• Σχόλιο του χρήστη 'Γεωργία Μερκουριάδη' | 18 Σεπτεμβρίου 2025, 09:19

    Πρόταση: Προσθήκη ειδικότητας Τεχνικού Ασφαλείας «Πτυχιούχων ΑΕΙ Εποπτών Δημόσιας Υγείας (ΠΕ Εποπτών Δημόσιας Υγείας)» για τις επιχειρήσεις Β και Γ κατηγορίας επικινδυνότητας. Η προσθήκη των πτυχιούχων ΑΕΙ Εποπτών Δημόσιας Υγείας [ΠΕ Εποπτών Δημόσιας Υγείας, όπως περιγράφεται στο ΠΔ 85/2022 (ΦΕΚ Α 232/17-12-2022)] στις ειδικότητες του Τεχνικού Ασφαλείας για τις επιχειρήσεις Β και Γ κατηγορίας επικινδυνότητας εξυπηρετεί την ολιστική, διατομεακή και διεπιστημονική αντιμετώπιση των συμβουλευτικών αρμοδιοτήτων του Τεχνικού Ασφαλείας. Οι ως άνω πτυχιούχοι του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας, με κατεύθυνση Δημόσιας Υγείας, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠαΔΑ), είναι οι μόνοι πτυχιούχοι ελληνικού ΑΕΙ που έχουν παρακολουθήσει εκπαίδευση που συνδυάζει την Υγιεινή και την Υγεία με την Υγεία και Ασφάλεια της Εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, κατά την διάρκεια των σπουδών τους αναπτύσσουν δεξιότητες σχετικές με την προστασία της υγείας από την απειλή περιβαλλοντικών παραγόντων (φυσικοί, χημικοί και βιολογικοί κίνδυνοι) και τη διασφάλιση συνθηκών υγιεινής του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένου του εργασιακού χώρου. Το περιεχόμενο σπουδών τους περιλαμβάνει αντικείμενα, προαπαιτούμενα για την λήψη πτυχίου, σχετικά με την Υγιεινή και Ασφάλεια της Εργασίας, την Διαχείριση Επαγγελματικού Κινδύνου (συμπεριλαμβανομένης της εκπόνησης ΜΕΕΚ στα πλαίσια αξιολόγησης του μαθήματος), την Βιομηχανική Ρύπανση, την Χημεία Περιβάλλοντος, την Ατμοσφαιρική Ρύπανση, τον Υγειονομικό Έλεγχο Επιχειρήσεων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, την Υγιεινή Τροφίμων και την Διασφάλιση Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων, κ.ά. Οι δεξιότητες που προκύπτουν από την παραπάνω εκπαίδευση, σε συνδυασμό με την κατάλληλη εργασιακή εμπειρία, μπορούν να υποστηρίξουν την εξυπηρέτηση των αναγκών των επιχειρήσεων Β και Γ κατηγορίας επικινδυνότητας, τόσο σε υπηρεσίες υγειονομικού ενδιαφέροντος, όσο και σε υπηρεσίες Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας την ίδια στιγμή (γραμμές παραγωγής τροφίμων, συσκευαστήρια, γραφεία, υπηρεσίες, επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, κ.ά.). Ενδεικτικές Ωφέλειες: • Ενδυνάμωση, προώθηση και προάσπιση του χαρακτήρα της υγείας (σωματικής και ψυχικής) και της υγιεινής (του χώρου και των επαγγελματικών συνηθειών) στον εργασιακό χώρο και τους εργαζομένους με συνεπαγόμενες ωφέλειες για τον ίδιο τον εργαζόμενο (αυξημένη ευημερία και βελτίωση ψυχικής υγείας, μεγαλύτερη θέληση για εργασία, κ.ά.), αλλά και την επιχείρηση (αυξημένη παραγωγικότητα και μεσοπρόθεσμη μείωση εργατικού κόστους ως αποτέλεσμα των προηγούμενων παραγόντων, αναβάθμιση ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών και προϊόντων, κ.ά.). • Αναβάθμιση της σχέσης μεταξύ της Υγιεινής και της Υγείας και της Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, μέσω α) της ολιστικής προσέγγισης του Επόπτη Δημόσιας Υγείας στον ρόλο του Τ.Α. αφενός και β) της αλληλεπίδρασης των διάφορων επαγγελματιών – ειδικοτήτων Τ.Α. (π.χ. Μηχανικοί, Χημικοί, Τεχνολόγοι Τροφίμων, Επόπτες Δημόσιας Υγείας) που οδηγεί στην ανάπτυξη ενός νέου διεπιστημονικού οικοσυστήματος ανταλλαγής γνώσεων και δεξιοτήτων και στην συνολική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, αφετέρου. • Αποσυμφόρηση του έργου των λοιπών ειδικοτήτων Τ.Α. που ήδη καλούνται να καλύψουν υπεράριθμες επιχειρήσεις χαμηλής επικινδυνότητας Γ κατηγορίας και οι οποίες μπορούν να υποστηριχθούν κατάλληλα και από διαφορετικές ειδικότητες (π.χ. Επόπτης Δημόσιας Υγείας έναντι Μηχανικού). • Ανάπτυξη νέων υπηρεσιών ολιστικής προσέγγισης του εργασιακού χώρου υπό το πρίσμα της Υγείας και της Ασφάλειας της Εργασίας για τις ΕΞΥΠΠ, ΕΣΥΠΠ και λοιπούς φορείς (αυτοψία, συμβουλευτική, έλεγχος, υγειονομικός έλεγχος και υποστήριξη, κ.ά.). • Πρόληψη και έγκαιρη παρέμβαση σε ζητήματα Δημόσιας Υγείας, καθώς οι Επόπτες Δημόσιας Υγείας ως Τεχνικοί Ασφαλείας θα μπορούν να διακρίνουν και να εντοπίζουν πιθανούς υγειονομικούς κινδύνους και να παρεμβαίνουν κατάλληλα, αυτόνομα (συμβουλευτικά), αλλά και σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας.