• Σχόλιο του χρήστη 'Μούσιος Μιχάλης, Ιωάννης Γλύκος' | 14 Φεβρουαρίου 2017, 14:37

    Μετά λύπης μας πληροφορηθήκαμε πως στις κατηγορίες των πωλουμένων προϊόντων για τις επαγγελματικές άδειες υπαίθριου εμπορίου εντάσσονται τα ζαχαρώδη προϊόντα, είδη σφολιάτας και παρασκευάσματα ζύμης. Ποιος όμως είναι ο σαφής ορισμός των ζαχαρωδών προϊόντων σύμφωνα με την νομοθεσία ; Εννοείτε ότι στα ζαχαρώδη προϊόντα περιλαμβάνονται και οι πάστες, τούρτες και άλλα προϊόντα ζαχαροπλαστικής που είναι ευπαθή και περιέχουν γάλα, αυγά και χρειάζονται απαραίτητα ψυγείο για την σωστή συντήρησή τους ; πως θα εξασφαλιστεί η σωστή αλυσίδα ψύξης στις υπαίθριες αγορές για αυτά τα προϊόντα ; Είναι γνωστό πως εδώ και χρόνια προϊόντα των κλάδων μας πωλούνται παράνομα χωρίς να γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι από τις αρμόδιες αρχές με προφανείς κινδύνους για την Δημόσια υγεία αλλά και την οικονομία του Βιοτέχνη αρτοποιού και ζαχαροπλάστη. Πως λοιπόν τώρα θα εξασφαλιστούν οι σωστές διαδικασίες υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων σύμφωνα με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία στις υπαίθριες αγορές ; Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα επιμόλυνσης εφόσον τα προϊόντα θα προσφέρονται προς πώληση χύδην και μη προσυσκευασμένα και δεν θα μπορεί να εξασφαλιστεί σωστή ιχνηλασιμότητα. Επιπλέον δεν φαίνεται να υπάρχει μέριμνα για την υποχρεωτική παροχή πληροφοριών για τα αλλεργιογόνα στα προϊόντα που θα πωλούνται στις υπαίθριες αγορές ενώ τα αρτοποιεία και τα καταστήματα ζαχαροπλαστικής είναι υποχρεωμένα να παρέχουν στους πελάτες τους πληροφορίες για τα αλλεργιογόνα και τα προϊόντα τους. Τα προϊόντα που διατίθενται στα καταστήματά μας υπόκεινται σε ελέγχους από το υγειονομικό, τον ΕΦΕΤ και άλλες συναφείς υπηρεσίες ενώ εμείς ως σωστοί επαγγελματίες τηρούμε όλους τους Νόμους και τις Οδηγίες που κατά καιρούς θεσπίζονται σεβόμενοι έτσι και τον καταναλωτή και τον επάγγελμά μας. Για όλους τους παραπάνω λόγους, ως εκπρόσωποι των δύο Ομοσπονδιών, εκπροσωπώντας τα μέλη μας, ζητάμε την άμεση απόσυρση της κατηγορίας «προϊόντα σφολιάτας», «παρασκευάσματα ζύμης» και «ζαχαρώδη προϊόντα» ως μια κίνηση υπευθυνότητας τόσο απέναντι στην Δημόσια Υγεία όσο και στον επαγγελματία αρτοποιό και ζαχαροπλάστη. Μιχάλης Μούσιος- Πρόεδρος Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος Κώστας Κεβρεκίδης – Γενικός Γραμματέας Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος Ιωάννης Γλύκος- Πρόεδρος Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Ελλάδος Κων/νος Νικολάτος- Γενικός Γραμματέας Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Ελλάδος