Άρθρο 27 Κεντρικό Αποθετήριο Κινδύνων Διαφθοράς – Προσθήκη άρθρου 22Ζ στον ν. 4795/2021

Στον ν. 4795/2021 (Α’ 62) προστίθεται άρθρο 22Ζ ως εξής:

«Άρθρο 22Ζ΄
Κεντρικό Αποθετήριο Κινδύνων Διαφθοράς
1. Στο Κεντρικό Αποθετήριο Κινδύνων Διαφθοράς, το οποίο τηρείται από τη Γενική Διεύθυνση Ακεραιότητας και Λογοδοσίας της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, συλλέγονται δεδομένα αναφορικά με τους κινδύνους διαφθοράς που αντιμετωπίζουν οι φορείς του άρθρου 2, καταγράφονται οι αιτίες που τους προκαλούν, οι υφιστάμενες δικλίδες ελέγχου και οι πρόσθετες δικλίδες ελέγχου για την αντιμετώπισή τους.
2. Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται στο Κεντρικό Αποθετήριο, συντάσσει ετήσια έκθεση αναφορικά με τους σημαντικούς κινδύνους στη δημόσια διοίκηση, σύνοψη της οποίας δημοσιοποιείται κατάλληλα με μέριμνα της Αρχής, καθώς και ειδικές εκθέσεις, για τη διαμόρφωση δημόσιων πολιτικών καταπολέμησης της διαφθοράς, σε τομείς πολιτικής, οι οποίες κοινοποιούνται στους επικεφαλής των φορέων που τους αφορούν.».

  • 30 Νοεμβρίου 2022, 20:36 | Φώτιος Μανδάνας

    Κυρίες-οι

    Θεμελιώδες πρόβλημα της ελληνικής νομοθεσίας, η έλλειψη σαφέστατων κανόνων και ενεργειών καθώς και ποινών, ειδικότερα, σε θέματα διαφθοράς.
    Εν προκειμένου, γίνεται αναφορά σε αξιολογήσεις, εκθέσεις, κλπ, θεμάτων διαφθοράς, χωρίς σαφείς και υποχρεωτικές ενέργειες των επιπέδων διοίκησης σε πειθαρχικό και ποινικό έλεγχο των παραβατών.

    Προτείνω, όπως προστεθεί παράγραφος, ως ακολούθως:

    “Σε διαφαινόμενα θέματα διαφθοράς, είναι υποχρεωτική η άμεση γνωστοποίηση των στο ανώτερο επίπεδο Διοίκησης και η διαβίβαση των στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο, το οποίο γνωμοδοτεί εντός μηνός, καθώς και στο νομικό τμήμα της Υπηρεσίας για τον ποινικό έλεγχο των παραβατών.”

    Με εκτίμηση,

    Φώτιος Μανδάνας