Άρθρο 21 Διαχείριση κινδύνων – Προσθήκη άρθρου 22Α΄ στον ν. 4795/2021

Μετά το άρθρο 22 του ν. 4795/2021 (Α’ 62) επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) προστίθεται Κεφάλαιο Ζ΄ με τίτλο «Διαχείριση Κινδύνων», β) προστίθεται άρθρο 22Α΄, το οποίο εντάσσεται στο Κεφάλαιο Ζ’, ως εξής:

«ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ΄
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΙΝΔΥΝΩΝ
Άρθρο 22Α
Διαχείριση κινδύνων
1. Στο πλαίσιο του Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου, οι φορείς του άρθρου 2 υποχρεούνται να διαχειρίζονται τους κινδύνους που επηρεάζουν την υλοποίηση των στρατηγικών και επιχειρησιακών τους στόχων, καθώς και την αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητά τους.
2. Η διαχείριση κινδύνων πραγματοποιείται σύμφωνα με το άρθρο 6, από την πρώτη και τη δεύτερη γραμμή ρόλων. Η Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου, ως τρίτη γραμμή ρόλων, παρέχει εύλογη διαβεβαίωση σχετικά με την επάρκεια και την αποτελεσματικότητα αυτής.».

  • 28 Νοεμβρίου 2022, 12:11 | Κωνσταντίνος Σούλης

    Το συγκεκριμένο άρθρο δεν διεύκρινίζει αν θα οι φορείς να επικεντρωθούν αποκλειστικά στις άπειλες ή θα εξετάζουν και τις ευκαιρίες πάνω στην επιτευξη στόχων.

    Επίσης με την αναφορά στο ΣΕΕ, μένει εντελώς εκτός κάδρου η διαχείριση ρίσκου που σχετίζονται με έργα που διαχειρίζονται οι φορείς του Δημοσίου.
    Θα πρέπει να υπάρξει και πρόβλεψη για τη διαχείριση των συγκεκριμέμων ρίσκων (πχ με την υποχρεωτική διμιουργία risk registers για κάθε έργο που σχετίζονται με χρημοτοδοτεις ΠΔΕ ή ΕΣΠΑ)