ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ – ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ Άρθρο 3 Μεταβατικές διατάξεις

1. Με την έναρξη ισχύος του παρόντος η «Ελληνική Εταιρεία Εξαγωγικών Πιστώσεων Α.Ε.» υπεισέρχεται αυτοδικαίως ως καθολική διάδοχος σε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του μετατρεπόμενου νομικού προσώπου.
Όλα τα περιουσιακά στοιχεία του μετατρεπόμενου νομικού προσώπου περιέρχονται στην «Ελληνική Εταιρεία Εξαγωγικών Πιστώσεων Α.Ε.».
Η έκθεση απογραφής που περιέχει περιγραφή των ακινήτων του μετατρεπόμενου νομικού προσώπου, που περιέρχονται κατά κυριότητα στην «Ελληνική Εταιρεία Εξαγωγικών Πιστώσεων Α.Ε.», καταχωρίζεται ατελώς στα οικεία βιβλία μεταγραφών των αρμόδιων υποθηκοφυλακείων και πραγματοποιούνται ατελώς οι απαιτούμενες κτηματολογικές εγγραφές.
Η κατά τα ανωτέρω μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων και κάθε άλλη πράξη που συνδέεται με αυτή απαλλάσσεται από κάθε φόρο, εισφορά ή τέλος.
Οι εκκρεμείς δίκες του μετατρεπόμενου νομικού προσώπου συνεχίζονται από την «Ελληνική Εταιρεία Εξαγωγικών Πιστώσεων Α.Ε.», χωρίς να επέρχεται βίαιη διακοπή τους και χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε άλλη ειδικότερη διατύπωση ή ενέργεια για τη συνέχισή τους.
2. Το υφιστάμενο κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος Διοικητικό Συμβούλιο και ο Γενικός Διευθυντής εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντά τους έως τον διορισμό νέου Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνοντος Συμβούλου από τη Γενική Συνέλευση, οπότε και λήγει αυτοδικαίως η θητεία τους. Για τη λήξη της θητείας σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο, δεν καταβάλλεται αποζημίωση.
3. Οι υφιστάμενες, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, θέσεις μετακλητών υπαλλήλων που προβλέπονται στον Ο.Α.Ε.Π., δηλαδή οι θέσεις αναπληρωτή γενικού διευθυντή και γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου της παρ. 5 του άρθρου 6 του ν. 1796/1988 (Α’ 152) και οι τρεις (3) θέσεις υπαλλήλων στο γραφείο του Γενικού Διευθυντή, που έχουν συσταθεί σύμφωνα με το π.δ. 125/1998 (Α΄ 10), καταργούνται με την αυτοδίκαιη λήξη της θητείας του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου σύμφωνα με την παρ. 2. Η κατάργησή τους δεν γεννά δικαίωμα οποιασδήποτε αποζημίωσης έναντι του Δημοσίου ή της Εταιρείας.
4. Το τακτικό προσωπικό που υπηρετεί, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, στον Ο.Α.Ε.Π. μεταφέρεται αυτοδικαίως ως προσωπικό της ανώνυμης εταιρείας και υπόκειται στο Οργανόγραμμα και τους νέους Κανονισμούς: α) Εσωτερικής Οργάνωσης και Λειτουργίας και β) Προσωπικού και Αποδοχών. Ο Κανονισμός Υπηρεσιακής Κατάστασης Προσωπικού του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (Β’ 897/1.12.1994) καταργείται. Ειδικότερα, το κάθε είδους τακτικό προσωπικό που υπηρετεί στον Ο.Α.Ε.Π. με σχέση εργασίας ή έμμισθης εντολής αορίστου χρόνου, εξαιρουμένων των μετακλητών υπαλλήλων, κατατάσσεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας στις θέσεις εργασίας του εγκεκριμένου Οργανογράμματος και του Κανονισμού Εσωτερικής Οργάνωσης και Λειτουργίας, καθώς και στις κλίμακες αποδοχών του Κανονισμού Προσωπικού και Αποδοχών, αποκλειστικά βάσει της εμπειρίας, της εκπαίδευσης, των ειδικών γνώσεων ή δεξιοτήτων, των τυπικών και ουσιαστικών του προσόντων εν γένει, καθώς και των ειδικών καθηκόντων τα οποία ασκεί, ανεξαρτήτως του βαθμού ή της ιεραρχικής θέσης που κατείχε πριν τη μεταφορά, και έπειτα από αξιολόγηση των κριτηρίων αυτών. Οι διαμορφωθείσες κατά την έναρξη ισχύος του νόμου μηνιαίες αποδοχές του άνω προσωπικού, στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται επιδόματα θέσεως ή ευθύνης και αποζημιώσεις του άρθρου 20 του ν. 4354/2015 (Α΄ 176), δεν δύνανται να μειωθούν.
Αποσπάσεις υπαλλήλων του Ο.Α.Ε.Π. προς τρίτους φορείς καταργούνται κατά παρέκκλιση των διατάξεων που αφορούν αυτές και οι υπάλληλοι επιστρέφουν αυτοδικαίως στην υπηρεσία τους. Εκκρεμή αιτήματα μετάταξης από την Εταιρεία ολοκληρώνονται σύμφωνα με τις ισχύουσες κατά την ημερομηνία υποβολής του αντίστοιχου αιτήματος διατάξεις. Αποσπάσεις ή μετατάξεις υπαλλήλων του Δημοσίου προς τον νέο φορέα απαγορεύονται.
5. Έως την έκδοση των Κανονισμών που προβλέπονται στον παρόντα και την κατάταξη του υφιστάμενου προσωπικού, τα σχετικά θέματα, συμπεριλαμβανομένων και ζητημάτων μισθολογικής κατάστασης του προσωπικού της εταιρείας, εξακολουθούν να διέπονται από τις διατάξεις οι οποίες εφαρμόζονται μέχρι σήμερα στον Ο.Α.Ε.Π. και το προσωπικό του.
6. Το π.δ. 138/2000 (Α’ 119), ως προς την αύξηση του εγγυοδοτικού κεφαλαίου του Ο.Α.Ε.Π., διατηρείται σε ισχύ έως την έκδοση της υπουργικής απόφασης της παρ. 1 του άρθρου ενδέκατου του Καταστατικού της Εταιρείας για το όριο εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου και τους όρους αυτής.
7. Για την τροποποίηση του Καταστατικού της Εταιρείας εφαρμόζονται το παρόν και η νομοθεσία για τις ανώνυμες εταιρίες.

  • 11 Μαρτίου 2022, 15:39 | George Arctouros

    Να τεκμηριωθεί ο λόγος που (άρ. 4, τελευταία πρόταση) «οι διαμορφωθείσες κατά την έναρξη ισχύος του νόμου μηνιαίες αποδοχές του ως άνω προσωπικού, στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται επιδόματα θέσεως ή ευθύνης και αποζημιώσεις του άρθρου 20 του ν. 4354/2015 (Α΄ 176), δεν δύνανται να μειωθούν.».

  • 5 Μαρτίου 2022, 08:22 | Βασιλης

    Ok