Άρθρο 19 – Εξάμηνο κατάταξης στη Σχολή Αξιωματικών και εισαγωγή στη Σχολή Αστυφυλάκων υιοθετηθέντων από τη Βουλή των Ελλήνων τέκνων, μελών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντός τους – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 1 ν. 2226/1994

Στην παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 2226/1994 (Α΄ 122) σχετικά με τις προϋποθέσεις εισαγωγής στις Σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας α) τροποποιούνται η περ. γ΄ και το πρώτο εδάφιο της περ. δ΄ προκειμένου να αποσαφηνισθεί το εξάμηνο στο οποίο εισάγονται οι αντίστοιχες κατηγορίες στη Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας, β) προστίθεται περ. στ΄ που αφορά στην εισαγωγή στη Σχολή Αστυφυλάκων υιοθετηθέντων από τη Βουλή των Ελλήνων τέκνων, μελών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντός τους και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:

«2.α. Ο αριθμός των εισαγομένων σε υφιστάμενες κατά το χρόνο αποφοίτησης τους κενές θέσεις σε καθεμιά από τις παραπάνω Σχολές καθορίζεται κατ` έτος με κοινή απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Άμυνας και Παιδείας και Θρησκευμάτων, με βάση τις ανάγκες κάθε φορά της Ελληνικής Αστυνομίας. Στις εν λόγω Σχολές εισάγονται άνδρες και γυναίκες. Τα προσόντα των υποψηφίων και οι προκαταρκτικές εξετάσεις, στις οποίες υποβάλλονται, είναι κοινές και για τα δύο φύλα με εξαίρεση το ελάχιστο απαιτούμενο ανάστημα, το οποίο είναι τουλάχιστον ένα μέτρο και εβδομήντα εκατοστά (1,70 μ.) για τους άνδρες και ένα μέτρο και εξήντα τρία εκατοστά (1,63 μ.) για τις γυναίκες. Από τον αριθμό των εισακτέων που καθορίζεται για τη Σχολή Αξιωματικών, ποσοστό 40% προέρχεται υποχρεωτικά από Ανθυπαστυνόμους, Αρχιφύλακες, Υπαρχιφύλακες και Αστυφύλακες, οι οποίοι εισάγονται στο Γ` εξάμηνο. Σε περίπτωση μη εισαγωγής ιδιωτών στη Σχολή Αξιωματικών, ο αριθμός των αστυνομικών που εισάγονται στη Σχολή αυτή καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Προστασίας του Πολίτη και Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, αφού ληφθούν υπόψη τα κενά των οργανικών θέσεων Υπαστυνόμων Α` και Β`.
β. Οι διατάξεις του άρθρου 42 του ν. 1481/1984 (Α’ 152) για την κατάταξη ειδικών κατηγοριών προσώπων στις Σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας εξακολουθούν να ισχύουν.
γ. Στη Σχολή Αξιωματικών εισάγονται καθ` υπέρβαση στο τρίτο (Γ΄) εξάμηνο και χωρίς εξετάσεις οι πέντε (5) πρώτοι κατά σειρά εξόδου από τη Σχολή Αστυφυλάκων, όπως καθορίζεται από τον οικείο κανονισμό, που εισάγονται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου και αποφοιτούν κατά το αμέσως προηγούμενο της εισαγωγής εκπαιδευτικό έτος.
δ. Στη Σχολή Αξιωματικών εισάγονται στο τρίτο (Γ΄) εξάμηνο κατ` έτος και καθ` υπέρβαση μέχρι δέκα (10) Αστυφύλακες, Αρχιφύλακες και Ανθυπαστυνόμοι, πτυχιούχοι Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, ύστερα από κατατακτήριες εξετάσεις που διενεργούνται από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, εφόσον συγκεντρώνουν και τα λοιπά προβλεπόμενα από τον οικείο κανονισμό προσόντα. Τα μαθήματα στα οποία εξετάζονται και η διαδικασία των εξετάσεων καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη.
ε. Στη Σχολή Αστυφυλάκων του παρόντος νόμου εισάγονται χωρίς εξετάσεις και καθ` υπέρβαση του εκάστοτε οριζόμενου αριθμού μέχρι δέκα (1Ο) αθλητές, οι οποίοι έχουν πετύχει διάκριση εκ των αναφερομένων στα άρθρα 22 και 23 του ν. 2009/1992 (Α’ 18), εφόσον έχουν και τα προσόντα που απαιτούνται για τους λοιπούς υποψήφιους Αστυφύλακες. Σε περίπτωση που οι υποψήφιοι υπερβαίνουν τον ως άνω αριθμό, προηγούνται όσοι επιτυγχάνουν διάκριση κατά σειρά σε διοργανώσεις Ολυμπιακών, Παγκόσμιων ή Πανευρωπαϊκών αγώνων ή καταρρίπτουν ή ισοφαρίζουν παγκόσμια ή πανευρωπαϊκή επίδοση και ακολουθούν κατά σειρά όσοι επιτυγχάνουν διάκριση σε διοργάνωση Μεσογειακών ή Βαλκανικών αγώνων ή καταρρίπτουν ή ισοφαρίζουν πανελλήνια επίδοση. Εάν οι υποψήφιοι έχουν πετύχει διάκριση σε ίδια διοργάνωση, προηγούνται εκείνοι που καταλαμβάνουν την καλύτερη θέση και μεταξύ αυτών που έχουν την ίδια θέση, όσοι έχουν υψηλότερο βαθμό απολυτηρίου Λυκείου. Για την εφαρμογή των διατάξεων τού παρόντος εδαφίου ισχύουν ανάλογα οι διατάξεις του άρθρου 25 του ν. 2009/1992.
στ. Στη Σχολή Αστυφυλάκων εισάγονται κατ’ έτος μέχρι δύο (2) υποψήφιοι, που είναι υιοθετηθέντα από τη Βουλή των Ελλήνων τέκνα μελών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντός τους, χωρίς πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισαγομένων στη Σχολή Αστυφυλάκων. Οι υποψήφιοι πρέπει να κατέχουν τα προσόντα που απαιτούνται για τους λοιπούς υποψήφιους αστυφύλακες, και να ολοκληρώσουν με επιτυχία τις προκαταρκτικές εξετάσεις σύμφωνα με την περ. α΄ της παρούσας και το άρθρο 5 του π.δ. 4/1995 (Α’ 1). Αν οι υποψήφιοι είναι περισσότεροι από δύο (2), προηγούνται οι υποψήφιοι με τον μεγαλύτερο βαθμό απολυτηρίου Λυκείου και σε περίπτωση ισοβαθμίας, διενεργείται κλήρωση με μέριμνα της Διεύθυνσης Αστυνομικού Προσωπικού του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, παρουσία των ενδιαφερομένων. Οι επιτυχόντες τοποθετούνται κατά προτεραιότητα στο Τμήμα Δόκιμων Αστυφυλάκων που επιθυμούν. Με προκήρυξη του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας για την εισαγωγή υποψηφίων στις Σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας μπορούν να ρυθμίζονται λεπτομέρειες για την εφαρμογή της παρούσας.»