• Σχόλιο του χρήστη 'ΧΑΡΗΣ' | 19 Απριλίου 2010, 22:46

    Κυρία Υπουργέ Α.Α.&Τ., Η ύπαρξη μητρώου επαγγελματιών αγροτών θεωρώ ότι είναι απαραίτητη. Παρ' ολα αυτά η διάκριση σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και μη βάσει α) του ποσοστού επί του συνολικού εισοδήματος που λαμβάνει κάποιος από την αγροτική του δραστηριότητα και β) του ασφαλιστικού του φορέα (και η κατ' επέκταση διαφορετική αντιμετώπισή τους από την πολιτεία) θεωρώ ότι δεν συμβάλει στο ζητούμενο το οποίο πρέπει να είναι η βελτίωση της ανταγωνιστηκότητας της Ελληνικής γεωργικής παραγωγής, και η συγκράτηση στην Ελληνική επαρχία πληθυσμού με ικανοποιητικό εισόδημα. Πιο συγκεκριμένα: 1. Το πρόβλημα της χαμηλής ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής γεωργικής παραγωγής δεν συσχετίζεται με τον χρόνο που ο κάθε επαγγελματίας αγρότης αφιερώνει στην αγροτική εργασία ή με το εισόδημα που έχει από την αγροτική εργασία (σαν ποσοστά του συνολικού του εισοδήματος και εργασιακού του χρόνου). 2. Το άνοιγμα διάφορων κλειστών επαγγελμάτων είναι πλέον γενικώς αποδεκτό ότι θα βοηθήσει στην ανάπτυξη και όχι η δημιουργία νέων κλειστών επαγγελμάτων. 3. Πολλοί είναι αυτοί που συνδιάζουν τη γεωργική δραστηριότητα με κάποιο άλλο επάγγελμα και έτσι έχουν ένα ικανοποιητικό ετήσιο εισόδημα και κίνητρο να ζήσουν στην Ελληνική επαρχία. 4. Πολλοί από τους επαγγελματίες αυτούς ("μη κύριο επάγγελμα αγρότες" σύμφωνα με την πρότασή σας)συνδυάζουν γνώσεις και δεξιότητες και από άλλους επαγγελματικούς χώρους (π.χ. κάποια εμπορική επιχείρηση, κάποια επιχείρηση παροχής υπηρεσιών, κ.λ.π.) και επιστημονικά πεδία (π.χ. γεωπόνοι, οικονομολόγοι, κ.λ.π.) τις οποίες εφαρμόζουν και στη γεωργική τους δραστηριότητα με αποτέλεσμα διάφορες καινοτομίες από τις οποίες επωφελούνται και οι υπόλοιποι αγρότες. Εναλλακτικά, προτείνω να εφαρμοστούν κριτήρια τέτοια που να επιβραβεύουν τον "καλό και σωστό επαγγελματία - παραγωγό αγροτικών προϊόντων" που να βασίζονται σε αρχές ποιότητας, προστασίας περιβάλλοντος κ.α. (π.χ. στη λογική "ecological footprint" ανά μονάδα αγροτικού προϊόντος που παράγει ο κάθε παραγωγός, σε σύγκριση με τους συναδέλφους του παραγωγούς). Έτσι, ο χαρακτηρισμός κάποιου αγρότη ως "επαγγελματία" θα στηρίζεται στην επαγγελματική του επάρκεια και όχι σε αυθαίρετα ποσοστά λογιστικής-φορολογικής φύσεως.