• Σχόλιο του χρήστη 'Ναταλια Τσουμανη' | 8 Απριλίου 2025, 13:41

    Προκειμένου να βελτιώσουμε το άρθρο 25, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τα εξής: 1) Αλλαγή του τίτλου ΚΑΔ- Προτείνω εναλλακτικούς τίτλους όπως: Διαιτολογικές και διατροφικές Υπηρεσίες (αποκλειστικός ΚΑΔ μόνο για πτυχιούχους διαιτολόγους 2) Στην παράγραφο 1,να αναγραφεί: τα σκευάσματα και τα συμπληρώματα διατροφής δύναται να προτείνονται απο διαιτολόγους-διατροφολόγους καθώς βρίσκονται στο γνωστικό και επιστημονικό πεδίο των διαιτολόγων οι οποίοι γνωρίζουν πώς να εκτιμήσουν τις ενεργειακές και πρωτεϊνικές ανάγκες των διαιτώμενων και να προτείνουν τα κατάλληλα σκευάσματα ή συμπληρώματα για τον καθένα. Με βάση την Υπουργική Απόφαση Α3α-οικ.6021-2016 (ΦΕΚ/Β/301/15.02.2016, “Καθορισμός όρων και προϋποθέσεων λειτουργίας Τμημάτων Κλινικής Διατροφής και Συμβουλευτικών Γραφείων Διατροφής των Νοσοκομείων του ΕΣΥ”), η οποία αποτελεί την εφαρμοστική εγκύκλιο του Νόμου 4052/2012 (ΦΕΚ/Α/41/01.03.2012, Άρθρο 134. “Δημιουργία Τμήματος Κλινικής Διατροφής”): “…(Άρθρο 10. Χορήγηση Σκευασμάτων Εντερικής Διατροφής). Όπως ορίζεται από τον Ν. 4052/2012 είναι υποχρεωτική η γνωμοδότηση Διαιτολόγου για τη συνταγογράφηση (δόση και ρυθμός χορήγησης, διάρκεια λήψης κ.α.) των σκευασμάτων εντερικής διατροφής. Σε περίπτωση μη στελέχωσης του Νοσοκομείου από Διαιτολόγο η γνωμάτευση θα δίνεται από άλλο Νοσοκομειακό Διαιτολόγο της ίδιας Υ.ΠΕ.. Εάν δεν υπάρχει αντίστοιχή γνωμοδότηση από Διαιτολόγο Δημόσιου Νοσοκομείου οι ελεγκτές δεν θα πρέπει να προχωρούν σε έγκριση συνταγογραφήσεων. Είναι υποχρεωτική η εφαρμογή των πρωτοκόλλων του ΕΟΦ για την ασφαλιστική κάλυψη των σκευασμάτων εντερικής διατροφής και των τροφίμων για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς…”. Εκτιμούμε ότι σε αυτή τη διάταξη του νόμου που ορίζει το περιεχόμενο και τους εκτελεστές της διαιτολογικής – διατροφολογικής πράξης, η συγκεκριμένη παράγραφος θα πρέπει να εμπλουτιστεί με μία υπενθύμιση της παραπάνω κείμενης νομοθεσίας που ισχύει εδώ και περίπου μία δεκαετία, καθώς με την τρέχουσα μορφή της δεν επικεντρώνεται στο τι αποτελεί την διαιτολογική – διατροφολογική πράξη, αλλά στο τι δεν είναι αυτή. Στην παράγραφο 2, η οποία ορίζει ότι η διαιτολογική πράξη μπορεί να ασκείται (έστω και κατ’εξαίρεση) από μη διαιτολόγους ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΘΕΙ και να γρφτεί οτι η διαιτολογική πράξη θα ασκείται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από διαιτολόγους-διατροφολόγους. Αφενός καταπατά πλήρως τα κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα των διαιτολόγων – διατροφολόγων, αφετέρου ακυρώνει την ίδια την προηγούμενη παράγραφο 1 που ορίζοντας το περιεχόμενο της διαιτολογικής – διατροφολογικής πράξης αναδεικνύει ότι αυτή είναι μία λεπτομερής και εξειδικευμένη επιστημονική διαδικασία, εκτελούμενη μόνο από εξειδικευμένους επιστήμονες διαιτολόγους-διατροφολόγους. Η παράγραφος 2 είναι εξίσου αδιανόητη και επιστημονικά ανεύθυνη, όσο και αν όριζε ότι απουσία Φυσιοθεραπευτή ο Ιατρός θα ασκεί πράξεις φυσιοθεραπείας. Η διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας σε οργανισμούς υψηλής εξειδίκευσης προσωπικού όπως είναι τα Νοσοκομεία, επιτυγχάνεται με επαρκή στελέχωσή τους σε εξειδικευμένους επιστήμονες όπως είναι οι διαιτολόγοι – διατροφολόγοι, και σίγουρα όχι αντικαθιστώντας έναν επιστήμονα υγείας με έναν άλλο. Η παράγραφος 2 πρέπει να αφαιρεθεί εντελώς, καθώς ακυρώνει στο σύνολό του έναν νόμο προς τη σωστή κατεύθυνση για τη διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων διαιτολογικών – διατροφολογικών υπηρεσιών στους πολίτες της χώρας μας από τους διαιτολόγους – διατροφολόγους που ο Σύλλογος Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδας ως Ν.Π.Δ.Δ. θα πιστοποιεί εφεξής. Στην παράγραφο 3, δεν είναι σαφές αν η «διατροφολογική πράξη» διαχωρίζεται από την «διαιτολογική» και παρέχεται μόνο στον υγιή πληθυσμό. Αν δεν συμβαίνει αυτό, τότε από το πρόγραμμα σπουδών όλων των Τμημάτων Διαιτολογίας-Διατροφής των ελληνικών Πανεπιστημίων προκύπτει η αδιαμφισβήτητη ικανότητά τους να παρέχουν υπηρεσίες υγείας και σε ασθενείς Με βάση τα παραπάνω προτείνω την ακόλουθη βελτιωμένη έκδοση του άρθρου 25:Άρθρο 25: Επαγγελματικά Δικαιώματα Διαιτολόγων-Διατροφολόγων (Υπηρεσίες Επιστημονικής Διατροφικής Φροντίδας)Οι διαιτολόγοι-διατροφολόγοι, κάτοχοι πτυχίου από αναγνωρισμένο πρόγραμμα σπουδών και άδειας άσκησης επαγγέλματος, παρέχουν υπηρεσίες επιστημονικής διατροφικής φροντίδας, οι οποίες περιλαμβάνουν: 1) Τη διατροφική αξιολόγηση ατόμων και ομάδων, με τη χρήση κλινικών, εργαστηριακών και τεχνολογικών μεθόδων. 2)Τη χρήση μηχανημάτων διατροφικής αξιολόγησης (π.χ. λιπομετρητές, αναλυτές σύστασης σώματος, μετρητές μεταβολικού ρυθμού). 3)Τη χρήση μηχανημάτων, με επιστημονικές προδιαγραφές, για την βελτίωση του μεταβολικού ρυθμού και την διατροφική και φυσική κατάσταση των διαιτωμενων. 4)Τη σχεδίαση και εφαρμογή εξατομικευμένων ή ομαδικών προγραμμάτων διατροφής, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες, τις προτιμήσεις και τις παθολογικές καταστάσεις των ατόμων. 5)Την παροχή συμβουλών και εκπαίδευσης σε θέματα διατροφής και υγείας, με στόχο την προαγωγή της υγείας και την πρόληψη ασθενειών. Την παρακολούθηση και αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των προγραμμάτων διατροφής, καθώς και την παροχή υποστήριξης για την αλλαγή διατροφικών συνηθειών. 6)Τη συνεργασία με άλλους επαγγελματίες υγείας, για την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών υγείας. 7)Η άσκηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των διαιτολόγων-διατροφολόγων διέπεται από το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο, καθώς και από τον Κώδικα Δεοντολογίας του επαγγέλματος. Η πρόταση αυτή στοχεύει στην αναβάθμιση του ρόλου των διαιτολόγων-διατροφολόγων και στην αναγνώριση της επιστημονικής τους κατάρτισης και της συνεισφοράς τους στην προαγωγή της υγείας.