• Σχόλιο του χρήστη 'ΜΑΚΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ' | 7 Απριλίου 2016, 16:24

    Προς την: Επιτροπής ομάδας ανασυγκρότησης , για την αντικατάσταση της υπ. Αριθ.. Πρωτ. Υ1γ/Γ.Π/οικ. 96967/12 Υ.Δ ΕΓΩ ΔΙΑΤΥΠΩΝΩ ΤΙΣ ΚΑΤΩΤΕΡΩ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΣΕΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ Άρθρο 05 – Γενικοί Υγειονομικοί Όροι και Προϋποθέσεις Λειτουργίας Επιχειρήσεων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος 7. ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ – ΣΤΕΡΕΑ ΚΑΙ ΥΓΡΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ. ii) ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ Οι επιχειρήσεων Υγειονομικού ενδιαφέροντος (οι επιχειρήσεις και τα εργαστήρια τροφίμων & ποτών) οι οποίες ασκούν οποιαδήποτε από τις δραστηριότητες που συνδέονται με την μεταποίηση, παραγωγή και διάθεση τροφίμων και ποτών και παράγουν υγρά απόβλητα από την παραγωγική διαδικασία (απόβλητα λιπών – ελαίων επιχειρήσεων: μαζικής εστίασης – ζαχαροπλαστικής – αρτοποιίας – τυροκομίας - πρατήριων ελαίων & λιπών, επεξεργασίας ποτών & χυμών - κάθε είδους τροφίμων τα οποία παρασκευάζονται με απλές διεργασίες ή πολλούς και σύνθετους χειρισμούς κ.λ.π ). οφείλουν: Να διαχωρίζουν τα χρησιμοποιημένα λίπη και έλαια προτού αυτά εισέλθουν στο δίκτυο αποχέτευσης και να τα συλλέγουν προς αξιοποίηση ή διάθεση σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία όπως κάθε φορά ισχύουν. Να εγκαθιστούν και να λειτουργούν λιποσυλλέκτες, ώστε όσα λίπη και έλαια δεν είναι δυνατό να διαχωριστούν στην πηγή τους να παγιδεύονται σε αυτούς. i) Όταν υπάρχει κεντρικό αποχετευτικό δίκτυο, και η σύνδεση με αυτό είναι υποχρεωτική καθότι το αποχετευτικό δίκτυο είναι τεχνική κατασκευή και προορίζεται για την συλλογή και μεταφορά των υγρών αποβλήτων σε Κεντρικό Σταθμό Επεξεργασίας για τελική επεξεργασία και διάθεση σε φυσικό αποδέκτη. (ΣΗΜΕΙΩΣΗ : ΚΑΝΩ ΔΥΟ ΑΝΦΟΡΕΣ αi – β i . ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΝΑΦΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΚΤΥΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗ. ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ. α i) Αναφορά Η αρμοδιότητα για τον έλεγχο τοποθέτησης και λειτουργίας του λιποσυλλέκτη, και η γενικότερη εποπτεία και συντονισμός ανήκει στους κατά τόπους Οργανισμούς Αποχέτευσης. (ΔΕΥΑ, ΕΥΔΑΠ, ΒΙΠΕ, ΣΥΔ, Υπηρεσία Ύδρευσης, κ.λ.π.). Εφαρμόζετε η τήρηση των προβλεπομένων από τον κανονισμό του δικτύου (λ. χ Άδεια σύνδεσης από ΔΕΥΑ –Σύνταξη και έγκριση μελέτης λιποσυλλέκτη - Βεβαίωση εγκατάστασης λιποσυλλέκτη) β i) Αναφορά Η αρμοδιότητα για τον έλεγχο τοποθέτησης και λειτουργίας του λιποσυλλέκτη, και η γενικότερη εποπτεία και συντονισμός ανήκει στους κατά τόπους Οργανισμούς Αποχέτευσης. (ΔΕΥΑ, ΕΥΔΑΠ, ΒΙΠΕ, ΣΥΔ, Υπηρεσία Ύδρευσης, κ.λ.π.) και στις κατά τόπους Υγειονομικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας. Εφαρμόζετε η τήρηση των προβλεπομένων από τον κανονισμό του δικτύου (λ. χ Άδεια σύνδεσης από ΔΕΥΑ –Σύνταξη και έγκριση μελέτης λιποσυλλέκτη - Βεβαίωση εγκατάστασης λιποσυλλέκτη). ii) Όταν δεν υπάρχει αποχετευτικό δίκτυο και δεν υφίσταται κατάλληλο δίκτυον υπονόμων, και την υποχρέωση διάθεση των υγρών αποβλήτων, λυμάτων η βιομηχανικών αποβλήτων, αναλαμβάνουν, δαπάνες και ευθύνη αυτών οι ιδιοκτήτες ή νομείς των χώρων, απ όπου προέρχονται τα εν λόγω λύματα ή βιομηχανικά απόβλητα προσωρινώς και μέχρι της κατασκευής καταλλήλου δικτύου υπονόμων υπό των οικείων Δήμων, ή Οργανισμών. Η αρμοδιότητα για τον έλεγχο τοποθέτησης και λειτουργίας του λιποσυλλέκτη, ανήκει στις κατά τόπους Υγειονομικές Υπηρεσίες και η γενικότερη εποπτεία και συντονισμός ανήκει στο Υπουργείο Υγείας. Εφαρμόζετε η σύνταξη μελέτης λιποσυλλέκτη . Να συνάπτουν συμβάσεις με εγκεκριμένες επιχειρήσεις αποκομιδής λιπών και ελαίων. Να τηρούν στο αρχείο καθαρισμού (συμβάσεις, παραστατικά) και λοιπά στοιχεία που να τεκμαίρουν την εφαρμογή των παραπάνω απαιτήσεων. Να εξασφαλίζουν υγιεινό τρόπο αποθήκευσης των διαχωρισθέντων λιπών και ελαίων, ώστε να μην επιβαρύνονται οι χώροι, ο εξοπλισμός και τα τρόφιμα. Να εγκαθιστούν τη δεξαμενή του λιποσυλλέκτη σύμφωνα με τα ισχύοντα διεθνή τεχνικά πρότυπα. Οι λιποσυλλέκτες θα είναι επαγγελματικού τύπου, κατά πρότυπο CE - ΕΛΛΟΤ EN 1825 -1,2 και όχι απλός οικιακός σίφωνας. Θα εφαρμόζεται η μελέτη του λιποσυλλέκτη σύμφωνα με το υπόδειγμα των ΔΕΥΑ , ΕΥΔΑΠ, τα παραπάνω, εκτός της υπογραφής των αρμοδίων για τη σύνταξη επιστημόνων, φέρουν και την υπογραφή του ιδιοκτήτη, ο οποίος είναι και υπεύθυνος για την καλή λειτουργία των εγκαταστάσεων. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΚΡΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Τ.Ε. ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ –ΥΡΑΥΛΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝΩ ΑΥΤΑ ΜΕ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ ΣΕ ΥΠΟΥΡΓΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ – ΕΓΚΥΚΛΙΟΥΣ –ΕΦΕΤ - ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΜΕ ΥΛΙΚΟ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ και ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ Kυρίες & Kύριοι. Τέθηκε σε διαβούλευση το σχέδιο της Υπουργικής Απόφασης του Υπουργού Υγείας με θέμα: «Υγειονομικοί όροι και προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρήσεων Υγειονομικού ενδιαφέροντος» (επιχειρήσεις τροφίμων & ποτών και επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών υγειονομικού ενδιαφέροντος). Σκοπός της νέας Υπουργικής Απόφασης, είναι η ρύθμιση των αναγκαίων υγειονομικών όρων και προϋποθέσεων για τη λειτουργία επιχειρήσεων τροφίμων & ποτών και των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών που παρουσιάζουν υγειονομικό ενδιαφέρον με στόχο την προστασία της Δημόσιας Υγείας και του περιβάλλοντος.. Ένας από τους εξέχοντες ρύπους είναι και τα λίπη και τα έλαια και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις ο διαχωρισμός τους στην πηγή τους οδηγεί και σε δυνατότητα μερικής ή ολικής ανακύκλωσης ή συμπληρωματικής χρήσης Σε αυτή την ενότητα, γίνεται μια αναφορά για την συσκευή διαχωρισμού των λιπών και ελαίων από τα υγρά απόβλητα της δραστηριότητας των επιχειρήσεων που είναι ο λιποσυλλέκτης. Όλα αυτά τα χρόνια η Ελληνική νομοθεσία έχει εναρμονιστεί με την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέτοντας προδιαγραφές πιστοποίησης όλων των συσκευών, όπως και για τις συσκευές του λιποσυλλέκτη. (ΦΕΚ1914/15-6-2012). Δηλαδή ο ειδικός ή κατάλληλος λιποσυλλέκτης είναι αυτός που πληροί τις ευρωπαϊκές και αντίστοιχες ελληνικές νόρμες του C.E. – ΕΛΛΟΤ EN 1825 και δεν πρέπει από ένα νέο θεσμικό πλαίσια όπως είναι, η νέα αυτή Υγειονομική διάταξη να παραλείπεται στην αναφορά της αυτή η επισήμανση. Πέραν τούτων και με γνώμονα τον σεβασμό των ισχυουσών διατάξεων και προδιαγραφών, θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ό τι τόσο η επιλογή του λιποσυλλέκτη όσο και η διαστασιολόγησή του (η Μελέτη του λιποσυλλέκτη) πρέπει να βασίζονται στις ισχύουσες Τεχνικές Οδηγίες και Προδιαγραφές, που στην προκειμένη περίπτωση είναι η Τεχνική οδηγία CE - ΕΛΟΤ EN 1825 ( Στην οποία γίνεται αναφορά και στους κανονισμούς των ΔΕΥΑ, ΕΥΔΑΠ.) Για τους λιποσυλλέκτες ισχύουν οι CE - ΕΛΟΤ ΕΝ 1825 -1 και 2 (Ελληνικές & Ευρωπαικές Οδηγίες), που καλύπτουν το υλικό, την διαστασιολόγηση και τον υπολογισμό του μεγέθους των. Η σπουδαιότητα τοποθέτησης του λιποσυλλέκτη είναι μεγάλη. Ο λιποσυλλέκτης είναι μια συσκευή απαραίτητη για όλες τις παραγωγικές επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών. Ο λιποσυλλέκτης διαχωρίζει τα λίπη από το νερό ενώ μπορεί να κρατήσει και μια ποσότητα στερεών και έτσι: Προστατεύει τις σωληνώσεις από τις εμφράξεις λίπους εντός και εκτός του κτηρίου. Προστατεύει τις εγκαταστάσεις βιολογικών καθαρισμών που δεν έχουν κεντρική μονάδα λιποσυλλογής. Προστατεύει να μην φράζουν τα τοιχώματα των βόθρων, με αποτέλεσμα να γίνεται στεγανός και να θέλει συνεχώς άδειασμα. Προστατεύει με άλλα λόγια το ευρύτερο περιβάλλον στο οποίο ζούμε και εξασφαλίζει την ασφαλή λειτουργία των εγκαταστάσεών μας. Τα παραπάνω ελάχιστα αιτούμενα, αποτελούν μια ρεαλιστική προϋπόθεση για μια σωστή και συντονισμένη περιβαλλοντική διαχείριση των υγρών αποβλήτων των επιχειρήσεων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος. Ο βασικός κερδισμένος, πρέπει να είναι το περιβάλλον η γενικότερη υγεία. Α-(ΑΥΤΗ Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ και ΕΚΤΗ ΠΑΡΑΦΡΑΦΟ) Στην νέα προς διαβούλευση Υ.Δ. στο άρθρο 5 - Γενικοί Υγειονομικοί Όροι και Προϋποθέσεις Λειτουργίας Επιχειρήσεων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, γίνεται γενική αναφορά των όρων των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος και στο κεφάλαιο 7 ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ – ΣΤΕΡΕΑ ΚΑΙ ΥΓΡΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ στην ενότητα ii) διαχείριση υγρών απόβλητων, γίνεται αναφορά μόνο για τα υγρά απόβλητα της κατηγορίας των επιχειρήσεων μαζικής εστίασης (που παράγουν απόβλητα μαγειρικών λιπών), (με αναφορά στο που παράγουν, γιατί μπορεί να μην χρησιμοποιηθεί το αναφορικό (που), ότι δεν παράγουν μαγειρικά λίπη και έλαια π.χ. άστο αυτό ένα μικρό μαγαζάκι είναι και ας δουλεύει 24 ώρες το 24 ωρo με πολύ περισσότερους πελάτες, από ένα μεσαίο που δουλεύει ένα εξάωρο το 24 ωρo) ή π.χ. είναι μια μικρή επιχείρηση αναψυχής αλλά στον υπαίθριο δημοτικό χώρο έχει 150 καθίσματα το καλοκαίρι γίνεται χαμός με τους μεζέδες όλο λίπος και λάδι κλπ και γενικά για να μην βγούμε έξω απο το θέμα μας, παραλείπεται οποιαδήποτε αναφορά για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις Υγειονομικού Ενδιαφέροντος. Το τίμημα της διαχείρισης των υγρών αποβλήτων και της προστασίας του περιβάλλοντες χρεώνεται μόνο στην εστίαση ( απαίτηση λιποσυλλέκτη) . Και το ερώτημα μου νομίζω ότι είναι εύλογο, υγρά απόβλητα (λύματα) που περιέχουν λίπη και ελαία, από την δραστηριότητα των Επιχειρήσεων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, (επιχειρήσεις τροφίμων & ποτών), έχουν μόνο οι επιχειρήσεις μαζικής εστιάσεις ; Η ΔΙΑΤΑΞΗ ΚΑΝΕΙ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ (ΠΛΗΡΟΥΣ - ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ) ΙΣΩΣ ΕΞΑΙΡΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΝΑΨΥΧΗΣ. ΕΡΩΤΩ ; ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΟΙΟ ΚΑΤΩ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 2 ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ - ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΥΓΡΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ - ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΛΥΜΑΤΑ - ΔΕΝ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΟΦΕΣ ΛΙΠΗ ΚΑΙ ΕΛΑΙΑ. ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ; Κυρίες και Κυριοι . Με την Ε1β/221/65 Υγειονομική διάταξη (Περί διαθέσεως λυμάτων και βιομηχανικών αποβλήτων) που είναι σε ισχύ, ρυθμίζονται θέματα επεξεργασίας και διάθεσης υγρών αποβλήτων , η εφαρμογή της οποίας ανατίθεται στα οικεία υγειονομικά όργανα των πρώην Ν.Α. - και νυν Περιφερειακές Ενότητες. Στο άρθρο 9 της Υ.Δ. (Μικρά ιδιωτικά συστήματα διαθέσεως λυμάτων) αναφέρεται , η χρήσης ειδικού λιποσυλλέκτου προ της καθιζήσεως και οι αντίστοιχοι καθοριζόμενοι όροι δια τις κατώτερες αναφερόμενες περιπτώσεις με αναφορά στην 2 παράγραφο για τον λιποσυλλέκτη: Η χρήσις ειδικού λιποσυλλέκτου προ της καθιζήσεως ενδείκνυται μόνο εις περιπτώσεις εστιατορίων ή ετέρων εγκαταστάσεων, αι οποίαι αποχετεύουν μεγάλους όγκους θερμών λυμάτων περιεχόντων λίπη ή έλαια εις σημαντικάς ποσότητας. Δηλαδή παρατηρούμαι ότι η γίνετε μια αναφορά για εστιατόρια και σε άλλες δραστηριότητες, δηλαδή ο συντάξας λαμβάνει υπ όψιν την επεξεργασία των υγρών απόβλητων εκτός των εστιατόριων, ότι ενδείκνυται και σε άλλες δραστηριότητες με την επισήμανση ειδικού λιποσυλλέκτη, αι οποίαι αποχετεύουν μεγάλους όγκους θερμών λυμάτων περιεχόντων λίπη ή έλαια εις σημαντικάς ποσότητας. Με την πρόβλεψη αυτή της τοποθέτηση και λειτουργιά του λιποσυλλέκτη προστατεύει τα αποχετευτικά συστήματα από τα λίπη και έλαια. (Εδώ παρατηρούμε μια απαίτηση της Υ.Α. με μεγάλη διορατικότητα για την εποχή της στην νομοθεσία της χώρας μας και θα επισημάνω ότι γίνεται η πρώτη αναφορά της προκαταρκτική επεξεργασία των υγρών αποβλήτων, με αναφορά της συσκευής που ονομάστηκε λιποσυλλέκτης (συλλογή του λίπους-έλαια) με την μέθοδο του διαχωρισμού μηχανικά, λόγο της διαφοράς του ειδικού βάρους των υγρών (νερό και λάδι). Συνεπώς για τις περιπτώσεις που εφαρμόζεται η ανωτέρω Υ.Δ. όταν δεν υπάρχει αποχετευτικό δίκτυο και δεν υφίσταται κατάλληλο δίκτυον υπονόμων την αρμοδιότητα για τον έλεγχο τοποθέτησης και λειτουργίας του λιποσυλλέκτη, ανήκει στις αρμόδιες Υγειονομικές Υπηρεσίες της κάθε Περιφέρειας και η γενικότερη εποπτεία και συντονισμός ανήκει στο Υπουργείο Υγείας. Στη συνέχεια σε εφαρμογή της Κ.Υ.Α. με αρ. 5673/400/97 (ΦΕΚ 192/τ.β./14-3-1997) ‘’Μέτρα και όροι για την επεξεργασία αστικών λυμάτων’’, η οποία έχει εκδοθεί σε εναρμόνιση κοινοτικών οδηγιών, αρμοδιότητας του ΥΠΕΧΩΔΕ, και ως μεταγενέστερη υπερισχύει της Ε1β/221/65 για τις περιπτώσεις που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της και εφαρμόζονται ανάλογα με τον τρόπο διάθεσης. Και λαμβάνοντας υπ όψιν: α) Το άρθρο 8 αυτής, ότι για την απόρριψη υγρών αποβλήτων σε αποχετευτικό δίκτυο εφαρμόζεται προκαταρκτική επεξεργασία των υγρών μη επικίνδυνων αποβλήτων (βιομηχανικά λύματα) τηρώντας τον Κανονισμό λειτουργίας του Δικτύου Αποχέτευσης , προκειμένου να χορηγηθεί άδεια ή πιστοποιητικό σύνδεσης από τον οικείο φορέα δικτύου ύδρευσης – αποχέτευσης (ΔΕΥΑ, ΕΥΔΑΠ, κ.λ.π.). Και λαμβάνοντας υπ όψιν σε εφαρμογή αυτών, β) τον συντασσόμενο από τον Μάιο 2006 υποδειγματικό κανονισμό αποχέτευσης, με Πρότυπα κανονισμών ΔΕΥΑ για συλλογική εφαρμογή από όλες της ΔΕΥΑ της χώρας μας, από την Τεχνική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ένωσης ΔΕΥΑ. Στο άρθρο 2, θέτει τους βασικούς όρους και στο άρθρο 3 «Χορήγηση άδειας Αποχέτευσης » αναφέρει: Και όλα τα εστιατόρια - ταβέρνες και εργαστήρια τροφίμων – ζαχαροπλαστικής θα διαθέτουν κεντρικό λιποσυλλέκτη. Την αρμοδιότητα εφαρμογής αυτής της απαίτησης έχει ο Αρμόδιος οργανισμός Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ, ΕΥΔΑΠ, ΒΙΠΕ, ΣΥΔ, Υπηρεσία Ύδρευσης, κ.λ.π.). Εφαρμόζετε η τήρηση των προβλεπομένων από τον κανονισμό του δικτύου (λ. χ Άδεια σύνδεσης από ΔΕΥΑ –Σύνταξη και έγκριση μελέτης λιποσυλλέκτη - Βεβαίωση εγκατάστασης λιποσυλλέκτη) και ο λιποσυλλέκτης είναι επαγγελματικού τύπου κατά πρότυπο CE- ΕΛΟΤ EN 1825 . (ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ β i - ΑΝΑΦΟΡΑ )( ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ : Όταν υπάρχει κεντρικό αποχετευτικό δίκτυο, και η σύνδεση με αυτό είναι υποχρεωτική …………….). Άρθρο 03 – Άσκηση Υγειονομικών Ελέγχων Υγειονομικός έλεγχος ασκείται, τακτικά ή έκτακτα ή κατόπιν καταγγελίας, στις επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών και στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών υγειονομικού ενδιαφέροντος και γενικότερα στις δραστηριότητες οι οποίες διέπονται από υγειονομικές διατάξεις. Ο Υγειονομικός έλεγχος ασκείται, από αρμοδίους υπαλλήλους των Υγειονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου σας. Και βάση της παραγράφου ε) Στις υδρεύσεις, αποχετεύσεις και σε κάθε είδους άλλες τεχνικές εγκαταστάσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος.(Ο λιποσυλλέκτης είναι συσκευή που τοποθετείται μετά την λάντζα και πριν την απορροή και αποτελεί μέρος του δικτύου αποχέτευσης και είναι τεχνική εγκατάσταση που διαχειρίζεται υγρά απόβλητα (λύματα) συνεπώς έχει υγειονομικό ενδιαφέρον και ο έλεγχος του ανήκει στην αρμοδιότητα σας, όσον αφορά την λειτουργία και συντήρηση του λιποσυλλέκτη .(Αυτό προσωπικά συμπεραίνω από τα ανωτέρω.) (ΕΔΩ ΕΧΟΥΜΑΙ ΛΙΓΟ ΜΠΕΡΔΕΜΑ: ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ – ΠΟΙΟΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ ΑΥΤΗ – Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ή Η ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ - ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΙΤΗΣΗΣ – ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ –ΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΜΠΟΡΕΙ Η ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΠΑΙΤΗΣΗΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑ ΛΙΠΟΣΥΛΛΕΚΤΗ ΣΕ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΣΥΝΑΡΜΟΔΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ). ΟΠΟΤΕ ΕΧΕΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ: ή β i - Αναφορά (Όταν υπάρχει κεντρικό αποχετευτικό δίκτυο, και η σύνδεση με αυτό είναι υποχρεωτική …………….). Η αρμοδιότητα για τον έλεγχο τοποθέτησης και λειτουργίας του λιποσυλλέκτη, και η γενικότερη εποπτεία και συντονισμός ανήκει στους κατά τόπους Οργανισμούς Αποχέτευσης. (ΔΕΥΑ, ΕΥΔΑΠ, ΒΙΠΕ, ΣΥΔ, Υπηρεσία Ύδρευσης, κ.λ.π.) και στις κατά τόπους Υγειονομικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας. Εφαρμόζετε η τήρηση των προβλεπομένων από τον κανονισμό του δικτύου (λ. χ Άδεια σύνδεσης από ΔΕΥΑ –Σύνταξη και έγκριση μελέτης λιποσυλλέκτη - Βεβαίωση εγκατάστασης λιποσυλλέκτη). Στα πλαίσια αυτής της διαβούλευσης, πρέπει να έχει ζητηθεί και από την Πανελλήνια Ένωση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρεύσεων Αποχετεύσεων Ελλάδας, η κατάθεση σχετικών προτάσεων, για την Αποχέτευση και την Διαχείριση υγρών αποβλήτων των δραστηριοτήτων Υγειονομικού ενδιαφέροντος, με σχετική ενημέρωση και για την τοποθέτηση –λειτουργία του λιποαυλλέκτη και την εφαρμογή του ειδικού κανονισμού Αποχέτευσης αυτών. Όπως η κατάθεση σχετικών προτάσεων από την Διεύθυνση Προστασίας & Διαχείρισης Υδάτινου Περιβάλλοντος της Εδικής γραμματείας Υδάτων του ΥΠΕΚΑ. Στην πρώτη αναφορά, θέλω να προσθέσω ότι αρκετές ΔΕΥΑ των Δήμων της χώρας μας, δεν έχουν εναρμονιστεί με τον ήδη υπάρχοντα Πρότυπο-Ειδικό Κανονισμό της Πανελλήνιας Ένωσης ΔΕΥΑ Ελλάδος, παρότι είναι μέλη της, ώστε οί κανονισμοί των, να μην έχουν εναρμονιστεί με τις νέες Ελληνικές και Ευρωπαϊκές απαιτήσεις της νομοθεσίας για την διαχείριση των υγρών αποβλήτων (επικινδύνων και μη επικινδύνων). Ζητείται από τη διαβούλευση σε σχετικά άρθρα για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων μαζικής εστίασης, μελέτη από αρμόδιο επιστήμονα, για τον ήχο, τα καυσαέρια, διάγραμμα ροής, HACCP και δεν ζητείται μελέτη για τον υγρό ρύπο, για τα λύματα της δραστηριότητας. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ για μένα. Β-(ΑΥΤΗ Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ και ΕΚΤΗ ΠΑΡΑΦΡΑΦΟ) «Οδηγού Υγιεινής Νο 1 ».. ΕΦΕΤ - Επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και ζαχαροπλαστικής που περιλαμβάνονται στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος Σελίδα 20 - . ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΕΙΣ - Οδηγίες για συμμόρφωση µε τη μονοθεσία & Είναι απαραίτητη η χρήση λιποπαγίδων για να αποφευχθεί η συσσώρευση του λίπους στις αποχετεύσεις. «Οδηγού Υγιεινής Νο 2 ».. ΕΦΕΤ – Για τα Αρτοποιεία και τις επιχειρήσεις διάθεσης και διακινήσεις άρτου και προϊόντων αρτοποιίας Σελίδα 22 - . ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΕΙΣ – Συνίσταται η χρήση λιποπαγίδων για να αποφεύγονται η συσσώρευση του λίπους στις αποχετεύσεις. «Οδηγού Υγιεινής Νο 7».. ΕΦΕΤ – Για τις επιχειρήσεις τυποποίησης και εξευγενισμού ελαιολάδου και πυρηνελαίου. Σελίδα 21 - . ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΕΙΣ – Είναι απαραίτητη η χρήση λιποπαγίδων για να αποφευχθεί η συσσώρευση του λίπους στις αποχετεύσεις. «Οδηγού Υγιεινής Νο 8».. ΕΦΕΤ – Για τις επιχειρήσεις παραγωγής διακίνησης και διάθεσης αναψυκτικών και χυμών. Σελίδα 19 - . ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΕΙΣ – Παραπροϊόντα που δύναται να αξιοποιηθούν ή δεν πρέπει να οδηγηθούν στη μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων θα πρέπει να διαχωρίζονται και να αποθηκεύονται για παραπέρα χρήση. _ Επεξήγηση (Εδώ γίνεται αναφορά για υγρά απόβλητα - λύματα που πρέπει να διαχωριστούν και να παγιδευτούν, μέσω συσκευής διαχωρισμού, όπως ο λιποσυλλέκτης ) ΕΦΕΤ - « Γενικός Οδηγός για την Εφαρμογή Συστήματος Βάσει των Αρχών του HACCP σε Μικρές Γαλακτοκομικές Επιχειρήσεις » -Σελίδα 69 - . Ζ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΕΙΣ –• Να τοποθετούνται λιποπαγίδες, για την αποφυγή συσσώρευσης λίπους. Γ) ΤΑ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΤΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ 96967/2012 Υ.Δ. -Αριθ. 07/463/01-02-2013 ‘Έγγραφο Δ/νση .Περ. Καβάλας -Κυλικεία Σχολείων – Κατατάσσονται στις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης πρόχειρου γεύματος και οφείλουν γενικά να εφαρμόζουν τους όρους που αναφέροντα στην 96967/2012 Υ.Δ. (ΕΡΩΤΩ: ΔΗΛΑΔΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΛΙΠΟΣΥΛΛΕΚΤΗ ) Αριθ.6559/04-04-2014 ‘Έγγραφο Δ/νση Περιφ Ενοτ. Θεσσαλονίκης. -Ενημέρωση μελών και απαιτήσεων Υγειονομικής Νομοθεσίας - Σύμφωνα με την νέα Υ.Δ. 96967/2012 άρθρο 5 - ……… απαίτηση αποτελεί η εγκατάσταση και λειτουργία κατάλληλων λιποσυλλέκτων στο δίκτυο αποχέτευσης στις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης…… .Σύμφωνα με το άρθρο 18 οι ήδη λειτουργούσες επιχειρήσεις υπόκεινται στους όρους αυτής και οι φορείς εκμετάλλευσης οφείλουν να προσαρμόσουν τις εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων στους υγειονομικούς όρους της διάταξης εκτός αυτών που απαιτούν κτιριακές μεταβολές, όποτε θα εκτελεστούν μόνο οι εφικτές . Εν προκείμενου η τοποθέτηση λιποσυλλέκτη αποτελεί εφικτή βελτίωση και δεν απαιτείτε κτιριακή μεταβολή. ΑΥΤΗ Η ΕΓΡΑΦΗ ΟΔΗΓΙΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΚΕ ; ΑΥΤΟ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΩ ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 18 ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗΣ (ΕΡΩΤΩ: ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ) -ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΧΗΣ - ΠΛΗΡΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ. -ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ & ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2.2.16. Διαχείριση υγρών αποβλήτων (δεν εφαρμόζεται στις επιχειρήσεις αναψυχής (Το συμπέρασμα είναι ότι οι επιχειρήσεις αναψυχής δεν τοποθετούσαν λιποσυλλεκτη !) (ΕΡΩΤΩ: ΜΕ ΤΗΝ ΝΕΑ Υ.Δ. ΠΟΥ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΕΝΤΑΧΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ – ΔΗΛΑΔΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΥΓΡΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 5 και της παραγράφου 7 ii ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΙΠΟΣΥΛΛΕΚΤΗ ) ΑΝΑΦΕΡΩ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 10 - ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ (της νέας υπό διαβούλευση Υ.Δ.) με αναφορα στα 11 – 12 -14 και με αναφορά στην αποχέτευση και διαχείριση υγρών απόβλητων (λίπη και ελαία) χρήση Λιποσυλλέκτη. Οι επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών όπως ορίζονται στο άρθρο 2 της παρούσας κατατάσσονται ανάλογα με το είδος της δραστηριότητάς τους στις παρακάτω κατηγορίες Ι έως V. Άρθρο 11 – Κατηγορία Ι. Επιχειρήσεις Παρασκευής ή & Συσκευασίας Α. Επιχειρήσεις παρασκευής. / γ. Χώρος πλύσεως σκευών/τροφίμων. Ο χώρος πλύσης των σκευών καθώς και των αντικειμένων που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια των εργασιών θα είναι ανάλογος και κατάλληλος……. Για την πλύση τροφίμων θα πρέπει να υπάρχει ένα τουλάχιστον διπλό βαθύ σύστημα νεροχυτών. Αντίστοιχα για τη πλύση σκευών πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ένα διπλό βαθύ σύστημα νεροχυτών ή ένας βαθύς νεροχύτης και πλυντήριο. Άρθρο 13 – Κατηγορία ΙΙΙ. Επιχειρήσεις Λιανικού Εμπορίου. 1. Επιχειρήσεις λιανικής διάθεσης τροφίμων & ποτών. / β) Ο εξοπλισμός των ανωτέρω επιχειρήσεων να είναι ανάλογος της δραστηριότητας αυτών και ειδικότερα θα πρέπει να διαθέτουν: • Κατάλληλο εξοπλισμό για το πλύσιμο των σκευών, των εργαλείων με κατάλληλη σήμανση • Νιπτήρες για το πλύσιμο των τροφίμων και το πλύσιμο χεριών με ανάλογη σήμανση. Στις επιχειρήσεις λιανικής διάθεσης τροφίμων και ποτών δύναται να λειτουργήσει τμήμα έψησης προπαρασκευασμένων – προμαγειρευμένων φαγητών και κοτόπουλων με λιανική διάθεση αυτών. Κατάλληλος εξοπλισμός για το πλύσιμο των εργαλείων και χεριών. Για τα προμαγειρευμένα και μαγειρεμένα τρόφιμα στις εγκαταστάσεις αυτοεξυπηρέτησης το σύστημα σερβιρίσματος πρέπει να είναι τέτοιο............ Τα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων και ποτών επιτρέπεται να επεξεργάζονται, να συσκευάζουν και να τυποποιούν τα τρόφιμα και ποτά σε μικρότερες συσκευασίες στα καταστήματά τους…… Επιτρέπεται η επεξεργασία προϊόντων στο αντίστοιχο τμήμα (π.χ. στύψιμο φρούτων για παραγωγή φρέσκου χυμού, στο τμήμα του οπωροπωλείου) με την προϋπόθεση ύπαρξης κατάλληλου χώρου και εξοπλισμού. Άρθρο 14 – Κατηγορία IV. Επιχειρήσεις Μαζικής Εστίασης & Αναψυχής Α.ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ Οι επιχειρήσεις μαζικής εστίασης ταξινομούνται, ανάλογα με τη δραστηριότητά τους ως ακολούθως: 1. Επιχειρήσεις μαζικής εστίασης παρασκευής και διάθεσης πρόχειρου γεύματος. 2. Επιχειρήσεις μαζικής εστίασης παρασκευής και διάθεσης πλήρους γεύματος. γ. Χώρο πλύσεως σκευών/τροφίμων Ο χώρος πλύσεως σκευών θα είναι ανάλογος των παρασκευαζομένων τροφίμων και των σκευών που χρησιμοποιούνται , σε θέση που να αποφεύγεται η διασταυρούμενη επιμόλυνση. Ο αριθμός λεκανών πλύσης τροφίμων ή σκευών θα είναι επαρκής σε συνδυασμό και με την ύπαρξη ή μη πλυντηρίου ώστε να ανταποκρίνεται στο κύκλο εργασιών της επιχείρησης 3.Επιχειρήσεις Αναψυχής (πλήρους ή πρόχειρου γεύματος). α. Στεγασμένοι ή και Υπαίθριοι χώροι Εκδηλώσεων - Στεγασμένοι ή και υπαίθριοι χώροι εκδηλώσεων είναι οι χώροι στους οποίους κατά τη διάρκεια πάσης φύσεως εκδηλώσεων προσφέρονται τρόφιμα ή και ποτά τα οποία παρασκευάζονται και προετοιμάζονται στα παρασκευαστήρια των χώρων αυτών ή σε άλλους χώρους …… Οι βοηθητικοί χώροι των εν λόγω επιχειρήσεων είναι ανάλογοι με τους προβλεπόμενους στους γενικούς όρους της παρούσας. Χώρος πλύσεως σκευών, Εάν γίνεται πλύση σκευών, θα πρέπει να υπάρχει επαρκής χώρος για την πλύση των σκευών, των εργαλείων και των εξαρτημάτων του εξοπλισμού καθώς και των ειδών εστίασης (πιάτα, ποτήρια κλπ), ανάλογος με τη δραστηριότητα της επιχείρησης (ΣΗΜΕΙΩΣΗ: ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΩΝ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΛΥΣΗ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΤΑ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΠΛΥΣΙΜΟ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ κλπ) β. Κέντρα Διασκέδασης Τα στεγασμένα κέντρα διασκέδασης με συγκρότηση επιχείρησης μαζικής εστίασης …(Ο.κ. ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ Η 1η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ) 4α. Επιχειρήσεις παρασκευής ή και προσφοράς τροφίμων και ποτών σε κινητούς ή προσωρινούς χώρους. Πρέπει να εξασφαλίζεται η επαρκής υποδομή (νεροχύτες, νερό, καθαριστικά) για τον επιτόπιο καθαρισμό και όπου απαιτείται και η απολύμανση των εξαρτημάτων, των σκευών και των μερών του εξοπλισμού που απαιτούν συχνό πλύσιμο (π.χ. λαβίδες, μαχαίρια κλπ). Τα χρησιμοποιούμενα σκεύη σερβιρίσματος θα είναι μιας χρήσεως και θα υπάρχει και χώρος πλύσης για λαβίδες, μαχαίρια, κ.λ.π. (ΔΗΛΑΔΗ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΩΝ κλπ όποτε πρέπει να υπάρχει και σχετική δεξαμενή απορροής υγρών απόβλητων κατάλληλης χωρητικότητας – ΔΗΛΑΔΗ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΣΤΕΓΑΝΗ ΔΕΞΑΜΕΝΗ Υ.Δ. 2221/65 άρθρο 9 & άρθρο 11 ΕΔΩ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΧΩΡΙΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Να υπάρχει επαρκής παροχή νερού για ανθρώπινη κατανάλωση και δεξαμενή συγκέντρωσης υγρών αποβλήτων που θα αδειάζει καθημερινά στο Δημοτικό δίκτυο αποχέτευσης καθώς και κάδοι απορριμμάτων (ΝΑ ΑΔΕΙΑΖΕΙ ΕΧΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΑΡΑΣΤΣΤΙΚΑ) 4β. Κινητές Καντίνες Οι κινητές καντίνες αυτοκινούμενες ή μη, είναι οχήματα αυτοκινούμενα ή ρυμουλκούμενα, διασκευασμένα σε καταστήματα (κινητά καταστήματα)……. Πρέπει να εξασφαλίζεται, η επαρκής υποδομή (νεροχύτες, νερό, καθαριστικά) για τον επιτόπιο καθαρισμό και όπου απαιτείται η απολύμανση των εξαρτημάτων, των σκευών και των τμημάτων του εξοπλισμού που απαιτούν συχνό πλύσιμο (π.χ λαβίδες, μαχαίρια κ.λ.π). Πρέπει να υπάρχει επαρκής παροχή νερού ανθρώπινης κατανάλωσης και δεξαμενή συγκέντρωσης υγρών αποβλήτων κ.λπ. ( ΣΗΜΕΙΩΣΗ: ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ να υπάρχει και σχετική δεξαμενή απορροής υγρών απόβλητων κατάλληλης χωρητικότητας – ΔΗΛΑΔΗ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΣΤΕΓΑΝΗ ΔΕΞΑΜΕΝΗ Υ.Δ. 2221/65 άρθρο 9 & άρθρο 11 ΕΔΩ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΧΩΡΙΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΝΑ ΑΔΕΙΑΖΕΙ ΕΧΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΑΡΑΣΤΣΤΙΚΑ) ΟΛΑ ΤΑ ΥΓΡΑ ΑΥΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΧΩΡΙΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΜΑΓΕΙΡΙΚΑ ΛΙΠΗ ΚΑΙ ΕΛΑΙΑ ΟΠΟΤΕ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΑΠΟΡΡΟΗ ΤΟΥΣ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟΥ ΛΙΠΟΣΥΛΛΕΚΤΗ . ΑΡΘΡΟ 15 - ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ V - ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΡΤΟΠΟΙΗΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ Σε αυτή την κατηγορία συμπεριλαμβάνονται όλες οι επιχειρήσεις που παρασκευάζουν και πωλούν τα προβλεπόμενα τρόφιμα από την Αρτοποιητική Νομοθεσία και οι εγκαταστάσεις περάτωσης έψησης, εκτός των πρατηρίων άρτου που υπάγονται στην κατηγορία Επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου. Οι ανωτέρω επιχειρήσεις υπάγονται στην αρτοποιητική Νομοθεσία όπως κάθε φορά ισχύει καθώς επίσης και στους γενικούς όρους της παρούσας. (Αρτοποιητικη Νομοθεσια : Ο χώρος πλύσεως σκευών, θα πρέπει να υπάρχει επαρκής χώρος για την πλύση των σκευών, των εργαλείων και των εξαρτημάτων του εξοπλισμού…….) ΑΝΑΦΕΡΩ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 2 - ΟΡΙΣΜΟΙ (της νέας υπό διαβούλευση Υ.Δ.) και υπογραμμίζω την δραστηριότητα παραγωγής. 4 Επιχείρηση τροφίμων και ποτών: Κάθε επιχείρηση Δημόσια ή Ιδιωτική, κερδοσκοπική ή μη, η οποία ασκεί οποιαδήποτε από τις δραστηριότητες που συνδέονται με την μεταποίηση, παραγωγή, συσκευασία, αποθήκευση, μεταφορά, διανομή, διακίνηση και διάθεση τροφίμων και ποτών. 5 Επιχειρήσεις παρασκευής ή/και συσκευασίας: Όλες οι μεταποιητικές δραστηριότητες, εργαστήρια ή εργοστάσια τροφίμων και ποτών που ασκούν οποιαδήποτε από τις δραστηριότητες παρασκευής τροφίμων και ποτών ή μεταποίησης ή δραστηριότητες συσκευασίας τροφίμων και ποτών ή και τις δυο, με ή χωρίς απευθείας διάθεση των προϊόντων τους στο καταναλωτικό κοινό, χονδρική ή λιανική καθώς και παρασκευαστήρια που πωλούν λιανικώς, μικρές επιχειρήσεις παρασκευής και διάθεσης τοπικών προϊόντων π.χ χυλοπίτες, τραχανά, γλυκά του κουταλιού, εργαστήρια ζαχαροπλαστικής με πρατήριο λιανικής πώλησης. Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και τα Catering, τα οποία είναι εργαστήρια παρασκευής, επεξεργασίας αποθήκευσης ή και διάθεσης τροφίμων ή και ποτών που προορίζονται για οποιονδήποτε χώρο επιλέξει ο ενδιαφερόμενος (π.χ γαμήλιες δεξιώσεις κλπ) ή για τροφοδοσία άλλων επιχειρήσεων για μεταπώληση……….. 6 Επιχειρήσεις παραγωγής και διάθεσης πάγου, αναψυκτικών και χυμών! Περιλαμβάνονται οι επιχειρήσεις στις οποίες πραγματοποιείται παραγωγή πάγου, παραγωγή, επεξεργασία, τυποποίηση και εμπορία αναψυκτικών και χυμών . Οι επιχειρήσεις αυτές υπόκεινται στις απαιτήσεις της κείμενης Ενωσιακής και Εθνικής νομοθεσίας καθώς και στους γενικούς όρους της παρούσας. 9 Επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου: Οι επιχειρήσεις που ασκούν δραστηριότητες εμπορίου τροφίμων και ποτών πάσης φύσεως, τα οποία προέρχονται είτε από νομίμως λειτουργούσες επιχειρήσεις είτε παρασκευάζονται σε τμήματα αυτών. Οι επιχειρήσεις αυτές είναι: Υπεραγορές τροφίμων, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, οπωροπωλεία, ιχθυοπωλεία, κάβες ξηρών καρπών και ζαχαρωδών προϊόντων, πρατήρια άρτου, πρατήρια πώλησης ετοίμων φαγητών, πτηνοπωλεία, αυγοπωλεία, καταστήματα- πρατήρια κατεψυγμένων προϊόντων, καταστήματα αλλαντοποιίας και τυροκομίας, καφεκοπτεία, πρατήρια ελαίων και λιπών, αμιγή πρατήρια ειδών ζαχαροπλαστικής, πρατήρια ειδών ζαχαροπλαστικής/γαλακτοπωλεία/μπουγατσάδικα με παρασκευαστήριο για ιδία χρήση, λαϊκές αγορές καθώς και όλες οι πωλήσεις μέσω στάσιμου υπαίθριου εμπορίου (μικροπωλητές, κ.λπ.), ……. 10. Επιχειρήσεις μαζικής εστίασης & αναψυχής: οι επιχειρήσεις στις οποίες παρασκευάζονται ή και προσφέρονται σε καθήμενους ή περαστικούς πελάτες ή διανέμονται εκτός της επιχείρησης κάθε είδους τρόφιμα ή ποτά, καθώς επίσης οι επιχειρήσεις στις οποίες παρέχονται υπηρεσίες αναψυχής με συνοδεία φαγητού ή ποτού. Στην κατηγορία αυτή οι χώροι μαζικής εστίασης των σχολικών κυλικείων, νοσοκομείων, ξενοδοχείων και γενικά τουριστικών εγκαταστάσεων, κατασκηνώσεων, βρεφονηπιακών σταθμών, κλινικών και λοιπών Ιδρυμάτων, καθώς και οι χώροι μαζικής εστίασης στα πάσης φύσεως μεταφορικά μέσα (τραίνα, πλοία, αεροπλάνα κ.λπ.) ή μετασκευασμένα αντίστοιχα μεταφορικά μέσα. Οι επιχειρήσεις αυτές δε δύναται να ασκούν μεταπώληση ή να καλύπτουν εκδηλώσεις σε χώρους εκτός της επιχείρησής τους. Στις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης & αναψυχής περιλαμβάνονται: Α. Επιχειρήσεις Πλήρους γεύματος: επιχειρήσεις που διαθέτουν τρόφιμα τα οποία παρασκευάζονται με πολλούς και σύνθετους χειρισμούς στην ίδια την επιχείρηση ή τρόφιμα που προέρχονται από νομίμως λειτουργούσες επιχειρήσεις. Στις επιχειρήσεις αυτές ανήκουν τα εστιατόρια, ψητοπωλεία, ψαροταβέρνες, ταβέρνες, σνακ μπαρ, ουζερί, μπυραρίες, μεζεδοπωλεία, οβελιστήρια, πιτσαρίες, ζαχαροπλαστεία με παρασκευαστήριο. ……. Β. Επιχειρήσεις Πρόχειρου γεύματος: περιλαμβάνει τις επιχειρήσεις που διαθέτουν τρόφιμα τα οποία παρασκευάζονται με απλές διεργασίες. Στις επιχειρήσεις αυτές ανήκουν τα αναψυκτήρια, μπουγατσάδικα, γαλακτοπωλεία, λουκουματζίδικα, σχολικά κυλικεία, κυλικεία, παγωτοπωλεία, καφενεία. καφετέριες, ιντερνέτ καφέ ,μπαρ, open bar Γ. Επιχειρήσεις αναψυχής: Περιλαμβάνει i) Στεγασμένους και υπαίθριους χώρους εκδηλώσεων και ii). Κέντρα διασκέδασης Δ. Επιχειρήσεις παρασκευής και προσφοράς τροφίμων και ποτών σε κινητούς ή προσωρινούς χώρους: Οι επιχειρήσεις στις οποίες παρασκευάζονται με απλές διεργασίες και διατίθενται τρόφιμα και ποτά. Στην κατηγορία περιλαμβάνονται: οι καντίνες (αυτοκινούμενες ή μη), σκηνές, πάγκοι, περίπτερα εκθέσεων, τροχήλατα οχήματα πάσης φύσεως σε εκθέσεις, αγορές, πανηγύρια, πλατείες κ.λ.π καθώς και η υπαίθρια παρασκευή ή/και διάθεση τροφίμων και ποτών (street food), πλανόδιοι μικροπωλητές, κ.λ.π. 12 . Επιχειρήσεις αρτοποιητικής νομοθεσίας: Περιλαμβάνει τα αρτοποιεία και τις εγκαταστάσεις περάτωσης έψησης. ΑΝΑΦΕΡΩ ΤΗΝ ΣΧΕΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ . α) H Ε1β/221/22-1-65 (ΦΕΚ 138/τ.β./24.2.65) Υγειονομική Διάταξη (Υ.Δ.) όπως έχει τροποποιηθεί με τις Γ1/17831/71 (ΦΕΚ 986Β), Γ4/1305/74 (ΦΕΚ 801Β) και Δ.ΥΓ2/Γ.Π.οικ.133551/30-9-08 (ΦΕΚ 2089Β) όμοιες για τη διάθεση υγρών αποβλήτων και οι σχετικές εγκύκλιοι (Α5/4690/ΕΓΚ.62/26-4-80, Υ2/1811/25-5-93, ΔΥΓ2/87127/11-708,Υ2/3633/11-11-96, κ.λ.π.) β) ΚΥΑ Αριθμ. οικ. 5673/ 400/ 14 Μαρτίου 1997 « Μέτρα και όροι για την επεξεργασία αστικών λυμάτων ». γ) Προτάσεις της Τεχνικής Επιτροπής της ΕΔΕΥΑ για την επικαιροποίηση της νομοθεσίας για την διαχείριση λυμάτων και βιομηχανικών αποβλήτων. δ) Μάιος του 2006. η Τεχνική Επιτροπή Πανελλήνιας ΕΔΕΥΑ συντάσσει (Ειδικός Κανονισμός Λειτουργιάς Δικτύου Αποχέτευσης για Παραγωγικές Μονάδες Επιχειρήσεων.) ε)Έγκριση του Ειδικού Κανονισμού Λειτουργίας Δικτύου Αποχέτευσης (Ε.Κ.Λ.Δ.Α.) της ΕΥΔΑΠ Α.Ε . (Δ16γ/381/5/44/Γ - 24/01/2012 ) στ) Οδηγίες σύνταξης μελέτης επεξεργασίας των βιομηχανικών απόβλητων. ΕΥΔΑΠ ζ) Κανονισμοί αποχέτευσης ΔΕΥΑ ΧΑΝΙΩΝ – ΡΟΔΟΥ –ΠΡΕΒΕΖΑΣ κλπ - Κανονισμοί αποχέτευσης ΔΗΜΟΣ ΓΑΖΙΟΥ – ΔΗΜΟΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ. η) Υ.Α. αριθ. 6690/2012 (ΦΕΚ1914/15-6-2012). Προϊόντα Δομικών Κατασκευών τεχνικές προδιαγραφές, διαδικασίες, αξιολόγησης, συμμόρφωση, και σήμανση <>. θ) Το άρθρο 5 των γενικών ορών της Υ.Δ. 96967/2012 στο κεφάλαιο ‘’Αποχέτευση –Στερεά και Υγρά Απόβλητα’’. Αναφέρεται ότι οι επιχειρήσεις αυτές πρέπει να εγκαθιστούν και να λειτουργούν κατάλληλους λιποσυλλέκτες. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΚΡΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Τ.Ε. ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ –ΥΡΑΥΛΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ