• Σχόλιο του χρήστη 'Δέκας Απόστολος, Μηχανικός Υγιεινής και Ασφάλειας.' | 17 Απριλίου 2016, 14:45

    ΠΡΟΤΑΣΗ Η καύση του κάρβουνου ( γαιάνθρακα ) είναι η μεγαλύτερη πηγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στον κόσμο. (ΠΟΥ) Απελευθερώνει χημικά σωματίδια και αρωματικούς υδρογονάνθρακες, που είναι τα βασικά συστατικά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης (αιθαλομίχλη). (ΚΕΕΛΠΝΟ) Ολέθριες είναι οι επιπτώσεις στην Δημόσια Υγεία.( καρδιά, αγγεία, πνεύμονες, μορφές αθηρωμάτωσης,Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια κλπ (ΑΠΘ) Στην Αθήνα η διαμόρφωση του λεκανοπεδίου και οι επικρατούσες κλιματικές συνθήκες ευνοούν την ατμοσφαιρική ρύπανση. Η Ελλάδα έχει υπογράψει, μαζί με τις περισσότερες χώρες του κόσμου, την υποχρέωση να λαμβάνει μέτρα για τον περιορισμό των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Στα πλαίσια των παραπάνω διακρατικών υποχρώσεων προτείνεται: Η μετατροπή των ψησταριών κάρβουνου σε ψησταριές φυσικού αερίου, σε όσα ΚΥΕ δύνανται να συνδεθούν με το δίκτυο φυσικού αερίου της χώρας. ( δηλαδή διέρχεται δίκτυο φυσικού αερίου απο την πρόσοψη του ΚΥΕ. ) Μία εστία πυρός με καύσιμο κάρβουνο εκλύει ΔΙΠΛΑΣΙΑ ποσότητα CO2, σε σχέση με την αντίστοιχη εστία πυρός που χρησιμοποιεί φυσικό αέριο. (ΕΜΠ) Η σύνδεση είναι εύκολα εφικτή διότι : 1.To κόστος είναι ασήμαντο. 2.Δεν απαιτούνται κτιριακές μεταβολές και 3.Το όφελος για την Δημ. Υγεία και το Περιβάλλον είναι τεράστιο. Τα παραπάνω, είναι γνωστά στους κ.Υγιειονολόγους, συντάκτες της παρούσας Υγιειονομικής Διάταξης. Επομένως, για τους λόγους αυτούς, προτείνεται : να προστεθεί στο Άρθρο 2O - Μεταβατικές Διατάξεις -η παράγραφος :----------------------------------------------------------------- 6.Οι επιχειρήσεις τροφίμων ή/και ποτών, που βρίσκονται σε λειτουργία κατά την έναρξη ισχύος της παρούσας, οφείλουν να προσαρμόσουν τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης, αντικαθιστώντας την χρήση του άνθρακα ( κάρβουνου ) ως καύσιμης ύλης, με την χρήση φυσικού αερίου, ως καύσιμης ύλης, εφ όσον η επιχείρηση δύναται να συνδεθεί με το δίκτυο φυσικού αερίου της χώρας. Για την κατά τα ανωτέρω προσαρμογή των επιχειρήσεων τροφίμων ή/και ποτών η προθεσμία συμμόρφωσης, είναι η αναφερόμενη στην παραγρ.2 του παρόντος άρθρου.