Άρθρο 05: Ολυμπιακή Φλόγα

Η Ολυμπιακή Φλόγα αποτελεί σύμβολο του αθλητισμού και τελεί υπό την προστασία της Ε.Ο.Ε και της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (Δ.Ο.Ε.), με σκοπό την αποτροπή της, με οποιονδήποτε τρόπο, νόθευσης και εμπορευματοποίησής της. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, ύστερα από σύμφωνη γνώμη της Ε.Ο.Ε., καθορίζονται:
α) Οι όροι και οι προϋποθέσεις της κατοχύρωσης της μοναδικότητας της Ολυμπιακής Φλόγας, καθώς και της προστασίας από κάθε απόπειρα εμπορευματοποίησής της, σύμφωνα με τις αρχές του Ολυμπιακού Χάρτη της Δ.Ο.Ε.,
β) Το διαδικαστικό πλαίσιο σχετικά με την οργάνωση της τελετής αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, η οποία πραγματοποιείται στην Αρχαία Ολυμπία πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων και των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

  • 19 Δεκεμβρίου 2014, 16:29 | Γεώργιος Κοντογιάννης-Βουλευτής Ηλείας

    Κάθε αγώνας που φέρει την ονομασία «ολυμπιακός» πρέπει να παραπέμπει στο ολυμπιακό ιδεώδες και στον τόπο γέννησης και τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων, την Ολυμπία.

    Συνεπώς η αφή της φλόγας οποιονδήποτε αγώνων που ονομάζονται «Ολυμπιακοί», ακόμα και για τους Ολυμπιακούς αγώνες νέων ή τους μαθητικούς Ολυμπιακούς αγώνες, πρέπει να γίνεται στην Ολυμπία.

    Συνεπώς πρέπει να γίνει διόρθωση στο άρθρο 5 του αθλητικού νομοσχεδίου. Αν δεν γίνει διόρθωση θα είναι παγκόσμια πρωτοτυπία η χρήση του ονόματος της Ολυμπίας χωρίς καμία συμμετοχή της Ολυμπίας.

    Γνωρίζω την αντίληψη της ΔΟΕ, αλλά αν δεν θέλει να γίνεται η αφή της φλόγας στην Ολυμπία για άλλους αγώνες πλην των θερινών και χειμερινών ολυμπιακών, δεν θα πρέπει να κάνει και χρήση του ονόματος της Ολυμπίας.

    Όσον αφορά δε το κόστος μετάβασης και παραμονής των διαφόρων παραγόντων στην Αρχαία Ολυμπία, είναι προφανές ότι στους λοιπούς Αγώνες –πλην των θερινών και χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων- οι τελετές μπορεί να είναι απλά τυπικές, και όχι πανηγυρικές και οι καλεσμένοι της ΔΟΕ μπορούν να φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις της Ακαδημίας.

    Κατά συνέπεια το β’ εδάφιο του παραπάνω άρθρου πρέπει να διαμορφωθεί ως εξής:

    «β) Το διαδικαστικό πλαίσιο σχετικά με την οργάνωση της τελετής αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, η οποία πραγματοποιείται στην Αρχαία Ολυμπία πριν από την έναρξη των όλων των αγώνων που φέρουν στον τίτλο τους τον όρο «Ολυμπιακοί»».

  • 12 Δεκεμβρίου 2014, 12:33 | LEROS

    ΙΣΧΥΡΟΤΑΤΑ – ΑΚΡΑΔΑΝΤΑ – ΑΔΙΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΑ ΝΟΜΙΚΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ

    ΤΑ ΟΠΟΙΑ :

    ΟΙ ΝΟΜΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

    ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ

    ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΉΣΟΥΝ [ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ – ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ – ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ] ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΌ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ
    ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ

    1] ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ

    Η » ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ » αποτελεί κληρονομιά των αρχαίων Ελλήνων προγόνων πολίτων της ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ προς ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥΣ ΕΝ ΖΩΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ως ΦΥΣΙΚΟΥΣ κληρονόμους, και αυτοδίκαια άυλο περιουσιακό στοιχείο, διανοητική και πνευματική ιδιοκτησία [άρθρο 18 παρ. 18 του Ν.2557/1997] του ΕΛΛΗΝΑ του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ & ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ & ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    2] ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
    Βάσει τόσο του εθνικού (άρθρο 6 παρ.2 Ν.2121/1993) όσο και του διεθνούς δικαίου (άρθρο 5 παρ.2 Διεθνούς Σύμβασης της Βέρνης) η απόλαυση και η άσκηση των δικαιωμάτων του άυλου περιουσιακού στοιχείου, πνευματικής, ηθικής, διανοητικής, ιδιοκτησίας της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ από το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ δεν υπόκεινται σε καμία διατύπωση.

    3] ΑΥΤΟΔΙΚΑΙΗ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ
    Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ από την στιγμή που ΔΙΑΝΟΗΘΗΚΕ και εφευρέθηκε από αρχαίους Έλληνες πολίτες της ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ μεταβιβάζεται αυτοδίκαια σε όλους τους σύγχρονους Ελληνες πολίτες μαζί με τα δικαιώματα των αρχαίων δημιουργών της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ που προκύπτουν από τη δημιουργία αυτού του μοναδικού και ενός προϊόντος διανόησης, του νου, δηλαδή της νοητικής διαδικασίας και τελετουργικού της αφής και πυράκτωσης της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ στο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΏΡΟ της ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ και την μεταλαμπάδευση της μέσω λαμπαδηδρομίας

    4] ΔΙΚΑΙΟΧΡΗΣΙΑ
    Το δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας της ολυμπιακής φλόγας είναι Περιουσιακό Δικαίωμα και ως τέτοιο δικαιοδοσία στην χρήση – εκμετάλλευση του έχει μόνο το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

    Κάθε εξουσία απαγόρευσης μιας πράξης ή μιας μορφής εκμετάλλευσης της ολυμπιακής φλόγας σημαίνει ότι ο ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ως φυσικός κληρονόμος ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ μπορεί να αξιώνει δικαιώματα πάσης φύσεως γι’ αυτήν.

    5] ΑΔΕΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ
    Είναι στην διακριτική ευχέρεια των ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ να μπορούν να μην μεταβιβάσουν ή να παραχωρήσουν άδεια εκμετάλλευσης ή χρήσης της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ

    6] ΗΘΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ
    Το Ηθικό Δικαίωμα του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ προέρχεται από την ανθρωπιστική αντίληψη για την πνευματική ιδιοκτησία . Ο ‘Ελληνας πολίτης έχει έναν ιστορικό δεσμό με το δημιούργημά της ολυμπιακής φλόγας πέρα από το δικαίωμα όποιας εκμετάλλευσης. Η ολυμπιακή φλόγα αποτέλεσε εξωτερίκευση της προσωπικότητάς του δημιουργού ΑΡΧΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ και του κληρονόμου ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. Είναι μεταβιβάσιμο μόνο σε σύγχρονους Ελληνες, αμεταβίβαστο σε αλλοδαπούς [μιας και ο δημιουργός του ο αρχαίος Έλληνας προγονός δεν μπορεί να παραιτηθεί από αυτό]. Το ηθικό δικαίωμα, δεν εξαγοράζεται.

    Οι επιμέρους εξουσίες που απορρέουν από το ηθικό δικαίωμα που κληρονομήθηκε στους σύγχρονους έλληνες είναι:

    7] ΕΞΟΥΣΙΕΣ:

    α] – το δικαίωμα να αποφασίζουν οι ΕΛΛΗΝΕΣ ως ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΙ της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ αν, πότε και πώς θα χρησιμοποιηθεί η ολυμπιακή φλόγα. Οποιαδήποτε πράξη ή συμφωνία με την ΔΙΕΘΝΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ή τρίτους που θα τους υποχρεώνει ή θα τους απαγορεύει τη χρήση της ολυμπιακής φλόγας αντίκειται στο ηθικό δικαίωμα του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ

    β] – Τη πατρότητα της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ έχουν πάντοτε οι έλληνες ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ μαζι με την αξίωση να γίνεται μνεία του ονόματός τους σε κάθε χρήση της ολυμπιακής φλόγας ή σε κάθε δημόσια παρουσίαση/εκτέλεσή της.

    γ] – Η ακεραιότητα της ολυμπιακής φλόγας:
    οι Ελληνες η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ έχουν την εξουσία να απαγορεύσουν την αλλοίωση ή μετατροπή της ολυμπιακής φλόγαςδ] – Η Ολυμπιακή Φλόγα αποτελεί σύμβολο του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ και τελεί υπό την προστασία της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, με σκοπό την αποτροπή, της, με οποιονδήποτε τρόπο, νόθευσης και εμπορευματοποίησής της.

    8 ] Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ και των Υπουργών Εξωτερικών Παιδείας, Τουρισμού και Πολιτισμού, καθορίζονται:

    α) όροι και οι προϋποθέσεις κατοχύρωσης της μοναδικότητας της Ολυμπιακής Φλόγας, καθώς και της προστασίας από κάθε απόπειρα χρήσης και εμπορευματοποίησής της, σύμφωνα με τους ΝΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    β) Διαδικαστικό πλαίσιο σχετικά με την οργάνωση της τελετής αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, η οποία πραγματοποιείται στην Αρχαία Ολυμπία πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων και των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς και της ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΙΑΣ σε ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ της ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ , αποτελεί διαδικασία η οποία συντελείται ΣΧΕΔΙΑΣΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ και ΕΛΕΓΚΤΙΚΑ από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ μέσω ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ των υπουργείων ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ- ΠΑΙΔΕΙΑΣ- ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ και συνεπικουρείται στην υλοποίηση της από τους δημόσιους υπαλλήλους του ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ Ε.Ο.Ε και τους δημόσιους υπαλλήλους της γγ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    γ) ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑΕφόσον πιθανολογείται προσβολή των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας της ολυμπιακής φλόγας, υφίσταται η δυνατότητα λήψης από το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ασφαλιστικών μέτρων δια των οποίων απαγορεύεται η τέλεση πράξεων που θα αποτελούσαν προσβολή της πνευματικής ιδιοκτησίας, χωρίς να είναι αναγκαίος ο ειδικός προσδιορισμός

    Σε κάθε περίπτωση όπου επίκειται η τέλεση πράξης προσβολής της ηθικής – πνευματικής ιδιοκτησίας, όπως, όταν χωρίς να υπάρχει η απαιτούμενη άδεια του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, πρόκειται να γίνει δημόσια εκτέλεση αφής ολυμπιακής φλόγας, η κατά τόπον αρμόδια αστυνομική αρχή της ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ οφείλει βάσει του Ν.2121/93 (α.63§1) να απαγορεύει την πράξη αυτή ύστερα από αίτηση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ.

    Η εισαγγελική αρχή, εφόσον της ζητηθεί, οφείλει να δώσει σχετική εντολή στην αστυνομική αρχή Ολυμπίας

    δ) ΑΣΤΙΚΕΣ & ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ

    Στo πλαίσιo του αστικού δικαίου το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ως αυτοδίκαιος δικαιούχος της ολυμπιακής φλόγας έχει τη δυνατότητα να καταθέσει ενάντια στην ΔΙΕΘΝΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ – [ΔΟΕ]:

    αγωγή στην ΔΟΕ αναγνωριστική του δικαιώματός του
    αγωγή στην ΔΟΕ για την άρση της προσβολής
    αγωγή στην ΔΟΕ για την παράλειψη της προσβολής στο μέλλον εφόσον απειλείται προσβολή ή συνέχιση ή επανάληψη προσβολής
    αγωγή στην ΔΟΕ για αποζημίωση και ικανοποίηση της ηθικής βλάβης, εφόσον υπάρχει υπαιτιότητα της ΔΟΕ
    αγωγή για απόδοση αδικαιολόγητου πλουτισμού της ΔΟΕ
    αγωγή για καταβολή του κέρδους που αποκόμισε από τη διαχείριση της ξένης περιουσίας η ΔΟΕ

    Στις αστικές κυρώσεις προβλέπεται η δυνατότητα λήψης αποζημίωσης του δικαιούχου ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ για την προσβολή των δικαιωμάτων του που δεν μπορεί να είναι κατώτερη από το διπλάσιο της αμοιβής που συνήθως ή κατά νόμο καταβάλλεται για το είδος της εκμετάλλευσης που έκανε χωρίς την άδεια ο υπόχρεος ΔΟΕ

    Όλες οι προσβολές της πνευματικής ιδιοκτησίας της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ και των απόλυτων δικαιωμάτων είναι πράξεις αξιόποινες, α.66 Ν.2121/1993 ΚΑΙ 3524/2007 διοικητικές κυρώσεις σε περίπτωση προσβολής των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.

    Οι ποινικές κυρώσεις περιλαμβάνουν ποινή φυλάκισης από 1-10 χρόνια και χρηματική ποινή από 2.900 έως 59.000 ευρώ

  • 12 Δεκεμβρίου 2014, 12:27 | LEROS

    Η ΣΙΩΠΗ ΤΗΣ ΕΟΕ ΚΑΙ ΔΟΑ ΣΤΟ ΠΑΡΟΝ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ

    ΔΗΛΩΝΕΙ :

    ΕΝΟΧΗ

    ΣΙΩΠΗΛΗ ΑΝΑΜΟΝΗ

    ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ

    ΚΡΥΠΤΙΝΙΣΜΟ

    ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟ

    ΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ

    ΠΟΝΗΡΙΑ

    ΣΚΙΩΔΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

    όπως δήλωσε «ΑΥΤΟΛΕΞΕΙ» ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της στη ΕΚΤΑΚΤΗ ολομέλεια της ΕΟΕ στις 3/12/2014 επί του νομοσχεδίου του αθλητισμού :
    «…….Επίσης, το άρθρο που αναφέρεται στην Ολυμπιακή Φλόγα, θα πρέπει να φύγει τελείως από το Νομοσχέδιο. Μόνο προβλήματα μπορεί να μας δημιουργήσει …………….»

    ΦΥΣΙΚΑ ΕΝΝΟΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΚΑΤΕΧΕΙ ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΤΟΝ ΨΗΦΙΣΑΝ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΟΕ

    ΑΥΤΟ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

    ΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ ΛΟΙΠΟΝ

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    ΚΑΙ Ο

    ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΥΧΗ ΑΥΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΟΕ [ΝΠΔΔ]

    που τυγχάνει να είναι ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ και ας επιληφθεί

    ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

    για την ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΎΝΗΣ του ΕΛΛΗΝΙΚΟΎ ΛΑΟΥ

  • 11 Δεκεμβρίου 2014, 19:31 | Ιωαννα

    Η ιερή φλόγα γεννήθηκε στην Ολυμπία κι εκεί πρέπει να παραμείνει.

  • 6 Δεκεμβρίου 2014, 14:45 | ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ

    ΑΛΗΘΕΙΑ ΜΕΧΡΙ ΠΟΙΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ Η ΕΘΝΟΠΡΟΔΟΣΙΑ?? ΔΕΝ ΝΟΕΙΤΑΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ ΝΑ ΑΝΑΒΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΑΛΛΟΥ ΠΛΗΝ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ…ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΤΡΟΠΟ!!! ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΠΟΥΡΔΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ!!… ΑΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΕΤΕ ΤΕΛΕΙΩΣ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΒΕΙ ΟΠΟΙΣ ΘΕΛΕΙ ..ΟΠΟΥ ΘΕΛΕΙ…ΟΠΟΤΕ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΛΑΝΣΑΡΕΙ ΩΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ!!! ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΣΑΣ ??..ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΣΑΣ!!! …ΟΧΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΙΣΤΕ ΨΕΥΤΕΣ..ΚΛΕΦΤΕΣ ΚΑΙ ΕΘΝΟΠΡΟΔΟΤΕΣ…ΑΛΛΑ ΕΣΕΙΣ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΘΥΜΙΖΕΤΕ ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΣΗ!!!

  • 5 Δεκεμβρίου 2014, 02:08 | Καρυώτης Νίκος

    Για νομικούς αλλά κυρίως για ηθικούς λόγους είναι ανεπίτρεπτη η τέλεση Αφής Ολυμπιακής Φλόγας σε χώρο εκτός της ιερής γης της Ολυμπίας. Επίσης θα έπρεπε να υπάρχει μόνιμη παρουσία της Ολυμπιακής φλόγας στην Ολυμπία.

  • 3 Δεκεμβρίου 2014, 12:37 | Χρήστος

    Η Τελετή  Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας ανήκει αποκλειστικά στην Αρχαία Ολυμπία. Απαγορεύεται η τέλεσή της σε οποιονδήποτε άλλο χώρο και για οποιαδήποτε διοργάνωση, ιδιαίτερα εφόσον αυτή φέρει την αιγίδα του Ολυμπιακού Κινήματος

  • 3 Δεκεμβρίου 2014, 10:50 | Φίλιππος

    Η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας ανήκει αποκλειστικά στην Αρχαία Ολυμπία.
    Δεν θα πρέπει να γίνεται η τέλεσή της σε οποιονδήποτε άλλο χώρο και για οποιαδήποτε διοργάνωση, ιδιαίτερα εφόσον αυτή φέρει την αιγίδα του Ολυμπιακού Κινήματος . Θυμίζει μια τακτική εμπορικού «franchising» και έτσι σε σε λίγα χρόνια θα επιτρέπουμε να γίνεται η αφή και σε οποιαδήποτε μέρος εκτός Ελλάδας οργανώνει «Ολυμπιακά» δρώμενα (με την εγκρισή μας).

  • 2 Δεκεμβρίου 2014, 16:08 | ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΝΟΜΙΚΟΣ

    η Ελληνική και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (Ε.Ο.Ε. & Δ.Ο.Ε.) όχι μόνο δεν απέτρεψαν «την, με οποιονδήποτε τρόπο, νόθευση και εμπορευματοποίησή» της Ολυμπιακής Φλόγας, όπως επιβάλλει η Ελληνική Νομοθεσία και ο Διεθνής Ολυμπιακός Καταστατικός Χάρτης, αλλά αντίθετα, πέραν από κάθε έννοια λογικής και νομιμότητας, οι ίδιοι αυτοί οργανισμοί δημιούργησαν μια ψευδεπίγραφη Ολυμπιακή Φλόγα, την οποία ήδη δυο φορές έχουν ανάψει και περιφέρει ανά την υφήλιο ωσάν αυθεντική για τους

    1ους Χειμερινούς και τους
    2ους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων στο Ίνσμπρουκ (2012) και
    στην Ναντζίν (2014) αντίστοιχα.

    Αναφερόμε βεβαίως στην Ψευδο – Ολυμπιακή Φλόγα την οποία οι «πάτρωνές» της δεν δίστασαν να ανάψουν στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο της Αθήνας χρησιμοποιώντας την ίδια ακριβώς μέθοδο και ακολουθώντας το ίδιο τελετουργικό με το οποίο γίνεται η Αφή στον ιερό χώρο της Ολυμπίας από το 1936 και εντεύθεν.

    διαφαίνεται από την διατύπωση στο σχετικό άρθρο του Νομοσχεδίου όπου ενώ διατηρείται η πρόβλεψη σχετικά με «..την οργάνωση της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, η οποία πραγματοποιείται στην Αρχαία Ολυμπία πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων και των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων», δεν υπάρχει καμία αναφορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων, χειμερινούς και θερινούς.

    Και αν η αδράνεια και απραξία των ιθυνόντων για το θέμα της Ολυμπιακής Φλόγας δεν προκύπτει από τα παραπάνω, σίγουρα αποδεικνύεται από το γεγονός ότι έχει ήδη ανακοινωθεί από τους διοργανωτές η Αφή της Ολυμπιακής (δυστυχώς, έτσι χαρακτηρίζεται) Φλόγας στο Παναθηναϊκό Στάδιο και όχι στην Ολυμπία για τις ανάγκες του Ευρωπαϊκού Ολυμπιακού Φεστιβάλ Νεότητος (http://tbilisi2015.com/en/torch-relay) που θα λάβει χώρα στην Τυφλίδα της Γεωργίας το διάστημα 25 Ιουλίου – 1 Αυγούστου 2015.

    Βεβαίως, δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα ανάψει η Φλόγα στο Παναθηναϊκό Στάδιο για τις ανάγκες ενός Ευρωπαϊκού Ολυμπιακού Φεστιβάλ Νεότητος.

    Αντιθέτως, η Ψευδο – ολυμπιακή ή Παναθηναϊκή Φλόγα, εμφανίστηκε χωρίς να ενοχληθεί κανείς και παγιώθηκε στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Φεστιβάλ Νεότητας που έχουν ξεκινήσει από την δεκαετία του ’90 και δεν ήταν μια αιφνιδιαστική απόφαση της Δ.Ο.Ε. για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων, όπως κάποιοι μπορεί να πιστεύουν.

  • 2 Δεκεμβρίου 2014, 16:26 | ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΝΟΜΙΚΟΣ

    1.) μόνιμη παρουσία της Ολυμπιακής Φλόγας στον χώρο της Ολυμπίας

    2.) ανανέωσή της με Αφή που θα τελείται κάθε δυο χρόνια εν όψει των εκάστοτε Θερινών ή Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων και

    3.) «Μεταλαμπάδευση της Ολυμπιακής Φλόγας» δηλ. την αναβίωση ενός ακόμη πανάρχαιου εθίμου, αυτού «της μεταφοράς ή του δανεισμού της φλόγας» για την υλοποίηση των απανταχού αγώνων και εκδηλώσεων με Ολυμπιακό χαρακτήρα που τελούνται υπό την αιγίδα του Ολυμπιακού Κινήματος

  • 2 Δεκεμβρίου 2014, 16:57 | ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΝΟΜΙΚΟΣ

    Προκειμένου να πάψει η επιζήμια, όπως τελικά έχει εξελιχθεί, μονοπωλιακή σχέση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής με το ιερό σύμβολο της Ολυμπίας, θα ήταν σώφρον η άσβεστη Φλόγα της Ολυμπίας να κηρυχθεί Παγκόσμιο Μνημείο της UNESCO και να λάβει τον προσδιορισμό «Φλόγα της Ανθρωπότητας», ώστε να φροντίζουν και μεριμνούν για αυτήν επιστημονικοί φορείς και προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους.

  • 2 Δεκεμβρίου 2014, 16:07 | Χρήστος Λιάμης

    Επίσης απαγορεύεται η ‘πρόσμιξη’ της Φλόγας με άλλη φλόγα και παραγωγή καινούργιας (Ολυμπιακοί Αγώνες Lillehamer οι Νορβηγοί ήθελαν να ανάψουν μαζί με την Ολυμπιακή Φλόγα και μια φλόγα που έχουν στην δική της ιστορία, μια καινούργια φλόγα η οποία και θα άναβε τον βωμό στο στάδιο).

    Να γίνει πρόβλεψη ώστε η φλόγα να ανάβει των βωμό στο στάδιο και όχι διάφορα άλλα τρικ (βλέπε άναμα φλόγας Τορίνο 2006 και Παραολυμπιακοί 2004).

  • 2 Δεκεμβρίου 2014, 14:14 | ΗΘΙΚΗ ΘΕΙΑ ΝΕΜΕΣΙΣ

    περί ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ και επί του ΑΡΘΡΟΥ προς διαβούλευση:

    Με περίσσια αγωνία, ιδιώτες «καρεκλοκένταυροι» του ΝΠΔΔ «Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή -ΕΟΕ», επιδιώκουν της συνέχιση του ξεπουλήματος και της υποβάθμισης της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ με την ΤΡΑΒΕΣΤΙ – ΨΕΥΔΟΦΛΟΓΑ ΤΟΥ ΚΑΛΙΜΑΡΜΑΡΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ για τους ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΝΕΩΝ – Βρίσκονται σε κρίση ΑΞΙΩΝ τους. ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ Η οικονομική κρίση, έχει οδηγήσει τον κόσμο του ελληνικού αθλητισμού σε απόγνωση. Σήμερα όλο και περισσότερο συνειδητοποιείται ότι κρίση του αθλητισμού είναι αποτέλεσμα μιας γενικότερης κοινωνικής κρίσεως, μιας κρίσεως αξιών.

    Αποτελεί συνέπεια μιας αντιλήψεως σχετικά με τον αθλητή και τον ολυμπισμό , η οποία, στην εποχή της ακολασίας της ΔΙΕΥΘΥΝΌΝΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ της Ο.Ε.Ο.Α. ΑΘΗΝΑ 2004 , κινήθηκε σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση, από τη αρχαιοελληνική θεωρία του Ολυμπιακού Κύκλου.

    Απωθώντας-με τις ευλογίες της ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ(ΔΟΕ)-από τη συνείδηση των Ελλήνων φιλάθλων και της αθλητικής οικογένειας, την πίστη στο αρχαίο πνεύμα των κλασικών αγώνων στα ΝΕΜΕΑ ΙΣΘΜΙΑ ΠΥΘΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΑ, στο ωραίο και το αληθινό, ο σύγχρονος Έλληνας αθλητής γυμναστής παιδοτρίβης και ολυμπιονίκης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, αφού δεν υφίσταται πια «ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ», όλα επιτρέπονται. Ο σεβασμός προς το ανθρώπινο πρόσωπο των Ολυμπιακών αγώνων, αντικαταστάθηκε από τη δυναστεία απρόσωπων θεσμών και σκοτεινών δυνάμεων στην ΕΟΕ την ΔΟΑ και ΔΟΕ.

    Ο τονισμός της ελευθερίας του ανθρώπου να αθλείται αποχώρησε, δίνοντας την έμφαση στην απόλυτη ελευθερία του πρωταθλητισμού, της ολυμπιακής «αγοράς» με κάθε τίμημα με τον σκοπό να αγιάζει τα μέσα. Έτσι, από μια ελληνική κοινωνία φίλων του αθλητισμού και του ολυμπισμού, φθάσαμε στο σημείο να ελεγχόμαστε μέσω του παραρτήματος της ΔΟΕ στην Ελλάδα, από απρόσωπες ομάδες, ανώνυμων του ολυμπισμού, πού ρυθμίζουν το δορυφορικό τους υποκατάστημα ΕΟΕ, και οι οποίοι είναι γνωστοί ως “ΑΘΑΝΑΤΟΙ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΔΟΕ”. Αυτοί στην Λοζάννη, με την συνειδητή ανοχή των Ελλήνων ιδιωτών μελών της ΕΟΕ, επικαλούνται «το ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΟ» αυτονομούνται από την κοινωνία των Εθνών και καταχράζονται τα αμύθητα κέρδη που προκύπτουν από την καταχρηστική εκμετάλλευση των ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ολυμπιακών συμβόλων, « Ιnternational Olympic Committee corporate symbols copyrights & trademarks (όνομα – χώρος – τόπος – αφήγηση – ιστορία – αφή φλόγας – ύμνος ), ως Εταιρικά σύμβολα. Ένας άτυπος «κερδοσκοπικός οργανισμός» με “λογιστική” αξία εμπορεύεται την Ελλάδα αναλόγως μέσω Ελβετίας στην κοινωνία των Εθνών.

    Αυτοί, με την σιωπηλή ανοχή διαχρονικών εγχώριων εθνικών «εφιαλτών» της βασιλικής, χουντικής και μεταπολιτευτικής Ελλάδας, θεσμοποίησαν και θεσμοθέτησαν από το 1896 μέχρι και το 2004, πολυσύνθετους μηχανισμούς, και περίπλοκες πολιτικές και διαδικασίες της παγκοσμιοποιήσεως του Ολυμπιακού κινήματος, δημιουργώντας νέες στεγανές δομές μαφιόζικου συστήματος μιας “εικονικής οικονομίας” πού κανείς κρατικός ἤ άλλος πολιτικός θεσμός δεν ελέγχει. Αντιθέτως, οι αποφάσεις των σκιωδών αυτών παραγόντων, πού δρουν με καλυμμένα πρόσωπα, καρπώθηκαν για πάντα τα ελληνικά αναφαίρετα δικαιώματα στην ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ και στα διεθνή εταιρικά σύμβολα της ΔΟΕ, εκφύλισαν τον ελληνικό αθλητισμό και το ελληνικό ολυμπιακό κίνημα και σύνθλιψαν το δικαίωμα στην φυσική αγωγή και το αθλητισμό των Ελλήνων. Η αδικία σε παγκόσμιο επίπεδο κορυφώνεται στο γεγονός ότι η ΔΟΕ, μοιράζεται τα αμύθητα χορηγικά κέρδη της COCA COLA SAMSUNG MC DONALDS – κερδών της ΔΟΕ με την εκμετάλλευση της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ ΚΑΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΙΑΣ , του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ονόματος- λέξης ΟΛΥΜΠΙ-(α) και των παραγώγων της, της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ Ολυμπιακής Φλόγας, του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ Ολυμπιακού Ύμνου, της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ Ολυμπιακής Ιστορίας, της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ αναβίωσης του σύγχρονου Ολυμπιακού κινήματος του 1896.

    Συγχρόνως, η οικονομική αυθαιρεσία, η διαφθορά, η αδικία και αναλγησία, πού άνθησαν από το 1896 μέχρι και σήμερα στα ολυμπιακά ανάκτορα της ΕΟΕ και ΔΟΑ, έχει οδηγήσει τα νιάτα μας στην αθλητική περιθωριοποίηση και εξαθλίωση και το δικαίωμα του Έλληνα πολίτη στην φυσική αγωγή και υγεία, πολυτέλεια της άρχουσας ελληνικής τάξης

    Χρέος, των “agency problem” ιδιωτών «μνηστήρων» που «φιλοξενούνται» στις χλιδάτες δημόσιες υπηρεσίες-γραφεία του ΝΠΔΔ ΕΟΕ και το παλατάκι ΒΑΤΙΚΑΝΟ στην ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ στην ΔΟΑ και τις Αθλητικές Ομοσπονδίες, δεν είναι η έπαρση και η ξιπασιά , αλλά η δημόσια μετάνοια, συγγνώμη και η σεμνή αυτοκριτική. Λέξη άγνωστη στο λεξιλόγιο τους που κατά τις ασταμάτητες συνεδριάσεις τους, χρησιμοποιείται ως κριτική για να επισημανθούν τα λάθη των άλλων, δηλαδή των Ελλήνων Φορολογουμένων, των Ελλήνων προπονητών, γυμναστών και γονέων και των παιδιών τους που αθλούνται . Όμως, μαζί με τις αναμφισβήτητες συν-ευθύνες της ηγεσίας του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ, επιβάλλεται, οι έλληνες ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΟΙ της ΔΟΕ εν ΕΛΛΑΔΙ, να συνειδητοποιήσουν τα τραγικά λάθη πού έχουν διαπράξει εις βάρος της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ της Ελληνικής Κοινωνίας των ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΗΛΙΔΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΗΛΕΙΑΣ , ως μέλη της ΕΟΕ και ΔΟΑ και ως Έλληνες πολίτες.

    Ασφαλώς, δεν έχουν τις ίδιες ευθύνες όλοι. Πολλά μέλη μικρών ομοσπονδιών της ΕΟΕ αποτέλεσαν θύματα ψηφοθηρικής εκμετάλλευσης και κομματικής υπακοής, «νονών», και δεν έχουν ωφεληθεί από την κραιπάλη και λεηλασία με τα δανεικά και αγύριστα χρήματα των ολυμπιακών αγώνων του 2004. Όμως, αν ψάξουν λίγο, οι περισσότεροι θα ανακαλύψουν και ατομικά σφάλματα και παραλείψεις. Περιπτώσεις στις οποίες δεν αντιστάθηκαν στην δυναστεία της κλίκας, στη διάχυτη ασυδοσία, την κραυγαλέα παραβατικότητα και δεν εξέφρασαν προσωπικό και συλλογικό Λόγο.

    Η αυτοκριτική όμως δεν αρκεί. Ούτε ο ρόλος της Ελληνικής πολιτείας, μέσα από τους θεσμούς της, επιτρέπεται να περιορισθεί, σε περιγραφές πού στηλιτεύουν αόριστα τους παραβάτες. Ο συμπεριφορά για τα μέλη της ΕΟΕ πρέπει, χωρίς περιστροφές, να καλεί σε συνειδητή μετάνοια. Για πολλούς στην ΕΟΕ ἡ λέξη προκαλεί γέλωτα. Αλλά η μετάνοια στην πλεονεξία δεν σημάνει να συνεχίζουν να πρεσβεύουν οι ομοσπονδιάρχες το εκφυλισμένο αυτοδιοίκητο, το στημένο αγώνα, την δωροδοκία και την φαρμακοδιέγερση, αλλά να ακολουθήσουν επιτέλους πιστά το αρχαιοελληνικό «ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ».

    Αδιαφόρησαν συστηματικά για τη νομιμότητα των μεθόδων κατάκτησης ενός ολυμπιακού μεταλλείου. Η απληστία τους από το 1992 στην Βαρκελώνη πήρε όλο και νέες ανεξέλεγκτες μορφές με αποκορύφωμα την εθνική ξεφτίλα στην ΑΘΗΝΑ το 2004 το ΠΕΚΙΝΟΥ το 2008 το ΛΟΝΔΙΝΟ το 2012.

    Προϊόν της ματαιοδοξίας και απληστίας τους, το σκάνδαλο των Μεσογειακών Αγώνων του 2013, ο διεθνής διασυρμός της γενέτειρας του ολυμπισμού ,η απαξίωση της ελληνικής κοινωνίας και του φίλαθλου αλλά και κατεστραμμένες ψυχές και σώματα ατιμασμένων Ελλήνων Ολυμπιονικών.

    Ποιος ομοσπονδιάρχης, μέλος της ΕΟΕ κατήγγειλε δημόσια το ολυμπιακό αθλητικό ψέμα στο οποίο στηρίχτηκε το Εθνικό Ολυμπιακό οικοδόμημα των τελευταίων 25 ετών? Αχυράνθρωποι της ΔΟΕ τυφλωμένοι από την πλεονεξία, χωρίς ίχνος αυτοεκτίμησης ως απόρροια του ψεύδους προς τους αθλητές, τους προπονητές τους φιλάθλους , τελικά ψεύτες του εαυτού τους. Όλοι αυτοί που χωρίς τσίπα αυτοεκτίμησης, αλλά και χωρίς σεβασμό, του οβολού του Έλληνα φορολογούμενου γονέα και χωρίς ίχνος αγάπης και ενδιαφέροντος για τα αθλούμενα ελληνόπουλα, καταφεύγουν στο ψέμα και προσβάλλονται πρώτοι απ όλους τους άλλους, για το κακό που τους βρήκε στα άδεια ταμεία των «μαγαζιών-ΓΩΝΊΑ» και τις αθλητικές «παράγκες» των σοκακιών.

    Το «παίζουν» από ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΘΥΤΕΣ του Ελληνικού Αθλητισμού και Ολυμπισμού σε ΘΥΜΑΤΑ, απολαμβάνοντας μαζοχιστικά, αλλά και χαιρέκακα, την αδικία και την προσβολή που τους επιφύλαξε, η ελληνική κοινή γνώμη, η κοινωνία, η πολιτεία. Αιχμαλωτισμένοι στο αυτό-ψεύδος, την φιλαυτία, τον εγωκεντρισμό, συμπεριφέρονται με μισαλλοδοξία.

    Λατρεύουν, μετά μανίας, ιδιοτέλειας, και ματαιοδοξίας μια θέση ΑΘΑΝΑΤΟΥ ΜΕΛΟΥΣ στην ΔΟΕ εγκλωβισμένοι στο λάγνο ΕΓΩ τους, και την εξυπηρέτηση μόνο αυτών των πολιτικών σκοτεινών παρασκηνιακών κύκλων που τους ανέδειξαν σε μια «δημόσια καρέκλα» της Ολυμπιακής Αυλής ΞΕΠΟΥΛΏΝΤΑΣ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑ

    «Καρέκλες», που οι Έλληνες τις πληρώνουν ακριβά χρόνια τώρα με άγρια φορολόγηση, για να μπορούν αυτοί οι δορυφόροι της ΔΟΕ να τρίβονται δίχως αποτελεσματικότητα και έργο.

    Η ελληνική κοινωνία, η κοινή γνώμη, οι γονείς και τα παιδιά τους που αθλούνται, αλλά και οι γυμναστές και προπονητές που μυούν τους νέους στην άθληση, βλέπουν την αδικία, και θέλουν επιτέλους, ως μια αθλητική οικογένεια, την αλληλεγγύη, μέσω της προσφοράς. Το δικαίωμα στην ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΓΝΗΣΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ και του ονόματος ΟΛΥΜΠΙΑ και ΟΛΥΜΠIΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ , το αναφέρετο δικαίωμα στην άθληση, την φυσική αγωγή και την υγεία δεν μπορούν, ποτέ πια, να το καρπωθούν θεσμικά και διαχειριστούν οικονομικά, ούτε η ΕΟΕ ούτε η ΔΟΑ, ούτε οι Αθλητικές Ομοσπονδίες επικαλούμενοι το ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΟ

    Τα υπουργεία Εξωτερικών Παιδείας Πολιτισμού και Αθλητισμού οφείλουν να εξοστρακίσουν τα μαύρα κοράκια που χρόνια τώρα λουκούλευαν την ολυμπιακή χλιδή και που τώρα λιγουρεύονται τις επιχορηγήσεις της ΓΓΑ, αλλά και τα απομεινάρια ψίχουλα του κρατικού προϋπολογισμού για την Φυσική Αγωγή και Αθλητισμό. Με κριτικό λόγο η πολιτεία οφείλει να τους κόψει την όρεξη, και να θεσμοποιήσει και θεσμοθετήσει την σοφή διαχείριση του συνόλου των χρημάτων που θα διαχυθούν προς όφελος των νέων μας στην προσχολική σχολική και πανεπιστημιακή φυσική αγωγή.

    Στην οδυνηρή οικονομική κρίση, το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ και ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ δεν μπορεί να μείνει απλός θεατής. Είναι υποχρεωμένοι όλοι οι κρατικοί λειτουργοί, που ασκούν δημόσια κρατική ολυμπιακή διπλωματία, αθλητική πολιτική διοίκηση, και ολυμπιακή παιδεία να πάρουν θέση και λόγο:

    α) Σθεναρή κριτική, οικονομικός-διοικητικός έλεγχος, και απόδοση συγκεκριμένων ευθυνών στα μέλη της ΕΟΕ και της ΔΟΕ για την ασυνεπή προς τις αρχές του ολυμπιακού χάρτη στάση, και για την, τυχών συμμετοχή στην οικονομική αδικία και την αθλητική διαφθορά.

    Η ελληνική ολυμπιακή διπλωματία και η χρήση των ελληνικών εταιρικών συμβόλων του ολυμπισμού ΦΛΟΓΑ ΥΜΝΟΣ ΟΝΟΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΜΝΗΜΙΑ ΑΝΑΒΙΩΣΗ είναι πολύ σημαντική και κρίσιμη έτσι ώστε να αφεθεί, ερήμην στα χέρια, ιδιωτών, εφοπλιστών, χρηματιστών, καναλαρχών, δικηγόρων, «αθάνατων» , εξοστρακισμένων βασιλέων της Ελλάδος, «επίτιμων κοσμητόρων» , «εκ προσωπικοτήτων» , «τεχνικών συμβούλων διοίκησης και εκπαίδευσης», διπλο-συνταξιούχων εκπαιδευτικών και προικοθήρες πολιτικών «τζακιών». Επιβάλλεται συντονισμένη θεσμοποιημένη συνέργεια, του Υπουργού Παιδείας Πολιτισμού και Αθλητισμού με τον Υπουργό Εξωτερικών ενάντια στην κοινωνική ηθική πολιτιστική οικονομική ζημία που υφίσταται η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ και η ΕΛΛΑΣ από την ΔΟΕ, διαμέσου των ιδιωτών « μνηστήρων» της ΕΟΕ και ΔΟΑ.

    β) Άσκηση κριτικής στα ολυμπιακά ιδεώδη και τα ολυμπιακά συστήματα της ΔΟΕ, πού απεργάζονται την αδικία την κλοπή και υποβάθμιση του θεσμού της ΑΦΗΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ και ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΙΑΣ και γενικότερα και την οικονομική αδικία ειδικότερα. Προσπάθεια της Ελληνικής πολιτείας να ευαισθητοποιηθούν οι πολιτικές ηγεσίες των ελληνικών κομμάτων . Πρόσκληση σε διακεκριμένους ανεξάρτητους επιστήμονες της ιστορίας της φιλοσοφίας και της κοινωνιολογίας του ολυμπισμού και οικονομολόγους του Αθλητισμού να επεξεργασθούν λύσεις, με σεβασμό στο δικαίωμα του νεοέλληνα & ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΗΛΙΔΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΗΛΕΙΑΣ στην ΑΦΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ και ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΙΑΣ – συμπαράσταση στις προσπάθειές τους.

    γ) Μόνιμη διακοπή – ειδικού λογαριασμού της Γενικής Κυβέρνησης- της χρηματοδότησης προς την ΕΟΕ. Να απαιτηθεί πλήρη χρηματοδότηση της Αφής της Ολυμπιακής φλόγας και των λειτουργικών εξόδων της ΕΟΕ και ΔΟΑ αποκλειστικά από την ΔΟΕ μέσω του προγράμματος ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ. Ο πρόεδρος της ΕΟΕ ο πρόεδρος της ΔΟΑ και τα μέλη της ΕΟΕ να κάνουν οι ίδιοι υποχρεωτικές δωρεές, το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων προς την ΕΟΕ, όπως έκαναν οι εθνικοί ολυμπιακοί ευεργέτες ΒΙΚΕΛΑΣ ΖΑΠΠΑΣ και ΑΒΕΡΩΦ , αλλιώς να παραιτηθούν άμεσα δίδοντας ΒΗΜΑ και ΛΟΓΟ σε ΑΞΙΟΥΣ και ΚΑΛΟΚΑΓΑΘΟΥΣ.

  • 2 Δεκεμβρίου 2014, 11:24 | ΜΑΡΙΑ

    « Η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας ανήκει αποκλειστικά στην Αρχαία Ολυμπία. Απαγορεύεται η τέλεσή της σε οποιονδήποτε άλλο χώρο και για οποιαδήποτε διοργάνωση, ιδιαίτερα εφόσον αυτή φέρει την αιγίδα του Ολυμπιακού Κινήματος».

  • 1 Δεκεμβρίου 2014, 14:43 | Γεωργία Ζούνη

    Χωρίς καμία συναισθηματική ή μεγαλύτερη ανάλυση, και μόνο από την άποψη της σύγχρονης Διεθνούς Στρατηγικής Μάρκετινγκ, η μη τέλεση της Αφής στην Αρχαία Ολυμπία -που είναι φύσει και θέση η γενέτειρα των ΟΑ- αποτελεί βασικότατο λάθος οχι μόνο branding και στρατηγικής αλλά και μακροχρόνιας αποτελεσματικότητας όλων των δρασεων Πολιτισμού και Αθλητισμού σε διεθνές επίπεδο.
    Είναι σα να λεμε οτι ένα απο τα κορυφαία brands παγκοσμίως που είναι η Ολυμπια (και ένα μικρό παιδί στο πιο απομακρυσμένο χωριο του κοσμου ξέρει το όνομα Ολυμπία) εμεις δεν το αξιοποιούμε, και από επιλογή μάλιστα.
    Στο Μάρκετινγκ λέμε οτι το μήνυμα πρέπει να ειναι ξεκάθαρο και να μην συγχεει τους αποδέκτες. Πώς λοιπον μιλάμε για «Ολυμπιακούς» Αγώνες και κάνουμε τελετές μακρυά αό την Ολυμπία, από πχ το «Παναθηναικό» Στάδιο; Και μόνο από άποψη branding & connotations αυτό μπερδεύει τον αποδεκτη των όποιων προσπαθειών προβολής και επικοινωνίας και μειώνει αυταπόδεικτα την αποτελεσματικότητά τους.
    Η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας σε μέρος διαφορετικό από την Αρχαία Ολυμπία καταφανώς μειώνει τόσο την αξιοπιστία αλλά κυρίως την αποτελεσματικότητα των στόχων και δράσεων της ΔΟΕ, Ε.Ο.Ε και του Ολυμπιακού Κινήματος γενικότερα.

    Η περίφανη κάτοικος Αρχαίας Ολυμπίας,
    Δρ. Γεωργία Ζούνη
    Διδάκτωρ Τουριστικού Μάρκετινγκ
    Διδάσκουσα στο ΜΒΑ Τουρισμού Πανεπιστημιου Πειραιώς,
    Διδάσκουσα στο Μαστερ Πολιτιστικής Διαχείρισης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών & University of Kent, UK
    Head of Academic Committee of Tourism Summer School held by 4 European Universities

  • 1 Δεκεμβρίου 2014, 12:23 | ΠΑΤΣΟΥΡΗΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ

    Η ΤΕΛΕΤΗ ΑΦΗΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ ΑΝΗΚΕΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ.ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΤΕΛΕΣΗ ΤΗΣ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ,ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΦΟΣΟΝ ΑΥΤΗ ΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ,

  • 1 Δεκεμβρίου 2014, 10:40 | ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΝΟΜΙΚΟΣ

    TΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 5 ΩΣ ΕΞΗΣ

    1] ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ
    Η » ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ » αποτελεί κληρονομιά των αρχαίων Ελλήνων προγόνων πολίτες της ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ προς ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥΣ ΕΝ ΖΩΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ως ΦΥΣΙΚΟΥΣ κληρονόμους, και αυτοδίκαια άυλο περιουσιακό στοιχείο, διανοητική και πνευματική ιδιοκτησία [άρθρο 18 παρ. 18 του Ν.2557/1997] του ΕΛΛΗΝΑ του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ & ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ & ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    2] ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
    Βάσει τόσο του εθνικού (άρθρο 6 παρ.2 Ν.2121/1993) όσο και του διεθνούς δικαίου (άρθρο 5 παρ.2 Διεθνούς Σύμβασης της Βέρνης) η απόλαυση και η άσκηση των δικαιωμάτων του άυλου περιουσιακού στοιχείου, πνευματικής, ηθικής, διανοητικής, ιδιοκτησίας της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ από το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ δεν υπόκεινται σε καμία διατύπωση.

    3] ΑΥΤΟΔΙΚΑΙΗ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ
    Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ από την στιγμή που ΔΙΑΝΗΘΗΚΕ – εφευρέθηκε από αρχαίους Έλληνες πολίτες της ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ μεταβιβάζεται αυτοδίκαια σε όλους τους σύγχρονους Ελληνες πολίτες μαζί με τα δικαιώματα των αρχαίων δημιουργών της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ που προκύπτουν από τη δημιουργία αυτού του μοναδικού και ενός προϊόντος διανόησης, του νου, δηλαδή της νοητικής διαδικασίας και τελετουργικού της αφής και πυράκτωσης της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ στο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΏΡΟ της ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ και την μεταλαμπάδευση της μέσω λαμπαδηδρομίας

    4] ΔΙΚΑΙΟΧΡΗΣΙΑ
    Το δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας της ολυμπιακής φλόγας είναι Περιουσιακό Δικαίωμα και ως τέτοιο δικαιοδοσία στην χρήση – εκμετάλλευση του έχει μόνο το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Κάθε εξουσία απαγόρευσης μιας πράξης ή μιας μορφής εκμετάλλευσης της ολυμπιακής φλόγας σημαίνει ότι ο ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ως φυσικός κληρονόμος ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ μπορεί να αξιώνει δικαιώματα πάσης φύσεως γι’ αυτήν.

    5] ΑΔΕΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ
    Είναι στην διακριτική ευχέρεια των ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ να μπορούν να μην μεταβιβάσουν ή να παραχωρήσουν άδεια εκμετάλλευσης ή χρήσης της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ

    6] ΗΘΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ
    Το Ηθικό Δικαίωμα του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ προέρχεται από την ανθρωπιστική αντίληψη για την πνευματική ιδιοκτησία . Ο ‘Ελληνας πολίτης έχει έναν ιστορικό δεσμό με το δημιούργημά της ολυμπιακής φλόγας πέρα από το δικαίωμα όποιας εκμετάλλευσης. Η ολυμπιακή φλόγα αποτέλεσε εξωτερίκευση της προσωπικότητάς του δημιουργού ΑΡΧΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ και του κληρονόμου ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. Είναι μεταβιβάσιμο μόνο σε σύγχρονους Ελληνες, αμεταβίβαστο σε αλλοδαπούς [μιας και ο δημιουργός του ο αρχαίος Έλληνας προγονός δεν μπορεί να παραιτηθεί από αυτό]. Το ηθικό δικαίωμα, δεν εξαγοράζεται. Οι επιμέρους εξουσίες που απορρέουν από το ηθικό δικαίωμα που κληρονομήθηκε στους σύγχρονους έλληνες είναι:

    7] ΕΞΟΥΣΙΕΣ:
    α] – το δικαίωμα να αποφασίζουν οι ΕΛΛΗΝΕΣ ως ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΙ της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ αν, πότε και πώς θα χρησιμοποιηθεί η ολυμπιακή φλόγα. Οποιαδήποτε πράξη ή συμφωνία με την ΔΙΕΘΝΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ή τρίτους που θα τους υποχρεώνει ή θα τους απαγορεύει τη χρήση της ολυμπιακής φλόγας αντίκειται στο ηθικό δικαίωμα του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ

    β] – Τη πατρότητα της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ έχουν πάντοτε οι έλληνες ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ μαζι με την αξίωση να γίνεται μνεία του ονόματός τους σε κάθε χρήση της ολυμπιακής φλόγας ή σε κάθε δημόσια παρουσίαση/εκτέλεσή της.

    γ] – Η ακεραιότητα της ολυμπιακής φλόγας: οι Ελληνες η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ έχουν την εξουσία να απαγορεύσουν την αλλοίωση ή μετατροπή της ολυμπιακής φλόγας

    δ] – Η Ολυμπιακή Φλόγα αποτελεί σύμβολο του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ και τελεί υπό την προστασία της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, με σκοπό την αποτροπή, της, με οποιονδήποτε τρόπο, νόθευσης και εμπορευματοποίησής της.

    8 ] Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ και των Υπουργών Εξωτερικών Παιδείας, Τουρισμού και Πολιτισμού, καθορίζονται:

    α) όροι και οι προϋποθέσεις

    κατοχύρωσης της μοναδικότητας της Ολυμπιακής Φλόγας, καθώς και της προστασίας από κάθε απόπειρα χρήσης και εμπορευματοποίησής της, σύμφωνα με τους ΝΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    β) Διαδικαστικό πλαίσιο

    σχετικά με την οργάνωση της τελετής αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, η οποία πραγματοποιείται στην Αρχαία Ολυμπία πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων και των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς και της ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΙΑΣ σε ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ της ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ , αποτελεί διαδικασία η οποία συντελείται ΣΧΕΔΙΑΣΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ και ΕΛΕΓΚΤΙΚΑ από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ μέσω ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ των υπουργείων ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ- ΠΑΙΔΕΙΑΣ- ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ και συνεπικουρείται στην υλοποίηση της από τους δημόσιους υπαλλήλους του ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ Ε.Ο.Ε και τους δημόσιους υπαλλήλους της γγ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    γ) ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

    Εφόσον πιθανολογείται προσβολή των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας της ολυμπιακής φλόγας, υφίσταται η δυνατότητα λήψης από το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ασφαλιστικών μέτρων δια των οποίων απαγορεύεται η τέλεση πράξεων που θα αποτελούσαν προσβολή της πνευματικής ιδιοκτησίας, χωρίς να είναι αναγκαίος ο ειδικός προσδιορισμός

    Σε κάθε περίπτωση όπου επίκειται η τέλεση πράξης προσβολής της ηθικής – πνευματικής ιδιοκτησίας, όπως, όταν χωρίς να υπάρχει η απαιτούμενη άδεια του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, πρόκειται να γίνει δημόσια εκτέλεση αφής ολυμπιακής φλόγας, η κατά τόπον αρμόδια αστυνομική αρχή της ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ οφείλει βάσει του Ν.2121/93 (α.63§1) να απαγορεύει την πράξη αυτή ύστερα από αίτηση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ. Η εισαγγελική αρχή, εφόσον της ζητηθεί, οφείλει να δώσει σχετική εντολή στην αστυνομική αρχή Ολυμπίας

    δ) ΑΣΤΙΚΕΣ & ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ

    Στo πλαίσιo του αστικού δικαίου το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ως αυτοδίκαιος δικαιούχος της ολυμπιακής φλόγας έχει τη δυνατότητα να καταθέσει ενάντια στην ΔΙΕΘΝΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ – [ΔΟΕ]:

    αγωγή στην ΔΟΕ αναγνωριστική του δικαιώματός του
    αγωγή στην ΔΟΕ για την άρση της προσβολής
    αγωγή στην ΔΟΕ για την παράλειψη της προσβολής στο μέλλον εφόσον απειλείται προσβολή ή συνέχιση ή επανάληψη προσβολής
    αγωγή στην ΔΟΕ για αποζημίωση και ικανοποίηση της ηθικής βλάβης, εφόσον υπάρχει υπαιτιότητα της ΔΟΕ
    αγωγή για απόδοση αδικαιολόγητου πλουτισμού της ΔΟΕ
    αγωγή για καταβολή του κέρδους που αποκόμισε από τη διαχείριση της ξένης περιουσίας η ΔΟΕ

    Στις αστικές κυρώσεις προβλέπεται η δυνατότητα λήψης αποζημίωσης του δικαιούχου ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ για την προσβολή των δικαιωμάτων του που δεν μπορεί να είναι κατώτερη από το διπλάσιο της αμοιβής που συνήθως ή κατά νόμο καταβάλλεται για το είδος της εκμετάλλευσης που έκανε χωρίς την άδεια ο υπόχρεος ΔΟΕ

    Όλες οι προσβολές της πνευματικής ιδιοκτησίας της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ και των απόλυτων δικαιωμάτων είναι πράξεις αξιόποινες, α.66 Ν.2121/1993 ΚΑΙ 3524/2007 διοικητικές κυρώσεις σε περίπτωση προσβολής των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.

    Οι ποινικές κυρώσεις περιλαμβάνουν ποινή φυλάκισης από 1-10 χρόνια και χρηματική ποινή από 2.900 έως 59.000 ευρώ

  • 30 Νοεμβρίου 2014, 20:41 | Διονύσης Λ.

    Η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας ανήκει αποκλειστικά στην Αρχαία Ολυμπία. Δεν επιτρέπεται η τέλεσή της σε οποιονδήποτε άλλο χώρο και για οποιαδήποτε διοργάνωση, ιδιαίτερα εφόσον αυτή φέρει την αιγίδα του Ολυμπιακού Κινήματος.

  • 30 Νοεμβρίου 2014, 09:35 | Spiliopoulos Alkiviades

    Η τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας ανήκει αποκλειστικά στην Αρχαία Ολυμπία. Δεν θα πρέπει να επιτρέπετε η τέλεση της σε οποιονδήποτε άλλο χώρο και για οποιαδήποτε διοργάνωση .Ιδιαίτερα εφόσον αυτή φέρει την αιγίδα του Ολυμπιακου κινηματος

  • « Η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας ανήκει αποκλειστικά στην Αρχαία Ολυμπία. Απαγορεύεται η τέλεσή της σε οποιονδήποτε άλλο χώρο και για οποιαδήποτε διοργάνωση, ιδιαίτερα εφόσον αυτή φέρει την αιγίδα του Ολυμπιακού Κινήματος»

    Να προβλεφθεί η επιστροφή στο αρχαίο πρότυπο της άσβεστης φλόγας, δηλαδή στη μόνιμη διατήρηση της Ολυμπιακής Φλόγας σε ειδικό βωμό εντός του Πρυτανείου στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας.

    Η πρόταση που ήδη έχει υποστηριχθεί στο πρόσφατο 18ο Διεθνές Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Ιστορίας του Αθλητισμού στην Έδεσσα και συνοπτικά προβλέπει: 1.) την μόνιμη παρουσία της Ολυμπιακής Φλόγας στον χώρο της Ολυμπίας 2.) την ανανέωσή της με Αφή που θα τελείται κάθε δυο χρόνια εν όψει των εκάστοτε Θερινών ή Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων και 3.) την «Μεταλαμπάδευση της Ολυμπιακής Φλόγας» δηλ. την αναβίωση ενός ακόμη πανάρχαιου εθίμου, αυτού «της μεταφοράς ή του δανεισμού της φλόγας» για την υλοποίηση των απανταχού αγώνων και εκδηλώσεων με Ολυμπιακό χαρακτήρα που τελούνται υπό την αιγίδα του Ολυμπιακού Κινήματος.

    Προκειμένου να πάψει η επιζήμια, όπως τελικά έχει εξελιχθεί, μονοπωλιακή σχέση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής με το ιερό σύμβολο της Ολυμπίας, θα ήταν σώφρον η άσβεστη Φλόγα της Ολυμπίας να κηρυχθεί Παγκόσμιο Μνημείο της UNESCO και να λάβει τον προσδιορισμό «Φλόγα της Ανθρωπότητας», ώστε να φροντίζουν και μεριμνούν για αυτήν επιστημονικοί φορείς και προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους.

  • 27 Νοεμβρίου 2014, 11:03 | OLYMPIC SOLIDARITY

    Η «ολυμπιακή ΦΛΟΓΑ » – olympic flame » αποτελεί κληρονομιά των αρχαίων Ελλήνων προγόνων προς ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ως κληρονόμους, και αυτοδίκαια άυλο περιουσιακό στοιχείο, διανοητική και πνευματική ιδιοκτησία [άρθρο 18 παρ. 18 του Ν.2557/1997]του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ. Βάσει τόσο του εθνικού (άρθρο 6 παρ.2 Ν.2121/1993) όσο και του διεθνούς δικαίου (άρθρο 5 παρ.2 Διεθνούς Σύμβασης της Βέρνης) η απόλαυση και η άσκηση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας απο το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ δεν υπόκεινται σε καμία διατύπωση.

    Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ από την στιγμή που εφευρέθηκε από αρχαίους Έλληνες πολίτες της ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ μεταβιβάζει αυτοδίκαια σε όλους τους σύγχρονους Ελληνες πολίτες τα δικαιώματα των αρχαίων δημιουργών που προκύπτουν από τη δημιουργία αυτού του μοναδικού και ενός προϊόντος του νου, δηλαδή της διαδικασίας και τελετουργικού της αφής και πυράκτωσης της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ στο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΏΡΟ της ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ και την μεταλαμπάδευση μέσω λαμπαδηδρομίας

    Το δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας της ολυμπιακής φλόγας είναι
    Περιουσιακό Δικαίωμα και ως τέτοιο δικαιοδοσία στην οικονομική εκμετάλλευση του έχει μόνο το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ και η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ. Κάθε εξουσία απαγόρευσης μιας πράξης ή μιας μορφής εκμετάλλευσης της ολυμπιακής φλόγας σημαίνει ότι ο ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ως φυσικός κληρονόμος μπορεί να αξιώνει δικαιώματα πάσης φύσεως γι’ αυτήν.

    Είναι συνεπώς στην διακριτική ευχέρεια των ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ να μπορούν συνεπώς να μην μεταβιβάσουν ή να παραχωρήσουν άδεια εκμετάλλευσης ή χρήσης της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ

    Ηθικό Δικαίωμα του δημιουργού αρχαίου Έλληνα προέρχεται από την ανθρωπιστική αντίληψη για την πνευματική ιδιοκτησία . Ο δημιουργός πρόγονος αρχαίος έλληνας έχει έναν ιστορικό δεσμό με το δημιούργημά της ολυμπιακής φλογας πέρα από το δικαίωμα οικονομικής εκμετάλλευσης. Η ολυμπιακή φλογα αποτέλεσε εξωτερίκευση της προσωπικότητάς του. Είναι μεταβιβασιμο μόνο σε σύχγρονους ελληνες, αμεταβίβαστο σε αλοδαπούς και ο δημιουργός του ο αρχαίος προγονός δεν μπορεί να παραιτηθεί από αυτό. Το ηθικό δικαίωμα, δεν εξαγοράζεται. Οι επιμέρους εξουσίες που απορρέουν από το ηθικό δικαίωμα που κληρονομήθηκε στους σύγχρονους έλληνες είναι:
    το δικαίωμα να αποφασίζουν αν, πότε και πώς θα χρησιμοποηθεί η ολυμπιακλη φλογα. Οποιαδήποτε πράξη ή συμφωνία που θα τους υποχρεώνει ή θα τους απαγορεύει τη χρήση της ολυμπιακής φλόγας αντίκειται στο ηθικό τους δικαίωμα.
    Η πατρότητα: έχουν πάντοτε οι έλληνες την αξίωση να γίνεται μνεία του ονόματός τους σε κάθε χρήση της ολυμπιακής φλόγας ή σε κάθε δημόσια παρουσίαση/εκτέλεσή της.
    Η ακεραιότητα της ολυμπιακής φλόγας: οι έλληνες έχουν την εξουσία να απαγορεύσουν την αλλοίωση ή μετατροπή της ολυμπιακής φλόγας

    Η Ολυμπιακή Φλόγα αποτελεί σύμβολο του ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ και τελεί υπό την προστασία της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, με σκοπό την αποτροπή της, με οποιονδήποτε τρόπο, νόθευσης και εμπορευματοποίησής της.

    Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ και Υπουργού Εξωτερικών, καθορίζονται:

    α) όροι και οι προϋποθέσεις

    κατοχύρωσης της μοναδικότητας της Ολυμπιακής Φλόγας, καθώς και της προστασίας από κάθε απόπειρα χρήσης και εμπορευματοποίησής της, σύμφωνα με τους ΝΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    β) Διαδικαστικό πλαίσιο

    σχετικά με την οργάνωση της τελετής αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, η οποία πραγματοποιείται στην Αρχαία Ολυμπία πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων και των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων αποτελεί διαδικασία η οποία συντελείται ΣΧΕΔΙΑΣΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ και ΕΛΕΓΚΤΙΚΑ από τα υπουργεία ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ και συνεπικουρείται στην υλοποίηση της από τους δημόσιους υπαλλήλους του ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΕΟΕ και της γγ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

    γ) ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

    Εφόσον πιθανολογείται προσβολή των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας της ολυμπιακής φλόγας, υφίσταται η δυνατότητα λήψης ασφαλιστικών μέτρων δια των οποίων απαγορεύεται η τέλεση πράξεων που θα αποτελούσαν προσβολή της πνευματικής ιδιοκτησίας, χωρίς να είναι αναγκαίος ο ειδικός προσδιορισμός

    Εξάλλου, σε κάθε περίπτωση όπου επίκειται η τέλεση πράξης προσβολής της πνευματικής ιδιοκτησίας, όπως, όταν χωρίς να υπάρχει η απαιτούμενη άδεια του δημιουργού, πρόκειται να γίνει δημόσια εκτέλεση αφής ολυμπιακής φλόγας, η κατά τόπον αρμόδια αστυνομική αρχή της ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ οφείλει βάσει του Ν.2121/93 (α.63§1) να απαγορεύει την πράξη αυτή ύστερα από αίτηση του των δικαιοδόχων του αρχαίου δημιουργού δηλαδή του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ. Η εισαγγελική αρχή, εφόσον της ζητηθεί, οφείλει να δώσει σχετική εντολή στην αστυνομική αρχή.

    δ) ΑΣΤΙΚΕΣ & ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ

    Στo πλαίσιo του αστικού δικαίου το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ως αυτοδίκαιος δικαιούχος συγγενικού δικαιώματος του αρχαίου Έλληνα δημιουργού της ολυμπιακής φλόγας έχει τη δυνατότητα να καταθέσει :

    αγωγή αναγνωριστική του δικαιώματός του
    αγωγή για την άρση της προσβολής
    αγωγή για την παράλειψη της προσβολής στο μέλλον εφόσον απειλείται προσβολή ή συνέχιση ή επανάληψη προσβολής
    αγωγή για αποζημίωση και ικανοποίηση της ηθικής βλάβης, εφόσον υπάρχει υπαιτιότητα του προσβολέα
    αγωγή για απόδοση αδικαιολόγητου πλουτισμού του προσβολέα
    αγωγή για καταβολή του κέρδους που αποκόμισε από τη διαχείριση της ξένης περιουσίας ο προσβολέας.

    Στις αστικές κυρώσεις προβλέπεται η δυνατότητα λήψης αποζημίωσης του δικαιούχου για την προσβολή των δικαιωμάτων του που δεν μπορεί να είναι κατώτερη από το διπλάσιο της αμοιβής που συνήθως ή κατά νόμο καταβάλλεται για το είδος της εκμετάλλευσης που έκανε χωρίς την άδεια ο υπόχρεος.

    Ολες οι προσβολές της πνευματικής ιδιοκτησίας της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ και των απόλυτων συγγενικών δικαιωμάτων είναι πράξεις αξιόποινες, α.66 Ν.2121/1993 ΚΑΙ 3524/2007 διοικητικές κυρώσεις σε περίπτωση προσβολής των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.

    Οι ποινικές κυρώσεις περιλαμβάνουν ποινή φυλάκισης από 1-10 χρόνια και χρηματική ποινή από 2.900 έως 59.000 ευρώ.