• Σχόλιο του χρήστη 'Γ. Μαρκοπουλιώτης Υγιεινολόγος Msc' | 14 Απριλίου 2016, 16:16

    Κάθε χρόνο οι Υπηρεσίες μας έχουν υποχρέωση να παραδίδουν απολογιστικά στατιστικά στοιχεία τόσο στο Υπουργείο Υγείας όσο και στον ΕΦΕΤ. Ο ΕΦΕΤ στον δικτυακό του τόπο: http://portal.efet.gr/images/efet_res/docs/auth/PinakesI-IV2015.xls έχει αναρτήσει τους στατιστικούς πίνακες που ζητά από τις Υπηρεσίες να συμπληρώσουν και δίνει τις σχετικές οδηγίες στον δικτυακό του τόπο: http://portal.efet.gr/images/efet_res/docs/auth/odigies_simpl_pinak_final.doc Η παρούσα υπό διαβούλευση Υγειονομική Διάταξη διατηρεί εν μέρει διαφορές που προϋπήρχαν και με την Υ1γ/Γ.Π/οικ. 96967 (ΦΕΚ 2718/τεύχος β’/8-10-2012). Η διαφοροποίηση αυτή δημιουργεί δυσχέρειες στον υπολογισμό στατιστικών στοιχείων. Πέρα όμως από τη δυσχέρεια αυτή, μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει ο ανομοιογενής τρόπος αναφοράς και κατηγοριοποίησης των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Συγκεκριμένα οι κατηγορίες που έχει θεσπίσει ο ΕΦΕΤ έχουν ως εξής: 1. Παρασκευαστές & Συσκευαστές 2. Διανομείς & Μεταφορείς 3. 'Έμποροι (Λιανικό Εμπόριο) 4. Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών 5. Παρασκευαστές που πωλούν κυρίως λιανικώς. Στις παραπάνω οδηγίες του ο ΕΦΕΤ εξηγεί συνοπτικά τι περιλαμβάνει η κάθε κατηγορία. Οι κατηγορίες Ι, ΙΙ, ΙΙΙ και ΙV της παρούσης σχεδόν ταυτίζονται με τις αντίστοιχες κατηγορίες 1, 2, 3 και 4 του ΕΦΕΤ. Μόνο που στην 4 (Παροχής Υπηρεσιών) δεν γίνεται εκεί τέτοια υποκατηγοριοποίηση σχετικά με το αν το γεύμα που προσφέρεται είναι πρόχειρο ή πλήρες ή αν επικεντρώνονται στην αναψυχή. Μεγάλες διαφορές υπάρχουν στην ως άνω κατηγορία 5 του ΕΦΕΤ και την V της παρούσας υπό διαβούλευση διάταξης. Συγκεκριμένα ο ΕΦΕΤ στην κατηγορία «Παρασκευαστές που πωλούν κυρίως λιανικώς», σύμφωνα με τις ανωτέρω οδηγίες του περιλαμβάνει: • Κρεοπωλεία (τα οποία η παρούσα τα κατατάσσει στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου) • Αρτοποιεία (ανήκουν κανονικά στην κατηγορία V της παρούσης) • Καταστήματα ζαχαροπλαστικής, (τα πρατήρια ειδών ζαχαροπλαστικής / γαλακτοπωλεία / μπουγατσάδικα με παρασκευαστήριο για ιδία χρήση η παρούσα τα κατατάσσει στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου) • Επιχειρήσεις παρασκευής και πώλησης σφολιατοειδών (τα αναψυκτήρια και τα μπουγατσάδικα τα έχει στις επιχειρήσεις πρόχειρου γεύματος η διάταξη). Κατά τη γνώμη μου αυτές οι διαφορές δεν θα πρέπει να υπάρχουν. Δεν υποστηρίζω υποχρεωτικά την τροποποίηση της παρούσας προκειμένου να ταυτιστεί με την κατηγοριοποίηση του ΕΦΕΤ. Εκφράζω όμως την άποψη ότι τέτοιες διαφορές δεν πρέπει να υπάρχουν, γιατί μόνο δυσχέρειες προκαλούν.