Άρθρο 83 Ιδιωτικά γυμναστήρια-Ιδιωτικές Σχολές

1. Για την ίδρυση και τη λειτουργία ιδιωτικού γυμναστηρίου ή ιδιωτικής σχολής, που έχει ως σκοπό τη σωματική άσκηση ή την εκμάθηση αναγνωρισμένου ή μη αθλήματος, με την καταβολή ή μη διδάκτρων, απαιτείται άδεια του αρμόδιου Περιφερειάρχη.

2. Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού και των Υπουργών Υγείας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Υποδομών και Δικτύων, καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών γυμναστηρίων και σχολών της παραγράφου 1 του παρόντος, τα κωλύματα και τα ασυμβίβαστα για την κτήση της ιδιότητας του ιδιοκτήτη ή του εκπροσώπου ιδιωτικού γυμναστηρίου ή ιδιωτικής σχολής, το ύψος του παραβόλου λειτουργίας, η διαδικασία χορήγησης της άδειας και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για το σκοπό αυτό, η σύσταση και η λειτουργία ειδικής επιτροπής πιστοποίησης και ελέγχου, καθώς και κάθε άλλο σχετικό ζήτημα.

  • 18 Δεκεμβρίου 2014, 18:45 | ΚΩΣΤΑΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ

    Το Άρθρο 83 έχει τίτλο “Ιδιωτικά γυμναστήρια-Ιδιωτικές Σχολές”.
    Προφανώς το “Ιδιωτικές Σχολές” είναι ατελής και ασαφής διατύπωση. Π.χ. “ιδιωτικές σχολές” χορού; τεχνικών επαγγελμάτων; τουριστικών επαγγελμάτων;

    Αυτή τη στιγμή ισχύει και θα ισχύει μέχρι να εκδοθεί το νέο Προεδρικό Διάταγμα της παρ. 2 του άρθ. 83 του Προσχεδίου το ΠΔ 219/2006Α121 που έχει τίτλο θέματος “Περί καθορισμού των όρων και των προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας Ιδιωτικών Γυμναστηρίων ή ιδιωτικών σχολών εκμάθησης αθλημάτων.” γίνεται χρήση του όρου “αθλητική σχολή”..

    Άρα ο τίτλος του άρθ. 83 θα πρέπει να γίνει: “Ιδιωτικά γυμναστήρια-Ιδιωτικές αθλητικές σχολές”

    και ασφαλώς στο κείμενο του άρθρου.

    «1. Για την ίδρυση και τη λειτουργία ιδιωτικού γυμναστηρίου ή ιδιωτικής ***αθλητικής*** σχολής, που έχει ως σκοπό…»
    «2. Με προεδρικό διάταγμα … ιδιωτικών γυμναστηρίων και ***αθλητικών*** σχολών … ιδιωτικού γυμναστηρίου ή ιδιωτικής ***αθλητικής*** σχολής, …»

    Με εκτίμηση,
    Κώστας Κυριακίδης
    Μηχανολόγος Μηχανικός
    Υπάλληλος Δ/νσης Ανάπτυξης Π.Ε. Ξάνθης
    T: 2541350174 (ώρες: 07:00-15:00)
    e: kiriakidis@xanthi.gr
    U: http://www.xanthi.gr | http://www.pamth.gov.gr

  • 8 Δεκεμβρίου 2014, 11:33 | Γιαννης

    Προπονητής Γ΄ κατηγορίας στο θαλάσσιο σκι κατοχυρώνει επαγγελματικά δικαιώματα έχοντας δικαίωμα να ανοίξει δική του επιχείρηση με θαλάσσια μέσα αναψυχής χωρίς να χρειάζεται υπεύθυνο πτυχιούχο των ΤΕΦΑΑ. Δεν μπορούμε να μιλάμε για καθολική απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων με προπονητές Γ΄κατηγορίας δύο ταχυτήτων.

  • 7 Δεκεμβρίου 2014, 13:21 | ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΥΔΗΣ

    Άδεια λειτουργίας ιδιωτικού γυμναστηρίου να έχει το δικαίωμα να πάρει μόνο ο πτυχιούχος των ΤΕΦΑΑ.Σε αυτό το γυμναστηριο να μπορούν να εργασθούν προπονητές Β και Γ κατηγορίας.

  • 7 Δεκεμβρίου 2014, 13:07 | ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΥΔΗΣ

    Άδεια λειτουργίας ιδιωτικής σχολής να έχει το δικαίωμα να πάρει μόνο ο πτυχιούχος των ΤΕΦΑΑ με την αντιστοιχη ειδικότητα.Σε αυτές τις ιδιωτικές σχολές να μπορούν να δουλεύουν προπονητές Β και Γ κατηγορίας ,των οποίων τα ονόματα και οι αριθμοί αδείας τους να γνωστοποιούνται στην αντιστοιχη Δ/ση της οικίας Περιφερειακής Ενότητας και τα ονοματα τους θα ανφέρονται σε παράρτημα της άδειας λειτουργίας.

  • 7 Δεκεμβρίου 2014, 12:50 | ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΥΔΗΣ

    Να γίνει ξεχωριστή μνεία για ιδιωτικές σχολές αλπικού , θαλασσίου σκί και ιππασίας όπου για την άσκηση της δραστηριότητας εκπαίδευσης και προπόνησης ΔΕΝ απαιτούνται κλειστές κτιριακές ή άλλες εγκαταστάσεις που περιγράφονται απο το Νομο ,αλλά ο φυσικός θαλάσσιος στίβος ενός κολπίσκου ή τη πλαγία ενός χιονισμένου βουνού,ή ο ελευθερος χώρος ενός επίπεδου αγροταμαχίου αντίστοιχα.Επισης για τις πιο πάνω σχολές θα έπρεπε να υπάρχει μειωμένο παράβολο λειτουργίας καθότι λόγω της φύσης και της έκθεσης στα φυσικά φαινόμενα οι μέρες λειτουργίας του περιορίζονται δραματικά σε σχέση με ένα στεγασμένο χώρο εκγύμνασης ή άλλης σχολής .Θα τολμούσα να πως για τον ιδιοκτήτη-τες των πιο πάνω αναφερόμενων σχολών θα επρέπε για λόγους που εχουν σχέση με την ειδική φύση του τόπου των δραστηριοτήτων να υπάρχει η πρόβλεψη να ασφαλίζονται στον Ο.Γ.Α.(μειωμένα ασφάλιστρα-δυνατότητα αποζημείωσης λόγω καιρικων φαινομένων)Π.Χ.Σχολή σκι,που προσδοκά λειτουργία 15 Σαβ/κα και τελικά λειτουγεί 2 ή κανένα (λόγω κακοκαιρίας ή καλοκαιρίας).Να ιφύσταναι οι ίδιοι λογοι αποζημείωσης που υπάρχουν για τους αγρότες(βλέπε καιρός).

  • 5 Δεκεμβρίου 2014, 00:00 | Γιαννης

    Δεν χρειάζεται να υπάρχει περιορισμός στο συνολικό χώρο του γυμναστηρίου εμβαδού ίσου ή μεγαλύτερου των 100 τετραγωνικών μέτρων.
    Αν θέλει κάποιος να σχοληθεί με personal training μπορεί να το κάνει και χώρο συνολικού εμβαδού 50 τετραγωνικών μέτρων αρκεί να υφίστανται οι λοιπές προυποθέσεις που θα ορίζει το Π.Δ.
    Να κατοχυρώνοται επαγγελματικά δικαιώματα στον προπονητή Γ κατηγορίας, ώστε να μπορεί να ανοίξει ιδιωτικό γυμναστήριο ή να μπορεί νόμιμα να ασκήσει το επάγγελμα του personal trainer. Μέχρι και σήμερα προπονητές σωματικής διάπλασης και φίτνες Γ΄ κατηγορίας προπονούσαν επαγγελματίες αθλητές με πολλές διακρίσεις στο εξωτερικό και δεν είχαν δικαίωμα να ανοίξουν ιδιωτικό γυμναστήριο για να προπονήσουν άτομα για αναψυχή!!!
    Καλό θα ήταν να αρθούν οι συγκεκριμένοι περιορισμοί.