• Σχόλιο του χρήστη 'Ε.Δ.Υ.' | 18 Απριλίου 2016, 09:49

    ΓΙΝΕΤΑΙ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΤΑ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΡΟΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ KAI OXI TI EINAI ΧΡΗΣΙΜΟ ΝΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ . ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΕΡΟ ΟΤΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ - ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΟΧΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ, ΟΥΤΕ ΒΑΣΙΚΗ, ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΣΤΟΙΧEΙΩΔΗ EKΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ THN ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, OYTE KAN ΓΝΩΡΙΖEI ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ HACCP. KAI ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ. ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΤΟΥ ΕΦΕΤ ΣΕ ΠΟΛΥ ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΣΧΕΔΟΝ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΔΕΝ ΠΑΡΑΚΛΟΥΘΕΙ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ. ΤΑ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΡΟΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΕΙΝΑΙ ΑΟΡΙΣΤΙΕΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΗΤΕΣ, ΑΠΛΕΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΣ ΣΤΑΔΙΩΝ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΠΟ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΚΤΛ, ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΟN YΠΑΛΛΗΛΟ ΠΟΥ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙ ΕΛΕΓΧΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ Ή ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΟΥΤΕ ΦΥΣΙΚΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ΤΡΟΦΙΜΑ. ΠΟΛΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΤΤΑ ΚΑΙ ΑΠΛΩΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΗ. ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΜΩΣ ΟΤΙ Ο ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ, ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΑ, ΑΣΧΕΤΑ ΕΑΝ ΑΥΤΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΗ Ή ΜΙΚΡΗ (ΛΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ Π.Χ. ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ΣΥΣΚΕΥΑΣΜΕΝΩΝ ΕΙΔΩΝ, ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΚΤΛ ΔΕΝ ΜΠΡΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΛΟΓΩ ΚΑΚΩΝ ΧΕΙΡΙΣΜΩΝ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΚΙΝΕΙ Ή ΣΤΟΝ ΠΑΡΕΛΦΟΝ ΔΕΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΘΗΚΑΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ) ΚΑΙ ΔΕΝ ΝΟΗΤΑΙ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ «ΕΚΠΤΩΣΗ» ΣΕ ΟΤΙ ΜΕΤΡΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΗΦΘΕΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ. ΑΛΛΩΣΤΕ Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΗ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ (Ή ΟΧΙ???). ΑΣ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕΙ ΑΡΧΙΚΑ ΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ, ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΝΑ ΟΡΙΣΤΕΙ ΠΟΙΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΕΧΕΙ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΝΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΘΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΩΛΟΥΜΕΝΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΡΟΦΙΜΑ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΕΜΒΑΔΑ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ (ΟΠΩΣ ΓΙΝΟΤΑΝ ΣΤΗΝ Α1B8577), ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΟΥ ΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ (Π.Χ. ΕΥΑΛΛΟΙΩΤΑ Ή ΜΗ, ΕΤΟΙΜΑ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ Ή ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ ΕΞ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ, ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ, ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ, ΤΑ ΚΡΙΣΙΜΑ ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΥΠΕΡΒΑΣΗΣ ΑΥΤΩΝ, ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΛΗΦΘΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (ΕΞΑΕΡΙΣΜΟΣ, ΑΠΑΓΩΓΗ ΑΕΡΙΩΝ ΚΑΥΣΗΣ, ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ-ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΛΙΠΩΝ, ΚΤΛ.) ΕΤΣΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ «ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ» ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΥΝΕΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ ΜΕ ΓΝΩΣΕΙΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΤΡΟΦΙΜΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΓΝΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ, ΤΗΝ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΤΛ, ΓΝΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΟΙ ΥΓΙΕΙΝΟΛΟΓΟΙ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΚΑΘΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ. ΑΛΛΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ (Π.Χ. ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ, ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΙ, ΓΕΩΠΟΝΟ, ΒΙΟΛΟΓΟΙ ΚΤΛ) ΕΧΟΥΝ ΕΞΙΔΕΙΚΕΥΜΕΝΟΣ ΜΕΝ ΓΝΩΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΦΑΙΡΙΚΑ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΟΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΟΠΩΣ Ο ΥΓΙΕΙΝΟΛΟΓΟΣ, ΟΥΤΕ ΟΥ ΓΝΩΣΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΑΠΟΚΤΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΑΧΥΡΥΘΜΑ ΟΛΙΓΟΩΡΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΦΟΡΕΩΝ.