• Σχόλιο του χρήστη 'Γ. Μαντάνης' | 27 Σεπτεμβρίου 2012, 11:19

    Από: Γ. Μαντάνη --- Το τι συμβαίνει στις υπόλοιπες χώρες ας το αφήσουμε. Δεν είμαστε Γερμανία! Να δούμε ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ και με ΠΟΙΟ ΣΩΣΤΟ ΤΡΟΠΟ μπορεί να μπει μια σειρά και τάξη στην «άναρχη» ελληνική αγορά των καυσόξυλων, αξιότιμοι κύριοι. Να έχει ο έλληνας καταναλωτής ΚΑΠΟΙΕΣ ΔΙΚΛΕΙΔΕΣ για την προστασία του – Οι Φορείς ελέγχου είναι ένα MUST. Για μια αγορά όπως την Ελλάδα, στο εξωτερικό, θα απαιτούνταν 200-300 μεσαίες/μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ στην χώρα μας σήμερα υπάρχουν π.χ. 3000-4000 τέτοιες, από μικρούς κυρίως ξυλεμπόρους. Στο εξωτερικό απαιτούνται: μεγάλοι θάλαμοι ξήρανσης και μεγάλα συστήματα κοπής & στοίβαξης και μεγάλοι χώροι αποθήκευσης, που είναι στεγασμένοι. Επίσης ειδικά συστήματα συσκευασίας και φόρτωσης/εκφόρτωσης, και το καυσόξυλο παραδίνεται «ξηρό στον αέρα» δηλ. έχει περιεχόμενη υγρασία 15-20%, ενώ στην Ελλάδα πωλείται σήμερα, το λεγόμενο «ξηρό» σε απαράδεκτες υγρασίες από 35% έως 60% (από μετρήσεις στο ΤΕΙ/Λάρισας), στα οποία καυσόξυλα η θερμαντική αξία (θερμιδικό περιεχόμενο) έχει μειωθεί δραματικά κατά 30-50% (από το ζητούμενο: ~4.700 Kcal/dry Kg)! Πρέπει, αξιότιμοι κύριοι, να προστατεύσουμε και τον σωστό επαγγελματία και έμπορο καυσόξυλων, που χρόνια τώρα κάνει, όσο μπορεί, καλά την δουλειά αυτή και είναι συνεπής επαγγελματίας. Ωστόσο, προτάσεις ΟΡΘΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ δεν είδαμε στην διαβούλευση, απλά πολύ θεωρητική προσέγγιση, ούτε προτάσεις για επίλυση των προβλημάτων έγιναν από τους εμπλεκόμενους (εμπόρους & συνεταιρισμούς καυσόξυλων) αν και παραδέχονται τα προβλήματα και πολύ ορθά και με ακρίβεια παρουσίασαν με λεπτομέρεια ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ σήμερα (σημ.: μόνον δεν έχουν ορθή τεχνολογικώς άποψη για τις βέλτιστες υγρασίες του καυσόξυλου).* Με πολύ σεβασμό στα σχόλια όλων που συμμετέχουν σε αυτήν την διαβούλευση. Μετά τιμής, Γ. Μαντάνης, ΤΕΙ Λάρισας Εργαστήριο Τεχνολογίας Ξύλου Email mantanis@teilar.gr URL http://users.teilar.gr/~mantanis/ * Μην αναφέρω και τα θέματα ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗΣ των ΚΑΥΣΟΞΥΛΩΝ, που γίνονται ήδη σε χώρες όπου έχουν βρεθεί παθογόνοι μικροοργανισμοί στα ΔΑΣΙΚΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, και ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ απεντομώσεις στους 60 βαθμούς C για μία ώρα (προτού πωληθούν) βλ. Καναδάς. Θα υπάρξει σχετική ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΔΗΓΙΑ πολύ σύντομα για το μείζον αυτό ζήτημα, δυστυχώς!