ΜΕΡΟΣ Γ’ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ, ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ, ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΟΠΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ (άρθρα 62-73)

Άρθρο 62

Κατηγορίες διδακτικού εκπαιδευτικού προσωπικού των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων – Αντικατάσταση περ. β) άρθρου 7 ν. 3187/2003

 

Στην περ. β) του άρθρου 7 του ν. 3187/2003 (Α` 233), περί των κατηγοριών Διδακτικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού, προστίθενται οι λέξεις «Το Στρατιωτικό Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό (Σ.Δ.Ε.Π.),» και το άρθρο 7 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«Άρθρο 7

Κατηγορίες Διδακτικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού

 

Το προσωπικό του Α.Σ.Ε.Ι. αποτελείται από:

α) Το Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό (Δ.Ε.Π.).

β) Το Στρατιωτικό Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό (Σ.Δ.Ε.Π.), το Στρατιωτικό Διδακτικό Προσωπικό (Σ.Δ.Π.) και τους Στρατιωτικούς Εκπαιδευτές (Σ.Ε.).

γ) Το Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό (Ε.Ε.Π.) και το Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (Ε.ΔΙ.Π.).

δ) Το Ειδικό Τεχνικό Εργαστηριακό Προσωπικό (Ε.Τ.Ε.Π.).

ε) Το Εκπαιδευτικό Προσωπικό με Σύμβαση (Ε.Π.Σ.).

στ) Επισκέπτες Καθηγητές.».

 

 

Άρθρο 63

Στρατιωτικό Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων – Τροποποίηση τίτλου, προσθήκη παρ. 10 έως 14 στο άρθρο 21 ν. 3187/2003

 

Στο άρθρο 21 του ν. 3187/2003 (Α’ 233), περί του Στρατιωτικού Διδακτικού Προσωπικού (Σ.Δ.Π.) και των Στρατιωτικών Εκπαιδευτών (Σ.Ε.), επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στον τίτλο του άρθρου προστίθενται οι λέξεις «Στρατιωτικό Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό (Σ.Δ.Ε.Π.)», β) προστίθενται παρ. 10, 11, 12, 13 και 14 και το άρθρο 21 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«Άρθρο 21

Στρατιωτικό Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό (Σ.Δ.Ε.Π.), Στρατιωτικό Διδακτικό Προσωπικό (Σ.Δ.Π.) και Στρατιωτικοί Εκπαιδευτές (Σ.Ε.)

 

1. Το Στρατιωτικό Διδακτικό Προσωπικό (Σ.Δ.Π.) των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.) αποτελείται από αξιωματικούς εν ενεργεία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, οι οποίοι διορίζονται για τη διδασκαλία μαθημάτων της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης.

2. Τα μέλη του Σ.Δ.Π. των Α.Σ.Ε.Ι. πρέπει να έχουν τα εξής προσόντα:

α) Να είναι κάτοχοι πτυχίου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.), Α.Σ.Ε.Ι., της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.) ή της Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής (Σ.Α.Ν.).

β) Να φέρουν τον βαθμό τουλάχιστον του Λοχαγού ή αντιστοίχου των άλλων Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων ή των Σωμάτων Ασφαλείας.

3. Ο διορισμός των μελών Σ.Δ.Π. του Α.Σ.Ε.Ι. γίνεται με απόφαση του Αρχηγού του οικείου Γενικού Επιτελείου, με σύμβαση ορισμένου χρόνου μερικής απασχόλησης.

4. Οι μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών, το διδακτορικό δίπλωμα, το επιστημονικό έργο και η εμπειρία του υποψήφιου μέλους Σ.Δ.Π. πρέπει να είναι συναφή με το γνωστικό αντικείμενο της θέσης και με τα διδακτικά καθήκοντα που θα αναλάβει.

5. Τα μέλη του Σ.Δ.Π. τοποθετούνται και ανήκουν σε Τομείς.

6. Το έργο του Σ.Δ.Π. είναι κατ` εξοχήν διδακτικό και ερευνητικό και περιλαμβάνει:

α) Διδασκαλία προπτυχιακών και μεταπτυχιακών μαθημάτων.

β) Διεξαγωγή φροντιστηριακών μαθημάτων.

γ) Διεξαγωγή εξετάσεων, αξιολόγηση σπουδαστών και εποπτικά καθήκοντα στην εξεταστική διαδικασία.

δ) Διεξαγωγή εργαστηριακών ασκήσεων σε συνεργασία με τον Διευθυντή του οικείου Εργαστηρίου.

ε) Επίβλεψη διπλωματικών εργασιών.

7. Οι Στρατιωτικοί Εκπαιδευτές (Σ.Ε.) των Α.Σ.Ε.Ι. είναι αξιωματικοί εν ενεργεία των Ενόπλων Δυνάμεων ή των Σωμάτων Ασφαλείας, κάτοχοι τουλάχιστον πτυχίου Α.Σ.Ε.Ι. ή Α.Ε.Ι., που παρέχουν εκπαιδευτικό έργο σε αντικείμενα της στρατιωτικής εκπαίδευσης και αμείβονται, με την επιφύλαξη της παρ. 8, με ωριαία αντιμισθία, το ύψος της οποίας καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Το εκπαιδευτικό έργο ανατίθεται στους Σ.Ε. με απόφαση του Αρχηγού του οικείου Γενικού Επιτελείου (Γ.Ε.), που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του Διευθυντή Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και πρόταση του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου (Ε.Σ.) του Α.Σ.Ε.Ι.

8. Οι εν ενεργεία στρατιωτικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι υπηρετούν στα Α.Σ.Ε.Ι. με τοποθέτηση, μετάθεση, απόσπαση, διάθεση ή προσκόλληση, δεν δικαιούνται αποζημίωση για το εκπαιδευτικό έργο που παρέχουν σε αντικείμενα της στρατιωτικής εκπαίδευσης.

9. Τα μαθήματα των Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (Α.Σ.Σ.Υ.) διδάσκονται, κατόπιν προκήρυξης που εκδίδεται από την οικεία Σχολή, από στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία αμείβονται ως στρατιωτικοί εκπαιδευτές. Σε περίπτωση αδυναμίας κάλυψης της θέσης διδασκαλίας για οποιονδήποτε λόγο από στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, η θέση καλύπτεται κατ΄ εξαίρεση, κατόπιν όμοιας προκήρυξης, από ωρομίσθιο διδακτικό προσωπικό με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου, που συνάπτεται από την οικεία Σχολή.

10. Το Στρατιωτικό Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό (Σ.Δ.Ε.Π.) των Α.Σ.Ε.Ι. αποτελείται από αξιωματικούς εν ενεργεία των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι είναι απόφοιτοι Α.Σ.Ε.Ι., της Σ.Σ.Α.Σ. ή της Σ.Α.Ν. και φέρουν τον βαθμό τουλάχιστον του Λοχαγού ή αντιστοίχου των άλλων Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

11. Προϋπόθεση για την εκλογή σε θέση Σ.Δ.Ε.Π. είναι η κατοχή διδακτορικού διπλώματος. Η προϋπόθεση κατοχής διδακτορικού διπλώματος για την εκλογή σε θέση μέλους Σ.Δ.Ε.Π. δεν απαιτείται για γνωστικά αντικείμενα εξαιρετικής και αδιαμφισβήτητης ιδιαιτερότητας, για τα οποία δεν είναι δυνατή ή συνήθης η εκπόνηση διδακτορικής διατριβής κατά τους κανόνες της οικείας τέχνης ή επιστήμης. Για την εκλογή συνεκτιμάται το αναγνωρισμένο έργο, που είναι συναφές με το γνωστικό αντικείμενο της θέσης.

12. Τα μέλη Σ.Δ.Ε.Π. εκλέγονται και εξελίσσονται στις βαθμίδες των μελών Δ.Ε.Π.. Η προκήρυξη των θέσεων των μελών Σ.Δ.Ε.Π. γίνεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, κατόπιν εισήγησης της Ακαδημαϊκής Συνέλευσης του οικείου Α.Σ.Ε.Ι., η οποία υποβάλλεται σε αυτόν μέσω του αντίστοιχου Γενικού Επιτελείου. Η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων, καθώς και τα απαραίτητα για την κρίση δικαιολογητικά καθορίζονται στην προκήρυξη. Όργανο εκλογής, επιλογής και εξέλιξης των μελών Σ.Δ.Ε.Π. είναι το εκλεκτορικό σώμα, τα μέλη του οποίου ορίζονται από την Ακαδημαϊκή Συνέλευση, από το Μητρώο γνωστικών αντικειμένων του οικείου Α.Σ.Ε.Ι.. Για την εκλογή και εξέλιξη των μελών Σ.Δ.Ε.Π. ισχύουν αναλογικά τα άρθρα 9 και 11 και λαμβάνεται υπόψη η προϋπηρεσία του υποψηφίου σε θέση μέλους Σ.Δ.Π. και Σ.Ε.. Ο διορισμός των μελών Σ.Δ.Ε.Π. γίνεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας.

13. Οι αξιωματικοί που εκλέγονται μέλη Σ.Δ.Ε.Π. μετατίθενται και υπηρετούν υποχρεωτικά στο οικείο Α.Σ.Ε.Ι., τοποθετούνται και ανήκουν στον αντίστοιχο Τομέα, σύμφωνα με την προκήρυξη της θέσης και αναλαμβάνουν άμεσα το έργο τους. Το διδακτικό και ερευνητικό έργο των μελών Σ.Δ.Ε.Π. περιλαμβάνει αυτό των μελών Δ.Ε.Π., σύμφωνα με τις περ. α) και β) του άρθρου 12. Το διοικητικό έργο των μελών Σ.Δ.Ε.Π. περιλαμβάνει συμμετοχή σε επιτροπές, συμβούλια και εισηγητικές επιτροπές του οικείου Α.Σ.Ε.Ι.. Η απασχόληση των μελών Σ.Δ.Ε.Π. περιλαμβάνει τις υποχρεώσεις απασχόλησης των μελών Δ.Ε.Π., σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 13. Τα μέλη Σ.Δ.Ε.Π. δύνανται να αμείβονται από δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας και να λαμβάνουν τις άδειες που προβλέπονται για τα μέλη Δ.Ε.Π., σύμφωνα με το άρθρο 14. Στα μέλη Σ.Δ.Ε.Π. εφαρμόζονται αναλογικά οι πειθαρχικές διατάξεις των μελών Δ.Ε.Π., σύμφωνα με το άρθρο 20.

14. Τα μέλη Σ.Δ.Ε.Π. διατηρούν τη στρατιωτική ιδιότητα, απαλλάσσονται των λοιπών στρατιωτικών υποχρεώσεων και ο χρόνος υπηρεσίας τους στο οικείο Α.Σ.Ε.Ι. λογίζεται ως χρόνος υπηρεσίας για τη μισθολογική και βαθμολογική τους προαγωγή, καθώς και ως χρόνος διοίκησης και ειδικής υπηρεσίας.».

 

Άρθρο 64

Υποχρεώσεις σπουδαστών στρατιωτικών σχολών – Προσθήκη παρ. 8 στο άρθρο 8 ν. 1911/1990

 

Στο άρθρο 8 του ν. 1911/1990 (Α΄ 166), περί της υποχρέωσης αποζημίωσης των μαθητών των παραγωγικών σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων που παραιτούνται από αυτές, προστίθεται παρ. 8 ως εξής:

«8. Με την επιφύλαξη των παρ. 6 και 7, ειδικά για την εφαρμογή του παρόντος, οι σπουδαστές και σπουδάστριες της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων και της Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής, λογίζονται ως αξιωματικοί από την ημερομηνία απόκτησης του συνόλου των προϋποθέσεων που είναι απαραίτητες για τη λήψη πτυχίου του πανεπιστημιακού τμήματος, στο οποίο φοιτούν. Από την ημερομηνία αυτή εφαρμόζεται το άρθρο 64 του ν.δ. 1400/1973 (Α’ 114) ως προς την υποχρέωση παραμονής στις Ένοπλες Δυνάμεις.».

 

Άρθρο 65

Καθιέρωση δικαιώματος απαλλαγής των στρατιωτικών από την εργασία λόγω εκτέλεσης εικοσιτετράωρης υπηρεσίας διανυκτέρευσης – Προσθήκη άρθρου 1Α στον ν. 1157/1981

Στον ν. 1157/1981 (Α’ 126), περί καθιέρωσης πενθήμερης εβδομάδας εργασίας των δημοσίων εν γένει υπηρεσιών και συναφών θεμάτων, προστίθεται άρθρο 1Α ως εξής:

 

«Άρθρο 1Α

Δικαίωμα απαλλαγής από την εργασία μετά από την εκτέλεση εικοσιτετράωρης υπηρεσίας διανυκτέρευσης

1. Οι στρατιωτικοί που εκτελούν εικοσιτετράωρη υπηρεσία διανυκτέρευσης καθημερινή, Κυριακή ή επίσημη αργία που ακολουθείται από εργάσιμη ημέρα, δικαιούνται απαλλαγής από την εργασία τους την αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα, χωρίς ανάλογη περικοπή των αποδοχών τους.

2. Οι στρατιωτικοί που εκτελούν εικοσιτετράωρη υπηρεσία διανυκτέρευσης Παρασκευή, Σάββατο ή επίσημη αργία που δεν ακολουθείται από εργάσιμη ημέρα, δικαιούνται απαλλαγής από την εργασία τους οποιαδήποτε εργάσιμη ημέρα εντός της επόμενης εβδομάδας, χωρίς ανάλογη περικοπή των αποδοχών τους.

3. Οι στρατιωτικοί που εκτελούν εβδομαδιαία υπηρεσία που απαιτεί διανυκτερεύσεις ή υπηρεσία που καλύπτει δύο (2) ή περισσότερα συνεχόμενα εικοσιτετράωρα, δικαιούνται ισάριθμων απαλλαγών από την εργασία τους οποιαδήποτε εργάσιμη ημέρα εντός ενός (1) μήνα, χωρίς ανάλογη περικοπή των αποδοχών τους.»

 

Άρθρο 66

Σκοπός και αποστολή του Πολεμικού Μουσείου – Προσθήκη παρ. 4 στο άρθρο 2 ν.δ. 132/1969

 

Στο άρθρο 2 του ν.δ. 132/1969 (Α΄ 35), περί σκοπού και αποστολής του Πολεμικού Μουσείου, προστίθεται παρ. 4, το άρθρο 2 μεταφέρεται στη δημοτική γλώσσα και διαμορφώνεται ως εξής:

 

«Άρθρο 2

Σκοπός και αποστολή του Πολεμικού Μουσείου

 

1. Σκοπός και αποστολή του Πολεμικού Μουσείου είναι η συγκέντρωση, διαφύλαξη και κατάλληλη έκθεση σε αυτό πολεμικών κειμηλίων, η τεκμηρίωση και η μελέτη της πολεμικής ιστορίας, καθώς και η προβολή των ιερών αγώνων του Ελληνικού Έθνους, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

2. Ως αντικείμενα ενδιαφέροντος του Πολεμικού Μουσείου ενδεικτικά αναφέρονται όπλα και πολεμικά όργανα, σημαίες, λάβαρα και σήματα, πολεμικά λάφυρα, εικόνες μαχών, αναπαραστάσεις και χάρτες ή διαγράμματα, αντικείμενα που ανήκαν σε διαπρέψαντες αγωνιστές, εξέχοντες αιχμαλώτους πολέμου, καθώς και αναμνηστικά, χειρόγραφα που αφορούν σε πολεμικά γεγονότα, βιβλία και κάθε είδους έντυπα.

3. Όλα τα κειμήλια που αποκτήθηκαν με οποιονδήποτε τρόπο από το Πολεμικό Μουσείο ανήκουν στο Κράτος ως περιουσία, της οποίας την υπεύθυνη φύλαξη και διαχείριση εμπιστεύεται στο Πολεμικό Μουσείο, απαγορευόμενης της εκποίησης ή δωρεάς τους.

4. Για την εκπλήρωση της αποστολής του Πολεμικού Μουσείου επιτρέπεται η παραγωγή και έκδοση κάθε είδους εντύπων, συμβατικών και ψηφιακών εκδόσεων, καθώς και εκπαιδευτικού υλικού, προς πώληση από το πωλητήριο του Μουσείου και των παραρτημάτων αυτού.».

 

Άρθρο 67

Ενίσχυση οικονομικών πόρων Πολεμικού Μουσείου – Αντικατάσταση άρθρου 4 ν.δ. 132/1969

 

Στο άρθρο 4 του ν.δ. 132/1969 (Α’ 35), περί οικονομικών πόρων του Πολεμικού Μουσείου, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην περ. β), αα) οι λέξεις «Δήμους, Κοινότητες» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού», αβ) προστίθενται οι λέξεις «σύμφωνα με το άρθρο 25 του ν. 2292/1995 (Α΄ 35),», αγ) η λέξη «γνώμη» αντικαθίσταται από τη λέξη «απόφαση», β) προστίθεται περ. στ), και το άρθρο 4, αφού μεταφερθεί στη δημοτική, διαμορφώνεται ως εξής,

 

«Άρθρο 4

Οικονομικοί πόροι του Πολεμικού Μουσείου

 

Οι οικονομικοί πόροι του Πολεμικού Μουσείου είναι οι ακόλουθοι:

α) Ετήσια κρατική επιχορήγηση, η οποία εγγράφεται υποχρεωτικά στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και η οποία καθορίζεται από τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας.

β) Επιχορηγήσεις από Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού ή αυτόνομους Οργανισμούς που τελούν υπό την εποπτεία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, σύμφωνα με το άρθρο 25 του ν. 2292/1995 (Α΄ 35), που καθορίζονται με απόφαση των υπόχρεων και των Υπουργών που ασκούν την εποπτεία.

γ) Δωρεές, κληροδοτήματα και οι πάσης φύσεως εισφορές.

δ) Εισπράξεις από εορτές, διαλέξεις και άλλες εκδηλώσεις.

ε) Πρόσοδοι από την ακίνητη και κινητή περιουσία του.

στ) Πρόσοδοι από τη δημιουργία και τη διαχείριση πωλητηρίων, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους του Μουσείου και των παραρτημάτων αυτού.».

 

Άρθρο 68

Προϋποθέσεις ορισμού Διευθυντή του Πολεμικού Μουσείου – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 7 ν.δ. 132/1969

 

Στην παρ. 1 του άρθρου 7 του ν.δ. 132/1969 (Α’ 35), περί σύστασης θέσεων στο Πολεμικό Μουσείο, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο δεύτερο εδάφιο της περ. α) προστίθενται οι λέξεις «μόνιμος εν ενεργεία ή», β) στο δεύτερο εδάφιο της περ. β), οι λέξεις «των κλάδων ΠΕ Καλών Τεχνών ή ΠΕ ή» αντικαθίστανται από τις λέξεις «του κλάδου ΠΕ Καλών Τεχνών ειδικότητας ΠΕ Καλών Τεχνών ή του κλάδου ΠΕ Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης ειδικότητας ΠΕ Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης ή του κλάδου ΤΕ Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης ειδικότητας» και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«1. Στο Πολεμικό Μουσείο συστήνονται οι ακόλουθες θέσεις:

α) Μία (1) θέση διευθυντή. Ως διευθυντής τοποθετείται μόνιμος εν ενεργεία ή μόνιμος εξ εφέδρων ανώτατος ή ανώτερος αξιωματικός, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας μετά από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου.

β) Μία (1) θέση συντηρητή – καλλιτέχνη. Ως συντηρητής – καλλιτέχνης τοποθετείται υπάλληλος του κλάδου ΠΕ Καλών Τεχνών ειδικότητας ΠΕ Καλών Τεχνών ή του κλάδου ΠΕ Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης ειδικότητας ΠΕ Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης ή του κλάδου ΤΕ Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης ειδικότητας ΤΕ Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, με βαθμό τουλάχιστον Β’, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας μετά από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου.».

 

Άρθρο 69

Προσόντα Επαγγελματιών Οπλιτών – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 2 ν. 2936/2001

 

Στην παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 2936/2001 (Α’ 166), περί των προσόντων των Επαγγελματιών Οπλιτών, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην περ. β), αα) στο πρώτο εδάφιο, ο αριθμός «28ο» αντικαθίσταται από τον αριθμό «25ο», αβ) στο δεύτερο εδάφιο, ο αριθμός «31ο» αντικαθίσταται από τον αριθμό «28ο», β) στην περ. στ), βα) η λέξη «αμετάκλητα» διαγράφεται και ββ) προστίθενται οι λέξεις «ψευδή κατάθεση,» και οι λέξεις «παράνομη βεβαίωση ή είσπραξη δικαιωμάτων του Δημοσίου,», γ) στην περ. η) οι λέξεις «με αμετάκλητη απόφαση» διαγράφονται και το άρθρο 2, μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις, διαμορφώνεται ως εξής:

 

«Άρθρο 2

Προσόντα Επαγγελματιών Οπλιτών

 

1.  Οι Επαγγελματίες Οπλίτες πρέπει:

α)  Να έχουν την ελληνική ιθαγένεια.

β)  Να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας και να μην έχουν υπερβεί το 25ο έτος κατά το έτος κατάταξής τους στις Ένοπλες Δυνάμεις. Οι υπηρετούντες ως οπλίτες βραχείας ανακατάταξης (Ο.Β.Α.), να μην έχουν υπερβεί το 28ο έτος της ηλικίας κατά το έτος κατάταξής τους ως Επαγγελματίες Οπλίτες στις Ένοπλες Δυνάμεις.

γ)  Να έχουν ανάστημα τουλάχιστον 1,60μ. οι άνδρες και 1,55μ. οι γυναίκες.

δ)  Να έχουν γραμματικές γνώσεις, το επίπεδο των οποίων καθορίζεται κατά ειδικότητες με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και να μην είναι κατώτερες του κατόχου απολυτηρίου Γυμνασίου.

ε)  Να είναι ικανοί κατηγορίας πρώτης (Ι/1) ή δεύτερης (Ι/2), σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για την εξέταση της σωματικής ικανότητας των στρατευσίμων.

στ) Να μην έχουν καταδικαστεί για κακούργημα και σε οποιαδήποτε ποινή για κλοπή, απάτη, υπεξαίρεση (κοινή ή στην υπηρεσία), εκβίαση, πλαστογραφία, ψευδή βεβαίωση, ψευδή κατάθεση, ψευδορκία, ψευδή ανώμοτη κατάθεση, δωροδοκία, παράνομη βεβαίωση ή είσπραξη δικαιωμάτων του Δημοσίου, καταπίεση, απιστία περί την υπηρεσία, ψευδή καταμήνυση, συκοφαντική δυσφήμιση, παράβαση καθήκοντος, ανυποταξία, λιποταξία, καθώς και για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής ή της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, λαθρεμπορίας, όπλων, πυρομαχικών και τυχερών παιχνιδιών.

ζ)  Να μην έχουν παραπεμφθεί αμετάκλητα για κακούργημα ή οποιοδήποτε πλημμέλημα της περ. στ), έστω και αν το αδίκημα έχει παραγραφεί.

η)  Να μην έχουν στερηθεί τα πολιτικά τους δικαιώματα.

θ)  Να μην έχουν εκπέσει ή υποβιβασθεί του βαθμού τους οι εκπληρώσαντες τις νόμιμες στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.

ι)   Να έχουν όσοι ήδη υπηρετούν θετική εισήγηση για κατάταξη από τον τελευταίο Διοικητή τους.

2.  Δεν μπορούν να καταταγούν ως Επαγγελματίες Οπλίτες όσοι εκπλήρωσαν άοπλη θητεία ή εναλλακτική πολιτική – κοινωνική υπηρεσία, σύμφωνα με τις διατάξεις της στρατολογικής νομοθεσίας.

3.  Δεν μπορούν να καταταγούν ως Επαγγελματίες Οπλίτες πρώην υπαξιωματικοί, που, ενώ υπηρετούσαν ως μόνιμοι ή εθελοντές, παραιτήθηκαν ή απολύθηκαν για οποιαδήποτε αιτία.

4.  Τα παραπάνω απαιτούμενα προσόντα, με την επιφύλαξη της περ. β) της παρ. 1, πρέπει να συντρέχουν κατά τον χρόνο της προκήρυξης των θέσεων Επαγγελματιών Οπλιτών και κατά τον χρόνο της κατάταξής τους, τα δε κωλύματα συμμετοχής πρέπει να μην υπάρχουν κατά τον χρόνο της κατάταξής τους.».

 

Άρθρο 70

Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1, 3, 4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001

 

Στο άρθρο 8 του ν. 2936/2001 (Α’ 166), περί των βαθμών και προαγωγών των Επαγγελματιών Οπλιτών, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην παρ. 1, στα εδάφια πρώτο και δεύτερο, προστίθεται το αρκτικόλεξο «ΕΠ.ΟΠ.», β) στην παρ. 3, η λέξη «πέντε» αντικαθίσταται από τη λέξη και τον αριθμό «επτά (7)», γ) στην παρ. 4, γα) προστίθεται το αρκτικόλεξο «ΕΠ.ΟΠ.» και γβ) η λέξη και ο αριθμός «οκτώ (8)» αντικαθίστανται από τη λέξη και τον αριθμό «δέκα (10)», δ) στην παρ. 5, δα) προστίθεται το αρκτικόλεξο «ΕΠ.ΟΠ.» και δβ) η λέξη και ο αριθμός «οκτώ (8)» αντικαθίστανται από τη λέξη και τον αριθμό «δέκα (10)» και το άρθρο 8, μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις, διαμορφώνεται ως εξής:

 

«Άρθρο 8

Βαθμοί – Προαγωγές

 

1. Οι Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.) μπορούν να προαχθούν στους βαθμούς του Δεκανέα, Λοχία, Επιλοχία και Αρχιλοχία και αντιστοίχων των άλλων Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι Αρχιλοχίες ΕΠ.ΟΠ. μπορούν να προαχθούν σε Ανθυπασπιστές μόνο για ανδραγαθία, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις.

2. Οι ΕΠ.ΟΠ. προάγονται στον βαθμό του Δεκανέα με τη συμπλήρωση ενός (1) έτους από την κατάταξή τους όσοι είχαν εκπληρώσει τις νόμιμες στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή υπηρετούσαν για την εκπλήρωση αυτών και δύο (2) ετών όσοι δεν είχαν καταταγεί προς εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων κατά την κατάταξή τους.

3. Οι Δεκανείς ΕΠ.ΟΠ. προάγονται στον βαθμό του Λοχία με τη συμπλήρωση επτά (7) ετών στον βαθμό του Δεκανέα.

4. Οι Λοχίες ΕΠ.ΟΠ. προάγονται στον βαθμό του Επιλοχία με τη συμπλήρωση δέκα (10) ετών στον βαθμό του Λοχία.

5. Οι Επιλοχίες ΕΠ.ΟΠ. προάγονται στον βαθμό του Αρχιλοχία με τη συμπλήρωση δέκα (10) ετών στον βαθμό του Επιλοχία.

6. Οι προαγωγές αυτές των ΕΠ.ΟΠ. γίνονται με απόφαση των Αρχηγών των οικείων Γενικών Επιτελείων, ύστερα από κρίση τους ως προακτέων από τα αρμόδια Συμβούλια Κρίσης.».

 

Άρθρο 71

Απόλυση Επαγγελματιών Οπλιτών – Τροποποίηση παρ. 1, αντικατάσταση παρ. 6, προσθήκη παρ. 7 στο άρθρο 13 ν. 2936/2001

 

Στο άρθρο 13 του ν. 2936/2001 (Α’ 166), περί της απόλυσης των Επαγγελματιών Οπλιτών, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην παρ. 1, αα) η περ. ε) αντικαθίσταται, αβ) στην περ. στ) προστίθενται οι λέξεις «και δεν ενταχθούν σε ειδική κατάσταση», β) η παρ. 6 αντικαθίσταται, δ) προστίθεται παρ. 7 και το άρθρο 13, μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις, διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 13

Απόλυση Επαγγελματιών Οπλιτών

 

1. Οι Επαγγελματίες Οπλίτες απολύονται στις παρακάτω περιπτώσεις:

α) Όταν λήξει η αρχικώς αναληφθείσα επταετής υποχρέωσή τους και εφόσον δεν υποβάλουν αίτηση μονιμοποίησης.

β) Αν καταδικασθούν αμετακλήτως σε κάθειρξη ή σε φυλάκιση για οποιοδήποτε κακούργημα ή αδίκημα εκ των αναφερομένων στη διάταξη της περ. στ) της παρ. 1 του άρθρου 2.

γ) Αν στερηθούν αμετακλήτως τα πολιτικά τους δικαιώματα.

δ) Αν κριθούν από τα αρμόδια Συμβούλια Κρίσεων ότι παρουσιάζουν ουσιώδεις ελλείψεις στα ουσιαστικά τους προσόντα ή υποπίπτουν σε σοβαρά παραπτώματα, ύστερα από πλήρη αιτιολογημένη έκθεση του Διοικητή τους, η οποία μπορεί να υποβληθεί αφού έχει ήδη διανυθεί τουλάχιστον ένα εξάμηνο της αρχικώς αναληφθείσας υποχρέωσής τους.

ε) Αν πριν από τη μονιμοποίησή τους, συμπληρώσουν, εντός χρονικού διαστήματος πέντε (5) ετών, δώδεκα (12) μήνες αθροιστικά ως νοσηλευόμενοι ή σε αναρρωτική άδεια.

στ) Αν κριθούν για λόγους υγείας ανίκανοι για την ενεργό υπηρεσία στις Ένοπλες Δυνάμεις και δεν ενταχθούν σε ειδική κατάσταση, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για την εξέταση της σωματικής ικανότητας των Μονίμων και Εθελοντών Υπαξιωματικών.

ζ) Όταν υποβάλουν αίτηση παραίτησης. Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί μετά τη συμπλήρωση τριετούς πραγματικής υπηρεσίας για όσους ΕΠ.ΟΠ. είχαν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή υπηρετούσαν στις Ένοπλες Δυνάμεις και τετραετούς για όσους δεν είχαν καταταγεί για την εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων κατά την κατάταξή τους ως ΕΠ.ΟΠ.. Η αίτηση παραίτησης γίνεται δεκτή το αργότερο εντός τριμήνου από την υποβολή της.

η) Όταν συμπληρώσουν τριάντα πέντε (35) έτη πραγματικής υπηρεσίας ή το εξηκοστό (60ό) έτος της ηλικίας τους.

2. Με τη συμπλήρωση πενταετούς πραγματικής υπηρεσίας όλοι οι Επαγγελματίες Οπλίτες κρίνονται από τα αρμόδια Συμβούλια Κρίσεων με βάση τη γενική απόδοσή τους στα ουσιαστικά τους προσόντα και την πειθαρχική τους συμπεριφορά. Εφόσον παρουσιάζουν ουσιώδεις ελλείψεις στα παραπάνω προσόντα ή έχουν υποπέσει σε σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα κρίνονται αποστρατευτέοι, λόγω της ακαταλληλότητας για την ενάσκηση των καθηκόντων τους και απολύονται.

3. Η απόλυση των Επαγγελματιών Οπλιτών γίνεται με απόφαση του Αρχηγού του οικείου Γενικού Επιτελείου. Ειδικά για την περ. η) της παρ. 1, η ανωτέρω απόφαση εκδίδεται εντός ενός (1) μηνός από τη συμπλήρωση της τριακονταπενταετούς πραγματικής υπηρεσίας ή του εξηκοστού (60ού) έτους της ηλικίας τους.

4. Οι Επαγγελματίες Οπλίτες όταν απολύονται από τις Ένοπλες Δυνάμεις ακολουθούν επιστρατευτικά τη στρατολογική κλάση στην οποία ανήκουν. Βαθμοί και ειδικότητες που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους ως Επαγγελματίες Οπλίτες διατηρούνται και κατά την εγγραφή τους στην εφεδρεία.

5. Ειδικώς τα θέματα της επιστρατευτικής παρακολούθησης των γυναικών Επαγγελματιών Οπλιτών που απολύονται ρυθμίζονται με διαταγές των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

6. Οι ΕΠ.ΟΠ. :

α) Αν απολυθούν για τους λόγους που αναφέρονται στις περ. β), γ) και δ) της παρ. 1, υποχρεούνται να εκπληρώσουν όλες τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, εφόσον πριν από την κατάταξή τους ως ΕΠ.ΟΠ. δεν είχαν καταταγεί στις Ένοπλες Δυνάμεις προς εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων και δεν έχουν συμπληρώσει τετραετή πραγματική υπηρεσία ως ΕΠ.ΟΠ. Αν είχαν εκπληρώσει μέρος των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων, υποχρεούνται να εκπληρώσουν το υπόλοιπο, εκτός αν έχουν συμπληρώσει τετραετή πραγματική υπηρεσία ως ΕΠ.ΟΠ..

β) Αν απολυθούν για τους λόγους που αναφέρονται στις περ. α) και ζ) της παρ. 1, δεν υποχρεούνται σε εκπλήρωση στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης.

γ) Αν απολυθούν για τους λόγους που αναφέρονται στην περ. ε) και κριθούν ικανοί οποιασδήποτε κατηγορίας, ή για τους λόγους που αναφέρονται στην περ. στ) της παρ. 1, και κριθούν ικανοί κατηγορίας τρίτης (Ι/3) ή τέταρτης (Ι/4), σύμφωνα με την παρ. 7, υποχρεούνται να εκπληρώσουν όλες τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, εφόσον πριν από την κατάταξή τους ως ΕΠ.ΟΠ. δεν είχαν καταταγεί στις Ένοπλες Δυνάμεις προς εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων και δεν έχουν συμπληρώσει τετραετή πραγματική υπηρεσία ως ΕΠ.ΟΠ. Σε περίπτωση που είχαν εκπληρώσει μέρος των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων, υποχρεούνται να εκπληρώσουν το υπόλοιπο, εκτός αν έχουν συμπληρώσει τετραετή πραγματική υπηρεσία ως ΕΠ.ΟΠ..

7. Για τους άρρενες που απολύονται για λόγους υγείας σύμφωνα με τις περ. ε) και στ) της παρ. 1, η υγειονομική επιτροπή γνωματεύει και για την κρίση της σωματικής τους ικανότητας ως στρατευσίμων, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.».

 

Άρθρο 72

Δελτία ταυτότητας στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 1 και άρθρου 4 ν.δ. 127/1969

 

1. Στην παρ. 1 του άρθρου 1 του ν.δ. 127/1969 (Α’ 29), περί της υποχρέωσης εφοδιασμού με δελτίο ταυτότητας, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο πρώτο εδάφιο, οι λέξεις «το οποίο εκδίδεται ατελώς,» διαγράφονται, β) το δεύτερο εδάφιο αντικαθίσταται, και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«1.    Έλληνες πολίτες που κατοικούν ή διαμένουν προσωρινά στην Ελλάδα και έχουν συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας τους υποχρεούνται να εφοδιασθούν με δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, κατά τις διατάξεις του παρόντος νομοθετικού διατάγματος. Το στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και το πυροσβεστικό προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος εφοδιάζεται και με ειδικά δελτία ταυτότητας, που χορηγούνται από την υπηρεσία τους αποκλειστικά για υπηρεσιακή χρήση, ενώ οι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος, το αστυνομικό προσωπικό, οι συνοριακοί φύλακες, οι ειδικοί φρουροί, που τελούν στην ενέργεια ή σε πολεμική ή μόνιμη διαθεσιμότητα εφοδιάζονται μόνο με ειδικά δελτία ταυτότητας που χορηγούνται από την Υπηρεσία τους.».

 

2. Οι κατατασσόμενοι στις Ένοπλες Δυνάμεις και στο Πυροσβεστικό Σώμα δεν παραδίδουν στις αρχές κατάταξής τους το δελτίο ταυτότητάς τους και εξακολουθούν να εφοδιάζονται με υπηρεσιακό δελτίο ταυτότητας αποκλειστικά για υπηρεσιακή χρήση. Τα δελτία αστυνομικής ταυτότητας που έχουν παραδοθεί από τους κατατασσόμενους του πρώτου εδαφίου επιστρέφονται σε αυτούς από την υπηρεσία των Ενόπλων Δυνάμεων ή του Πυροσβεστικού Σώματος που τα τηρεί, εφόσον δεν έχουν διαβιβαστεί στις αστυνομικές αρχές έκδοσής τους για καταστροφή. Τα δελτία αστυνομικής ταυτότητας που έχουν παραδοθεί από οπλίτες που υπηρετούν τη στρατεύσιμη στρατιωτική τους υποχρέωση κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, επιστρέφονται σε αυτούς από την υπηρεσία των Ενόπλων Δυνάμεων που τα τηρεί.

 

Άρθρο 73

Διάρκεια θητείας διοικητικών συμβουλίων Μετοχικών Ταμείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 1 ν.δ. 2554/1953, παρ. 2 άρθρου 5 π.δ. 21/1932 και παρ. 6 άρθρου 2 α.ν. 1988/1939

 

1.  Στην παρ. 2 του άρθρου 1 του ν.δ. 2554/1953 (Α’ 230), περί του διοικητικού συμβουλίου του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, η λέξη και ο αριθμός «τριών (3)» αντικαθίστανται από τη λέξη και τον αριθμό «δύο (2)» και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«2. Ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και οι αναπληρωτές τους, διορίζονται από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, με θητεία δύο (2) ετών.».

 

2.  Στην παρ. 2 του άρθρου 5 του π.δ. 21/1932 (Α’ 387), περί του διορισμού μελών διοικητικού συμβουλίου του Μετοχικού Ταμείου Πολεμικού Ναυτικού, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο πρώτο εδάφιο, αα) η λέξη «τριετής» αντικαθίσταται από τη λέξη «διετής», αβ) η λέξη «τριετίαν» αντικαθίσταται από τις λέξεις και τον αριθμό «δύο (2) έτη», β) στο δεύτερο εδάφιο, οι λέξεις «δια Β.Δ. κατόπιν προτάσεως του Υπουργού των Ναυτικών» διαγράφονται, γ) στο τρίτο εδάφιο η λέξη «τριετίαν» αντικαθίσταται από τη λέξη «διετία» και η παρ. 2, κατόπιν μεταφοράς στη δημοτική, διαμορφώνεται ως εξής:

 

«2. Η θητεία του Προέδρου και όλων των μελών είναι διετής με δυνατότητα ανανέωσης για ακόμη δύο (2) έτη υπό τους ίδιους όρους. Η θητεία αυτή διακόπτεται λόγω παραίτησης, μόνιμου κωλύματος, σοβαρών λόγων υγείας ή ακαταλληλότητας, απομάκρυνσης με οποιονδήποτε τρόπο από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, συνεχούς υπηρεσιακού κωλύματος ή μετάθεσης. Σε περίπτωση διακοπής της θητείας τακτικών ή αναπληρωματικών μελών από τους εν εφεδρεία αξιωματικούς, δύναται να ορίζονται οι αντικαταστάτες αυτών, από τα αρχικά προταθέντα από το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο για τη διετία. Η θητεία του Προέδρου διακόπτεται λόγω ακαταλληλότητάς του με σύμφωνη γνώμη του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου.».

 

3.  Στην παρ. 6 του άρθρου 2 του α.ν. 1988/1939 (Α’ 414), περί της διοίκησης και της εκπροσώπησης του Μετοχικού Ταμείου Αεροπορίας, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο πρώτο εδάφιο, η λέξη «τριετίαν» αντικαθίσταται από τη λέξη «διετία», β) στο έβδομο εδάφιο, η λέξη «τριετή» αντικαθίσταται από τη λέξη «διετή» και η παρ. 6, κατόπιν μεταφοράς στη δημοτική και νομοτεχνικών βελτιώσεων, διαμορφώνεται ως εξής:

 

«6. Ο Πρόεδρος και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, τα οποία προέρχονται από μετόχους ή μερισματούχους, διορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, μετά από πρόταση του Ανώτατου Αεροπορικού Συμβουλίου για μία διετία, η οποία δύναται να παραταθεί ή να ανανεωθεί. Σε περίπτωση αποχώρησης, εξόδου και γενικά κένωσης της θέσης του Προέδρου ή μέλους του διοικητικού συμβουλίου πριν τη λήξη της θητείας του, η θέση του πληρώνεται με τον διορισμό αντικαταστάτη με τη διαδικασία του πρώτου εδαφίου, για το υπόλοιπο της θητείας αυτού που εξήλθε. Η θητεία αυτή διακόπτεται λόγω παραίτησης, εξόδου του μετόχου από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, μόνιμου κωλύματος, συνεχούς υπηρεσιακού κωλύματος, σοβαρών λόγων υγείας ή ακαταλληλότητας, μετά από αιτιολογημένη απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας. Οι εξερχόμενοι από το διοικητικό συμβούλιο λόγω λήξης της θητείας τους, δύνανται να διορισθούν εκ νέου. Ως Διευθυντής τοποθετείται ανώτατος ή ανώτερος εν ενεργεία αξιωματικός Οικονομικού της Πολεμικής Αεροπορίας. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει διαθέσιμος εν ενεργεία αξιωματικός του προηγούμενου εδαφίου, διορίζεται κατάλληλος από τους μερισματούχους του Ταμείου εν αποστρατεία αξιωματικός Οικονομικού. Ο διορισμός πραγματοποιείται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, μετά από πρόταση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου και σύμφωνη γνώμη του Ανώτατου Αεροπορικού Συμβουλίου για διετή θητεία, η οποία δύναται να παραταθεί ή να ανανεωθεί, χωρίς δυνατότητα διακοπής, πλην των λόγων που αναφέρονται στο τρίτο εδάφιο.».

  • 22 Μαρτίου 2025, 21:30 | George

    Η Γραμματεία θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., ως θεσμικός εκπρόσωπος των Μονίμων Υπαξιωματικών προέλευσης ΕΠ.ΟΠ, εξετάζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», εκφράζει την έντονη διαφωνία της στις τροποποιήσεις που επιφέρει το άρθρο 70 «Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1,3,4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001». Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών.Παρακάτω σας παραθέτουμε την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ για την βαθμολογική εξέλιξη των Επαγγελματιών Οπλιτών.

    https://pomens.gr/enimerosi/epistoles/2637-protasi-rythmisis-vathmologikis-ekseliksis-epaggelmation-opliton-ep-op

  • 22 Μαρτίου 2025, 21:34 | Φώτης

    Η Γραμματεία θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., ως θεσμικός εκπρόσωπος των Μονίμων Υπαξιωματικών προέλευσης ΕΠ.ΟΠ, εξετάζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», εκφράζει την έντονη διαφωνία της στις τροποποιήσεις που επιφέρει το άρθρο 70 «Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1,3,4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001». Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών.

    Παρακάτω σας παραθέτουμε την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ για την βαθμολογική εξέλιξη των Επαγγελματιών Οπλιτών.

    https://pomens.gr/enimerosi/epistoles/2637-protasi-rythmisis-vathmologikis-ekseliksis-epaggelmation-opliton-ep-op

  • 22 Μαρτίου 2025, 21:56 | Παναγιώτης

    Η Γραμματεία θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., ως θεσμικός εκπρόσωπος των Μονίμων Υπαξιωματικών προέλευσης ΕΠ.ΟΠ, εξετάζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», εκφράζει την έντονη διαφωνία της στις τροποποιήσεις που επιφέρει το άρθρο 70 «Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1,3,4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001». Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών.

    Παρακάτω σας παραθέτουμε την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ για την βαθμολογική εξέλιξη των Επαγγελματιών Οπλιτών.

    https://pomens.gr/enimerosi/epistoles/2637-protasi-rythmisis-vathmologikis-ekseliksis-epaggelmation-opliton-ep-op

  • 22 Μαρτίου 2025, 21:24 | Νίκος

    Αυξάνοντας το χρόνο παραμονής σε κάθε βαθμό ανεξαρτήτως προέλευσης του προσωπικό χάνει, ειδικά σε βάθος χρόνου. Δεν γίνεται λόγος, ούτε από τους συνδικαλιστές συναδέλφους για τις ώρες υπερεργασίας υπερωρίες, θα ληφθούν σαν έξτρα χρόνο σύνταξης? Πόσα χρόνια θα πρέπει τελικά να δουλεύουμε για να βγούμε στην σύνταξη? 25? 35? 45? Πάμε και όπου βγεί? Δεν βγήκαμε απο τα μνημόνια? Γιατί δεν επανερχόμαστε στην πρότερα κατάσταση? 25 χρόνια. Που είναι ο 13ος-14ος μισθός? Που είναι τα νυκτερινά? Που είναι τα αναδρομικά?Που είναι τα τρίμηνα? Που είναι τα περισσεύματα? Ακόμα και το γάλα σε όσους το εδικαιούτο όπως κ. α.. Θα παγιώσουμε το Μαξ 27% επάνδρωση? Που είναι τα κίνητρα της εθνοφυλακής? Που είναι το αίτημα για επίδομα ενοικίου ειδικά σε αυτές τις εποχές?
    Αισθάνομαι ότι ο μόνος γνώμονας αποφάσεων είναι τα οικονομικά του υπουργείου και τίς εκάστοτε κυβέρνησης. Αλλά θα κάνω μια πρόβλεψη, κανένα από τα ουσιαστικά αιτήματα δεν θα πραγματοποιηθεί. Αμφιβάλλω αν διαβάζει κάποιος υπεύθυνος τα σχόλια. Αλλά όταν για κάποιους το να πάρουν νέα ταυτότητα είναι το παν τι να πω?

  • 22 Μαρτίου 2025, 20:26 | ΑΣΣΥ 1994

    Είμαι απόφοιτος ΑΣΣΥ, τάξη του 96. Μόνο αίσθημα αδικίας κι αγανάκτησης αισθάνομαι όταν για 5ο μήνα παραμένω στον ίδιο βαθμό ενώ συνάδερφοι με την ίδια εγκύκλιο εισαγωγής ,απλά επειδή εισήχθησαν 10 μήνες νωρίτερα, απολαμβάνουν και ορθώς, τη βαθμολογική εξέλιξη που δικαιούνταν. Οι λέξεις ισονομία, ιεραρχία, εμπιστοσύνη του διοικούμενου στη διοίκηση, κράτος δικαίου με συνέχεια και συνέπεια μοιάζουν κενές λέξεις. ΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΑ

  • 22 Μαρτίου 2025, 20:34 | Νίκος

    Άλλο ένα νομοσχέδιο στην αντίθετη κατεύθυνση. Κύριοι της κυβέρνησης εσείς δεν μας είπατε ότι η υποστελέχωση είναι στο 27% ??? Αυτές οι κινήσεις είναι προς την κατεύθυνση να μείνει μόνο το 27% του 27%!!! Ανεβάζοντας τα χρόνια υπηρεσίας στα 35 ΑΠΟ 25 και βλέπουμε, θεσμοθετώντας αντικίνητρα, καμιά ουσιαστική παρέμβαση. Αυξάνοντας τα χρόνια υπηρεσίας και βαθμών. Κάτι ήξερε ο Κ.Υπουργός όταν έλεγε ότι ο Αλχιας (59 ετών) βγάζει το γράσο από τους Ανθλγους (24 ετών). Που είναι τα μέτρα για την στελέχωση τον μονάδων πρώτης γραμμής? Των Στρατιωτικών σχολών? Των Στρατιωτικών Νοσοκομείων? Των εργοστασίων? Γενικά κύριοι πιο είναι το όραμα σας??? Άλλο ένα νομοσχέδιο με γνώμονα τα οικονομικά και όχι τον άνθρωπο, τον πολίτη, τον στρατιωτικό! Εγώ προτείνω να μας πάτε μέχρι το 75ο έτος, χωρίς εφάπαξ, με τον βασικό χωρίς δικαιώματα και προνόμια να τελειώνουμε.

  • 22 Μαρτίου 2025, 20:20 | Βασιλης

    Προτείνεται στο άρθρο 8 που αφορά στο βαθμολογικό των ΕπΟπ

    1. Οι Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.) μπορούν να προαχθούν στους βαθμούς του Δεκανέα, Λοχία, Επιλοχία , Αρχιλοχία και Ανθυπασπιστή και αντιστοίχων των άλλων Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι Ανθυπασπιστές ΕΠ.ΟΠ. μπορούν να προαχθούν σε Ανθυπολοχαγοί μόνο για ανδραγαθία, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις.

    2. Οι ΕΠ.ΟΠ. προάγονται στον βαθμό του Δεκανέα με τη συμπλήρωση ενός (1) έτους από την κατάταξή τους όσοι είχαν εκπληρώσει τις νόμιμες στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή υπηρετούσαν για την εκπλήρωση αυτών και δύο (2) ετών όσοι δεν είχαν καταταγεί προς εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων κατά την κατάταξή τους.

    3. Οι Δεκανείς ΕΠ.ΟΠ. προάγονται στον βαθμό του Λοχία με τη συμπλήρωση πέντε(5) ετών στον βαθμό του Δεκανέα.

    4. Οι Λοχίες ΕΠ.ΟΠ. προάγονται στον βαθμό του Επιλοχία με τη συμπλήρωση επτά(7) ετών στον βαθμό του Λοχία.

    5. Οι Επιλοχίες ΕΠ.ΟΠ. προάγονται στον βαθμό του Αρχιλοχία με τη συμπλήρωση επτά(7) ετών στον βαθμό του Επιλοχία

    6. Οι Αρχιλοχιες ΕΠ.ΟΠ. προάγονται στον βαθμό του Ανθυπασπιστή με τη συμπλήρωση οκτώ (8) ετών στον βαθμό του Αρχιλοχία

    7.Οι προαγωγές αυτές των ΕΠ.ΟΠ. γίνονται με απόφαση των Αρχηγών των οικείων Γενικών Επιτελείων, ύστερα από κρίση τους ως προακτέων από τα αρμόδια Συμβούλια Κρίσης.».

  • 22 Μαρτίου 2025, 20:34 | Κατερινα

    Προτείνεται στο άρθρο 8 που αφορά τους ΕΠ.ΟΠ

    1. Οι Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.) μπορούν να προαχθούν στους βαθμούς του Δεκανέα, Λοχία, Επιλοχία , Αρχιλοχία και Ανθυπασπιστή και αντιστοίχων των άλλων Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι Ανθυπασπιστές ΕΠ.ΟΠ. μπορούν να προαχθούν σε Ανθυπολοχαγοί μόνο για ανδραγαθία, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις.

    2. Οι ΕΠ.ΟΠ. προάγονται στον βαθμό του Δεκανέα με τη συμπλήρωση ενός (1) έτους από την κατάταξή τους όσοι είχαν εκπληρώσει τις νόμιμες στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή υπηρετούσαν για την εκπλήρωση αυτών και δύο (2) ετών όσοι δεν είχαν καταταγεί προς εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων κατά την κατάταξή τους.

    3. Οι Δεκανείς ΕΠ.ΟΠ. προάγονται στον βαθμό του Λοχία με τη συμπλήρωση πέντε(5) ετών στον βαθμό του Δεκανέα.

    4. Οι Λοχίες ΕΠ.ΟΠ. προάγονται στον βαθμό του Επιλοχία με τη συμπλήρωση επτά(7) ετών στον βαθμό του Λοχία.

    5. Οι Επιλοχίες ΕΠ.ΟΠ. προάγονται στον βαθμό του Αρχιλοχία με τη συμπλήρωση επτά(7) ετών στον βαθμό του Επιλοχία

    6. Οι Αρχιλοχιες ΕΠ.ΟΠ. προάγονται στον βαθμό του Ανθυπασπιστή με τη συμπλήρωση οκτώ (8) ετών στον βαθμό του Αρχιλοχία

    7.Οι προαγωγές αυτές των ΕΠ.ΟΠ. γίνονται με απόφαση των Αρχηγών των οικείων Γενικών Επιτελείων, ύστερα από κρίση τους ως προακτέων από τα αρμόδια Συμβούλια Κρίσης.».

  • 22 Μαρτίου 2025, 20:06 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

    Καλησπέρα. Εισήχθη σε ΑΣΣΥ ΤΟ 1994 μέσω Πανελληνίων Εξετάσεων. Η Εγκύκλιος Εισαγωγής ανέφερε τη σταδιοδρομική εξέλιξη, άρα και την
    οικονομική. Το 1996 αποφοίτησα. Το ίδιο έτος ψηφίστηκε ο ν. 2439/1996. 16 χρόνια μετά!!! ψηφίζεται ο ν.3883/2010 και ως παραδόξως υπαγόμαστε
    σε αυτόν. Όχι στον επόμενο της εισαγωγής μας αλλά στο μεθεπόμενο!!!. Οι εισαχθέντες το 1992, 1993 -με ίδια Εγκύκλιο Εισαγωγής-
    ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΑΝ ΔΙΚΑΙΩΣ, με τις πρόνοιες του ν. 5018/2023 προκειμένου να υπαχθούν στον ν.2439/1996. Στη διαβούλευση του εν λόγω ν/σ, ο
    εισηγητής της Ν.Δ. Κος Τραγάκης, αναγνώρισε τη μη ολιστική λύση κι επιφυλάχθηκε για μελλοντική ρύθμιση. Ανέφερε στην εισήγηση του (το
    παρακολούθησα στο Κανάλι της Βουλής), ότι υπάρχει χρόνος, καθότι η επόμενη τάξη (Απόφοιτοι ΑΣΣΥ ΄96) είναι να προαχθούν σε 2 έτη. Ο χρόνος
    αυτός ΕΦΤΑΣΕ. Στις 21 Οκτωβρίου, μετά από 30 χρόνια υπηρεσίας στο ΠΝ, θα έπαιρνα την περί ο λόγος Προαγωγή.
    Δεν πρόκειται για πολλά λεφτά. Το ζήτημα είναι πρωτίστως ΗΘΙΚΟ. Αφορά τις αρχές της ασφάλειας δικαίου και της προστατευομένης εμπιστοσύνης
    του διοικούμενου. Αφορά τη διατήρηση του ηθικού και την αίσθηση ότι η πολιτική ηγεσία αφουγκράζεται και δικαιώνει τα στελέχη. Τον
    πολλαπλασιαστή ισχύος, όπως τον αναφέρει και πολύ σωστά. Άλλωστε πρόκειται για ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ μιας αδικίας που έχετε ήδη αποδεχθεί και
    υποσχεθήκατε. Για να μπορεί το στέλεχος να συνεχίσει να προσφέρει απερίσπαστα τις υπηρεσίες του. Για να μπορεί όταν ερωτηθεί, να προτείνει
    σε νεότερους (παιδιά, ανίψια, παιδιά φίλων) να ακολουθήσουν αυτόν το δρόμο.
    Ως εκ τούτου προσβλέπουμε στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ για την προσθήκη τροπολογίας στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου για την ηθική
    αποκατάσταση των τάξεων ΑΣΣΥ 1996-1997 με βάση τις πρόνοιες του ν. 5018/2023 προκειμένου να υπαχθούν στον ν.2439/1996 οι καταταγέντες τα έτη
    1994, 1995 (Τάξεων 1996, 1997)
    Τώρα είναι η ώρα για ΠΡΑΞΕΙΣ.

  • 22 Μαρτίου 2025, 20:55 | Αρης Παπαγεωργιου

    Άρθρο 70

    Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1, 3, 4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001
    και Άθρο 8 βαθμοί Προαγωγές

    Αν και η απόφαση έχει παρθεί για τις παραπάνω αλλαγές και απλά η δημόσια διαβούλευση είναι κάτι το τυπικό , θεωρώ ότι το σωστό και ηθικό για όλους τους μέχρι τώρα εν ενεργεία ΕΠ.ΟΠ είναι ο συγκεκριμένος νόμος να εφαρμοστεί από τις νέες προκηρύξεις που θα γίνουν στο προσεχές μέλλον ώστε να είναι δίκαιος για όλους, να γνωρίζουν όσοι επιθυμούν να υπηρετήσουν εκ τον προτέρων το πλαίσιο της προκήρυξης και να προγραμματίσουν όσο γίνεται το μέλλον τους και όχι ξαφνικά με μια απόφαση να γίνεται οριζόντια εφαρμογή για όλους.
    Υ.Γ. Η πρώτη και δεύτερη σειρά ΕΠ.ΟΠ έχουν προαχθεί στον βαθμό του Αρχιλοχία ( για την 2η σειρά αναμένεται η έκδοση της ΕΔΥΕΘΑ ) τι θα ισχύσει ?

  • 22 Μαρτίου 2025, 20:59 | Γιώργος

    Η τροπολογία για τους Επόπ μάλλον θα λειτουργήσει αρνητικά όσο αφορά την επιλογή των νέων να ακολουθήσουν το θεσμό αυτό ! Πιστευω ότι είναι αρνητικό το ότι προστίθενται επιπλέον χρόνια στον εκάστοτε βαθμό ! Θα ήταν πιο λογικό να επανέλθει πλήρως ο θεσμός των ΕΠΟΠ με τη βαθμολογική εξέλιξη των ΟΠΥ και ΕΜΘ όπου υπάρχει ένα κίνητρο για ποιο δίκαιη απόδοση βαθμολογικής εξέλιξης στις ένοπλες δυνάμεις!!

  • 22 Μαρτίου 2025, 19:51 | ΜΙΧΑΗΛ

    Η Γραμματεία θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., ως θεσμικός εκπρόσωπος των Μονίμων Υπαξιωματικών προέλευσης ΕΠ.ΟΠ, εξετάζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», εκφράζει την έντονη διαφωνία της στις τροποποιήσεις που επιφέρει το άρθρο 70 «Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1,3,4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001». Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών.

    Παρακάτω σας παραθέτουμε την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ για την βαθμολογική εξέλιξη των Επαγγελματιών Οπλιτών.

  • 22 Μαρτίου 2025, 19:28 | KOSTAS

    Και εκεί που θα είχαμε ολόκληρη Στρατιά με 50άριδες, 55άριδες και 60άριδες Αρχιλοχίες στο Στρατό, εδώ στα σχόλια προτείνονται να έχουμε την ίδια Στρατιά αλλά σε Ανθυπασπιστές……..

    Άμεση καθυστέρηση βαθμολογικής εξέλιξης ΣΕ ΟΛΟΥΣ τους Στρατιωτικούς, Νέα συντριπτικά αυξημένα μισθολόγια ΣΕ ΟΛΟΥΣ. Δικαίωμα επιλογής στους ΕΠΟΠ (αλλά και σε όλους τους ένστολους) να φεύγουν στα 50 ΜΕ ΑΜΕΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ (ΟΠΩΣ ΙΣΧΥΕ για τους ΕΠΟΠ), μπορούν και να προσφέρουν πολύτιμα σε θέσεις του Δημοσίου στον τόπο τους.

    Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΙΑΤΑ !!!! Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ !!!! Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ !!!

    ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΣΥΜΠΤΥΞΗ ΜΟΝΑΔΩΝ

  • 22 Μαρτίου 2025, 18:28 | ΡΟΜΑΝΟΣ

    το Άρθρο 63 συνεχίζεται η ανισοπολιτεία και στο Διδακτικό προσωπικό των Στρατιωτικών Σχολών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
    • Για ποιο λόγο άραγε, στην παράγραφο 2(α) του Άρθρου 21, δεν υπάρχει πρόβλεψη για μέλη ΣΔΠ και απόφοιτων ΑΣΣΥ, Υπαξιωματικών κατόχων πτυχίου ΑΕΙ;
    • Για ποιο λόγο άραγε, στην παράγραφο 10, αποκλείονται απόφοιτοι ΑΣΣΥ, Υπαξιωματικοί ή Αξιωματικοί κάτοχοι διδακτορικού τίτλου σπουδών από το Στρατιωτικό Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό (Σ.Δ.Ε.Π.) των Α.Σ.Ε.Ι
    • Για ποιο λόγο άραγε, στην παράγραφο 9 του ίδιου άρθρου, δεν καθορίζονται ελάχιστα προσόντα Διδακτικού προσωπικού για τα μαθήματα των Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (Α.Σ.Σ.Υ.); Δεν χρειάζεται Διδακτικό προσωπικό με τα παραπάνω προσόντα για τις σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης;

  • 22 Μαρτίου 2025, 18:13 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    Ενας νέος κύκλος παραιτήσεων θα ενεργοποιηθεί στις τάξεις των υγειονομικών αν δεν απαλειφθούν τα αντιεθνικά άρθρα: 8(παρ.4), 16(παρ.2 και 5), 19, 23, 26, 64. Τα συγκεκριμένα χωρία περιορίζουν όσα από τα λίγα δικαιώματα των εργαζομένων υγειονομικών στις ΕΔ είχαν απομείνει. Έτσι, καθίσταται η στρατιωτική ιατρική χαμηλής προτίμησης, γεγονός που αποτυπώνεται και στην ραγδαία πτώση των βάσεων στις Πανελλαδικές εξετάσεις. Αναγνωρίζω την πρόθεση για βελτίωση της κατάστασης των υγειονομικών στον στρατό, αλλά ο εγκλωβισμός τους σε ένα ανελεύθερο καθεστώς με ασφυκτικό χαρακτήρα, χωρίς διέξοδο, με εξευτελιστικές αμοιβές, δεν αποτελεί επουδενί την λύση. Επικαλούμαι τα πατριωτικά σας αισθήματα, ώστε να δώσετε την δέουσα προσοχή στις επιθυμίες των υγειονομικών κάθε μονάδας, ώστε να παλέψουμε όλοι μαζί για την πατρίδα μας. Ως μαθητής της ΣΣΑΣ, εκφράζω τις απόψεις της πλειοψηφίας των συμμαθητών μου και ελπίζω να τις λάβετε σοβαρά υπόψη σας, ευχαριστώ.

  • 22 Μαρτίου 2025, 18:52 | Ελενη

    Εκφράζω την διαφωνία μου για το άρθρο 70 που αφορά στην εξέλιξη των Επαγγελματιών Οπλιτών. Θεωρώ είναι μια τροπολογία που απαξιώνει το θεσμό μας. Μετά λύπης διαπιστώνω μετά από 23 χρόνια υπηρεσίας στον ελληνικό στρατό, ότι δεν προτίθεται η κυβέρνηση να λάβει υπόψη την εκπαίδευση και την εμπειρία στην κατηγορία των υπαξιωματικών των συναδέλφων ΕΠΟΠ. Δυστυχώς βλέπουμε την απαξίωση τόσα χρόνια σε όλους τους τομείς . Τα πτυχία μας επίσης δεν λαμβάνονται πουθενά υπόψη, αν δεν είναι συναφή με την ειδικότητα. Θεωρουμαστε ΔΕ ακομη και αν ειμαστε κάτοχοι πτυχίου ΑΕΙ και ΤΕΙ. Οι μετατάξεις για θέσεις συναφείς με τα πτυχία ελάχιστες ή ανύπαρκτες. Δεν υπάρχει κανένα κίνητρο στην κατηγορία μας για το καλύτερο. Με την νέα τροπολογία δε, δεν διαφαίνεται καμία διάθεση για πρόοδο. Εκφράζω την απορία, πώς ύστερα από τέτοιου τύπου τροπολογίες ζητάμε το αξιόμαχο των συναδέλφων και το υψηλό ηθικό. Η νέα τροπολογία με βρίσκει εντελώς αντίθετη

  • 22 Μαρτίου 2025, 17:45 | Giannis1

    Απόλυτα σύμφωνος στα σχόλια για την αποστρατεία ΕΠΟΠ στα 50 σε όσους το επιθυμούν, και μάλιστα οποιαδήποτε στιγμή το επιθυμούν μετά τα 50 με αναφορά τους για εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 39 ν.445/1974, ο άλλος μπορεί να θέλει να μείνει μέχρι τα 50,51,52 κλπ.. για να συμπληρώσει κατά την κρίση του το επιθυμητό συνταξιοδοτικό αποτέλεσμα. Όσοι μένουν θα προσφέρουν με τις γνώσεις τους όπως σωστά έγινε με νομοσχέδιο. Δεν είναι ορθό να έχουμε στρατιά 50άριδων / 55άριδων υπαξιωματικών.

  • 22 Μαρτίου 2025, 17:42 | Βασίλης

    Θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα όσοι Επαγγελματίες Οπλίτες το επιθυμούν, αυτεπάγγελτα να αποστρατεύονται στην ηλικία των 50 ετών. Σαφώς και υπάρχουν πολύ που θέλουν να παραμείνουν μετά την ηλικία των 50 (όπως και έγινε), όμως αρκετές χιλιάδες θα ήθελαν να αποχωρήσουν. Πρέπει να τους δοθεί αυτή η επιλογή, και αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την αντικατάσταση τους με νέους ανθρώπους. Το στράτευμα πρέπει να στηρίζετε σε νιάτα, ειδικά στους υπαξιωματικούς.Προτείνεται λοιπόν..

    Στο άρθρο 71 απόλυση Επαγγελματιών οπλιτών στην παράγραφο 1, Να προστεθεί : ‘’Στο 50 έτος ηλικίας τους λόγο κατάληψη ορίου ηλικίας, κατόπιν πρότερης αναφορά τους για εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 39 του ν.445/1974’’.

  • 22 Μαρτίου 2025, 17:41 | Petros

    Θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα όσοι Επαγγελματίες Οπλίτες το επιθυμούν, αυτεπάγγελτα να αποστρατεύονται στην ηλικία των 50 ετών. Σαφώς και υπάρχουν πολύ που θέλουν να παραμείνουν μετά την ηλικία των 50 (όπως και έγινε), όμως αρκετές χιλιάδες θα ήθελαν να αποχωρήσουν. Πρέπει να τους δοθεί αυτή η επιλογή, και αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την αντικατάσταση τους με νέους ανθρώπους. Το στράτευμα πρέπει να στηρίζετε σε νιάτα, ειδικά στους υπαξιωματικούς.Προτείνεται λοιπόν..

    Στο άρθρο 71 απόλυση Επαγγελματιών οπλιτών στην παράγραφο 1, Να προστεθεί : ‘’Στο 50 έτος ηλικίας τους λόγο κατάληψη ορίου ηλικίας, κατόπιν πρότερης αναφορά τους για εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 39 του ν.445/1974’’.

  • 22 Μαρτίου 2025, 17:53 | Malekos

    Η Γραμματεία θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., ως θεσμικός εκπρόσωπος των Μονίμων Υπαξιωματικών προέλευσης ΕΠ.ΟΠ, εξετάζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», εκφράζει την έντονη διαφωνία της στις τροποποιήσεις που επιφέρει το άρθρο 70 «Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1,3,4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001». Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών.

  • 22 Μαρτίου 2025, 17:03 | Manos

    Καλησπέρα σας,το Υγειονομικό Επιστημονικό Προσωπικο προελεύσεως ΕΜΘ-ΕΠΟΠ όπως είναι οι Λογοθεραπευτές,οι Κοινωνικοί λειτουργοί,οι Φυσιοθεραπευτές κτλ υφίστανται μια σοβαρή και χρόνια αδικία,δεν αναγνωρίζονται τα ακαδημαϊκά τους προσοντα-τα στελέχη αυτά είναι πτυχιούχοι Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης πανεπιστημιακού η τεχνολογικού τομέα και το πτυχίο ήταν υποχρεωτικό,ελάχιστο τυπικό προσόν, στην προκυρηξη τους-και έχουν εξομοιωθεί βαθμολογικά με στελέχη που κατέχουν ειδικότητες λυκείου..παρακαλώ πολύ διορθώστε αυτή τη σοβαρή αδικία και βελτιωστε τη βαθμολογική τους εξέλιξη ώστε αυτή να ανταποκρίνεται τουλάχιστον στοιχειωδώς στην επιστημονική τους ιδιότητα..για το Υγειονομικό Επιστημονικό Προσωπικό προελευσεως ΕΜΘ προτείνεται η απονομή τουλάχιστον ενός επιπλέον βαθμού με τη βαθμολογική εξέλιξη τους να διαμορφώνεται ως εξής:στα 25 έτη πραγματικής υπηρεσίας να τους απονέμεται ο βαθμός του Ανθυπολοχαγού και αντιστοίχων,στα 29 ο βαθμός του Υπολοχαγού και στα 34 ο βαθμός του Λοχαγού,με αποστρατευτικο αυτόν του Ταγματάρχη,σας ευχαριστώ..

  • 22 Μαρτίου 2025, 17:20 | Γιαννης Γ.

    Η Γραμματεία θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., ως θεσμικός εκπρόσωπος των Μονίμων Υπαξιωματικών προέλευσης ΕΠ.ΟΠ, εξετάζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», εκφράζει την έντονη διαφωνία της στις τροποποιήσεις που επιφέρει το άρθρο 70 «Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1,3,4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001». Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών.

    Παρακάτω σας παραθέτουμε την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ για την βαθμολογική εξέλιξη των Επαγγελματιών Οπλιτών.

    https://pomens.gr/enimerosi/epistoles/2637-protasi-rythmisis-vathmologikis-ekseliksis-epaggelmation-opliton-ep-op

  • 22 Μαρτίου 2025, 16:55 | Alexandros o Megas

    Πρέπει αν γίνει μετατροπή στο βαθμολογική εξέλιξη των ΕΠΟΠ όπως έγινε και στους ΕΜΘ…ίδιες προσθήκες στις ισχύουσες διατάξεις και ίδια βαθμολογική εξέλιξη από την ώρα και την στιγμή που έχουν αλλάξει τα όρια αποστρατειας και συνταξιοδότησης στον θεσμό των ΕΠΟΠ.
    Τίποτα λιγότερο τίποτα περισσότερο

  • 22 Μαρτίου 2025, 15:07 | Παύλος Φερμάνης

    Η Γραμματεία θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., ως θεσμικός εκπρόσωπος των Μονίμων Υπαξιωματικών προέλευσης ΕΠ.ΟΠ, εξετάζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», εκφράζει την έντονη διαφωνία της στις τροποποιήσεις που επιφέρει το άρθρο 70 «Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1,3,4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001». Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών.

    Παρακάτω σας παραθέτουμε την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ για την βαθμολογική εξέλιξη των Επαγγελματιών Οπλιτών.

    https://pomens.gr/enimerosi/epistoles/2637-protasi-rythmisis-vathmologikis-ekseliksis-epaggelmation-opliton-ep-op

  • 22 Μαρτίου 2025, 15:14 | Σταυρούλα

    Οσον αφορά το άρθρο 70 «Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1,3,4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001». Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών. Θα πρέπει να υπάρξει η απονομή ενός ακόμα βαθμού, του βαθμού του ανθυπασπιστή. Η μη απονομή βαθμού όχι μόνο στερεί την επαγγελματική εξέλιξη του στελέχους αλλά και το μισθολογικό πάγωμα έως και την αποστρατεία.
    Θεωρώ άδικο το ίδιο αίτημα των συναδέλφων ΕΜΘ να εγκρίθηκε ενώ για τους ΕΠ.ΟΠ να αγνοηθεί.

  • 22 Μαρτίου 2025, 14:42 | Παπαδημητρίου

    Η Γραμματεία θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., ως θεσμικός εκπρόσωπος των Μονίμων Υπαξιωματικών προέλευσης ΕΠ.ΟΠ, εξετάζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», εκφράζει την έντονη διαφωνία της στις τροποποιήσεις που επιφέρει το άρθρο 70 «Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1,3,4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001». Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών.

    Παρακάτω σας παραθέτουμε την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ για την βαθμολογική εξέλιξη των Επαγγελματιών Οπλιτών.

    https://pomens.gr/enimerosi/epistoles/2637-protasi-rythmisis-vathmologikis-ekseliksis-epaggelmation-opliton-ep-op

  • 22 Μαρτίου 2025, 14:05 | Γιώργος

    Καμία διαφορά με τους Εθελοντές Μακράς Θητείας, δε θα πρέπει να έχουν οι Επαγγελματίες Οπλίτες και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Υποβαθμιζεται ο θεσμός των ΕΠΟΠ σκόπιμα.

  • 22 Μαρτίου 2025, 14:13 | Δημητρης

    Θεωρώ ότι πρέπει να μην πληρώνονται οι στρατιωτικοί για την νυχτερινή τους απασχόληση αλλά αυτός ο χρόνος να δίνεται σε αυτούς σωρευτικά στο τέλος της καριέρας τους προκειμένου να λάμβάνουν νωρίτερα την πλήρη σύνταξη τους,
    Σίγουρα πρέπει να επιταχυνθούν οι πληρωμές των υγειονομικών δαπανών και να απλοποιηθεί η διαδικασία θεώρησης των άυλων συνταγών ιατρικών εξετάσεων τέκνων. Επίσης πρέπει να δοθούν αυξήσεις στους στρατιωτικούς γιατί, ειδικά οι χαμηλόβαθμοι βρίσκονται στο όριο της φτώχειας. Ευχαριστώ.

  • 22 Μαρτίου 2025, 13:05 | Κωστας

    Με αυτό τον τρόπο υποβαθμίζεται για άλλη μια φορά ο θεσμός των επ.οπ με ότι συνεπάγεται.οι άλλοι θεσμοί των ενόπλων δυνάμεων όλο και κάτι έχουν κερδίσει σε αντίθεση με τον θεσμό των επ.οπ.λυπάμαι πολύ

  • 22 Μαρτίου 2025, 13:42 | Γιάννης

    Σχόλιο του χρήστη ‘Αλέξανδρος Αρβανιτίδης’ | 19 Μαρτίου 2025, 09:39

    Αφορά στο άρθρο 64. Αφού, σύμφωνα με το σκεπτικό του νομοθέτη, για τους σπουδαστές και σπουδάστριες της ΣΣΑΣ και της ΣΑΝ το άρθρο 64 του ν.δ. 1400/1973 (Α’ 114), ως προς την υποχρέωση παραμονής τους στις ΕΔ, πρέπει να εφαρμόζεται από την ημερομηνία απόκτησης του συνόλου των προϋποθέσεων που είναι απαραίτητες για τη λήψη πτυχίου του πανεπιστημιακού τμήματος στο οποίο φοιτούν (διότι, πάντα κατά το νομοθέτη, λογίζονται ως αξιωματικοί από την ημερομηνία αυτή), είναι προφανές και απολύτως δίκαιο από την ημερομηνία αυτή πράγματι να λογίζονται αξιωματικοί τόσο βαθμολογικά όσο και μισθολογικά. Επομένως, σύμφωνα με το παραπάνω σκεπτικό του νομοθέτη, η ονομασία ως αξιωματικοί των αποφοίτων της ΣΣΑΣ και της ΣΑΝ στο αντίστοιχο ΦΕΚ που θα εκδοθεί, θα πρέπει να ισχύει αναδρομικά από την ημερομηνία απόκτησης του συνόλου των προϋποθέσεων που είναι απαραίτητες για τη λήψη πτυχίου του πανεπιστημιακού τμήματος στο οποίο φοιτούν. Για το λόγο αυτό προτείνω στο άρθρο 8 του ν. 1911/1990 (Α΄ 166), να προστεθεί παρ. 8 ως εξής: «8. Με την επιφύλαξη των παρ. 6 και 7, οι σπουδαστές και σπουδάστριες της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων και της Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής, λογίζονται ως αξιωματικοί από την ημερομηνία απόκτησης του συνόλου των προϋποθέσεων που είναι απαραίτητες για τη λήψη πτυχίου του πανεπιστημιακού τμήματος, στο οποίο φοιτούν. Από την ημερομηνία αυτή ονομάζονται αξιωματικοί και εφαρμόζεται το άρθρο 64 του ν.δ. 1400/1973 (Α’ 114) ως προς την υποχρέωση παραμονής στις Ένοπλες Δυνάμεις.».

  • 22 Μαρτίου 2025, 12:13 | Χαρης

    Η Γραμματεία θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., ως θεσμικός εκπρόσωπος των Μονίμων Υπαξιωματικών προέλευσης ΕΠ.ΟΠ, εξετάζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», εκφράζει την έντονη διαφωνία της στις τροποποιήσεις που επιφέρει το άρθρο 70 «Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1,3,4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001». Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών.

  • 22 Μαρτίου 2025, 12:42 | Απόφοιτος ΑΣΣΥ

    Η μόνη ελπίδα για τους ΑΣΣΥ είναι ο νέος Υφυπουργός Δαβάκης. Σαν Μανιατης που είναι ελπίζω να κρατήσει τον λόγο του ή τουλάχιστον να βγει και να πει ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει καμία ελπίδα αποκατάστασης της αδικίας εναντίον των ΑΣΣΥ του 1994 (για αρχή). Η δικαίωση των ΑΣΣΥ μέχρι και το έτος 2009 είναι μονόδρομος αν θέλουμε να συζητάμε για κράτος δικαίου.

  • 22 Μαρτίου 2025, 11:17 | Κώστας

    Υπ αριθμ 34/26-7-2011 απόφαση ΥΕΘΑ. Ο υπουργός όρισε το μέγιστο αριθμό υπηρεσιών και οι μεραρχοι, ταξίαρχοι και δκτες μονάδων τον έγραψαν κανονικά. Το ίδιο θα γίνει ξανά με τις απαλλαγές

  • 22 Μαρτίου 2025, 11:07 | Ηλίας Δημητρακόπουλος

    Η Γραμματεία θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., ως θεσμικός εκπρόσωπος των Μονίμων Υπαξιωματικών προέλευσης ΕΠ.ΟΠ, εξετάζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», εκφράζει την έντονη διαφωνία της στις τροποποιήσεις που επιφέρει το άρθρο 70 «Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1,3,4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001». Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών.

    Παρακάτω σας παραθέτουμε την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ για την βαθμολογική εξέλιξη των Επαγγελματιών Οπλιτών.

    https://pomens.gr/enimerosi/epistoles/2637-protasi-rythmisis-vathmologikis-ekseliksis-epaggelmation-opliton-ep-op

  • 22 Μαρτίου 2025, 11:20 | Αναστάσης

    Ένας νέος κύκλος παραιτήσεων θα ενεργοποιηθεί στις τάξεις των υγειονομικών αν δεν απαλειφθούν τα αντιεθνικά άρθρα: 8(παρ.4), 16(παρ.2 και 5), 19, 23, 26, 64. Τα συγκεκριμένα χωρία περιορίζουν όσα από τα λίγα δικαιώματα των εργαζομένων υγειονομικών στις ΕΔ είχαν απομείνει. Έτσι, καθίσταται η στρατιωτική ιατρική χαμηλής προτίμησης, γεγονός που αποτυπώνεται και στην ραγδαία πτώση των βάσεων στις Πανελλαδικές εξετάσεις. Αναγνωρίζω την πρόθεση για βελτίωση της κατάστασης των υγειονομικών στον στρατό, αλλά ο εγκλωβισμός τους σε ένα ανελεύθερο καθεστώς με ασφυκτικό χαρακτήρα, χωρίς διέξοδο, με εξευτελιστικές αμοιβές, δεν αποτελεί επουδενί την λύση. Επικαλούμαι τα πατριωτικά σας αισθήματα, ώστε να δώσετε την δέουσα προσοχή στις επιθυμίες των υγειονομικών κάθε μονάδας, ώστε να παλέψουμε όλοι μαζί για την πατρίδα μας. Ως μαθητής της ΣΣΑΣ, εκφράζω τις απόψεις της πλειοψηφίας των συμμαθητών μου και ελπίζω να τις λάβετε σοβαρά υπόψη σας, ευχαριστώ.

  • 22 Μαρτίου 2025, 11:05 | Ιωάννης

    Η Γραμματεία θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., ως θεσμικός εκπρόσωπος των Μονίμων Υπαξιωματικών προέλευσης ΕΠ.ΟΠ, εξετάζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», εκφράζει την έντονη διαφωνία της στις τροποποιήσεις που επιφέρει το άρθρο 70 «Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1,3,4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001». Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών.

  • 22 Μαρτίου 2025, 11:14 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ.Ρ

    Η Γραμματεία θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., ως θεσμικός εκπρόσωπος των Μονίμων Υπαξιωματικών προέλευσης ΕΠ.ΟΠ, εξετάζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», εκφράζει την έντονη διαφωνία της στις τροποποιήσεις που επιφέρει το άρθρο 70 «Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1,3,4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001». Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών.

  • 22 Μαρτίου 2025, 09:03 | Μπούρας Παναγιώτης

    Κύριοι βουλευτές μετά το ψήφισμα για την οριστική παραμονή των Επαγγελματιών Οπλιτών στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων με 40 έτη υπηρεσίας, είναι φυσιολογικό οι προαγωγές και η μισθολογική ωρίμανση να συμπαρασύρεται. Ειναι αντικίνητρο η παραμονή στον ίδιο βαθμό για παραπάνω από μια δεκαετία. Όχι μόνο στερεί την επαγγελματική εξέλιξη του στελέχους αλλά και το μισθολογικό πάγωμα έως και την αποστρατεία.
    Θεωρώ άδικο το ίδιο αίτημα των συναδέλφων ΕΜΘ να εγκρίθηκε ενώ για τους ΕΠ.ΟΠ να αγνοηθεί.

  • 22 Μαρτίου 2025, 09:42 | Θωμας

    Η Γραμματεία θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., ως θεσμικός εκπρόσωπος των Μονίμων Υπαξιωματικών προέλευσης ΕΠ.ΟΠ, εξετάζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», εκφράζει την έντονη διαφωνία της στις τροποποιήσεις που επιφέρει το άρθρο 70 «Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1,3,4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001». Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών.

    Παρακάτω σας παραθέτουμε την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ για την βαθμολογική εξέλιξη των Επαγγελματιών Οπλιτών.

    https://pomens.gr/enimerosi/epistoles/2637-protasi-rythmisis-vathmologikis-ekseliksis-epaggelmation-opliton-ep-op

  • 22 Μαρτίου 2025, 09:17 | Στραβοσκουφης Δημήτριος

    Γραμματεία θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., ως θεσμικός εκπρόσωπος των Μονίμων Υπαξιωματικών προέλευσης ΕΠ.ΟΠ, εξετάζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», εκφράζει την έντονη διαφωνία της στις τροποποιήσεις που επιφέρει το άρθρο 70 «Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1,3,4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001». Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών.Παρακάτω σας παραθέτουμε την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ για την βαθμολογική εξέλιξη των Επαγγελματιών Οπλιτών.https://pomens.gr/enimerosi/epistoles/2637-protasi-rythmisis-vathmologikis-ekseliksis-epaggelmation-opliton-ep-op

  • 22 Μαρτίου 2025, 08:06 | Νικόλαος Στεργιουλας

    Η Γραμματεία θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., ως θεσμικός εκπρόσωπος των Μονίμων Υπαξιωματικών προέλευσης ΕΠ.ΟΠ, εξετάζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», εκφράζει την έντονη διαφωνία της στις τροποποιήσεις που επιφέρει το άρθρο 70 «Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1,3,4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001». Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών.

    Παρακάτω σας παραθέτουμε την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ για την βαθμολογική εξέλιξη των Επαγγελματιών Οπλιτών.

    https://pomens.gr/enimerosi/epistoles/2637-protasi-rythmisis-vathmologikis-ekseliksis-epaggelmation-opliton-ep-op

  • 22 Μαρτίου 2025, 08:59 | Μιχαήλ κουρκουλης

    Δεν γίνεται να μενεις τόσα χρόνια σε αυτό τον βαθμό γτ οι γνώσεις που έχεις κ η εμπειρία σε κάνει πιο αποτελεσματικό στα αντικείμενα που ασχολησε αντίθετα με τις σχολές μονίμων υπαξιωματικών που χρειάζεται να διοικεισουν από μικρή ηλικία χωρίς εμπειρία γνώσεις έναν ηλικιακά 35 .40. με πολύ περισσότερες γνώσεις κ πιο αποτελεσματικό .βάλτε ότι είναι το παιδί σας κ βάζει αυτό κανόνες στο σπίτι σας

  • 22 Μαρτίου 2025, 08:43 | Stylianos

    Αλλάξτε τη βαθμολογική εξέλιξη των εποπ προς τα κάτω τα χρόνια συμπληρώσεις βαθμού όχι προς τα πάνω!! Είναι δυνατόν 10 χρόνια στο βαθμό του Επχια;;;

  • 22 Μαρτίου 2025, 08:23 | Σοφία

    Το άρθρο 70 θα πρέπει να αποσυρθεί. Δεν γίνεται να υπάρξει υποβάθμιση στον θεσμό των ΕΠΟΠ σε έναν θεσμό που είναι η ραχοκοκαλιά των ενόπλων δυνάμεων. Θα πρέπει να υπάρξει η απονομή ενός ακόμα βαθμού τον βαθμό του ανθυπασπιστή. Όχι στην άνιση μεταχείριση θεσμών μη παραγωγικών σχολών.

  • 22 Μαρτίου 2025, 07:42 | Γρηγόρης

    Το άρθρο 70 είναι για την βαθμολογική εξέλιξη υποτιμά τον θεσμό και σίγουρα θα το σκεφτούν πολλοί νέοι να μπούνε και σίγουρα θα έχει και παρετησεις νεον συναδέρφων θέλει διόρθωση με βάση την πρόταση της θεσμικής εκπροσώπησης της pomens.

  • 22 Μαρτίου 2025, 07:23 | Αθανασία

    Το άρθρο 70 για την βαθμολογική εξέλιξη τον ΕΠΟΠ είναι σε λάθος κατεύθυνση και θα επέτρεπε να δώσει τουλάχιστον έναν ακόμα βαθμό του Ανθυπασπιστή .Με αυτά που αναφέρει προσβάλει τον θεσμό τον ΕΠΟΠ την ραχοκοκαλιά του ΕΣ.

  • 22 Μαρτίου 2025, 07:44 | Χρήστος

    Με το Άρθρο 63 συνεχίζεται η ανισοπολιτεία και στο Διδακτικό προσωπικό των Στρατιωτικών Σχολών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
    • Για ποιο λόγο άραγε, στην παράγραφο 2(α) του Άρθρου 21, δεν υπάρχει πρόβλεψη για μέλη ΣΔΠ και απόφοιτων ΑΣΣΥ, Υπαξιωματικών κατόχων πτυχίου ΑΕΙ;
    • Για ποιο λόγο άραγε, στην παράγραφο 10, αποκλείονται απόφοιτοι ΑΣΣΥ, Υπαξιωματικοί ή Αξιωματικοί κάτοχοι διδακτορικού τίτλου σπουδών από το Στρατιωτικό Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό (Σ.Δ.Ε.Π.) των Α.Σ.Ε.Ι
    • Για ποιο λόγο άραγε, στην παράγραφο 9 του ίδιου άρθρου, δεν καθορίζονται ελάχιστα προσόντα Διδακτικού προσωπικού για τα μαθήματα των Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (Α.Σ.Σ.Υ.); Δεν χρειάζεται Διδακτικό προσωπικό με τα παραπάνω προσόντα για τις σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης;

  • 22 Μαρτίου 2025, 05:00 | Νικόλαος Αλεξανδρίδης

    Η Γραμματεία θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., ως θεσμικός εκπρόσωπος των Μονίμων Υπαξιωματικών προέλευσης ΕΠ.ΟΠ, εξετάζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», εκφράζει την έντονη διαφωνία της στις τροποποιήσεις που επιφέρει το άρθρο 70 «Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1,3,4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001». Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών.

  • 22 Μαρτίου 2025, 03:05 | Asterios

    Η Γραμματεία θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., ως θεσμικός εκπρόσωπος των Μονίμων Υπαξιωματικών προέλευσης ΕΠ.ΟΠ, εξετάζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», εκφράζει την έντονη διαφωνία της στις τροποποιήσεις που επιφέρει το άρθρο 70 «Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1,3,4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001». Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών.

  • 22 Μαρτίου 2025, 03:53 | Βασίλειος Ρομπιές

    Η Γραμματεία θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., ως θεσμικός εκπρόσωπος των Μονίμων Υπαξιωματικών προέλευσης ΕΠ.ΟΠ, εξετάζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», εκφράζει την έντονη διαφωνία της στις τροποποιήσεις που επιφέρει το άρθρο 70 «Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1,3,4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001». Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών.

    Παρακάτω σας παραθέτουμε την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ για την βαθμολογική εξέλιξη των Επαγγελματιών Οπλιτών.

    https://pomens.gr/enimerosi/epistoles/2637-protasi-rythmisis-vathmologikis-ekseliksis-epaggelmation-opliton-ep-op