• Σχόλιο του χρήστη 'Γεώργιος Βατζιάς' | 20 Ιουνίου 2021, 04:26

    Επισημάνσεις Η ομάδα σύνταξης του προτεινόμενου προτύπου για την “παραγωγή πιστοποιημένου χοιρινού κρέατος” με μία συνοπτική περιγραφή παρουσιάζει τα στάδια της καθετοποιημένης παραγωγής χοιρείου κρέατος, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους που εμπλέκονται σε κάθε παραγωγικό τομέα ξεχωριστά, από την εκτροφή των χοίρων έως και τη διάθεση του παραγόμενου πιστοποιημένου χοιρινού κρέατος. Με βάση την υποχρεωτική τήρηση αρχείου εκτροφής (εφαρμογή πρωτοκόλλου ιχνηλασιμότητας) θα ελαχιστοποιηθεί το καταστροφικό φαινόμενο της “Ελληνοποίησης” αμφιβόλλου προέλευσης και ποιότητας χοιρινού κρέατος. Είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι δίδεται ιδιαίτερη σημασία στην ευζωία των χοίρων, στη βιοασφάλεια της εκτροφής αλλά και στην εκπαίδευση του προσωπικού. Όμως, “επί της αρχής” προτείνεται να διευρυνθεί ο τύπος εκτροφής και ταυτόχρονα να εξειδικεύσει την προέλευση και τον τύπο του προϊόντος για την πληρέστερη διασφάλισή του. Συγκεκριμένα, στο υπό διαβούλευση πρότυπο προτείνεται ένας τύπος εκτροφής, αυτός της εντατικής “συμβατικής” χοιροτροφίας και το παραγόμενο προϊόν, το χοιρινό κρέας (σφάγιο, ημιμόριο, συγκεκριμένα τεμάχια κοπής), υπό συγκεκριμένες συνθήκες εκτροφής (απογαλακτισμός, ηλικία – χρόνος σφαγής, διατροφή). Η προτεινόμενη διεύρυνση, αφορά την εκτροφή του μαύρου Ελληνικού χοίρου και τη βιολογική εκτροφή χοίρων. Ιδιαίτερα για το μαύρο Ελληνικό χοίρο, θα πρέπει να υποστηριχθεί, αναπτυχθεί και προβληθεί τόσο η παραγωγή του όσο και το υψηλής ποιότητας κρέας του. Η εκτροφή του μαύρου Ελληνικού χοίρου συνδυάζει το υψηλό επίπεδο ευζωίας του εκτρεφόμενου χοίρου (υπό συγκεκριμένες συνθήκες εκτροφής και ζωοτεχνικής διαχείρισης και το μοναδικό σε οργανοληπτικά χαρακτηριστικά κρέας του. Στην περίπτωση μάλιστα βιολογικής εκτροφής μαύρου Ελληνικού χοίρου, τότε η προστιθέμενη αξία του παραγόμενου προϊόντος είναι διασφαλισμένη. Εάν γίνει αποδεκτή η παρούσα πρόταση, τότε είναι θεμιτό (καθαρά για λόγους ιχνηλασιμότητας) να αναφέρεται στο πιστοποιητικό του χοιρινού κρέατος και η γενετική ταυτότητα (φυλή, μιγάς-υβρίδιο, γενετική γραμμή) των χοίρων αναπαραγωγής της εκτροφής (συμπεριλαμβανομένου και της περίπτωσης εισαγόμενου γενετικού υλικού –σπέρματος). Ο μοναδικός λόγος είναι ότι η χώρα μας, στην οποία η σύγχρονη μορφή εντατικής χοιροτροφίας υπερβαίνει το μισό αιώνα, είναι η μοναδική Ευρωπαϊκή χώρα που δεν εκτρέφει πιστοποιημένη – εγκλιματισμένη ξενική φυλή χοίρου (ως απλό παράδειγμα, η γνωστή σε όλους Σκανδιναβική –Δανέζικη- φυλή Landrace απαντάται σε 17 Ευρωπαϊκές χώρες με τον εθνικό όρο να προηγείται της φυλής). Η παραπάνω διεύρυνση στους τύπους εκτροφών θα έχει ως συνέπεια την περαιτέρω εξειδίκευση της ζωοτεχνικής διαχείρισης ανά παραγωγική φάση στον κύκλο των εργασιών της εκτροφής. Για παράδειγμα, ο προτεινόμενος χρόνος απογαλακτισμού μπορεί να παραμείνει ο ίδιος (4-6 εβδομάδες) ή ακόμη και να παραταθεί για μία επιπλέον εβδομάδα, αλλά ο θεμιτός χρόνος πώλησης των χοίρων θα πρέπει να επιμηκυνθεί τουλάχιστον έως τον 8ο ακόμη και στον 9ο μήνα ζωής του χοίρου τελικής πάχυνσης λόγω του διαφορετικού μίγματος – σιτηρεσίου σε συνδυασμό με τη βόσκηση και τον παράγοντα άσκηση, που επιβραδύνουν το ρυθμό ανάπτυξης με αποτέλεσμα η μέση ημερήσια αύξηση βάρους να είναι αρκετά μικρότερη αυτής των χοίρων πάχυνσης των χοιροτροφικών μονάδων εντατικής εκτροφής. Ταυτόχρονα, οι προτεινόμενες αναλογίες των πρώτων υλών (ζωοτροφών) στα σιτηρέσια ανά ηλικιακή ομάδα/παραγωγική φάση είναι μεταβαλλόμενες λόγω της ιδιαιτερότητας της εκτροφής (αντικατάσταση «ΓΤ» σογιάλευρου με εγχώρια ψυχανθή –λούπινο, κτηνοτροφικό ρεβύθι, μπιζέλι, κουκί κ.α.) ενώ πρέπει να συνεκτιμηθεί το ποσοστό της βοσκήσιμης ύλης/ζωοτροφής. Ένας επιπλέον παράγοντας είναι η διαφορετική χωροθέτηση των σταυλικών εγκαταστάσεων και υποδομών, η ύπαρξη αύλειου χώρου και φυσικά βοσκήσιμης έκτασης υπό συνθήκες σκίασης (δενδρώδεις εκτάσεις). Ως προς τους περιορισμούς που άπτονται της ζωοτεχνικής διαχείρισης, συνίσταται να ληφθούν υπόψη το ποσοστό θνησιμότητας των χοιριδίων κατά τη γαλουχία, κατά το στάδιο ανάπτυξης (απογαλακτισμός και προπάχυνση) όπως επίσης και των χοιρομητέρων, διότι αποτελούν έναν από τους πλέον αξιόπιστους δείκτες ευζωίας (κριτήριο ευζωίας καταναλωτών Δανίας). Η διάθεση όμως χοιρινού κρέατος προέλευσης διαφορετικών τύπων εκτροφών, οδηγεί αναπόφευκτα στην αδήριτη ανάγκη της δημιουργίας και εφαρμογής συστήματος ποιοτικής αξιολόγησης και τιμολογιακής διαβάθμισης των επιμέρους τεμαχίων του σφάγιου. Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να ενσωματωθούν στον οδηγό ζωοτεχνικών πρακτικών και διαχείρισης του αναπαραγωγικού πληθυσμού έτσι ώστε να διασφαλίζεται αφενός μεν η εύρυθμη λειτουργία της χοιροτροφικής μονάδας αφετέρου δε η αειφόρος ανάπτυξη και βιωσιμότητα της εκμετάλλευσης. Ευχαριστώ την Ομάδα Σύνταξης του προτύπου για τη φιλοξενία και είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση. Με εκτίμηση Γεώργιος Βατζιάς, Ph.D Ζωοτέχνης - Φυσιολόγος Αναπαραγωγής χοίρων