• Σχόλιο του χρήστη 'Λεωνίδας Παπάς' | 15 Φεβρουαρίου 2017, 11:54

    Με την διεύρυνση των κατηγοριών πωλούμενων προϊόντων με τα "Μεταποιημένα διατροφικά προϊόντα – κατεψυγμένα τρόφιμα", διευρύνεται σημαντικά το αντικείμενο εργασιών σε προϊόντα "μακράς διαρκείας" με αποτέλεσμα οι εβδομαδιαίες προμήθειες των νοικοκυριών να υπερκαλύπτονται εις βάρος των τοπικών καταστημάτων λόγω του άνισου ανταγωνισμού. Και είναι άνισος καθώς τα καταστήματα εκτός των άλλων οφείλουν εκ της νομοθεσίας να ακολουθούν πολύ αυστηρότερες προδιαγραφές λειτουργίας (Σύστημα HACCP) το οποίο αν θελήσουμε να εφαρμοστεί "πραγματικά" στις συνθήκες του δρόμου θα είναι σχεδόν ακατόρθωτο καθώς χρειάζεται μεγάλες επενδύσεις σε εγκαταστάσεις (πατώματα, τοίχους, ταβάνι, παράθυρα, κλπ) καθώς και σε διαδικασίες ορθής πρακτικής (απεντόμωση, μυοκτονία, απολυμάνσεις κλπ) καθιστώντας έτσι την ανταγωνιστικότητά των τοπικών καταστημάτων a priori μειωμένη. Παλιότερα τα τοπικά καταστήματα είχαν να αντέξουν την απώλεια του τζίρου τους για μία ημέρα από Πρωτογενή διατροφικά προϊόντα γης τα οποία και χρειάζονται σαφώς λιγότερο απαιτητικές συνθήκες διακίνησης (οπότε είναι και πιο δίκαιος ο ανταγωνισμός) και έχουν και μικρότερο χρόνο κατανάλωσης (οπότε ο καταναλωτής θα επισκεφτεί και τα τοπικά καταστήματα). Επιπλέον θα πρέπει να σκεφτούμε και την ώθηση του καταναλωτή να προμηθεύεται "χύμα" προϊόντα (από όσπρια και ξηρούς καρπούς, μέχρι κουλουράκια, γλυκά, κλπ) η προέλευση των οποίων είναι δυσκολότερο να ελεγχθεί και η πληροφόρηση του καταναλωτή σχετικά με το αγοραζόμενο προϊόν είναι τις περισσότερες φορές προφορική (άρα και παραπλανητική) και δεν συνοδεύει το προϊόν για μεταγενέστερη αναφορά, με όποιο διατροφικό αλλά και οικονομικό κίνδυνο αυτό εν τέλει ενέχει. Δεν απομένει από το να επιτραπεί να προμηθευτεί κάθε βιομηχανία-παραγωγός "Μεταποιημένων διατροφικών προϊόντων" παραγωγική άδεια και να μετατραπούν οι πωλητές στις λαϊκές αγορές σε υπαλλήλους τους.