Άρθρο 18 – Τροποποίηση ελάχιστου ύψους για την κατάταξη προσωπικού της πρώην δημοτικής αστυνομίας στην κατηγορία των ειδικών φρουρών – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 26 ν. 4456/2017

Το πρώτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 26 του ν. 4456/2017 (Α΄ 24) τροποποιείται ως προς το ελάχιστο απαιτούμενο ανάστημα των γυναικών, πρώην δημοτικών αστυνομικών της παρ. 1 του άρθρου 26 του ν. 4456/2017, για την κατάταξή τους στην κατηγορία των Ειδικών Φρουρών Ελληνικής Αστυνομίας και ως προς την αντικατάσταση των «ψυχοτεχνικών δοκιμασιών» από τις «ψυχομετρικές δοκιμασίες» και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:
«2. Η κατάταξη στην κατηγορία των ειδικών φρουρών πραγματοποιείται με διαπιστωτική πράξη του Προϊσταμένου του Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού / Α.Ε.Α., εφόσον οι δηλούντες δεν έχουν υπερβεί το 40ό έτος της ηλικίας τους στις 31.12.2016, έχουν ανάστημα, χωρίς υποδήματα, τουλάχιστον ένα μέτρο και εβδομήντα εκατοστά (1,70 μ.) οι άνδρες και ένα μέτρο και εξήντα τρία εκατοστά (1,63 μ.) οι γυναίκες, κριθούν ικανοί ότι παρέχουν τα εχέγγυα για την ορθή χρήση όπλου από τις αρμόδιες ειδικές επιτροπές ψυχομετρικών δοκιμασιών στις οποίες παραπέμπονται και ολοκληρώσουν επιτυχώς την εκπαίδευση που προβλέπεται στην υπ` αριθμ. 7002/12/1-στ/ 27.9.1999 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Δημόσιας Τάξης (Β΄ 1845), η οποία εφαρμόζεται αναλόγως. Κατ’ εξαίρεση των οριζομένων στην προαναφερθείσα κοινή υπουργική απόφαση, η υλοποίηση της εκπαίδευσης ανατίθεται στη Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης της Ελληνικής Αστυνομίας, η διάρκειά της ορίζεται σε τέσσερις (4) μήνες, εκ των οποίων οι δύο (2) πρώτοι μήνες αποτελούν στάδιο θεωρητικής και οι επόμενοι δύο (2) μήνες στάδιο πρακτικής εκπαίδευσης. Κατά τη διάρκεια της θεωρητικής εκπαίδευσης οι εκπαιδευόμενοι διαμένουν και σιτίζονται εκτός των κέντρων εκπαίδευσης. Για τον υπολογισμό της ηλικίας των ανωτέρω ως ημερομηνία γέννησης θεωρείται η 31η Δεκεμβρίου του έτους γέννησης. Με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας ρυθμίζονται ειδικότερα τα θέματα που αφορούν στη διαδικασία κατάταξης στην κατηγορία των ειδικών φρουρών».