• Σχόλιο του χρήστη 'Σύνδεσμος Μικρών Ανεξάρτητων Ζυθοποιών Ελλάδας' | 4 Ιουλίου 2025, 09:18

    Ως Σωματείο προσπαθούμε πάντα να διαφυλάσσουμε τα συμφέροντα των Ανεξάρτητων μικροζυθοποιίων, οπότε σας παραθέτουμε κάποια σχόλια μας: 1. Να τροποποιηθεί η παράγραφος 5 του άρθρου 65 του Ν.2960/01, ώστε στις περιπτώσεις επιστροφής πωλήσεων μπύρας (π.χ. λόγω λήξης ή επιστροφών από την αγορά), να μπορεί να επιστραφεί στην εταιρεία ο Ε.Φ.Κ. που είχε καταβληθεί κατά την έξοδο του προϊόντος από τη φορολογική αποθήκη. Το σκεπτικό είναι ότι το προϊόν δεν καταναλώθηκε, άρα δεν πρέπει να επιβαρύνεται με τον φόρο κατανάλωσης. - Υπενθυμίζουμε ότι με την Υπουργική Απόφαση Α 1181/2021 (ΦΕΚ 3811/Β’/17.08.2021) εφαρμόστηκε ήδη επιστροφή Ε.Φ.Κ. για μπύρες που διατέθηκαν στην αγορά την περίοδο 01.11.2020 – 31.05.2021 λόγω Covid-19. Υπήρξαν συγκεκριμένες διαδικασίες για την επιστροφή του φόρου, οι οποίες μπορούν να επανενεργοποιηθούν ή να προσαρμοστούν 2. Μέχρι τώρα μπορούσαμε να προπληρώνουμε τον ΕΦΚ όταν εμφιαλώναμε, χωρίς φορολογική αποθήκη. Αυτό μάλλον αλλάζει, και πλέον φαίνεται πως όλοι θα πρέπει να έχουν φορολογική αποθήκη, κάτι που για μικρές μονάδες είναι πρακτικά αδύνατο διαχειριστικά και οικονομικά. Δεν βλέπω καμία πρόβλεψη για εξαιρέσεις ή πιο απλό σύστημα για ζυθοποιίες με μικρή παραγωγή (π.χ. κάτω από 1.000 hl), ούτε για όσους πωλούν επιτόπου (taproom, brewpub κλπ). Να παραμείνει η δυνατότητα απλής προπληρωμής ΕΦΚ χωρίς αποθήκη για μικρούς παραγωγούς. Να υπάρξει ειδικό καθεστώς για πολύ μικρές μονάδες (π.χ. κάτω από 1.000 hl) με λιγότερη γραφειοκρατία. 3. Επίσης στο άρθρο 85 επιτρέπει μπύρες με φρούτα, βότανα κλπ., αλλά δεν ξεκαθαρίζει ποιο είναι το όριο άλλων σακχάρων για να παραμένει το προϊόν "μπύρα" ώστε να μην αλλάζει κατηγορία το προιόν. Π.χ. το 50%+ από βύνη ή δημητριακά ως όριο. Να ξεκαθαριστεί τι ισχύει για μπύρες με φρούτα και άλλα υλικά. 4. Ειδικά για τις μπύρες χωρίς αλκοόλ να μειωθεί το ελάχιστο plato (π.χ. 0.5 Plato από 2 που είναι αυτή την στιγμή) Στις κανονικές μπύρες να μειωθεί το ποσοστό ζύμωσης (attenuation 40 πρέπει να είναι τώρα) που πρέπει να επιτευχθεί ώστε να μπορεί να γίνει μια μπύρα με χαμηλό αλκοόλ και έντονο σώμα λόγω μεγάλης ποσότητας αζύμωτων (π.χ. low alcohol που να μην είναι σαν νερό λόγω χαμηλής τελικής πυκνότητας)