Άρθρο 62
Κατηγορίες διδακτικού εκπαιδευτικού προσωπικού των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων – Αντικατάσταση περ. β) άρθρου 7 ν. 3187/2003
Στην περ. β) του άρθρου 7 του ν. 3187/2003 (Α` 233), περί των κατηγοριών Διδακτικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού, προστίθενται οι λέξεις «Το Στρατιωτικό Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό (Σ.Δ.Ε.Π.),» και το άρθρο 7 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 7
Κατηγορίες Διδακτικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού
Το προσωπικό του Α.Σ.Ε.Ι. αποτελείται από:
α) Το Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό (Δ.Ε.Π.).
β) Το Στρατιωτικό Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό (Σ.Δ.Ε.Π.), το Στρατιωτικό Διδακτικό Προσωπικό (Σ.Δ.Π.) και τους Στρατιωτικούς Εκπαιδευτές (Σ.Ε.).
γ) Το Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό (Ε.Ε.Π.) και το Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (Ε.ΔΙ.Π.).
δ) Το Ειδικό Τεχνικό Εργαστηριακό Προσωπικό (Ε.Τ.Ε.Π.).
ε) Το Εκπαιδευτικό Προσωπικό με Σύμβαση (Ε.Π.Σ.).
στ) Επισκέπτες Καθηγητές.».
Άρθρο 63
Στρατιωτικό Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων – Τροποποίηση τίτλου, προσθήκη παρ. 10 έως 14 στο άρθρο 21 ν. 3187/2003
Στο άρθρο 21 του ν. 3187/2003 (Α’ 233), περί του Στρατιωτικού Διδακτικού Προσωπικού (Σ.Δ.Π.) και των Στρατιωτικών Εκπαιδευτών (Σ.Ε.), επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στον τίτλο του άρθρου προστίθενται οι λέξεις «Στρατιωτικό Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό (Σ.Δ.Ε.Π.)», β) προστίθενται παρ. 10, 11, 12, 13 και 14 και το άρθρο 21 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 21
Στρατιωτικό Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό (Σ.Δ.Ε.Π.), Στρατιωτικό Διδακτικό Προσωπικό (Σ.Δ.Π.) και Στρατιωτικοί Εκπαιδευτές (Σ.Ε.)
1. Το Στρατιωτικό Διδακτικό Προσωπικό (Σ.Δ.Π.) των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.) αποτελείται από αξιωματικούς εν ενεργεία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, οι οποίοι διορίζονται για τη διδασκαλία μαθημάτων της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης.
2. Τα μέλη του Σ.Δ.Π. των Α.Σ.Ε.Ι. πρέπει να έχουν τα εξής προσόντα:
α) Να είναι κάτοχοι πτυχίου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.), Α.Σ.Ε.Ι., της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.) ή της Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής (Σ.Α.Ν.).
β) Να φέρουν τον βαθμό τουλάχιστον του Λοχαγού ή αντιστοίχου των άλλων Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων ή των Σωμάτων Ασφαλείας.
3. Ο διορισμός των μελών Σ.Δ.Π. του Α.Σ.Ε.Ι. γίνεται με απόφαση του Αρχηγού του οικείου Γενικού Επιτελείου, με σύμβαση ορισμένου χρόνου μερικής απασχόλησης.
4. Οι μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών, το διδακτορικό δίπλωμα, το επιστημονικό έργο και η εμπειρία του υποψήφιου μέλους Σ.Δ.Π. πρέπει να είναι συναφή με το γνωστικό αντικείμενο της θέσης και με τα διδακτικά καθήκοντα που θα αναλάβει.
5. Τα μέλη του Σ.Δ.Π. τοποθετούνται και ανήκουν σε Τομείς.
6. Το έργο του Σ.Δ.Π. είναι κατ` εξοχήν διδακτικό και ερευνητικό και περιλαμβάνει:
α) Διδασκαλία προπτυχιακών και μεταπτυχιακών μαθημάτων.
β) Διεξαγωγή φροντιστηριακών μαθημάτων.
γ) Διεξαγωγή εξετάσεων, αξιολόγηση σπουδαστών και εποπτικά καθήκοντα στην εξεταστική διαδικασία.
δ) Διεξαγωγή εργαστηριακών ασκήσεων σε συνεργασία με τον Διευθυντή του οικείου Εργαστηρίου.
ε) Επίβλεψη διπλωματικών εργασιών.
7. Οι Στρατιωτικοί Εκπαιδευτές (Σ.Ε.) των Α.Σ.Ε.Ι. είναι αξιωματικοί εν ενεργεία των Ενόπλων Δυνάμεων ή των Σωμάτων Ασφαλείας, κάτοχοι τουλάχιστον πτυχίου Α.Σ.Ε.Ι. ή Α.Ε.Ι., που παρέχουν εκπαιδευτικό έργο σε αντικείμενα της στρατιωτικής εκπαίδευσης και αμείβονται, με την επιφύλαξη της παρ. 8, με ωριαία αντιμισθία, το ύψος της οποίας καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Το εκπαιδευτικό έργο ανατίθεται στους Σ.Ε. με απόφαση του Αρχηγού του οικείου Γενικού Επιτελείου (Γ.Ε.), που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του Διευθυντή Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και πρόταση του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου (Ε.Σ.) του Α.Σ.Ε.Ι.
8. Οι εν ενεργεία στρατιωτικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι υπηρετούν στα Α.Σ.Ε.Ι. με τοποθέτηση, μετάθεση, απόσπαση, διάθεση ή προσκόλληση, δεν δικαιούνται αποζημίωση για το εκπαιδευτικό έργο που παρέχουν σε αντικείμενα της στρατιωτικής εκπαίδευσης.
9. Τα μαθήματα των Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (Α.Σ.Σ.Υ.) διδάσκονται, κατόπιν προκήρυξης που εκδίδεται από την οικεία Σχολή, από στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία αμείβονται ως στρατιωτικοί εκπαιδευτές. Σε περίπτωση αδυναμίας κάλυψης της θέσης διδασκαλίας για οποιονδήποτε λόγο από στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, η θέση καλύπτεται κατ΄ εξαίρεση, κατόπιν όμοιας προκήρυξης, από ωρομίσθιο διδακτικό προσωπικό με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου, που συνάπτεται από την οικεία Σχολή.
10. Το Στρατιωτικό Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό (Σ.Δ.Ε.Π.) των Α.Σ.Ε.Ι. αποτελείται από αξιωματικούς εν ενεργεία των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι είναι απόφοιτοι Α.Σ.Ε.Ι., της Σ.Σ.Α.Σ. ή της Σ.Α.Ν. και φέρουν τον βαθμό τουλάχιστον του Λοχαγού ή αντιστοίχου των άλλων Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.
11. Προϋπόθεση για την εκλογή σε θέση Σ.Δ.Ε.Π. είναι η κατοχή διδακτορικού διπλώματος. Η προϋπόθεση κατοχής διδακτορικού διπλώματος για την εκλογή σε θέση μέλους Σ.Δ.Ε.Π. δεν απαιτείται για γνωστικά αντικείμενα εξαιρετικής και αδιαμφισβήτητης ιδιαιτερότητας, για τα οποία δεν είναι δυνατή ή συνήθης η εκπόνηση διδακτορικής διατριβής κατά τους κανόνες της οικείας τέχνης ή επιστήμης. Για την εκλογή συνεκτιμάται το αναγνωρισμένο έργο, που είναι συναφές με το γνωστικό αντικείμενο της θέσης.
12. Τα μέλη Σ.Δ.Ε.Π. εκλέγονται και εξελίσσονται στις βαθμίδες των μελών Δ.Ε.Π.. Η προκήρυξη των θέσεων των μελών Σ.Δ.Ε.Π. γίνεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, κατόπιν εισήγησης της Ακαδημαϊκής Συνέλευσης του οικείου Α.Σ.Ε.Ι., η οποία υποβάλλεται σε αυτόν μέσω του αντίστοιχου Γενικού Επιτελείου. Η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων, καθώς και τα απαραίτητα για την κρίση δικαιολογητικά καθορίζονται στην προκήρυξη. Όργανο εκλογής, επιλογής και εξέλιξης των μελών Σ.Δ.Ε.Π. είναι το εκλεκτορικό σώμα, τα μέλη του οποίου ορίζονται από την Ακαδημαϊκή Συνέλευση, από το Μητρώο γνωστικών αντικειμένων του οικείου Α.Σ.Ε.Ι.. Για την εκλογή και εξέλιξη των μελών Σ.Δ.Ε.Π. ισχύουν αναλογικά τα άρθρα 9 και 11 και λαμβάνεται υπόψη η προϋπηρεσία του υποψηφίου σε θέση μέλους Σ.Δ.Π. και Σ.Ε.. Ο διορισμός των μελών Σ.Δ.Ε.Π. γίνεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας.
13. Οι αξιωματικοί που εκλέγονται μέλη Σ.Δ.Ε.Π. μετατίθενται και υπηρετούν υποχρεωτικά στο οικείο Α.Σ.Ε.Ι., τοποθετούνται και ανήκουν στον αντίστοιχο Τομέα, σύμφωνα με την προκήρυξη της θέσης και αναλαμβάνουν άμεσα το έργο τους. Το διδακτικό και ερευνητικό έργο των μελών Σ.Δ.Ε.Π. περιλαμβάνει αυτό των μελών Δ.Ε.Π., σύμφωνα με τις περ. α) και β) του άρθρου 12. Το διοικητικό έργο των μελών Σ.Δ.Ε.Π. περιλαμβάνει συμμετοχή σε επιτροπές, συμβούλια και εισηγητικές επιτροπές του οικείου Α.Σ.Ε.Ι.. Η απασχόληση των μελών Σ.Δ.Ε.Π. περιλαμβάνει τις υποχρεώσεις απασχόλησης των μελών Δ.Ε.Π., σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 13. Τα μέλη Σ.Δ.Ε.Π. δύνανται να αμείβονται από δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας και να λαμβάνουν τις άδειες που προβλέπονται για τα μέλη Δ.Ε.Π., σύμφωνα με το άρθρο 14. Στα μέλη Σ.Δ.Ε.Π. εφαρμόζονται αναλογικά οι πειθαρχικές διατάξεις των μελών Δ.Ε.Π., σύμφωνα με το άρθρο 20.
14. Τα μέλη Σ.Δ.Ε.Π. διατηρούν τη στρατιωτική ιδιότητα, απαλλάσσονται των λοιπών στρατιωτικών υποχρεώσεων και ο χρόνος υπηρεσίας τους στο οικείο Α.Σ.Ε.Ι. λογίζεται ως χρόνος υπηρεσίας για τη μισθολογική και βαθμολογική τους προαγωγή, καθώς και ως χρόνος διοίκησης και ειδικής υπηρεσίας.».
Άρθρο 64
Υποχρεώσεις σπουδαστών στρατιωτικών σχολών – Προσθήκη παρ. 8 στο άρθρο 8 ν. 1911/1990
Στο άρθρο 8 του ν. 1911/1990 (Α΄ 166), περί της υποχρέωσης αποζημίωσης των μαθητών των παραγωγικών σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων που παραιτούνται από αυτές, προστίθεται παρ. 8 ως εξής:
«8. Με την επιφύλαξη των παρ. 6 και 7, ειδικά για την εφαρμογή του παρόντος, οι σπουδαστές και σπουδάστριες της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων και της Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής, λογίζονται ως αξιωματικοί από την ημερομηνία απόκτησης του συνόλου των προϋποθέσεων που είναι απαραίτητες για τη λήψη πτυχίου του πανεπιστημιακού τμήματος, στο οποίο φοιτούν. Από την ημερομηνία αυτή εφαρμόζεται το άρθρο 64 του ν.δ. 1400/1973 (Α’ 114) ως προς την υποχρέωση παραμονής στις Ένοπλες Δυνάμεις.».
Άρθρο 65
Καθιέρωση δικαιώματος απαλλαγής των στρατιωτικών από την εργασία λόγω εκτέλεσης εικοσιτετράωρης υπηρεσίας διανυκτέρευσης – Προσθήκη άρθρου 1Α στον ν. 1157/1981
Στον ν. 1157/1981 (Α’ 126), περί καθιέρωσης πενθήμερης εβδομάδας εργασίας των δημοσίων εν γένει υπηρεσιών και συναφών θεμάτων, προστίθεται άρθρο 1Α ως εξής:
«Άρθρο 1Α
Δικαίωμα απαλλαγής από την εργασία μετά από την εκτέλεση εικοσιτετράωρης υπηρεσίας διανυκτέρευσης
1. Οι στρατιωτικοί που εκτελούν εικοσιτετράωρη υπηρεσία διανυκτέρευσης καθημερινή, Κυριακή ή επίσημη αργία που ακολουθείται από εργάσιμη ημέρα, δικαιούνται απαλλαγής από την εργασία τους την αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα, χωρίς ανάλογη περικοπή των αποδοχών τους.
2. Οι στρατιωτικοί που εκτελούν εικοσιτετράωρη υπηρεσία διανυκτέρευσης Παρασκευή, Σάββατο ή επίσημη αργία που δεν ακολουθείται από εργάσιμη ημέρα, δικαιούνται απαλλαγής από την εργασία τους οποιαδήποτε εργάσιμη ημέρα εντός της επόμενης εβδομάδας, χωρίς ανάλογη περικοπή των αποδοχών τους.
3. Οι στρατιωτικοί που εκτελούν εβδομαδιαία υπηρεσία που απαιτεί διανυκτερεύσεις ή υπηρεσία που καλύπτει δύο (2) ή περισσότερα συνεχόμενα εικοσιτετράωρα, δικαιούνται ισάριθμων απαλλαγών από την εργασία τους οποιαδήποτε εργάσιμη ημέρα εντός ενός (1) μήνα, χωρίς ανάλογη περικοπή των αποδοχών τους.»
Άρθρο 66
Σκοπός και αποστολή του Πολεμικού Μουσείου – Προσθήκη παρ. 4 στο άρθρο 2 ν.δ. 132/1969
Στο άρθρο 2 του ν.δ. 132/1969 (Α΄ 35), περί σκοπού και αποστολής του Πολεμικού Μουσείου, προστίθεται παρ. 4, το άρθρο 2 μεταφέρεται στη δημοτική γλώσσα και διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 2
Σκοπός και αποστολή του Πολεμικού Μουσείου
1. Σκοπός και αποστολή του Πολεμικού Μουσείου είναι η συγκέντρωση, διαφύλαξη και κατάλληλη έκθεση σε αυτό πολεμικών κειμηλίων, η τεκμηρίωση και η μελέτη της πολεμικής ιστορίας, καθώς και η προβολή των ιερών αγώνων του Ελληνικού Έθνους, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
2. Ως αντικείμενα ενδιαφέροντος του Πολεμικού Μουσείου ενδεικτικά αναφέρονται όπλα και πολεμικά όργανα, σημαίες, λάβαρα και σήματα, πολεμικά λάφυρα, εικόνες μαχών, αναπαραστάσεις και χάρτες ή διαγράμματα, αντικείμενα που ανήκαν σε διαπρέψαντες αγωνιστές, εξέχοντες αιχμαλώτους πολέμου, καθώς και αναμνηστικά, χειρόγραφα που αφορούν σε πολεμικά γεγονότα, βιβλία και κάθε είδους έντυπα.
3. Όλα τα κειμήλια που αποκτήθηκαν με οποιονδήποτε τρόπο από το Πολεμικό Μουσείο ανήκουν στο Κράτος ως περιουσία, της οποίας την υπεύθυνη φύλαξη και διαχείριση εμπιστεύεται στο Πολεμικό Μουσείο, απαγορευόμενης της εκποίησης ή δωρεάς τους.
4. Για την εκπλήρωση της αποστολής του Πολεμικού Μουσείου επιτρέπεται η παραγωγή και έκδοση κάθε είδους εντύπων, συμβατικών και ψηφιακών εκδόσεων, καθώς και εκπαιδευτικού υλικού, προς πώληση από το πωλητήριο του Μουσείου και των παραρτημάτων αυτού.».
Άρθρο 67
Ενίσχυση οικονομικών πόρων Πολεμικού Μουσείου – Αντικατάσταση άρθρου 4 ν.δ. 132/1969
Στο άρθρο 4 του ν.δ. 132/1969 (Α’ 35), περί οικονομικών πόρων του Πολεμικού Μουσείου, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην περ. β), αα) οι λέξεις «Δήμους, Κοινότητες» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού», αβ) προστίθενται οι λέξεις «σύμφωνα με το άρθρο 25 του ν. 2292/1995 (Α΄ 35),», αγ) η λέξη «γνώμη» αντικαθίσταται από τη λέξη «απόφαση», β) προστίθεται περ. στ), και το άρθρο 4, αφού μεταφερθεί στη δημοτική, διαμορφώνεται ως εξής,
«Άρθρο 4
Οικονομικοί πόροι του Πολεμικού Μουσείου
Οι οικονομικοί πόροι του Πολεμικού Μουσείου είναι οι ακόλουθοι:
α) Ετήσια κρατική επιχορήγηση, η οποία εγγράφεται υποχρεωτικά στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και η οποία καθορίζεται από τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας.
β) Επιχορηγήσεις από Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού ή αυτόνομους Οργανισμούς που τελούν υπό την εποπτεία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, σύμφωνα με το άρθρο 25 του ν. 2292/1995 (Α΄ 35), που καθορίζονται με απόφαση των υπόχρεων και των Υπουργών που ασκούν την εποπτεία.
γ) Δωρεές, κληροδοτήματα και οι πάσης φύσεως εισφορές.
δ) Εισπράξεις από εορτές, διαλέξεις και άλλες εκδηλώσεις.
ε) Πρόσοδοι από την ακίνητη και κινητή περιουσία του.
στ) Πρόσοδοι από τη δημιουργία και τη διαχείριση πωλητηρίων, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους του Μουσείου και των παραρτημάτων αυτού.».
Άρθρο 68
Προϋποθέσεις ορισμού Διευθυντή του Πολεμικού Μουσείου – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 7 ν.δ. 132/1969
Στην παρ. 1 του άρθρου 7 του ν.δ. 132/1969 (Α’ 35), περί σύστασης θέσεων στο Πολεμικό Μουσείο, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο δεύτερο εδάφιο της περ. α) προστίθενται οι λέξεις «μόνιμος εν ενεργεία ή», β) στο δεύτερο εδάφιο της περ. β), οι λέξεις «των κλάδων ΠΕ Καλών Τεχνών ή ΠΕ ή» αντικαθίστανται από τις λέξεις «του κλάδου ΠΕ Καλών Τεχνών ειδικότητας ΠΕ Καλών Τεχνών ή του κλάδου ΠΕ Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης ειδικότητας ΠΕ Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης ή του κλάδου ΤΕ Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης ειδικότητας» και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Στο Πολεμικό Μουσείο συστήνονται οι ακόλουθες θέσεις:
α) Μία (1) θέση διευθυντή. Ως διευθυντής τοποθετείται μόνιμος εν ενεργεία ή μόνιμος εξ εφέδρων ανώτατος ή ανώτερος αξιωματικός, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας μετά από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου.
β) Μία (1) θέση συντηρητή – καλλιτέχνη. Ως συντηρητής – καλλιτέχνης τοποθετείται υπάλληλος του κλάδου ΠΕ Καλών Τεχνών ειδικότητας ΠΕ Καλών Τεχνών ή του κλάδου ΠΕ Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης ειδικότητας ΠΕ Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης ή του κλάδου ΤΕ Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης ειδικότητας ΤΕ Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, με βαθμό τουλάχιστον Β’, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας μετά από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου.».
Άρθρο 69
Προσόντα Επαγγελματιών Οπλιτών – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 2 ν. 2936/2001
Στην παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 2936/2001 (Α’ 166), περί των προσόντων των Επαγγελματιών Οπλιτών, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην περ. β), αα) στο πρώτο εδάφιο, ο αριθμός «28ο» αντικαθίσταται από τον αριθμό «25ο», αβ) στο δεύτερο εδάφιο, ο αριθμός «31ο» αντικαθίσταται από τον αριθμό «28ο», β) στην περ. στ), βα) η λέξη «αμετάκλητα» διαγράφεται και ββ) προστίθενται οι λέξεις «ψευδή κατάθεση,» και οι λέξεις «παράνομη βεβαίωση ή είσπραξη δικαιωμάτων του Δημοσίου,», γ) στην περ. η) οι λέξεις «με αμετάκλητη απόφαση» διαγράφονται και το άρθρο 2, μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις, διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 2
Προσόντα Επαγγελματιών Οπλιτών
1. Οι Επαγγελματίες Οπλίτες πρέπει:
α) Να έχουν την ελληνική ιθαγένεια.
β) Να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας και να μην έχουν υπερβεί το 25ο έτος κατά το έτος κατάταξής τους στις Ένοπλες Δυνάμεις. Οι υπηρετούντες ως οπλίτες βραχείας ανακατάταξης (Ο.Β.Α.), να μην έχουν υπερβεί το 28ο έτος της ηλικίας κατά το έτος κατάταξής τους ως Επαγγελματίες Οπλίτες στις Ένοπλες Δυνάμεις.
γ) Να έχουν ανάστημα τουλάχιστον 1,60μ. οι άνδρες και 1,55μ. οι γυναίκες.
δ) Να έχουν γραμματικές γνώσεις, το επίπεδο των οποίων καθορίζεται κατά ειδικότητες με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και να μην είναι κατώτερες του κατόχου απολυτηρίου Γυμνασίου.
ε) Να είναι ικανοί κατηγορίας πρώτης (Ι/1) ή δεύτερης (Ι/2), σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για την εξέταση της σωματικής ικανότητας των στρατευσίμων.
στ) Να μην έχουν καταδικαστεί για κακούργημα και σε οποιαδήποτε ποινή για κλοπή, απάτη, υπεξαίρεση (κοινή ή στην υπηρεσία), εκβίαση, πλαστογραφία, ψευδή βεβαίωση, ψευδή κατάθεση, ψευδορκία, ψευδή ανώμοτη κατάθεση, δωροδοκία, παράνομη βεβαίωση ή είσπραξη δικαιωμάτων του Δημοσίου, καταπίεση, απιστία περί την υπηρεσία, ψευδή καταμήνυση, συκοφαντική δυσφήμιση, παράβαση καθήκοντος, ανυποταξία, λιποταξία, καθώς και για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής ή της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, λαθρεμπορίας, όπλων, πυρομαχικών και τυχερών παιχνιδιών.
ζ) Να μην έχουν παραπεμφθεί αμετάκλητα για κακούργημα ή οποιοδήποτε πλημμέλημα της περ. στ), έστω και αν το αδίκημα έχει παραγραφεί.
η) Να μην έχουν στερηθεί τα πολιτικά τους δικαιώματα.
θ) Να μην έχουν εκπέσει ή υποβιβασθεί του βαθμού τους οι εκπληρώσαντες τις νόμιμες στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.
ι) Να έχουν όσοι ήδη υπηρετούν θετική εισήγηση για κατάταξη από τον τελευταίο Διοικητή τους.
2. Δεν μπορούν να καταταγούν ως Επαγγελματίες Οπλίτες όσοι εκπλήρωσαν άοπλη θητεία ή εναλλακτική πολιτική – κοινωνική υπηρεσία, σύμφωνα με τις διατάξεις της στρατολογικής νομοθεσίας.
3. Δεν μπορούν να καταταγούν ως Επαγγελματίες Οπλίτες πρώην υπαξιωματικοί, που, ενώ υπηρετούσαν ως μόνιμοι ή εθελοντές, παραιτήθηκαν ή απολύθηκαν για οποιαδήποτε αιτία.
4. Τα παραπάνω απαιτούμενα προσόντα, με την επιφύλαξη της περ. β) της παρ. 1, πρέπει να συντρέχουν κατά τον χρόνο της προκήρυξης των θέσεων Επαγγελματιών Οπλιτών και κατά τον χρόνο της κατάταξής τους, τα δε κωλύματα συμμετοχής πρέπει να μην υπάρχουν κατά τον χρόνο της κατάταξής τους.».
Άρθρο 70
Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1, 3, 4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001
Στο άρθρο 8 του ν. 2936/2001 (Α’ 166), περί των βαθμών και προαγωγών των Επαγγελματιών Οπλιτών, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην παρ. 1, στα εδάφια πρώτο και δεύτερο, προστίθεται το αρκτικόλεξο «ΕΠ.ΟΠ.», β) στην παρ. 3, η λέξη «πέντε» αντικαθίσταται από τη λέξη και τον αριθμό «επτά (7)», γ) στην παρ. 4, γα) προστίθεται το αρκτικόλεξο «ΕΠ.ΟΠ.» και γβ) η λέξη και ο αριθμός «οκτώ (8)» αντικαθίστανται από τη λέξη και τον αριθμό «δέκα (10)», δ) στην παρ. 5, δα) προστίθεται το αρκτικόλεξο «ΕΠ.ΟΠ.» και δβ) η λέξη και ο αριθμός «οκτώ (8)» αντικαθίστανται από τη λέξη και τον αριθμό «δέκα (10)» και το άρθρο 8, μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις, διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 8
Βαθμοί – Προαγωγές
1. Οι Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.) μπορούν να προαχθούν στους βαθμούς του Δεκανέα, Λοχία, Επιλοχία και Αρχιλοχία και αντιστοίχων των άλλων Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι Αρχιλοχίες ΕΠ.ΟΠ. μπορούν να προαχθούν σε Ανθυπασπιστές μόνο για ανδραγαθία, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις.
2. Οι ΕΠ.ΟΠ. προάγονται στον βαθμό του Δεκανέα με τη συμπλήρωση ενός (1) έτους από την κατάταξή τους όσοι είχαν εκπληρώσει τις νόμιμες στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή υπηρετούσαν για την εκπλήρωση αυτών και δύο (2) ετών όσοι δεν είχαν καταταγεί προς εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων κατά την κατάταξή τους.
3. Οι Δεκανείς ΕΠ.ΟΠ. προάγονται στον βαθμό του Λοχία με τη συμπλήρωση επτά (7) ετών στον βαθμό του Δεκανέα.
4. Οι Λοχίες ΕΠ.ΟΠ. προάγονται στον βαθμό του Επιλοχία με τη συμπλήρωση δέκα (10) ετών στον βαθμό του Λοχία.
5. Οι Επιλοχίες ΕΠ.ΟΠ. προάγονται στον βαθμό του Αρχιλοχία με τη συμπλήρωση δέκα (10) ετών στον βαθμό του Επιλοχία.
6. Οι προαγωγές αυτές των ΕΠ.ΟΠ. γίνονται με απόφαση των Αρχηγών των οικείων Γενικών Επιτελείων, ύστερα από κρίση τους ως προακτέων από τα αρμόδια Συμβούλια Κρίσης.».
Άρθρο 71
Απόλυση Επαγγελματιών Οπλιτών – Τροποποίηση παρ. 1, αντικατάσταση παρ. 6, προσθήκη παρ. 7 στο άρθρο 13 ν. 2936/2001
Στο άρθρο 13 του ν. 2936/2001 (Α’ 166), περί της απόλυσης των Επαγγελματιών Οπλιτών, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην παρ. 1, αα) η περ. ε) αντικαθίσταται, αβ) στην περ. στ) προστίθενται οι λέξεις «και δεν ενταχθούν σε ειδική κατάσταση», β) η παρ. 6 αντικαθίσταται, δ) προστίθεται παρ. 7 και το άρθρο 13, μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις, διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 13
Απόλυση Επαγγελματιών Οπλιτών
1. Οι Επαγγελματίες Οπλίτες απολύονται στις παρακάτω περιπτώσεις:
α) Όταν λήξει η αρχικώς αναληφθείσα επταετής υποχρέωσή τους και εφόσον δεν υποβάλουν αίτηση μονιμοποίησης.
β) Αν καταδικασθούν αμετακλήτως σε κάθειρξη ή σε φυλάκιση για οποιοδήποτε κακούργημα ή αδίκημα εκ των αναφερομένων στη διάταξη της περ. στ) της παρ. 1 του άρθρου 2.
γ) Αν στερηθούν αμετακλήτως τα πολιτικά τους δικαιώματα.
δ) Αν κριθούν από τα αρμόδια Συμβούλια Κρίσεων ότι παρουσιάζουν ουσιώδεις ελλείψεις στα ουσιαστικά τους προσόντα ή υποπίπτουν σε σοβαρά παραπτώματα, ύστερα από πλήρη αιτιολογημένη έκθεση του Διοικητή τους, η οποία μπορεί να υποβληθεί αφού έχει ήδη διανυθεί τουλάχιστον ένα εξάμηνο της αρχικώς αναληφθείσας υποχρέωσής τους.
ε) Αν πριν από τη μονιμοποίησή τους, συμπληρώσουν, εντός χρονικού διαστήματος πέντε (5) ετών, δώδεκα (12) μήνες αθροιστικά ως νοσηλευόμενοι ή σε αναρρωτική άδεια.
στ) Αν κριθούν για λόγους υγείας ανίκανοι για την ενεργό υπηρεσία στις Ένοπλες Δυνάμεις και δεν ενταχθούν σε ειδική κατάσταση, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για την εξέταση της σωματικής ικανότητας των Μονίμων και Εθελοντών Υπαξιωματικών.
ζ) Όταν υποβάλουν αίτηση παραίτησης. Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί μετά τη συμπλήρωση τριετούς πραγματικής υπηρεσίας για όσους ΕΠ.ΟΠ. είχαν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή υπηρετούσαν στις Ένοπλες Δυνάμεις και τετραετούς για όσους δεν είχαν καταταγεί για την εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων κατά την κατάταξή τους ως ΕΠ.ΟΠ.. Η αίτηση παραίτησης γίνεται δεκτή το αργότερο εντός τριμήνου από την υποβολή της.
η) Όταν συμπληρώσουν τριάντα πέντε (35) έτη πραγματικής υπηρεσίας ή το εξηκοστό (60ό) έτος της ηλικίας τους.
2. Με τη συμπλήρωση πενταετούς πραγματικής υπηρεσίας όλοι οι Επαγγελματίες Οπλίτες κρίνονται από τα αρμόδια Συμβούλια Κρίσεων με βάση τη γενική απόδοσή τους στα ουσιαστικά τους προσόντα και την πειθαρχική τους συμπεριφορά. Εφόσον παρουσιάζουν ουσιώδεις ελλείψεις στα παραπάνω προσόντα ή έχουν υποπέσει σε σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα κρίνονται αποστρατευτέοι, λόγω της ακαταλληλότητας για την ενάσκηση των καθηκόντων τους και απολύονται.
3. Η απόλυση των Επαγγελματιών Οπλιτών γίνεται με απόφαση του Αρχηγού του οικείου Γενικού Επιτελείου. Ειδικά για την περ. η) της παρ. 1, η ανωτέρω απόφαση εκδίδεται εντός ενός (1) μηνός από τη συμπλήρωση της τριακονταπενταετούς πραγματικής υπηρεσίας ή του εξηκοστού (60ού) έτους της ηλικίας τους.
4. Οι Επαγγελματίες Οπλίτες όταν απολύονται από τις Ένοπλες Δυνάμεις ακολουθούν επιστρατευτικά τη στρατολογική κλάση στην οποία ανήκουν. Βαθμοί και ειδικότητες που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους ως Επαγγελματίες Οπλίτες διατηρούνται και κατά την εγγραφή τους στην εφεδρεία.
5. Ειδικώς τα θέματα της επιστρατευτικής παρακολούθησης των γυναικών Επαγγελματιών Οπλιτών που απολύονται ρυθμίζονται με διαταγές των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.
6. Οι ΕΠ.ΟΠ. :
α) Αν απολυθούν για τους λόγους που αναφέρονται στις περ. β), γ) και δ) της παρ. 1, υποχρεούνται να εκπληρώσουν όλες τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, εφόσον πριν από την κατάταξή τους ως ΕΠ.ΟΠ. δεν είχαν καταταγεί στις Ένοπλες Δυνάμεις προς εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων και δεν έχουν συμπληρώσει τετραετή πραγματική υπηρεσία ως ΕΠ.ΟΠ. Αν είχαν εκπληρώσει μέρος των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων, υποχρεούνται να εκπληρώσουν το υπόλοιπο, εκτός αν έχουν συμπληρώσει τετραετή πραγματική υπηρεσία ως ΕΠ.ΟΠ..
β) Αν απολυθούν για τους λόγους που αναφέρονται στις περ. α) και ζ) της παρ. 1, δεν υποχρεούνται σε εκπλήρωση στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης.
γ) Αν απολυθούν για τους λόγους που αναφέρονται στην περ. ε) και κριθούν ικανοί οποιασδήποτε κατηγορίας, ή για τους λόγους που αναφέρονται στην περ. στ) της παρ. 1, και κριθούν ικανοί κατηγορίας τρίτης (Ι/3) ή τέταρτης (Ι/4), σύμφωνα με την παρ. 7, υποχρεούνται να εκπληρώσουν όλες τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, εφόσον πριν από την κατάταξή τους ως ΕΠ.ΟΠ. δεν είχαν καταταγεί στις Ένοπλες Δυνάμεις προς εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων και δεν έχουν συμπληρώσει τετραετή πραγματική υπηρεσία ως ΕΠ.ΟΠ. Σε περίπτωση που είχαν εκπληρώσει μέρος των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων, υποχρεούνται να εκπληρώσουν το υπόλοιπο, εκτός αν έχουν συμπληρώσει τετραετή πραγματική υπηρεσία ως ΕΠ.ΟΠ..
7. Για τους άρρενες που απολύονται για λόγους υγείας σύμφωνα με τις περ. ε) και στ) της παρ. 1, η υγειονομική επιτροπή γνωματεύει και για την κρίση της σωματικής τους ικανότητας ως στρατευσίμων, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.».
Άρθρο 72
Δελτία ταυτότητας στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 1 και άρθρου 4 ν.δ. 127/1969
1. Στην παρ. 1 του άρθρου 1 του ν.δ. 127/1969 (Α’ 29), περί της υποχρέωσης εφοδιασμού με δελτίο ταυτότητας, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο πρώτο εδάφιο, οι λέξεις «το οποίο εκδίδεται ατελώς,» διαγράφονται, β) το δεύτερο εδάφιο αντικαθίσταται, και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Έλληνες πολίτες που κατοικούν ή διαμένουν προσωρινά στην Ελλάδα και έχουν συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας τους υποχρεούνται να εφοδιασθούν με δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, κατά τις διατάξεις του παρόντος νομοθετικού διατάγματος. Το στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και το πυροσβεστικό προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος εφοδιάζεται και με ειδικά δελτία ταυτότητας, που χορηγούνται από την υπηρεσία τους αποκλειστικά για υπηρεσιακή χρήση, ενώ οι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος, το αστυνομικό προσωπικό, οι συνοριακοί φύλακες, οι ειδικοί φρουροί, που τελούν στην ενέργεια ή σε πολεμική ή μόνιμη διαθεσιμότητα εφοδιάζονται μόνο με ειδικά δελτία ταυτότητας που χορηγούνται από την Υπηρεσία τους.».
2. Οι κατατασσόμενοι στις Ένοπλες Δυνάμεις και στο Πυροσβεστικό Σώμα δεν παραδίδουν στις αρχές κατάταξής τους το δελτίο ταυτότητάς τους και εξακολουθούν να εφοδιάζονται με υπηρεσιακό δελτίο ταυτότητας αποκλειστικά για υπηρεσιακή χρήση. Τα δελτία αστυνομικής ταυτότητας που έχουν παραδοθεί από τους κατατασσόμενους του πρώτου εδαφίου επιστρέφονται σε αυτούς από την υπηρεσία των Ενόπλων Δυνάμεων ή του Πυροσβεστικού Σώματος που τα τηρεί, εφόσον δεν έχουν διαβιβαστεί στις αστυνομικές αρχές έκδοσής τους για καταστροφή. Τα δελτία αστυνομικής ταυτότητας που έχουν παραδοθεί από οπλίτες που υπηρετούν τη στρατεύσιμη στρατιωτική τους υποχρέωση κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, επιστρέφονται σε αυτούς από την υπηρεσία των Ενόπλων Δυνάμεων που τα τηρεί.
Άρθρο 73
Διάρκεια θητείας διοικητικών συμβουλίων Μετοχικών Ταμείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 1 ν.δ. 2554/1953, παρ. 2 άρθρου 5 π.δ. 21/1932 και παρ. 6 άρθρου 2 α.ν. 1988/1939
1. Στην παρ. 2 του άρθρου 1 του ν.δ. 2554/1953 (Α’ 230), περί του διοικητικού συμβουλίου του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, η λέξη και ο αριθμός «τριών (3)» αντικαθίστανται από τη λέξη και τον αριθμό «δύο (2)» και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:
«2. Ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και οι αναπληρωτές τους, διορίζονται από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, με θητεία δύο (2) ετών.».
2. Στην παρ. 2 του άρθρου 5 του π.δ. 21/1932 (Α’ 387), περί του διορισμού μελών διοικητικού συμβουλίου του Μετοχικού Ταμείου Πολεμικού Ναυτικού, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο πρώτο εδάφιο, αα) η λέξη «τριετής» αντικαθίσταται από τη λέξη «διετής», αβ) η λέξη «τριετίαν» αντικαθίσταται από τις λέξεις και τον αριθμό «δύο (2) έτη», β) στο δεύτερο εδάφιο, οι λέξεις «δια Β.Δ. κατόπιν προτάσεως του Υπουργού των Ναυτικών» διαγράφονται, γ) στο τρίτο εδάφιο η λέξη «τριετίαν» αντικαθίσταται από τη λέξη «διετία» και η παρ. 2, κατόπιν μεταφοράς στη δημοτική, διαμορφώνεται ως εξής:
«2. Η θητεία του Προέδρου και όλων των μελών είναι διετής με δυνατότητα ανανέωσης για ακόμη δύο (2) έτη υπό τους ίδιους όρους. Η θητεία αυτή διακόπτεται λόγω παραίτησης, μόνιμου κωλύματος, σοβαρών λόγων υγείας ή ακαταλληλότητας, απομάκρυνσης με οποιονδήποτε τρόπο από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, συνεχούς υπηρεσιακού κωλύματος ή μετάθεσης. Σε περίπτωση διακοπής της θητείας τακτικών ή αναπληρωματικών μελών από τους εν εφεδρεία αξιωματικούς, δύναται να ορίζονται οι αντικαταστάτες αυτών, από τα αρχικά προταθέντα από το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο για τη διετία. Η θητεία του Προέδρου διακόπτεται λόγω ακαταλληλότητάς του με σύμφωνη γνώμη του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου.».
3. Στην παρ. 6 του άρθρου 2 του α.ν. 1988/1939 (Α’ 414), περί της διοίκησης και της εκπροσώπησης του Μετοχικού Ταμείου Αεροπορίας, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο πρώτο εδάφιο, η λέξη «τριετίαν» αντικαθίσταται από τη λέξη «διετία», β) στο έβδομο εδάφιο, η λέξη «τριετή» αντικαθίσταται από τη λέξη «διετή» και η παρ. 6, κατόπιν μεταφοράς στη δημοτική και νομοτεχνικών βελτιώσεων, διαμορφώνεται ως εξής:
«6. Ο Πρόεδρος και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, τα οποία προέρχονται από μετόχους ή μερισματούχους, διορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, μετά από πρόταση του Ανώτατου Αεροπορικού Συμβουλίου για μία διετία, η οποία δύναται να παραταθεί ή να ανανεωθεί. Σε περίπτωση αποχώρησης, εξόδου και γενικά κένωσης της θέσης του Προέδρου ή μέλους του διοικητικού συμβουλίου πριν τη λήξη της θητείας του, η θέση του πληρώνεται με τον διορισμό αντικαταστάτη με τη διαδικασία του πρώτου εδαφίου, για το υπόλοιπο της θητείας αυτού που εξήλθε. Η θητεία αυτή διακόπτεται λόγω παραίτησης, εξόδου του μετόχου από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, μόνιμου κωλύματος, συνεχούς υπηρεσιακού κωλύματος, σοβαρών λόγων υγείας ή ακαταλληλότητας, μετά από αιτιολογημένη απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας. Οι εξερχόμενοι από το διοικητικό συμβούλιο λόγω λήξης της θητείας τους, δύνανται να διορισθούν εκ νέου. Ως Διευθυντής τοποθετείται ανώτατος ή ανώτερος εν ενεργεία αξιωματικός Οικονομικού της Πολεμικής Αεροπορίας. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει διαθέσιμος εν ενεργεία αξιωματικός του προηγούμενου εδαφίου, διορίζεται κατάλληλος από τους μερισματούχους του Ταμείου εν αποστρατεία αξιωματικός Οικονομικού. Ο διορισμός πραγματοποιείται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, μετά από πρόταση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου και σύμφωνη γνώμη του Ανώτατου Αεροπορικού Συμβουλίου για διετή θητεία, η οποία δύναται να παραταθεί ή να ανανεωθεί, χωρίς δυνατότητα διακοπής, πλην των λόγων που αναφέρονται στο τρίτο εδάφιο.».
Άρθρο 65 και απαλλαγές.
Η 8ωρη απαλλαγή σε καμία περίπτωση δεν ισοδυναμεί με τις 16 ή 24 ώρες επιπλέον εργασίας. Έχουμε 2025 και τα παιδιά έχουν γυρίσει την πλάτη σε αυτό το επάγγελμα με αυτά τα τραγελαφικά που γίνονται.
Ένας χρήστης έγραψε να μπαίνουμε 13.00 όπως γίνεται στην Κύπρο. Αν το κάνετε αυτό κύριε υπουργέ οι στρατηγοί σας θα πουν ότι η υπηρεσία δεν είναι πλέον 24ωρη και άρα το προσωπικό δεν δικαιούται απαλλαγές.. αυτή η κουτοπονηριά βρίσκεται μέσα στα υψηλά κλιμάκια της ιεραρχίας.
Οπότε αν είναι να νομοθετειτε δώστε καθαρές λύσεις, ορίστε ξεκάθαρα το χρόνο εργασίας και αποζημιωστε κατάλληλα τις υπερωρίες
Μετά τους ΕΠΟΠ ακολουθούν οι ΑΣΣΥ που θα φτάνουν μέχρι ανθυπασπιστές. Οπότε λογικά θα πάμε σε αμερικανιά λοχίας Α λοχίας Β κλπ.Με τους μισθούς τι θα γίνει, εκεί είναι το θέμα
Η Γραμματεία θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., ως θεσμικός εκπρόσωπος των Μονίμων Υπαξιωματικών προέλευσης ΕΠ.ΟΠ, εξετάζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», εκφράζει την έντονη διαφωνία της στις τροποποιήσεις που επιφέρει το άρθρο 70 «Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1,3,4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001». Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών.
Παρακάτω σας παραθέτουμε την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ για την βαθμολογική εξέλιξη των Επαγγελματιών Οπλιτών.
https://pomens.gr/enimerosi/epistoles/2637-protasi-rythmisis-vathmologikis-ekseliksis-epaggelmation-opliton-ep-op
Η Γραμματεία θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., ως θεσμικός εκπρόσωπος των Μονίμων Υπαξιωματικών προέλευσης ΕΠ.ΟΠ, εξετάζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», εκφράζει την έντονη διαφωνία της στις τροποποιήσεις που επιφέρει το άρθρο 70 «Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1,3,4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001». Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών.
Παρακάτω σας παραθέτουμε την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ για την βαθμολογική εξέλιξη των Επαγγελματιών Οπλιτών.
https://pomens.gr/enimerosi/epistoles/2637-protasi-rythmisis-vathmologikis-ekseliksis-epaggelmation-opliton-ep-op
Η Γραμματεία θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., ως θεσμικός εκπρόσωπος των Μονίμων Υπαξιωματικών προέλευσης ΕΠ.ΟΠ, εξετάζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», εκφράζει την έντονη διαφωνία της στις τροποποιήσεις που επιφέρει το άρθρο 70 «Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1,3,4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001». Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών.
Παρακάτω σας παραθέτουμε την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ για την βαθμολογική εξέλιξη των Επαγγελματιών Οπλιτών.
https://pomens.gr/enimerosi/epistoles/2637-protasi-rythmisis-vathmologikis-ekseliksis-epaggelmation-opliton-ep-op
Η Γραμματεία θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., ως θεσμικός εκπρόσωπος των Μονίμων Υπαξιωματικών προέλευσης ΕΠ.ΟΠ, εξετάζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», εκφράζει την έντονη διαφωνία της στις τροποποιήσεις που επιφέρει το άρθρο 70 «Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1,3,4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001». Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών.
Παρακάτω σας παραθέτουμε την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ για την βαθμολογική εξέλιξη των Επαγγελματιών Οπλιτών.
https://pomens.gr/enimerosi/epistoles/2637-protasi-rythmisis-vathmologikis-ekseliksis-epaggelmation-opliton-ep-op
Η Γραμματεία θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., ως θεσμικός εκπρόσωπος των Μονίμων Υπαξιωματικών προέλευσης ΕΠ.ΟΠ, εξετάζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», εκφράζει την έντονη διαφωνία της στις τροποποιήσεις που επιφέρει το άρθρο 70 «Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1,3,4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001». Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών.
Παρακάτω σας παραθέτουμε την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ για την βαθμολογική εξέλιξη των Επαγγελματιών Οπλιτών.
https://pomens.gr/enimerosi/epistoles/2637-protasi-rythmisis-vathmologikis-ekseliksis-epaggelmation-opliton-ep-op
Σχετικά με το Άρθρο 65: Καθιέρωση δικαιώματος απαλλαγής των στρατιωτικών από την εργασία λόγω εκτέλεσης εικοσιτετράωρης υπηρεσίας διανυκτέρευσης.
Πέραν των 24ωρων υπηρεσιών που υφίστανται, υπάρχουν και άλλα είδη που δεν αναφέρονται στο παρόν σχέδιο νόμου, όπως το καθεστώς βαρδιών για τους στρατιωτικούς όπου προβλέπεται η λειτουργία 24/7 διάφορων επιστασιών. Οι βάρδιες αποτελούνται απο συγκεκριμένο αριθμό στρατιωτικων, και ενίοτε και πολιτικό προσωπικό, όπου υπαρχει συγκεκριμένος αριθμός στελεχών για τις βάρδιες αυτές, συνήθως λόγω εξειδίκευσης των υπηρεσιών που παρέχονται από τις βάρδιες αυτές.
Για την Υπηρεσία, υπάρχει διάκριση σε 24ωρες υπηρεσίες και βάρδιες, δηλαδή δεν είναι σαφές για την Υπηρεσία αν οι βάρδιες είναι 24ωρες υπηρεσίες ή οχι, και η ερμηνεία της διάκρισης ή οχι, έγκειται στην κρίση του εκάστοτε προϊσταμένου κλιμακίου για το καθεστώς απαλλαγής. Επιπρόσθετα, οι βάρδιες μπορούν να υπερβαίνουν τις 24 ώρες.
Δεδομένου πως το καθεστώς βαρδιών αφορά ειδικά εξειδικευμένο προσωπικό, σε πολύ μικρό ποσοστό σε σχέση με το σύνολο, όπου δε δύναται στη παρούσα να εφαρμόζονται οριζόντια οι χρόνοι απασχόλησης και αδειών σε σχέση με το λοιπό προσωπικό, λόγω ιδιαιτερότητας της φυσης των 24/7 βαρδιών.
Βάσει των παραπάνω, παρακαλώ για μέριμνα νομοθέτη ώστε να υπάρχει:
α) διεκρίνιση σχετικά με το αν οι εικοσιτετράωρες υπηρεσίες διανυκτέρευσης, εμπεριέχουν τις 24ωρες βάρδιες στελεχών
β) πρόβλεψη για το αν η στελέχωση 24/7 ειναι με 24ωρες βάρδιες ή οχι
γ) δυνατότητα αναπλήρωσης υπηρεσιακού χρόνου απασχόλησης λόγω βαρδιών, με επιπλέον ειδικές άδειες.
παρα πολυ μεγαλη αδικια το θεμα των προαγωγων των επαγγελματιων οπλιτων αντι να τους αναβαθμιστε εστω και με εναν βαθμο αποτελειωνεται τον θεσμο με τα παραπανω χρονια σε καθε βαθμο και ηθικα και οικονομικα
Η Γραμματεία θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., ως θεσμικός εκπρόσωπος των Μονίμων Υπαξιωματικών προέλευσης ΕΠ.ΟΠ, εξετάζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», εκφράζει την έντονη διαφωνία της στις τροποποιήσεις που επιφέρει το άρθρο 70 «Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1,3,4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001». Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών.
Παρακάτω σας παραθέτουμε την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ για την βαθμολογική εξέλιξη των Επαγγελματιών Οπλιτών.
https://pomens.gr/…/2637-protasi-rythmisis…
Καλημερα σας,το Υγειονομικό Επιστημονικό Προσωπικο προελεύσεως ΕΜΘ-ΕΠΟΠ όπως είναι οι Λογοθεραπευτές,οι Κοινωνικοί λειτουργοί,οι Φυσιοθεραπευτές κτλ υφίστανται μια σοβαρή και χρόνια αδικία,δεν αναγνωρίζονται τα ακαδημαϊκά τους προσοντα-τα στελέχη αυτά είναι πτυχιούχοι Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και το πτυχίο ήταν υποχρεωτικό,ελάχιστο τυπικό προσόν, στην προκυρηξη τους-και έχουν εξομοιωθεί βαθμολογικά με στελέχη που κατέχουν ειδικότητες λυκείου..παρακαλώ πολύ διορθώστε αυτή τη σοβαρή αδικία και βελτιωστε τη βαθμολογική τους εξέλιξη ώστε αυτή να ανταποκρίνεται τουλάχιστον στοιχειωδώς στην επιστημονική τους ιδιότητα..για το Υγειονομικό Επιστημονικό Προσωπικό προελευσεως ΕΜΘ προτείνεται η απονομή τουλάχιστον ενός επιπλέον βαθμού με τη βαθμολογική εξέλιξη τους να διαμορφώνεται ως εξής:στα 25 έτη πραγματικής υπηρεσίας να τους απονέμεται ο βαθμός του Ανθυπολοχαγού και αντιστοίχων,στα 29 ο βαθμός του Υπολοχαγού και στα 34 ο βαθμός του Λοχαγού,με αποστρατευτικο αυτόν του Ταγματάρχη,σας ευχαριστώ
εκφράζω την έντονη διαφωνία της στις τροποποιήσεις που επιφέρει το άρθρο 70 «Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1,3,4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001». Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών και παράλληλα δημιουργεί αίσθημα απαξίωσης στο θεσμό μας.Μεγαλη απογοήτευση ξανά και ξανά αφού αντί να δοθεί ένας τουλάχιστον βαθμός όπως με τους ΕΜΘ έρχεται αυτή η πρόταση που μόνο εκνευρισμό και λύπη μας δημιουργεί μαζί με τα τόσα άλλα θέματα που έχουν μαζευτεί όπως 24ωρες υπηρεσίες και ρεπό νυχτερινή αποζημίωση! Δυστυχώς αντί να λύνονται κρίσιμα προβλήματα δημιουργούνται συνεχώς καινούργια!
Άμεση τροποποίηση του άρθρου για τις απαλλαγές. Δεν νοείται να κάνεις 24ωρη υπηρεσία και να αμοιβεσαι μόνο για 5 ώρες και να παίρνεις 1 απαλλαγή. Θεσμοθέτηση 2 απαλλαγών σε περίπτωση 24ωρης υπηρεσίας καθημερινή, ενώ σε Σαββατοκύριακα και επίσημες αργίες χορήγηση 3 απαλλαγών. Φτάνει πια με τον εργασιακό μεσαίωνα, να εφαρμοστεί καθολικά το 40ωρο. Είμαστε άνθρωποι και όχι ρομπότ. Εφαρμογή άμεσα, όπως ορθώς γίνεται στην Ελληνική Αστυνομία.
Το άρθρο 70 θα ήταν προς την σωστή κατεύθυνση, μόνο εάν η τροποποίηση της βαθμολογικής εξέλιξης, δεν επηρέαζε την μισθολογική εξέλιξη των εν λόγω στελεχών.
Άμεση τροποποίηση του μισθολογίου και αποδέσμευση του βαθμολογικού και του μισθολογικού, με ανάλογη αναγνώριση των ακαδημαϊκών σπουδών, τα οποία έχουν συνάφεια με τις ΕΔ. Μόνο έτσι θα γίνουν ελκυστικές οι ΕΔ.
Είναι πολύ μεγάλη αδικία η πρόταση σχετικά με την βαθμολογική εξέλιξη των επ.οπ. ένας θεσμός που προσφέρει τα τελευταία 23 έτη αντί να τον καλυτερευσεται των κάνετε χειρότερο. Είναι ο θεσμος που ειχε ενα βαθμο διαφορα με τους εμθ και ενώ είμαστε μη παραγωγικής σχολής και οι 2 θεσμοι καταλήξαμε να εχουμε 4 βαθμούς διαφορά. αδικία. Καλυτερευσεται τον Θεσμό βελτιώστε την εξέλιξη…
Η διάταξη για επιπλέον δύο χρόνια που αφορά στις προαγωγές των ΕΠΟΠ στο άρθρο 70 ΕΊΝΑΙ ΑΠΑΡΆΔΕΚΤΗ. Θα ψάχνεται προσωπικό και δεν θα έρχεται κανείς. ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΠΙΣΩ
Η Γραμματεία θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., ως θεσμικός εκπρόσωπος των Μονίμων Υπαξιωματικών προέλευσης ΕΠ.ΟΠ, εξετάζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», εκφράζει την έντονη διαφωνία της στις τροποποιήσεις που επιφέρει το άρθρο 70 «Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1,3,4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001». Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών.
Παρακάτω σας παραθέτουμε την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ για την βαθμολογική εξέλιξη των Επαγγελματιών Οπλιτών.
https://pomens.gr/enimerosi/epistoles/2637-protasi-rythmisis-vathmologikis-ekseliksis-epaggelmation-opliton-ep-op
Η Γραμματεία θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., ως θεσμικός εκπρόσωπος των Μονίμων Υπαξιωματικών προέλευσης ΕΠ.ΟΠ, εξετάζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», εκφράζει την έντονη διαφωνία της στις τροποποιήσεις που επιφέρει το άρθρο 70 «Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1,3,4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001». Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών.
Παρακάτω σας παραθέτουμε την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ για την βαθμολογική εξέλιξη των Επαγγελματιών Οπλιτών.
https://pomens.gr/enimerosi/epistoles/2637-protasi-rythmisis-vathmologikis-ekseliksis-epaggelmation-opliton-ep-op
κ.κ Υπουργέ κ.κ Υφυπουργε κ.κ Αρχηγοί των Επιτελείων των ενόπλων δυνάμεων κ.κ. βουλευτές κ.κ. συμβουλοι της πολιτικής ηγεσιας.. Σας παρακαλούμε πολύ σκυψτε πραγματικά μπείτε αν μπορείτε εσείς στη θέση μας φορεστε αν θέλετε τα παπούτσια μας για να μπορεσετε να καταλάβετε τι προσπαθείτε να κάνετε,σε αυτόν τον πολύπαθο θεσμό που πέρασε και περνάει δύσκολα οικονομικά όπου και αν του ζητήθηκε ήταν εκεί στη πρώτη γραμμή, άντεξε στην τόσο ψυχθοφορα αβεβαιότητα εκείνη και οι οικογένειές τους, φεύγεις στα 50 δεν φεύγεις αλλά κάποιοι άντεξαν και έδειξαν ότι όλα δεν είναι χρήματα υπάρχουν αξίες και ιδέες για την χώρα και το στρατευμα.. Μας κοπικανε αρκετά χρήματα εδώ και 15 χρόνια πάγωμα αυξήσεων τα θυμάστε… Δεν ξέραμε τι μας ξημερώνει πηγαίνοντας κάθε ένας συνάδελφος και κάθε μία συναδελφος στην υπηρεσία δεν ξέραμε αν μας μας πουν πλέον δεν ανήκετε εδω.. Με αυτό το νοσχεδιο που είμαι βέβαιος ότι θα το αποσύρετε γιατί πραγματικά θέλετε ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα για όλους τους πολίτες και έχετε ειδικά αν μου επιτρέπετε μια ευαισθησία στις ένοπλες δυνάμεις δεν θα τιμωρήστε και δεν θα εγκλωβισετε όσοι έμειναν ακλόνητοι στη θέση τους..Με αυτό το νοσχεδιο πυροβολείτε τα χέρια και τα πόδια των νέων ανθρώπων τα ελληνόπουλα που θέλουν να καταταγούν στις ένοπλες δυνάμεις αλλά δεν θα επιλέξουν να μπουν στην μεγάλη οικογένεια του στρατευματος και θα ρωτάνε γιατι να μπω..
Η Γραμματεία θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., ως θεσμικός εκπρόσωπος των Μονίμων Υπαξιωματικών προέλευσης ΕΠ.ΟΠ, εξετάζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», εκφράζει την έντονη διαφωνία της στις τροποποιήσεις που επιφέρει το άρθρο 70 «Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1,3,4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001». Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών.
Παρακάτω σας παραθέτουμε την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ για την βαθμολογική εξέλιξη των Επαγγελματιών Οπλιτών.https://pomens.gr/enimerosi/epistoles/2637-protasi-rythmisis-vathmologikis-ekseliksis-epaggelmation-opliton-ep-op
Κύριε υπουργέ και κύριοι αρχηγοί θα πρέπει προφανώς να σας υπενθυμίσω ή να σας γνωστοποιήσω κάποια ουσιώδη θέματα για το θεσμό των ΕΠ.ΟΠ.Ο λόγος που πολλοί από εμάς επιλέξαμε το συγκεκριμένο θεσμό παρόλο που ξέραμε τη βαθμολογική μας εξέλιξη ήταν διότι η μισθολογική μας εξέλιξη δεν είχε καμία μα καμία σχέση με το βαθμό που φέραμε.Πρακτικά αυτό σήμαινε ότι θα φτάναμε βάσει της προκήρυξης μας να αμοιβόμαστε με τα 2/3 του βασικού μισθού του αντισυνταγματάρχη.Παραμερίσαμε λοιπόν την πικρία για την βαθμολογική μας εξέλιξη μόνο και μόνο λόγω των αξιοπρεπών απολαβών.Με το μισθολόγιο του 2017 όμως αυτό άλλαξε και βιαίως συνδέθηκε ο μισθός με το βαθμό με αποτέλεσμα οι μόνοι αδικημένοι να είμαστε εμείς και όχι οι ευέλπιδες ή οι απόφοιτοι της ΣΜΥ.Και έρχεστε τώρα να μας υποβαθμίσετε ακόμα περισσότερο με την παραμονή μας στον ίδιο βαθμό για περισσότερα χρόνια άρα και τη μισθολογική μας στασιμότητα.Πιστέψτε με ότι κανέναν από εμάς δεν τον ενδιαφέρουν οι βαθμοί και τα γαλόνια ΑΛΛΑ όταν ο βαθμός είναι άμεσα συνυφασμένος με το μισθό μας μας ενδιαφέρει διότι τίθεται θέμα επιβίωσης.Κύριε υπουργε επανειλημμένως από την ανάληψη των καθηκόντων σας έχετε παραδεχτεί ότι είμαστε κακοπληρωμένοι και πρέπει να αυξηθούν οι απολαβές μας και έρχεστε τώρα με αυτό το άρθρο και μας εξαθλιώνετε ακόμα περισσότερο οικονομικά και ηθικά.Δεν θέλω ούτε να σας πω το τι προσφέρει ο θεσμός μας στο στράτευμα ούτε για το πόσο αξιόλογα στελέχη έχουν ενταχθεί στο θεσμό από το 2001 ελπίζοντας ότι τουλάχιστον αυτό το αναγνωρίζετε.
Το δεύτερο θέμα είναι το θέμα των απαλλαγών μετά από 24 ωρη υπηρεσία.Κύριε υπουργέ η ερώτηση μου είναι απλή.Οι αστυνομικοί δεν εκτελούν 24 ωρες υπηρεσίες αλλά κάνουν 8 ωρες βάρδιες.Όταν εκτελούν λοιπόν 8 ωρη νυχτερινή υπηρεσία,ήτοι από τις 22:00 μέχρι τις 06:00 δικαιούνται 2 ημέρες ρεπό ή απαλλαγών όπως ονομάζονται στο στρατό συν αποζημίωση και για τις 8 ώρες που εργάστηκαν νύχτα.Εμείς εκτελούμε 24 ώρες υπηρεσία και δικαιούμαστε μόνο ένα ρεπό την επόμενη της υπηρεσίας.Σας φαίνεται αυτό λογικό,ηθικό και δίκαιο?Και πληρωνόμαστε από τις 24 ώρες μόνο τις 5?Πού είναι το κράτος δικαίου?Εσείς ως πολιτικός μας προιστάμενος είστε ικανοποιημένος με αυτό?Το γνωρίζετε οτι ένας στρατιωτικός όταν έχει υπηρεσία καθημερινή θα προσέλθει στην εγασία του στις 07:00 θα εκτελέσει τα καθήκοντα της ειδικότητας του και πολλά περισσότερα και με το πέρας του ωραρίου θα ξεκινήσει η υπήρεσία του και θα σχολάσει την επόμενη μέρα στις 07:00?Ενώ ένας αστυνομικός θα προσέλθει ξεκούραστος για την νυχτερινή 8 ωρη υπηρεσία του?Είμαστε ΑΝΘΡΩΠΟΙ κύριε υποργοί και κύριοι αρχηγοί.Φερθείτε μας λοιπόν ανθρώπινα και όχι απάνθρωπα.
Ο λόγος που επιλέξαμε να δουλέψουμε στον Στράτο ήταν το συνταξιοδοτικό. Ήταν πιο ελκυστικό από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα . Τώρα με τον νομό που ψηφίσατε, χωρίς να υπολογίσετε την γνώμη του προσωπικού, δώσατε έναν παραπάνω λόγο στα στελέχη να θέλουνε να φύγουν από την υπηρεσία. Για την αποκατάσταση του άδικου αυτού νόμου καλό θα είναι να αναγνωρίσετε τα πτυχία των ατόμων που είναι κάτοχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και να εξελίσσονται ταχύτερα με τουλάχιστον έναν ή δύο επιπλέον βαθμούς. Επίσης δίκαιο είναι να απασχολούνται και στο αντικείμενο των σπουδών τους μετά από τα 12 έτη στην ειδικότητα που τους ορίστηκε κατά την είσοδο τους. Προτείνω οι μετατάξεις στον στρατό να έχουν μεγαλύτερό εύρος ειδικοτήτων και μεγαλύτερό αριθμό μετατασομενων.
Η Γραμματεία θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., ως θεσμικός εκπρόσωπος των Μονίμων Υπαξιωματικών προέλευσης ΕΠ.ΟΠ, εξετάζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», εκφράζει την έντονη διαφωνία της στις τροποποιήσεις που επιφέρει το άρθρο 70 «Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1,3,4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001». Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών.
Παρακάτω σας παραθέτουμε την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ για την βαθμολογική εξέλιξη των Επαγγελματιών Οπλιτών.
https://pomens.gr/enimerosi/epistoles/2637-protasi-rythmisis-vathmologikis-ekseliksis-epaggelmation-opliton-ep-op
Προτείνω διαφορετική βαθμολογική εξέλιξη των ΕΠ.ΟΠ , που είναι κάτοχοι Πτυχίου Ανώτατης Εκπαίδευσης, από εκείνους που δεν κατέχουν ανώτατο Πτυχίο. Εναλλακτικά, αναγνώριση των ετών που απαιτήθηκαν για απόκτηση του Πτυχίου και αλλαγή του χρονοεπιδοματος. Με αυτόν τον τρόπο ο θεσμός των ΕΠ.ΟΠ , θα είναι θελκτικος και από Πτυχιούχους Ανώτατης Εκπαίδευσης ενώ η Υπηρεσία θα αποδείξει ότι σέβεται τις γνώσεις, τις αποζητά και τις επιβραβεύει. Εάν δεν είναι εφικτή ούτε η αλλαγή του χρονοεπιδοματος, τουλάχιστον, μετά τα 10 χρόνια, να είναι εφικτή η αλλαγή ειδικότητας και να δίνεται η δυνατότητα στους Πτυχιούχους να ασκούν το επάγγελμα που έχουν σπουδάσει. Πότε θα ήταν περισσότερο κερδισμένος ο Στρατός από μένα, ως ΕΠ.ΟΠ ,όταν του παρέχω τις υπηρεσίες του χωρίς πτυχίο βοηθού Νοσηλευτή ή εάν με χρησιμοποιήσει ως Πτυχιούχο Φυσικοθεραπευτή Ανώτατης εκπαίδευση; Θα έχει υπηρεσίες Ανώτατης εκπαίδευσης ενώ πληρώνει κατώτερης!
Εκφράζω την έντονη διαφωνία μου στις τροποποιήσεις που επιφέρει το άρθρο 70 «Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1,3,4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001». Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών και θέτει τον θεσμό κάθε άλλο παρά ελκυστικό για κατάταξη στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας.
Καλησπέρα σας,το Υγειονομικό Επιστημονικό Προσωπικο προελεύσεως ΕΜΘ-ΕΠΟΠ όπως είναι οι Λογοθεραπευτές,οι Κοινωνικοί λειτουργοί,οι Φυσιοθεραπευτές κτλ υφίστανται μια σοβαρή και χρόνια αδικία,δεν αναγνωρίζονται τα ακαδημαϊκά τους προσοντα-τα στελέχη αυτά είναι πτυχιούχοι Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και το πτυχίο ήταν υποχρεωτικό,ελάχιστο τυπικό προσόν, στην προκυρηξη τους-και έχουν εξομοιωθεί βαθμολογικά με στελέχη που κατέχουν ειδικότητες λυκείου..παρακαλώ πολύ διορθώστε αυτή τη σοβαρή αδικία και βελτιωστε τη βαθμολογική τους εξέλιξη ώστε αυτή να ανταποκρίνεται τουλάχιστον στοιχειωδώς στην επιστημονική τους ιδιότητα..για το Υγειονομικό Επιστημονικό Προσωπικό προελευσεως ΕΜΘ προτείνεται η απονομή τουλάχιστον ενός επιπλέον βαθμού με τη βαθμολογική εξέλιξη τους να διαμορφώνεται ως εξής:στα 25 έτη πραγματικής υπηρεσίας να τους απονέμεται ο βαθμός του Ανθυπολοχαγού και αντιστοίχων,στα 29 ο βαθμός του Υπολοχαγού και στα 34 ο βαθμός του Λοχαγού,με αποστρατευτικο αυτόν του Ταγματάρχη,σας ευχαριστώ
Στο αρθρο 70 προτεινονται αλλαγές που προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών. Ενας θεσμος ο οποιος ηδη δεν φαινεται ελκυστικος λογω σταδιοδρομιας, επαγγελματικης εξελιξης αλλα και γενικοτερα σχεσης καθηκοντων -οικονομικων απολαβων. Πλεον δεν θα υπαρχουν κινητρα για τους ηδη υπηρετουντες καθως στην δευτερη προαγωγη τους θα τιμωρουνται και φυσικα δυσκολα καποιος νεος θα θελει να υπηρετησει για να κατσει δεκαετια σε ολους τους χαμηλοτερους βαθμους. Δωστε επιτελους κινητρα στο προσωπικο να εξελιχθει, αναγνωριστε τα ακαδημαϊκα τους προσοντα οπως ηδη ισχυει στους Υπαξ ΑΣΣΥ με την απονομη επιπλεον βαθμου. Δωστε στον θεσμο που επι 20+ χρονια προσφερει στις ενοπλες δυναμεις τον βαθμου του Ανθυπασπιστου σε ολους γιατι το αξιζουν και να αποστρατευθουν τιμητικα Ανθυπολοχαγοι.
Κυριε Υπουργε το προσωπικο που ολοι σας υποστηριζετε οτι ειναι πολαπλλασιαστης ισχυος, χρειαζεται κινητρα και χρηματα για να ζησει τις οικογενειες του στις δυσκολες πλεον κοινωνικο_οικονομικες συνθηκες, το επαγγελμα του στρατιωτικου ειναι δυσκολο και ιδιαιτερο σε εκτελεση. Το αρθρο 70 δυσκολευει την ζωη ,την εξελιξη των στελεχων και φυσικα θεωρειται αντικινητρο αποδοσης αλλα και ελκυστικοτητος του θεσμου
Με το Άρθρο 63 συνεχίζεται η ανισοπολιτεία και στο Διδακτικό προσωπικό των Στρατιωτικών Σχολών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
• Για ποιο λόγο άραγε, στην παράγραφο 2(α) του Άρθρου 21, δεν υπάρχει πρόβλεψη για μέλη ΣΔΠ και απόφοιτων ΑΣΣΥ, Υπαξιωματικών κατόχων πτυχίου ΑΕΙ;
• Για ποιο λόγο άραγε, στην παράγραφο 10, αποκλείονται απόφοιτοι ΑΣΣΥ, Υπαξιωματικοί ή Αξιωματικοί κάτοχοι διδακτορικού τίτλου σπουδών από το Στρατιωτικό Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό (Σ.Δ.Ε.Π.) των Α.Σ.Ε.Ι;
• Για ποιο λόγο άραγε, στην παράγραφο 9 του ίδιου άρθρου, δεν καθορίζονται ελάχιστα προσόντα Διδακτικού προσωπικού για τα μαθήματα των Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (Α.Σ.Σ.Υ.); Δεν χρειάζεται διδακτικό προσωπικό με τα παραπάνω προσόντα για τις σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης;
Τέλος προτείνουμε στις λοιπές διατάξεις να συμπεριληφθεί διατάξη τροποποίησης του ΦΕΚ λειτουργίας της ΣΜΥΑ Προεδρικό Διάταγμα 45/2017 – ΦΕΚ 70/Α/22-5-2017 και να γράφτει ότι ανήκει στην ανώτατη βαθμίδα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης απονέμοντας πτυχία ισότιμα με τα αντίστοιχα τμήματα των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων τεχνολογικής κατεύθυνσης.
Στο αρθρο 70 προτεινονται αλλαγές που προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών. Ενας θεσμος ο οποιος ηδη δεν φαινεται ελκυστικος λογω σταδιοδρομιας, επαγγελματικης εξελιξης αλλα και γενικοτερα σχεσης καθηκοντων -οικονομικων απολαβων. Πλεον δεν θα υπαρχουν κινητρα για τους ηδη υπηρετουντες καθως στην δευτερη προαγωγη τους θα τιμωρουνται και φυσικα δυσκολα καποιος νεος θα θελει να υπηρετησει για να κατσει δεκαετια σε ολους τους χαμηλοτερους βαθμους. Δωστε επιτελους κινητρα στο προσωπικο να εξελιχθει, αναγνωριστε τα ακαδημαϊκα τους προσοντα οπως ηδη ισχυει στους Υπαξ ΑΣΣΥ με την απονομη επιπλεον βαθμου. Δωστε στον θεσμο που επι 20+ χρονια προσφερει στις ενοπλες δυναμεις τον βαθμου του Ανθυπασπιστου σε ολους γιατι το αξιζουν και να αποστρατευθουν τιμητικα Ανθυπολοχαγοι.
Κυριε Υπουργε το προσωπικο που ολοι σας υποστηριζετε οτι ειναι πολαπλλασιαστης ισχυος, χρειαζεται κινητρα και χρηματα για να ζησει τις οικογενειες του στις δυσκολες πλεον κοινωνικο_οικονομικες συνθηκες, το επαγγελμα του στρατιωτικου ειναι δυσκολο και ιδιαιτερο σε εκτελεση. Το αρθρο 70 δυσκολευει την ζωη ,την εξελιξη των στελεχων και φυσικα θεωρειται αντικινητρο αποδοσης αλλα και ελκυστικοτητος του θεσμου
23 Μαρτίου 2025, 08:27 | ΒασίληςΜόνιμος ΣύνδεσμοςΚύριε υπουργέ και κύριοι αρχηγοί θα πρέπει προφανώς να σας υπενθυμίσω ή να σας γνωστοποιήσω κάποια ουσιώδη θέματα για το θεσμό των ΕΠ.ΟΠ.Ο λόγος που πολλοί από εμάς επιλέξαμε το συγκεκριμένο θεσμό παρόλο που ξέραμε τη βαθμολογική μας εξέλιξη ήταν διότι η μισθολογική μας εξέλιξη δεν είχε καμία μα καμία σχέση με το βαθμό που φέραμε.Πρακτικά αυτό σήμαινε ότι θα φτάναμε βάσει της προκήρυξης μας να αμοιβόμαστε με τα 2/3 του βασικού μισθού του αντισυνταγματάρχη.Παραμερίσαμε λοιπόν την πικρία για την βαθμολογική μας εξέλιξη μόνο και μόνο λόγω των αξιοπρεπών απολαβών.Με το μισθολόγιο του 2017 όμως αυτό άλλαξε και βιαίως συνδέθηκε ο μισθός με το βαθμό με αποτέλεσμα οι μόνοι αδικημένοι να είμαστε εμείς και όχι οι ευέλπιδες ή οι απόφοιτοι της ΣΜΥ.Και έρχεστε τώρα να μας υποβαθμίσετε ακόμα περισσότερο με την παραμονή μας στον ίδιο βαθμό για περισσότερα χρόνια άρα και τη μισθολογική μας στασιμότητα.Πιστέψτε με ότι κανέναν από εμάς δεν τον ενδιαφέρουν οι βαθμοί και τα γαλόνια ΑΛΛΑ όταν ο βαθμός είναι άμεσα συνυφασμένος με το μισθό μας μας ενδιαφέρει διότι τίθεται θέμα επιβίωσης.Κύριε υπουργε επανειλημμένως από την ανάληψη των καθηκόντων σας έχετε παραδεχτεί ότι είμαστε κακοπληρωμένοι και πρέπει να αυξηθούν οι απολαβές μας και έρχεστε τώρα με αυτό το άρθρο και μας εξαθλιώνετε ακόμα περισσότερο οικονομικά και ηθικά.Δεν θέλω ούτε να σας πω το τι προσφέρει ο θεσμός μας στο στράτευμα ούτε για το πόσο αξιόλογα στελέχη έχουν ενταχθεί στο θεσμό από το 2001 ελπίζοντας ότι τουλάχιστον αυτό το αναγνωρίζετε.
Η Γραμματεία θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., ως θεσμικός εκπρόσωπος των Μονίμων Υπαξιωματικών προέλευσης ΕΠ.ΟΠ, εξετάζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», εκφράζει την έντονη διαφωνία της στις τροποποιήσεις που επιφέρει το άρθρο 70 «Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1,3,4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001». Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών.
Παρακάτω σας παραθέτουμε την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ για την βαθμολογική εξέλιξη των Επαγγελματιών Οπλιτών.
https://pomens.gr/enimerosi/epistoles/2637-protasi-rythmisis-vathmologikis-ekseliksis-epaggelmation-opliton-ep-op
Η Γραμματεία θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., ως θεσμικός εκπρόσωπος των Μονίμων Υπαξιωματικών προέλευσης ΕΠ.ΟΠ, εξετάζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», εκφράζει την έντονη διαφωνία της στις τροποποιήσεις που επιφέρει το άρθρο 70 «Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1,3,4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001». Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών.
Παρακάτω σας παραθέτουμε την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ για την βαθμολογική εξέλιξη των Επαγγελματιών Οπλιτών.
https://pomens.gr/enimerosi/epistoles/2637-protasi-rythmisis-vathmologikis-ekseliksis-epaggelmation-opliton-ep-op
Η Γραμματεία θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., ως θεσμικός εκπρόσωπος των Μονίμων Υπαξιωματικών προέλευσης ΕΠ.ΟΠ, εξετάζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», εκφράζει την έντονη διαφωνία της στις τροποποιήσεις που επιφέρει το άρθρο 70 «Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1,3,4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001». Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών.
Παρακάτω σας παραθέτουμε την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ για την βαθμολογική εξέλιξη των Επαγγελματιών Οπλιτών.
https://pomens.gr/enimerosi/epistoles/2637-protasi-rythmisis-vathmologikis-ekseliksis-epaggelmation-opliton-ep-op
Η Γραμματεία θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., ως θεσμικός εκπρόσωπος των Μονίμων Υπαξιωματικών προέλευσης ΕΠ.ΟΠ, εξετάζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», εκφράζει την έντονη διαφωνία της στις τροποποιήσεις που επιφέρει το άρθρο 70 «Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1,3,4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001». Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών.
Με το άρθρο 70 του παρόντος δημιουργείται ανισότητα ανάμεσα στα στελέχη Μη Παραγωγικών Σχολών. Στελέχη προέλευσης ΟΠΥ έχουν φτάσει σε βαθμό Ανώτερου Αξιωματικού. Στελέχη προέλευσης ΕΠΥ έχουν φθάσει στο βαθμό Κατώτερου Αξιωματικού. Τα στελέχη προέλευσης ΕΠΟΠ τιμωρητικά με αυτό το άρθρο υποβιβάζονται για ακόμα μια φορά. Μην ξεχνάμε πως κάθε κυβέρνηση των τελευταίων 15 ετών έχει αποκαλέσει τον Θεσμό των ΕΠΟΠ ως ραχοκοκαλιά του στρατεύματος. Με την παραπάνω ρύθμιση ο θεσμός θα δεχτεί μεγάλο πλήγμα με αποτέλεσμα πρόωρων αποχωρήσεων όπως και μη προσέλευση στις επόμενες προκηρύξεις. Ήδη η πρώτη σειρά κατάταξης των ΕΠΟΠ απολαμβάνει τον βαθμό του αρχιλοχία.Η δεύτερη σειρά κατάταξης έχει ήδη κριθεί και αναμένει την προαγωγή της. Θα τους κρίνετε ανίκανους? Επίσης η οικονομική επιβάρυνση σε κάθε ΕΠΟΠ θα είναι της τάξεως των 9.000€.
Η Γραμματεία θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., ως θεσμικός εκπρόσωπος των Μονίμων Υπαξιωματικών προέλευσης ΕΠ.ΟΠ, εξετάζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», εκφράζει την έντονη διαφωνία της στις τροποποιήσεις που επιφέρει το άρθρο 70 «Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1,3,4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001». Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών.
Παρακάτω σας παραθέτουμε την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ για την βαθμολογική εξέλιξη των Επαγγελματιών Οπλιτών.
https://pomens.gr/enimerosi/epistoles/2637-protasi-rythmisis-vathmologikis-ekseliksis-epaggelmation-opliton-ep-op
Κύριε υπουργέ και κύριοι αρχηγοί θα πρέπει προφανώς να σας υπενθυμίσω ή να σας γνωστοποιήσω κάποια ουσιώδη θέματα για το θεσμό των ΕΠ.ΟΠ.Ο λόγος που πολλοί από εμάς επιλέξαμε το συγκεκριμένο θεσμό παρόλο που ξέραμε τη βαθμολογική μας εξέλιξη ήταν διότι η μισθολογική μας εξέλιξη δεν είχε καμία μα καμία σχέση με το βαθμό που φέραμε.Πρακτικά αυτό σήμαινε ότι θα φτάναμε βάσει της προκήρυξης μας να αμοιβόμαστε με τα 2/3 του βασικού μισθού του αντισυνταγματάρχη.Παραμερίσαμε λοιπόν την πικρία για την βαθμολογική μας εξέλιξη μόνο και μόνο λόγω των αξιοπρεπών απολαβών.Με το μισθολόγιο του 2017 όμως αυτό άλλαξε και βιαίως συνδέθηκε ο μισθός με το βαθμό με αποτέλεσμα οι μόνοι αδικημένοι να είμαστε εμείς και όχι οι ευέλπιδες ή οι απόφοιτοι της ΣΜΥ.Και έρχεστε τώρα να μας υποβαθμίσετε ακόμα περισσότερο με την παραμονή μας στον ίδιο βαθμό για περισσότερα χρόνια άρα και τη μισθολογική μας στασιμότητα.Πιστέψτε με ότι κανέναν από εμάς δεν τον ενδιαφέρουν οι βαθμοί και τα γαλόνια ΑΛΛΑ όταν ο βαθμός είναι άμεσα συνυφασμένος με το μισθό μας μας ενδιαφέρει διότι τίθεται θέμα επιβίωσης.Κύριε υπουργε επανειλημμένως από την ανάληψη των καθηκόντων σας έχετε παραδεχτεί ότι είμαστε κακοπληρωμένοι και πρέπει να αυξηθούν οι απολαβές μας και έρχεστε τώρα με αυτό το άρθρο και μας εξαθλιώνετε ακόμα περισσότερο οικονομικά και ηθικά.Δεν θέλω ούτε να σας πω το τι προσφέρει ο θεσμός μας στο στράτευμα ούτε για το πόσο αξιόλογα στελέχη έχουν ενταχθεί στο θεσμό από το 2001 ελπίζοντας ότι τουλάχιστον αυτό το αναγνωρίζετε.
Το δεύτερο θέμα είναι το θέμα των απαλλαγών μετά από 24 ωρη υπηρεσία.Κύριε υπουργέ η ερώτηση μου είναι απλή.Οι αστυνομικοί δεν εκτελούν 24 ωρες υπηρεσίες αλλά κάνουν 8 ωρες βάρδιες.Όταν εκτελούν λοιπόν 8 ωρη νυχτερινή υπηρεσία,ήτοι από τις 22:00 μέχρι τις 06:00 δικαιούνται 2 ημέρες ρεπό ή απαλλαγών όπως ονομάζονται στο στρατό συν αποζημίωση και για τις 8 ώρες που εργάστηκαν νύχτα.Εμείς εκτελούμε 24 ώρες υπηρεσία και δικαιούμαστε μόνο ένα ρεπό την επόμενη της υπηρεσίας.Σας φαίνεται αυτό λογικό,ηθικό και δίκαιο?Και πληρωνόμαστε από τις 24 ώρες μόνο τις 5?Πού είναι το κράτος δικαίου?Εσείς ως πολιτικός μας προιστάμενος είστε ικανοποιημένος με αυτό?Το γνωρίζετε οτι ένας στρατιωτικός όταν έχει υπηρεσία καθημερινή θα προσέλθει στην εγασία του στις 07:00 θα εκτελέσει τα καθήκοντα της ειδικότητας του και πολλά περισσότερα και με το πέρας του ωραρίου θα ξεκινήσει η υπήρεσία του και θα σχολάσει την επόμενη μέρα στις 07:00?Ενώ ένας αστυνομικός θα προσέλθει ξεκούραστος για την νυχτερινή 8 ωρη υπηρεσία του?Είμαστε ΑΝΘΡΩΠΟΙ κύριε υποργοί και κύριοι αρχηγοί.Φερθείτε μας λοιπόν ανθρώπινα και όχι απάνθρωπα.Σας ευχαριστώ
Στο αρθρο 70 προτεινονται αλλαγές που προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών. Ενας θεσμος ο οποιος ηδη δεν φαινεται ελκυστικος λογω σταδιοδρομιας, επαγγελματικης εξελιξης αλλα και γενικοτερα σχεσης καθηκοντων -οικονομικων απολαβων. Πλεον δεν θα υπαρχουν κινητρα για τους ηδη υπηρετουντες καθως στην δευτερη προαγωγη τους θα τιμωρουνται και φυσικα δυσκολα καποιος νεος θα θελει να υπηρετησει για να κατσει δεκαετια σε ολους τους χαμηλοτερους βαθμους. Δωστε επιτελους κινητρα στο προσωπικο να εξελιχθει, αναγνωριστε τα ακαδημαϊκα τους προσοντα οπως ηδη ισχυει στους Υπαξ ΑΣΣΥ με την απονομη επιπλεον βαθμου. Δωστε στον θεσμο που επι 20+ χρονια προσφερει στις ενοπλες δυναμεις τον βαθμου του Ανθυπασπιστου σε ολους γιατι το αξιζουν και να αποστρατευθουν τιμητικα Ανθυπολοχαγοι.
Κυριε Υπουργε το προσωπικο που ολοι σας υποστηριζετε οτι ειναι πολαπλλασιαστης ισχυος, χρειαζεται κινητρα και χρηματα για να ζησει τις οικογενειες του στις δυσκολες πλεον κοινωνικο_οικονομικες συνθηκες, το επαγγελμα του στρατιωτικου ειναι δυσκολο και ιδιαιτερο σε εκτελεση. Το αρθρο 70 δυσκολευει την ζωη ,την εξελιξη των στελεχων και φυσικα θεωρειται αντικινητρο αποδοσης αλλα και ελκυστικοτητος του θεσμου
Στο αρθρο 70 προτεινονται αλλαγές που προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών. Ενας θεσμος ο οποιος ηδη δεν φαινεται ελκυστικος λογω σταδιοδρομιας, επαγγελματικης εξελιξης αλλα και γενικοτερα σχεσης καθηκοντων -οικονομικων απολαβων. Πλεον δεν θα υπαρχουν κινητρα για τους ηδη υπηρετουντες καθως στην δευτερη προαγωγη τους θα τιμωρουνται και φυσικα δυσκολα καποιος νεος θα θελει να υπηρετησει για να κατσει δεκαετια σε ολους τους χαμηλοτερους βαθμους. Δωστε επιτελους κινητρα στο προσωπικο να εξελιχθει, αναγνωριστε τα ακαδημαϊκα τους προσοντα οπως ηδη ισχυει στους Υπαξ ΑΣΣΥ με την απονομη επιπλεον βαθμου. Δωστε στον θεσμο που επι 20+ χρονια προσφερει στις ενοπλες δυναμεις τον βαθμου του Ανθυπασπιστου σε ολους γιατι το αξιζουν και να αποστρατευθουν τιμητικα Ανθυπολοχαγοι.
Κυριε Υπουργε το προσωπικο που ολοι σας υποστηριζετε οτι ειναι πολαπλλασιαστης ισχυος, χρειαζεται κινητρα και χρηματα για να ζησει τις οικογενειες του στις δυσκολες πλεον κοινωνικο_οικονομικες συνθηκες, το επαγγελμα του στρατιωτικου ειναι δυσκολο και ιδιαιτερο σε εκτελεση. Το αρθρο 70 δυσκολευει την ζωη ,την εξελιξη των στελεχων και φυσικα θεωρειται αντικινητρο αποδοσης αλλα και ελκυστικοτητος του θεσμου
Στο αρθρο 70 προτεινονται αλλαγές που προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών. Ενας θεσμος ο οποιος ηδη δεν φαινεται ελκυστικος λογω σταδιοδρομιας, επαγγελματικης εξελιξης αλλα και γενικοτερα σχεσης καθηκοντων -οικονομικων απολαβων. Πλεον δεν θα υπαρχουν κινητρα για τους ηδη υπηρετουντες καθως στην δευτερη προαγωγη τους θα τιμωρουνται και φυσικα δυσκολα καποιος νεος θα θελει να υπηρετησει για να κατσει δεκαετια σε ολους τους χαμηλοτερους βαθμους. Δωστε επιτελους κινητρα στο προσωπικο να εξελιχθει, αναγνωριστε τα ακαδημαϊκα τους προσοντα οπως ηδη ισχυει στους Υπαξ ΑΣΣΥ με την απονομη επιπλεον βαθμου. Δωστε στον θεσμο που επι 20+ χρονια προσφερει στις ενοπλες δυναμεις τον βαθμου του Ανθυπασπιστου σε ολους γιατι το αξιζουν και να αποστρατευθουν τιμητικα Ανθυπολοχαγοι.
Κυριε Υπουργε το προσωπικο που ολοι σας υποστηριζετε οτι ειναι πολαπλλασιαστης ισχυος, χρειαζεται κινητρα και χρηματα για να ζησει τις οικογενειες του στις δυσκολες πλεον κοινωνικο_οικονομικες συνθηκες, το επαγγελμα του στρατιωτικου ειναι δυσκολο και ιδιαιτερο σε εκτελεση. Το αρθρο 70 δυσκολευει την ζωη ,την εξελιξη των στελεχων και φυσικα θεωρειται αντικινητρο αποδοσης αλλα και ελκυστικοτητος του θεσμου.
Ευχαριστω
Απογοήτευση…αντί να δώσετε στους εποπ επιπλέον βαθμό όπως κάνατε με τους ΕΜΘ, τους τιμωρείτε και τους υποβιβάζετε….και να σημειωθεί πως στους ΕΠΟΠ υπάρχει πλήθος αποφοιτων τριτοβάθμιας….
Απλά απογοήτευση.
Η Γραμματεία θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., ως θεσμικός εκπρόσωπος των Μονίμων Υπαξιωματικών προέλευσης ΕΠ.ΟΠ, εξετάζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», εκφράζει την έντονη διαφωνία της στις τροποποιήσεις που επιφέρει το άρθρο 70 «Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1,3,4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001». Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών.
Με το άρθρο 70 του παρόντος δημιουργείται ανισότητα ανάμεσα στα στελέχη Μη Παραγωγικών Σχολών. Στελέχη προέλευσης ΟΠΥ έχουν φτάσει σε βαθμό Ανώτερου Αξιωματικού. Στελέχη προέλευσης ΕΠΥ έχουν φθάσει στο βαθμό Κατώτερου Αξιωματικού. Τα στελέχη προέλευσης ΕΠΟΠ τιμωρητικά με αυτό το άρθρο υποβιβάζονται για ακόμα μια φορά. Μην ξεχνάμε πως κάθε κυβέρνηση των τελευταίων 15 ετών έχει αποκαλέσει τον Θεσμό των ΕΠΟΠ ως ραχοκοκαλιά του στρατεύματος. Με την παραπάνω ρύθμιση ο θεσμός θα δεχτεί μεγάλο πλήγμα με αποτέλεσμα πρόωρων αποχωρήσεων όπως και μη προσέλευση στις επόμενες προκηρύξεις. Ήδη η πρώτη σειρά κατάταξης των ΕΠΟΠ απολαμβάνει τον βαθμό του αρχιλοχία. Θα τους ξηλωσετε? Η δεύτερη σειρά κατάταξης έχει ήδη κριθεί και αναμένει την προαγωγή της. Θα τους κρίνετε ανίκανους? Επίσης η οικονομική επιβάρυνση σε κάθε ΕΠΟΠ θα είναι της τάξεως των 9.000€.
Ούσα σχεδόν τελειόφοιτη της ΣΣΑΣ, όπου τόσο εγώ όσο και οι συμμαθητές μου στην πλειοψηφία μας επιλέξαμε την ΣΣΑΣ και αποκλείσαμε τις λοιπές ιατρικές σχολές της Ελλάδας, έτσι ώστε να υπηρετήσουμε επάξια από την διττή θέση του στρατιωτικού-επιστήμονα ΚΑΝΩ ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ να λάβουν σοβαρά υπόψην τις σκέψεις και τις ιδέες μας. Ως μαθητές, παρακολουθούμε τις εξελίξεις και έχουμε προβληματιστεί με το παρόν νομοσχέδιο, το οποίο εντέλει μας κρατάει δέσμιους με διάφορους τρόπους και δημιουργεί ένα μέλλον δυσοίωνο που σε όποιον ξεκινάει τώρα την καριέρα του είναι τόσο αποκαρδιωτικό, όσο και αποκρουστικό. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΩΣ ΤΡΟΧΟΠΕΔΗ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΜΑΣ ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΩΘΕΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ.
Αποτελούμε νέους που μάθαμε να αγαπάμε και να πονάμε την ΣΣΑΣ και μέσω αυτής και τις ένοπλες δυνάμεις και ΘΕΛΟΥΜΕ να υπηρετήσουμε το στράτευμα, όμως χωρίς να νιώθουμε «φυλακισμένοι». Δεν θα αγνοήσω μερικά πολύ αξιόλογα σημεία του νομοσχεδίου, όμως προτείνω την κατάργηση των εξής άρθρων: 8(παρ.4), 16(παρ.2 και 5), 19, 23, 26, 64.
Η Γραμματεία θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., ως θεσμικός εκπρόσωπος των Μονίμων Υπαξιωματικών προέλευσης ΕΠ.ΟΠ, εξετάζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», εκφράζει την έντονη διαφωνία της στις τροποποιήσεις που επιφέρει το άρθρο 70 «Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1,3,4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001». Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών.
Παρακάτω σας παραθέτουμε την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ για την βαθμολογική εξέλιξη των Επαγγελματιών Οπλιτών.
https://pomens.gr/enimerosi/epistoles/2637-protasi-rythmisis-vathmologikis-ekseliksis-epaggelmation-opliton-ep-op
Η ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΕΠΟΠ ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΕΙ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΤΟΝ ΗΔΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΝΟ ΘΕΣΜΟ ΑΠΟΘΑΡΡΥΝΟΝΤΑΣ ΟΣΟΥΣ ΘΑ ΕΞΕΦΡΑΖΑΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ.ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΜΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΔΕΝ ΤΥΓΧΑΝΕΙ ΙΣΗΣ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΛΟΙΠΩΝ ΘΕΣΜΩΝ.Ο ΘΕΣΜΟΣ ΑΥΤΟΣ ΧΡΗΖΕΙ ΔΙΚΑΙΗΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ,ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΣ ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΕΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΝΕΩΝ κιΣΤΕΛΕΧΩΝ.
Η Γραμματεία θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., ως θεσμικός εκπρόσωπος των Μονίμων Υπαξιωματικών προέλευσης ΕΠ.ΟΠ, εξετάζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», εκφράζει την έντονη διαφωνία της στις τροποποιήσεις που επιφέρει το άρθρο 70 «Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1,3,4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001». Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών.
Παρακάτω σας παραθέτουμε την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ για την βαθμολογική εξέλιξη των Επαγγελματιών Οπλιτών.
https://pomens.gr/enimerosi/epistoles/2637-protasi-rythmisis-vathmologikis-ekseliksis-epaggelmation-opliton-ep-op
Η Γραμματεία θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., ως θεσμικός εκπρόσωπος των Μονίμων Υπαξιωματικών προέλευσης ΕΠ.ΟΠ, εξετάζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», εκφράζει την έντονη διαφωνία της στις τροποποιήσεις που επιφέρει το άρθρο 70 «Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1,3,4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001». Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών.
Παρακάτω σας παραθέτουμε την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ για την βαθμολογική εξέλιξη των Επαγγελματιών Οπλιτών.
https://pomens.gr/enimerosi/epistoles/2637-protasi-rythmisis-vathmologikis-ekseliksis-epaggelmation-opliton-ep-op
Για κάθε εργάσιμη ημέρα που ο στρατιωτικός εκτελεί 24ωρη υπηρεσία (ήτοι 16 επιπλέον ωρες, εκ των οποίων ενα 8ωρο νυχτερινό) θα πρέπει να χορηγείται οχι ένα, αλλά 2 8ωρα ρεπό. Αντίστοιχα για κάθε 24ωρη υπηρεσία θα πρέπει να χορηγούνται 3 απαλλαγές.
Αλλιώς 40ωρο τη βδομαδα δεν υφίσταται.
Αλλαγή του άρθρου 65 και πιστή τήρηση του 40ωρου. Όταν κάποιος απαιτείται να εργαστεί πάνω από 40 ώρες την εβδομάδα να υπάρχει όριο ωρών εργασίας και να πληρώνεται υπερωρίες.
Η Γραμματεία θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., ως θεσμικός εκπρόσωπος των Μονίμων Υπαξιωματικών προέλευσης ΕΠ.ΟΠ, εξετάζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», εκφράζει την έντονη διαφωνία της στις τροποποιήσεις που επιφέρει το άρθρο 70 «Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1,3,4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001». Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών.
Παρακάτω σας παραθέτουμε την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ για την βαθμολογική εξέλιξη των Επαγγελματιών Οπλιτών.
https://pomens.gr/enimerosi/epistoles/2637-protasi-rythmisis-vathmologikis-ekseliksis-epaggelmation-opliton-ep-op