπάρχει σχετική μελέτη σκοπιμότητας. Το 2005 υπήρξε η πρώτη προσπάθεια λειτουργίας «Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων» με δυνατότητα εξυπηρέτησης 21 κλινών στο στρατόπεδο ΦΑΚΙΝΟΥ». Η προσπάθεια αυτή δεν είχε αίσιο τέλος διότι η μελέτη σκοπιμότητας που βγήκε αργότερα και είναι στην διάθεση του ΓΕΣ ήταν αρνητική.
    Σχολιασμός:
    1. Αναφέρει στην παρ.1 «συστήνεται Διακλαδική Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων». Ο όρος «σύσταση» είναι κατηγορηματικός, άτοπος και καταχρηστικός. Για να συσταθεί Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων (Μ.Φ.Η.) κερδοσκοπικού ή μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα πρέπει να πληρούνται οι προϋποθέσεις της ΥΑ με ταυτότητα 2007/ΦΕΚ 1136 Β’ (συνημμένο 2), οι οποίες ουδόλως μνημονεύονται έστω και δεσμευτικά ως προς την τελική λειτουργία της Μ.Φ.Η.

    2. Ο όρος Διακλαδική Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων προκαλεί Ιδιαίτερο προβληματισμό και θα πρέπει να αφαιρεθεί διότι αφήνει να εννοηθεί ότι θα συμμετέχει μόνο το προσωπικό των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι απόστρατοι του ΠΝ, οι οποίοι καταβάλλουν εισφορές υπέρ ΝΝΑ και όχι υπέρ ΝΙΜΤΣ δικαιούνται συμμετοχή στη Διακλαδική Μονάδα Φροντίδας όπως οι απόστρατοι του ΣΞ και της ΠΑ, οι οποίοι καταβάλλουν εισφορές υπέρ ΝΙΜΤΣ;Τα εν αποστρατεία στελέχη της ΕΛΑΣ και άλλοι δικαιούχοι οι οποίοι ενώ καταβάλλουν εισφορές υπέρ ΝΙΜΤΣ δεν διευκρινίζεται εάν θα δικαιούνται συμμετοχή στη Διακλαδική Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων .
    Στην παράγραφο 2 του άρθρου 54 που αφορά τον χώρο στέγασης σύμφωνα με το Νόμο 2345/1995 «Οργανωμένες υπηρεσίες παροχής προστασίας από φορείς κοινωνικής πρόνοιας και άλλες διατάξεις σε συνδυασμό και με την Υπουργική Απόφαση Π1γ/ΟΙΚ81551/6-7-2007 Υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης <> στο άρθρο 6 προσδιορίζονται τα ειδικά χαρακτηριστικά των θαλάμων Μ.Φ.Η , στο άρθρο 7 οι ειδικές κατασκευές υποστήριξης των ηλικιωμένων στα άρθρα 8 ,9 και 10 προσδιορίζονται η θέρμανση ο αερισμός και ο φωτισμός που πρέπει να έχουν οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων προκειμένου να τους χορηγηθεί άδεια λειτουργίας από το Υπουργείο Υγείας προϋποθέσεις που δεν υφίστανται στις κτιριακές εγκαταστάσεις του ΝΙΜΤΣ. Επίσης σύμφωνα με την ίδια Υπουργική Απόφαση πρέπει να αναγραφεί στον τίτλο του άρθρου 54 αν η συγκεκριμένη Διακλαδική Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων είναι κερδοσκοπικού ή μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα καθώς επίσης και ο αριθμός των κλινών προϋποθέσεις απαραίτητες για την ίδρυση και λειτουργίας της Διακλαδικής Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων.
    Στην παράγραφο 3 του άρθρου 54 το σχόλιο αφορά το πως είναι δυνατόν το ΝΙΜΤΣ να συνάψει σύμβαση με το ΜΤΣ όταν από την ισχύουσα νομοθεσία προκύπτει το καθεστώς ίδρυσης και λειτουργίας του ΝΙΜΤΣ είναι υπέρ του ΜΤΣ με το ΝΔ. 597/1941 της 22 Οκτ.1941 (ΦΕΚ Α’ 351) «Περί συστάσεως Νοσηλευτικού Ιδρύματος υπό τον τίτλο ‘Νοσηλευτικό Ίδρυμα του Μετοχικού Ταμείου Στρατού όπως διατηρήθηκε στη συνέχεια με το άρθρο 1 του Ν.1678/1944 ’(ΦΕΚ Α 178) και επιπλέον οι μερισματούχοι του, απολαμβάνουν τις παροχές που αναγράφονται λεπτομερώς στον σκοπό- Δικαιούμενοι Νοσηλείας στο ΝΙΜΤΣ, επί ανάλογης αμοιβής, στο άρθρο 1 του ΑΝ 1137/1946 (Ιδρυτικός Νόμος).
    Πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ’ οψιν τα σοβαρά προβλήματα της υποστελέχωσης και υποχρηµατοδότησης του ΝΙΜΤΣ. Μετά από τις έκτακτες και τακτικές κρίσεις του υγειονομικού προσωπικού και τις μειώσεις στο επικουρικό προσωπικό (93 ιατροί-νοσηλευτές –λοιπό προσωπικό) το ποσοστό επάνδρωσης έχει μειωθεί σημαντικά ..Η μειωμένη πληρωμή των οφειλών του ΕΟΠΥΥ στο ΝΙΜΤΣ επιδρά επίσης αρνητικά στην λειτουργία του.. Επί πλέον σύμφωνα και με την Κοινή Υπουργική Απόφαση της 13 Νοεμβρίου 2024 διευρύνθηκε η βάση δικαιούχων με χιλιάδες στελέχη εν ενεργεία και εν αποστρατεία από Ανθστου και κάτω οι οποίοι και αυτοί καταβάλουν μηνιαία εισφορά .
    Παρόλα αυτά υπάρχουν αναφορές για μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις στα ραντεβού-αναβολές εκτελέσεως χειρουργικών επεμβάσεων και αποστολή ασθενών δικαιούχων σε άλλα νοσοκομεία. Με τέτοια κατάσταση καλείται λοιπόν το ήδη επιβαρυμένο ΝΙΜΤΣ με το άρθρο 54 να λειτουργήσει ΚΑΙ Διακλαδική Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων χωρίς να υπάρχει σχετική μελέτη σκοπιμότητας και θετική εισήγηση για σύσταση Διακλαδικής Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΝΙΜΤΣ ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δίκαιου.
    Τέλος, οι δικαιούχοι νοσηλείας που πληρώνουν μηνιαία εισφορά συνεισφέρουν περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ, ήτοι το 1/3 των εσόδων του ΝΙΜΤΣ και απαιτούν να επιλυθούν τα προβλήματα λειτουργίας του ΝΙΜΤΣ και να έχουν τις παροχές που αναγράφονται λεπτομερώς στον Σκοπό -Δικαιούμενων Νοσηλείας στο ΝΙΜΤΣ, επί ανάλογης αμοιβής στο άρθρο 2 του <> Α.Ν 1137/1946 .
    Να αποσυρθεί και να αντικατασταθεί , όπως παρακάτω:
    Άρθρο 54
    Σύσταση Διακλαδικής Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων
    1. Συγκροτείται Επιτροπή για την εκπόνηση μελέτης για τη σύσταση Διακλαδικής Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων.
    2. Η μελέτη θα υποβληθεί στο ΥΠΕΘΑ εντός εννέα (9) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
    3. Η μελέτη που θα υποβληθεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ορίζει η ΥΑ της 06-07-2007/ ΦΕΚ 1136.
    4. Τα έξοδα της υπόψη μελέτης, θα καλυφθούν κατά τα 2/4 από την Ένωση Αποστράτων Αξκων Στρατού και από ¼ αντίστοιχα από τις δύο άλλες Ενώσεις Ναυτικού και Αεροπορίας και θα προκύψουν από τα ταμειακά διαθέσιμα των τριών Ενώσεων, κατόπιν αναμόρφωσης του προϋπολογισμού τους, χωρίς καμία επιβάρυνση του Κρατικού Προϋπολογισμού.
    5. Η επιτροπή θα είναι ενδεκαμελής (11) αποτελούμενη από τους:
    α. Το εκάστοτε Υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ, ως Πρόεδρο,
    β. Έναν (1) Ανώτατο Αξκο Υγειονομικού, οριζόμενο από το ΓΕΕΘΑ,
    γ. Έναν (1) Ανώτατο Αξκο Οικονομικού, οριζόμενο από το ΓΕΕΘΑ,
    δ. Έναν (1) Ανώτατο Αξκο Νομικού Σώματος, οριζόμενο από το ΓΕΕΘΑ,
    ε. Έναν (1) Ανώτατο ή Ανώτερο Αξκο του Μηχανικού, οριζόμενο από το ΓΕΕΘΑ
    στ. Τέσσερα (4) μέλη των ΕΑΑ, ήτοι δύο (2) μέλη από το ΔΣ της Ενώσεως Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού και ανά ένα (1) από τις άλλες δύο, με μέριμνα των ΔΣ τους.
    ζ. Δύο (2) Τεχνικούς Συμβούλους με μέριμνα του ΥΠΕΘΑ
    η. Έναν (1) εκπρόσωπο του Ταμείου Αξιοποίησης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων με μέριμνά του.
    6. Η Επιτροπή δύναται να αναθέτει έργο σε εξωτερικούς συμβούλους.

  • 31 Μαρτίου 2025, 19:47 | Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού

    Άρθρο 53
    Στην παράγραφο 2β και στην παράγραφο 5 του άρθρου 53

    β) εν αποστρατεία στελέχη του Στρατού Ξηράς, της Πολεμικής Αεροπορίας, των Κοινών Σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας, υπό την προϋπόθεση της διατήρησης της ιδιότητας του μερισματούχου των Μετοχικών Ταμείων Στρατού και Αεροπορίας, κατά περίπτωση, καθώς και της καταβολής της μηνιαίας εισφοράς που προβλέπεται στο άρθρο 10.

    5.Τα εν αποστρατεία στελέχη του Στρατού Ξηράς, της Πολεμικής Αεροπορίας και της Ελληνικής Αστυνομίας, που πληρούν τις προϋποθέσεις της περ. β) της παρ. 2, καθώς και οι υπάλληλοι του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ. με τα μέλη των οικογενειών τους, που δικαιούνται περίθαλψης στο Ν.Ι.Μ.Τ.Σ., εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα, σε σχέση με τους υπόλοιπους δικαιούχους υγειονομικής περίθαλψης.».

    Να προστεθεί η φράση

    «και εφόσον διαθέτουν ταυτότητα της αντίστοιχης Ενώσεως Αποστράτων στην οποία ανήκουν»

    Ο μόνος τρόπος για να πιστοποιηθεί η καταβολή της μηνιαίας εισφοράς που προβλέπεται στο άρθρο 10 του παρόντος, είναι η επίδειξη της εκδιδόμενης Ταυτότητας Αποστράτου από την αντίστοιχη Ένωση που ανήκει αλλιώς, η προτεραιότητα ούτε εξασφαλίζεται ούτε διεκδικείται από τους δικαιούχους της στο ΝΙΜΤΣ

  • 31 Μαρτίου 2025, 19:18 | Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού

    To άρθρο 54 επιβάλλεται να αποσυρθεί διότι είναι πρόχειρο και ανεπαρκές. Μερικοί από τους λόγους που το καθιστούν τέτοιο είναι:
    α. Η ήδη υπάρχουσα ανεπάρκεια σε ιατρικό, νοσηλευτικό και επικουρικό προσωπικό στο ΝΙΜΤΣ η οποία με το παρόν νομοσχέδιο επιδεινώνεται αντί να βελτιώνεται.
    β. Η εκτεταμένη χρόνια ανεπάρκεια σε σύγχρονο εξοπλισμό ιατρικών μηχανημάτων διαγνωστικών εξετάσεων (Αξονικό , μαγνητικό τομογράφο κ.ο.κ)
    α. Η δεδομένη ανεπάρκεια χώρου στο ΝΙΜΤΣ αφού χώρος προαυλισμού και ανάπαυσης για τους ηλικιωμένους της ΜΦΗ δεν υπάρχει και ούτε πρόκειται.
    β. Η αδυναμία αυτονομίας των ηλικιωμένων που θα στεγαστούν στη ΜΦΗ σε σχέση με το υπόλοιπο Νοσοκομείο.
    γ. Οι κίνδυνοι μετάδοσης ασθενειών σε ιογενείς λοιμώξεις όπως covid – 19 και από τους μεν στους δε και αντίστροφα. Στον ίδιο χώρο θα διαβιούν οι άνθρωποι αυτοί;
    δ. Ο μη χαρακτηρισμός της ΜΦΗ σε κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα, οπότε το ερώτημα της βιωσιμότητας ενός τέτοιου εγχειρήματος φαντάζει είναι μάλλον αναπάντητο.
    ε. Η μελέτη βιωσιμότητας που θα έπρεπε να λαμβάνει υπόψη της τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί με την Υπουργική Απόφαση Αριθμ. Π1γ/οικ.81551/16 -07-2007/ ΦΕΚ 1136 Β’ για δημιουργία ΜΦΗ απουσιάζει παντελώς και μας δημιουργεί τη βεβαιότητα ότι μετά από 4-5 χρόνια οι γέροντες θα κάνουν νηστεία όλο το χρόνο για να βγουν τα έξοδα.
    Και να αντικατασταθεί από την παρακάτω διατύπωση

    Άρθρο 54

    «Σύσταση Διακλαδικής Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων»

    1. Συγκροτείται Επιτροπή για την εκπόνηση μελέτης για τη σύσταση Διακλαδικής Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων

    2.Η μελέτη θα υποβληθεί στο ΥΠΕΘΑ εντός εννέα (9) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

    3.Η μελέτη που θα υποβληθεί να είναι σύμφωνη με τις προδιαγραφές που ορίζει η ΥΑ της 06-07- 2007/ΦΕΚ 1136 Β’

    4.Τα έξοδα της υπόψη μελέτης, θα καλυφθούν κατά τα 2/4 από την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού και από 1/4 αντίστοιχα από τις δύο άλλες Ενώσεις Ναυτικού και Αεροπορίας και θα προκύψουν από τα ταμειακά διαθέσιμα των τριών Ενώσεων κατόπιν αναμόρφωσης του προϋπολογισμού τους χωρίς καμία επιβάρυνση του Κρατικού Προϋπολογισμού.

    5.Η Επιτροπή θα είναι ενδεκαμελής (11) αποτελούμενη από τους:

    α. Τον εκάστοτε Υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ ως Πρόεδρο,

    β. Έναν (1) Ανώτατο Αξκό Υγειονομικού οριζόμενο από το ΓΕΕΘΑ

    γ. Έναν (1) Ανώτατο Αξκό Οικονομικού οριζόμενο από το ΓΕΕΘΑ

    δ. Έναν (1) Ανώτατο ή Ανώτερο Αξκό του Μηχανικού οριζόμενο από το ΓΕΕΘΑ

    ε. Τέσσερα (4) μέλη των Ενώσεων Αποστράτων Αξκών , ήτοι δύο (2) μέλη από την Ε.Α.Α.Σ. και ανά ένα (1) από τις Ε.Α.Α.Ν. και Ε.Α.Α.Α. με αποφάσεις των ΔΣ τους.

    στ. Δύο (2) Τεχνικούς Συμβούλους με μέριμνα του ΥΠΕΘΑ

    ζ. Έναν (1) εκπρόσωπο του Ταμείου Αξιοποίησης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων με μέριμνά του.

    6. Η Επιτροπή δύναται να αναθέτει έργο και σε εξωτερικούς συμβούλους.

    Είναι αδιανόητο για μια ακόμη φορά να συστήνεται ένας οργανισμός που αποτελούσε και αποτελεί πάγιο και διαρκές αίτημα των Ενώσεων Αποστράτων και αυτές ούτε να συμμετέχουν στις αποφάσεις ούτε να ερωτώνται για την επιμέλεια των συμφερόντων των μελών τους.