ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄
ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΜΕΡΟΥΣ Ι΄
Άρθρο 201
Σκοπός Μέρους Ι΄
Σκοπός του παρόντος Μέρους είναι η αντιμετώπιση επιμέρους ζητημάτων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Άρθρο 202
Αντικείμενο Μέρους Ι΄
Αντικείμενο του παρόντος Μέρους είναι:
α) η ρύθμιση ζητημάτων λειτουργίας Ανωνύμων Εταιρειών Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών,
β) η ρύθμιση ζητημάτων κατάταξης απαιτήσεων στην ειδική εκκαθάριση των πιστωτικών ιδρυμάτων,
γ) η ρύθμιση ζητήματος συμψηφισμού της προσωπικής διαφοράς με την αύξηση του βασικού μισθού,
δ) η πρόβλεψη της συμμετοχής της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών σε ερευνητικά ή άλλα προγράμματα,
ε) η τροποποίηση της ρύθμισης για την τήρηση των διαθεσίμων των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης σε λογαριασμούς πιστωτικών ιδρυμάτων εκτός Συστήματος Λογαριασμών Θησαυροφυλακίου,
στ) η τροποποίηση της δήλωσης στοιχείων ακινήτων,
ζ) η τροποποίηση της ρύθμισης για την επιβολή ψηφιακού τέλους συναλλαγής σε συνδρομές που καταβάλλονται σε επιμελητήρια, ενώσεις και συλλόγους,
η) η πρόβλεψη της δυνατότητας κοινοποίησης των πράξεων που προβλέπονται στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ν. 4978/2022, Α’ 190) με ψηφιακά μέσα,
θ) η παράταση της προθεσμίας υπαγωγής των κατασκευαστών οικοδομών προς πώληση σε φόρο μεταβίβασης ακινήτων αντί για φόρο προστιθέμενης αξίας,
ι) η παραχώρηση των αποχαρακτηρισμένων εκτάσεων από τη Χερσαία Ζώνη Λιμένος Ηρακλείου προς τον Δήμο Ηρακλείου,
ια) η ρύθμιση ζητημάτων της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε.» και των θυγατρικών της και
ιβ) η πρόβλεψη υποχρέωσης των παρόχων υπηρεσιών πληρωμών κατά την εγγραφή δικαιούχου πληρωμής σε υπηρεσία άμεσης πληρωμής από λογαριασμό σε λογαριασμό.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
ΛΟΙΠΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΊΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Άρθρο 203
Συναλλαγές με επιλέξιμους αντισυμβαλλομένους – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 30 ν. 4514/2018 (παρ. 9 άρθρου 1 Οδηγίας 2021/338)
1. Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 30 του ν. 4514/2018 (Α΄ 14), περί συναλλαγών με επιλέξιμους αντισυμβαλλόμενους, μετά από τις λέξεις «και την παρ. 1 του άρθρου 28» προστίθενται οι λέξεις «όσον αφορά τις συναλλαγές αυτές ή οποιαδήποτε παρεπόμενη υπηρεσία που σχετίζεται άμεσα με αυτές τις συναλλαγές» και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Οι Α.Ε.Π.Ε.Υ. που έχουν λάβει άδεια να εκτελούν εντολές για λογαριασμό πελατών και/ή να διενεργούν συναλλαγές για ίδιο λογαριασμό ή να λαμβάνουν και να διαβιβάζουν εντολές, έχουν τη δυνατότητα να διακανονίζουν ή να διενεργούν συναλλαγές με επιλέξιμους αντισυμβαλλομένους χωρίς να υποχρεούνται να συμμορφωθούν με το άρθρο 24, εξαιρουμένης της παρ. 5α, το άρθρο 25, το άρθρο 27 και την παρ. 1 του άρθρου 28 όσον αφορά τις συναλλαγές αυτές ή οποιαδήποτε παρεπόμενη υπηρεσία που σχετίζεται άμεσα με τις συναλλαγές αυτές.
Στις συναλλαγές τους με τους επιλέξιμους αντισυμβαλλόμενους οι Α.Ε.Π.Ε.Υ. ενεργούν με εντιμότητα, αμεροληψία και επαγγελματισμό και επικοινωνούν με τρόπο που είναι ορθός, σαφής και μη παραπλανητικός, λαμβάνοντας υπόψη τη φύση του επιλέξιμου αντισυμβαλλομένου και της επιχειρηματικής του δραστηριότητας.».
Άρθρο 204
Κατάταξη των απαιτήσεων στην ειδική εκκαθάριση – Τροποποίηση περ. θ) και ι) παρ. 1 άρθρου 145Α ν. 4261/2014
Στην παρ. 1 του άρθρου 145Α του ν. 4261/2014 (Α΄ 107), περί κατάταξης των απαιτήσεων στην ειδική εκκαθάριση, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην περ. θ): αα) στο πρώτο εδάφιο οι λέξεις «καθώς επίσης απαιτήσεις τέτοιων θυγατρικών του πιστωτικού ιδρύματος, όταν αυτές οι απαιτήσεις απορρέουν από σύμβαση δανείου ή κατάθεσης με το πιστωτικό ίδρυμα, διά της οποίας συμβάσεως δανείζεται ή κατατίθεται στο πιστωτικό ίδρυμα το προϊόν της έκδοσης χρεωστικών μέσων από αυτές τις θυγατρικές» διαγράφονται, αβ) το δεύτερο εδάφιο καταργείται, β) στην υποπερ. (γγ) της περ. ι) τα εδάφια δεύτερο και τρίτο καταργούνται, και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Κατά την ειδική εκκαθάριση των πιστωτικών ιδρυμάτων και με την επιφύλαξη της παρ. 2 του παρόντος άρθρου, οι κατωτέρω απαιτήσεις κατατάσσονται κατά την ακόλουθη σειρά:
(α) Απαιτήσεις της παρ. 3 του άρθρου 975 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (KΠολΔ).
(β) Απαιτήσεις του Δημοσίου σε περίπτωση εφαρμογής των εσωτερικών άρθρων 57 ή 58 του άρθρου 2 του v. 4335/2015.
(γ) Απαιτήσεις από εγγυημένες καταθέσεις ή απαιτήσεις του ΤΕΚΕ, το οποίο υποκαθίσταται στα δικαιώματα και υποχρεώσεις των καταθετών, στους οποίους καταβάλλει αποζημίωση, κατά το μέτρο αυτής της αποζημίωσης ή απαιτήσεις του ΤΕΚΕ λόγω της χρήσης του Σκέλους Κάλυψης Καταθέσεων (ΣΚΚ) στο πλαίσιο της εξυγίανσης κατά το εσωτερικό άρθρο 104 του άρθρου 2 του v. 4335/2015.
(δ) Απαιτήσεις του Δημοσίου από κάθε αιτία, με τις προσαυξήσεις κάθε φύσης και τους τόκους που επιβαρύνουν τις απαιτήσεις αυτές.
(ε) Οι ακόλουθες απαιτήσεις:
αα) Απαιτήσεις του Ταμείου Εξυγίανσης, σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 98 σε περίπτωση χρηματοδότησης με σκοπό την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του Ταμείου Εξυγίανσης, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στο άρθρο 95 του άρθρου 2 του v. 4335/2015.
ββ) Απαιτήσεις από επιλέξιμες καταθέσεις φυσικών προσώπων και πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων κατά το τμήμα που υπερβαίνουν το όριο κάλυψης κατά το άρθρο 9 του v. 4370/2016 (Α’ 37), όπως και από καταθέσεις φυσικών προσώπων και πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που θα ήταν επιλέξιμες αν δεν είχαν γίνει μέσω υποκαταστημάτων εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιστωτικών ιδρυμάτων που εδρεύουν στην Ένωση.
(στ) Απαιτήσεις από καλυπτόμενες επενδυτικές υπηρεσίες με την έννοια των άρθρων 12 και 13 του v. 4370/2016 ή απαιτήσεις του ΤΕΚΕ, το οποίο υποκαθίσταται στα δικαιώματα και υποχρεώσεις των πελατών επενδυτών, στους οποίους καταβάλλει αποζημίωση, κατά το μέτρο αυτής της αποζημίωσης.
(ζ) Απαιτήσεις από επιλέξιμες καταθέσεις κατά το τμήμα που υπερβαίνουν το όριο κάλυψης κατά το άρθρο 9 του v. 4370/2016 και δεν εμπίπτουν στην περ. ε’ ανωτέρω.
(η) Απαιτήσεις από καταθέσεις που εμπίπτουν στην εξαίρεση από την καταβολή αποζημιώσεων σύμφωνα με το άρθρο 8 του v. 4370/2016, στις οποίες όμως δεν συμπεριλαμβάνονται οι καταθέσεις που εμπίπτουν στην περ. γ’ της διάταξης αυτής.
(θ) Με την επιφύλαξη των απαιτήσεων που εμπίπτουν στις υπό (ι) έως και (ια) κατωτέρω περιπτώσεις, λοιπές απαιτήσεις, που δεν εμπίπτουν στις ανωτέρω περιπτώσεις ούτε είναι τελευταίας σειράς κατά την αντίστοιχη σύμβαση, όπως ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, απαιτήσεις από δάνεια και άλλες πιστωτικές συμβάσεις, από συμβάσεις προμήθειας αγαθών ή παροχής υπηρεσιών ή από παράγωγα, απαιτήσεις που πηγάζουν από χρεωστικά μέσα έκδοσης του πιστωτικού ιδρύματος, απαιτήσεις από εγγυήσεις που έχουν δοθεί από το πιστωτικό ίδρυμα για χρεωστικά μέσα έκδοσης θυγατρικών του με την έννοια της παρ. 2 του άρθρου 32 του v. 4308/2014, ανεξάρτητα αν αυτές εδρεύουν στην Ελλάδα ή στην αλλοδαπή.
(ι) οι απαιτήσεις που πηγάζουν από χρεωστικά μέσα έκδοσης του πιστωτικού ιδρύματος, που πληρούν τις ακόλουθες υπό (αα), (ββ) και (γγ) προϋποθέσεις, ήτοι
(αα) η αρχική συμβατική διάρκειά τους είναι τουλάχιστον ένα (1) έτος,
(ββ) δεν περιέχουν ενσωματωμένα παράγωγα και δεν είναι παράγωγα, τα δε χρεωστικά μέσα δεν θεωρούνται ότι περιέχουν ενσωματωμένα παράγωγα μόνο επειδή έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο που βασίζεται σε ευρέως χρησιμοποιούμενο επιτόκιο αναφοράς ή επειδή είναι εκφρασμένα σε αλλοδαπό νόμισμα εφόσον το κεφάλαιο, η αποπληρωμή και οι τόκοι είναι στο ίδιο νόμισμα και
(γγ) τα σχετικά συμβατικά έγγραφα και, κατά περίπτωση, το ενημερωτικό δελτίο που σχετίζονται με την έκδοση και διάθεσή τους αναφέρουν ρητά την κατάταξή τους στην τάξη της παρούσας περ. (ι).
(ια) οι απαιτήσεις που πηγάζουν από χρεωστικά μέσα μειωμένης κατάταξης ή μέσα της κατηγορίας 2 ή υβριδικούς τίτλους ή πρόσθετα μέσα της κατηγορίας 1 ή προνομιούχες μετοχές ή κοινές μετοχές, μέσα κεφαλαίου κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 έκδοσης του πιστωτικού ιδρύματος, τηρουμένης της διαφοροποίησης στην κατάταξη μεταξύ των κατηγοριών απαιτήσεων που εμπίπτουν στην παρούσα περίπτωση. Στην παρούσα περίπτωση εμπίπτουν και απαιτήσεις που απορρέουν από εγγυήσεις που έχουν δοθεί από το πιστωτικό ίδρυμα για χρεωστικά μέσα μειωμένης κατάταξης ή υβριδικούς τίτλους ή άλλους τίτλους των ως άνω υπό (ια) κατηγοριών έκδοσης θυγατρικών του κατά την έννοια της παρ. 2 του άρθρου 32 του v. 4308/2014, ανεξάρτητα αν αυτές εδρεύουν στην Ελλάδα ή στην αλλοδαπή, όταν αυτές οι απαιτήσεις απορρέουν από σύμβαση δανείου ή κατάθεσης με το πιστωτικό ίδρυμα, δια της οποίας συμβάσεως δανείζεται ή κατατίθεται στο πιστωτικό ίδρυμα το προϊόν της έκδοσης τέτοιων χρεωστικών μέσων ή υβριδικών τίτλων ή άλλων τίτλων των ως άνω υπό (ια) κατηγοριών από αυτές τις θυγατρικές. Σε περίπτωση κατάθεσης τέτοιας θυγατρικής στο πιστωτικό ίδρυμα, το προηγούμενο εδάφιο εφαρμόζεται στο τμήμα της κατάθεσης που δεν εμπίπτει στην περ. (γ) της παρούσας παραγράφου.
Οι απαιτήσεις αα’ και ββ’ της περ. ε’ ικανοποιούνται συμμέτρως. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται αναλογικά οι διατάξεις των άρθρων 975 ως 978 του ΚΠολΔ.».
Άρθρο 205
Συμψηφισμός της προσωπικής διαφοράς με την αύξηση του βασικού
μισθού
Η προσωπική διαφορά των υπαλλήλων, για τους οποίους έχουν εφαρμογή οι παρ. 1 και 2 του άρθρου 20 του ν. 5045/2023 (Α΄ 136), συμψηφίζεται με οποιαδήποτε αύξηση του βασικού μισθού με την επιφύλαξη της παρ. 4 του άρθρου 14 του ν. 5163/2024 (Α’ 199). Το ποσό της προσωπικής διαφοράς που συμψηφίζεται, σύμφωνα με το παρόν άρθρο, ισούται με το μικρότερο μεταξύ του πενήντα τοις εκατό (50%) της προκαλούμενης αύξησης του βασικού μισθού και του ποσού της προσωπικής διαφοράς που υπερβαίνει τα τριακόσια (300) ευρώ. Αν η προσωπική διαφορά δεν υπερβαίνει το ποσό των τριακοσίων (300) ευρώ, δεν επέρχεται συμψηφισμός της με την αύξηση του βασικού μισθού.
Άρθρο 206
Συμμετοχή Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών σε ερευνητικά ή άλλα προγράμματα
1. Η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών μπορεί να μετέχει σε εθνικά, ευρωπαϊκά ή συγχρηματοδοτούμενα ερευνητικά ή άλλα προγράμματα, με την επιφύλαξη του θεσμικού πλαισίου που ισχύει για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.
2. Για τη συμμετοχή του προσωπικού της Αρχής σε συλλογικά όργανα που συγκροτούνται στο πλαίσιο υλοποίησης έργων χρηματοδοτούμενων από ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία ή από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων εφαρμόζονται αναλόγως οι παρ. 2, 3 και 5 του άρθρου 21 του ν. 4354/2015 (Α΄ 176), περί αμοιβών συλλογικών οργάνων, υπό την προϋπόθεση ότι οι σχετικές δαπάνες βαρύνουν τις ως άνω πηγές χρηματοδότησης και δεν προκαλούν επιβάρυνση στον Κρατικό Προϋπολογισμό.
3. Οι ανωτέρω ρυθμίσεις καταλαμβάνουν και τα προγράμματα, στα οποία συμμετέχει ήδη το προσωπικό της Αρχής, μετά από προηγούμενη απόφαση της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών.
Άρθρο 207
Ενιαίος Λογαριασμός Θησαυροφυλακίου – Τροποποίηση παρ. 14 άρθρου 69Α ν. 4270/2014
Στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 14 του άρθρου 69Α του ν. 4270/2014 (Α΄ 143), περί Ενιαίου Λογαριασμού Θησαυροφυλακίου, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) μετά από τις λέξεις «των διαθεσίμων» προστίθενται οι λέξεις «του Φορέα», β) οι λέξεις «της παρ. 13» αντικαθίστανται από τις λέξεις «της περ. γ) της παρ. 13», και η παρ. 14 διαμορφώνεται ως εξής:
«14. Το μέγιστο όριο της ρευστότητας που οι Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης επιτρέπεται να διατηρούν εκτός του Σ.Λ.Θ., ισούται με τις καθαρές ταμειακές τους ανάγκες για το επόμενο δεκαπενθήμερο, οι οποίες εξυπηρετούνται μέσω των λογαριασμών που τηρούν οι φορείς σε πιστωτικά ιδρύματα εκτός του Σ.Λ.Θ. Το όριο αυτό δεν μπορεί να υπερβαίνει σε συστηματική βάση το πέντε τοις εκατό (5%) του συνόλου των διαθεσίμων του Φορέα, με την επιφύλαξη της περ. γ) της παρ. 13. Κατόπιν αιτιολογημένης πρότασης του Φορέα και της σύμφωνης γνώμης της εποπτεύουσας Γ.Δ.Ο.Υ. και του Γ.Λ.Κ., δύναται το ανωτέρω ποσοστό να διαμορφώνεται αναλόγως.
Τα ταμειακά διαθέσιμα των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, πέραν του ανωτέρω μεγίστου ορίου, ορίζονται ως πλεονάζοντα και μεταφέρονται υποχρεωτικά στην Τράπεζα της Ελλάδος, κατά τις παρ. 10 και 11.
Εναλλακτικά, το μέγιστο όριο ρευστότητας εκτός του Σ.Λ.Θ. μπορεί να ισούται με ένα σταθερό ποσό, κατόπιν πρότασης του Φορέα και σύμφωνης γνώμης της εποπτεύουσας Γ.Δ.Ο.Υ. και του Γ.Λ.Κ. Με την απόφαση της παρ. 18 δύναται να καθορίζονται συγκεκριμένες περιπτώσεις, στις οποίες εφαρμόζεται ο κάθε τρόπος προσδιορισμού του μέγιστου ορίου ρευστότητας. Η τήρηση του μεγίστου ορίου ρευστότητας δύναται να διασφαλίζεται μέσω της λειτουργίας συστήματος αυτόματης μεταφοράς ποσών, κατά τα οριζόμενα στην παρ. 22.
Το ακριβές ύψος των πλεοναζόντων ταμειακών διαθεσίμων και το μέγιστο ύψος της ρευστότητας, που οι φορείς διατηρούν σε πιστωτικά ιδρύματα, προκύπτουν μέσω του ταμειακού προγραμματισμού που διενεργούν οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης βάσει των σχετικών οδηγιών του Γ.Λ.Κ., καθώς και μέσω της παρακολούθησης των λογαριασμών σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 15.
Ο ταμειακός προγραμματισμός των φορέων υποβάλλεται προς έγκριση στην εποπτεύουσα Γ.Δ.Ο.Υ. και εν συνεχεία αποστέλλεται στο Γ.Λ.Κ. Η υποχρέωση κατάρτισης και αποστολής ταμειακού προγραμματισμού εκκινεί από την έκδοση της υπουργικής απόφασης της παρ. 18.».
Άρθρο 208
Τροποποίηση δήλωσης στοιχείων ακινήτων – Προσθήκη περ. στ) στην παρ. 3 του άρθρου 6 του ν. 4223/2013
Στην παρ. 3 του άρθρου 6 του ν. 4223/2013 (Α΄ 287), περί προσδιορισμού Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων και χρόνου υποβολής δήλωσης, προστίθεται περ. στ) ως εξής:
«στ) Ειδικά για τα έτη 2014, 2015, 2016, 2017, 2018 και 2019 και κατά παρέκκλιση των διατάξεων περί παραγραφής, όσοι απαλλάσσονται από τον Ε.Ν.Φ.Ι.Α. βάσει της παρ. 1 του άρθρου 3 μπορούν να υποβάλουν μέχρι και την 30η Ιουνίου 2025 τροποποιητική δήλωση του άρθρου 23 του ν. 3427/2005 (Α΄ 312), περί δηλώσεων στοιχείων ακινήτων, για ακίνητα για τα οποία δεν δηλώθηκε η ιδιοχρησιμοποίησή τους. Ποσά που έχουν βεβαιωθεί διαγράφονται.».
Άρθρο 209
Ψηφιακό τέλος συναλλαγής σε συνδρομές που καταβάλλονται σε επιμελητήρια, ενώσεις και συλλόγους – Τροποποίηση τίτλου και παρ. 1 άρθρου 19 Κώδικα εμμέσων φόρων επί των συναλλαγών του πεδίου εφαρμογής του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, καθώς και λοιπών εμμέσων φόρων
Στο άρθρο 19 του Κώδικα εμμέσων φόρων επί των συναλλαγών του πεδίου εφαρμογής του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, καθώς και λοιπών εμμέσων φόρων (ν. 5177/2025, Α’ 21), περί συνδρομών που καταβάλλονται σε επιμελητήρια, ενώσεις, συλλόγους και σωματεία, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στον τίτλο και στο πρώτο εδάφιο της παρ. 1 οι λέξεις «, συλλόγους και σωματεία» αντικαθίστανται από τις λέξεις «και συλλόγους», β) η περ. α) καταργείται, γ) στην περ. β), οι λέξεις «σε κάθε άλλη περίπτωση» διαγράφονται, και μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις, το άρθρο 19 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 19
Συνδρομές καταβαλλόμενες σε επιμελητήρια, ενώσεις και συλλόγους
1. Επιβάλλεται Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής σε χρηματικά ποσά ή συνδρομές που καταβάλλονται σε επιμελητήρια, ενώσεις και συλλόγους, από τα μέλη αυτών για τη συμμετοχή τους, χωρίς να αντιστοιχούν σε ιδιαίτερη αντιπαροχή εκ μέρους του λήπτη της συνδρομής. Το ποσό του οφειλόμενου Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής υπολογίζεται επί του καταβαλλόμενου χρηματικού ποσού ή της συνδρομής με την εφαρμογή συντελεστή:
α) Καταργείται.
β) Δύο κόμμα σαράντα τοις εκατό (2,40%).
2. Υποκείμενος στο Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής, υπόχρεος για την υποβολή δήλωσης και την απόδοση του Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής είναι ο λήπτης της συνδρομής.».
Άρθρο 210
Κοινοποιήσεις πράξεων που προβλέπονται στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων με ψηφιακά μέσα – Tροποποίηση παρ. 1 και 2, κατάργηση παρ. 3 άρθρου 76 Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων
Στο άρθρο 76 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ν. 4978/2022, Α’ 190), περί κοινοποιήσεων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην παρ. 1 προστίθεται δεύτερο εδάφιο, β) στην παρ. 2 μετά από τη λέξη «κοινοποιήσεις» προστίθενται οι λέξεις «του πρώτου εδαφίου της παρ. 1», γ) η παρ. 3 καταργείται, και το άρθρο 76 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 76
Κοινοποιήσεις
1. Οι κοινοποιήσεις που προβλέπονται στον παρόντα Κώδικα διενεργούνται από δικαστικό επιμελητή ή υπάλληλο της ΑΑΔΕ ή άλλο υπάλληλο του Δημοσίου ή Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, σύμφωνα με τον Κ.Πολ.Δ., χωρίς να απαιτείται ειδική έγγραφη παραγγελία του Διοικητή ή άλλου εξουσιοδοτημένου οργάνου της ΑΑΔΕ. Οι κοινοποιήσεις του παρόντος Κώδικα μπορεί να διενεργούνται και με ψηφιακά μέσα κατά το άρθρο 5 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 5104/2024, Α΄ 58).
2. Οι κοινοποιήσεις του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 σε πρόσωπα άγνωστης διαμονής και όσους διαμένουν στο εξωτερικό γίνονται στον τυχόν διορισμένο, σύμφωνα με το άρθρο 142 του Κ.Πολ.Δ., αντίκλητό τους. Σε κάθε περίπτωση οι κοινοποιήσεις μπορεί να γίνονται στον σύζυγο, σε έναν από τους γονείς ή τους αδελφούς ή άλλους εξ αίματος συγγενείς μέχρι τετάρτου βαθμού εκ πλαγίου εκείνου στον οποίο αφορά η κοινοποίηση, εφόσον έχουν ηλικία όχι μικρότερη των δεκαεπτά (17) ετών. Εάν τα πρόσωπα των προηγούμενων εδαφίων αρνούνται να παραλάβουν το κοινοποιούμενο έγγραφο ή δεν ευρίσκονται, γίνεται θυροκόλληση. Εάν δεν υπάρχει συγγενής του δεύτερου εδαφίου, η κοινοποίηση γίνεται στον δήμαρχο ή τον πρόεδρο συμβουλίου δημοτικής κοινότητας ή τον πρόεδρο δημοτικής κοινότητας της τελευταίας κατοικίας ή διαμονής εκείνου τον οποίο αφορά η κοινοποίηση, οι οποίοι οφείλουν να τοιχοκολλούν το κοινοποιούμενο έγγραφο στο πλέον εμφανές μέρος και να αποστέλλουν βεβαίωση για τη τοιχοκόλληση στο όργανο που παρήγγειλε την κοινοποίηση. Η κοινοποίηση σε κάθε περίπτωση θεωρείται ότι συντελέστηκε από την παραλαβή του κοινοποιούμενου εγγράφου από τα παραπάνω πρόσωπα.
3. Καταργείται.».
Άρθρο 211
Παράταση αναστολής Φόρου Προστιθέμενης Αξίας σε ακίνητα η παράδοση των οποίων έχει υπαχθεί στις διατάξεις περί Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων
Η προθεσμία που προβλέπεται στην περ. β) της παρ. 1 του άρθρου 37 του ν. 5131/2024 (Α’ 128), περί αναστολής του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας σε ακίνητα η παράδοση των οποίων έχει υπαχθεί στις διατάξεις περί Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων, παρατείνεται για διάστημα έξι (6) μηνών από τη λήξη της ακόμη και αν δεν έχει ασκηθεί, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος, το δικαίωμα που προβλεπόταν στην παρ. 4α του άρθρου 6 του Κώδικα Φ.Π.Α. (ν. 2859/2020, Α’ 248) ως ίσχυε.
Άρθρο 212
Τέλος καθαριότητας και φωτισμού σε μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 222 ν. 4555/2018
1. Στην παρ. 2 του άρθρου 222 του ν. 4555/2018 (Α΄ 133) το δεύτερο εδάφιο διαγράφεται και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:
«2. Οφειλές από τέλη καθαριότητας και φωτισμού για ακίνητο, του οποίου η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί, σύμφωνα με βεβαίωση του αρμόδιου διαχειριστή δικτύου και το οποίο, σύμφωνα με υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη ή του νομίμου εκπροσώπου αυτού, δεν χρησιμοποιούνταν κατά το διάστημα αναφοράς, διαγράφονται ή παραλείπεται η βεβαίωσή τους. Ποσά που έχουν καταβληθεί δεν αναζητούνται.».
2. Σε περίπτωση προηγούμενης υπαγωγής της καταβολής των τελών του παρόντος σε ρύθμιση οφειλών, το ανεξόφλητο υπόλοιπο της ρυθμισμένης οφειλής, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, διαγράφεται με αίτηση του οφειλέτη προς τον οικείο Δήμο.
Άρθρο 213
Παραχώρηση των αποχαρακτηρισμένων εκτάσεων από την Χερσαία Ζώνη Λιμένος Ηρακλείου προς τον Δήμο Ηρακλείου
Παραχωρούνται χωρίς αντάλλαγμα από το Ελληνικό Δημόσιο στον Δήμο Ηρακλείου της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης για λόγους δημόσιας ωφέλειας η χρήση, η διαχείριση και η εκμετάλλευση των εκτάσεων που έχουν αποχαρακτηρισθεί και δεν περιλαμβάνονται στη χερσαία ζώνη του Λιμένα Ηρακλείου με την υπ’ αρ. 1537/2022 απόφαση της Συντονίστριας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, «Έγκριση της υπ’ αρ. 11/19-11-2021 απόφασης του 20ου Διοικητικού Συμβουλίου της Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου Α.Ε.» περί τροποποίησης και επανακαθορισμού της ΧΖΛ και ΘΖΛ Ηρακλείου» (Δ΄ 547).».
Άρθρο 214
Ρύθμιση ζητημάτων Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού Α.Ε. και θυγατρικών της – Προσθήκη παρ. 3Α στο άρθρο 3 ν. 4972/2022
Στο άρθρο 3 του ν. 4972/2022 (Α’ 181), περί πεδίου εφαρμογής, προστίθεται παρ. 3Α, και το άρθρο 3 διαμορφώνεται ως εξής:
«3Α. Η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε.» και οι θυγατρικές της είναι εταιρείες εκτός του δημοσίου τομέα, όπως ορίζεται στην περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α΄ 143), οργανώνονται και λειτουργούν σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας και για αυτές δεν ισχύει η νομοθεσία για τον δημόσιο τομέα.»».
Άρθρο 215
Υποχρέωση παρόχων υπηρεσιών πληρωμών κατά την εγγραφή δικαιούχου πληρωμής σε υπηρεσία άμεσης πληρωμής από λογαριασμό σε λογαριασμό
Οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών του ν. 4537/2018 (A΄ 84), κατά την εγγραφή δικαιούχου πληρωμής της περ. γ΄ του άρθρου 62 του ν. 4446/2016 (Α΄ 240) σε υπηρεσία άμεσης πληρωμής από λογαριασμό σε λογαριασμό, επιβεβαιώνουν αν ο λογαριασμός που δηλώνεται στην υπηρεσία άμεσης πληρωμής περιλαμβάνεται στους επαγγελματικούς λογαριασμούς που έχουν δηλωθεί από τον δικαιούχο πληρωμής σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 4 της υπ’ αρ. 119899/13.12.2023 κοινής απόφασης των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης «Ρυθμίσεις για την αποδοχή μέσων πληρωμής με κάρτα και άλλα μέσα πληρωμών – Αντικατάσταση της υπ’ αρ. 45231/20-04-2017 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης και Οικονομικών «Ρύθμιση υποχρέωσης αποδοχής πληρωμών με κάρτα, σύμφωνα με το άρθρο 65 του ν. 4446/2016, (Α’ 240)» (Β΄ 7115).
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ’
ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΙΚΕΣ-ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ-ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΥΣ Ι’
Άρθρο 216
Εξουσιοδοτική διάταξη Μέρους Ι΄
Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δύνανται να ρυθμίζονται πρόσθετες υποχρεώσεις των παρόχων υπηρεσιών πληρωμών του ν. 4537/2018 (Α΄ 84) στο πλαίσιο της εγγραφής δικαιούχου πληρωμής της περ. γ΄ του άρθρου 62 του ν. 4446/2016 (Α΄ 240) σε υπηρεσία άμεσης πληρωμής από λογαριασμό σε λογαριασμό, να εξειδικεύονται οι προϋποθέσεις και οι διαδικασίες και να ορίζονται τεχνικά και λεπτομερειακά θέματα για την εφαρμογή του άρθρου 201 του παρόντος, περί υποχρέωσης των παρόχων υπηρεσιών πληρωμών κατά την εγγραφή δικαιούχου πληρωμής σε υπηρεσία άμεσης πληρωμής από λογαριασμό σε λογαριασμό.
Άρθρο 217
Μεταβατικές διατάξεις Μέρους Ι΄
1. Ποσά προσωπικής διαφοράς που έχουν συμψηφιστεί από την 1η Ιουνίου 2024 μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, καθ’ υπέρβαση των οριζόμενων στην παρ. 1 του άρθρου 205, περί συμψηφισμού της προσωπικής διαφοράς με την αύξηση του βασικού μισθού, αποκαθίστανται και καταβάλλονται στους δικαιούχους με την αμέσως επόμενη μισθοδοσία.
2. Δεν καταβάλλεται οποιασδήποτε μορφής αμοιβή ή αποζημίωση για τη συμμετοχή του προσωπικού της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών σε συνεδριάσεις ή άλλες εργασίες των συλλογικών οργάνων της παρ. 2 του άρθρου 206, περί συμμετοχής της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών σε ερευνητικά ή άλλα προγράμματα, που έγιναν πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος.
Άρθρο 218
Καταργούμενες διατάξεις Μέρους Ι’
Καταργούνται:
α) Κάθε γενική ή ειδική διάταξη, κατά το μέρος που αντίκειται στο άρθρο 205, περί συμψηφισμού της προσωπικής διαφοράς με την αύξηση του βασικού μισθού, ή ρυθμίζει με διαφορετικό τρόπο θέματα που διέπονται από αυτό.
β) Η περ. β) της παρ. 13 του εσωτερικού άρθρου 69Α του ν. 4270/2014 (Α΄ 143) του άρθρου 194, περί Ενιαίου Λογαριασμού Θησαυροφυλακίου.
γ) Τα εδάφια τρίτο και τέταρτο της περ. γ) της παρ. 3 του άρθρου 52 του Κώδικα εμμέσων φόρων επί των συναλλαγών του πεδίου εφαρμογής του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, καθώς και λοιπών εμμέσων φόρων (ν. 5177/2025, Α’ 21), περί τέλους παραμονής και πλόων (Τ.Π.Π.) πλοίων αναψυχής και μικρών σκαφών.
Δεν είναι δυνατόν να έχουν αναγνωριστεί τα πτυχία μας και τα μεταπτυχιακά μας και οι καθαρές μας αποδοχές να έχουν ισοπεδωθεί. Πως είναι δυνατόν ένας ΠΕ7 με τα ίδια προσόντα, παιδιά κτλ να αμείβεται κατά πολύ λιγότερο από έναν ΠΕ3, στο ίδιο Υπουργείο; Υπάλληλοι προσλαμβάνονται, για παράδειγμα, στο Υπουργείο Οικονομικών και εισπράττουν ψίχουλα και άλλοι μετατίθενται από αυτό σε άλλα Υπουργεία και Δήμους και διατηρούν ακέραια την προσωπική διαφορά. Αμέτρητες στρεβλώσεις που έχει χαθεί ο έλεγχος πλέον.
Η πλειοψηφία των συναδέλφων που υφίστανται τις μισθολογικές αδικίες επομένως και τη διαρκή υποβάθμιση, από το ίδιο το κράτος, της εργασίας που παρέχουν σε αυτό, είναι άνθρωποι με ιδιαίτερα υψηλά προσόντα, που υπηρετούν σε νευραλγικές θέσεις, κρίσιμων για τη λειτουργία του Κράτους, Υπουργείων και έβαλαν πλάτη τόσα χρόνια για το συμφέρον του Ελληνικού Δημοσίου, καταπνίγοντας το συναίσθημα της αδικίας που ένιωθαν.
Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα, να δείξει η πολιτική ηγεσία αν επιθυμεί να ρυθμίσει οριστικά τις αδικίες που η ίδια άλλωστε παραδέχθηκε, μέσω του Υφυπουργού της, και να λάβει πραγματικά μέτρα αποκατάστασης των υφιστάμενων μισθολογικών αδικιών ή αν θα επιλέξει να ξανασυζητάμε τα ίδια πράγματα σε ένα – δύο χρόνια. Οι πράξεις της θα αφήσουν το αποτύπωμά της και θα κριθούν. Πάντως, η κατά το δοκούν, επίκληση δημοσιονομικών συγκυριών προκειμένου να μην προβεί στα δέοντα, τη στιγμή που θριαμβολογεί για την εξαιρετική κατάσταση και προοπτική της οικονομίας μας και αυξάνει σημαντικά τις αποδοχές (και καλώς το κάνει) σε κατηγορίες άλλων υπαλλήλων (π.χ. σώματα ασφαλείας), δεν έχει πλέον λογική.
Ας γίνει αντιληπτό επιτέλους, ότι όπως το ενιαίο μισθολόγιο θα αποτύγχανε αν εφαρμοζόταν στον ιδιωτικό τομέα, με τον ίδιο τρόπο απέτυχε και στο δημόσιο, για αυτό άλλωστε προέκυψαν όλες αυτές οι στρεβλώσεις.
Προτείνεται άμεση εφαρμογή εντός του Α΄ εξαμήνου του τρέχοντος έτους, του άρθρου 17 του Ν.4354/2015, κατόπιν νομοθετικής ρύθμισης που θα προβλέπει την κατεπείγουσα σύσταση σχετικής Επιτροπής εντός του μηνός Μαρτίου του τρέχοντος έτους, η οποία θα έχει επιπλέον την αρμοδιότητα της οριστικής άρσης και αποκατάστασης μισθολογικών αδικιών που έχουν μέχρι σήμερα προκύψει, μεταξύ υπαλλήλων Υπουργείων με τα ίδια προσόντα.
Μέχρι τότε είναι επιβεβλημένη η ικανοποίηση τουλάχιστον των παρακάτω προτάσεων πολλών σχολιαστών:
α) Στο άρθρο 217 να προστεθεί νέα παράγραφος ως ακολούθως: «Ποσά προσωπικής διαφοράς που έχουν συμψηφιστεί από την 1η Ιανουαρίου 2016 μέχρι την 31η Μαΐου 2022 και αφορούσαν προωθημένη μισθολογική εξέλιξη λόγω απόκτησης ανωτέρου εκπαιδευτικού τίτλου (προπτυχιακό/μεταπτυχιακό/διδακτορικό τίτλο σπουδών,) να αποκατασταθούν τα αντίστοιχα ποσά στην Π.Δ. και να καταβληθούν αναδρομικά από 1.6.2024 και μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, καθ’ υπέρβαση των οριζόμενων στην παρ. 1 του άρθρου 205, περί συμψηφισμού της προσωπικής διαφοράς με την αύξηση του βασικού μισθού, αποκαθίστανται και καταβάλλονται στους δικαιούχους με την αμέσως επόμενη μισθοδοσία.»
β) Επίσης στο νομοσχέδιο θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τους υπαλλήλους που λαμβάνουν προσωπική διαφορά μικρότερη ή ίση των 300 ευρώ, λόγω μειώσεων αυτής, ορίζοντας στο άρθρο 205 ως ελάχιστη προσωπική διαφορά το ποσό των 300 ευρώ.
γ)Για υπαλλήλους που διορίστηκαν, μετατάχθηκαν ή μεταφέρθηκαν από 1.4.2023 και εντεύθεν, θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα στο άρθρο 205, ώστε να λαμβάνουν στον φορέα υποδοχής τους την Π.Δ. της εκπαιδευτικής κατηγορίας και του Μ.Κ. στην οποία διορίζονται, μετατάσσονται ή μεταφέρονται.
Αν δεν υπάρξει κάποια ρύθμιση ώστε να προβλέπεται προσωπική διαφορά και για όσους υπαλλήλους δεν λαμβάνουν αυτή τη στιγμή αλλά ωστόσο έχουν τα ίδια καθήκοντα στις ίδιες Υπηρεσίες με όσους λαμβάνουν, τότε συνεχίζεται να δημιουργείται μισθολογικό χάσμα ανάμεσα στο προσωπικό των Υπηρεσιών, δεν ενισχύεται το κλίμα εμπιστοσύνης και διαιωνίζονται οι αδικίες που υφίστανται και κάνουν τον κόσμο να χάνει το ενδιαφέρον του για τις θέσεις αυτές.
Το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει κατά τρόπο ατελή και ελλιπή τις στρεβλώσεις που έχει προκαλέσει η κατά καιρούς απόδοση της ΠΔ. Οι στρεβλώσεις όμως αυτές στο Υπουργείο Οικονομικών, εντάθηκαν κατά την απόδοση της ΠΔ το 2023, καθώς σε όσους αποδόθηκε αφαιρέθηκε-συμψηφίστηκε το ποσό αύξησης των αποδοχών όχι μόνο λόγω μισθολογικής ωρίμανσης, αλλά και λόγω αλλαγής κατηγορίας (λ.χ. από ΔΕ σε ΠΕ) ή λήψης Μεταπτυχιακού-Διδακτορικού. Δηλαδή, όποιος επέλεξε να κοπιάσει, να αυξήσει τα προσόντα και τις δεξιότητές του «τιμωρήθηκε» (ΠΕ με μεταπτυχιακό διορισθείς το 2010 λαμβάνει τελικές αποδοχές μικρότερες από ΔΕ διορισθέντα το 2012). Και φτάσαμε να διατυπώνεται η σχετική διαπίστωση από τα χείλη του αρμόδιου Υφυπουργού.
Εφόσον υπάρχει πραγματική επιθυμία άρσης των ακραίων στρεβλώσεων λόγω της ύπαρξης της ΠΔ, θα ήταν σκόπιμο να ενταχθούν στο νομοσχέδιο τα εξής:
α)επανυπολογισμός της προσωπικής διαφοράς σε όσους τη λαμβάνουν ήδη, έτσι ώστε τα ποσά που έχουν συμψηφιστεί από την 1η Ιανουαρίου 2016 κι εντεύθεν και αφορούσαν
– αλλαγή κλάδου ή κατηγορίας λόγω λήψης πτυχίου ανώτερης εκπαιδευτικής βαθμίδας
– προωθημένη μισθολογική εξέλιξη λόγω απόκτησης ανωτέρου εκπαιδευτικού τίτλου σπουδών(μεταπτυχιακό/διδακτορικό)
σε χρόνο προγενέστερο από την ημερομηνία απόδοσης της ΠΔ, αποκαθίστανται στην προσωπική διαφορά και καταβάλλονται αναδρομικά από 1.6.2024 , καθ’ υπέρβαση των οριζόμενων στο άρθρο 205.
β) για τους υπαλλήλους που κατά την ημερομηνία ισχύος του παρόντος και κατόπιν του ανωτέρω επανυπολογισμού λαμβάνουν προσωπική διαφορά μικρότερη ή ίση των 300 ευρώ, καθώς και σε όσους έχουν αναλάβει υπηρεσία στο Υπουργείο Οικονομικών από την 01/04/2023 κι εντεύθεν, ορίζεται ως ελάχιστη προσωπική διαφορά το ποσό των 300 ευρώ.
Άρθρο 205: κατά δήλωση του Υφυπουργού κου Πετραλιά υφίστανται υπάλληλοι με ίδια προσόντα και έτη υπηρεσίας με διαφορά 700 ευρώ στις αποδοχές τους, που εργάζονται σε διπλανά γραφεία και κάνουν ακριβώς την ίδια εργασία. Διαφορές που δημιούργησε και η νυν πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία εν πλήρει γνώση με τον τρόπο που ερμήνευσε τον τρόπο υπολογισμού της ΠΔ το 2023 (ως υπάλληλος ΠΕ με μεταπτυχιακό και 20 χρόνια υπηρεσίας λαμβάνω τελικές αποδοχές μικρότερες από συνάδελφο ΔΕ με 15 χρόνια υπηρεσίας!!!). Μάλιστα ανέφερε πως το θέμα δημιουργεί τριβές και ότι το ΓΛΚ έχει επεξεργαστεί το οικονομικό κόστος σχετικής ρύθμισης διευθέτησης. Αλλά, φευ…αντί να εξισωθούν οι αποδοχές, κατατίθεται το αρ. 205 το οποίο επ ουδενί δε συνιστά τρόπο εξίσωσης. Δηλαδή, για διαφορά αποδοχών 200ευρώ λόγω ΠΔ θα απαιτηθεί η λήψη 5 μισθ. κλιμακίων, ήτοι 10 χρόνια !!!! Τα 700 ευρώ που ανέφερε ο ίδιος ο κ. Υφυπουργός σε πόσα άραγε; Ενώ και με το όριο των 300 ευρώ, αυτή η διαφορά θα παγιωθεί (αυτός που λαμβάνει 100 ευρώ θα παραμένει ες αεί στα 100, ενώ οι υπερβάλλοντες θα καταλήξουν μόνιμα στα 300). Η πολιτική ηγεσία φαίνεται να επιλέγει τον εμπαιγμό από τη δίκαιη διευθέτηση ενός ζητήματος που προκαλεί ενδοϋπηρεσικές εντάσεις. Η λύση θα έπρεπε να είναι ΑΜΕΣΗ -ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ- ΜΙΣΘΟΔΟΤΙΚΗ ΕΞΙΣΩΣΗ ΒΑΣΕΙ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑΣ, αλλιώς να ανοίξουν οι πόρτες εξόδου από Υπ. Οικονομικών. Δε γίνεται να υφίστανται ταυτόχρονα μισθοδοτικές διακρίσεις, διαρκής επιβράβευση των μη εχόντων προσόντα, απαίτηση για ποιοτική και παραγωγική εργασία και το ιδιότυπο καθιστώς ομηρίας που επιβάλλει η Κινητικότητα (μη δυνατότητα μετάταξης). ΑΜΕΣΗ -ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ- ΜΙΣΘΟΔΟΤΙΚΗ ΕΞΙΣΩΣΗ ΒΑΣΕΙ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑΣ
Άρθρο 205: Για υπαλλήλους που διορίστηκαν από 1.4.2023 κι έπειτα, μέριμνα ώστε να λαμβάνουν την προσωπική διαφορά της εκπαιδευτικής κατηγορίας και του μισθολογικού κλιμακίου βάσει των οποίων διορίζονται, καθώς επίσης και πρόβλεψη για αναγνώριση προϋπηρεσίας έως επτά (7) έτη, ανεξάρτητα αν αυτή αφορά δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα.
Στο άρθρο 205 δεν συμπεριλαμβάνονται οι νεοδιορισθέντες και νεομεταταχθέντες υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομικών από την 01.04.2023 και μετά, που δεν λαμβάνουν προσωπική διαφορά. Αυτό οδηγεί σε άνιση μισθολογική μεταχείρισή τους σε σχέση τους υπαλλήλους που τη λαμβάνουν, διότι αν και παρέχουν την ίδια εργασία με τα ίδια προσόντα λαμβάνουν μειωμένες αποδοχές.
Στο πλαίσιο της εξομάλυνσης των μισθολογικών διαφορών, σε επίπεδο προσωπικής διαφοράς, μεταξύ υπαλλήλων του Υπουργείων Οικονομικών και των λοιπών μισθοδοτούμενων φορέων του (ΝΣΚ, κλπ.) υπάρχουν δύο ακόμη σημεία που πρέπει να ενσωματωθούν στη διάταξη:
1) Αποκατάσταση της ρύθμισης για του αποφοίτους της ΕΣΔΔΑ, όπου αναφορικά με τις σχετικές απόψεις που παρείχε το ΓΛΚ (Διεύθυνση Εισοδηματικής Πολιτικής) με το 2/79401/ΔΕΠ/18-12-2018 έγγραφό του, διαπιστώνεται ότι προτείνεται διαφορετική ερμηνευτική εκδοχή για τον υπολογισμό της προσωπικής διαφοράς στους αποφοίτους ΕΣΔΔΑ (περίπτωση Δ) σε σχέση με τους μεταταγέντες στο Υπ. Οικ/κών και του εποπτ, φορείς του(περίπτωση Α). Πιο συγκεκριμένα, για τους αποφοίτους ΕΣΔΔΑ προτείνεται ο υπολογισμός τής ΠΔ βάσει των ιδιοτήτων τους την ημερομηνία αποφοίτησής τους και πρόσληψης («διορισμού») σε φορέα τού ν. 4569/2018, άρ. 45. Αντιθέτως, για τους μεταταγέντες, προτείνεται ο υπολογισμός τής ΠΔ βάσει των ιδιοτήτων τους την 1-11-2011, εφόσον η αρχική (πρώτη) πρόσληψη στο Δημόσιο πραγματοποιήθηκε προ της ημερομηνίας αυτής, ή βάσει των ιδιοτήτων τους την ημερομηνία αρχικής (πρώτης) πρόσληψής τους στο Δημόσιο, εφόσον η αρχική πρόσληψη πραγματοποιήθηκε μετά την 31-10-2011, και σε κάθε περίπτωση όχι βάσει των ιδιοτήτων τους κατά την ημερομηνία μετάταξής τους (μεταγενέστερης πρόσληψης – διορισμού) σε φορέα τού ν. 4569/2018, άρ. 45. Τυχόν μεταβολή των ιδιοτήτων, π.χ. απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου, μετά την ημερομηνία σύγκρισης αποδοχών, δε λαμβάνεται υπόψη στον υπολογισμό τής ΠΔ. Σημειώνεται ότι η ανωτέρω εναλλακτική παράθεση των όρων «μετάταξη», «διορισμός» και του γενικότερου όρου «πρόσληψη», σκοπεί στην ερμηνευτική διασαφήνιση των εν λόγω όρων και βασίζεται στην πάγια νομολογία τού ΣτΕ σύμφωνα με την οποία η μετάταξη αποτελεί ταυτόχρονη απόλυση από το φορέα προέλευσης και διορισμό (πρόσληψη) στο φορέα υποδοχής. Κατά συνέπεια, οι απόφοιτοι ΕΣΔΔΑ που προσλαμβάνονται σε φορέα τού ν. 4569/2018, άρ. 45, αντιμετωπίζονται ως νεοδιόριστοι, παρά το γεγονός ότι η αρχική (πρώτη) πρόσληψή τους συντελείται με την εισαγωγή τους, ενώ η επιτυχής αποφοίτηση συνιστά μεταγενέστερη μεταβολή των προσόντων τού υπαλλήλου εξαρτώμενη από την απόδοσή του και δεν προκύπτει αυτοδίκαια και αναπότρεπτα. Οι προαναφερθείσες διάφορες ερμηνευτικές προτάσεις για τις ανωτέρω κατηγορίες προσωπικού, κρίνεται ότι συνιστούν διακριτική μεταχείριση σε βάρος των αποφοίτων ΕΣΔΔΑ. Η διακριτική αυτή μεταχείριση έρχεται σε αντίθεση αφενός με το γράμμα τού ν. 4569/2018 και αφετέρου με το πνεύμα των αρχών που εισήγαγαν και καθιέρωσαν οι ν. 4024/2011 και 4354/2015. Προς επίρρωση των ανωτέρω ισχυρισμών και συμπερασμάτων σας γνωρίζουμε την γνωμοδότηση του ΝΣΚ με αρ. 307/2016, που απαντάει σε σχετικό ερώτημα, ότι «η μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη των σπουδαστών της ΕΣΔΔΑ πρέπει σε κάθε περίπτωση να υπολογίζεται με βάση την ημερομηνία δημοσίευσης στο φύλλο της εφημερίδας της Κυβέρνησης του οριστικού πίνακα των επιτυχόντων στη Σχολή…». Συνεπώς αυτή την στιγμή ένας απόφοιτος της ΕΣΔΔΑ λαμβάνει την μισή προσωπική διαφορά από ένα ΠΕ διοικητικού που ήρθε με μετάταξη στο Υπ.οικ και τους λοιπούς φορείς του και για αυτό ζητούμε να οριστεί ο υπολογισμός της προσωπικής διαφοράς των αποφοίτων της ΕΣΔΔΑ με τρόπο που θα λαμβάνει υπόψη ως ημερομηνία διορισμού στο δημόσιο την ημερομηνία εισαγωγής μας στην ΕΣΔΔΑ και όχι την ημερομηνία αποφοίτησης/διάθεσης/διορισμού μας στο φορέα του Υπ. Οικ., του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, και τους λοιπούς εποπτευόμενους φορείς.
2) Η προσωπική διαφορά θα πρέπει να χορηγείται σε κάθε νεοδιόριστο ή προερχόμενο από μετάταξη υπάλληλο, καθώς παρατηρούνται φαινόμενα υπαλλήλων με χαώδεις διαφορές, ακόμη και οκτακοσίων ευρώ, την ίδια στιγμή που προσφέρουν ίδια εργασία για ίδιο αντικείμενο με όμοια προσόντα.
Στο άρθρο 217 να προστεθεί νέα παράγραφος ώστε τα ποσά προσωπικής διαφοράς που έχουν συμψηφιστεί από την 1η Ιανουαρίου 2016 και αφορούσαν προωθημένη μισθολογική εξέλιξη λόγω απόκτησης ανωτέρου εκπαιδευτικού τίτλου(μεταπτυχιακό/διδακτορικό τίτλο σπουδών), να αποκατασταθούν τα αντίστοιχα ποσά στην Π.Δ. και να καταβληθούν αναδρομικά και μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, καθ’ υπέρβαση των οριζόμενων στην παρ. 1 του άρθρου 205, περί συμψηφισμού της προσωπικής διαφοράς με την αύξηση του βασικού μισθού, αποκαθίστανται και καταβάλλονται στους δικαιούχους με την αμέσως επόμενη μισθοδοσία.
Στο άρθρο 205 να προστεθεί (όσοι δεν έχουν καθόλου προσωπική διαφορά να αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα έως 3 τριετίες) στην ειδικότητα.για να αρθεί κάπως η αδικία για εμάς πού έχουμε μεγάλη εμπειρία αλλά έτυχε να διοριστούμε με το άδικο νομοσχέδιο τού 2015
Αντισυνταγματικό πού έγινε επέκταση προσωπικής διαφοράς μόνο για τούς υπαλλήλους τού υπουργείου οικονομικών στην ουσία είναι δημόσιοι υπάλληλοι πού εξαιρέθηκαν από τό ενιαίο μισθολόγιο.δωστε επιτέλους λύση για να αρθούν οι αδικίες.ας πούμε αν δεν το επιτρέπουν τα δημοσιονομικά δεν μπορεί για άλλους να μήν υπάρχουν λεφτά και για άλλους να υπάρχουν.οπως παραδέχθηκε ο υφυπουργός υπάρχουν 3 ταχυτήτων εργαζόμενοι αλλά με τό άρθρο 205 δεν θα διορθώσει Καμία αδικία μόνο θα ευνοήσει μερικούς καί θά θα λύσει το προβλήμα όλο αυτό το μισθολογικό είναι ψυχοφθόρο για τους εργαζόμενους γιατί ασκούν ίδια καθήκοντα καί αμοιβομαστε δυσανάλογα σε σχέση με την εμπειρία που έχει ο καθένας
ΑΠΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΚΕΔΕ)
Τα σχόλια μας αφορούν τα άρθρα 212 και 210 και αποτελούν ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ της 13ης Μαρτίου 2025, ο οποία έχει ως ακολούθως:
Εκτιμούμε ότι η διάταξη του άρθρου 212, στην περίπτωση που είναι διαπιστωμένη η μη χρησιμοποίηση του μη ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου, καθ΄ οιονδήποτε τρόπο, πρέπει να έχει και την δυνητική σύμφωνη γνώμη του δημοτικού συμβουλίου του οικείου δήμου.
Όσον αφορά το άρθρο 210 στην παρ. 2 να αναφέρεται ότι … εάν δεν υπάρχει συγγενής του δεύτερου εδαφίου, η κοινοποίηση γίνεται στον δήμο.
Ευχαριστούμε
Να συμπεριληφθούν και οι διορισθέντες/μεταταχθέντες υπάλληλοι της ΕΛΣΤΑΤ από 1/4/2023 και ύστερα, οι οποίοι δεν λαμβάνουν προσωπική διαφορά.
Θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για την επίλυση του ζητήματος της προσωπικής διαφοράς για υπαλλήλους της ελστατ κ
Στο άρθρο 205 να συμπεριληφθούν και οι διορισθέντες/μεταταχθέντες υπάλληλοι της ΕΛΣΤΑΤ από 1/4/2023 και έπειτα, οι οποίοι δεν λαμβάνουν προσωπική διαφορά, καθώς και η αναγνώριση προϋπηρεσίας σε οποιονδήποτε εργοδότη τουλάχιστον έως 84 μήνες όπως αναγνωρίζεται από τον ΑΣΕΠ.
Ενώ το άρθρο σκοπό έχει να ισορροπήσει τις απολαβές των υπαλλήλων που λαμβάνουν προσωπική διαφορά για να εξαλείψει ανισότητες σε υπηρεσίες όπως η ΕΛΣΤΑΤ, δεν συμπεριλαμβάνει καθόλου την επέκταση της προσωπικής διαφοράς σε υπαλλήλους που διορίστηκαν ή μετακινήθηκαν/ μετατάχθηκαν μετά την τελευταία ψήφιση και δεν την λαμβάνουν καθόλου. Υπάρχουν, για παράδειγμα, υπάλληλοι της ΕΛΣΤΑΤ που ήρθαν στην υπηρεσία μετά τις 31 Μάρτη 2023 και δεν λαμβάνουν καθόλου προσωπική διαφορά, ενώ συνάδελφοί τους που έχουν ίδιες ευθύνες και υποχρεώσεις με αυτούς την λαμβάνουν επειδή είχαν έρθει πριν τις 31 Μάρτη 2023. Θα πρέπει λοιπόν να υπάρξει σε αυτό το νομοσχέδιο πρόβλεψη για άμεση επέκταση της προσωπικής διαφοράς σε όλους όσους δεν την λαμβάνουν τόσο για την ΕΛΣΤΑΤ όσο και όποια άλλη υπηρεσία που συμβαίνει το ίδιο.
Υπάρχουν θετικά σημεία στην συγκεκριμένη ρύθμιση (άρθρο 205), καθόσον οι υπάλληλοι τους οποίους αφορά, εκτελούν πολύ ιδιαίτερα καθήκοντα και επί πολλά έτη δεν έχουν καμία μισθολογική αναβάθμιση παρόλο που σε μεγάλο βαθμό υποστηρίζουν ή διενεργούν κρίσιμο ελεγκτικό έργο. Παρόλαυτα θα πρέπει σύντομα να υπάρξει ανάλογη ρύθμιση σε όσους υπαλλήλους των ίδιων Υπηρεσιών και ανάλογων καθηκόντων δεν λαμβάνουν καθόλου προσωπική διαφορά, αλλιώς μαθηματικά αυτές οι θέσεις θα πάψουν να έχουν ζήτηση.
Στο άρθρο 205 να συμπεριληφθούν και οι διορισθέντες/μεταταχθέντες υπάλληλοι της ΕΛΣΤΑΤ από 1/4/2023 και ύστερα, οι οποίοι δεν λαμβάνουν προσωπική διαφορά.
Με το άρθρο 205 δεν πραγματοποιείται ο σκοπός του νομοθέτη (σύμφωνα με την ανάλυση συνεπειών ρύθμισης που συνοδεύει το σχέδιο νόμου) για την μη διαιώνιση στρεβλώσεων στις απολαβές υπαλλήλων ίδιων μισθολογικών κλιμακίων. Αντίθετα, οι ανισότητες διαιωνίζονται μεταξύ δημοσίων υπαλλήλων, που πολλές φορές υπηρετούν στο ίδιο τμήμα παρέχοντας ακριβώς τις ίδιες υπηρεσίες με τεράστια μισθολογική διαφορά μεταξύ τους. Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση δεν αίρονται οι αδικίες. Θα πρέπει να επαναξεταστεί το άρθρο και να συμπεριλάβει τους υπαλλήλους που λαμβάνουν μικρή προσωπική διαφορά και αυτούς που δεν λαμβάνουν καθόλου με αντικειμενικά κριτήρια.
Στο άρθρο 205 να προστεθεί τουλάχιστον η αναγνώριση προϋπηρεσίας σε οποιονδήποτε εργοδότη τουλάχιστον έως 84 μήνες πού αναγνωρίζεται από τόν ΑΣΕΠ.γιατι δεν μπορεί ο ΑΣΕΠ να αναγνωρίζει προϋπηρεσία να προσλαμβάνεται με εμπειρία αλλά να μην αναγνωρίζεται καί νά μήν αμοίβεται για την προϋπηρεσια επειδή είναι στον ιδιωτικό τομέα.ευχαριστω
ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΠΑΓΙΩΘΕΙ Η ΑΔΙΚΙΑ,ΟΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΑΝ ΔΕΝ ΛΗΦΘΟΥΝ ΥΠΟΨΗ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ:
Στο άρθρο 217 να προστεθεί νέα παράγραφος ως ακολούθως: «Ποσά προσωπικής διαφοράς που έχουν συμψηφιστεί από την 1η Ιανουαρίου 2016 μέχρι την 31η Μαΐου 2022 και αφορούσαν προωθημένη μισθολογική εξέλιξη λόγω απόκτησης ανωτέρου εκπαιδευτικού τίτλου (προπτυχιακό/μεταπτυχιακό/διδακτορικό τίτλο σπουδών,) να αποκατασταθούν τα αντίστοιχα ποσά στην Π.Δ. και να καταβληθούν αναδρομικά από 1.6.2024 και μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, καθ’ υπέρβαση των οριζόμενων στην παρ. 1 του άρθρου 205, περί συμψηφισμού της προσωπικής διαφοράς με την αύξηση του βασικού μισθού, αποκαθίστανται και καταβάλλονται στους δικαιούχους με την αμέσως επόμενη μισθοδοσία.»
Άρθρο 205: Προτείνεται να ληφθεί μέριμνα για τους υπαλλήλους που λαμβάνουν προσωπική διαφορά μικρότερη ή ίση των 300 ευρώ, λόγω μειώσεων αυτής, ορίζοντας στο άρθρο ως ελάχιστη προσωπική διαφορά το ποσό των 300 ευρώ.
Στο άρθρο 217 να προστεθεί νέα παράγραφος ως ακολούθως: «Ποσά προσωπικής διαφοράς που έχουν συμψηφιστεί από την 1η Ιανουαρίου 2016 μέχρι την 31η Μαΐου 2022 και αφορούσαν προωθημένη μισθολογική εξέλιξη λόγω απόκτησης ανωτέρου εκπαιδευτικού τίτλου (προπτυχιακό/μεταπτυχιακό/διδακτορικό τίτλο σπουδών,) να αποκατασταθούν τα αντίστοιχα ποσά στην Π.Δ. και να καταβληθούν αναδρομικά από 1.6.2024 και μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, καθ’ υπέρβαση των οριζόμενων στην παρ. 1 του άρθρου 205, περί συμψηφισμού της προσωπικής διαφοράς με την αύξηση του βασικού μισθού, αποκαθίστανται και καταβάλλονται στους δικαιούχους με την αμέσως επόμενη μισθοδοσία.»
ΑΡΘΡΟ 205. Η Ανάλυση Συνεπειών Ρύθμισης για το άρθρο 205 του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου αναφέρει ότι «η προσωπική διαφορά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να ανέρχεται σε ποσά που προκαλούν σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ υπαλλήλων του ίδιου μισθολογικού κλιμακίου» ώστε «να μην διαιωνίζονται σημαντικές στρεβλώσεις στις απολαβές μεταξύ υπαλλήλων ίδιων μισθολογικών κλιμακίων». Ωστόσο, με την προτεινόμενη ρύθμιση ΔΕΝ πραγματοποιείται ο επιδιωκόμενος σκοπός (άρση αδικιών μεταξύ υπαλλήλων με ίδια ΜΚ), αντιθέτως, προκαλούνται περισσότερες στρεβλώσεις, καθώς δεν λαμβάνει υπόψη τους υπαλλήλους που λαμβάνουν μικρή προσωπική διαφορά και αυτούς που δεν λαμβάνουν καθόλου.
Συνεπώς, το εν λόγω άρθρο πρέπει να τροποποιηθεί λαμβάνοντας υπόψη και τους υπαλλήλους που διορίσθηκαν ή μετατάχθηκαν μετά την 1.4.2023 στις υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και των εποπτευόμενων από αυτό φορέων, επεκτείνοντας την προσωπική διαφορά της παρ. 1 του άρθρου 27 του ν. 4354/2015 κατ΄ αντιστοιχία της προσθήκης-τροπολογίας του άρθρου 64 του ν. 5042/2023, σύμφωνα με συνταγματική αρχή της ισότητας (άρθρο 4 παρ.1 και 2 Σ.), η οποία επιβάλλει την ομοιόμορφη μεταχείριση των προσώπων που βρίσκονται κάτω από τις ίδιες ή παρόμοιες συνθήκες και της ειδικότερης μορφής αυτής, της μισθολογικής ισότητας υπαλλήλων (άρθρο 22 παρ.1 Σ.) που δημιουργεί αντίστοιχο δημόσιο δικαίωμα ίσης μισθολογικής μεταχείρισης.
Ας αποφασιστεί επιτέλους μια ορθολογική μισθολογική κατανομή των δημοσίων υπαλλήλων, λαμβάνοντας υπόψη και των ουσιαστικών προσόντων των υπαλλήλων με αποδεδειγμένη προϋπηρεσία σε ιδιωτικό τομέα ή ελεύθερο επάγγελμα (μη αναγνωρίσιμη μισθολογικά), οι οποίοι παρά την εμπειρία και την παραγωγικότητά τους, είναι χαμηλά αμειβόμενοι.
Άρθρο 205,
Η αδικία συνεχίζεται. Δεν γίνεται πρόβλεψη για υπαλλήλους που έλαβαν μικρή προσωπική διαφορά και έχει ήδη συμψηφισθεί. Προσωπικό παράδειγμα:
Μηχανικός ΠΕ (διορισμένος 2002) λαμβάνει μισθό μικρότερο από Μηχανικό ΤΕ (διορισμένος 2005)!!!!
Και αυτό θα συνεχιστεί και με την νέα διάταξη.
Όσοι αναγνώρισαν το πτυχίο τους έως 31.12.2015 και έπαιρναν προσωπική διαφορά , έκαναν κανονικά μετάταξη από την κατηγορία ΔΕ στην κατηγορία ΠΕ/ΤΕ με την ανάλογη αύξηση στο μισθό τους και εισέπρατταν ακέραια την προσωπική διαφορά, ενώ όσοι έπαιρναν προσωπική διαφορά και αναγνωρίσανε το πτυχίο τους από 1.1.2016 και μετά, είχανε μεν την ανάλογη αύξηση στο μισθό, η αύξηση όμως αυτή αφαιρέθηκε από την προσωπική διαφορά (άρθρο 27 Ν.4354/2015).
Τέτοιες ρυθμίσεις διαιωνίζουν ένα εργασιακό περιβάλλον δύο ταχυτήτων με εργαζόμενους που αμείβονται διαφορετικά για την ίδια εργασία, καθώς επίσης μια αντεστραμμένη μισθολογική ιεραρχία όπου υπάλληλοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) ενδέχεται να αμείβονται περισσότερο από συναδέλφους τους Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης(ΠΕ).
ΠΡΟΣΟΧΗ σε σχέση με το άρθρο 209
Από νομικής πλευράς τα σωματεία και οι σύλλογοι αποτελούν ακριβώς το ίδιο πράγμα και συνεπώς χρήζουν της ίδιας αντιμετώπισης. Αποτελούν αμφότερα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικά, των οποίων οι υπηρεσίες αλλά και οι συνδεόμενες με αυτές συνδρομές καταρχήν υπάγονται στο πεδίο ΦΠΑ, πλην όμως εν συνεχεία απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ βάσει των ρητών απαλλαγών, που ορίζονται στο άρθρο 27.1 του Κώδικα ΦΠΑ (Νόμοι 5144/2024-5162/2024). Συνεπώς όπως ρητά ορίζεται στον Νόμο περί Χαρτοσήμου 5135/2024, αλλά και στην σχετική κωδικοποίηση της έμμεσης φορολογίας (άρθρο 3.3 Νόμου 5177/2025) ό,τι υπάγεται ή ανήκει στο πεδίο ΦΠΑ δεν μπορεί να υπάγεται/ανήκει στο πεδίο άλλης έμμεσης φορολογίας και ειδικότερα στο πεδίο του ψηφιακού τέλους. Με απλά λόγια δεν επιτρέπεταινομικά η ύπαρξη -πρόβλεψη ψηφιακού τέλους για συνδρομές μελών σωματείων /συλλόγων διότι αντίκειται σε άλλες υπάρχουσες διατάξεις κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας. Ως εκ τούτου το μόνο ορθό νομικά είναι να διαγραφεί/εξαλειφθεί, με το άρθρο 209 του παρόντος νομοσχεδίου, ολωσδιόλου το άρθρο 20 του Νόμου 5177/2025 ως μη νόμιμο.
α) Στο άρθρο 217 να προστεθεί νέα παράγραφος ως ακολούθως: «Ποσά προσωπικής διαφοράς που έχουν συμψηφιστεί από την 1η Ιανουαρίου 2016 μέχρι την 31η Μαΐου 2022 και αφορούσαν προωθημένη μισθολογική εξέλιξη λόγω απόκτησης ανωτέρου εκπαιδευτικού τίτλου (προπτυχιακό/μεταπτυχιακό/διδακτορικό τίτλο σπουδών,) να αποκατασταθούν τα αντίστοιχα ποσά στην Π.Δ. και να καταβληθούν αναδρομικά από 1.6.2024 και μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, καθ’ υπέρβαση των οριζόμενων στην παρ. 1 του άρθρου 205, περί συμψηφισμού της προσωπικής διαφοράς με την αύξηση του βασικού μισθού, αποκαθίστανται και καταβάλλονται στους δικαιούχους με την αμέσως επόμενη μισθοδοσία.»
β) Επίσης στο νομοσχέδιο θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τους υπαλλήλους που λαμβάνουν προσωπική διαφορά μικρότερη ή ίση των 300 ευρώ, λόγω μειώσεων αυτής, ορίζοντας στο άρθρο 205 ως ελάχιστη προσωπική διαφορά το ποσό των 300 ευρώ.
γ)Για υπαλλήλους που διορίστηκαν, μετατάχθηκαν ή μεταφέρθηκαν από 1.4.2023 και εντεύθεν, θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα στο άρθρο 205, ώστε να λαμβάνουν στον φορέα υποδοχής τους την Π.Δ. της εκπαιδευτικής κατηγορίας και του Μ.Κ. στην οποία διορίζονται, μετατάσσονται ή μεταφέρονται.
Άρθρο 205: Για υπαλλήλους που διορίστηκαν, μετατάχθηκαν ή μετακινήθηκαν από 1.4.2023 και εντεύθεν, προτείνεται να προστεθεί διάταξη, ώστε να λαμβάνουν στον φορέα υποδοχής τους την π.δ. της εκπαιδευτικής κατηγορίας και του μισθολογικού κλιμακίου βάσει των οποίων διορίζονται, μετατάσσονται ή μεταφέρονται.
Στις Μεταβατικές Διατάξεις Μέρους Ι, στο άρθρο 217 προτείνεται η προσθήκη τρίτης παραγράφου ως εξής:
«3. Στους μεταταγέντες υπαλλήλους που υπάγονται στα άρθρα 104 έως 107 του ν. 4622/2019 (Α’ 133),οι οποίοι τοποθετήθηκαν στις υπηρεσίες υποδοχής ως 31-12-2024, δεν συμψηφίζονται ποσά προσωπικής διαφοράς με τον βασικό τους μισθό κατά την πρώτη κατάταξή τους στην μισθολογική κλίμακα του κλάδου, ανεξαρτήτως του ύψους της προσωπικής τους διαφοράς, ή, εφόσον έχουν συμψηφιστεί, επιστρέφονται στους υπαλλήλους με την αμέσως επόμενη μισθοδοσία.»
Η αιτούμενη προσθήκη της τρίτης παραγράφου αφορά μόνο στην πρώτη κατάταξη ήδη τοποθετημένων επιτελικών στελεχών σε υπηρεσίες στις οποίες μετατάχθηκαν, για το λόγο ότι άλλες από τις υπηρεσίες υποδοχής προχώρησαν σε συμψηφισμό της προσωπικής διαφοράς και άλλες όχι, με αποτέλεσμα να διαφοροποιούνται οι καθαρές αποδοχές ορισμένων από αυτούς τους υπαλλήλους, χωρίς να υφίσταται στην πραγματικότητα διαφοροποιητικός λόγος, επειδή τα ΦΕΚ μετάταξης όλων εκδόθηκαν προ της 31-5-2024, δηλ. εντός του χρονικού διαστήματος που ίσχυε η αναστολή της απομείωσης της προσωπική διαφροάς [άρθρου 28 ν.4940/2022(Α΄112), περί «αναστολής μείωσης προσωπικής διαφοράς κατά την μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων»].
Επιπλέον, σημειώνεται ότι η τοποθέτηση των συγκεκριμένων μεταταγέντων υπαλλήλων στις νέες τους υπηρεσίες καθυστέρησε τόσο πολύ μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος πιστοποίησής τους και την έκδοση του ΦΕΚ μετάταξής τους, ώστε να εκπνεύσει, χωρίς δική τους υπαιτιότητα, η διετία αναστολής απομείωσης της προσωπικής διαφοράς, στο πλαίσιο της οποίας υπάλληλοι με προσωπική διαφορά έλαβαν την απόφαση να συμμετάσχουν στις εξετάσεις και στο πρόγραμμα πιστοποίησης. Η καθυστέρηση αυτή δεν οφειλόταν στους μεταταγέντες υπαλλήλους, αλλά αποκλειστικά στην Διοίκηση, ωστόσο ορισμένοι υπάλληλοι του κλάδου ΠΕ Επιτελικών στελεχών,που ανέλαβαν υπηρεσία κατ’ ανάγκη μετά την 1-6-2024 υπέστησαν απομείωση της προσωπικής τους διαφοράς και είδαν την εύλογα προσδοκώμενη αύξηση της μισθολογικής κλίμακας των επιτελικών στελεχών να συμψηφίζεται με τον βασικό μισθό τους και μάλιστα ο συμψηφισμός αυτός να αφορά όχι ένα ΜΚ, όπως συμβαίνει στην περίπτωση αλλαγής ΜΚ λόγω παρόδου της διετίας, αλλά πολύ περισσότερα, ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας κάθε μετατασσόμενου. Προς άρση των παραπάνω αδικιών που οφείλονται αποκλειστικά στη Διοίκηση, προτείνεται η προσθήκη της παρ. 3 στο άρθρο 217 του σχεδίου νόμου, με την επισήμανση ότι τα ποσά για τα οποία προτείνεται η παρ. 3 είναι ανάξια λόγου για τη Διοίκηση αλλά σημαντικά για το αίσθημα δικαίου των υπαλλήλων της στους οποίους αφορούν.
«Άρθρο 205: Προτείνεται να ληφθεί μέριμνα για τους υπαλλήλους που λαμβάνουν προσωπική διαφορά μικρότερη ή ίση των 300 ευρώ, λόγω μειώσεων αυτής, ορίζοντας στο άρθρο ως ελάχιστη προσωπική διαφορά το ποσό των 300 ευρώ.
Επίσης, για υπαλλήλους που διορίστηκαν, μετατάχθηκαν ή μετακινήθηκαν από 1.4.2023 και εντεύθεν, προτείνεται να προστεθεί διάταξη, ώστε να λαμβάνουν στον φορέα υποδοχής τους την π.δ. της εκπαιδευτικής κατηγορίας και του μισθολογικού κλιμακίου βάσει των οποίων διορίζονται, μετατάσσονται ή μεταφέρονται.
Άρθρο 217: Να προστεθεί νέα παράγραφος ως ακολούθως: «Ποσά προσωπικής διαφοράς που έχουν συμψηφιστεί από την 1η Ιανουαρίου 2016 μέχρι την 31η Μαΐου 2022 και αφορούσαν προωθημένη μισθολογική εξέλιξη λόγω απόκτησης ανωτέρου εκπαιδευτικού τίτλου (προπτυχιακό/μεταπτυχιακό/διδακτορικό τίτλο σπουδών,) αποκαθίστανται στην π.δ. και καταβάλλονται αναδρομικά από 1.6.2024 και μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, καθ’ υπέρβαση των οριζόμενων στο άρθρο 205, με την αμέσως επόμενη μισθοδοσία.»
Πιο εξόφθαλμο παράδειγμα μισθολογικών ανισοτήτων από την περίπτωση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας δεν υπάρχει. Άλλοι παίρνουν 300 προσωπική διαφορά, άλλοι (νέοι) τίποτα, άλλοι 1000, άλλοι 500. Αν είναι δυνατόν να συμβαίνουν αυτά σε μία ευνομούμενη πολιτεία και εντός ενιαίου μισθολογίου, βρείτε επιτέλους μίας λύση και δώστε κίνητρα στους νέους εργαζομένους που είναι και οι μόνοι παραγωγικοί.
Σε σχέση με το άρθρο 205, πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τους κάτοχους διδακτορικού διπλώματος διπλώματος, η οποίοι προωθούνται κατά 6 ΜΚ, ώστε μετά από 24 χρόνια πραγματικής να φτάνουν στο ανώτερο ΜΚ και να μην δικαιούνται μισθολογικής εξέλιξης, σε αντίθεση με τους λοιπούς συναδέλφους τους. Για την αποκατάσταση της αδικίας πρέπει να προβλεφθούν επιπλέον 6 ΜΚ για τους κατόχους διδακτορικού διπλώματος, ώστε το Δημόσιο να παραμένει ελκυστικό για τους εργαζόμενους που έχουν αυξημένα τυπικά προσόντα και μεγάλη εμπειρία. Τα αντίστοιχα, ισχυουν για τους κατόχους Μεταπτυχιακού Τίλτου, που προωθούνται κατά 2 ΜΚ.
Άρθρο 217: Να προστεθεί νέα παράγραφος ως ακολούθως: «Ποσά προσωπικής διαφοράς που έχουν συμψηφιστεί από την 1η Ιανουαρίου 2016 μέχρι την 31η Μαΐου 2022 και αφορούσαν προωθημένη μισθολογική εξέλιξη λόγω απόκτησης ανωτέρου εκπαιδευτικού τίτλου (προπτυχιακό/μεταπτυχιακό/διδακτορικό τίτλο σπουδών,) αποκαθίστανται στην ΠΔ και καταβάλλονται αναδρομικά από 1.6.2024 και μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, καθ’ υπέρβαση των οριζόμενων στο άρθρο 205, με την αμέσως επόμενη μισθοδοσία.»
Στους υπαλλήλους που ήδη παίρνουν την προσωπική διαφορά, υπάρχουν μεγάλες μισθολογικές διαφορές ανάλογα αν είσαι ΔΕ, ΤΕ ή ΠΕ. Ιδίως αν έχεις μεταπτυχιακό ή ακόμα χειρότερα διδακτορικό, παίρνεις τη χαμηλότερη προσωπική διαφορά σε σχέση με τους ΔΕ συναδέλφους σου. Αυτά που πάνε προς ψήφιση είναι αποσπασματικά και ημίμετρα κατά τη γνώμη μου, το θέμα της προσωπικής διαφοράς θέλει επανασχεδιασμό και εκ νέου υπολογισμό με αντικειμενικά κριτήρια.
Στο άρθρο 205 να συμπεριληφθούν και οι διορισθέντες υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομικών με την Προκήρυξη 6Κ/2021 από 1/4/2023 και ύστερα, οι οποίοι δεν λαμβάνουν προσωπική διαφορά.
Στο άρθρο 217 να προστεθεί νέα παράγραφος ως ακολούθως: «Ποσά προσωπικής διαφοράς που έχουν συμψηφιστεί από την 1η Ιανουαρίου 2016 μέχρι την 31η Μαΐου 2022 και αφορούσαν προωθημένη μισθολογική εξέλιξη λόγω απόκτησης ανωτέρου εκπαιδευτικού τίτλου (προπτυχιακό/μεταπτυχιακό/διδακτορικό τίτλο σπουδών,) να αποκατασταθούν τα αντίστοιχα ποσά στην Π.Δ. και να καταβληθούν αναδρομικά από 1.6.2024 και μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, καθ’ υπέρβαση των οριζόμενων στην παρ. 1 του άρθρου 205, περί συμψηφισμού της προσωπικής διαφοράς με την αύξηση του βασικού μισθού, αποκαθίστανται και καταβάλλονται στους δικαιούχους με την αμέσως επόμενη μισθοδοσία.»
Άρθρο 205 : Η καταβολή της προσωπικής διαφοράς δεν αφορά μόνο τους υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά αφορά και τους υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης (ΓΓΠΣΨΔ). Η άνιση αντιμετώπιση υπαλλήλων που έτυχε να διορισθούν ή να μεταταχθούν μετά την 01/04/2023 στην ΓΓΠΣΨΔ όχι μόνο δημιουργεί υπαλλήλους διαφορετικών ταχυτήτων, προωθεί αίσθημα αδικίας, θέτει εμπόδια στην παρακίνηση βελτίωσης της απόδοσης τους, αλλά ταυτόχρονα παραβιάζει και βασικές αρχές του ευρωπαϊκού δικαίου για την παροχή ίσης αμοιβής εργαζόμενων ανδρών και γυναικών για ίση εργασία ή εργασία ίσης αξίας. Συνεπώς, για την αποκατάσταση όλων των ανωτέρω αδικιών χρειάζεται να θεσμοθετηθεί άμεσα η επέκταση της προσωπικής διαφοράς και στους υπαλλήλους που διορίσθηκαν/τοποθετήθηκαν/μετατάχθηκαν μετά την 01/04/2023 στην ΓΓΠΣΨΔ.
Άρθρο 205: Προτείνεται να ληφθεί μέριμνα για τους υπαλλήλους που λαμβάνουν προσωπική διαφορά μικρότερη ή ίση των 300 ευρώ, λόγω μειώσεων αυτής, ορίζοντας στο άρθρο ως ελάχιστη προσωπική διαφορά το ποσό των 300 ευρώ.
Επίσης, για υπαλλήλους που διορίστηκαν, μετατάχθηκαν ή μετακινήθηκαν από 1.4.2023 και εντεύθεν, προτείνεται να προστεθεί διάταξη, ώστε να λαμβάνουν στον φορέα υποδοχής τους την π.δ. της εκπαιδευτικής κατηγορίας και του μισθολογικού κλιμακίου βάσει των οποίων διορίζονται, μετατάσσονται ή μεταφέρονται.
Άρθρο 217: Να προστεθεί νέα παράγραφος ως ακολούθως: «Ποσά προσωπικής διαφοράς που έχουν συμψηφιστεί από την 1η Ιανουαρίου 2016 μέχρι την 31η Μαΐου 2022 και αφορούσαν προωθημένη μισθολογική εξέλιξη λόγω απόκτησης ανωτέρου εκπαιδευτικού τίτλου (προπτυχιακό/μεταπτυχιακό/διδακτορικό τίτλο σπουδών,) αποκαθίστανται στην π.δ. και καταβάλλονται αναδρομικά από 1.6.2024 και μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, καθ’ υπέρβαση των οριζόμενων στο άρθρο 205, με την αμέσως επόμενη μισθοδοσία.»
Προτείνεται στο άρθρο 217 να προστεθεί νέα παράγραφος ως ακολούθως: «Ποσά προσωπικής διαφοράς που έχουν συμψηφιστεί από την 1η Ιανουαρίου 2016 μέχρι την 31η Μαΐου 2022 και αφορούσαν προωθημένη μισθολογική εξέλιξη λόγω απόκτησης ανωτέρου εκπαιδευτικού τίτλου (προπτυχιακό/μεταπτυχιακό/διδακτορικό τίτλο σπουδών,) να αποκατασταθούν τα αντίστοιχα ποσά στην Π.Δ. και να καταβληθούν αναδρομικά από 1.6.2024 και μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, καθ’ υπέρβαση των οριζόμενων στην παρ. 1 του άρθρου 205, περί συμψηφισμού της προσωπικής διαφοράς με την αύξηση του βασικού μισθού, αποκαθίστανται και καταβάλλονται στους δικαιούχους με την αμέσως επόμενη μισθοδοσία.»
Λόγω της συνταγματικής ισότητας η λήψη της προσωπικής διαφοράς θα πρέπει να αφορά όλους τους υπαλλήλους του φορέα (παλιούς και νέους).
Οι μισθολογικές ανισότητες χωρίς ουσιαστικό υπόβαθρο, οδηγούν σε δυσαρέσκειες μέσα στο εργασιακό περιβάλλον
Καλό θα είναι με τη διάταξη στο νέο νομοσχέδιο που αναφέρεται στο ζήτημα συμψηφισμού της προσωπικής διαφοράς, να ρυθμιστεί επίσης και η περίπτωση των νεοπροσλαμβανόμενων δημοσίων υπαλλήλων στους οποίους δεν τους χορηγείται, αλλά όμως ο Φορέας όπου εργάζονται υπάγεται στο νόμο αυτόν, όπως είναι η Ελληνική Στατιστική Αρχή(ΕΛ.ΣΤΑΤ).
Διάταξη του άρθρου 205
Στις 03/03/2025 αναρτήθηκε στη δημόσια
διαβούλευση το νομοσχέδιο με τίτλο «Ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς», το οποίο
περιλαμβάνει διάταξη για τη μισθολογική διευθέτηση των υπαλλήλων που ήδη λαμβάνουν προσωπική διαφορά, αλλά αγνοεί πλήρως τους υπαλλήλους που διορίστηκαν ή μετατάχθηκαν μετά την 1η Απριλίου 2023.
Θα πρέπει να μην διαιωνίζονται «σημαντικές στρεβλώσεις στις
απολαβές». Πραγματικά ενώ γίνεται λόγος για άρση των αδικιών μεταξύ των
υπαλλήλων που ήδη λαμβάνουν προσωπική διαφορά, αγνοείται εντελώς όμως το γεγονός ότι οι νεοδιορισθέντες και μεταταχθέντες μετά την 1η Απριλίου 2023 δεν λαμβάνουν απολύτως καμία προσωπική διαφορά!Πρέπει να διορθωθεί άμεσα για τους όλους τους υπαλλήλους, λαμβάνοντας υπόψιν τον πληθωρισμό και τις απαιτητικές υποχρεώσεις ιδίως αυτών των υπαλλήλων που έχουν δυο και τρία παιδιά.