• Σχόλιο του χρήστη 'Ορέστης' | 6 Απριλίου 2016, 16:02

    Σχετικά με την συμμετοχή πολλών μη υγειονομικών επιστημονικών κλάδων στον υγειονομικό έλεγχο το άρθρο του νόμου 43§3 του Ν. 4025/2011 η αιτίαση στερείται νομικής και επιστημονικής βάσης. Αυτό ισχύει διότι οι επαγγελματικοί κλάδοι διαθέτουν επαγγελματικά δικαιώματα που απορρέουν από το πρόγραμμα των προπτυχιακών κύκλων σπουδών. Εκτός αν καταργηθούν οι ειδικές σπουδές και σπουδάζουμε όλοι όλα. Οι μεταπτυχιακές σπουδές είναι ειδίκευση και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν επαγγελματικούς κλάδους. Αν κάποιος απόφοιτος δημόσιας υγιεινής κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στη μηχανική δύναται να εργαστεί ως μηχανικός? Γιατί να ισχύει το αντίστροφο? Οι γεωπόνοι, οι τεχνολόγοι τροφίμων, οι χημικοί και οι μηχανικοί συμμετέχουν στον έλεγχο τον τροφίμων και σε όλη την αλυσίδα. Όχι απαραίτητα στον υγειονομικό έλεγχο. Υπάρχει ποιοτικός έλεγχος (αγορανομία) χημικός έλεγχος (ΓΧΚ), κτηνιατρικός έλεγχος τροφίμων (κτηνιατρικές υπηρεσίες) κλπ. Ο υγειονομικός έλεγχος αναφέρεται στην υγειονομική προστασία των τροφίμων, στη διατήρηση τους υπό κατάλληλες συνθήκες, ούτως ώστε να αποφεύγεται κάθε επιβλαβής αλλοίωση και να προφυλάσσονται από μολύνσεις. Η υγιεινή σύμφωνα με τον ΠΟΥ αναφέρεται στις συνθήκες και πρακτικές που συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας και την πρόληψη της εξάπλωσης ασθενειών. Οι γεωπόνοι γνωρίζουν φυτό - υγεία και οι κτηνίατροι κτηνιατρική. Δεν ανήκει στο επιστημονικό πεδίο των μη πτυχιούχων επαγγελματιών υγείας η πρόληψη των νοσημάτων των ανθρώπων όπως και ένας Επόπτης Δημόσιας Υγείας δεν μπορεί να γνωμοδοτήσει για την υγεία των φυτών ή των ζώων. Η παρούσα υγειονομική διάταξη δεν αναφέρεται σε πεδία που εμπίπτουν σε πεδίο πρωτογενούς τομέα ή μεταποίησης ζωικών ή φυτικών προϊόντων αλλά στην προστασία της Δημόσιας Υγείας. Οι γεωπόνοι εμπίπτουν στην αγρονομία οι κτηνίατροι στην κτηνιατρική οι τεχνολόγοι τροφίμων στην ποιότητα οι χημικοί στην καταλληλότητα από χημικής σύνθεσης οι μηχανικοί στην τεχνολογία κλπ. Εδώ όμως οι διατάξεις αναφέρονται σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος και όχι σε όλη την αλυσίδα των τροφίμων.