Άρθρο 09: Συμμετοχή αθλητών στις εθνικές ομάδες

Η συμμετοχή στις εθνικές ομάδες των οικείων ομοσπονδιών αποτελεί ύψιστη υποχρέωση των αθλητών. Αθλητής που αρνείται να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην οικεία εθνική ομάδα για λόγους άλλους εκτός από ιατρικούς τιμωρείται από το αρμόδιο πειθαρχικό όργανο της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας σύμφωνα με όσα ορίζονται στον ειδικό κανονισμό της με ποινή αποκλεισμού από τους αγώνες της εθνικής ομάδας για χρονικό διάστημα από ένα (1) έως δέκα (10) έτη και από τους αγώνες πρωταθλήματος και κυπέλλου της οικείας ομοσπονδίας για χρονικό διάστημα από έξι (6) έως δώδεκα (12) μήνες, η οποία δεν αναστέλλεται για κανένα λόγο. Αθλητής που τιμωρείται για παράβαση της διάταξης της παρούσας παραγράφου παύει να δικαιούται τις κάθε είδους παροχές της ομοσπονδίας, όπως επίσης και τις κάθε είδους παροχές που προβλέπονται από τις διατάξεις του παρόντος.

  • 10 Δεκεμβρίου 2014, 00:59 | Βασίλης Μηνούδης

    Θεωρώ και εγώ πως είναι υπερβολική η απειλή τιμωρίας για μη συμμετοχή στην Εθνική Ομάδα, ιδίως όταν στους σοβαρούς λόγους δεν υπάρχουν και άλλοι πλην των ιατρικών. Οικονομικοί ή οικογενειακοί λόγοι δεν δικαιολογούν την απουσία ενός αθλητή;
    Όπως ανέφεραν και οι υπόλοιποι, αν φτάσεις στο σημείο να αναγκάζεις αθλητές να αγωνιστούν με τα χρώματα της Εθνικής σημαίνει ότι δεν εμπνεύεις οπότε έχεις αποτύχει ως Ομοσπονδία, ως άθλημα.

  • 9 Δεκεμβρίου 2014, 12:59 | ΘΑΛΕΙΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟΥ

    Συμμετοχή των αθλητών στην εθνική ομάδα δεν συνεπάγεται μόνο υποχρεώσεις των αθλητών προς την ομάδα, αλλά υποχρέωση και της πολιτείας να στηρίζει οικονομικά τις συμμετοχές τους στα πανευρωπαϊκά, και παγκόσμια πρωταθλήματα και ειδικά στα ατομικά αγωνίσματα με ακριβό εξοπλισμό που αποκτήθηκε χωρίς καμία κρατική επιχορήγηση και υψηλό κόστος μεταφορικών.

  • 5 Δεκεμβρίου 2014, 12:48 | Νεόφυτος

    Συμφωνώ και επαυξάνω με όσους έγραψαν πριν απο μένα. Επιπλέον δε να τονίσω ότι υπάρχουν πολλά κρούσματα μέσα στα σωματεία απειλών και άλλων ηθικών εκβιασμών. Είναι θέμα ελεύθερης διάθεσης το να θέλει κάποιος να εκπροσωπήσει ή όχι την χώρα του και πιστεύω ότι αυτή η διάταξη προσκρούει στο άρθρο 5 του Συντάγματος για την ελεύθερη διάθεση της προσωπικότητας για πασιφανέστατους λόγους.

  • 4 Δεκεμβρίου 2014, 22:01 | Στεργίου Ελένη

    Υπάρχουν πολλοί σοβαροί λόγοι εκτός από τον ιατρικό για να αρνηθεί ένας αθλητής να αγωνιστεί στην εθνική ομάδα.
    Και δεν μπορείς να αναγκάσεις έναν αθλητή να αγωνιστεί για τη χώρα του απειλώντας τον με τιμωρίες.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΕΜΠΝΕΥΣΕΙΣ.
    Πρέπει να του δώσεις κίνητρα.
    Τιμήστε εσείς οι πολιτικοί την φανέλα με το εθνόσημο που φοράτε και να είστε σίγουροι ότι οι Έλληνες αθλητές θα κάνουν αυτό που πρέπει από καθήκον και όχι από φόβο.

  • 2 Δεκεμβρίου 2014, 15:08 | ΓΚΑΡΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

    Eίναι τιμή να εκπροσωπήσεις την χώρα σου με την Εθνική ομάδα, αλλά μάλλον αυτός που έγραψε την συγκεκριμένη διάταξη, θα έχει στο μυαλό του τα ομαδικά αθλήματα και ειδικά αυτά των αμοιβόμενων αθλητών. Είναι τελείως άδικη η διάταξη για τους ερασιτέχνες αθλητές και ειδικά αυτούς που η Ομοσπονδία τους δεν τους στηρίζει για να εκπροσωπήσουν την χώρα τους και τα έξοδα καλύπτονται από την οικογενειακή τσέπη. Τι γίνεται αν δεν μπορεί για οικονομικούς λόγους να συμμετάσχει στην Εθνική? Η διάταξη θα πρέπει να αλλάξει και να ισχύει μόνο για τους αμοιβόμενους αθλητές.

  • 27 Νοεμβρίου 2014, 17:18 | Νίκος Πετράτος-Λιβιεράτος

    Η υποχρεωτική εργασία απαγορεύεται παντάπασι.
    Μπορεί και άλλος λόγος να είναι σοβαρός, εκτός από τον ιατρικό.
    Ούτε πρακτικά μπορείς να υποχρεώσεις κάποιο να προσφέρει τις υπηρεσίες του ή να εκπροσωπήσει επάξια μια χώρα.
    Λογικό είναι να του αφαιρέσεις όποια προνόμια του είχαν τυχόν απονεμηθεί, ενδεχομένως ακόμη και να μην του επιτρέπεις να αγωνίζεται αλλού όσο χρόνο διαρκεί η διοργάνωση της εθνικής για την οποία κλήθηκε και δεν πήγε.