Άρθρο 15: Εισαγωγή στις Σχολές Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού – Μεταγραφές από Σχολές ή Τμήματα Α.Ε.Ι.

1. Οι αθλητές που κατέκτησαν εξαιρετική αγωνιστική διάκριση του άρθρου 12 εισάγονται στις Σχολές Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Σ.Ε.Φ.Α.Α.) σύμφωνα με τη σειρά προτίμησής τους στο μηχανογραφικό τους δελτίο κατά φθίνουσα σειρά μορίων, καθ’ υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων σε ποσοστό 20%, με την προϋπόθεση ότι κατέχουν τίτλο σπουδών που τους επιτρέπει συμμετοχή στις διαδικασίες επιλογής για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και ακολουθούν την ειδικότητα του αθλήματος στο οποίο σημείωσαν τη διάκριση, εφόσον το τμήμα εισαγωγής τους χορηγεί την ειδικότητα αυτή.

2. Οι αθλητές που πέτυχαν εξαιρετική αγωνιστική διάκριση, αν έχουν εισαχθεί σε οποιαδήποτε Σχολή ή Τμήμα Α.Ε.Ι. που απέχει γεωγραφικά από τον τόπο που κυρίως προετοιμάζονται, μπορούν να μεταγραφούν, μετά από αίτησή τους, στο αντίστοιχο πλησιέστερο προς τον τόπο αυτό εκπαιδευτικό ίδρυμα, με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, έπειτα από εισήγηση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, ώστε να μπορούν απρόσκοπτα να συνεχίσουν την αθλητική τους δραστηριότητα.

3. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίζονται οι προϋποθέσεις, τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, η διαδικασία, και γενικά κάθε ειδικότερο ζήτημα για την εισαγωγή των αθλητών με εξαιρετικές αγωνιστικές διακρίσεις στα Σ.Ε.Φ.Α.Α. και τις μεταγραφές τους σε άλλο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

4. Για τον προσδιορισμό των θέσεων που αντιστοιχούν στο ποσοστό του 20% της περίπτωσης α της παραγράφου 5 του παρόντος, γίνεται στρογγυλοποίηση στην αμέσως επόμενη ακέραιη μονάδα, αν προκύπτει δεκαδικό υπόλοιπο ίσο ή μεγαλύτερο από το μισό της ακέραιης μονάδας. Αν το δεκαδικό υπόλοιπο είναι μικρότερο από το μισό της ακέραιης μονάδας, δεν λαμβάνεται υπόψη.

5. α)Αν ο αριθμός των αθλητών που αιτούνται τις παροχές της παραγράφου 1 είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό εκείνων που δικαιούνται τις παροχές, η προτεραιότητα διαμορφώνεται με τα εξής κατά σειρά σπουδαιότητας κριτήρια:
ααα) βαθμός του τίτλου σπουδών,
βββ)διάκριση σε άθλημα ή αγώνισμα που περιλαμβάνεται στο επίσημο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων,
γγγ)σειρά προτεραιότητας των διακρίσεων.
β)Σε περίπτωση ισοβαθμίας, διενεργείται κλήρωση ενώπιον του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού και των Διευθυντών της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού του Υπουργείου Πολιτισμού. Στην κλήρωση μπορούν να παρευρίσκονται οι αθλητές που έχουν υποβάλει αίτηση για χορήγηση παροχής του παρόντος άρθρου.

  • 17 Δεκεμβρίου 2014, 23:02 | Νίκος Τάτλης

    Είναι απαράδεκτο να καταργούνται με τόσο δραστικό τρόπο τα κίνητρα των νέων αθλητών για μοριοδότηση στην εισαγωγή τους στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, χωρίς καμία πρόβλεψη για την αντικατάσταση με κάποια άλλα κίνητρα. Άλλωστε το σύστημα μοριοδότησης που καταργείτε, προέβλεπε ότι κάποιος πανελληνιονίκης, θα πρέπει να είναι ήδη πολύ καλός μαθητής για να περάσει σε μια σχολή της επιλογής του.Εάν θεωρείτε ότι γινόταν κατάχρηση του προηγούμενου καθεστώτως, βρείτε κάτι για τον περιορισμό της κατάχρησης, χωρίς όμως να καταργείτε πλήρως ένα σωστό μέτρο.

  • 17 Δεκεμβρίου 2014, 15:01 | Παναγιώτης Τσόγιας

    Θα μου επιτραπεί να σχολιάσω ότι δεν είναι ορθό από το ένα άκρο να πηγαίνουμε στο άλλο άκρο. Το ζήτημα των παροχών αθλητών με τη μορφή μοριοδότησης για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, κατά καιρούς έτυχε διαφορετικής μεταχείρισης διαφόρων υπουργών, που άλλοτε «το ξεχείλωναν» και άλλοτε το περιόριζαν κ.ο.κ. Όμως θεωρώ ότι θα πρέπει να διατηρηθεί η δυνατότητα μοριοδότησης διακριθέντων αθλητών με πανελλήνιες σωματειακές (όχι σχολικές) νίκες για την εισαγωγή τους στα ΤΕΦΑΑ.

  • 13 Δεκεμβρίου 2014, 00:46 | Αλέκος τσαουσης

    Πραγματικά λύπαμαι παρά πολυ για το προσχέδιο αυτού του νόμου. Είμαι γονιός δυο παιδιών τα οποία ασχολόυνται με το ταε κβο ντο όχι για τα μόρια αλλά γιατι αγαπούν το άθλημα. Όταν όμως κάνουν πρωταθλητισμό αφιερώνουν άπειρες εργατοώρες στο άθλημα. Δεν πρέπει λοιπόν να έχουν μια ανταμοιβή;; Θα αναγκαστούμε να πείσουμε τα παιδιά να μειώσουν τις προπονήσεις του και να ασχοληθούν περισσότερο με το σχολειο και το διάβασμα. Τι κρίμα που μετά απο τόσο αγώνα θα πρέπει να έρθουμε και σε αντιπαράθεση μαζι τους και να τα πείσουμε να αφήσουν αυτο που τόσο αγαπούν. Πραγματικά μιλάμε για κατάντια του ελληνικού αθλητισμού την στιγμή που στο εξωτερικό ο αθλητισμός ανοίγει πόρτες σε μεγάλα πανεπιστήμια ,στην Ελλαδα να τις κλείνει.

  • 11 Δεκεμβρίου 2014, 18:17 | ΑΝΝΑ ΒΗΤΟΥ

    ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΩ ΟΤΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΩΣ ΕΧΕΙ.
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΗΦΘΕΙ ΥΠΟΨΙΝ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ (ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ) ΠΟΥ ΦΟΙΤΟΥΝ ΣΤΗΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΣΥΝΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΜΕ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΚΑΙ ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΝΙΚΕΣ ΣΤΕΡΟΥΜΕΝΑ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΙΣ ΕΞΟΔΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΈΜΕΛΗ ΖΩΉ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΉΛΙΚΩΝ ΤΟΥΣ. ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΠΟΥ ΘΑ ΝΙΩΣΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ. ΑΣ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΠΩΣ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΠΟΛΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ, ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΤΟΥΣ.
    ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ -ΑΘΛΗΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕΙ ΤΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΕΦΑΑ-ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ ΟΠΩΣ ΙΣΧΥΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Κ. ΙΩΑΝΝΙΔΗ.
    ΑΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΟΎΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΝΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΑΕΙ-ΤΕΙ ΚΑΙ ΤΕΦΑΑ ΟΠΩΣ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΤΕ ΤΟΝ Ο ΑΘΛΗΤΗ ΜΑΘΗΤΗ.
    ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΥΤΑ ΑΓΩΝΙΣΤΗΚΑΝ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ. ΑΦΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΘΛΗΤΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΠΟΝΟΥΝΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΚΡΥΑ ΓΗΠΕΔΑ, ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΒΡΟΧΗ, ΧΩΡΙΣ ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΠΑΡΟΛΑΥΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΟΥΝ ΝΑ ΦΕΡΝΟΥΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΝ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΙΜΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ.
    ΔΕΝ ΤΟΛΜΩ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΩ ΣΤΟΝ ΓΙΟ ΜΟΥ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΑΣ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΩ ΣΑΝ ΑΘΛΗΤΗ, ΣΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΣΑΝ ΜΑΘΗΤΗ ΤΗ ΔΥΣΚΟΛΗ ΑΥΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑ ΣΑΝ ΜΑΘΗΤΗΣ ΤΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ.
    ΣΤΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΗΔΗ ΦΟΙΤΟΥΝ ΣΤΗΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΑΕΙ ΤΕΙ ΤΕΦΑΑ.
    ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΤΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ ΜΕ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΝΙΚΕΣ ΣΤΑ ΑΕΙ-ΤΕΙ ΚΑΙ ΤΕΦΑΑ, ΠΟΙΟΣ ΛΟΙΠΟΝ Ο ΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΟΝΟΜΙΩΝ?
    ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΠΙΑ ΝΑ ΧΤΥΠΑΤΕ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΜΕΛΗ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΗΛΙΚΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΟΝΕΙΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΥΣ, ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΩΣ ΤΟΥΣ ΤΑ ΓΚΡΕΜΙΖΕΤΕ ΠΡΟΩΡΑ.

  • 10 Δεκεμβρίου 2014, 22:15 | Ελενη Μιχοπούλου

    Ασχολούμε με τον αθλητισμό 40 χρόνια νομίζω ότι το άρθρο 15 δυστυχώς θα είναι ταφόπλακα για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και ιδιαίτερα για τα αθλήματα που οι υψηλες κατηγορίες και επιδόσεις είναι κάτω των 18 χρόνων(πχ Γυμναστική).
    Η μοριοδότηση των μαθητών-αθλητών για εισαγωγή στα ΑΕΙ-ΤΕΙ είναι ένα βασικό κίνητρο για να στρέψουν οι γονείς τα παιδιά τους στον αθλητισμό.

    Η έλλειψη ελεκτικών μηχανισμών του κράτους για όσους καταστρατήγησαν τον μέχρι σήμερα ισχύοντα νόμο, δεν θα πρέπει να είναι η αιτία για την κατάργηση των κινήτρων των αθλητών για εισαγωγή στα ΑΕΙ-ΤΕΙ

    Πρέπει να διορθωθεί ένα μεγάλο λάθος!

    Ελένη Μιχοπούλου

  • 10 Δεκεμβρίου 2014, 12:14 | Ηλίας Κωστόπουλος

    Συγγνώμη για το κένο που υπάρχει στο σχολιο που εχω αποστείλει,το συμπληρώνω όπως παρακατω

    Σε αυτά βέβαια θα έπρεπε να σας έχουν ενημερώσει οι ειδικοί σύμβουλοι οι οποίοι θα έπρεπε να έχουν μελετήσει καλώς τον παλαιό αθλητικό νόμο 2725/1999 καθώς και τον νόμο 4115/2013 άρθρο 38 με θέμα επιβραβεύσεις διακριθέντων αθλητών όπου σαφώς αναφέρει ότι<< 1. Η παρ. 2 του άρθρου 34 του ν. 2725/1999 (Α΄121), όπως αυτό αντικαταστάθηκε και τροποποιήθηκε με την παρ. 8 του άρθρου 18 του ν. 3708/2008, με τις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 17 του ν. 3748/2009 (Α΄29), το άρθρο 45 του ν. 3773/2009 (Α΄120) και το άρθρο 53 του ν. 4049/2012
    (Α΄35), αντικαθίσταται ως εξής: για τον όρο εξαιρετικη αγωνιστικη διακριση.

    και επιπλέον
    > όπου αναφέρει συγκεκριμένα τον τρόπο επιβράβευσης των αθλητών με εξαιρετική αγωνιστική διάκριση>>
    Ευχαριστώ

  • 10 Δεκεμβρίου 2014, 11:32 | Ηλίας Κωστόπουλος

    Κύριε Υφυπουργέ,
    Έχω καποια ερωτήματα και σκέψεις οι οποίες πιστεύω ότι θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε το θέμα-πρόβλημα το οποίο δημιουργείται με το άρθρο αυτό του αθλητικού νόμου σε συνδυασμό με το άρθρο 13.Σε αυτά βέβαια θα έπρεπε να σας έχουν ενημερώσει οι ειδικοί σύμβουλοι οι οποίοι θα έπρεπε να έχουν μελετήσει καλώς τον παλαιό αθλητικό νόμο 2725/1999 καθώς και τον νόμο 4115/2013 άρθρο 38 με θέμα επιβραβεύσεις διακριθέντων αθλητών όπου σαφώς αναφέρει ότι

    <> και επιπλέον
    <> όπου αναφέρει συγκεκριμένα τον τρόπο επιβράβευσης των αθλητών με εξαιρετική αγωνιστική διάκριση>>
    Εκτιμώ λοιπόν ότι λόγω άγνοιας του άρθρου 38 του νόμου 4115/2013 δεν συμπεριλήφθηκε αυτό στον νέο αθλητικό νόμο, διότι αυτό ακριβώς δεν υπήρχε στον παλαιό αθλητικό νόμο του έτους 1999.

    Πόσες μετεγραφές φοιτητών πραγματοποιήθηκαν το έτος 2014 για τις ειδικές κατηγορίες?
    Περίπου 15.000
    Ποιός είναι ο αριθμός των αθλητών που πέτυχαν εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ το έτος 2013 καθώς και στα ΤΕΦΑΑ?
    Σας πληροφορώ ότι είναι 403 στα ΑΕΙ και ΤΕΙ και 121 στα ΤΕΦΑΑ,σύνολο δηλαδή 524 αθλητές χωρίς να υπολογίσουμε, δηλαδή τελικά να αφαιρέσουμε τον αριθμό των αθλητών που επέλεξαν να εγγραφούν στην σχολή που πέτυχαν κανονικά με τις Πανελλήνιες Εξετάσεις και αυτών που τελικά δεν γράφηκαν καθόλου για οικονομικούς ή αλλους λόγους.
    Ποιός είναι ο αντίστοιχος αριθμός αθλητών για το έτος 2014?
    Εκτιμώ όχι πάλι πάνω από 500 συνολικά αθλητές και τελικά όχι πάνω από 350.Αυτά βέβαια τα στοιχεία θα πρέπει να τα διαθέτετε εσείς.
    Ποιός είναι ο αριθμός των αθλητών που λόγω της εξαίρεσης τους από τις μετεγραφές των φοιτητών όπως των άλλων κατηγοριών, για άγνωστους λόγους και αιτίες είτε δεν εγράφηκαν καθόλου λόγω απόστασης από τον τόπο προπόνησης τους ή τόπο διαμονής τους ή και για οικονομικούς λόγους?
    Αυτά τα στοιχεια δεν τα διαθέτω βέβαια αλλά εκτιμώ όχι πάνω από 30 αθλητές.Βέβαια μπορείτε να τα αναζητήσετε και να προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάστασή τους.
    Γιατί κύριε Υφυπουργέ να μην δικαιοόται και για ποιό λογό μετεγραφή ένας αθλητής όταν και η αδερφή-ός σπουδάζει σε τόπο μακρια απο την μόνιμη κατοικία των γονέων τους?Για ποιό λόγο θα πρέπει αυτή η οικογένεια να έχει σε αυτή την δύσκολη περίοδο 3 σπίτια?
    Προστασία του αθλητισμού.Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μας.
    Απαιτείται να αλλαξει το αρθρο 15 σε συνδυασμό και με το αρθρο 13 για τον ορο εξαιρετικη αγωνιστικη διάκριση αθλητών και να δικαιούνται μετεγραφής όλοι οι αθλητές σε ΑΕΙ-ΤΕΙ αντίστιχο με νίκη απο Ολυμπιακούς Αγώνες μέχρι και τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα και τους σχολικούς Αγώνες.
    Μιλάμε για ώθηση του αθλητισμού με τις υπάρχουσες επιβραβεύσεις του νομου 4115/2013 που ισχύει και σκέψη βεβαια αυτές να αυξηθούν σε παραπανω επιβραβεύσεις.Σκεψεις δημιουργικές και καινοτόμες για την προαγωγη του αθλητισμού.

  • 10 Δεκεμβρίου 2014, 08:07 | Γιώργος Μαυρωτάς

    Μετά από 30 χρόνια στον αθλητισμό διαπιστώνω ότι το άρθρο 15 μπορεί δυστυχώς να αποτελέσει ταφόπλακα για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Καλώς ή κακώς η μοριοδότηση των μαθητών-αθλητών για εισαγωγή στα ΑΕΙ είναι ένα από τα βασικότερα κίνητρα που στρέφουν οι γονείς τα παιδιά τους στον αθλητισμό. Ο ρόλος της πολιτείας είναι να στρέφει τους πολίτες προς επωφελείς δράσεις όπως η ενασχόληση με τον αθλητισμό (και κυρίως των σημερινών παιδιών) και να τους δίνει κίνητρα.
    Επίσης ο ρόλος της πολιτείας είναι να ελέγχει ώστε να μην γίνεται κατάχρηση των νονοθετημάτων της ώστε να μην καταλήγει μετά να καίει τα χλωρά μαζί με τα ξερά. Πρέπει να αυστηροποιήσει τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις; Ίσως. Όχι όμως και να εφαρμόσει το «πονάει χέρι, κόψει χέρι».
    Επειδή είδα ότι αρκετοί σχολιαστές έχουν παρερμηνεύσει την εισαγωγή στα ΑΕΙ πρέπει να διευκρινίσω ότι μιλάω πάντα για μοριοδότηση αθλητών κι όχι για εισαγωγή άνευ εξετάσεων στην οποία είμαι αντίθετος. Προτιμώ στις πολύ σημαντικές επιτυχίες μια μεγάλη μοριοδότηση, το άνευ εξετάσεων εφησυχάζει επικίνδυνα τον μαθητή-αθλητή ή τον ξελογιάζει κάνοντάς τον να νομίζει ότι μπορεί να τελειώσει μια δύσκολη σχολή χωρίς προετοιμασία από το Λύκειο. Αυτό όμως είναι άλλο από το να δίνει ένα bonus 5%, 10%, 20% στην βαθμολογία που έγραψε (που σημαίνει ότι πρέπει να γράψει καλά για να μπει). Αυτό το bonus ουσιαστικά αντιπροσωπεύει τις χαμένες ώρες διαβάσματος για τον μαθητή/αθλητήτη λόγω προπονήσεων κλπ.
    Η μοριοδότηση πιστεύω ότι σπρώχνει τα παιδιά στον αθλητισμό. Αν δεν είναι και καλοί μαθητές και καλοί αθλητές δεν θα μπουν στις σχολές, τους προτρέπει να είναι καλοί και στα δύο δημιουργώντας μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα με αυτοπειθαρχία και καλή διαχείριση του χρόνου. Αν διακοπεί η πριμοδότηση θα στρέψουμε τα παιδιά (μέσω των γονέων τους) μόνο στα φροντιστήρια και στο playstation ή στο facebook. Αυτό θέλουμε; Τέλος, από ένα νομοσχέδιο για τον αθλητισμό θα περίμενε κανείς μέτρα που θα γεμίζουν τα γυμναστήρια, τα γήπεδα και το κολυμβητήρια κι όχι μέτρα που θα τα αδειάζουν…

  • 10 Δεκεμβρίου 2014, 00:58 | Βασίλης Μηνούδης

    Και εγώ δεν καταλαβαίνω τον λόγο που ένας διακεκριμένος αθλητής δεν μπορεί να εισαχθεί σε άλλη σχολή πλην αυτής των σημερινών ΤΕΦΑΑ….;
    Δεν το κατανοώ ακόμα περισσότερο όταν από την προσθήκη αυτή δεν προκύπτει οικονομική επιβάρυνση στο κράτος.
    Άλλωστε είναι πολλά τα παραδείγματα διακεκριμένων επιστημόνων (πρώην αθλητών) σε όλα τα επιστημονικά πεδία.

    Κρίνω, επίσης, ότι η επαναφορά της μοριοδότησης των πανελληνίων πρωταθλημάτων είναι απαραίτητη.

    Τέλος, στην 1η σειρά του άρθρου μάλλον εννοείται το άρθρο 13 και όχι το άρθρο 12 όπως αναφέρεται.

  • 10 Δεκεμβρίου 2014, 00:41 | ΤΣΙΦΛΙΔΟΥ ΑΡΕΤΗ

    ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΛΟΓΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΟΥ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΕΞΟΔΩΝ ΚΑΙ ΔΑΠΑΝΩΝ, ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΚΑΤΑΝΟΗΤΟ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΤΑΙ ΕΝΑΣ ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ.
    ΕΙΜΑΙ ΜΗΤΕΡΑ ΚΟΡΗΣ ΑΡΙΣΤΟΥΧΑΣ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΝΕΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Ή ΟΧΙ Ο ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΝΟΜΟΣ. ΣΥΝΑΝΑΣΤΡΕΦΟΜΑΙ ΟΜΩΣ ΜΕ ΓΟΝΕΙΣ ΠΟΥ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ, ΚΑΙ ΒΛΕΠΩ ΤΙΣ ΘΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΥΣ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ, ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ.
    ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΞΑΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΤΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΑΛΛΑ ΘΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΝ ΝΕΟΥΣ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙ ΤΟ ΠΡΟΝΟΜΙΟ ΑΥΤΟ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΦΩΤΕΙΝΟ ΚΑΙ ΜΕ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΕΣΟ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΝΤΑΙ.

  • 9 Δεκεμβρίου 2014, 23:06 | ΚΡΕΩΝ ΚΡΥΩΝΑΣ

    Τα τελευταία χρόνια ζούμε μία ραγδαία μείωση μισθών, παροχών (υγείας,εκπαίδευσης,άθλησης κα) και γενικότερα μια ποιότητας ζωής.
    Αυτό οφείλεται στην κατάσταση την οποία επήλθε η χώρα, και εμείς σαν πολίτες της οφείλουμε να στηρίξουμε με οιποιονδήποτε τρόπο.
    Απορώ όμως γιατί καταργούνται νόμοι που μέσα σ αυτή την δυσκολία έδιναν μια ελπίδα σε νέους, που το μέλημα τους είναι να μεγαλώνουν μέσα στον αθλητισμό, και με τις επιδόσεις τους να κάνουν γνωστό ανα την υφήλιο, ότι υπάρχει και η ΕΛΛΑΔΑ που προσπαθεί και αγωνίζεται για ένα καλύτερο αύριο.
    Οχι λοιπόν στην κατάργηση του νόμου 4115 και των προνομίων που δίνει στα παιδιά που αγωνίζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες και με θυσίες δικές τους και της οικογένειας τους, για να κρατούν ψηλά τον αθλητισμό στην ΕΛΛΑΔΑ και δεν ζητούν τίποτα άλλο, εκτός απο μια αναγνώριση.

  • 9 Δεκεμβρίου 2014, 21:39 | Τάνια Σταύρου

    Το άρθρο αυτό επιτέλους εισάγει τη δυνατότητα των αθλητών για μεταγραφή σε πλησιέστερο αντίστοιχο τμήμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
    Μόνο που κι αυτό το κάνει ΕΣΦΑΛΜΕΝΑ κ. Υπουργέ.
    Γιατί αφορά μόνο τους ολυμπιονίκες, παγκόσμιους και πανευρωπαϊκούς πρωταθλητές.
    Οι πανελλήνιοι πρωταθλητές δεν αξίζουν να μεταφέρουν τη θέση εισαγωγής σε ΑΕΙ που βρίσκεται στην περιοχή στην οποία προπονούνται και αγωνίζονται;
    Οι πανελλήνιοι πρωταθλητές πρέπει να σταματήσουν να ασχολούνται με τον αθλητισμό για να σπουδάσουν;
    Ή πρέπει να μην σπουδάσουν για να συνεχίσουν να ασχολούνται με τον αθλητισμό ενώ είναι γνωστές οι ανύπαρκτες προοπτικές που υπαρχουν για τους πρωταθλητές στην Ελλάδα;
    Έχω μία ερώτηση ακόμη: Πόσοι Έλληνες κατάφεραν εξαιρετική διάκριση κατά τον παρόντα νέο νόμο σε ηλικία έως 18 ετών;
    Ποιους και πόσους αφορά το συγκεκριμένο άρθρο;
    Μήπως ενοχλεί κάποιους και ποιούς; η ενασχόληση των παιδιών με τον αθλητισμό και τον υγιεινό τρόπο ζωής και όλα τα επακόλουθα οφέλη;

  • 9 Δεκεμβρίου 2014, 12:36 | ΘΑΛΕΙΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟΥ

    Με το άρθρο αυτό καταργούνται προνόμια σε αθλητές που διακρίθηκαν και οι οποίοι βραβεύονταν από την πολιτεία με την υπάρχουσα ως σήμερα και πρόσφατα ψηφισθείσα από την παρούσα κυβέρνηση νομοθεσία.
    Ένας αθλητής έχει σινάφια όχι μόνο με τις Τ.Ε.Φ.Α.Α.. Μπορεί να θέλει να γίνει αθλίατρος, διατροφολόγος, φυσιοθεραπευτής, ψυχολόγος των αθλητών, ναυπηγός σαν ιστιοπλόος και άλλα που τώρα δεν φέρνει ο δικός μου νους. Γιατί καταργείται η μοριοδότηση που έδινε ο ισχύον νόμος, εφόσον δεν επιβαρυνόταν με οικονομική επιβάρυνση;
    Γενικά, αρχές που διέπουν μια κοινωνία με κανένα τρόπο δεν μπορούν σε σταθερό περιβάλλον να αλλάζουν κάθε 2 χρόνια κατά το δοκούν. Αυτές τις αρχές οφείλουν οι νόμοι να θεσμοθετούν και να διασφαλίζουν χαρίζοντας στους πολίτες το δικαίωμα να ζουν κάτω από την ασπίδα της αρχής της ισότητας και των ίσων δικαιωμάτων.
    Ο νέος νόμος που εσείς θεσμοθετείτε δημιουργεί κατάφορα το αίσθημα της αδικίας και της άνισης μεταχείρισης ανάμεσα στους αθλητές. Οι αθλητές μέχρι το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 τιμούνται με προνόμια σύμφωνα με το άρθρο 116 του παρόντος που καταργούνται τα επόμενα ακαδημαϊκά έτη αν και δεν περιείχαν οικονομική επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, χωρίς να δίδονται αντίστοιχα στα μικρότερα αδέλφια τους αθλητές.
    Όσο αφορά εκείνους που με δόλο εκμεταλλεύτηκαν τον νόμο και τα προνόμια που έδινε, οφείλει η πολιτεία με τους θεσμούς τους να τιμωρήσει παραδειγματικά. Είναι πολύ απλοϊκό η πολιτεία να διοικεί με την αρχή του «πονάει πόδι, κόβει κεφάλι».

    Ακόμα και σήμερα λοιπόν η Ελλάδα σκοτώνει τα παιδιά της.

  • 9 Δεκεμβρίου 2014, 12:58 | Κύρκος Δημήτριος

    H αθλητική μοριοδότηση όπως ισχύει σήμερα εκτιμάται, ότι αποτελεί παρενδυμασία, που σαστίζει γονείς και παιδιά, δημιουργώντας μοριοθήρες και μοριοκάπηλους (πολυεπίπεδα και ποικιλοτρόπως) και εκπαιδεύοντας τελικώς από νωρίς τα παιδιά σε Ελληνικές πραγματικότητες, όπου αθροίζονται κρέας με ψάρια.

    Παλαιότερα και όπως προτείνεται και στο σχέδιο του νόμου, ο διακριθείς μπορούσε εφ΄ όσον το επιθυμούσε, να εισαχθεί στη Γυμναστική Ακαδημία, τι πιο φυσικό, αφού επρόκειτο για άτομο με πολυετή αθλητική πρακτική και θεωρητική εμπειρία, να επεκτείνει και να εμβαθύνει στο γνωστικό αντικείμενό του και να το διδάξει κιόλας στο μέλλον ή/και να στελεχώσει τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, που φαντάζει μεν ως τέως σοβιετικό στις μέρες μας, πληρούνταν δε στο μεγαλύτερο ποσοστό οι φυσικές-σωματικές απαιτήσεις και τους ήταν ήδη γνωστές οι έννοιες της πειθαρχίας και της αυτοπειθαρχίας, ως πρακτική.

    Όπως ισχύει έως σήμερα και παρέχεται (περί παροχής πρόκειται σίγουρα, ημών και υμών) η δυνατότητα επιλογής επιστημονικού πεδίου άσχετου με το αθλητικό αντικείμενο της διάκρισης και την ήδη αποκτηθείσα εμπειρία του διακριθέντος, με συνέπεια τα ίδια παιδιά που στα πρώτα τους σχολικά έτη διδασκόταν το μύθο του Ικάρου και τον κανόνα του μέτρου ως επιμύθιο, λίγα χρόνια αργότερα να πιέζονται να κάψουν τα φτερά τους.

    Για την αποφυγή μνείας σχολών ή επαγγελματικών κλάδων, που μπορεί να δημιουργήσουν συσχετισμούς, αλλά και για να περιγραφεί απτότερα η παρενδυμασία, θα θέσουμε ένα ρητορικό ερώτημα: Σε ποια κοινωνία ο πρωταθλητής αεροπτεριστής, μπορεί να πάει άνευ εξετάσεων για γενετιστής; Επιπλέον, θα είχε παγκόσμιο ενδιαφέρον, να παρείχαμε ομοίως τη δυνατότητα στους Νομπελίστες μας ή βραβευμένους με OSCAR ή όποια άλλη διεθνή διάκριση νομίζει ο καθείς, να συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες και μάλιστα σε όποιο άθλημα ήθελαν.

    Προσοχή, δεν υπαινίσσεται καμία μομφή στα καθόλα άξια παιδιά και διακριθέντες αθλητές, που με τόσες θυσίες κατακτούν αυτό που τους αξίζει, αλλά στη μελίγκρα που αναπτύσσεται γύρω από τους ροδανθούς, εάν κοιτάξουμε από πιο κοντά και στο στρεβλό και αντιφατικό περιβάλλουν που καλούνται να ανταπεξέλθουν.

    Σαφώς και θα πρέπει οι μεταβατικές διατάξεις του σχεδίου να μην προκαλούν αιφνιδιασμούς.

    Το ποσοστό 20%, καθ΄υπέρβαση των εισακτέων των ΣΕΦΑΑ, χρήζει τροποποίησης και θα πρέπει να τεθεί ικανό ποσοστό (εκτιμώ ότι η ΓΓΑ, θα μπορούσε και θα έπρεπε να έχει επεξεργασθεί τα ποσοτικά δεδομένα) επί των εισακτέων και ίσως επιπλέον ποσοστό καθ΄ υπέρβασην, προκειμένου να εξασφαλίζεται η φοίτηση των διακριθέντων. Δεν είναι δυνατόν να το 100%, να το καλύπτουν οι Πανελλήνιες και οι διακριθέντες, να λογίζονται ως παρακολούθημα συμπληρώσεως, γιατί πάλι εδράζουμε την πυραμίδα ανάποδα.

  • 9 Δεκεμβρίου 2014, 00:34 | Ιωάννης Παναγάκος

    Το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρεται σε εισαγωγή σε σχολές Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, πράγμα που είναι πολύ φυσιολογικό, λογικό και δίκαιο για τους αθλητές οι οποίοι διακρίνονται σε σωματικά αγωνίσματα-αθλήματα.

    Αντίθετα, για ένα πνευματικό άθλημα, όπως το Σκάκι εκτιμώ ότι δεν είναι φυσιολογικό, λογικό και δίκαιο οι διακρινόμενοι σ’ αυτό αθλητές να αμείβονται με την είσοδό τους σε μια σχολή στην οποία ενδεχομένως και, μάλιστα, πολύ πιθανόν, να μην μπορούν να αποδώσουν, αφού, κατά τεκμήριο δεν θα έχουν ανεπτυγμένα τα σωματικά τους προσόντα. Προτείνω, λοιπόν, για τους σκακιστές να ισχύσουν οι Νόμοι 2.009/92 και 2725/99.

    ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. . Φ.125/139892/Β6/12-12-2005 ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ:

    “…
    ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ’
    ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΘΛΗΤΩΝ
    ΜΕ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΚΑΚΙ
    (Άρθρο 26 Ν. 2009/92 σε συνδυασμό με παράγραφο 23 άρθρου 34
    Ν. 2725/1999)

    Οι αθλητές του ΣΚΑΚΙΟΥ που είναι απόφοιτοι Ενιαίου Λυκείου εισάγονται σε οποιοδήποτε Ανώτατο ή Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα:
    1) Εφόσον έχουν επιτύχει μία ή περισσότερες από τις εξής διακρίσεις:
    – 1η, 2η ή 3η νίκη σε ατομικούς αγώνες σε Παγκόσμιο ή Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών – γυναικών, εφήβων – νεανίδων.
    – 1η – 6η νίκη σε ομαδικούς αγώνες σε Ολυμπιάδα ανδρών ή γυναικών.

    2) Εφόσον συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής στην Τριτοβάθμια Εκ-παίδευση και το σύνολο των μορίων τους είναι ίσο ή μεγαλύτερο από το μισό του μεγίστου δυνατού αριθμού μορίων που προβλέπεται για κάθε σχολή κατά περίπτωση, και έχουν επιτύχει πρώτη νίκη σε ατομικούς αγώνες του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Α΄ Εθνικής Κατηγορίας ανδρών – γυναικών, εφήβων – νεανίδων, παίδων – κορασίδων. Η νίκη αυτή πρέπει να έχει κατακτηθεί κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων σχολικών ετών, πριν από το ακαδημαϊκό έτος υποβολής της αίτησης του υποψηφίου.

    3) Εφόσον συμμετείχαν στη διαδικασία επιλογής για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (έχουν υποβάλλει μηχανογραφικό Δελτίο) και το σύνολο των μορίων τους προσαυξανόμενο κατά 10% είναι ίσο ή μεγαλύτερο (μετά την προσαύξηση) με το σύνολο των μορίων του τελευταίου εισαγόμενου στη συγκεκριμένη σχολή το ίδιο ακαδημαϊκό έτος, και έχουν επιτύχει τη νίκη στο Πανελλήνιο Ομαδικό Πρωτάθλημα ΣΚΑΚΙΟΥ Α’ Εθνικής Κατηγορίας. Η νίκη αυτή πρέπει να έχει κατακτηθεί κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων σχολικών ετών, πριν από το ακαδημαϊκό έτος υποβολής της αίτησης του υποψηφίου, και με την προϋπόθεση ότι έχουν συμμετάσχει με την ομάδα τους σε περισσότερους από τους μισούς αγώνες του συνόλου των αγώνων της διοργάνωσης …”

    Εξάλλου είναι γνωστό ότι πάμπολλες διεθνείς επιστημονικές έρευνες έχουν τεκμηριώσει την εκπαιδευτική αξία του Σκακιού και την καλλιέργεια των πνευματικών ικανοτήτων, μέχρι του σημείου, μάλιστα, να ανεβάζει κατά πολύ το δείκτη νοημοσύνης των νέων, πολύ περισσότερο απ’ ό,τι οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα ή ενασχόληση
    (http://www.chessfed.gr/wp-content/uploads/2013/05/EllS5v2.pdf – Άρθρο του υπογράφοντος «Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΣΚΑΚΙΟΥ» το οποίο δημοσιεύτηκε στο Ενημερωτικό Δελτίο «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΚΑΚΙ» της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ, σελ. 11-17).

  • 9 Δεκεμβρίου 2014, 00:32 | ΜΑΡΙΑ ΒΛΑΧΟΥ

    ΑΓΑΠΗΤΕ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ

    ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΠΟΛΥΩΡΕΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ ΕΛΕΙΨΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΒΑΣΜΑΤΟΣ.Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΑΘΛΗΤΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΙΣΟΡΡΟΠΙΣΕΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ.ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΟΧΙ ΔΩΡΟ ΑΛΛΑ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ.ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΣΕ ΤΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΙΔΕΩΔΕΣ Η ΣΤΕΡΙΣΗ ΤΩΝ ΜΟΡΙΩΝ ΑΥΤΩΝ ΦΑΝΤΑΖΕΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ.ΣΤΟΧΟΣ ΟΛΩΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΗΤΑΝ Η ΩΘΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΩΣΤΕ Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΓΕΙΗΣ ΚΑΙ ΣΩΣΤΑ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΗ.ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΥΤΟ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΠΕΡΙΟΠΙΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ.ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΟΝΕΙΡΕΥΟΝΤΑΙ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΗΘΗΝΟ. ΜΗΝ ΣΤΕΡΕΙΤΑΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΩΝ ΚΟΠΩΝ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΟΣΟ Ο ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΣΕ ΟΛΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ.ΜΠΗΤΕ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΠΟΥ ΜΕ ΣΤΕΡΙΣΕΙΣ ΚΑΤΑΦΕΡΝΟΥΝ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ.Η ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ ΔΕΝ ΑΔΙΚΕΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΝΤΙΘΕΤΑ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥΣ ΘΑ ΑΔΙΚΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ ΣΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΑΣ

  • 8 Δεκεμβρίου 2014, 19:49 | ΑΔΑΜΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

    Σήμερα, το μοναδικό κίνητρο που έχει ένας καλός αθλητής και μαθητής, για να συνεχίσει την ενασχόλησή του με τα σπορ, είναι η πριμοδότηση του για την εισαγωγή του στα ΑΕΙ.
    Καταργώντας αυτό το κίνητρο στην ουσία προτρέπετε τους καλούς αθλητές-μαθητές να σταματήσουν την αθλητική δραστηριότητα.
    Και ενώ όλα τα προηγμένα κράτη επιδοτούν με υποτροφίες τους καλούς μαθητές-αθλητές, εσείς τους σπρώχνετε στο να γίνουν ή άνεργοι γυμναστές ή να επιλέξουν τη μετανάστευση σε κάποιο Πανεπιστήμιο που θα αναγνωρίσει τόσο τις αθλητικές τους όσο και τις μαθησιακές τους ικανότητες.
    Η Ελλάδα είναι γεννετηρα του αθλητισμού και πρέπει με κάθε τρόπο να ενισχύσει τους αθλητές της

  • 8 Δεκεμβρίου 2014, 17:59 | Κώστας.K.

    Είμαι πατέρας ποδοσφαιριστή που την περίοδο 2012-13 ήταν ποδοσφαιριστής της Κ-17 του ΠΑΟΚ με την οποία πήρε το πρωτάθλημα Ελλάδας συμμετέχοντας σε όλους σχεδόν τους αγώνες της χρονιάς. Ζητώντας να μάθω αν δικαιούται ποσοστό 20% για την εισαγωγή του στα ΤΕΦΑΑ έμαθα από τους υπεύθυνους της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού πως δεν το δικαιούται γιατί το πρωτάθλημα της Κ-17 είναι υπό την αιγίδα της Σουπερλίγκα που είναι επαγγελματική και όχι της ΕΠΟ.
    Θεωρώ πως η παράλειψη του νομοθέτη να δώσει τα ποσοστά εισαγωγής που δίνει σε όλους τους άλλους διακριθέντες αθλητές είναι κατάφορα άδικη.
    1)Διότι ο ποδοσφαιριστής ήταν και συνεχίζει να είναι ερασιτέχνης όπως σχεδόν οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές αυτών των κσατηγοριών.
    2)ο χρόνος που αφιέρωνε στις προπονήσεις ήταν εξίσου πολύς ή και περισσότερος από αυτόν που αφιέρωναν αθλητές που πήραν τη διάκριση
    όπως ( ποδοσφαιριστές σχολικών πρωταθλημάτων ή ποδοσφαιριστές Μεικτών Ομάδων).
    Θα παρακαλούσα να προβλεφθεί η αποκατάσταση της αδικίας με το νέο νόμο. Περιμένω απάντηση. Με εκτίμηση! Κώστας.Κ.

  • 8 Δεκεμβρίου 2014, 17:41 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    AN ΟΝΤΩΣ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 38 ΤΟΥ 4115 ΜΟΝΟ ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ.ΣΕ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΥ ΡΗΜΑΖΕΙ ΜΕ ΓΟΝΕΙΣ,ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΝΑ ΘΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΗ ΜΙΣΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΝ ΜΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΓΕΝΗΣΕ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΑΝΤΙΚΙΝΗΤΡΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΙΝΗΤΡΑ ΠΟΥ ΣΕ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ ΘΑ ΔΙΩΞΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΓΗΠΕΔΑ.ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΘΑ ΑΠΟΤΡΕΨΩ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΩ ΝΑ ΑΦΙΕΡΩΣΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΧΡΟΝΟ ΣΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ.ΑΛΛΑ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΑΡΘΡΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΜΠΝΕΥΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ,ΠΑΡΑ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΦΘΟΝΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΜΙΑ ΙΔΕΑ ΠΕΡΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΘΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΚΑΝΟΥΝ.(ΧΡΗΜΑΤΑ,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ,ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ) ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΤΕΤΟΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ. ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΗΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΟΙ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΦΤΙΑΞΤΕ ΕΝΑ ΝΟΜΟ ΑΝΤΑΞΙΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΠΟΥ ΤΟΝ ΓΕΝΝΗΣΕ.

  • 7 Δεκεμβρίου 2014, 18:25 | ΙΩΑΝΝΗΣ

    Η κατάργηση των διατάξεων των νόμων που ισχύουν σήμερα και μάλιστα από το τρέχον εκπαιδευτικό έτος το μόνο που θα προκαλέσουν είναι αναστάτωση στους μαθητές – αθλητές και στις οικογένειές τους. Η αναγνώριση των προσπαθειών των αθλητών που έχουν υποστεί θυσίες οικονομικές και στέρηση πολλών χαρών των ηλικιών τους για να επιτύχουν την πολυπόθητη διάκριση δεν θα πρέπει να αντικατασταθεί με την απογοήτευση της κατάργησης των ισχυόντων και μάλιστα λίγο πρίν να ΄΄κοπεί το νήμα ΄΄ της ολοκλήρωσης της τρέχουσας εκπαιδευτικής χρονιάς… Κρατείστε τους νέους στον αθλητισμό, μην στερείτε το δικαίωμα στο ΄΄όνειρο΄΄ του μαθητή -αθλητή.

  • 7 Δεκεμβρίου 2014, 13:54 | κωνσταντινα τραγουλια

    Αγαπητε κυριε υπουργιε
    ειμαι μια αθλητρια-μαθητρια. Εδω και 3 χρονια εγω και η οικογενεια μου εχουμε θυσιασει πολλα για να κανω αυτο που αγαπω. Κατοικω λοιπον στη χαλκιδα και πηγαινοερχομαι αθηνα για προπονησεις και αγωνες και δεν ειμαι η μονη σε αυτη την θεση, υπαρχουν πολλα παιδια που κανουν κατι παρομοιο. Βρισκομαι στη πλεονεκτικη θεση να κατεχω ηδη μορια αυτο δεν σημαινει ομως οτι καθησυχαζομαι μονο σε αυτα.
    Αφου λοιπον μας εφαρμοζετε το Νεο Λυκειο το οποιο ουσιαστικα μας αποστασιοποιει απο τον αθλητισμο, αφου χρονος υπαρχει μονο για σχολειο και φροντηστηριο,
    τωρα θελετε να εφαρμοσετε και τον νομο αυτο
    θεωρω λοιπον οτι ειναι πολυ αδικο για ενα παιδι το οποιο εχει περασει ατελειωτες ωρες στο γηπεδο,εχει υποστει πολλους τραυματισμους να του αφαιρεσεται το προνομιο αυτο,ποσο μαλλον να το καταργησετε.
    παψτε πλεον να παιζετε με εμας,με τις οικογενειες μας, με το μελλον μας! Σκεφτητε τις αποφασεις που λαμβανετε και και τις συνεπεις που εχουν στην ιδια την κοινωνια,στα ιδια τα παιδια σας!!

    ΧΩΡΙΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ!

    Με εκτιμη
    κωνσταντινα τραγουλια αθλητρια ομαδας μπασκετ!

  • 7 Δεκεμβρίου 2014, 12:11 | Βιολέτα

    Συμφωνα με αυτο το νομοσχεδιο οι αθλητες αποστασιοποιουνται σταδιακα απο το καλδο του αθλιτισμου! Ατομα που κανουν πρωταθλητισμο αναγκαζονται να τον «παρατησουν» για χαρη των πανελληνιων με αποτελεσμα να υπαρξει πληγμα στο τομεα αυτο. Ειναι κριμα για εφηβους που εχουν κανει καποια αξιολογη προπασθεια να συνδυασουν σχολειο και αθλητισμο και τελικα να χασουν μορια επειδη ορισμενοι επιθυμουν να μην τα δωσουν! Σκεφτειτε ομως ποσες ωρες απο πολυτιμο διαβασμα εχουν χαθει για προπονησεις, αγωνες, πανελληνια, ποσους τραυματισμος εχουμε υποστει πανω στα παιχνιδια και ξαφνικα μας γκρεμιζουν τα παντα! Δεν δεχονται να μας δωσουν μορια που αξιζουμε να παρουμε και που με τοσο κοπο και ιδρωτα εχουμε προσπαθησει να παρουμε! Για καποιους που δεν εχουν ιδεα τι σημαινει αθλητισμος θεωρουν αδικο να εχουμε αυτα τα μπονους αλλα οταν βλεπεις τα πραγματα απο την εξωτερικη πλευρα δεν καταλαβαινεις! Εμεις παρα το σχολειο, το φροντηστηριο την ξεκουραση μας εχουμε και μια αλλη ζωη..αυτη μεσα στο γηπεδο! Γιατι τα βραδυα της παρασκευης δεν βγαινουμε οταν εχουμε τελειωσει το διαβασμα μας αλλα παμε για προπονηση με στοχο να βελτιωθουμε στο αθλημα μας και να καταφερουμε με συλλογικο πνευμα να επιτυχουμε με σκοπο να διακριθουμε και να παρουμε μια μοριοδοτηση! Φυσικα ο μοναδικος στοχος δεν ειναι αυτος! Αλλα οταν σου δινεται η ευκαρια γιατι να μην αξιοποιησεις;

  • 6 Δεκεμβρίου 2014, 10:30 | Διονύσιος Δάρρας

    Το άρθρο αυτό θα το ονόμαζα αντιαθλητικό… Κάθε σώφρων αθλητής σε συνάρτηση με τις απαιτήσεις του Νέου Λυκείου θα αναγκαστεί να μείνει μακριά από τον πρωταθλητισμό.
    Θα μπορούσα να το πω και αντικοινωνικό γιατί η ιστορία έχει δείξει ότι συνήθως οι λαμπροί αθλητές γίνονται λαμπροί επιστήμονες και άνθρωποι. Αυτό που τους δίνει τη δυνατότητα να διαπρέψουν και να προσφέρουν στην κοινωνία είναι οι εμπειρίες τους και τα βιώματα τους από τον υψηλού επιπέδου αθλητισμό και πρωταθλητισμό, πράγματα που δεν είναι δυνατόν να διδαχθούν.

  • 5 Δεκεμβρίου 2014, 08:49 | Όλγα Κυρέζη

    Είμαι μια παλιά αθλήτρια που έχει περάσει όλη αυτή τη διαδικασία αλλαγής του αθλητικού νόμου πολλές φορές. Κατάφερα να περάσω ΤΕΦΑΑ αποκλειστικά και μόνο με το διάβασμα αλλά για να το καταφέρω αυτό από την δευτέρα λυκείου αναγκάστηκα να εγκαταλείψω τον πρωταθλητισμό και φυσικά δεν μπόρεσα ποτέ να επανέλθω. Σαν μητέρα έχω την χαρά να μην με αγγίζει το θέμα αυτό, σαν άνθρωπο όμως μ’ ενοχλεί και με θίγει. Όλος ο κόσμος νομίζω ότι θέλει να ξεκαθαρίσει το τοπίο έτσι ώστε τα ¨δικά τους¨ παιδιά να μην διαφέρουν από τα δικά μας αλλά δεν νομίζω ότι έχουμε δικαίωμα να αρπάξουμε μέσα από τα χέρια των παιδιών που έχουν κατακτήσει κάποια δικαιώματα την αναγνώριση και την δικαίωση που αξιώθηκαν. Πόσα άραγε είναι αυτά τα παιδιά που έχουν Ευρωπαϊκές ή Παγκόσμιες θέσεις Τελικού; Πόσο άραγε θα επιβαρύνουν το Ελληνικό Δημόσιο; Μήπως ν’ αναλογιστούμε και πόσες ατελείωτες ώρες πέρασαν στα γυμναστήρια με προπονητές, τεχνικούς και φυσιοθεραπευτές? Πως μπορούμε να ζητήσουμε από τα παιδιά που είναι πρώτα στη Ελλάδα να μας αντιπροσωπεύσουν επάξια στο εξωτερικό όταν θα πρέπει να χάσουν 2-3 από τα πιο παραγωγικά τους χρόνια; Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΥΓΕΙΑ, Ο ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ … ΘΥΣΙΑ. Ας κάνει λοιπόν ο καθένας μας το χρέος του απέναντι στο καλό του γενικού συνόλου.

  • 4 Δεκεμβρίου 2014, 21:10 | ΗΛΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ

    Κύριε Ανδριανέ και κύριοι της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής αυτού του νέου αθλητικού νόμου πρέπει να επιβραβεύσετε τους αθλητές που ματώνουν κάθε μέρα στα γυμναστήρια για την ελληνική σημαία με τις παρακάτω επιδόσεις.
    Ολυμπιακοί Αγώνες: Θέσεις 1-8 Ανευ ΑΕΙ και οι συμμετέχοντες Ανευ ΤΕΦΦΑ όπως ίσχυε μέχρι το 2008 στο Πεκίνο.
    Παγκόσμιο-Πανευρωπαικό Πρωτάθλημα 1-6 Ανευ ΑΕΙ και 7-8 Ανευ ΤΕΦΦΑ.
    Επίσης κύριε Ανδριανέ δεν έχετε ενημερωθεί ότι μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου 2012 αποφασίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ολυμπιακή Επιτροπή να διοργανώνει κάθε τέσσερα χρόνια τους λεγόμενους και Ολυμπιακούς Αγώνες των Ευρωπαίων.
    Στις 8 Δεκεμβρίου του 2012, στο 41ο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ολυμπιακής Επιτροπής, δόθηκε το χρίσμα στο Μπακού ως πρώτη πόλη διοργάνωσης των Αγώνων.

    5.650 αθλητές από 49 χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Κύπρου, θα λάβουν μέρος στους Αγώνες. Θα διεξάγονται αγώνες που θα προηγούνται κατά ένα χρόνο των Ολυμπιακών Αγώνων, καθιστούν την σημαντικότερη διοργάνωση της τετραετίας στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, σε αρκετά από τα αγωνίσματα που θα διεξάγονται θα μοιράζεται σημαντικός αριθμός καρτών συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες.(ΡΙΟ 2016) Για αυτό πρέπει με τροπολογία να ενταχθεί ως Πανευρωπαικό ο νέος Θεσμός (Ευρωπαικοί Ολυμπιακοί Αγώνες) που ξεκινάει για 1η φορά τον Ιούνιο του 2015 στο ΜΠΑΚΟΥ του ΑΖΕΡΜΠΑΙΤΖΑΝ και θα διεξάγεται κάθε 4 χρόνια.
    Θέσεις 1-6 Ανευ ΑΕΙ και 7-8 Ανευ ΤΕΦΑΑ.
    Περιμένουμε να είστε συνεπείς στις προσδοκίες των πρωταθλητών μας.

  • 4 Δεκεμβρίου 2014, 20:35 | Κώστας

    Η κατάργηση των προνομίων των αθλητών μόνο δεινά θα επιφέρει.
    Να μην καταργηθεί ειδικά η εισαγωγή άνευ εξετάσεων στα ΑΕΙ των παγκόσμιων πρωταθλητών 1-6.
    Χρειάζονται κίνητρα για τους αθλητές και η κατάργηση του προηγούμενου καθεστώτος θα επιφέρει την τελειωτική κατάρρευση του ήδη ετοιμόρροπου ερασιτεχνικού αθλητισμού.
    Κύριε υπουργέ σκεφτείτε το καλά, μην δώσετε την χαριστική βολή.

  • 4 Δεκεμβρίου 2014, 16:46 | Παναγιώτης Πάνου

    Επιτέλους βάλτε τέλος στα ΄΄Μαγαζάκια Γωνία΄΄ και στην λογική ΄΄Για Τα Δικά μας Παιδιά΄΄ που εκμεταλλεύονται κάποιοι αιώνιοι και κατ΄επάγγελμα ΄΄Παράγοντες΄΄
    αλλά

    ΜΗΝ ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΜΗΝ ΑΠΑΞΙΩΝΕΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥΣ!

    Βρείτε μια λύση καταστολής της πάσης φύσεως διαπλοκής και παράλληλα δώστε κίνητρα για άθληση και πρωταθλητισμό.

  • 4 Δεκεμβρίου 2014, 13:10 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΕΒΑΣΤΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ Κ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΑ ΤΟΣΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ Κ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΠΡΟΝΟΜΙΟ ΠΟΥ ΚΡΑΤΑΕΙ ΑΚΟΜΗ ΠΟΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ.ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΜΑΛΙΣΤΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΠΡΟΝΟΜΙΟ ΑΛΛΑ ΝΑ ΑΥΞΗΣΕΙ ΜΑΛΙΣΤΑ Κ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΤΟΥ ΜΠΟΝΟΥΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ.ΕΚΤΟΣ Κ ΑΝ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΜΑΣ ΠΡΟΤΙΜΑ ΝΑ ΚΟΨΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΥΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ Κ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΕΙ ΚΑΠΟΥ ΑΛΛΟΥ….ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ ,ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΟ ΑΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΝΟΜΙΟΥ ΑΥΤΟΥ ΑΠΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ…..ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΟΤΙ Ο ΝΟΜΟΘΕΤΗΣ ΘΑ ΞΑΝΑΔΕΙ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΟ ΕΠΙΜΑΧΟ ΑΥΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ,ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ……

  • 3 Δεκεμβρίου 2014, 11:56 | ΕΥΓΕΝΙΑ

    Θα ήθελα να σχολιάσω το δραστικό περιορισμό (ουσιαστικά κατάργηση) της μοριοδότησης διακριθέντων μαθητών-αθλητών για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ. Είναι θεμιτή η προσπάθεια νοικοκυρέματος του χώρου του νεανικού αθλητισμού η παύση της πώλησης μορίων για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ωστόσο, είναι ύποπτη η στιγμή που επελέγη για τη δημοσιοποίηση περιπτώσεων παράνομης μοριοδότησης και ανύπαρκτων ομάδων. Αφενός αυτό ήταν κοινό μυστικό τόσα χρόνια (ούτε καν μυστικό) και αφετέρου δεν είναι τιμητικό για την πολιτεία, η οποία περίτρανα ομολογεί την πλήρη ανικανότητα ελέγχου του αθλητικού χώρου. Eίναι λάθος η πρακτική της ΠΛΗΡΟΥΣ κατάργησης μιας επιβράβευσης καλών αθλητικών επιδόσεων λόγω κάποιων παραβατικών συμπεριφορών. Και, φυσικά, πρέπει να ληφθεί υπόψη η αναμενόμενη εξαφάνιση του ερασιτεχνικού αθλητισμού, καθώς τα αθλητικά σωματεία στην Ελλάδα λειτουργούν ούτως ή άλλως υπό αντίξοες συνθήκες. Αν εκλείψει και η επιβράβευση των μαθητών-αθλητών, μειώνεται περαιτέρω το κίνητρο συμμετοχής στον ερασιτεχνικό αθλητισμό.
    Πέραν τούτου, για μια ακόμη φορά αιφνιδιάζονται μαθητές (και οι οικογένειές τους) που έχουν χαράξει την αθλητική και μαθητική τους πορεία – καλώς ή κακώς – σύμφωνα με κάποια δεδομένα. Και αυτό συμβαίνει σε μαθητές που ήδη υφίστανται τις αλλαγές ενός εξεταστικού συστήματος, ενός συστήματος που ΑΚΟΜΑ δε γνωρίζει κανείς πώς ακριβώς θα εφαρμοστεί. Όλα στον αέρα λοιπόν, μέχρι την τελευταία στιγμή!
    Συμπερασματικά, προτείνω α) μεγάλη μεταβατική περίοδο για τους ήδη διακριθέντες μαθητές-αθλητές, προκειμένου να μην ακυρωθεί η προσπάθειά τους, και β) παράλληλη διεξαγωγή ειλικρινούς διαλόγου με όλους τους ενδιαφερόμενους (σωματεία, γονείς, σχολεία κτλ) για την εξορθολόγιση του σχετικού νομικού πλαισίου.

  • 2 Δεκεμβρίου 2014, 18:42 | Σαρρή Χριστίνα

    Είμαστε γονείς αθλητή-μαθητή Πανελληνιονίκη παίδων.Το καλοκαίρι με την διάκριση νιώσαμε πολύ περήφανοι και δικαιωμένοι για την προσπάθεια του παιδιού μας και του σωματείου του.
    Σήμερα εάν ψηφιστεί αυτός ο νόμος θα αναγκαστούμε να αποσύρουμε το παιδί μας από τον αθλητισμό και θα το ωθήσουμε να εξαντλήσει όλη την ενέργειά του στο διάβασμα ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις εξετάσεις και στον ανταγωνισμό των Πανελληνίων.
    Ούτως ή άλλως αυτοί που αποφασίζουν για τον αθλητισμό της χώρας μας φαίνεται ότι αργά ή γρήγορα θα το αφήσουν αβοήθητο και θα το απογοητεύσουν.
    Κρίμα, γιατί ήδη το παιδί μας οραματιζόταν να φορέσει την φανέλα με το εθνόσημο!!!

  • 1 Δεκεμβρίου 2014, 14:33 | ΜΠΟΤΖΩΡΗ ΑΘΗΝΑ

    Στο συγκεκριμένο άρθρο αναφέρεται η δυνατότητα μετεγγραφής στο πλησιέστερο εκπαιδευτικό ίδρυμα φοιτητών-αθλητών με εξαιρετικές διακρίσεις.Οι φοιτητές-αθλητές με διακρίσεις σε πανελλήνια πρωταθλήματα,που ανήκουν σε ομάδες που αγωνίζονται σε εθνικές κατηγορίες π.χ.Α2,Β,Γ Εθνική κατηγορία μπάσκετ αλλά έχουν πετύχει σε σχολή που βρίσκεται σε διαφορετική πόλη από αυτή της ομάδας που ανήκουν,γιατί να μην μπορούν να μετεγγραφουν στην αντίστοιχη σχολή στην πόλη που εδρεύει η ομάδα τους;Αφού επιθυμούν να συνδυάσουν τις σπουδές με την αθλητική πορεία τους.

  • 29 Νοεμβρίου 2014, 22:34 | Ιωαννα Ταβανιδου

    η καταργηση της πριμοδοτησης για την κατακτηση της 1-3ης θεσης σε πανελληνια πρωταθληματα σε συνδυασμο με τον συνυπολογισμο του βαθμου της Α λυκειου (με τραπεζα θεματων) θα αναγκασει πολλους νεαρους αθλητες σε προωρη αποχωρηση απο τον αθλητισμο υψηλου επιπεδου. Αν νομιζετε οτι εχει γινει καταχρηση του νομου με την «εφευρεση»καποιων πρωταθληματων με πολλη χαμηλη συμμετοχη και ανταγωνισμο , θεσπιστε αυστηροτερους ορους για την διεξαγωγη τους και την αποδοχη των αποτελεσματων τους

  • 29 Νοεμβρίου 2014, 22:46 | παναγιωτης σπανουδης

    Κατα τη γνωμη μου το νομοσχεδιο αυτο αδικει πολλους σοβαρους αθλητες , οι οποιοι στα σωματεια τους δουλευουν σκληρα και θυστιαζουν πολλα για να πετυχουν το στοχο τους , δηλαδη την κατακτηση της 1ης εως 3ησ θεσης και παιρνοντας την επιβραβευση του 7%-10% . Αυτοι οι αθλητες ξοδευουν ολο τον ελευθερο τους χρονο και αυτο σχεδον παντα επηρεαζει την επιδοση τους στο σχολειο καθως δε μπορουν να αποδοσουν το μεγιστο . Για την αποφυγη της καταχρησης του νομου μπορουν οι ομοσπονδιες να ορισουν ενα συγκεκριμενο αριθμο συμετοχοντων ωστε να υπαρχει ενας σωστος ανταγωνισμος .

  • 28 Νοεμβρίου 2014, 22:48 | Σκαλίδης Κωνσταντίνος

    Άσχετα με την τελική διαμόρφωση του νέου αθλητικού νόμου, θεωρώ τεράστια αδικία να ακυρωθούν και να καταπατηθούν δικαιώματα και προνόμια εισαγωγής στα Α.Ε.Ι. που έχουν ήδη κατακτήσει αθλητές-μαθητές της φετινής Β’ και Γ’ Λυκείου οι οποίοι προγραμμάτισαν (οι ίδιοι και οι οικογένειές τους) τη ζωή τους, τα όνειρα και τις επιλογές τους με βάση τον ισχύοντα νόμο. Ελπίζω και εύχομαι ένα κράτος που σέβεται τον πολίτη και επενδύει στους νέους θεωρώντας τους ότι είναι το μέλλον της χώρας, όχι μόνο να μη στερήσει προϋπάρχοντα προνόμια, αλλά να δημιουργήσει ευκαιρίες και για νέα, κρατώντας τα ελληνόπουλα στον αθλητισμό μακριά από επικίνδυνα μονοπάτια.

  • 28 Νοεμβρίου 2014, 21:43 | Αθανασία Κυρέζη

    Όσο άμεση και αν είναι η εφαρμογή του νέου νόμου δεν πρέπει να αφορά όχι μόνο τα παιδιά της φετινής Γ’ Λυκείου, αλλά και αυτά της Β’ Λυκείου τα οποία φέτος το καλοκαίρι, δηλαδή 4 μήνες πριν, κέρδισαν το προνόμιο εισαγωγής χωρίς εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο και σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο επένδυσαν σε προπονήσεις, ιδιωτικά γυμναστήρια και φυσιοθεραπείες και όχι σε ιδιαίτερα και άλλα φροντιστηριακά μαθήματα όπως έκαναν όλα τα άλλα παιδιά της Β’ Λυκείου. Ένας τέτοιος άδικος αιφνιδιασμός αλλάζει άμεσα το πρόγραμμά τους, τα εξαπατά αθετώντας τη συμφωνία στην οποία στήριξαν τη ζωή τους και ταυτόχρονα καθιστά τους πρωταθλητές ελλιπείς δίπλα στους πολύ καλύτερα προετοιμασμένους συμμαθητές τους απέναντι στην εξαιρετικά απαιτητική τράπεζα θεμάτων.
    Φυσικά καταγγέλλω την κατάχρηση των προνομίων για εισαγωγή στο πανεπιστήμιο από άτομα που συμμετείχαν για λίγα λεπτά σε έναν αγώνα ή και την εξαγόραζαν όπως γίνεται σε διάφορα ιδιωτικά κολλέγια, όπως επίσης και τη δημιουργία εικονικών ομάδων για να καρπωθούν παρόμοια οφέλη. Αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει ισοπεδωτικά να ακυρώσουμε τον τεράστιο αγώνα άλλων παιδιών που σε ατομικά αγωνίσματα τιμώντας το εθνόσημο κατέκτησαν την 5η, 6η και 8η θέση σε παγκόσμια πρωταθλήματα στα αντίστοιχα τρία αγωνίσματα που είχαν, μετά από πολυετή, πολυδάπανη και επίπονη προσπάθεια τόσο από τους ίδιους τους αθλητές όσο και από τις οικογένειές τους. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν αυτοί οι πρωταθλητές καταφέρνουν να είναι το ίδιο εξαιρετικοί και στις σχολικές τους επιδόσεις και να διακρίνονται με «αριστεία» από τα σχολεία τους μέχρι σήμερα!

  • 28 Νοεμβρίου 2014, 11:17 | ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    Ο αριστούχος μαθητής πρέπει σε όλο το λύκειο να διαβάζει για να περάσει στο Πανεπιστήμιο και πρωταθλητισμό να κάνουν μόνο αυτοί που δεν έχουν ελπίδες να περάσουν…
    Να μας εξηγήσουν λοιπόν γιατί κόβουν το 20, το 10%.
    Ο πρωταθλητής δεν έχει στόχο μόνο τα μόρια γιατί κάνει αυτό που του αρέσει.
    Σίγουρα όμως το κίνητρο της Πολιτείας το θέλει σαν ένα ευχαριστώ όχι για την προσπάθεια αλλά για την υπερπροσπάθεια…
    Πρωταθλητισμός και άριστα στις Πανελλαδικές δεν γίνεται γιατί η μέρα έχει μόνο 24 ώρες…
    Και όταν ο πρωταθλητής κλείσει τον κύκλο του σαν αθλητής τι θα κάνει;

    Πρέπει να επανέλθει, αν όχι το ανευ, τουλάχιστον το 20, 10, 8%.

    Αλλιώς οι αθλητικοί χώροι θα αδειάσουν από πρωταθλητές…

  • 28 Νοεμβρίου 2014, 07:17 | Στεφανος Φιλιππου

    Ειναι τεραστιο λαθος η μη μοριοδοτηση των αθλητων αθλητριων που διακρινονται ακομη και σε πανελληνια πρωταθληματα για ολες τις σχολες ακομα και τις στρατιωτικες ή αστυνομικες αφου προκειται για νεους και νεες που για τη διακριση που πετυχαν προηγαγαν το αθλητικο ερασιτεχικο ιδεωδες παραλληλα με την διαμορφωση μεσα απο τα σωματεια εξαιρετικου ηθους και σαν αυριανοι πολιτες αλλα και σαν αθλητες που μπορουν να στρεψουν κι αλλους σε αυτην την κατευθυνση ωστε να αποφυγουν επικινδυνα μονοπατια στην εφηβικη τους ζωη.
    Πρεπει να ενισχυθει και οχι να καταργηθει τελειως η μοριοδοτηση για ΑΕΙ ΤΕΙ για αυτα τα παιδια που και υψηλες επιδοσεις εχουν στα μαθηματα τους αλλα και στο αθλημα τους

  • 27 Νοεμβρίου 2014, 21:12 | Καλέντζης Στέφανος

    Αξιότιμε Κ.Υπουργέ.
    Ενω η πολιτεία βάση του Νόμου, επιδοτεί με μοριοδότηση για εισαγωγή στα ΑΕΙ ανάλογη της επίδοσης όλους τους πρωταθλητές,όσον αφορά τις μεταγραφές,(Ν.4115/2013)καλύπτει μόνον τους Ολυμπιονίκες και Παγκοσμιονίκες.Αφήνει εξω αυτούς που εισάγονται σαν Πρωταθλητές Ελλάδος (1η – 2η – 3η Πανελλήνια Νίκη).Οι Αθλητές αυτοί βρίσκονται στην πιο κρίσιμη Αθλητική ηληκία(18 χρονών)με στόχο να συμμετέχουν σε μεγαλύτερες διοργανώσεις με την Εθνική Ομάδα.
    Ενω οι αθλητές σχεδόν όλων των αθλημάτων μπορούν να προπονηθούν σε οποιαδήοοτε πόλη της Ελλάδος,υπάρχει μια ιδιαιτερότητα,όσον αφορά το Άθλημα της Κωπηλασίας διότι χρειάζεται ειδικός εξοπλισμός (σκάφος – νερό)και Ναυτικός Όμιλος.Απο τα παραπάνω οι πρωταθλητές που εισήχθησαν σε Α.Ε.Ι.(πχ. Κομοτηνής )όπου δεν υπάρχει Ναυτικός Όμιλος στην ευρύτερη περιοχή (ο κοντινότερος Θεσσαλονίκη) αναγκάζονται οι αθλητές αυτοί να εγκαταλείψουν το άθλημα που υπηρέτησαν επι χρόνια,ενω μπορούν να προσφέρουν για χρόνια πολλές επιτυχίες στον Ελληνικό Αθλητισμό.
    Παρακαλούμε να ψηφηστεί σχετική τροπολογία μεταγραφής των Πρωταθλητών Ελλάδος στο πλησιέστερο Α.Ε.Ι όπου ανθεί το άθλημα της Κωπηλασίας.Τα παιδειά μας βρίσκονται στην δυσμενή θέση ή να εγκαταλείψουν τον πρωταθλητισμό ή τις σπουδές τους και αυτό, σας λέμε σαν παλιοί πρωταθλητές κωπηλασίας είναι έγκλημα.

  • 27 Νοεμβρίου 2014, 17:29 | Αλεξανδρα Παυλιδου

    Ελεος πια με την μοριοδοτηση των αθλητων!
    Καταληξτε καπου και μην αναστατωνετε το συμπαν καθε δυο χρονια.
    Ποσοι πια ειναι οι «εξαιρετικα διακριθεντες αθλητες»που απειλουν με «καταρευση»τημ τριτοβαθμια εκπαιδευση;
    Η μονη απολαβη-ανταμοιβη των παιδιων αυτων ειναι καποια μορια για να ειναι πιο ευκολη η προσβαση τους στο πανεπιστημιο…και δεν θελουν ολα να σπουδασουν στα ΤΕΦΑΑ…εχουν και αλλα ταλεντα και αλλα ονειρα για το μελλον τους!
    Αφηστε την μοριοδοτηση των αθλητων-μαθητων ως εχει και επικεντρωθητε στον επαγγελματικο αθλητισμο-απο εκει προερχονται οι περισσοτερες ασχημιες.

  • 27 Νοεμβρίου 2014, 16:53 | Eleni Kakarli

    Σταματηστε επιτελους να ασχολειστε με τους αθλητες-μαθητες!
    Καθε 2 χρονια νεος νομος νεα μετρα…
    Επιτελους ειναι παιδια που θυσιαζουν την εφηβεία τους για να υπηρετουν τις εθνικες ομαδες με μονη απολαβη μια διευκολυνση-μοριοδοτηση να σπουδασουν αυτο που ονειρευονται…και πιστεψτε με δεν θελουν ΟΛΟΙ να γινουν γυμναστες!!!
    Κανουν τοσες ωρες προπονηση καθε μερα-ετσι απαιτει ο πρωταθλητισμος.
    Αφαιρωντας την μοριοδοτηση για το πανεπιστημιο ο αθλητισμος στην ελλαδα θα τελειωνει οταν ο αθλητης ξεκινα το γυμνασιο.

  • 27 Νοεμβρίου 2014, 13:57 | ΜΑΡΙΑ ΠΛΗΒΟΥΡΗ

    Θα ήθελα να μάθω, ποιος είναι ο λόγος που καταργούνται τα προνόμια που τόσα χρόνια ίσχυαν για τους αθλητές;
    Αντί να βελτιώνονται οι καταστάσεις, χειροτερεύουν και υπάρχει επίσης και διάκριση εις βάρος των νέων έναντι των παλαιοτέρων.
    Όταν αυξήθηκαν τα προνόμια αυτό λειτούργησε υπέρ των αθλητών. Τώρα μειώνοντας τα προνόμια, υπάρχει χειρότερη αντιμετώπιση των νέων αθλητών συγκριτικά με τους παλαιότερους που τα χρησιμοποίησαν.
    Ο ερασιτεχνικός πρωταθλητισμός εξαφανίζεται.
    Μετά την ηλικία των 14 κανένας ‘καλός’ μαθητής δεν θα συνεχίζει τον αθλητισμό. Όπως γνωρίζουμε ο ‘εργατικός’ και ‘έξυπνος’ αθλητής πολλές φορές είναι αυτός που δίνει το κάτι παραπάνω στον αθλητισμό.
    Ή λοιπόν εξαφανίζουμε τον ‘έξυπνο’ αθλητή (κατά συνέπεια τον σοβαρό αθλητισμό στην Ελλάδα) ή στα 18 του χρόνια τον διώχνουμε στο εξωτερικό να σπουδάσει ότι επιθυμεί, με υποτροφία από τον αθλητισμό, που του δίνει κάθε σοβαρό Πανεπιστήμιο του εξωτερικού. Στην Ελλάδα δε θα τον βάζουμε πια ούτε στο Πανεπιστήμιο.

  • 27 Νοεμβρίου 2014, 12:36 | ΜΠΟΥΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    AΓΑΠΗΤΕ ΥΠΟΥΡΓΕ
    Με μεγαλο κοπο και κοστος προσπαθουμε μεσα σε μια κοινωνια που
    μαστιζετε απο απισιοδοξια κριση ηθους και ηθικων αξιων να φερουμε
    τα παιδια μας στα γηπεδα .Καποια αυτα με πολυ δουλεια και με χαρισμα
    ταλεντου διακρινονται, και αυτο εχει σαν αποτελεσμα να ξοδευουν ακομη περισσοτερο χρονο απο το διαβασμα τους στο να βελτιωθουν αγωνιστικα
    και να προσφερουν ακομη περισσοτερα στο αθλημα που υπηρετουν και στην
    ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ .Σε μια ευρωπη που τα παιδια επιλεγουν ανευ εξετασεων
    εισαγωγικων την σχολη που θελουν να ακολουθησουν και να κριθουν μεσα
    σε αυτην, εμεις θελουμε να κοψουμε και την λιγοστη μοριοδοτηση των μαθητων μας .Το αποτελεσμα αυτο ειναι να ματωσουμε ακομη περισοτερο
    οικονομικα και στειλουμε τα παιδια μας για σπουδες και αθλητισμο σε γειτονικα κρατη .Ευχομε να πρυτανευσει η λογικη και να μην ενταφιαστει
    και το μικρο αυτο υγειες κοματι του αθλητισμου μας

    Μετα τιμης
    Μπουτος Γεωργιος

  • 27 Νοεμβρίου 2014, 12:37 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

    Εάν πράγματι ψηφιστούν τα όσα απαράδεκτα προβλέπει το σχέδιο Νόμου στο παρόν άρθρο, το μόνο που θα έχετε καταφέρει θα είναι να βάλετε ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ στον ελληνικό αθλητισμό και να εξαλείψετε, από σήμερα, κάθε πιθανότητα για μεγάλες διακρίσεις στο μέλλον.
    Μετά από 35 χρόνια ενασχόλησής μου με τον αθλητισμό από διάφορες θέσεις (αθλητής, προπονητής, μέλος ΣΕΟ, πρόεδρος αθλητικών οργανισμών, κ.τ.λ.) πρώτη φορά βλέπω τέτοιο μένος και προσπάθεια να εξαφανιστεί ο ερασιτεχνικός αθλητισμός.
    Σήμερα, το μοναδικό κίνητρο που έχει ένας καλός αθλητής και μαθητής, για να συνεχίσει την ενασχόλησή του με τα σπορ, είναι η πριμοδότηση του για την εισαγωγή του στα ΑΕΙ.
    Καταργώντας αυτό το κίνητρο στην ουσία προτρέπετε τους καλούς αθλητές-μαθητές να σταματήσουν την αθλητική δραστηριότητα.
    Και ενώ όλα τα προηγμένα κράτη επιδοτούν με υποτροφίες τους καλούς μαθητές-αθλητές, εσείς τους σπρώχνετε στο να γίνουν ή άνεργοι γυμναστές ή να επιλέξουν τη μετανάστευση σε κάποιο Πανεπιστήμιο που θα αναγνωρίσει τόσο τις αθλητικές τους όσο και τις μαθησιακές τους ικανότητες.
    Με μεγάλη λύπη διαπιστώνω για ακόμα μία φορά ότι η πολιτική ηγεσία του τόπου μας λόγω της αδυναμίας της να εκπονήσει ένα πραγματικό και ορθολογικό σχέδιο μοριοδότησης των αθλητών, επιλέγει την πολιτική “πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι”, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

  • 27 Νοεμβρίου 2014, 01:45 | Τριανταφυλλου Ευαγγελια

    Θεωρώ απαράδεκτο να καταργούνται προνόμια στους αθλητές που με τόσο κόπο τα αποκτούν και που δόθηκαν με ένα νόμο που δημοσιεύτηκε πριν από ένα χρόνο (Ν.4115/2013) από την ίδια κυβέρνηση. Δεν φτάνει που η παραπαιδεία έχει φτάσει στο απροχώρητο με τα τόσα φροντιστήρια που κάνουν τα παιδιά και που δεν υπάρχει η δωρεάν άθληση για αυτά, τους στερούν κι αυτά που με τόσες προσωπικές θυσίες κατακτούν, καθώς έχουν λιγότερο χρόνο για διάβασμα και πολύ λιγότερο ελεύθερο χρόνο λόγω των προπονήσεων και των αθλητικών τους υποχρεώσεων. Κι όλα αυτά με την επιβάρυνση των γονιών, αφού για να προλάβουν τα παιδιά να προπονούνται τους κάνουν ιδιαίτερα αντί για φροντιστήρια που είναι πιο φθηνά, αγοράζουν τον αθλητικό τους εξοπλισμό, πληρώνουν όλα τα έξοδα της προετοιμασίας και των πρωταθλημάτων και είναι συνέχεια σε έναν αγώνα δρόμου μαζί με τα παιδιά τους για να προλάβουν μέσα στο χρόνο της ημέρας να τα κάνουν όλα!!!!! Η πολιτεία επιτέλους πότε θα σεβαστεί αυτά τα παιδιά και θα πάψει να παίζει μαζί τους, με τα όνειρα τους και με τους στόχους τους; Μην παίρνεται απερίσκεπτες αποφάσεις εις βάρος των παιδιών που θα έπρεπε να είστε υπερήφανοι γι αυτά.

  • 26 Νοεμβρίου 2014, 07:03 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    Πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ οι διατάξεις του τελευταίου νόμου που αφορούν την μοριοδότηση των αθλητων με διακρίσεις για την εισγωγή τους σε ΑΕΙ – ΤΕΙ

  • 25 Νοεμβρίου 2014, 23:45 | ΜΟΥΖΑΣ ΠΑΥΛΟΣ

    Με το άρθρο 15 καταργείται το άρθρο 38 του Ν 4115?