Αρχική Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με τίτλο «Δίκαιη Εργασία για Όλους: Απλοποίηση της Νομοθεσίας - Στήριξη στον Εργαζόμενο - Προστασία στην Πράξη»ΜΕΡΟΣ Β΄ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄ ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ (άρθρα 23-41)Σχόλιο του χρήστη Βασιλική Αθηνά Τυρολόγου | 18 Σεπτεμβρίου 2025, 22:37
Πρόταση: Προσθήκη της ειδικότητας Τεχνικού Ασφαλείας «Πτυχιούχοι ΑΕΙ Εποπτών Δημόσιας Υγείας (ΠΕ Εποπτών Δημόσιας Υγείας)» για τις επιχειρήσεις κατηγοριών Β και Γ επικινδυνότητας. Η ένταξη των πτυχιούχων ΑΕΙ Εποπτών Δημόσιας Υγείας [ΠΕ Εποπτών Δημόσιας Υγείας, σύμφωνα με το ΠΔ 85/2022 (ΦΕΚ Α 232/17-12-2022)] στις ειδικότητες του Τεχνικού Ασφαλείας για τις επιχειρήσεις κατηγοριών Β και Γ επικινδυνότητας ενισχύει την ολιστική και διεπιστημονική προσέγγιση των συμβουλευτικών αρμοδιοτήτων του Τεχνικού Ασφαλείας. Οι συγκεκριμένοι πτυχιούχοι του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας με κατεύθυνση Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠαΔΑ) έχουν παρακολουθήσει εκπαίδευση που συνδυάζει τη Δημόσια Υγεία με την Υγιεινή και την Υγεία και Ασφάλεια της Εργασίας. Κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, αναπτύσσουν δεξιότητες σχετικές με την προστασία της υγείας από περιβαλλοντικούς κινδύνους (φυσικοί, χημικοί και βιολογικοί) και τη διασφάλιση υγιεινών συνθηκών στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένου του εργασιακού χώρου. Το πρόγραμμα σπουδών τους περιλαμβάνει θεματικές που είναι απαραίτητες για την απόκτηση του πτυχίου και αφορούν την Υγιεινή και Ασφάλεια της Εργασίας, τη Διαχείριση Επαγγελματικού Κινδύνου (με την εκπόνηση ΜΕΕΚ ως μέρος της αξιολόγησης), τη Βιομηχανική Ρύπανση, τη Χημεία Περιβάλλοντος, την Ατμοσφαιρική Ρύπανση, τον Υγειονομικό Έλεγχο Επιχειρήσεων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, την Υγιεινή Τροφίμων και τη Διασφάλιση Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων, μεταξύ άλλων. Οι δεξιότητες που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης αυτής, σε συνδυασμό με την κατάλληλη επαγγελματική εμπειρία, καθιστούν τους πτυχιούχους ικανότατους να υποστηρίξουν τις ανάγκες των επιχειρήσεων Β και Γ κατηγορίας επικινδυνότητας. Αυτό ισχύει τόσο για υπηρεσίες υγειονομικού ενδιαφέροντος όσο και για υπηρεσίες Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας (όπως γραμμές παραγωγής τροφίμων, συσκευαστήρια, γραφεία, υπηρεσίες και άλλες επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος). Αυτή η προσθήκη ειδικότητας ενισχύει την ευελιξία και την αποτελεσματικότητα στην εξυπηρέτηση των αναγκών των επιχειρήσεων και προσφέρει σημαντικά οφέλη τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τις επιχειρήσεις.