Άρθρο 62 Σώμα εκλεκτόρων

 

Ο Πρύτανης και οι Αντιπρυτάνεις εκλέγονται από ειδικό σώμα εκλεκτόρων το οποίο απαρτίζεται από το σύνολο των καθηγητών πρώτης βαθμίδας, των αναπληρωτών καθηγητών, των επίκουρων καθηγητών, μόνιμων και επί θητεία, καθώς και των υπηρετούντων λεκτόρων του Α.Ε.Ι. Στο εκλεκτορικό σώμα έχουν δικαίωμα συμμετοχής και όσοι εκ των ανωτέρω απουσιάζουν από τη θέση τους, ανεξαρτήτως του λόγου απουσίας, εφόσον η απουσία δεν συνεπάγεται την αναστολή ή την απαγόρευση άσκησης των καθηκόντων τους.

  • 6 Μαΐου 2020, 07:44 | Αναπληρωτής πρύτανη ΑΕΙ της περιφερειας

    Αξιότιμη κ.Κεραμεως,
    Ως αναπληρωτής πρύτανη ΑΕΙ της περιφέρειας θα ήθελα σχετικά με το άρθρο 62 να σχολιάσω τα εξης:
    1. Να το αποσύρετε και 2. Να δώσετε στο άρθρο 62 με τροπολογία την δυνατότητα της εξέλιξης με σχετική αίτηση τους στους Δρ ΕΔΙΠ και ΕΕΠ στην βαθμιδα του επίκουρου καθηγητή με θητεία. Την αξιολόγηση θα κάνει 11μελες εκλεκτορικό σώμα και την τελική απόφαση θα λαμβάνει η γενική συνέλευση του τμηματος.
    Είναι μια ορθή διαδικασία αξιολογησης των Δρ ΕΔΙΠ και ΕΕΠ η οποια σας διαβεβαιώ ότι θα έχει την αποδοχη των μελών ΔΕΠ αλλα και γενικά της πανεπιστημιακής κοινότητας. Τα πανεπιστήμια μόνο οφέλη θα αποκομίσουν από την εξέλιξη αυτή ενόψει μάλιστα των αυξημένων διδακτικών αναγκών τους λόγω των ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών. Προχωρήστε συνεπως στο τρέχον νομοσχέδιο στην νομοθέτηση για το κρίσιμο αυτο θεμα που έχει εξελιχθεί σε χρόνιο πρόβλημα μέσα στα πανεπιστήμια. Το θέμα της εξελιξης των Δρ ΕΔΙΠ και ΕΕΠ θα πρέπει επιτελους να επιλυθεί τώρα οπως ανέφερε στην ανακοίνωση της και η διαρκής σύνοδος των πρυτάνεων στις 30/4/20. Αναμένουμε τις σχετικες ενεργειες σας. Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

  • 6 Μαΐου 2020, 04:58 | ΔΤ ΔΕΠ Α βαθμιδα

    Η απάντηση στο άρθρο 62 είναι αναβάθμιση των Δρ ΕΔΙΠ με δυνατότητα εξέλιξης τους στη βαθμιδα του λέκτορα. Τροπολογία τώρα που θα επιτρέπει την δυνατότητα της εξέλιξης στους Δρ ΕΔΙΠ! Κατάργηση του αντιδημοκρατικού άρθρου 62 τώρα!

  • 6 Μαΐου 2020, 02:30 | Αριστείδης Παγουρτζής

    Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

    Όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας έχουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πανεπιστημίου. Θα πρέπει να έχουν και λόγο.

    Οι πρυτανικές αρχές θα πρέπει να χαίρουν της εμπιστοσύνης όλων των μελών της κοινότητας, να εκφράζουν και να εμπνέουν όλους και όλες.

    Θεωρώ επομένως σημαντική τη συμμετοχή στο εκλεκτορικό σώμα όλων των μελών της κοινότητας, διδασκόντων, εργαζομένων και φοιτητών, με κατάλληλα σταθμισμένους συντελεστές βαρύτητας.

    Με τιμή,
    Αριστείδης Παγουρτζής
    Αν. Καθηγητής ΕΜΠ

  • 6 Μαΐου 2020, 01:39 | Αριστοτέλης Γκιόλμας

    Θεωρούμε επιβεβλημένη τη συμμετοχή των μελών ΕΔΙΠ των Πανεπιστημίων, στα εκλεκτορικά σώματα εκλογής των Πρυτάνεων και Αντιπρυτάνεων των ΑΕΙ.
    Ο αποκλεισμός των μελών ΕΔΙΠ είναι ασύμβατος με το δημοκρατικό χαρακτήρα των Πανεπιστημίων.

    Αριστοτέλης Γκιόλμας. Μέλος του ΔΣ των ΕΔΙΠ του ΕΚΠΑ

  • 6 Μαΐου 2020, 01:37 | Αριστοτέλης Γκιόλμας

    Θεωρούμε επιβεβλημένη τη συμμετοχή των μελών ΕΔΙΠ των Πανεπιστημίων, στα εκλεκτορικά σώματα εκλογής των Πρυτάνεων και Αντιπρυτάνεων των ΑΕΙ.
    Ο αποκλεισμός των μελών ΕΔΙΠ είναι ασύμβατος με το δημοκρατικό χαρακτήρα των Πανεπιστημίων.

    Αριστοτέλης Γκιόλμας. Μέλος του ΔΣ των ΕΔΙΠ του ΕΚΠΑ

  • 6 Μαΐου 2020, 01:11 | Αύρα Καραφίλη – μέλος ΕΕΠ

    Είναι θλιβερός αυτος ο ελιτισμός. Ουτως ή άλλως, τα μελη ΕΕΠ, ΕΔιΠ, ΕΤΕΠ έχουμε υποτυπώδη συμμετοχη στα οργανα διοικησης, ελάχιστα εως ανύπαρκτα θεσμικά δικαιώματα και ταυτοχρονα ειμαστε οι πλεον χαμηλόμισθοι στον ευρυτερο χώρο της εκπαιδευσης. – …ΑΛΛΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΣΤΩ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΥΣ ΜΑΣ ;;

    …Ή μηπως θεωρείται πως εχουμε μικρότερη ικανότητα αντίληψης και κρίσης ή ότι εμεις γνωριζουμε λιγότερο πρόσωπα και καταστάσεις, …ώστε να μην είμαστε άξιοι να επιλέγουμε αυτους που θα μας διοικούν ;; …Ή ότι συμβάλλουμε λιγοτερο, ο καθενας από το μετερίζι του, στη λειτουργία και περαιτέρω ανάπτυξη των Παν/μιων;; – συχνά πέραν των συμβατικών υποχρεώσεών μας (όπως και η πλειονότητα των μελών ΔΕΠ φυσικά), προκειμενου να κρατηθούν όρθια τα Παν/μια μεσα στις αντίξοες συνθηκες που βιωνουμε ιδιως τα τελευταια χρόνια.

    …Εκτος αν αυτος ο αποκλεισμός είναι επιθυμητός από καποιους κύκλους και potential υποψήφιους στα ΑΕΙ λόγω μικρότερου βαθμού επιρροής και εξάρτησής μας από αυτους.

    Αν δεν ειχαμε βαλει πλάτη ΌΛΕΣ οι κατηγορίες εργαζομενων (Δ.Υ., ΕΔιΠ, ΕΕΠ, ΕΤΕΠ), συχνα πέραν των αντοχών μας, ΤΑ ONLINE ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΛΗ Η ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ και μη ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ σε αυτή τη δυσκολη και πρωτοφανή συγκυρία ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ. (Το ιδιο ισχυει και για την περίοδο της πρόσφατης οικονομικής κρισης και όχι μόνο.)

    Εν τοιαύτη περιπτώσει, δειτε και ευρύτερα τι ισχυει για τις εκλογές Αρχών και Προσώπων Διοικησης σε πιο ακομπλεξάριστες χώρες… (Νορβηγία, Ιταλία, Ισπανία, Σκωτία και αλλού).

    Μόνο πικρία και έλλειψη κινήτρου και ενδιαφέροντος μπορεί να προκαλεσουν τετοιου ειδους ελιτίστικες και απαξιωτικές διατάξεις.

  • 6 Μαΐου 2020, 00:44 | Σύλλογος ΕΔΙΠ Παν/μίου Θεσσαλίας

    Η προτεινόμενη ρύθμιση είναι άκρως αντιδημοκρατική, αποκλείοντας τη συμμετοχή του μεγαλύτερου μέρους του προσωπικού του Πανεπιστημίου και υποβαθμίζει με τον τρόπο αυτόν τον ρόλο τους και τη προσφορά τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Δεν είναι τυχαίο ότι κανένα επιχείρημα δεν παρουσιάζεται για τη ρύθμιση αυτή στην αιτιολογική έκθεση.

    Ζητούμε αντικατάσταση του άρθρου με το εξής:
    « Ο Πρύτανης και οι Αντιπρυτάνεις εκλέγονται από ειδικό σώμα εκλεκτόρων το οποίο απαρτίζεται από το σύνολο των μελών Δ.Ε.Π., Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. Ε.Τ.Ε.Π., ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ, ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ. Στο εκλεκτορικό σώμα έχουν δικαίωμα συμμετοχής και όσοι εκ των ανωτέρω απουσιάζουν από τη θέση τους, ανεξαρτήτως του λόγου απουσίας, εφόσον η απουσία δεν συνεπάγεται την αναστολή ή την απαγόρευση άσκησης των καθηκόντων τους. »

    Αναλυτικά η απόφαση του ΔΣ του Συλλόγου επί του Νομοσχεδίου: http://edip.uth.gr/wp-content/uploads/2020/04/6532020-04-27-%CE%94%CE%A3-%CE%95%CE%94%CE%99%CE%A0-%CE%9D%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CF%83%CF%87%CE%AD%CE%B4%CE%B9%CE%BF-%CE%94%CE%B9%CE%B1%CE%B2%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7.pdf

    Το ΔΣ του Συλλόγου ΕΔΙΠ Παν/μίου Θεσσαλίας

  • 6 Μαΐου 2020, 00:34 | Κυριακή

    Απαράδεκτη διάταξη και αντιδημοκρατική. Να αποσυρθεί

  • 6 Μαΐου 2020, 00:34 | Μαρία Ν.

    Τα μέλη ΕΔΙΠ στηρίζουν την λειτουργία των Πανεπιστημίων με αυτόνομη διδασκαλία σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, με δημοσιεύσεις και συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα, με συνεργασίες με Πανεπιστήμια του εξωτερικού, στοιχεία που λαμβάνονται υπόψη στους δείκτες κατάταξης των ελληνικών πανεπιστημίων. Και όλα αυτά με αμοιβές ιδιαίτερα χαμηλότερες από τα μέλη ΔΕΠ.
    Είναι εντελώς αντιδημοκρατικό να μη τους δίνεται η δυνατότητα να συμμετάσχουν στην εκλογή των διοικητικών οργάνων του Πανεπιστημίου, όπως και στους υπόλοιπους εργαζομένους.
    Επιπλέον, θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα εξέλιξης των μελών ΕΔΙΠ με αυξημένα προσόντα.

  • 6 Μαΐου 2020, 00:16 | ΕΕΠ σε Ελληνικό Πανεπιστήμιο

    Από τη μία να ανήκεις ως αμιγώς διδακτικό προσωπικό σε ένα Πανεπιστήμιο, όπως είναι τα μέλη ΕΕΠ και ΕΔΙΠ, και από την άλλη να μην έχεις δικαίωμα να ψηφίζεις στις Πρυτανικές εκλογές. Αν δεν είναι λάθος εκ παραδρομής, τότε πρόκειται για μεγάλο ολίσθημα της Υπουργού. Και του Διγαλάκη βεβαίως βεβαίως… Και επιτέλους, φέρτε τροπολογία για την δυνατότητα εξέλιξης στα μέλη ΕΕΠ και ΕΔΙΠ με προσόντα. Και αφήστε ότι μας έχετε στην ατζέντα σας…

  • 5 Μαΐου 2020, 21:46 | Βασίλειος Πανουτσακόπουλος

    Αποτελεί τιμή η εκλογή από το σύνολο των ακαδημαϊκών πολιτών και όχι από ένα μόνο τμήμα της ακαδημαϊκής κοινότητας.

  • 5 Μαΐου 2020, 21:43 | BH

    Είναι σε όλους μας γνωστό ότι ο διορισμός των ΙΔΑΧ (μετέπειτα ΕΔΙΠ) έγινε χωρίς αξιολόγηση και διαδικασία κρίσης, με βάση ένα νόμο άδικο και μεροληπτικό, κατάλοιπο πρακτικών που οδήγησαν την χώρα μας στα μνημόνια. Οι κλειστές διαδικασίες διορισμού αποτελούν προσβολή για τους χιλιάδες αξιόλογους και άνεργους επιστήμονες εντός και εκτός Ελλάδας. Ωστόσο υπάρχουν ανάμεσα στα μέλη τους αξιόλογοι επιστήμονες και νομίζω ότι σήμερα είναι καθήκον της πολιτείας να τους αξιοποιήσει όσο καλύτερα γίνεται και να μπορούν να εξελιχθούν, αλλά με ανοιχτές διαδικασίες.

  • 5 Μαΐου 2020, 21:42 | Μαρία Γεωργιάδου Αναπληρώτρια Καθηγήτρια

    Κυρία Κεραμέως δεν έχετε πράξει ορθά στο άρθρο 62. Νομίζω ότι μια δίκαιη λύση για τους Δρ ΕΔΙΠ είναι η ακόλουθη με κατάθεση σχετικής τροπολογίας στο παρόν νομοσχέδιο: Αξιολόγηση των Δρ ΕΔΙΠ με 11μελές εκλεκτορικό (όπως και στις εξελίξεις των ΔΕΠ) και εφόσον υπάρχει θετική αξιολόγηση και αν όντως διαθέτουν τεκμηριωμένα υψηλά ακαδημαϊκά προσόντα να γίνουν επίκουροι καθηγητές με θητεία, αν όχι να παραμείνουν ΕΔΙΠ.

  • 5 Μαΐου 2020, 21:11 | Σύλλογος Ε.ΔΙ.Π. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

    Ο Σύλλογος Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια και τη διαμαρτυρία του για τον άδικο και αδικαιολόγητο αποκλεισμό της κατηγορίας Ε.ΔΙ.Π. από το ειδικό σώμα εκλεκτόρων, όπως προβλέπεται στο άρθρο 62, «Σώμα εκλεκτόρων» για την ανάδειξη των Πρυτανικών Αρχών του σχεδίου νόμου με τίτλο «Αναβάθμιση του σχολείου και άλλες διατάξεις», που έχει τεθεί στη Δημόσια Διαβούλευση.
    Ειδικότερα, στο σχέδιο νόμου αναφέρονται τα εξής: «Άρθρο 62. Σώμα εκλεκτόρων. Ο Πρύτανης και οι Αντιπρυτάνεις εκλέγονται από ειδικό σώμα εκλεκτόρων το οποίο απαρτίζεται από το σύνολο των καθηγητών πρώτης βαθμίδας, των αναπληρωτών καθηγητών, των επίκουρων καθηγητών, μόνιμων και επί θητεία, καθώς και των υπηρετούντων λεκτόρων του Α.Ε.Ι. Στο εκλεκτορικό σώμα έχουν δικαίωμα συμμετοχής και όσοι εκ των ανωτέρω απουσιάζουν από τη θέση τους, ανεξαρτήτως του λόγου απουσίας, εφόσον η απουσία δεν συνεπάγεται την αναστολή ή την απαγόρευση άσκησης των καθηκόντων τους. (σ. 97)».Η διάταξη αυτή του σ/ν αντί να βελτιώσει το μικρό ποσοστό συμμετοχής των ΕΔΙΠ στην ανάδειξη των πρυτανικών αρχών του άρθρου 15 του ν. 4485/2017 ήτοι«3. α) Το σώμα των εκλεκτόρων για την εκλογή Πρύτανη και Αντιπρυτάνεων απαρτίζεται: αα) από το σύνολο των μελών Δ.Ε.Π. του Ιδρύματος (πρώτη ομάδα εκλεκτόρων) και ββ) από το σύνολο των μελών Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π., Ε.Τ.Ε.Π. και των διοικητικών υπαλλήλων του Ιδρύματος (δεύτερη ομάδα εκλεκτόρων)»έρχεται να καταργήσει πλήρως τη συμμετοχή των μελών Ε.ΔΙ.Π. .
    Ο κλάδος αποτελεί μετεξέλιξη του κλάδου Ε.Ε.ΔΙ.Π. ΙΙ και συστάθηκε με το Ν.2817/2000 (άρθρο 13) και τις εξουσιοδοτικές διατάξεις των Π.Δ: ΠΔ.118 /2002 «Βαθμολόγιο-Μισθολόγιο», και ΠΔ.147/2008 «Διαδικασία Επιλογής-Εκπαιδευτικές Άδειες-Μετατάξεις». Οι διαδικασίες εκλογής και εξέλιξης των Ε.ΔΙ.Π. όπως προβλέπονται στο θεσμικό πλαίσιο και ορίζονται από τα ΠΔ, είναι ανάλογες με αυτές των μελών Δ.Ε.Π. Το Ε.ΔΙ.Π. αμείβεται με το Πανεπιστημιακό Μισθολόγιο (ποσοστό επί της αμοιβής του Καθηγητή), με ιεράρχηση βαθμίδων, και ίδια επιδόματα-ονομαστικά, όχι όμως ως προς το ύψος της αμοιβής. Τα διδακτικά και ερευνητικά καθήκοντα των μελών Ε.ΔΙ.Π. έχουν θεσμοθετηθεί με τους νόμους 2817/2000 και 4009/2011, όπως ισχύουν. Τα μέλη μας στηρίζουν τα Ελληνικά ΑΕΙ τόσο με το διδακτικό όσο και το ερευνητικό τους έργο, το οποίο αξιολογείται μέσω του θεσμικού τους πλαισίου: με δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά και μεγάλο αριθμό ετεροαναφορών, με συμμετοχές σε ερευνητικά προγράμματα, με ανακοινώσεις σε συνέδρια και αξιόλογο, αναγνωρισμένο συγγραφικό έργο. Με το καθημερινό έργο τους, εδώ και δεκαετίες, συμβάλλουν στη διεθνή αναγνώριση και κατάταξη των Ελληνικών ΑΕΙ. Στη δύσκολη περίοδο που βιώνει το Ελληνικό κράτος αλλά και ολόκληρος ο κόσμος εξαιτίας της πανδημίας και των τραγικών συνεπειών της, τα μέλη Ε.ΔΙ.Π. στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και συνεχίζουν αδιάλειπτα να στηρίζουν με όλες τις δυνάμεις τους το εκπαιδευτικό έργο των Ελληνικών ΑΕΙ μέσω της σύγχρονης τηλεκπαίδευσης, ενώ θα πρωταγωνιστήσουν στην εντατική διδασκαλία των δια ζώσης εργαστηριακών μαθημάτων στους φοιτητές, όταν αυτό καταστεί εφικτό.
    Οι Πρυτανικές αρχές στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου των Ελληνικών ΑΕΙ ασκούν ακαδημαϊκή, δημοσιονομική και διοικητική αυτοτέλεια.Διασφαλίζουν με το έργο και τη δράση τους την ομαλή λειτουργία των Ελληνικών ΑΕΙ και εκπροσωπούν το ΣΥΝΟΛΟ των εργαζομένων στα Ελληνικά Πανεπιστήμια, τόσο στην ακαδημαϊκή όσο και στη διοικητική διαχείριση αυτών. Η εκλογή τους επομένως πρέπει να είναι αποτέλεσμα της βούλησης όλων των μελών του πανεπιστημίου που θα έχουν την τιμή και την ευθύνη να διοικήσουν. Η βούληση αυτή σε μια δημοκρατική κοινωνία μπορεί να εκφραστεί μόνο μέσω της ενεργής συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία. Σήμερα, με το σχέδιο νόμου που βρίσκεται σε διαβούλευση, καταστρατηγείται έστω και το ελάχιστο αυτό το ποσοστό της συμμετοχής μας στην ανάδειξη των Πρυτανικών Αρχών.Ας υπογραμμιστεί ότι στην Αιτιολογική Έκθεση του σχεδίου νόμου δεν αναφέρεται κανένας λόγος για την παρούσα αλλαγή, η οποία φαίνεται να προέκυψε αυθαίρετα και χωρίς διάλογο με τα αρμόδια θεσμικά συνδικαλιστικά όργανα.
    Ο νομοθέτης σύμφωνα με το άρθρο 62 του σ/ν, φαίνεται ότι όρισε δικαίωμα ψήφου μόνο στην κατηγορία Δ.Ε.Π. με κριτήριο το ακαδημαϊκό – διδακτικό –δημόσιο λειτούργημα, παρά του γεγονότος ότι οι πρυτανικές αρχές ασκούν ακαδημαϊκή δημοσιονομική και διοικητική αυτοτέλεια. Ωστόσο, σύμφωνα με αυτό το κριτήριο, και βάσει της αρχής της αναλογικότητας, όπως ορίζει το Σύνταγμα, ο νομοθέτης λανθασμένα ή από παράβλεψη δεν συμπεριέλαβε και το υπόλοιπο διδακτικό προσωπικό όπως την κατηγορία Ε.ΔΙ.Π. Την εξουσία προς την αυτοδιοίκηση των ΑΕΙ την παρέχει το Σύνταγμα ή ο κοινός νομοθέτης. Στο άρθρο 16 §§5-6 του Συντάγματος ορίζεται ότι οι καθηγητές είναι δημόσιοι λειτουργοί και το υπόλοιπο διδακτικό προσωπικό επιτελεί δημόσιο λειτούργημα. Σύμφωνα επομένως με τα παραπάνω και στη βάση του σεβασμού της αρχής της αναλογικότητας, άρθρο 25 του Συντάγματος (Αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου, προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων), θα έπρεπε ο νομοθέτης να συμπεριλάβει στους έχοντες το δικαίωμα συμμετοχής στο σώμα εκλεκτόρων στις πρυτανικές εκλογές και την κατηγορία Ε.ΔΙ.Π. όπως έκανε με τα μέλη Δ.Ε.Π.

    Για τους ανωτέρω λόγους ο Σύλλογος Ε.ΔΙ.Π. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ζητά να συμπεριληφθούν τα μέλη Ε.ΔΙ.Π. στο ειδικό σώμα εκλεκτόρων.

    Πρόταση προσθήκης του όρου: «καθώς και των μελών Ε.ΔΙ.Π.»
    «Σώμα εκλεκτόρων. Ο Πρύτανης και οι Αντιπρυτάνεις εκλέγονται από ειδικό σώμα εκλεκτόρων το οποίο απαρτίζεται από το σύνολο των καθηγητών πρώτης βαθμίδας, των αναπληρωτών καθηγητών, των επίκουρων καθηγητών, μόνιμων και επί θητεία, των υπηρετούντων λεκτόρων του Α.Ε.Ι.καθώς και των μελών Ε.ΔΙ.Π. Στο εκλεκτορικό σώμα έχουν δικαίωμα συμμετοχής και όσοι εκ των ανωτέρω απουσιάζουν από τη θέση τους, ανεξαρτήτως του λόγου απουσίας, εφόσον η απουσία δεν συνεπάγεται την αναστολή ή την απαγόρευση άσκησης των καθηκόντων τους.»

  • 5 Μαΐου 2020, 21:03 | Φ.Κ. ΔΕΠ Αναπληρωτής Καθηγητής σε περιφερειακό ΑΕΙ

    Το άρθρο 62 πρέπει να αποσυρθεί ως αντιδημοκρατικό και να αντικατασταθεί με το εξής περιεχόμενο:
    Η διαδικασία μονιμοποίησης των Λεκτόρων που υπέβαλαν αίτηση μετά τη δημοσίευση του ν. 4386/2016 (Α΄ 83) και πριν την έναρξη εφαρμογής του ν. 4405/2016 (Α΄ 129) ολοκληρώνεται σύμφωνα με τις ισχύουσες κατά τη δημοσίευση του ν. 4386/2016 (Α΄ 83) διατάξεις. Σε περίπτωση μονιμοποίησής τους δύνανται να υποβάλλουν αίτηση εξέλιξης στη βαθμίδα του επί θητεία Επίκουρου Καθηγητή σύμφωνα με τις ισχύουσες κατά το χρόνο της αίτησης διατάξεις.
    Τα μέλη Ε.Ε.Π. και Ε.ΔΙ.Π. των Α.Ε.Ι. έχουν δικαίωμα να ζητήσουν την ένταξή τους σε μόνιμη προσωποπαγή θέση Λέκτορα, μετά από κρίση, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις εφόσον: (α) υπηρετούν τουλάχιστον στη β΄ βαθμίδα της αντίστοιχης κατηγορίας τους σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις και (β) έχουν σωρευτικώς:
    α)διδακτορικό δίπλωμα με γνωστικό αντικείμενο ίδιο ή συναφές με γνωστικό αντικείμενο που θεραπεύει το Τμήμα ένταξης,
    β) δημοσιευμένο έργο σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια, σχετικό με τα αντικείμενα αυτά και
    γ) μετά τη λήψη του διδακτορικού διπλώματος αποδεδειγμένα επιτελέσει για τουλάχιστον δύο (2) ακαδημαϊκά έτη σε ελληνικό ΑΕΙ ή ομοταγές Ίδρυμα της αλλοδαπής σχετικό με τα αντικείμενα της περίπτωσης Α΄ επιστημονικό/ εφαρμοσμένο/ ερευνητικό έργο και συγκεκριμένα έχουν εκπαιδευτική εμπειρία ή εμπειρία σε εργαστηριακό – εφαρμοσμένο – διδακτικό έργο ή αναγνωρισμένο επαγγελματικό/ερευνητικό έργο σε σχετικό επιστημονικό πεδίο ή έχουν τουλάχιστον διετή σχετική εργασία σε ερευνητικά κέντρα της ημεδαπής ή αλλοδαπής ή συνδυασμό των ανωτέρω.
    Τα παραπάνω αποτελούν τα προσόντα που προβλέπονται στην παράγραφο. 4 του άρθρου 20 του Ν. 4452/2017 (ΦΕΚ 17/Α/15-2-2017) όπως αυτή αντικατέστησε την παράγραφο 7 του άρθρου 33 του ν. 4386/2016 (Α΄ 83) για την μετάταξη εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε θέσεις ΕΕΠ και ΕΔΙΠ των ελληνικών Πανεπιστημίων και είναι διευρυμένα των προσόντων εκλογής στη βαθμίδα του Λέκτορα σύμφωνα με το άρθρο 14 του ν. 1268/1982 (Α΄ 87), όπως αυτό ίσχυε κατά τη δημοσίευση του ν. 4009/2011 (Α΄ 195).
    Για την ανωτέρω ένταξη απαιτείται:
    α. Αίτηση των υποψηφίων στη γραμματεία του οικείου ή άλλου Τμήματος με συναφές γνωστικό αντικείμενο, του οικείου ή άλλου Α.Ε.Ι..
    β. Απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος του οικείου ΑΕΙ, ύστερα από σχετική εισήγηση τριμελούς επιτροπής, τα μέλη της οποίας έχουν συναφές προς τη θέση γνωστικό αντικείμενο.
    Η διαδικασία κρίσης ολοκληρώνεται εντός εξαμήνου από την ημερομηνία της αίτησης. Σε περίπτωση θετικής κρίσης το υπηρεσιακό τους καθεστώς και οι δυνατότητες περαιτέρω εξέλιξης των ενταχθέντων καθορίζονται από τα ισχύοντα για τους υπηρετούντες μόνιμους Λέκτορες. Η ένταξη στις προσωποπαγείς θέσεις μόνιμου Λέκτορα ολοκληρώνεται με τη δημοσίευση της σχετικής πράξης του Πρύτανη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Σε περίπτωση αρνητικής κρίσης, ο υποψήφιος διατηρεί τη θέση στην οποία κατείχε, δύναται δε να υποβάλει εκ νέου αίτηση για ένταξη σε προσωποπαγή θέση μόνιμου Λέκτορα μετά την παρέλευση τουλάχιστον δύο (2) ετών από την προηγούμενη αρνητική κρίση

  • 5 Μαΐου 2020, 20:17 | Διοικητικό Συμβούλιο Συλλόγου ΕΔΙΠ & ΕΕΠ Πανεπιστημίου Αιγαίου

    Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΕΔΙΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου, διατυπώνει την έντονη διαφωνία και δυσαρέσκειά του επί του άρθρου 62 που αφορά στο εκλεκτορικό σώμα για την ανάδειξη Πρυτανικών Αρχών για την εξαίρεση από το σώμα αυτό των μελών ΕΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ και διοικητικού προσωπικού. Η εξαίρεση αυτή καταδεικνύει, κατά την άποψή μας, για μια ακόμη φορά ότι τόσο η γνώμη όσο και η προσφορά των συνιστωσών αυτών στην κοινότητα των ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων της χώρας παραγνωρίζεται. Σε καμία ευνομούμενη κοινότητα δεν επιτρέπεται η εξαίρεση από την επιλογή ηγεσίας ομάδων πληθυσμού που ενεργά συμμετέχουν στην κοινότητα αυτή. Άλλως πλήττεται η αρχή της ισονομίας και δημιουργούνται ομάδες που τίθενται στο περιθώριο.

  • 5 Μαΐου 2020, 18:37 | Ψήφισμα Συλλόγου Ε.ΔΙ.Π. του Δ.Π.Θ. για το άρθρο 62

    Το νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων περιλαμβάνει ένα άκρως αντιδημοκρατικό άρθρο, το οποίο αποκλείει το Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό των Πανεπιστημίων από το σώμα των εκλεκτόρων για την εκλογή του Πρύτανη και των Αντιπρυτάνεων του Πανεπιστημίου που ανήκουν. Με το παραπάνω άρθρο, το Υπουργείο στερεί από ένα σημαντικό κομμάτι του μόνιμου προσωπικού ενός αυτοδιοίκητου οργανισμού το αναφαίρετο δικαίωμα του εκλέγειν των αιρετών οργάνων της διοίκησής του.

    Τα μέλη Ε.ΔΙ.Π. εκλέγονται και εξελίσσονται με διαδικασίες ανάλογες με αυτές των μελών Δ.Ε.Π., ενώ παρέχουν κάθε μορφής διδακτικό έργο – σε αυτό συμπεριλαμβάνονται η αυτοδύναμη διδασκαλία και η επίβλεψη προπτυχιακών και μεταπτυχιακών διατριβών – καθώς και πολύπλευρο επιστημονικό – ερευνητικό έργο με πλούσια και αξιόλογη συγγραφική δραστηριότητα, δημοσιεύσεις σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων και συμμετοχές σε ερευνητικά προγράμματα. Στήριξαν και στηρίζουν το δημόσιο Πανεπιστήμιο με όλες τους τις δυνάμεις και σε καιρούς δύσκολους λόγω των οικονομικών συνθηκών και της έλλειψης διδακτικού προσωπικού. Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι ο αποκλεισμός των μελών Ε.ΔΙ.Π. από τη διαδικασία ανάδειξης των Πρυτανικών αρχών συνιστά απαξίωση του έργου και της συμβολής τους στην εύρυθμη λειτουργία του Δημόσιου πανεπιστημίου.

    Ζητούμε την απόσυρση του συγκεκριμένου άρθρου από το προτεινόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Είναι αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα η συμμετοχή όλων των μελών του οργανισμού στην εκλογή των διοικητικών αρχών.

  • 5 Μαΐου 2020, 18:01 | Ειρήνη Μέλος ΔΕΠ

    Τα μέλη ΔΕΠ εκλέγονται με δημόσια προκήρυξη θέσης και διεκδικηση αυτής της θέσης βάση βιογραφικού και συνέντευξης. Πήραμε θέση ΔΕΠ σε πανεπιστήμιο με την αξία μας και αναγκαστήκαμε να μετακομίσουμε, να ξεκινήσουμε από την αρχή. Δεν περιμέναμε ένα νομοσχέδιο να μας κάνει αυτόματα αορίστου χρόνου και μετά ΕΕΠ κτλ και στο τέλος της ημέρας να μας κάνει και ΔΕΠ, χωρίς να απομακρυνθούμε ούτε ένα χιλιομετρο από τον τόπο καταγωγής μας και χωρίς να χρειαστεί να υποβάλλουμε για κάποια ανταγωνιστική θέση.
    Είναι δίκαιο αυτό για τους νέους Έλληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό;
    Είχαν αυτοί καποια ευκαιρία να γίνουν αορίστου ή ΕΕΠ ή ΕΔΙΠ χωρίς κρίση;
    Θα πρεπει να υπάρχει αξιοκρατεία και ίσες ευκαιρίες.

    Ήδη τα πανεπιστήμια Γαβρόγλου κινήθηκαν ενάντια στις ίσες ευκαιρίες των μελών ΔΕΠ. Γιατί εγώ που εκλέχτηκα με συγκεκριμένες αξιοκρατικές διαδιακασίες και δουλεύω σε πανεπιστήμιο να έχω τον ίδιο μισθό με τον άλλο που εκλέχτηκε σε ΤΕΙ της γειτονιάς του και είχε λιγότερα προσόντα και αυτόματα έγινε καθηγητής ΑΕΙ;

  • 5 Μαΐου 2020, 17:41 | Πέτρος

    Δεν έχουν νόημα οι συνεχείς αλλαγές των εκλεκτορικών σωμάτων. Για να αξιολογήσει κανείς ένα σύστημα θα πρέπει να το έχει αφήσει να δουλέψει για ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

  • 5 Μαΐου 2020, 16:35 | Ειρήνη Μέλος ΔΕΠ

    Διαπίστωσα με έκπληξη ότι το άρθρο αυτό μετατράπηκε σε συζήτηση γύρω από την εξέλιξη των Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. με διδακτορικό.

    Το αυτονόητο είναι ότι για να γίνεις μέλος ΔΕΠ, πρέπει να προκηρυχθεί μια θέση που το γνωστικό της πεδίο σε αφορά, να υποβάλλεις και προφανώς να εκλεγείς.
    Εμείς για να γίνουμε καθηγητές πανεπιστημίου και να εξελιχθουμε υποβάλλαμε τα χαρτιά μας σε περιφερειακά πανεπιστήμια και εκλεγήκαμε. Μετακομίσαμε και αρχίσαμε να δουλεύουμε σε νέα περιβαλλοντα, με νέους συναδέλφους και αντίξοες συνθήκες. Δεν περιμέναμε ένα νομοσχέδιο να μας πάει παρακάτω και έτσι πρέπει να κάνουν και οι άξιοι Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. με διδακτορικό που θέλουν να εξελιχθούν. Αυτό ακριβώς σημαίνει ίσες ευκαιρίες και οτιδήποτε άλλο θα ήταν άδικο για εμάς που τολμήσαμε να διεκδικήσουμε μια θέση ΔΕΠ σε ΑΕΙ (όχι ΤΕΙ), και προχωράμε την ακαδημαική μας καριέρα σε αυτά.

    Η αισχρή «τακτοποίηση» α) των διδασκόντων στα ΤΕΙ, με την αυτόματη εξέλιξη, χωρίς κρίση, των πρώην καθηγητών εφαρμογών των Τ.Ε.Ι. σε λέκτορες εφαρμογών και, μόλις αποκτήσουν διδακτορικό, σε λέκτορες, και β) των καθηγητών των ΤΕΙ με γελοίες διαδικασίες σε καθηγητές ΑΕΙ αποτελεί επίσης μεγάλή αδικία σε εμάς που πήραμε θέση στα ΑΕΙ (και όχι στα ΑΕΙ Γαβρόγλου) και θα έπρεπε αυτή η αδικία τουλάχιστον μισθολογικά να διορθωθεί.

  • 5 Μαΐου 2020, 15:50 | Μ-ΕΔΙΠ

    Όσο δεν λύνεται τω ζήτημα των ΕΔΙΠ, τόσο θα υπάρχει μια διαρκής αντιπαράθεση, όχι μόνο σε επίπεδο διαβούλευσης, αλλά και στον ίδιο τον χώρο των Πανεπιστημίων. Το υπουργείο πρέπει άμεσα να λύσει το ζήτημα. Τον ίδιο χώρο υπηρετούμε και θέλουμε όλοι να δώσουμε προοπτική τόσο στους εαυτούς μας όσο και στα τμήματα που υπηρετούμε.

  • 5 Μαΐου 2020, 15:34 | MT

    Πόσο δύσκολο είναι να τεθούν αυστηροί όροι και να δοθεί δυνατότητα εξέλιξης σε όσους ΕΔΙΠ το αξίζουν;

  • 5 Μαΐου 2020, 15:22 | ΕΔΙΠ Βόρεια Ελλάδα

    Χαίρομαι που η πλειοψηφία των σχολίων διαπιστώνει την αναγκαιότητα εξέλιξης των ΕΔΙΠ. Υπουργέ είναι η ώρα!

  • 5 Μαΐου 2020, 15:13 | ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΙΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ

    Ζητούμε αντικατάσταση του άρθρου 62, ως εξής:
    « Ο Πρύτανης και οι Αντιπρυτάνεις εκλέγονται από ειδικό σώμα εκλεκτόρων το οποίο απαρτίζεται από το σύνολο των καθηγητών πρώτης βαθμίδας, των αναπληρωτών καθηγητών, των επίκουρων καθηγητών, μόνιμων και επί θητεία, των υπηρετούντων λεκτόρων του Α.Ε.Ι, ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. Ε.Τ.Ε.Π., ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ, ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ. Στο εκλεκτορικό σώμα έχουν δικαίωμα συμμετοχής και όσοι εκ των ανωτέρω απουσιάζουν από τη θέση τους, ανεξαρτήτως του λόγου απουσίας, εφόσον η απουσία δεν συνεπάγεται την αναστολή ή την απαγόρευση άσκησης των καθηκόντων τους. »

    Άλλωστε, από το 1982 (ν.1268/82) μέχρι σήμερα, ουδέποτε είχαμε αποκλειστεί από την ανάδειξη των Αρχών Διοίκησης της Ιδρυμάτων, πλην μίας εξαίρεσης το 2011 (ν.4009/2011).

  • 5 Μαΐου 2020, 14:14 | Αύρα Καραφίλη – μέλος Ε.Ε.Π.

    Είναι θλιβερός αυτος ο ελιτισμός. Ουτως ή άλλως, τα μελη ΕΕΠ, ΕΔιΠ, ΕΤΕΠ έχουμε υποτυπώδη συμμετοχη στα όργανα διοικησης, ελάχιστα εως ανύπαρκτα θεσμικά δικαιώματα και ταυτοχρονα ειμαστε οι πλεον χαμηλόμισθοι στον ευρυτερο χώρο της εκπαιδευσης. – …ΑΛΛΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΣΤΩ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΥΣ ΜΑΣ ;;

    …Ή μηπως θεωρείται πως εχουμε μικρότερη ικανότητα αντίληψης και κρίσης ή ότι εμεις γνωριζουμε λιγότερο πρόσωπα και καταστάσεις, …ώστε να μην είμαστε άξιοι να επιλέγουμε αυτους που θα μας διοικούν ;; …Ή ότι συμβάλλουμε λιγοτερο, ο καθενας από το μετερίζι του, στη λειτουργία και περαιτέρω ανάπτυξη των Παν/μιων;; – συχνά πέραν των συμβατικών υποχρεώσεών μας (όπως και η πλειονότητα των μελών ΔΕΠ φυσικά), προκειμενου να κρατηθούν όρθια τα Παν/μια μεσα στις αντίξοες συνθηκες που βιωνουμε ιδιως τα τελευταια χρόνια.

    …Εκτος αν αυτος ο αποκλεισμός είναι επιθυμητός από καποιους κύκλους και potential υποψήφιους στα ΑΕΙ λόγω μικρότερου βαθμού επιρροής και εξάρτησής μας από αυτους.

    Αν δεν ειχαμε βαλει πλάτη ΌΛΕΣ οι κατηγορίες εργαζομενων ( Δ.Υ., ΕΔιΠ, ΕΕΠ, ΕΤΕΠ), συχνα πέραν των αντοχών μας, ΤΑ ONLINE ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΛΗ Η ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ και μη ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ σε αυτή τη δυσκολη και πρωτοφανή συγκυρία ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ. (Το ιδιο ισχυει και για την περίοδο της πρόσφατης οικονομικής κρισης και όχι μόνο.)

    Εν τοιαύτη περιπτώσει, δειτε και ευρύτερα τι ισχυει για τις εκλογές Αρχών και Προσώπων Διοικησης σε πιο ακομπλεξάριστες χώρες… (Νορβηγία, Ιταλία, Ισπανία, Σκωτία και αλλού).

    Μόνο πικρία και έλλειψη κινήτρου και ενδιαφέροντος μπορεί να προκαλεσουν τετοιου ειδους ελιτίστικες και απαξιωτικές διατάξεις.