• Σχόλιο του χρήστη 'Καπίρης Μάρκος' | 14 Απριλίου 2016, 07:39

    Στο άρθρο 2 παρ. Δ, προβλέπεται σαφώς η παρασκευή και διάθεση τροφίμων και ποτών στο ύπαιθρο (αναφερόμενης και της έννοιας του “street food”). Στο άρθρο 4 στην τελευταία παράγραφο μετά το Β.1.δ. αναφέρει σαφώς και χωρίς εξαιρέσεις ότι «όλες οι κατηγορίες των επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών μπορούν να λειτουργούν ως μικτές». Ως εκ των παραπάνω, θα μπορούσε να επιτραπεί στα καταστήματα και η τοποθέτηση και λειτουργία συσκευών παρασκευής και συντήρησης-διάθεσης τροφίμων σε υπαίθριο χώρο, ιδιωτικό ή παραχωρημένο κοινόχρηστο (και βεβαίως οι συσκευές αυτές θα αποτυπώνονται νόμιμα στις κατόψεις και τα διαγράμματα ροής των καταστημάτων). Πρακτικοί λόγοι για τους οποίους θεωρώ ότι πρέπει να επιτρέπεται σε υπαίθριους χώρους του καταστήματος η λειτουργία συσκευών παρασκευής και συντήρησης-διάθεσης τροφίμων είναι και οι εξής: Η ύπαρξή τους είναι μια πραγματικότητα που συναντάται σε όλη τη χώρα και ειδικά στις ΕΞΟΧΙΚΕΣ - ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ περιοχές όπου οι τουρίστες ΑΝ ΔΕΝ ΔΟΥΝ, ΠΡΟΣΠΕΡΝΟΥΝ, και εκτιμάται ότι θα ήταν προτιμότερο να την νομιμοποιήσουμε υπό όρους (προστασία ψυγειων από καιρικές συνθήκες, μη ενόχληση περιοίκων) ώστε να την ελέγχουμε, παρά να συμβαίνει “παράνομα” και ανεξέλεγκτα δημιουργώντας άσκοπες και ανούσιες συγκρούσεις μεταξύ καταστηματαρχών και ελεγκτών. Ειδικά σε εξοχικές και τουριστικές περιοχές («υποκείμενες σε ειδικούς γεωγραφικούς περιορισμούς») όπως τα νησιά, τα παραπάνω είναι ζωτικής σημασίας, διότι αποτελούν σημαντικό στοιχείο για την ΠΡΟΒΟΛΗ των προσφερόμενων προϊόντων και συμβάλουν άμεσα στην βελτίωση της οικονομικής ανάπτυξης. Η λειτουργία π.χ. μιας ψηστιέρας με κάρβουνα ή μιας πανταχόθεν υαλόφρακτης ηλεκτρικής ψησταριάς και ενός ψυγείου-βιτρίνα ή και άλλων συσκευών σε εξωτερικούς χώρους του καταστήματος με σκοπό την προβολή των προϊόντων θα μπορούσε να διευθετηθεί, να γίνει αποδεκτή και να στηριχθεί και στο άρθρο 13 του κανονισμού (ΕΚ) 852/2004 παρ. 3. στο οποίο αναφέρεται ότι: «τα κράτη μέλη, μπορούν, χωρίς να διακυβεύεται η επίτευξη των στόχων του παρόντος κανονισμού, να θεσπίζουν, σύμφωνα με τις παραγράφους 4 έως 7 του παρόντος άρθρου εθνικά μέτρα για την προσαρμογή των απαιτήσεων που καθορίζονται στο παράρτημα ΙΙ»….. «Τα εθνικά μέτρα που αναφέρονται στην (προαναφερθείσα) παράγραφο 3 έχουν στόχο i) να καταστεί δυνατή η συνέχιση της χρήσης παραδοσιακών μεθόδων σε οποιοδήποτε στάδιο παραγωγής, μεταποίησης ή διανομής τροφίμων ή ii) να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των επιχειρήσεων τροφίμων που βρίσκονται σε περιοχές υποκείμενες σε ειδικούς γεωγραφικούς περιορισμούς. Επίσης θα μπορούσε το θέμα να διευθετηθεί με τοπική υγειονομική διάταξη.