Άρθρο 62
Κατηγορίες διδακτικού εκπαιδευτικού προσωπικού των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων – Αντικατάσταση περ. β) άρθρου 7 ν. 3187/2003
Στην περ. β) του άρθρου 7 του ν. 3187/2003 (Α` 233), περί των κατηγοριών Διδακτικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού, προστίθενται οι λέξεις «Το Στρατιωτικό Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό (Σ.Δ.Ε.Π.),» και το άρθρο 7 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 7
Κατηγορίες Διδακτικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού
Το προσωπικό του Α.Σ.Ε.Ι. αποτελείται από:
α) Το Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό (Δ.Ε.Π.).
β) Το Στρατιωτικό Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό (Σ.Δ.Ε.Π.), το Στρατιωτικό Διδακτικό Προσωπικό (Σ.Δ.Π.) και τους Στρατιωτικούς Εκπαιδευτές (Σ.Ε.).
γ) Το Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό (Ε.Ε.Π.) και το Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (Ε.ΔΙ.Π.).
δ) Το Ειδικό Τεχνικό Εργαστηριακό Προσωπικό (Ε.Τ.Ε.Π.).
ε) Το Εκπαιδευτικό Προσωπικό με Σύμβαση (Ε.Π.Σ.).
στ) Επισκέπτες Καθηγητές.».
Άρθρο 63
Στρατιωτικό Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων – Τροποποίηση τίτλου, προσθήκη παρ. 10 έως 14 στο άρθρο 21 ν. 3187/2003
Στο άρθρο 21 του ν. 3187/2003 (Α’ 233), περί του Στρατιωτικού Διδακτικού Προσωπικού (Σ.Δ.Π.) και των Στρατιωτικών Εκπαιδευτών (Σ.Ε.), επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στον τίτλο του άρθρου προστίθενται οι λέξεις «Στρατιωτικό Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό (Σ.Δ.Ε.Π.)», β) προστίθενται παρ. 10, 11, 12, 13 και 14 και το άρθρο 21 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 21
Στρατιωτικό Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό (Σ.Δ.Ε.Π.), Στρατιωτικό Διδακτικό Προσωπικό (Σ.Δ.Π.) και Στρατιωτικοί Εκπαιδευτές (Σ.Ε.)
1. Το Στρατιωτικό Διδακτικό Προσωπικό (Σ.Δ.Π.) των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.) αποτελείται από αξιωματικούς εν ενεργεία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, οι οποίοι διορίζονται για τη διδασκαλία μαθημάτων της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης.
2. Τα μέλη του Σ.Δ.Π. των Α.Σ.Ε.Ι. πρέπει να έχουν τα εξής προσόντα:
α) Να είναι κάτοχοι πτυχίου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.), Α.Σ.Ε.Ι., της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.) ή της Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής (Σ.Α.Ν.).
β) Να φέρουν τον βαθμό τουλάχιστον του Λοχαγού ή αντιστοίχου των άλλων Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων ή των Σωμάτων Ασφαλείας.
3. Ο διορισμός των μελών Σ.Δ.Π. του Α.Σ.Ε.Ι. γίνεται με απόφαση του Αρχηγού του οικείου Γενικού Επιτελείου, με σύμβαση ορισμένου χρόνου μερικής απασχόλησης.
4. Οι μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών, το διδακτορικό δίπλωμα, το επιστημονικό έργο και η εμπειρία του υποψήφιου μέλους Σ.Δ.Π. πρέπει να είναι συναφή με το γνωστικό αντικείμενο της θέσης και με τα διδακτικά καθήκοντα που θα αναλάβει.
5. Τα μέλη του Σ.Δ.Π. τοποθετούνται και ανήκουν σε Τομείς.
6. Το έργο του Σ.Δ.Π. είναι κατ` εξοχήν διδακτικό και ερευνητικό και περιλαμβάνει:
α) Διδασκαλία προπτυχιακών και μεταπτυχιακών μαθημάτων.
β) Διεξαγωγή φροντιστηριακών μαθημάτων.
γ) Διεξαγωγή εξετάσεων, αξιολόγηση σπουδαστών και εποπτικά καθήκοντα στην εξεταστική διαδικασία.
δ) Διεξαγωγή εργαστηριακών ασκήσεων σε συνεργασία με τον Διευθυντή του οικείου Εργαστηρίου.
ε) Επίβλεψη διπλωματικών εργασιών.
7. Οι Στρατιωτικοί Εκπαιδευτές (Σ.Ε.) των Α.Σ.Ε.Ι. είναι αξιωματικοί εν ενεργεία των Ενόπλων Δυνάμεων ή των Σωμάτων Ασφαλείας, κάτοχοι τουλάχιστον πτυχίου Α.Σ.Ε.Ι. ή Α.Ε.Ι., που παρέχουν εκπαιδευτικό έργο σε αντικείμενα της στρατιωτικής εκπαίδευσης και αμείβονται, με την επιφύλαξη της παρ. 8, με ωριαία αντιμισθία, το ύψος της οποίας καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Το εκπαιδευτικό έργο ανατίθεται στους Σ.Ε. με απόφαση του Αρχηγού του οικείου Γενικού Επιτελείου (Γ.Ε.), που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του Διευθυντή Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και πρόταση του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου (Ε.Σ.) του Α.Σ.Ε.Ι.
8. Οι εν ενεργεία στρατιωτικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι υπηρετούν στα Α.Σ.Ε.Ι. με τοποθέτηση, μετάθεση, απόσπαση, διάθεση ή προσκόλληση, δεν δικαιούνται αποζημίωση για το εκπαιδευτικό έργο που παρέχουν σε αντικείμενα της στρατιωτικής εκπαίδευσης.
9. Τα μαθήματα των Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (Α.Σ.Σ.Υ.) διδάσκονται, κατόπιν προκήρυξης που εκδίδεται από την οικεία Σχολή, από στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία αμείβονται ως στρατιωτικοί εκπαιδευτές. Σε περίπτωση αδυναμίας κάλυψης της θέσης διδασκαλίας για οποιονδήποτε λόγο από στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, η θέση καλύπτεται κατ΄ εξαίρεση, κατόπιν όμοιας προκήρυξης, από ωρομίσθιο διδακτικό προσωπικό με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου, που συνάπτεται από την οικεία Σχολή.
10. Το Στρατιωτικό Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό (Σ.Δ.Ε.Π.) των Α.Σ.Ε.Ι. αποτελείται από αξιωματικούς εν ενεργεία των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι είναι απόφοιτοι Α.Σ.Ε.Ι., της Σ.Σ.Α.Σ. ή της Σ.Α.Ν. και φέρουν τον βαθμό τουλάχιστον του Λοχαγού ή αντιστοίχου των άλλων Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.
11. Προϋπόθεση για την εκλογή σε θέση Σ.Δ.Ε.Π. είναι η κατοχή διδακτορικού διπλώματος. Η προϋπόθεση κατοχής διδακτορικού διπλώματος για την εκλογή σε θέση μέλους Σ.Δ.Ε.Π. δεν απαιτείται για γνωστικά αντικείμενα εξαιρετικής και αδιαμφισβήτητης ιδιαιτερότητας, για τα οποία δεν είναι δυνατή ή συνήθης η εκπόνηση διδακτορικής διατριβής κατά τους κανόνες της οικείας τέχνης ή επιστήμης. Για την εκλογή συνεκτιμάται το αναγνωρισμένο έργο, που είναι συναφές με το γνωστικό αντικείμενο της θέσης.
12. Τα μέλη Σ.Δ.Ε.Π. εκλέγονται και εξελίσσονται στις βαθμίδες των μελών Δ.Ε.Π.. Η προκήρυξη των θέσεων των μελών Σ.Δ.Ε.Π. γίνεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, κατόπιν εισήγησης της Ακαδημαϊκής Συνέλευσης του οικείου Α.Σ.Ε.Ι., η οποία υποβάλλεται σε αυτόν μέσω του αντίστοιχου Γενικού Επιτελείου. Η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων, καθώς και τα απαραίτητα για την κρίση δικαιολογητικά καθορίζονται στην προκήρυξη. Όργανο εκλογής, επιλογής και εξέλιξης των μελών Σ.Δ.Ε.Π. είναι το εκλεκτορικό σώμα, τα μέλη του οποίου ορίζονται από την Ακαδημαϊκή Συνέλευση, από το Μητρώο γνωστικών αντικειμένων του οικείου Α.Σ.Ε.Ι.. Για την εκλογή και εξέλιξη των μελών Σ.Δ.Ε.Π. ισχύουν αναλογικά τα άρθρα 9 και 11 και λαμβάνεται υπόψη η προϋπηρεσία του υποψηφίου σε θέση μέλους Σ.Δ.Π. και Σ.Ε.. Ο διορισμός των μελών Σ.Δ.Ε.Π. γίνεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας.
13. Οι αξιωματικοί που εκλέγονται μέλη Σ.Δ.Ε.Π. μετατίθενται και υπηρετούν υποχρεωτικά στο οικείο Α.Σ.Ε.Ι., τοποθετούνται και ανήκουν στον αντίστοιχο Τομέα, σύμφωνα με την προκήρυξη της θέσης και αναλαμβάνουν άμεσα το έργο τους. Το διδακτικό και ερευνητικό έργο των μελών Σ.Δ.Ε.Π. περιλαμβάνει αυτό των μελών Δ.Ε.Π., σύμφωνα με τις περ. α) και β) του άρθρου 12. Το διοικητικό έργο των μελών Σ.Δ.Ε.Π. περιλαμβάνει συμμετοχή σε επιτροπές, συμβούλια και εισηγητικές επιτροπές του οικείου Α.Σ.Ε.Ι.. Η απασχόληση των μελών Σ.Δ.Ε.Π. περιλαμβάνει τις υποχρεώσεις απασχόλησης των μελών Δ.Ε.Π., σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 13. Τα μέλη Σ.Δ.Ε.Π. δύνανται να αμείβονται από δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας και να λαμβάνουν τις άδειες που προβλέπονται για τα μέλη Δ.Ε.Π., σύμφωνα με το άρθρο 14. Στα μέλη Σ.Δ.Ε.Π. εφαρμόζονται αναλογικά οι πειθαρχικές διατάξεις των μελών Δ.Ε.Π., σύμφωνα με το άρθρο 20.
14. Τα μέλη Σ.Δ.Ε.Π. διατηρούν τη στρατιωτική ιδιότητα, απαλλάσσονται των λοιπών στρατιωτικών υποχρεώσεων και ο χρόνος υπηρεσίας τους στο οικείο Α.Σ.Ε.Ι. λογίζεται ως χρόνος υπηρεσίας για τη μισθολογική και βαθμολογική τους προαγωγή, καθώς και ως χρόνος διοίκησης και ειδικής υπηρεσίας.».
Άρθρο 64
Υποχρεώσεις σπουδαστών στρατιωτικών σχολών – Προσθήκη παρ. 8 στο άρθρο 8 ν. 1911/1990
Στο άρθρο 8 του ν. 1911/1990 (Α΄ 166), περί της υποχρέωσης αποζημίωσης των μαθητών των παραγωγικών σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων που παραιτούνται από αυτές, προστίθεται παρ. 8 ως εξής:
«8. Με την επιφύλαξη των παρ. 6 και 7, ειδικά για την εφαρμογή του παρόντος, οι σπουδαστές και σπουδάστριες της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων και της Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής, λογίζονται ως αξιωματικοί από την ημερομηνία απόκτησης του συνόλου των προϋποθέσεων που είναι απαραίτητες για τη λήψη πτυχίου του πανεπιστημιακού τμήματος, στο οποίο φοιτούν. Από την ημερομηνία αυτή εφαρμόζεται το άρθρο 64 του ν.δ. 1400/1973 (Α’ 114) ως προς την υποχρέωση παραμονής στις Ένοπλες Δυνάμεις.».
Άρθρο 65
Καθιέρωση δικαιώματος απαλλαγής των στρατιωτικών από την εργασία λόγω εκτέλεσης εικοσιτετράωρης υπηρεσίας διανυκτέρευσης – Προσθήκη άρθρου 1Α στον ν. 1157/1981
Στον ν. 1157/1981 (Α’ 126), περί καθιέρωσης πενθήμερης εβδομάδας εργασίας των δημοσίων εν γένει υπηρεσιών και συναφών θεμάτων, προστίθεται άρθρο 1Α ως εξής:
«Άρθρο 1Α
Δικαίωμα απαλλαγής από την εργασία μετά από την εκτέλεση εικοσιτετράωρης υπηρεσίας διανυκτέρευσης
1. Οι στρατιωτικοί που εκτελούν εικοσιτετράωρη υπηρεσία διανυκτέρευσης καθημερινή, Κυριακή ή επίσημη αργία που ακολουθείται από εργάσιμη ημέρα, δικαιούνται απαλλαγής από την εργασία τους την αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα, χωρίς ανάλογη περικοπή των αποδοχών τους.
2. Οι στρατιωτικοί που εκτελούν εικοσιτετράωρη υπηρεσία διανυκτέρευσης Παρασκευή, Σάββατο ή επίσημη αργία που δεν ακολουθείται από εργάσιμη ημέρα, δικαιούνται απαλλαγής από την εργασία τους οποιαδήποτε εργάσιμη ημέρα εντός της επόμενης εβδομάδας, χωρίς ανάλογη περικοπή των αποδοχών τους.
3. Οι στρατιωτικοί που εκτελούν εβδομαδιαία υπηρεσία που απαιτεί διανυκτερεύσεις ή υπηρεσία που καλύπτει δύο (2) ή περισσότερα συνεχόμενα εικοσιτετράωρα, δικαιούνται ισάριθμων απαλλαγών από την εργασία τους οποιαδήποτε εργάσιμη ημέρα εντός ενός (1) μήνα, χωρίς ανάλογη περικοπή των αποδοχών τους.»
Άρθρο 66
Σκοπός και αποστολή του Πολεμικού Μουσείου – Προσθήκη παρ. 4 στο άρθρο 2 ν.δ. 132/1969
Στο άρθρο 2 του ν.δ. 132/1969 (Α΄ 35), περί σκοπού και αποστολής του Πολεμικού Μουσείου, προστίθεται παρ. 4, το άρθρο 2 μεταφέρεται στη δημοτική γλώσσα και διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 2
Σκοπός και αποστολή του Πολεμικού Μουσείου
1. Σκοπός και αποστολή του Πολεμικού Μουσείου είναι η συγκέντρωση, διαφύλαξη και κατάλληλη έκθεση σε αυτό πολεμικών κειμηλίων, η τεκμηρίωση και η μελέτη της πολεμικής ιστορίας, καθώς και η προβολή των ιερών αγώνων του Ελληνικού Έθνους, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
2. Ως αντικείμενα ενδιαφέροντος του Πολεμικού Μουσείου ενδεικτικά αναφέρονται όπλα και πολεμικά όργανα, σημαίες, λάβαρα και σήματα, πολεμικά λάφυρα, εικόνες μαχών, αναπαραστάσεις και χάρτες ή διαγράμματα, αντικείμενα που ανήκαν σε διαπρέψαντες αγωνιστές, εξέχοντες αιχμαλώτους πολέμου, καθώς και αναμνηστικά, χειρόγραφα που αφορούν σε πολεμικά γεγονότα, βιβλία και κάθε είδους έντυπα.
3. Όλα τα κειμήλια που αποκτήθηκαν με οποιονδήποτε τρόπο από το Πολεμικό Μουσείο ανήκουν στο Κράτος ως περιουσία, της οποίας την υπεύθυνη φύλαξη και διαχείριση εμπιστεύεται στο Πολεμικό Μουσείο, απαγορευόμενης της εκποίησης ή δωρεάς τους.
4. Για την εκπλήρωση της αποστολής του Πολεμικού Μουσείου επιτρέπεται η παραγωγή και έκδοση κάθε είδους εντύπων, συμβατικών και ψηφιακών εκδόσεων, καθώς και εκπαιδευτικού υλικού, προς πώληση από το πωλητήριο του Μουσείου και των παραρτημάτων αυτού.».
Άρθρο 67
Ενίσχυση οικονομικών πόρων Πολεμικού Μουσείου – Αντικατάσταση άρθρου 4 ν.δ. 132/1969
Στο άρθρο 4 του ν.δ. 132/1969 (Α’ 35), περί οικονομικών πόρων του Πολεμικού Μουσείου, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην περ. β), αα) οι λέξεις «Δήμους, Κοινότητες» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού», αβ) προστίθενται οι λέξεις «σύμφωνα με το άρθρο 25 του ν. 2292/1995 (Α΄ 35),», αγ) η λέξη «γνώμη» αντικαθίσταται από τη λέξη «απόφαση», β) προστίθεται περ. στ), και το άρθρο 4, αφού μεταφερθεί στη δημοτική, διαμορφώνεται ως εξής,
«Άρθρο 4
Οικονομικοί πόροι του Πολεμικού Μουσείου
Οι οικονομικοί πόροι του Πολεμικού Μουσείου είναι οι ακόλουθοι:
α) Ετήσια κρατική επιχορήγηση, η οποία εγγράφεται υποχρεωτικά στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και η οποία καθορίζεται από τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας.
β) Επιχορηγήσεις από Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού ή αυτόνομους Οργανισμούς που τελούν υπό την εποπτεία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, σύμφωνα με το άρθρο 25 του ν. 2292/1995 (Α΄ 35), που καθορίζονται με απόφαση των υπόχρεων και των Υπουργών που ασκούν την εποπτεία.
γ) Δωρεές, κληροδοτήματα και οι πάσης φύσεως εισφορές.
δ) Εισπράξεις από εορτές, διαλέξεις και άλλες εκδηλώσεις.
ε) Πρόσοδοι από την ακίνητη και κινητή περιουσία του.
στ) Πρόσοδοι από τη δημιουργία και τη διαχείριση πωλητηρίων, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους του Μουσείου και των παραρτημάτων αυτού.».
Άρθρο 68
Προϋποθέσεις ορισμού Διευθυντή του Πολεμικού Μουσείου – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 7 ν.δ. 132/1969
Στην παρ. 1 του άρθρου 7 του ν.δ. 132/1969 (Α’ 35), περί σύστασης θέσεων στο Πολεμικό Μουσείο, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο δεύτερο εδάφιο της περ. α) προστίθενται οι λέξεις «μόνιμος εν ενεργεία ή», β) στο δεύτερο εδάφιο της περ. β), οι λέξεις «των κλάδων ΠΕ Καλών Τεχνών ή ΠΕ ή» αντικαθίστανται από τις λέξεις «του κλάδου ΠΕ Καλών Τεχνών ειδικότητας ΠΕ Καλών Τεχνών ή του κλάδου ΠΕ Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης ειδικότητας ΠΕ Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης ή του κλάδου ΤΕ Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης ειδικότητας» και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Στο Πολεμικό Μουσείο συστήνονται οι ακόλουθες θέσεις:
α) Μία (1) θέση διευθυντή. Ως διευθυντής τοποθετείται μόνιμος εν ενεργεία ή μόνιμος εξ εφέδρων ανώτατος ή ανώτερος αξιωματικός, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας μετά από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου.
β) Μία (1) θέση συντηρητή – καλλιτέχνη. Ως συντηρητής – καλλιτέχνης τοποθετείται υπάλληλος του κλάδου ΠΕ Καλών Τεχνών ειδικότητας ΠΕ Καλών Τεχνών ή του κλάδου ΠΕ Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης ειδικότητας ΠΕ Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης ή του κλάδου ΤΕ Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης ειδικότητας ΤΕ Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, με βαθμό τουλάχιστον Β’, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας μετά από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου.».
Άρθρο 69
Προσόντα Επαγγελματιών Οπλιτών – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 2 ν. 2936/2001
Στην παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 2936/2001 (Α’ 166), περί των προσόντων των Επαγγελματιών Οπλιτών, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην περ. β), αα) στο πρώτο εδάφιο, ο αριθμός «28ο» αντικαθίσταται από τον αριθμό «25ο», αβ) στο δεύτερο εδάφιο, ο αριθμός «31ο» αντικαθίσταται από τον αριθμό «28ο», β) στην περ. στ), βα) η λέξη «αμετάκλητα» διαγράφεται και ββ) προστίθενται οι λέξεις «ψευδή κατάθεση,» και οι λέξεις «παράνομη βεβαίωση ή είσπραξη δικαιωμάτων του Δημοσίου,», γ) στην περ. η) οι λέξεις «με αμετάκλητη απόφαση» διαγράφονται και το άρθρο 2, μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις, διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 2
Προσόντα Επαγγελματιών Οπλιτών
1. Οι Επαγγελματίες Οπλίτες πρέπει:
α) Να έχουν την ελληνική ιθαγένεια.
β) Να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας και να μην έχουν υπερβεί το 25ο έτος κατά το έτος κατάταξής τους στις Ένοπλες Δυνάμεις. Οι υπηρετούντες ως οπλίτες βραχείας ανακατάταξης (Ο.Β.Α.), να μην έχουν υπερβεί το 28ο έτος της ηλικίας κατά το έτος κατάταξής τους ως Επαγγελματίες Οπλίτες στις Ένοπλες Δυνάμεις.
γ) Να έχουν ανάστημα τουλάχιστον 1,60μ. οι άνδρες και 1,55μ. οι γυναίκες.
δ) Να έχουν γραμματικές γνώσεις, το επίπεδο των οποίων καθορίζεται κατά ειδικότητες με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και να μην είναι κατώτερες του κατόχου απολυτηρίου Γυμνασίου.
ε) Να είναι ικανοί κατηγορίας πρώτης (Ι/1) ή δεύτερης (Ι/2), σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για την εξέταση της σωματικής ικανότητας των στρατευσίμων.
στ) Να μην έχουν καταδικαστεί για κακούργημα και σε οποιαδήποτε ποινή για κλοπή, απάτη, υπεξαίρεση (κοινή ή στην υπηρεσία), εκβίαση, πλαστογραφία, ψευδή βεβαίωση, ψευδή κατάθεση, ψευδορκία, ψευδή ανώμοτη κατάθεση, δωροδοκία, παράνομη βεβαίωση ή είσπραξη δικαιωμάτων του Δημοσίου, καταπίεση, απιστία περί την υπηρεσία, ψευδή καταμήνυση, συκοφαντική δυσφήμιση, παράβαση καθήκοντος, ανυποταξία, λιποταξία, καθώς και για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής ή της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, λαθρεμπορίας, όπλων, πυρομαχικών και τυχερών παιχνιδιών.
ζ) Να μην έχουν παραπεμφθεί αμετάκλητα για κακούργημα ή οποιοδήποτε πλημμέλημα της περ. στ), έστω και αν το αδίκημα έχει παραγραφεί.
η) Να μην έχουν στερηθεί τα πολιτικά τους δικαιώματα.
θ) Να μην έχουν εκπέσει ή υποβιβασθεί του βαθμού τους οι εκπληρώσαντες τις νόμιμες στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.
ι) Να έχουν όσοι ήδη υπηρετούν θετική εισήγηση για κατάταξη από τον τελευταίο Διοικητή τους.
2. Δεν μπορούν να καταταγούν ως Επαγγελματίες Οπλίτες όσοι εκπλήρωσαν άοπλη θητεία ή εναλλακτική πολιτική – κοινωνική υπηρεσία, σύμφωνα με τις διατάξεις της στρατολογικής νομοθεσίας.
3. Δεν μπορούν να καταταγούν ως Επαγγελματίες Οπλίτες πρώην υπαξιωματικοί, που, ενώ υπηρετούσαν ως μόνιμοι ή εθελοντές, παραιτήθηκαν ή απολύθηκαν για οποιαδήποτε αιτία.
4. Τα παραπάνω απαιτούμενα προσόντα, με την επιφύλαξη της περ. β) της παρ. 1, πρέπει να συντρέχουν κατά τον χρόνο της προκήρυξης των θέσεων Επαγγελματιών Οπλιτών και κατά τον χρόνο της κατάταξής τους, τα δε κωλύματα συμμετοχής πρέπει να μην υπάρχουν κατά τον χρόνο της κατάταξής τους.».
Άρθρο 70
Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1, 3, 4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001
Στο άρθρο 8 του ν. 2936/2001 (Α’ 166), περί των βαθμών και προαγωγών των Επαγγελματιών Οπλιτών, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην παρ. 1, στα εδάφια πρώτο και δεύτερο, προστίθεται το αρκτικόλεξο «ΕΠ.ΟΠ.», β) στην παρ. 3, η λέξη «πέντε» αντικαθίσταται από τη λέξη και τον αριθμό «επτά (7)», γ) στην παρ. 4, γα) προστίθεται το αρκτικόλεξο «ΕΠ.ΟΠ.» και γβ) η λέξη και ο αριθμός «οκτώ (8)» αντικαθίστανται από τη λέξη και τον αριθμό «δέκα (10)», δ) στην παρ. 5, δα) προστίθεται το αρκτικόλεξο «ΕΠ.ΟΠ.» και δβ) η λέξη και ο αριθμός «οκτώ (8)» αντικαθίστανται από τη λέξη και τον αριθμό «δέκα (10)» και το άρθρο 8, μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις, διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 8
Βαθμοί – Προαγωγές
1. Οι Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.) μπορούν να προαχθούν στους βαθμούς του Δεκανέα, Λοχία, Επιλοχία και Αρχιλοχία και αντιστοίχων των άλλων Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι Αρχιλοχίες ΕΠ.ΟΠ. μπορούν να προαχθούν σε Ανθυπασπιστές μόνο για ανδραγαθία, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις.
2. Οι ΕΠ.ΟΠ. προάγονται στον βαθμό του Δεκανέα με τη συμπλήρωση ενός (1) έτους από την κατάταξή τους όσοι είχαν εκπληρώσει τις νόμιμες στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή υπηρετούσαν για την εκπλήρωση αυτών και δύο (2) ετών όσοι δεν είχαν καταταγεί προς εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων κατά την κατάταξή τους.
3. Οι Δεκανείς ΕΠ.ΟΠ. προάγονται στον βαθμό του Λοχία με τη συμπλήρωση επτά (7) ετών στον βαθμό του Δεκανέα.
4. Οι Λοχίες ΕΠ.ΟΠ. προάγονται στον βαθμό του Επιλοχία με τη συμπλήρωση δέκα (10) ετών στον βαθμό του Λοχία.
5. Οι Επιλοχίες ΕΠ.ΟΠ. προάγονται στον βαθμό του Αρχιλοχία με τη συμπλήρωση δέκα (10) ετών στον βαθμό του Επιλοχία.
6. Οι προαγωγές αυτές των ΕΠ.ΟΠ. γίνονται με απόφαση των Αρχηγών των οικείων Γενικών Επιτελείων, ύστερα από κρίση τους ως προακτέων από τα αρμόδια Συμβούλια Κρίσης.».
Άρθρο 71
Απόλυση Επαγγελματιών Οπλιτών – Τροποποίηση παρ. 1, αντικατάσταση παρ. 6, προσθήκη παρ. 7 στο άρθρο 13 ν. 2936/2001
Στο άρθρο 13 του ν. 2936/2001 (Α’ 166), περί της απόλυσης των Επαγγελματιών Οπλιτών, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην παρ. 1, αα) η περ. ε) αντικαθίσταται, αβ) στην περ. στ) προστίθενται οι λέξεις «και δεν ενταχθούν σε ειδική κατάσταση», β) η παρ. 6 αντικαθίσταται, δ) προστίθεται παρ. 7 και το άρθρο 13, μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις, διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 13
Απόλυση Επαγγελματιών Οπλιτών
1. Οι Επαγγελματίες Οπλίτες απολύονται στις παρακάτω περιπτώσεις:
α) Όταν λήξει η αρχικώς αναληφθείσα επταετής υποχρέωσή τους και εφόσον δεν υποβάλουν αίτηση μονιμοποίησης.
β) Αν καταδικασθούν αμετακλήτως σε κάθειρξη ή σε φυλάκιση για οποιοδήποτε κακούργημα ή αδίκημα εκ των αναφερομένων στη διάταξη της περ. στ) της παρ. 1 του άρθρου 2.
γ) Αν στερηθούν αμετακλήτως τα πολιτικά τους δικαιώματα.
δ) Αν κριθούν από τα αρμόδια Συμβούλια Κρίσεων ότι παρουσιάζουν ουσιώδεις ελλείψεις στα ουσιαστικά τους προσόντα ή υποπίπτουν σε σοβαρά παραπτώματα, ύστερα από πλήρη αιτιολογημένη έκθεση του Διοικητή τους, η οποία μπορεί να υποβληθεί αφού έχει ήδη διανυθεί τουλάχιστον ένα εξάμηνο της αρχικώς αναληφθείσας υποχρέωσής τους.
ε) Αν πριν από τη μονιμοποίησή τους, συμπληρώσουν, εντός χρονικού διαστήματος πέντε (5) ετών, δώδεκα (12) μήνες αθροιστικά ως νοσηλευόμενοι ή σε αναρρωτική άδεια.
στ) Αν κριθούν για λόγους υγείας ανίκανοι για την ενεργό υπηρεσία στις Ένοπλες Δυνάμεις και δεν ενταχθούν σε ειδική κατάσταση, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για την εξέταση της σωματικής ικανότητας των Μονίμων και Εθελοντών Υπαξιωματικών.
ζ) Όταν υποβάλουν αίτηση παραίτησης. Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί μετά τη συμπλήρωση τριετούς πραγματικής υπηρεσίας για όσους ΕΠ.ΟΠ. είχαν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή υπηρετούσαν στις Ένοπλες Δυνάμεις και τετραετούς για όσους δεν είχαν καταταγεί για την εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων κατά την κατάταξή τους ως ΕΠ.ΟΠ.. Η αίτηση παραίτησης γίνεται δεκτή το αργότερο εντός τριμήνου από την υποβολή της.
η) Όταν συμπληρώσουν τριάντα πέντε (35) έτη πραγματικής υπηρεσίας ή το εξηκοστό (60ό) έτος της ηλικίας τους.
2. Με τη συμπλήρωση πενταετούς πραγματικής υπηρεσίας όλοι οι Επαγγελματίες Οπλίτες κρίνονται από τα αρμόδια Συμβούλια Κρίσεων με βάση τη γενική απόδοσή τους στα ουσιαστικά τους προσόντα και την πειθαρχική τους συμπεριφορά. Εφόσον παρουσιάζουν ουσιώδεις ελλείψεις στα παραπάνω προσόντα ή έχουν υποπέσει σε σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα κρίνονται αποστρατευτέοι, λόγω της ακαταλληλότητας για την ενάσκηση των καθηκόντων τους και απολύονται.
3. Η απόλυση των Επαγγελματιών Οπλιτών γίνεται με απόφαση του Αρχηγού του οικείου Γενικού Επιτελείου. Ειδικά για την περ. η) της παρ. 1, η ανωτέρω απόφαση εκδίδεται εντός ενός (1) μηνός από τη συμπλήρωση της τριακονταπενταετούς πραγματικής υπηρεσίας ή του εξηκοστού (60ού) έτους της ηλικίας τους.
4. Οι Επαγγελματίες Οπλίτες όταν απολύονται από τις Ένοπλες Δυνάμεις ακολουθούν επιστρατευτικά τη στρατολογική κλάση στην οποία ανήκουν. Βαθμοί και ειδικότητες που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους ως Επαγγελματίες Οπλίτες διατηρούνται και κατά την εγγραφή τους στην εφεδρεία.
5. Ειδικώς τα θέματα της επιστρατευτικής παρακολούθησης των γυναικών Επαγγελματιών Οπλιτών που απολύονται ρυθμίζονται με διαταγές των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.
6. Οι ΕΠ.ΟΠ. :
α) Αν απολυθούν για τους λόγους που αναφέρονται στις περ. β), γ) και δ) της παρ. 1, υποχρεούνται να εκπληρώσουν όλες τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, εφόσον πριν από την κατάταξή τους ως ΕΠ.ΟΠ. δεν είχαν καταταγεί στις Ένοπλες Δυνάμεις προς εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων και δεν έχουν συμπληρώσει τετραετή πραγματική υπηρεσία ως ΕΠ.ΟΠ. Αν είχαν εκπληρώσει μέρος των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων, υποχρεούνται να εκπληρώσουν το υπόλοιπο, εκτός αν έχουν συμπληρώσει τετραετή πραγματική υπηρεσία ως ΕΠ.ΟΠ..
β) Αν απολυθούν για τους λόγους που αναφέρονται στις περ. α) και ζ) της παρ. 1, δεν υποχρεούνται σε εκπλήρωση στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης.
γ) Αν απολυθούν για τους λόγους που αναφέρονται στην περ. ε) και κριθούν ικανοί οποιασδήποτε κατηγορίας, ή για τους λόγους που αναφέρονται στην περ. στ) της παρ. 1, και κριθούν ικανοί κατηγορίας τρίτης (Ι/3) ή τέταρτης (Ι/4), σύμφωνα με την παρ. 7, υποχρεούνται να εκπληρώσουν όλες τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, εφόσον πριν από την κατάταξή τους ως ΕΠ.ΟΠ. δεν είχαν καταταγεί στις Ένοπλες Δυνάμεις προς εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων και δεν έχουν συμπληρώσει τετραετή πραγματική υπηρεσία ως ΕΠ.ΟΠ. Σε περίπτωση που είχαν εκπληρώσει μέρος των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων, υποχρεούνται να εκπληρώσουν το υπόλοιπο, εκτός αν έχουν συμπληρώσει τετραετή πραγματική υπηρεσία ως ΕΠ.ΟΠ..
7. Για τους άρρενες που απολύονται για λόγους υγείας σύμφωνα με τις περ. ε) και στ) της παρ. 1, η υγειονομική επιτροπή γνωματεύει και για την κρίση της σωματικής τους ικανότητας ως στρατευσίμων, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.».
Άρθρο 72
Δελτία ταυτότητας στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 1 και άρθρου 4 ν.δ. 127/1969
1. Στην παρ. 1 του άρθρου 1 του ν.δ. 127/1969 (Α’ 29), περί της υποχρέωσης εφοδιασμού με δελτίο ταυτότητας, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο πρώτο εδάφιο, οι λέξεις «το οποίο εκδίδεται ατελώς,» διαγράφονται, β) το δεύτερο εδάφιο αντικαθίσταται, και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Έλληνες πολίτες που κατοικούν ή διαμένουν προσωρινά στην Ελλάδα και έχουν συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας τους υποχρεούνται να εφοδιασθούν με δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, κατά τις διατάξεις του παρόντος νομοθετικού διατάγματος. Το στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και το πυροσβεστικό προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος εφοδιάζεται και με ειδικά δελτία ταυτότητας, που χορηγούνται από την υπηρεσία τους αποκλειστικά για υπηρεσιακή χρήση, ενώ οι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος, το αστυνομικό προσωπικό, οι συνοριακοί φύλακες, οι ειδικοί φρουροί, που τελούν στην ενέργεια ή σε πολεμική ή μόνιμη διαθεσιμότητα εφοδιάζονται μόνο με ειδικά δελτία ταυτότητας που χορηγούνται από την Υπηρεσία τους.».
2. Οι κατατασσόμενοι στις Ένοπλες Δυνάμεις και στο Πυροσβεστικό Σώμα δεν παραδίδουν στις αρχές κατάταξής τους το δελτίο ταυτότητάς τους και εξακολουθούν να εφοδιάζονται με υπηρεσιακό δελτίο ταυτότητας αποκλειστικά για υπηρεσιακή χρήση. Τα δελτία αστυνομικής ταυτότητας που έχουν παραδοθεί από τους κατατασσόμενους του πρώτου εδαφίου επιστρέφονται σε αυτούς από την υπηρεσία των Ενόπλων Δυνάμεων ή του Πυροσβεστικού Σώματος που τα τηρεί, εφόσον δεν έχουν διαβιβαστεί στις αστυνομικές αρχές έκδοσής τους για καταστροφή. Τα δελτία αστυνομικής ταυτότητας που έχουν παραδοθεί από οπλίτες που υπηρετούν τη στρατεύσιμη στρατιωτική τους υποχρέωση κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, επιστρέφονται σε αυτούς από την υπηρεσία των Ενόπλων Δυνάμεων που τα τηρεί.
Άρθρο 73
Διάρκεια θητείας διοικητικών συμβουλίων Μετοχικών Ταμείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 1 ν.δ. 2554/1953, παρ. 2 άρθρου 5 π.δ. 21/1932 και παρ. 6 άρθρου 2 α.ν. 1988/1939
1. Στην παρ. 2 του άρθρου 1 του ν.δ. 2554/1953 (Α’ 230), περί του διοικητικού συμβουλίου του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, η λέξη και ο αριθμός «τριών (3)» αντικαθίστανται από τη λέξη και τον αριθμό «δύο (2)» και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:
«2. Ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και οι αναπληρωτές τους, διορίζονται από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, με θητεία δύο (2) ετών.».
2. Στην παρ. 2 του άρθρου 5 του π.δ. 21/1932 (Α’ 387), περί του διορισμού μελών διοικητικού συμβουλίου του Μετοχικού Ταμείου Πολεμικού Ναυτικού, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο πρώτο εδάφιο, αα) η λέξη «τριετής» αντικαθίσταται από τη λέξη «διετής», αβ) η λέξη «τριετίαν» αντικαθίσταται από τις λέξεις και τον αριθμό «δύο (2) έτη», β) στο δεύτερο εδάφιο, οι λέξεις «δια Β.Δ. κατόπιν προτάσεως του Υπουργού των Ναυτικών» διαγράφονται, γ) στο τρίτο εδάφιο η λέξη «τριετίαν» αντικαθίσταται από τη λέξη «διετία» και η παρ. 2, κατόπιν μεταφοράς στη δημοτική, διαμορφώνεται ως εξής:
«2. Η θητεία του Προέδρου και όλων των μελών είναι διετής με δυνατότητα ανανέωσης για ακόμη δύο (2) έτη υπό τους ίδιους όρους. Η θητεία αυτή διακόπτεται λόγω παραίτησης, μόνιμου κωλύματος, σοβαρών λόγων υγείας ή ακαταλληλότητας, απομάκρυνσης με οποιονδήποτε τρόπο από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, συνεχούς υπηρεσιακού κωλύματος ή μετάθεσης. Σε περίπτωση διακοπής της θητείας τακτικών ή αναπληρωματικών μελών από τους εν εφεδρεία αξιωματικούς, δύναται να ορίζονται οι αντικαταστάτες αυτών, από τα αρχικά προταθέντα από το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο για τη διετία. Η θητεία του Προέδρου διακόπτεται λόγω ακαταλληλότητάς του με σύμφωνη γνώμη του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου.».
3. Στην παρ. 6 του άρθρου 2 του α.ν. 1988/1939 (Α’ 414), περί της διοίκησης και της εκπροσώπησης του Μετοχικού Ταμείου Αεροπορίας, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο πρώτο εδάφιο, η λέξη «τριετίαν» αντικαθίσταται από τη λέξη «διετία», β) στο έβδομο εδάφιο, η λέξη «τριετή» αντικαθίσταται από τη λέξη «διετή» και η παρ. 6, κατόπιν μεταφοράς στη δημοτική και νομοτεχνικών βελτιώσεων, διαμορφώνεται ως εξής:
«6. Ο Πρόεδρος και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, τα οποία προέρχονται από μετόχους ή μερισματούχους, διορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, μετά από πρόταση του Ανώτατου Αεροπορικού Συμβουλίου για μία διετία, η οποία δύναται να παραταθεί ή να ανανεωθεί. Σε περίπτωση αποχώρησης, εξόδου και γενικά κένωσης της θέσης του Προέδρου ή μέλους του διοικητικού συμβουλίου πριν τη λήξη της θητείας του, η θέση του πληρώνεται με τον διορισμό αντικαταστάτη με τη διαδικασία του πρώτου εδαφίου, για το υπόλοιπο της θητείας αυτού που εξήλθε. Η θητεία αυτή διακόπτεται λόγω παραίτησης, εξόδου του μετόχου από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, μόνιμου κωλύματος, συνεχούς υπηρεσιακού κωλύματος, σοβαρών λόγων υγείας ή ακαταλληλότητας, μετά από αιτιολογημένη απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας. Οι εξερχόμενοι από το διοικητικό συμβούλιο λόγω λήξης της θητείας τους, δύνανται να διορισθούν εκ νέου. Ως Διευθυντής τοποθετείται ανώτατος ή ανώτερος εν ενεργεία αξιωματικός Οικονομικού της Πολεμικής Αεροπορίας. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει διαθέσιμος εν ενεργεία αξιωματικός του προηγούμενου εδαφίου, διορίζεται κατάλληλος από τους μερισματούχους του Ταμείου εν αποστρατεία αξιωματικός Οικονομικού. Ο διορισμός πραγματοποιείται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, μετά από πρόταση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου και σύμφωνη γνώμη του Ανώτατου Αεροπορικού Συμβουλίου για διετή θητεία, η οποία δύναται να παραταθεί ή να ανανεωθεί, χωρίς δυνατότητα διακοπής, πλην των λόγων που αναφέρονται στο τρίτο εδάφιο.».
Κεφάλαιο Γ
Άρθρο 34, Παρ 6
Να αντικατασταθεί με
«Θεσπίζεται ηλεκτρονικός φάκελος ασφαλισης υγείας για το στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων δυνάμεων και τα προστατευόμενα μέλη του»
Το εντυπο βιβλιάριο με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση τείνει προς κατάργηση
Ο ηλεκτρονικός φάκελος ασφάλισης υγείας να εφαρμοστεί και για τους στρατιωτικούς και τα μέλη τους,
όπως για όλους τους Έλληνες πολίτες. Στον εθνικό ηλεκτρονικό φακελο υγείας,είναι συγκεντρωμένα τα ιατρικά δεδομένα, οι πολίτες έχουν πλήρη πρόσβαση στον ατομικό φάκελο υγείας τους, όπου συγκεντρώνονται όλες οι διαγνώσεις, συνταγές φαρμάκων, αποτελέσματα εξετάσεων και νοσηλείες, σε ένα σημείο. Οι ιατροί, μέσω της πλατφόρμας, έχουν άμεση πρόσβαση στο πλήρες ιατρικό ιστορικό των ασθενών τους, διευκολύνοντας την παροχή εξατομικευμένων υπηρεσιών υγείας.
Το έργο είναι σε εξέλιξη για το κράτος και μέσα στην αντίστοιχη εφαρμογή, είναι καταχωρημένοι όλοι οι πολίτες (και οι εν ενεργεία στρατιωτικοί και τα μέλη τους)
-Στα οκτώ (8) χρόνια παραμονής στο βαθμό του Αρχιλοχία, οι επαγγελματίες οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ) να προάγονται στο βαθμό του Ανθυπασπιστή. Όταν συμπληρώνουν τα απαραίτητα συντάξιμα χρόνια, μετά από ένα χρόνο ως εν ενεργεία Ανθυπασπιστές να αποστρατεύονται αυτεπάγγελτα ως ευδοκίμως τερματίσαντες με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού. Παρακαλούμε για:
– Τη δυνατότητα εξαγοράς των δύο (2) χρόνων σπουδών (σε ΑΕΙ & Α ΤΕΙ) με κόστος εξαγοράς 6,67%.
– Τη χορήγηση δύο (2) απαλλαγών από υπηρεσία για την εκτέλεση εικοσιτετράωρων υπηρεσιών, δηλαδή τα δύο (2) οκτάωρα που δεν πληρώνονται.
– Την πληρωμή κατ’ ελάχιστο 50,00 Ευρώ (καθαρό ποσό και αφορολόγητο), διότι είναι εργάσιμος χρόνος που δεν εμφανίζεται καθόλου στον ασφαλιστικό βίο (efka).
Σχετικά με το άρθρο 8
Προσωπικά μου φαίνεται σωστό με τη προϋπόθεση ότι και θα αυξηθούν και τα όρια παραμονής στον βαθμό και τον αποφοίτων ΑΣΣΥ ως εξής
Απόφοιτοι ΑΣΣΥ χωρίς πτυχίο ΑΕΙ ΤΕΙ
ΛΧΙΑΣ 6 έτη
ΕΠΧΙΑΣ 6 έτη
ΑΛΧΙΑΣ 6 έτη
ΑΝΘΣΤΗΣ 6 έτη
ΑΝΘΛΓΟΣ 6 έτη
ΥΠΛΓΟΣ 5 έτη
Σύνολο 35 έτη υπηρεσίας αποστρατεία σαν ΛΓΟΣ ΕΑ
Σε περίπτωση κατοχής Πτυχίου ΑΕΙ ΤΕΙ με ΜΟ 8 παραμονή σε κάθε βαθμό ενα χρόνο λιγότερο συνεπώς προστίθεται ένας ακόμα βαθμός δηλαδή ΛΓΟΣ για 5 έτη και αποστρατεία σαν ΤΜΧΗΣ ΕΑ σε περίπτωση κατοχής διδακτορικού τίτλου από τον βαθμό του ΑΝΘΣΤΗ προαγωγή στα μισά χρόνια ως εξής
ΛΧΙΑΣ 5
ΕΠΧΙΑΣ 5
ΑΛΧΙΑΣ 5
ΑΝΘΣΤΗΣ 3
ΑΝΘΛΓΟΣ 3
ΥΠΛΓΟΣ 3
ΛΓΟΣ 3
ΤΜΧΗΣ 3
ΑΝΧΗΣ 3
ΣΧΗΣ 2
σύνολο 35 και αποστρατεία ΤΑΞΙΑΡΧΟΣ ΕΑ
Για τους ΕΠΟΠ
Κατάργηση του βαθμού Στρατιώτη
Κατάταξη απευθείας ΔΝΕΑΣ
ΔΝΕΑΣ 6 έτη
ΛΧΙΑΣ ΕΠ.ΟΠ 8 έτη
ΕΠΧΙΑΣ ΕΠ.ΟΠ 8 έτη
ΑΛΧΙΑΣ ΕΠ.ΟΠ 8 έτη
ΑΝΘΣΤΗΣ 5 έτη
Σύνολο 35 έτη
Όσοι έχουν πτυχίο ΑΕΙ ΤΕΙ με ΜΟ βαθμολογίας 8 να αποστρατεύονται με τον βαθμό του ΑΝΘΛΓΟΥ ΕΑ και ο κατοχος διδακτορικού διπλώματος 3 έτη ΑΝΘΣΤΗΣ και 2 έτη ΑΝΘΛΓΟΣ αποστρατεία σαν ΥΠΛΓΟΣ ΕΑ)
Με αφορμή την προτεινόμενη ρύθμιση στα άρθρα 62 και 63 του Σχεδίου Νόμου «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», η οποία προβλέπει την εισαγωγή μιας νέας κατηγορίας διδακτικού ερευνητικού προσωπικού στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ), αυτής του Στρατιωτικού Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (Σ.Δ.Ε.Π.), παρακαλώ λάβετε υπόψη τα ακόλουθα:
H εν λόγω ρύθμιση εμπεριέχει σημαντικές ασάφειες και εγείρει σοβαρά ερωτήματα τόσο ως προς τη σύλληψή της όσο και ως προς την πρακτική της εφαρμογή. Πιο συγκεκριμένα:
1.Στην παρ. 11 της προτεινόμενης νέας διατύπωσης του άρθρου 21 του Ν. 3187/2003 (άρθρο 63 του Σχεδίου Νόμου) αναφέρεται ότι «Η προϋπόθεση κατοχής διδακτορικού διπλώματος για την εκλογή σε θέση μέλους Σ.Δ.Ε.Π. δεν απαιτείται για γνωστικά αντικείμενα εξαιρετικής και αδιαμφισβήτητης ιδιαιτερότητας, για τα οποία δεν είναι δυνατή ή συνήθης η εκπόνηση διδακτορικής διατριβής κατά τους κανόνες της οικείας τέχνης ή επιστήμης.» Η διάταξη αντιγράφει την αντίστοιχη διατύπωση για τα μέλη Δ.Ε.Π. των ΑΣΕΙ, εντούτοις η πρόβλεψη της για τα μέλη Σ.Δ.Ε.Π. είναι εξαιρετικά προβληματική. Κι αυτό διότι καταλύει κατ’ ουσία κάθε διάκριση μεταξύ μελών Σ.Δ.Ε.Π. και Σ.Δ.Π. της παρ. 1 του ιδίου άρθρου. Επιπλέον δε, εν δυνάμει, καθιστά όλους τους εν ενεργεία αξιωματικούς εκλέξιμους για μέλη Σ.Δ.Ε.Π.. Κι αυτό γιατί, ως μόνο τυπικό προσόν για την εκλογή σε θέση μέλους Σ.Δ.Ε.Π. προβλέπεται η κατοχή διδακτορικού διπλώματος (όχι αναγκαία στο αντικείμενο της θέσης που προκηρύσσεται), ενώ προβλέπεται και η περίπτωση μη-κατοχής διδακτορικού. Η διατύπωση ότι «συνεκτιμάται το αναγνωρισμένο έργο, που είναι συναφές με το γνωστικό αντικείμενο της θέσης» είναι εξαιρετικά ασαφής στην περίπτωση των μελών Σ.Δ.Ε.Π., καθώς επίσης καθιστά το σύνολο των εν ενεργεία αξιωματικών εκλέξιμους για θέσεις μελών Σ.Δ.Ε.Π.
2.Στην παρ. 12 της προτεινόμενης νέας διατύπωσης του άρθρου 21 του Ν. 3187/2003 (άρθρο 63 του Σχεδίου Νόμου) αναφέρεται ότι «Τα μέλη Σ.Δ.Ε.Π. εκλέγονται και εξελίσσονται στις βαθμίδες των μελών Δ.Ε.Π.». Από την διατύπωση αυτή, καθίσταται προφανές ότι η εξέλιξη των μελών Σ.Δ.Ε.Π. θα γίνεται με κλειστή διαδικασία κρίσεως και όχι με ανοιχτή προκήρυξη, όπως ορίζει ο νόμος για τα μέλη ΔΕΠ.
3.Σε άλλο σημείο αναφέρεται επιπλέον ότι «λαμβάνεται υπόψη η προϋπηρεσία του υποψηφίου σε θέση μέλους Σ.Δ.Π. και Σ.Ε.». Εντούτοις, η προϋπηρεσία σε θέση μέλους Στρατιωτικό Διδακτικό Προσωπικό (Σ.Δ.Π.) και Στρατιωτικούς Εκπαιδευτές (Σ.Ε.) σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εξισωθεί με την προϋπηρεσία που προβλέπεται για τα μέλη ΔΕΠ, και, επομένως, τα οριζόμενα προσόντα υπολείπονται κατά πολύ αυτών των μελών Δ.Ε.Π.
4.Δεν προσδιορίζονται τα προσόντα για την εξέλιξη των μελών Σ.Δ.Ε.Π. Πιο συγκεκριμένα, πόσα έτη υπηρεσίας ανά βαθμίδα απαιτούνται για την εξέλιξη στην επόμενη βαθμίδα; Τι είδους ερευνητικό-συγγραφικό έργο απαιτείται και συνεκτιμάται για την εξέλιξη ανά βαθμίδα; Η διάταξη παραπέμπει «αναλογικά» στα άρθρα 9 και 11 του Ν. 3187/2003 για τα μέλη Δ.Ε.Π. των ΑΣΕΙ, με τη διαφορά ότι οι διατάξεις αυτές αφορούν σε ανοιχτές διαδικασίες κρίσεως, οι οποίες δεν προβλέπονται στην περίπτωση των μελών Σ.Δ.Ε.Π. (αν όχι de jure, σίγουρα de facto ενόψει και του αριθμού των δυνητικών υποψηφίων για θέσεις μελών Σ.Δ.Ε.Π.).
5.Πολλά ερωτήματα προκαλούν επίσης τα αναφερόμενα στις παρ. 13-14 της προτεινόμενης νέας διατύπωσης του άρθρου 21 του Ν. 3187/2003 (άρθρο 63 του Σχεδίου Νόμου) σχετικά με το καθεστώς των μελών Σ.Δ.Ε.Π. Αυτά τα μέλη θα εξακολουθούν να είναι στρατιωτικοί. Η προτεινόμενη ρύθμιση καταργεί όσα προβλέπονται στην παρ. 7 το άρθρου 9 του ν. 3187/2003 «…Είναι δυνατή η εκλογή και εν ενεργεία αξιωματικών, υπό τις προϋποθέσεις των διατάξεων του άρθρου αυτού, οι οποίοι καταλαμβάνουν την αντίστοιχη θέση, αφού προηγουμένως παραιτηθούν από την ενεργό υπηρεσία μετά την εκλογή τους.», όπως ισχύει. Αν γίνει δεκτή, τα μέλη ΣΔΕΠ δεν θα υπέχουν, όταν εκλεγούν, την υποχρέωση να παραιτηθούν από τα στρατιωτικά τους καθήκοντα και θα παραμείνουν ένστολοι. Θα εξακολουθήσουν, λοιπόν, να υπόκεινται στις διαταγές των ανωτερών τους. Έτσι, και δεν θα είναι, όπως τα μέλη ΔΕΠ των ΑΣΕΙ, δημόσιοι λειτουργοί. Ούτε, βέβαια θα απολαμβάνουν την ακαδημαϊκή ελευθερία και την ελευθερία της διδασκαλίας και της έρευνας. Δηλαδή, όσα διακρίνουν τα μέλη ΔΕΠ και εγγυώνται τη λειτουργία τους στην ανώτατη εκπαίδευση.
6.Δεν είναι σαφές το πειθαρχικό καθεστώς για τα μέλη Σ.Δ.Ε.Π.: Θα υπάγονται στο στρατιωτικό πειθαρχικό δίκαιο κι επιπλέον στο ισχύον για τα μέλη Δ.Ε.Π., ή μόνο «αναλογικά» σε αυτό που ισχύει για τα μέλη Δ.Ε.Π.;
7.Αναφορικά με το διοικητικό έργο των μελών Σ.Δ.Ε.Π., αναφέρεται ότι «περιλαμβάνει συμμετοχή σε επιτροπές, συμβούλια και εισηγητικές επιτροπές του οικείου Α.Σ.Ε.Ι..» Αυτό σημαίνει ότι τα μέλη Σ.Δ.Ε.Π καθίστανται μέλη της Ακαδημαϊκής Συνέλευσης; Ότι είναι εκλόγιμα για θέσεις Διευθυντών Τομέων ή για Κοσμήτορες των οικείων ΑΣΕΙ ή για μέλη του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου; Ότι μπορεί να οριστούν μέλη τριμελών εισηγητικών επιτροπών και εκλεκτορικών σωμάτων; Στα ερωτήματα αυτά η διάταξη δεν δίνει ουδεμία απάντηση και δημιουργεί εύλογα τον φόβο ότι δημιουργούνται στα ΑΣΕΙ μέλη ΔΕΠ δύο ταχυτήτων, με δυσανάλογα προσόντα, γεγονός που οδηγεί σε σύγχυση αρμοδιοτήτων, αλλά και, δυνητικά, σε ακυρότητες στις ακαδημαϊκές και διοικητικές διαδικασίες των ΑΣΕΙ.
8.Τέλος, δεν απαντώνται δύο επιπλέον βασικά ερωτήματα: εφόσον τα μέλη Σ.Δ.Ε.Π. παραμένουν στρατιωτικοί, πότε αποστρατεύοντα και τι θα συμβαίνει όταν αποστρατεύονται; Θα χάνουν αυτόματα και την ιδιότητα του μέλους Σ.Δ.Ε.Π.;
Συνελόντι ειπείν, η προτεινόμενη ρύθμιση δημιουργεί μια νέα κατηγορία διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού, που εκλέγεται με σαφώς χαμηλότερες απαιτήσεις σε σχέση με τα μέλη ΔΕΠ των πανεπιστημίων και των ΑΣΕΙ, και ουσιαστικά με κλειστές – μη διαφανείς διαδικασίες. Αυτό θα έχει άγνωστες συνέπειες και θα θέσει σε κίνδυνο τη συνολική ακαδημαϊκή αξιολόγηση κάθε ΑΣΕΙ από την ΕΘΑΑΕ. Παράλληλα, δημιουργεί μια προνομιούχο κατηγορία στρατιωτικών που θα έχουν το αμετάθετο και, πιθανώς, επιπλέον αμοιβές (επιδόματα μελών ΔΕΠ).
ΕΙΣΗΓΗΣΗ
Από τα παραπάνω, καθίσταται προφανές ότι η εν λόγω ρύθμιση απαιτεί περαιτέρω επεξεργασία και ουσιαστικό διάλογο. Ο Σύλλογος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων προτείνει να αποσυρθεί επί του παρόντος, να επανεξεταστούν οι συνέπειες της, και πιθανός να επανέλθει μετά από ενδελεχή επεξεργασία στο πλαίσιο του προαναγγελθέντος σχεδίου νόμου για την αναβάθμιση της ακαδημαϊκής – στρατιωτικής εκπαίδευσης των ΑΣΕΙ.
Αναφορικά με το προς ψηφιση άρθρο 72, δεν συμφωνώ με την υποχρέωση έκδοσης πολιτικής ταυτότητας νέου τύπου από τα στελέχη των Ε.Δ.
Από που προκύπτει ότι αυτή θα διευκολύνει τη ζωή των στελεχών; Τί θα αλλάξει πια τόσο δραματικά και θα διευκολύνει τη ζωή των στελεχών, που κρίνεται σκόπιμο να υποχρεούνται σε εκδοση νέας ταυτότητας; Για να ταξιδεύουν στο εξωτερικό; Αυτό είναι το πρόβλημά μας σήμερα; Τα διαβατήρια άλλωστε εξυπηρετούν μιά χαρά.
Επίσης από που προκύπτει ότι από τη χρήση της υπηρεσιακής ταυτότητας, καταπατούνται τα δικαιώματα των στελεχών; Δηλαδή μας ενοχλεί λόγου χάρη που αναγράφεται στις υπηρεσιακές ταυτότητες το επάγγελμα, αλλά δεν μας ενοχλεί που στο τσιπ της νέου τύπου ταυτότητας, θα υπάρχουν δυνητικά άπειρες πολύ πιο σοβαρές και ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες, διαθέσιμες για επεξεργασία, πληροφορίες που άνα πάσα στιγμή, εαν κακόβουλα διαρεύσουν, τίθεται σοβαρό θέμα ασφαλείας. Όταν μάλιστα θα τεθεί οσονούπω σε ισχύ και ο προσωπικός αριθμός και το όλο σύστημα θα τελεί υπό την «ομπρέλα» και της ΑΙ, για την οποία ήδη έγκριτοι επιστήμονες διεθνώς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είναι εκτός ελέγχου, τότε θα είναι αργά για δάκρυα.
Εξυπακούεται πως το θέμα της έλλειψης ασφάλειας και των προβλημάτων που εν γένει προκύπτουν απο τη χρήση των νέν ταυτοτήτων, αφορά όλους τους πολίτες, ένστολους και μη. Ωστόσο, όπως και να το κάνουμε, αρέσει δεν αρέσει, ο ρόλος των Ε.Δ είναι διακριτός. Όπερ σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει και αντίστοιχη διάκριση και στο θέμα της υποχρεωτικότητας των νέων ταυτοτήτων των στελεχών των Ε.Δ. και να παραμείνει το ισχύον καθεστώς της υπηρεσιακής ταυτότητας, έτσι ώστε να διασφαλίζονται, ει δυνατόν, τα προσωπικά δεδομένα των ανθρώπων που τις στελεχώνουν και να αποτρέψουμε τυχόν έκθεση των υπηρεσιακών και προσωπικών τους στοιχείων, γεγονός στο οποίο δυστυχώς οι νέες ταυτότητες δεν συμβάλουν.
Με εκτίμηση.
Άρθρο 1Α
Δικαίωμα απαλλαγής από την εργασία μετά από την εκτέλεση εικοσιτετράωρης υπηρεσίας διανυκτέρευσης
1. Οι στρατιωτικοί που εκτελούν εικοσιτετράωρη υπηρεσία διανυκτέρευσης καθημερινή, Κυριακή ή επίσημη αργία που ακολουθείται από εργάσιμη ημέρα, δικαιούνται απαλλαγής από την εργασία τους την αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα, χωρίς ανάλογη περικοπή των αποδοχών τους.
Θα ήθελα να αναφέρω ότι στο παραπάνω άρθρο ή παραχώρηση απαλλαγής εφαρμόζεται σε όλη την Ελλάδα. Θα ήθελα να γίνει συζήτηση στις απαλλαγές που δικαιούνται τα στελέχη για παράδειγμα, τον μήνα Απρίλιο έχω 5 υπηρεσίες λόγω αδειών από τις οποίες 1 επίσημη αργια 1 αργία και 3 καθημερινές .Η υπηρεσία θα μου απόδοση 5 απαλλαγές ασχέτως που εγω δουλεψα 5*24=120 δηλαδή 3 βδομάδες εργασία σύμφωνα με το 40ωρο εργασίας την εβδομάδα ,άρα θα πρέπει να πάρω άλλη μια βδομάδα απαλλαγές…σωστά; γιατί δεν εφαρμόζεται αντιστάθμιση για την υπεργασια που παρέχεται τόσα χρόνια; εσείς μα δείχνετε την πόρτα φυγής από το στράτευμα.
Άρθρο 64
Η διατύπωση της εν λόγω ρύθμισης και συγκεκριμένα η φράση «λογίζονται ως αξιωματικοί από την ημερομηνία απόκτησης του συνόλου των προϋποθέσεων που είναι απαραίτητες για την απόκτηση της ιδιότητας του πτυχιούχου του πανεπιστημιακού τμήματος στο οποίο φοιτούν» ενέχει σοβαρά ζητήματα ερμηνευτικής προσέγγισης.
ΠΑΡΑΔΟΧΕΣ
1. Το άρθρο 71 του ΠΔ 61/2021 ΦΕΚ Α 147/20.8.2021 «Οργανισμός Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων», ορίζει ότι οι Μαθητές-τριες της ΣΣΑΣ λαμβάνουν την ακαδημαϊκή τους εκπαίδευση από την αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα του ΑΠΘ, σύμφωνα με τον ετήσιο οδηγό σπουδών.
2. Το άρθρο 74 του ΠΔ 61/2021 ορίζει ότι ηκανονική διάρκεια φοίτησης των μαθητών στη ΣΣΑΣ είναι ανάλογη με τα έτη σπουδών, που απαιτούνται για την απόκτηση του πτυχίου, σύμφωνα με τους κανονισμούς προπτυχιακών σπουδών των οικείων σχολών τμημάτων του ΑΠΘ.
3. Στη Σχολή φοιτούν Μαθητές-τριες, οι οποίοι-ες:
α. συμμετέχουν σε διαφορετικές εξεταστικές περιόδους και με διαφορετικά σε κάθε περίοδο μαθήματα, αν και ανήκουν στην ίδια τάξη ή/και τμήμα. Η δήλωση δηλαδή των μαθημάτων που γίνεται μέσω των αντίστοιχων Γραμματειών του ΑΠΘ, δίνει την δυνατότητα σε κάθε Μαθητή-τρια να διαφοροποιεί, ως ένα μεγάλο βαθμό, τόσο τα προς παρακολούθηση μαθήματα, όσο και τα προς εξέταση.
β. προ της εισόδου τους στη ΣΣΑΣ, φοιτούσαν για 1 ή/και 2 έτη στα αντίστοιχα Τμήματα ή Σχολές του ΑΠΘ ή άλλων ΑΕΙ και ενώ, επί παραδείγματι, εντός της Σχολής είναι πρωτοετείς ή δευτεροετείς, εντούτοις παρακολουθούν μαθήματα επόμενων ετών, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνουν το σύνολο των προϋποθέσεων που είναι απαραίτητες για την απόκτηση της ιδιότητας του πτυχιούχου πολύ νωρίτερα, χωρίς όμως να έχουν την δυνατότητα να ονομαστούν Αξιωματικοί προ της συμπλήρωσης του χρόνου φοίτησης του άρθρου 74 του ΠΔ 61/2021
γ. αν και ανήκουν στο ίδιο έτος και στο ίδιο Τμήμα, δεν συγκεντρώνουν το σύνολο των προϋποθέσεων που είναι απαραίτητες για την απόκτηση της ιδιότητας του πτυχιούχου την ίδια χρονική στιγμή, καθώς διαφέρει η ημερομηνία εξέτασης μεταξύ των μαθημάτων. Έτσι π.χ. 6ετής του Ιατρικού Τμήματος που οφείλει το μάθημα «α», ως τελευταίο για να λάβει πτυχίο, εξετάζεται την 10/6/2025, ενώ συμμαθητής του,που οφείλει το μάθημα «β» , ως τελευταίο για να λάβει πτυχίο, εξετάζεται την 22/5/2025.
δ. αξιοποιώντας την δυνατότητα που τους δίνουν οι οδηγοί σπουδών των Σχολών και των Τμημάτων του ΑΠΘ, κατόπιν επικοινωνίας τους με την αντίστοιχη Γραμματεία, αν και έχουν προβιβάσιμο βαθμό σε κάποιο μάθημα (5 και άνω), επιλέγουν να το ξαναδώσουν, προκειμένου να τύχουν καλύτερης βαθμολογίας και επομένως καλυτέρου βαθμού πτυχίου.
4. Σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 91 του ΠΔ 61/2021 ΦΕΚ Α 147/20.8.2021 «Οργανισμός Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων», Οι μαθητές, μετά την ορκωμοσία τους ως πτυχιούχων στην οικεία Σχολή-Τμήμα του ΑΠΘ και την επιτυχή ολοκλήρωση της στρατιωτικής τους εκπαίδευσης, ονομάζονται, αναλόγως της κατανομής τους, Ανθυπολοχαγοί, Σημαιοφόροι, Ανθυποσμηναγοί ή Υπαστυνόμοι Β΄.
5. Σύμφωνα με το άρθρο 22 του ν. 4361 ΦΕΚ Α΄10/1.2.2016 ορίζονται τα κάτωθι:
Η παρ. 5, που προστέθηκε στο άρθρο 21 του ν.δ. 562/ 1970 (Α΄ 127) με την παρ. 2 του άρθρου 30 του ν. 1947/1991 (Α΄ 70), αντικαθίσταται ως εξής:
«5. Οι μαθητές που είναι τέκνα θανόντων στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων στον πόλεμο ή στην ειρήνη κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής, κατανέμονται ή επανακατανέμονται έως την ονομασία τους σε Αξιωματικούς στον Κλάδο που υπηρετούσε ο θανών γονέας τους, εφόσον το επιθυμούν, άλλως υπόκεινται στις παραπάνω διαδικασίες.».
6. Σύμφωνα με τις παραγράφους 7 και 20 του άρθρου 36 του ν.3883/2010 ΦΕΚ Α΄167/24.9.2010 ορίζονται ότι: «7.Η αρχαιότητα των Αξιωματικών σε κάθε βαθμό προσδιορίζεται από την ημερομηνία κτήσης του βαθμού αυτού πλην των ειδικών περιπτώσεων που καθορίζονται στις διατάξεις του παρόντος άρθρου. Ως ημερομηνία κτήσης του βαθμού λογίζεται η ημερομηνία υπογραφής του προεδρικού διατάγματος με το οποίο απονεμήθηκε ο βαθμός ή, γι` αυτούς που προάγονται αναδρομικά, η αναδρομική ημερομηνία κτήσης του βαθμού, που καθορίζεται στο προεδρικό διάταγμα.» και
«20. Η αρχαιότητα μεταξύ ομοιόβαθμων Αξιωματικών των Σωμάτων ή γενικών ειδικοτήτων Σωμάτων του ΣΞ, των Σωμάτων και Ειδικοτήτων του ΠΝ, των Αξιωματικών της ΠΑ πλην Ιπταμένων και των Αξιωματικών ΚΣ, καθορίζεται από τη χρονολογία ονομασίας τους ως Αξιωματικών. Σε περίπτωση ταυτόχρονης ονομασίας τους ως Αξιωματικών, η αρχαιότητα καθορίζεται με βάση τη σειρά των Σωμάτων ή γενικών ειδικοτήτων, όπως αναγράφονται στο άρθρο 3 του παρόντος νόμου».
ΣΧΟΛΙΑ – ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
1. Λαμβάνοντας υπόψη το άρθρο 26 του σχεδίου νόμου, όπου στην παράγραφο 1 ορίζει ότι «1. Η εκπαίδευση στο Τμήμα Βασικής Εκπαίδευσης Ανθυπολοχαγών και αντιστοίχων των υπολοίπων Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων του υγειονομικού σώματος, προέλευσης Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων και Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής, εκκινεί την πρώτη (1η) του επόμενου από τη λήψη του πτυχίου μήνα. Ως λήψη πτυχίου κατά την έννοια του προηγούμενου εδαφίου νοείται η πλήρωση του συνόλου των προϋποθέσεων, που είναι απαραίτητες για την απόκτηση της ιδιότητας του πτυχιούχου του οικείου πανεπιστημιακού τμήματος, ανεξάρτητα από την ορκωμοσία. Η έναρξη της εκπαίδευσης λαμβάνει χώρα πριν από την απονομή της ιδιότητας του αξιωματικού, ενόσω τα στελέχη φέρουν την ιδιότητα του μαθητή της αντίστοιχης παραγωγικής Σχολής…»,με ποιο τρόπο νομικά θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες που ανακύπτουν από τις με α/α 1 έως 3 παραδοχές;Πότε θα ξεκινά η εκπαίδευση στο Τμήμα Βασικής Εκπαίδευσης Ανθυπολοχαγώντου υγειονομικού σώματος;
2. Από την με α/α 4 παραδοχή προκύπτει ότι με την διάταξη του άρθρου 91 του ΠΔ 61/2021, τίθεται ένα σαφές χρονικό σημείο, από το οποίο, και με την απαραίτητη, ρητή προϋπόθεση της υπογραφής του ανάλογου ΠΔ, οι απόφοιτοι της ΣΣΑΣ ονομάζονται Αξιωματικοί. Στο υπόψη σχέδιο νόμου δεν υφίσταται διάταξη που να τροποποιεί ή να καταργεί τις συγκεκριμένες διατάξεις του Οργανισμού της ΣΣΑΣ. Θα συμπεριληφθούν;
3. Ως προς την με α/α 5 παραδοχή, θα υπάρξει νέα νομοθετική ρύθμιση που θα προσδιορίζει ακριβώς τα χρονικά όρια, εντός των οποίων θα λάβει χώρα η διαδικασία επανακατανομής; Παρ΄ όλα αυτά, λαμβάνοντας υπόψη και τις διατάξεις του άρθρου 91 του ΠΔ 61/2021, γίνεται κατανοητό ότι ο νομοθέτης εδώ έθεσε ως χρονικό ορίζοντα επανακατανομής την υπογραφή και την έκδοση του προεδρικού διατάγματος ονομασίας των αποφοίτων της Σχολής σε αξιωματικούς και όχι την πλήρωση του συνόλου των προϋποθέσεων, που είναι απαραίτητες για την απόκτηση της ιδιότητας του πτυχιούχου του οικείου πανεπιστημιακού τμήματος.
4. Ως προς την με α/α 6 παραδοχή, η διατύπωση της διάταξης του άρθρου 64 εγείρει, σύμφωνα με τις ως άνω αναγραφόμενες διατάξεις του ν. 3883/2010, πολλά ερωτηματικά αναφορικά με την αρχαιότητα των «λογιζομένων» αξιωματικών. Αν δηλαδή ο Αρχηγός Σχολής εξετάζεται στο τελευταίο του μάθημα αργότερα από κάποιον συμμαθητή του, θα διατηρήσει την αρχαιότητά του; Ποια νομική δικλείδα ασφαλείαςθα πρέπει να τεθεί, ώστε να διασφαλιστεί η αρχαιότητα;
5. Στην ανάλυση συνεπειών της ρύθμισης αποτυπώνεται το σκεπτικό της υπ’ αρ. 448/2002 Γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ). Από μια προσεκτική μελέτη της ανωτέρω γνωμοδότησης, συμπεραίνει κανείς ότι αυτή προέκυψε κατόπιν υποβολής ερωτήματος από το ΓΕΕΘΑ. Το ερώτημα όμως που υποβλήθηκε ουδόλως σχετίζεται με το πότε λογίζεται ως Αξιωματικός ο Μαθητής μιας Παραγωγικής Σχολής των ΕΔ, αλλά συγκεκριμένα αναφέρεται στην δυνατότητα της Διοίκησης να αποδεχθεί ή όχι την αίτηση παραίτησης από Μαθητή της ΣΣΑΣ που είχε ήδη ορκιστεί στο Πανεπιστήμιο και ανέμενε την ορκωμοσία του ως Αξιωματικός. Επομένως,η χρήση της ως άνω γνωμοδότησης ως ισχυρό – πειστικό επιχείρημα απάδει προς τον επιδιωκόμενο σκοπό της διάταξης του άρθρου 64 του σχεδίου νόμου, ο οποίος προδήλως είναι η δημιουργία ισχυρής νομικής υποχρέωσης στον Μαθητή της ΣΣΑΣ να παραμένει στις τάξεις των ΕΔ. Εξάλλου, σύμφωνα με την παράγραφο 6 του άρθρου 9 του ν. 4831/2021 (ΦΕΚ Α΄ 170)], όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 106 του ν. 5104/2024 «Η γνωμοδότηση, μετά την υπογραφή της, σύμφωνα με την παρ. 2, διαβιβάζεται στο αρμόδιο για την αποδοχή της όργανο. Η αποδοχή ή μη της γνωμοδότησης διατυπώνεται ρητά στο σώμα του αντιτύπου της, με επισημειωματική πράξη η οποία φέρει ημερομηνία και υπογραφή. Το αρμόδιο προς αποδοχή όργανο επιστρέφει τη γνωμοδότηση με την παραπάνω επισημειωματική πράξη στο Γραφείο ΝΣΚ που χειρίστηκε το ερώτημα. Ειδικά στην περίπτωση ερωτήματος με μισθολογικό περιεχόμενο γενικότερου ενδιαφέροντος ή επί ζητήματος που μπορεί να έχει ευρύτερες δημοσιονομικές συνέπειες για τον κρατικό προϋπολογισμό, η σχετικώς εκδιδόμενη γνωμοδότηση, εφόσον γίνει αποδεκτή από το αρμόδιο προς τούτο όργανο, διαβιβάζεται από το τελευταίο και στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Ο Υπουργός διατυπώνει την αποδοχή ή μη της γνωμοδότησης ρητά στο σώμα του αντιτύπου της, με επισημειωματική πράξη του που φέρει ημερομηνία και υπογραφή. Στη συνέχεια το αντίτυπο αυτό με τις επισημειωματικές πράξεις επιστρέφεται στο Γραφείο ΝΣΚ που χειρίστηκε το ερώτημα. Η γνωμοδότηση αποτελεί πράξη δεσμευτική για τη Διοίκηση, τα Ν.Π.Δ.Δ. και τις Ανεξάρτητες Αρχές, μόνο μετά την αποδοχή της από το αρμόδιο προς τούτο όργανο, στην περίπτωση δε που εκδόθηκε σε ερώτημα με μισθολογικό περιεχόμενο γενικότερου ενδιαφέροντος ή επί ζητήματος με ευρύτερες δημοσιονομικές συνέπειες για τον κρατικό προϋπολογισμό και από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Μετά την αποδοχή της, η γνωμοδότηση αναρτάται στο διαδίκτυο και επιτρέπεται η χορήγηση αντιγράφου αυτής». Για την ως άνω Γνωμοδότηση όμως, από την φόρμα αναζήτησης της ιστοσελίδας του ΝΣΚ, προκύπτει ότι εκκρεμεί εισέτι η αποδοχή της από το αρμόδιο όργανο και ως εκ τούτου η κατάσταση αυτή δεν προσδίδει στην γνωμοδότηση εκτελεστό χαρακτήρα και επομένως αυτήστερείται δεσμευτικότητας.
6. Από τα ως άνω διαλαμβανόμενα, καθίσταται αδήριτη η ανάγκη καταρχάς εννοιολογικής προσέγγισηςτης φράσης «λογίζονται ως αξιωματικοί» και επιπλέον χρήζουν απάντησης ερωτήματα που αβίαστα δύνανται να υποβληθούν, όπως:
– Η διάταξη μεταβάλλει επί της ουσίας την νομική υπόσταση του Μαθητή Παραγωγικής Σχολής των ΕΔ;
– Αν ναι, η μεταβολή αυτή μέχρι πού εκτείνεται;
– Άπτεται ζητημάτων που αφορούν στο συνταξιοδοτικό, ασφαλιστικό και οικονομικό καθεστώς που διέπει καιτους Αξιωματικούς των ΕΔ;
– Το ν.δ 1400/1973, όπως ισχύει σήμερα, θα αποτελεί το θεσμικό κείμενο που θα τον διέπει;
Σχόλια επί του Νομοσχεδίου του ΥΠΕΘΑ με τίτλο «Ρύθμιση Υγειονομικών θεμάτων των ΕΔ και λοιπές Διατάξεις»
Άρθρο 4
Προτείνεται προσθήκη παραγράφου:
Οι εν αποστρατεία ειδικοί στρατιωτικοί ιατροί να δύνανται, κατόπιν απόφασης του Διοικητή του Νοσοκομείου, μετά από εισήγηση του Επιστημονικού Συμβουλίου και έγκρισης της ΔΥΓ του οικείου Κλάδου, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ως άμισθοι επιστημονικοί συνεργάτες και να συμμετέχουν επ΄ αμοιβή στην πέραν του ωραρίου λειτουργία του Νοσοκομείου, με βάση τις δυνατότητες καθώς και σε όλες τις επιστημονικές δραστηριότητες του Νοσοκομείου.
Άρθρο 10
Προτείνεται η δημιουργία δύο (2) Διακλαδικών Κέντρων Εκπαίδευσης Πολεμικού Τραύματος με έδρες την ΣΣΑΣ και την ΣΑΝ. Η σύσταση στην έδρα της ΣΣΑΣ υπαγορεύεται από τους παρακάτω λόγους:
1. Εκπαίδευση του συνόλου των Μαθητών της ΣΣΑΣ (820 άτομα)
2. Βασική εκπαίδευση των τελειόφοιτων Μαθητών (ΥΙ) σε επίπεδο ΙΙ-ΙΙΙ (TCCC)
3. Tο μείζον των επιχειρησιακών μονάδων των ΕΔ εδρεύει στην Βόρεια Ελλάδα
Άρθρο 13
Η διοίκηση των ΔΥΓ των Κλάδων, των Στρατιωτικών Νοσοκομείων, των ΛΥΓ, των ΤΥΓ, των ΚΙΧΝΕ και των ΚΥΜΕΑ θα πρέπει υποχρεωτικά να ασκείται από Αξκούς (ΥΙ) προελεύσεως ΣΣΑΣ, καθόσον το μείζον έργο, σε ειρηνική περίοδο και κατά τις επιχειρήσεις, είναι ιατρικό και εκτιμάται ότι ο Δκτης είναι απαραίτητο να έχει την ιδιότητα Ιατρού, διότι μόνο έτσι έχει άμεση γνώση του απαιτούμενου έργου και των ιδιαιτεροτήτων του.
Άρθρο 16, παράγραφος 3
Να δοθεί η δυνατότητα για περισσότερες θητείες Δντου κλινικής, εφόσον δεν υπάρχει ενδιαφέρον από άλλο ιατρό για την κάλυψη της θέσης.
Άρθρο 16, παράγραφος 4
Διευθυντές-Δκτές Στρατιωτικών Νοσοκομείων θα πρέπει να ορίζονται μόνο Αξκοι ΥΙ.
Άρθρο 26
Η ημερομηνία ορκωμοσίας των τελειοφοίτων Μαθητών /-τριών υγειονομικών τμημάτων στο ΑΠΘ δεν είναι κοινή και είναι δυνατό να πραγματοποιούνται έως και τρεις (3) ορκωμοσίες, ιδίως στην Ιατρική Σχολή. Το γεγονός αυτό καθιστά αδύνατη την ταυτόχρονη έναρξη της Βασικής Εκπαίδευσης. Κατόπιν τούτου προτείνονται τα ακόλουθα:
1. Πραγματοποίηση της Βασικής Εκπαίδευσης στην έδρα της ΣΣΑΣ και ΣΑΝ αντίστοιχα για τους αποφοίτους τους, ανεξαρτήτως του Κλάδου στον οποίο έχουν κατανεμηθεί
2. Η διάρκεια του Τμήματος Βασικής Εκπαίδευσης να είναι έως έξι (6) μήνες, προκειμένου να μπορεί να υλοποιηθεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών.
3. Η έναρξη φοίτησης να γίνεται ταυτόχρονα για όλους τους αποφοίτους, σε δύο εκπαιδευτικές σειρές ετησίως με ημερομηνία έναρξης την 1η Σεπτεμβρίου και 1η Μαρτίου εκάστου έτους
4. Η εκπαίδευση για τους αποφοίτους της ΣΣΑΣ να λαμβάνει χώρα στο 424 ΓΣΝΕ (ιατροί, οδοντίατροι, φαρμακοποιοί, ψυχολόγοι) και στο Γ΄ΚΝΟ (κτηνίατροι)
Άρθρο 59, παράγραφος 9
Να προβλεφθεί και για τη ΣΣΑΣ η δυνατότητα τροποποίησης του Οργανισμού της, ώστε να καθοριστούν επακριβώς τα θέματα οργάνωσης και λειτουργίας του Διακλαδικού Κέντρου Εκπαίδευσης Πολεμικού Τράυματος.
Άρθρο 64
Η διατύπωση της εν λόγω ρύθμισης και συγκεκριμένα η φράση «λογίζονται ως αξιωματικοί από την ημερομηνία απόκτησης του συνόλου των προϋποθέσεων που είναι απαραίτητες για την απόκτηση της ιδιότητας του πτυχιούχου του πανεπιστημιακού τμήματος στο οποίο φοιτούν» ενέχει σοβαρά ζητήματα ερμηνευτικής προσέγγισης.
ΠΑΡΑΔΟΧΕΣ
1. Το άρθρο 71 του ΠΔ 61/2021 ΦΕΚ Α 147/20.8.2021 «Οργανισμός Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων», ορίζει ότι οι Μαθητές-τριες της ΣΣΑΣ λαμβάνουν την ακαδημαϊκή τους εκπαίδευση από την αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα του ΑΠΘ, σύμφωνα με τον ετήσιο οδηγό σπουδών.
2. Το άρθρο 74 του ΠΔ 61/2021 ορίζει ότι ηκανονική διάρκεια φοίτησης των μαθητών στη ΣΣΑΣ είναι ανάλογη με τα έτη σπουδών, που απαιτούνται για την απόκτηση του πτυχίου, σύμφωνα με τους κανονισμούς προπτυχιακών σπουδών των οικείων σχολών τμημάτων του ΑΠΘ.
3. Στη Σχολή φοιτούν Μαθητές-τριες, οι οποίοι-ες:
α. συμμετέχουν σε διαφορετικές εξεταστικές περιόδους και με διαφορετικά σε κάθε περίοδο μαθήματα, αν και ανήκουν στην ίδια τάξη ή/και τμήμα. Η δήλωση δηλαδή των μαθημάτων που γίνεται μέσω των αντίστοιχων Γραμματειών του ΑΠΘ, δίνει την δυνατότητα σε κάθε Μαθητή-τρια να διαφοροποιεί, ως ένα μεγάλο βαθμό, τόσο τα προς παρακολούθηση μαθήματα, όσο και τα προς εξέταση.
β. προ της εισόδου τους στη ΣΣΑΣ, φοιτούσαν για 1 ή/και 2 έτη στα αντίστοιχα Τμήματα ή Σχολές του ΑΠΘ ή άλλων ΑΕΙ και ενώ, επί παραδείγματι, εντός της Σχολής είναι πρωτοετείς ή δευτεροετείς, εντούτοις παρακολουθούν μαθήματα επόμενων ετών, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνουν το σύνολο των προϋποθέσεων που είναι απαραίτητες για την απόκτηση της ιδιότητας του πτυχιούχου πολύ νωρίτερα, χωρίς όμως να έχουν την δυνατότητα να ονομαστούν Αξιωματικοί προ της συμπλήρωσης του χρόνου φοίτησης του άρθρου 74 του ΠΔ 61/2021
γ. αν και ανήκουν στο ίδιο έτος και στο ίδιο Τμήμα, δεν συγκεντρώνουν το σύνολο των προϋποθέσεων που είναι απαραίτητες για την απόκτηση της ιδιότητας του πτυχιούχου την ίδια χρονική στιγμή, καθώς διαφέρει η ημερομηνία εξέτασης μεταξύ των μαθημάτων. Έτσι π.χ. 6ετής του Ιατρικού Τμήματος που οφείλει το μάθημα «α», ως τελευταίο για να λάβει πτυχίο, εξετάζεται την 10/6/2025, ενώ συμμαθητής του,που οφείλει το μάθημα «β» , ως τελευταίο για να λάβει πτυχίο, εξετάζεται την 22/5/2025.
δ. αξιοποιώντας την δυνατότητα που τους δίνουν οι οδηγοί σπουδών των Σχολών και των Τμημάτων του ΑΠΘ, κατόπιν επικοινωνίας τους με την αντίστοιχη Γραμματεία, αν και έχουν προβιβάσιμο βαθμό σε κάποιο μάθημα (5 και άνω), επιλέγουν να το ξαναδώσουν, προκειμένου να τύχουν καλύτερης βαθμολογίας και επομένως καλυτέρου βαθμού πτυχίου.
4. Σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 91 του ΠΔ 61/2021 ΦΕΚ Α 147/20.8.2021 «Οργανισμός Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων», Οι μαθητές, μετά την ορκωμοσία τους ως πτυχιούχων στην οικεία Σχολή-Τμήμα του ΑΠΘ και την επιτυχή ολοκλήρωση της στρατιωτικής τους εκπαίδευσης, ονομάζονται, αναλόγως της κατανομής τους, Ανθυπολοχαγοί, Σημαιοφόροι, Ανθυποσμηναγοί ή Υπαστυνόμοι Β΄.
5. Σύμφωνα με το άρθρο 22 του ν. 4361 ΦΕΚ Α΄10/1.2.2016 ορίζονται τα κάτωθι:
Η παρ. 5, που προστέθηκε στο άρθρο 21 του ν.δ. 562/ 1970 (Α΄ 127) με την παρ. 2 του άρθρου 30 του ν. 1947/1991 (Α΄ 70), αντικαθίσταται ως εξής:
«5. Οι μαθητές που είναι τέκνα θανόντων στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων στον πόλεμο ή στην ειρήνη κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής, κατανέμονται ή επανακατανέμονται έως την ονομασία τους σε Αξιωματικούς στον Κλάδο που υπηρετούσε ο θανών γονέας τους, εφόσον το επιθυμούν, άλλως υπόκεινται στις παραπάνω διαδικασίες.».
6. Σύμφωνα με τις παραγράφους 7 και 20 του άρθρου 36 του ν.3883/2010 ΦΕΚ Α΄167/24.9.2010 ορίζονται ότι: «7.Η αρχαιότητα των Αξιωματικών σε κάθε βαθμό προσδιορίζεται από την ημερομηνία κτήσης του βαθμού αυτού πλην των ειδικών περιπτώσεων που καθορίζονται στις διατάξεις του παρόντος άρθρου. Ως ημερομηνία κτήσης του βαθμού λογίζεται η ημερομηνία υπογραφής του προεδρικού διατάγματος με το οποίο απονεμήθηκε ο βαθμός ή, γι` αυτούς που προάγονται αναδρομικά, η αναδρομική ημερομηνία κτήσης του βαθμού, που καθορίζεται στο προεδρικό διάταγμα.» και
«20. Η αρχαιότητα μεταξύ ομοιόβαθμων Αξιωματικών των Σωμάτων ή γενικών ειδικοτήτων Σωμάτων του ΣΞ, των Σωμάτων και Ειδικοτήτων του ΠΝ, των Αξιωματικών της ΠΑ πλην Ιπταμένων και των Αξιωματικών ΚΣ, καθορίζεται από τη χρονολογία ονομασίας τους ως Αξιωματικών. Σε περίπτωση ταυτόχρονης ονομασίας τους ως Αξιωματικών, η αρχαιότητα καθορίζεται με βάση τη σειρά των Σωμάτων ή γενικών ειδικοτήτων, όπως αναγράφονται στο άρθρο 3 του παρόντος νόμου».
ΣΧΟΛΙΑ – ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
1. Λαμβάνοντας υπόψη το άρθρο 26 του σχεδίου νόμου, όπου στην παράγραφο 1 ορίζει ότι «1. Η εκπαίδευση στο Τμήμα Βασικής Εκπαίδευσης Ανθυπολοχαγών και αντιστοίχων των υπολοίπων Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων του υγειονομικού σώματος, προέλευσης Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων και Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής, εκκινεί την πρώτη (1η) του επόμενου από τη λήψη του πτυχίου μήνα. Ως λήψη πτυχίου κατά την έννοια του προηγούμενου εδαφίου νοείται η πλήρωση του συνόλου των προϋποθέσεων, που είναι απαραίτητες για την απόκτηση της ιδιότητας του πτυχιούχου του οικείου πανεπιστημιακού τμήματος, ανεξάρτητα από την ορκωμοσία. Η έναρξη της εκπαίδευσης λαμβάνει χώρα πριν από την απονομή της ιδιότητας του αξιωματικού, ενόσω τα στελέχη φέρουν την ιδιότητα του μαθητή της αντίστοιχης παραγωγικής Σχολής…»,με ποιο τρόπο νομικά θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες που ανακύπτουν από τις με α/α 1 έως 3 παραδοχές;Πότε θα ξεκινά η εκπαίδευση στο Τμήμα Βασικής Εκπαίδευσης Ανθυπολοχαγώντου υγειονομικού σώματος;
2. Από την με α/α 4 παραδοχή προκύπτει ότι με την διάταξη του άρθρου 91 του ΠΔ 61/2021, τίθεται ένα σαφές χρονικό σημείο, από το οποίο, και με την απαραίτητη, ρητή προϋπόθεση της υπογραφής του ανάλογου ΠΔ, οι απόφοιτοι της ΣΣΑΣ ονομάζονται Αξιωματικοί. Στο υπόψη σχέδιο νόμου δεν υφίσταται διάταξη που να τροποποιεί ή να καταργεί τις συγκεκριμένες διατάξεις του Οργανισμού της ΣΣΑΣ. Θα συμπεριληφθούν;
3. Ως προς την με α/α 5 παραδοχή, θα υπάρξει νέα νομοθετική ρύθμιση που θα προσδιορίζει ακριβώς τα χρονικά όρια, εντός των οποίων θα λάβει χώρα η διαδικασία επανακατανομής; Παρ΄ όλα αυτά, λαμβάνοντας υπόψη και τις διατάξεις του άρθρου 91 του ΠΔ 61/2021, γίνεται κατανοητό ότι ο νομοθέτης εδώ έθεσε ως χρονικό ορίζοντα επανακατανομής την υπογραφή και την έκδοση του προεδρικού διατάγματος ονομασίας των αποφοίτων της Σχολής σε αξιωματικούς και όχι την πλήρωση του συνόλου των προϋποθέσεων, που είναι απαραίτητες για την απόκτηση της ιδιότητας του πτυχιούχου του οικείου πανεπιστημιακού τμήματος.
4. Ως προς την με α/α 6 παραδοχή, η διατύπωση της διάταξης του άρθρου 64 εγείρει, σύμφωνα με τις ως άνω αναγραφόμενες διατάξεις του ν. 3883/2010, πολλά ερωτηματικά αναφορικά με την αρχαιότητα των «λογιζομένων» αξιωματικών. Αν δηλαδή ο Αρχηγός Σχολής εξετάζεται στο τελευταίο του μάθημα αργότερα από κάποιον συμμαθητή του, θα διατηρήσει την αρχαιότητά του; Ποια νομική δικλείδα ασφαλείαςθα πρέπει να τεθεί, ώστε να διασφαλιστεί η αρχαιότητα;
5. Στην ανάλυση συνεπειών της ρύθμισης αποτυπώνεται το σκεπτικό της υπ’ αρ. 448/2002 Γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ). Από μια προσεκτική μελέτη της ανωτέρω γνωμοδότησης, συμπεραίνει κανείς ότι αυτή προέκυψε κατόπιν υποβολής ερωτήματος από το ΓΕΕΘΑ. Το ερώτημα όμως που υποβλήθηκε ουδόλως σχετίζεται με το πότε λογίζεται ως Αξιωματικός ο Μαθητής μιας Παραγωγικής Σχολής των ΕΔ, αλλά συγκεκριμένα αναφέρεται στην δυνατότητα της Διοίκησης να αποδεχθεί ή όχι την αίτηση παραίτησης από Μαθητή της ΣΣΑΣ που είχε ήδη ορκιστεί στο Πανεπιστήμιο και ανέμενε την ορκωμοσία του ως Αξιωματικός. Επομένως,η χρήση της ως άνω γνωμοδότησης ως ισχυρό – πειστικό επιχείρημα απάδει προς τον επιδιωκόμενο σκοπό της διάταξης του άρθρου 64 του σχεδίου νόμου, ο οποίος προδήλως είναι η δημιουργία ισχυρής νομικής υποχρέωσης στον Μαθητή της ΣΣΑΣ να παραμένει στις τάξεις των ΕΔ. Εξάλλου, σύμφωνα με την παράγραφο 6 του άρθρου 9 του ν. 4831/2021 (ΦΕΚ Α΄ 170)], όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 106 του ν. 5104/2024 «Η γνωμοδότηση, μετά την υπογραφή της, σύμφωνα με την παρ. 2, διαβιβάζεται στο αρμόδιο για την αποδοχή της όργανο. Η αποδοχή ή μη της γνωμοδότησης διατυπώνεται ρητά στο σώμα του αντιτύπου της, με επισημειωματική πράξη η οποία φέρει ημερομηνία και υπογραφή. Το αρμόδιο προς αποδοχή όργανο επιστρέφει τη γνωμοδότηση με την παραπάνω επισημειωματική πράξη στο Γραφείο ΝΣΚ που χειρίστηκε το ερώτημα. Ειδικά στην περίπτωση ερωτήματος με μισθολογικό περιεχόμενο γενικότερου ενδιαφέροντος ή επί ζητήματος που μπορεί να έχει ευρύτερες δημοσιονομικές συνέπειες για τον κρατικό προϋπολογισμό, η σχετικώς εκδιδόμενη γνωμοδότηση, εφόσον γίνει αποδεκτή από το αρμόδιο προς τούτο όργανο, διαβιβάζεται από το τελευταίο και στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Ο Υπουργός διατυπώνει την αποδοχή ή μη της γνωμοδότησης ρητά στο σώμα του αντιτύπου της, με επισημειωματική πράξη του που φέρει ημερομηνία και υπογραφή. Στη συνέχεια το αντίτυπο αυτό με τις επισημειωματικές πράξεις επιστρέφεται στο Γραφείο ΝΣΚ που χειρίστηκε το ερώτημα. Η γνωμοδότηση αποτελεί πράξη δεσμευτική για τη Διοίκηση, τα Ν.Π.Δ.Δ. και τις Ανεξάρτητες Αρχές, μόνο μετά την αποδοχή της από το αρμόδιο προς τούτο όργανο, στην περίπτωση δε που εκδόθηκε σε ερώτημα με μισθολογικό περιεχόμενο γενικότερου ενδιαφέροντος ή επί ζητήματος με ευρύτερες δημοσιονομικές συνέπειες για τον κρατικό προϋπολογισμό και από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Μετά την αποδοχή της, η γνωμοδότηση αναρτάται στο διαδίκτυο και επιτρέπεται η χορήγηση αντιγράφου αυτής». Για την ως άνω Γνωμοδότηση όμως, από την φόρμα αναζήτησης της ιστοσελίδας του ΝΣΚ, προκύπτει ότι εκκρεμεί εισέτι η αποδοχή της από το αρμόδιο όργανο και ως εκ τούτου η κατάσταση αυτή δεν προσδίδει στην γνωμοδότηση εκτελεστό χαρακτήρα και επομένως αυτήστερείται δεσμευτικότητας.
6. Από τα ως άνω διαλαμβανόμενα, καθίσταται αδήριτη η ανάγκη καταρχάς εννοιολογικής προσέγγισηςτης φράσης «λογίζονται ως αξιωματικοί» και επιπλέον χρήζουν απάντησης ερωτήματα που αβίαστα δύνανται να υποβληθούν, όπως:
– Η διάταξη μεταβάλλει επί της ουσίας την νομική υπόσταση του Μαθητή Παραγωγικής Σχολής των ΕΔ;
– Αν ναι, η μεταβολή αυτή μέχρι πού εκτείνεται;
– Άπτεται ζητημάτων που αφορούν στο συνταξιοδοτικό, ασφαλιστικό και οικονομικό καθεστώς που διέπει καιτους Αξιωματικούς των ΕΔ;
– Το ν.δ 1400/1973, όπως ισχύει σήμερα, θα αποτελεί το θεσμικό κείμενο που θα τον διέπει;
Σχόλια επί του Νομοσχεδίου του ΥΠΕΘΑ με τίτλο «Ρύθμιση Υγειονομικών θεμάτων των ΕΔ και λοιπές Διατάξεις»
Άρθρο 4
Προτείνεται προσθήκη παραγράφου:
Οι εν αποστρατεία ειδικοί στρατιωτικοί ιατροί να δύνανται, κατόπιν απόφασης του Διοικητή του Νοσοκομείου, μετά από εισήγηση του Επιστημονικού Συμβουλίου και έγκρισης της ΔΥΓ του οικείου Κλάδου, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ως άμισθοι επιστημονικοί συνεργάτες και να συμμετέχουν επ΄ αμοιβή στην πέραν του ωραρίου λειτουργία του Νοσοκομείου, με βάση τις δυνατότητες καθώς και σε όλες τις επιστημονικές δραστηριότητες του Νοσοκομείου.
Άρθρο 10
Προτείνεται η δημιουργία δύο (2) Διακλαδικών Κέντρων Εκπαίδευσης Πολεμικού Τραύματος με έδρες την ΣΣΑΣ και την ΣΑΝ. Η σύσταση στην έδρα της ΣΣΑΣ υπαγορεύεται από τους παρακάτω λόγους:
1. Εκπαίδευση του συνόλου των Μαθητών της ΣΣΑΣ (820 άτομα)
2. Βασική εκπαίδευση των τελειόφοιτων Μαθητών (ΥΙ) σε επίπεδο ΙΙ-ΙΙΙ (TCCC)
3. Tο μείζον των επιχειρησιακών μονάδων των ΕΔ εδρεύει στην Βόρεια Ελλάδα
Άρθρο 13
Η διοίκηση των ΔΥΓ των Κλάδων, των Στρατιωτικών Νοσοκομείων, των ΛΥΓ, των ΤΥΓ, των ΚΙΧΝΕ και των ΚΥΜΕΑ θα πρέπει υποχρεωτικά να ασκείται από Αξκούς (ΥΙ) προελεύσεως ΣΣΑΣ, καθόσον το μείζον έργο, σε ειρηνική περίοδο και κατά τις επιχειρήσεις, είναι ιατρικό και εκτιμάται ότι ο Δκτης είναι απαραίτητο να έχει την ιδιότητα Ιατρού, διότι μόνο έτσι έχει άμεση γνώση του απαιτούμενου έργου και των ιδιαιτεροτήτων του.
Άρθρο 16, παράγραφος 3
Να δοθεί η δυνατότητα για περισσότερες θητείες Δντου κλινικής, εφόσον δεν υπάρχει ενδιαφέρον από άλλο ιατρό για την κάλυψη της θέσης.
Άρθρο 16, παράγραφος 4
Διευθυντές-Δκτές Στρατιωτικών Νοσοκομείων θα πρέπει να ορίζονται μόνο Αξκοι ΥΙ.
Άρθρο 26
Η ημερομηνία ορκωμοσίας των τελειοφοίτων Μαθητών /-τριών υγειονομικών τμημάτων στο ΑΠΘ δεν είναι κοινή και είναι δυνατό να πραγματοποιούνται έως και τρεις (3) ορκωμοσίες, ιδίως στην Ιατρική Σχολή. Το γεγονός αυτό καθιστά αδύνατη την ταυτόχρονη έναρξη της Βασικής Εκπαίδευσης. Κατόπιν τούτου προτείνονται τα ακόλουθα:
1. Πραγματοποίηση της Βασικής Εκπαίδευσης στην έδρα της ΣΣΑΣ και ΣΑΝ αντίστοιχα για τους αποφοίτους τους, ανεξαρτήτως του Κλάδου στον οποίο έχουν κατανεμηθεί
2. Η διάρκεια του Τμήματος Βασικής Εκπαίδευσης να είναι έως έξι (6) μήνες, προκειμένου να μπορεί να υλοποιηθεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών.
3. Η έναρξη φοίτησης να γίνεται ταυτόχρονα για όλους τους αποφοίτους, σε δύο εκπαιδευτικές σειρές ετησίως με ημερομηνία έναρξης την 1η Σεπτεμβρίου και 1η Μαρτίου εκάστου έτους
4. Η εκπαίδευση για τους αποφοίτους της ΣΣΑΣ να λαμβάνει χώρα στο 424 ΓΣΝΕ (ιατροί, οδοντίατροι, φαρμακοποιοί, ψυχολόγοι) και στο Γ΄ΚΝΟ (κτηνίατροι)
Άρθρο 59, παράγραφος 9
Να προβλεφθεί και για τη ΣΣΑΣ η δυνατότητα τροποποίησης του Οργανισμού της, ώστε να καθοριστούν επακριβώς τα θέματα οργάνωσης και λειτουργίας του Διακλαδικού Κέντρου Εκπαίδευσης Πολεμικού Τράυματος.
Άρθρο 64
Η διατύπωση της εν λόγω ρύθμισης και συγκεκριμένα η φράση «λογίζονται ως αξιωματικοί από την ημερομηνία απόκτησης του συνόλου των προϋποθέσεων που είναι απαραίτητες για την απόκτηση της ιδιότητας του πτυχιούχου του πανεπιστημιακού τμήματος στο οποίο φοιτούν» ενέχει σοβαρά ζητήματα ερμηνευτικής προσέγγισης.
ΠΑΡΑΔΟΧΕΣ
1. Το άρθρο 71 του ΠΔ 61/2021 ΦΕΚ Α 147/20.8.2021 «Οργανισμός Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων», ορίζει ότι οι Μαθητές-τριες της ΣΣΑΣ λαμβάνουν την ακαδημαϊκή τους εκπαίδευση από την αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα του ΑΠΘ, σύμφωνα με τον ετήσιο οδηγό σπουδών.
2. Το άρθρο 74 του ΠΔ 61/2021 ορίζει ότι ηκανονική διάρκεια φοίτησης των μαθητών στη ΣΣΑΣ είναι ανάλογη με τα έτη σπουδών, που απαιτούνται για την απόκτηση του πτυχίου, σύμφωνα με τους κανονισμούς προπτυχιακών σπουδών των οικείων σχολών τμημάτων του ΑΠΘ.
3. Στη Σχολή φοιτούν Μαθητές-τριες, οι οποίοι-ες:
α. συμμετέχουν σε διαφορετικές εξεταστικές περιόδους και με διαφορετικά σε κάθε περίοδο μαθήματα, αν και ανήκουν στην ίδια τάξη ή/και τμήμα. Η δήλωση δηλαδή των μαθημάτων που γίνεται μέσω των αντίστοιχων Γραμματειών του ΑΠΘ, δίνει την δυνατότητα σε κάθε Μαθητή-τρια να διαφοροποιεί, ως ένα μεγάλο βαθμό, τόσο τα προς παρακολούθηση μαθήματα, όσο και τα προς εξέταση.
β. προ της εισόδου τους στη ΣΣΑΣ, φοιτούσαν για 1 ή/και 2 έτη στα αντίστοιχα Τμήματα ή Σχολές του ΑΠΘ ή άλλων ΑΕΙ και ενώ, επί παραδείγματι, εντός της Σχολής είναι πρωτοετείς ή δευτεροετείς, εντούτοις παρακολουθούν μαθήματα επόμενων ετών, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνουν το σύνολο των προϋποθέσεων που είναι απαραίτητες για την απόκτηση της ιδιότητας του πτυχιούχου πολύ νωρίτερα, χωρίς όμως να έχουν την δυνατότητα να ονομαστούν Αξιωματικοί προ της συμπλήρωσης του χρόνου φοίτησης του άρθρου 74 του ΠΔ 61/2021
γ. αν και ανήκουν στο ίδιο έτος και στο ίδιο Τμήμα, δεν συγκεντρώνουν το σύνολο των προϋποθέσεων που είναι απαραίτητες για την απόκτηση της ιδιότητας του πτυχιούχου την ίδια χρονική στιγμή, καθώς διαφέρει η ημερομηνία εξέτασης μεταξύ των μαθημάτων. Έτσι π.χ. 6ετής του Ιατρικού Τμήματος που οφείλει το μάθημα «α», ως τελευταίο για να λάβει πτυχίο, εξετάζεται την 10/6/2025, ενώ συμμαθητής του,που οφείλει το μάθημα «β» , ως τελευταίο για να λάβει πτυχίο, εξετάζεται την 22/5/2025.
δ. αξιοποιώντας την δυνατότητα που τους δίνουν οι οδηγοί σπουδών των Σχολών και των Τμημάτων του ΑΠΘ, κατόπιν επικοινωνίας τους με την αντίστοιχη Γραμματεία, αν και έχουν προβιβάσιμο βαθμό σε κάποιο μάθημα (5 και άνω), επιλέγουν να το ξαναδώσουν, προκειμένου να τύχουν καλύτερης βαθμολογίας και επομένως καλυτέρου βαθμού πτυχίου.
4. Σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 91 του ΠΔ 61/2021 ΦΕΚ Α 147/20.8.2021 «Οργανισμός Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων», Οι μαθητές, μετά την ορκωμοσία τους ως πτυχιούχων στην οικεία Σχολή-Τμήμα του ΑΠΘ και την επιτυχή ολοκλήρωση της στρατιωτικής τους εκπαίδευσης, ονομάζονται, αναλόγως της κατανομής τους, Ανθυπολοχαγοί, Σημαιοφόροι, Ανθυποσμηναγοί ή Υπαστυνόμοι Β΄.
5. Σύμφωνα με το άρθρο 22 του ν. 4361 ΦΕΚ Α΄10/1.2.2016 ορίζονται τα κάτωθι:
Η παρ. 5, που προστέθηκε στο άρθρο 21 του ν.δ. 562/ 1970 (Α΄ 127) με την παρ. 2 του άρθρου 30 του ν. 1947/1991 (Α΄ 70), αντικαθίσταται ως εξής:
«5. Οι μαθητές που είναι τέκνα θανόντων στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων στον πόλεμο ή στην ειρήνη κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής, κατανέμονται ή επανακατανέμονται έως την ονομασία τους σε Αξιωματικούς στον Κλάδο που υπηρετούσε ο θανών γονέας τους, εφόσον το επιθυμούν, άλλως υπόκεινται στις παραπάνω διαδικασίες.».
6. Σύμφωνα με τις παραγράφους 7 και 20 του άρθρου 36 του ν.3883/2010 ΦΕΚ Α΄167/24.9.2010 ορίζονται ότι: «7.Η αρχαιότητα των Αξιωματικών σε κάθε βαθμό προσδιορίζεται από την ημερομηνία κτήσης του βαθμού αυτού πλην των ειδικών περιπτώσεων που καθορίζονται στις διατάξεις του παρόντος άρθρου. Ως ημερομηνία κτήσης του βαθμού λογίζεται η ημερομηνία υπογραφής του προεδρικού διατάγματος με το οποίο απονεμήθηκε ο βαθμός ή, γι` αυτούς που προάγονται αναδρομικά, η αναδρομική ημερομηνία κτήσης του βαθμού, που καθορίζεται στο προεδρικό διάταγμα.» και
«20. Η αρχαιότητα μεταξύ ομοιόβαθμων Αξιωματικών των Σωμάτων ή γενικών ειδικοτήτων Σωμάτων του ΣΞ, των Σωμάτων και Ειδικοτήτων του ΠΝ, των Αξιωματικών της ΠΑ πλην Ιπταμένων και των Αξιωματικών ΚΣ, καθορίζεται από τη χρονολογία ονομασίας τους ως Αξιωματικών. Σε περίπτωση ταυτόχρονης ονομασίας τους ως Αξιωματικών, η αρχαιότητα καθορίζεται με βάση τη σειρά των Σωμάτων ή γενικών ειδικοτήτων, όπως αναγράφονται στο άρθρο 3 του παρόντος νόμου».
ΣΧΟΛΙΑ – ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
1. Λαμβάνοντας υπόψη το άρθρο 26 του σχεδίου νόμου, όπου στην παράγραφο 1 ορίζει ότι «1. Η εκπαίδευση στο Τμήμα Βασικής Εκπαίδευσης Ανθυπολοχαγών και αντιστοίχων των υπολοίπων Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων του υγειονομικού σώματος, προέλευσης Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων και Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής, εκκινεί την πρώτη (1η) του επόμενου από τη λήψη του πτυχίου μήνα. Ως λήψη πτυχίου κατά την έννοια του προηγούμενου εδαφίου νοείται η πλήρωση του συνόλου των προϋποθέσεων, που είναι απαραίτητες για την απόκτηση της ιδιότητας του πτυχιούχου του οικείου πανεπιστημιακού τμήματος, ανεξάρτητα από την ορκωμοσία. Η έναρξη της εκπαίδευσης λαμβάνει χώρα πριν από την απονομή της ιδιότητας του αξιωματικού, ενόσω τα στελέχη φέρουν την ιδιότητα του μαθητή της αντίστοιχης παραγωγικής Σχολής…»,με ποιο τρόπο νομικά θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες που ανακύπτουν από τις με α/α 1 έως 3 παραδοχές;Πότε θα ξεκινά η εκπαίδευση στο Τμήμα Βασικής Εκπαίδευσης Ανθυπολοχαγώντου υγειονομικού σώματος;
2. Από την με α/α 4 παραδοχή προκύπτει ότι με την διάταξη του άρθρου 91 του ΠΔ 61/2021, τίθεται ένα σαφές χρονικό σημείο, από το οποίο, και με την απαραίτητη, ρητή προϋπόθεση της υπογραφής του ανάλογου ΠΔ, οι απόφοιτοι της ΣΣΑΣ ονομάζονται Αξιωματικοί. Στο υπόψη σχέδιο νόμου δεν υφίσταται διάταξη που να τροποποιεί ή να καταργεί τις συγκεκριμένες διατάξεις του Οργανισμού της ΣΣΑΣ. Θα συμπεριληφθούν;
3. Ως προς την με α/α 5 παραδοχή, θα υπάρξει νέα νομοθετική ρύθμιση που θα προσδιορίζει ακριβώς τα χρονικά όρια, εντός των οποίων θα λάβει χώρα η διαδικασία επανακατανομής; Παρ΄ όλα αυτά, λαμβάνοντας υπόψη και τις διατάξεις του άρθρου 91 του ΠΔ 61/2021, γίνεται κατανοητό ότι ο νομοθέτης εδώ έθεσε ως χρονικό ορίζοντα επανακατανομής την υπογραφή και την έκδοση του προεδρικού διατάγματος ονομασίας των αποφοίτων της Σχολής σε αξιωματικούς και όχι την πλήρωση του συνόλου των προϋποθέσεων, που είναι απαραίτητες για την απόκτηση της ιδιότητας του πτυχιούχου του οικείου πανεπιστημιακού τμήματος.
4. Ως προς την με α/α 6 παραδοχή, η διατύπωση της διάταξης του άρθρου 64 εγείρει, σύμφωνα με τις ως άνω αναγραφόμενες διατάξεις του ν. 3883/2010, πολλά ερωτηματικά αναφορικά με την αρχαιότητα των «λογιζομένων» αξιωματικών. Αν δηλαδή ο Αρχηγός Σχολής εξετάζεται στο τελευταίο του μάθημα αργότερα από κάποιον συμμαθητή του, θα διατηρήσει την αρχαιότητά του; Ποια νομική δικλείδα ασφαλείαςθα πρέπει να τεθεί, ώστε να διασφαλιστεί η αρχαιότητα;
5. Στην ανάλυση συνεπειών της ρύθμισης αποτυπώνεται το σκεπτικό της υπ’ αρ. 448/2002 Γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ). Από μια προσεκτική μελέτη της ανωτέρω γνωμοδότησης, συμπεραίνει κανείς ότι αυτή προέκυψε κατόπιν υποβολής ερωτήματος από το ΓΕΕΘΑ. Το ερώτημα όμως που υποβλήθηκε ουδόλως σχετίζεται με το πότε λογίζεται ως Αξιωματικός ο Μαθητής μιας Παραγωγικής Σχολής των ΕΔ, αλλά συγκεκριμένα αναφέρεται στην δυνατότητα της Διοίκησης να αποδεχθεί ή όχι την αίτηση παραίτησης από Μαθητή της ΣΣΑΣ που είχε ήδη ορκιστεί στο Πανεπιστήμιο και ανέμενε την ορκωμοσία του ως Αξιωματικός. Επομένως,η χρήση της ως άνω γνωμοδότησης ως ισχυρό – πειστικό επιχείρημα απάδει προς τον επιδιωκόμενο σκοπό της διάταξης του άρθρου 64 του σχεδίου νόμου, ο οποίος προδήλως είναι η δημιουργία ισχυρής νομικής υποχρέωσης στον Μαθητή της ΣΣΑΣ να παραμένει στις τάξεις των ΕΔ. Εξάλλου, σύμφωνα με την παράγραφο 6 του άρθρου 9 του ν. 4831/2021 (ΦΕΚ Α΄ 170)], όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 106 του ν. 5104/2024 «Η γνωμοδότηση, μετά την υπογραφή της, σύμφωνα με την παρ. 2, διαβιβάζεται στο αρμόδιο για την αποδοχή της όργανο. Η αποδοχή ή μη της γνωμοδότησης διατυπώνεται ρητά στο σώμα του αντιτύπου της, με επισημειωματική πράξη η οποία φέρει ημερομηνία και υπογραφή. Το αρμόδιο προς αποδοχή όργανο επιστρέφει τη γνωμοδότηση με την παραπάνω επισημειωματική πράξη στο Γραφείο ΝΣΚ που χειρίστηκε το ερώτημα. Ειδικά στην περίπτωση ερωτήματος με μισθολογικό περιεχόμενο γενικότερου ενδιαφέροντος ή επί ζητήματος που μπορεί να έχει ευρύτερες δημοσιονομικές συνέπειες για τον κρατικό προϋπολογισμό, η σχετικώς εκδιδόμενη γνωμοδότηση, εφόσον γίνει αποδεκτή από το αρμόδιο προς τούτο όργανο, διαβιβάζεται από το τελευταίο και στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Ο Υπουργός διατυπώνει την αποδοχή ή μη της γνωμοδότησης ρητά στο σώμα του αντιτύπου της, με επισημειωματική πράξη του που φέρει ημερομηνία και υπογραφή. Στη συνέχεια το αντίτυπο αυτό με τις επισημειωματικές πράξεις επιστρέφεται στο Γραφείο ΝΣΚ που χειρίστηκε το ερώτημα. Η γνωμοδότηση αποτελεί πράξη δεσμευτική για τη Διοίκηση, τα Ν.Π.Δ.Δ. και τις Ανεξάρτητες Αρχές, μόνο μετά την αποδοχή της από το αρμόδιο προς τούτο όργανο, στην περίπτωση δε που εκδόθηκε σε ερώτημα με μισθολογικό περιεχόμενο γενικότερου ενδιαφέροντος ή επί ζητήματος με ευρύτερες δημοσιονομικές συνέπειες για τον κρατικό προϋπολογισμό και από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Μετά την αποδοχή της, η γνωμοδότηση αναρτάται στο διαδίκτυο και επιτρέπεται η χορήγηση αντιγράφου αυτής». Για την ως άνω Γνωμοδότηση όμως, από την φόρμα αναζήτησης της ιστοσελίδας του ΝΣΚ, προκύπτει ότι εκκρεμεί εισέτι η αποδοχή της από το αρμόδιο όργανο και ως εκ τούτου η κατάσταση αυτή δεν προσδίδει στην γνωμοδότηση εκτελεστό χαρακτήρα και επομένως αυτήστερείται δεσμευτικότητας.
6. Από τα ως άνω διαλαμβανόμενα, καθίσταται αδήριτη η ανάγκη καταρχάς εννοιολογικής προσέγγισηςτης φράσης «λογίζονται ως αξιωματικοί» και επιπλέον χρήζουν απάντησης ερωτήματα που αβίαστα δύνανται να υποβληθούν, όπως:
– Η διάταξη μεταβάλλει επί της ουσίας την νομική υπόσταση του Μαθητή Παραγωγικής Σχολής των ΕΔ;
– Αν ναι, η μεταβολή αυτή μέχρι πού εκτείνεται;
– Άπτεται ζητημάτων που αφορούν στο συνταξιοδοτικό, ασφαλιστικό και οικονομικό καθεστώς που διέπει καιτους Αξιωματικούς των ΕΔ;
– Το ν.δ 1400/1973, όπως ισχύει σήμερα, θα αποτελεί το θεσμικό κείμενο που θα τον διέπει;
Σχετικά με το άρθρο 72 δεν γίνεται αντιληπτό γιατί υπάρχουν ορισμένοι πολέμιοι; Δυστυχώς δεν παρατίθεται σοβαρή επιχειρηματολογία παρά κάποιες θέσεις που δεν στέκουν, διότι το υποτιθέμενο φακέλωμα γίνεται και χωρίς νεα ταυτότητα. Το αντικείμενο της διάταξης είναι άλλο. Η παροχή κάποιων διευκολύνσεων στο υπόψη προσωπικό και αυτό αποτελεί αίτημα πολλών. Η αποκλειστική χρήση υπηρεσιακής ταυτότητας αντιβαίνει την νομοθεσία προσωπικών δεδομένων που καταργεί το επάγγελμα από τις ταυτότητες. Οι ένστολοι υποχρεούνται να ζουν με καταπατημένο δικαίωμα. Όποιος θέλει να δείξει ιδιότητα μπορεί να το κάνει. Δεν ζούμε σε εποχές που ο στρατιωτικός ήταν κάτι το απλησίαστο που δεν του μιλάς. Οπότε η έκδοση ταυτότητας πολιτικής κινείται στην σωστή κατεύθυνση. Καλό θα ήταν να ενταχθούν και ΕΛ.ΑΣ. και ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.
Πάντως το άρθρο είναι σωστό.
«ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ & ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ» ΥΠΕΘΑ
Άρθρο 63
1. Στην παράγραφο 12 του άρθρου 63 του παρόντος σ.ν. προτείνεται:
«Τα μέλη Σ.Δ.Ε.Π. εκλέγονται και εξελίσσονται στις βαθμίδες των μελών Δ.Ε.Π.. Η προκήρυξη των θέσεων των μελών Σ.Δ.Ε.Π. γίνεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, κατόπιν εισήγησης της Ακαδημαϊκής Συνέλευσης του οικείου Α.Σ.Ε.Ι., η οποία υποβάλλεται σε αυτόν μέσω του αντίστοιχου Γενικού Επιτελείου. Η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων, καθώς και τα απαραίτητα για την κρίση δικαιολογητικά καθορίζονται στην προκήρυξη. Όργανο εκλογής, επιλογής και εξέλιξης των μελών Σ.Δ.Ε.Π. είναι το εκλεκτορικό σώμα, τα μέλη του οποίου ορίζονται από την Ακαδημαϊκή Συνέλευση, από το Μητρώο γνωστικών αντικειμένων του οικείου Α.Σ.Ε.Ι.. Για την εκλογή και εξέλιξη των μελών Σ.Δ.Ε.Π. ισχύουν αναλογικά τα άρθρα 9 και 11 και λαμβάνεται υπόψη η προϋπηρεσία του υποψηφίου σε θέση μέλους Σ.Δ.Π. και Σ.Ε.. Ο διορισμός των μελών Σ.Δ.Ε.Π. γίνεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας».
Με την παρούσα, αιτούμεθα προσθήκη παραγράφου ως εξής:
«Τα υπηρετούντα μέλη ΕΕΠ-ΕΔΙΠ ΑΣΕΙ κατόπιν αίτησής τους δύναται να εκλέγονται και εξελίσσονται στις βαθμίδες των μελών Δ.Ε.Π. ομοίως με την παράγραφο 12 του άρθρου 63 του παρόντος».
Αιτιολογία:
Το αίτημα προσθήκης αφορά την ουσιαστική αξιοποίηση του Μονίμου Εκπαιδευτικού και Ερευνητικού δυναμικού των ΑΣΕΙ, με βάση τα επιστημονικά τους προσόντα και επάρκεια σύμφωνα με τη Νομοθεσία. Παρέχοντας δυνατότητα εξέλιξης στα υπηρετούντα μέλη, διασφαλίζονται συνθήκες ίσης μεταχείρισης, επιτρέποντας την αξιοποίηση των υπηρετούντων στελεχών, που διαθέτουν τα απαιτούμενα επιστημονικά, ερευνητικά και διδακτικά προσόντα. Παράλληλα προσφέρεται πραγματική ευκαιρία για τη συμβολή τους στην ανάπτυξη των ΑΣΕΙ, ενισχύεται η αξιοκρατία και διασφαλίζονται τα κίνητρα που προάγουν την ακαδημαϊκή αριστεία. Η έμφαση στα ακαδημαϊκά και επιστημονικά προσόντα ως κριτήριο εξέλιξης μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους, καθώς κρίνεται απαραίτητη για την αξιοποίηση του καλύτερου δυναμικού και τη διασφάλιση της ποιότητας του διδακτικού και ερευνητικού έργου στα στρατιωτικά ιδρύματα. Ωστόσο, κρίνεται σημαντικό να εξασφαλιστεί η πραγματική δυνατότητα επιλογής, αξιοποίησης και εξέλιξης του συνόλου των καταρτισμένων στελεχών.
2. Σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 29 του Ν. 5110/2024: «Τα μέλη Ε.Ε.Π. δικαιούνται εκπαιδευτική άδεια σύμφωνα με τα άρθρα 58 έως 60 του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3528/2007, Α’ 26)».
Με την παρούσα, αιτούμεθα την διόρθωση της παραγράφου ως εξής:
«Τα μέλη Ε.Ε.Π.-Ε.ΔΙ.Π. δικαιούνται εκπαιδευτική άδεια σύμφωνα με το Π.Δ. 147/2009. Αρμόδιο όργανο για τη χορήγηση των αδειών είναι το Ε.Σ. του οικείου ΑΣΕΙ».
Το αίτημα αφορά στην κρίσιμη διόρθωση μιας παραγράφου του τελευταίου Νόμου που αφορά στον Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ., που δεν έχει καμία εφαρμογή σε Εκπαιδευτικό – Ερευνητικό προσωπικό. Το άρθρο αυτό ήδη μας κρατά μακριά από τη συνεχή επιμόρφωση και συμμετοχή μας σε εκπαιδευτικές-ερευνητικές δράσεις, πάγιο και διαρκές δικαίωμα-υποχρέωση των εκπαιδευτικών κάθε βαθμίδας.
Κύριοι νομοθέτες εγγυηθείτε ότι οι νέου τύπου ταυτότητες δεν παραβιάζονται ηλεκτρονικά και αποδείξτε το. Δυστυχώς δεν διασφαλίζεται το κρυπτόν των στοιχείων που θα εμπεριέχονται, όπως δεν μας αποκαλύπτεται το πλήθος και το είδος των πληροφορίων που θα ενυπάρχουν σε αυτές, καθώς και το ποιόν των αρχών που θα τις ελέγχουν βάσει της σχετικής νομοθεσίας που ήδη έχετε ψηφήσει. Εγείρεται μείζον ζήτημα ασφαλείας και διαρροής προσωπικών δεδομένων απάντων των Ελλήνων πολίτων και δη των στρατιωτικών και των στελεχών των σωμάτων ασφαλείας. Η ηλεκτρονική αποτύπωση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα ευχερώς θα δύναται να παραβιαστεί μέσω κωδικών λογισμικού και άλλων συναφών μέσων που θα εφαρμόζονται από τους κακόβουλους χρήστες των ηλεκτρονικών παραβιάσεων. Επίσης θα πρέπει να γνωστοποιήσετε εάν θα περιλαμβάνουν σύμβολα και στοιχεία αόρατα, τα οποία χρήζουν ειδικής ερμηνείας εντός της μαγνητικής ταινίας ή ψηφίδας[chip], διότι εγείρονται θέματα θρησκευτικής συνειδήσεως και όχι μόνον. Άλλωστε και μόνο τα προαναφερθέντα αποτελούν εφόσον δεν τα αντικρούσετε αποδεικτικά κατάφορη παραβίαση του Συντάγματος σε συγκεκριμένα άρθρα τα οποία και γνωρίζετε. Συνεπώς προβείτε στήν έκδοση αυτών προαιρετικά με παράλληλη χρήση των παλαιών και οπωσδήποτε κοινοποιήστε τους ορατούς κινδύνους ηλεκτρονικής διατρήσεως στους μελλοντικούς κατόχους. Αναλογιστείτε τις ευθύνες σας ενώπιον του Έθνους και των Ελλήνων.
Κύριοι νομοθέτες εγγυηθείτε ότι οι νέου τύπου ταυτότητες δεν παραβιάζονται ηλεκτρονικά και αποδείξτε το. Δυστυχώς δεν διασφαλίζεται το κρυπτόν των στοιχείων που θα εμπεριέχονται, όπως δεν μας αποκαλύπτεται το πλήθος και το είδος των πληροφορίων που θα ενυπάρχουν σε αυτές, καθώς και το ποιόν των αρχών που θα τις ελέγχουν βάσει της σχετικής νομοθεσίας που ήδη έχετε ψηφήσει. Εγείρεται μείζον ζήτημα ασφαλείας και διαρροής προσωπικών δεδομένων απάντων των Ελλήνων πολίτων και δη των στρατιωτικών και των στελεχών των σωμάτων ασφαλείας. Η ηλεκτρονική αποτύπωση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα ευχερώς θα δύναται να παραβιαστεί μέσω κωδικών λογισμικού και άλλων συναφών μέσων που θα εφαρμόζονται από τους κακόβουλους χρήστες των ηλεκτρονικών παραβιάσεων. Επίσης θα πρέπει να γνωστοποιήσετε εάν θα περιλαμβάνουν σύμβολα και στοιχεία αόρατα, τα οποία χρήζουν ειδικής ερμηνείας εντός της μαγνητικής ταινίας ή ψηφίδας[chip], διότι εγείρονται θέματα θρησκευτικής συνειδήσεως και όχι μόνον. Άλλωστε και μόνο τα προαναφερθέντα αποτελούν εφόσον δεν τα αντικρούσετε αποδεικτικά κατάφορη παραβίαση του Συντάγματος σε συγκεκριμένα άρθρα τα οποία και γνωρίζετε. Συνεπώς προβείτε στήν έκδοση αυτών προαιρετικά με παράλληλη χρήση των παλαιών και οπωσδήποτε κοινοποιήστε τους ορατούς κινδύνους ηλεκτρονικής διατρήσεως στους μελλοντικούς κατόχους. Αναλογιστείτε τις ευθύνες σας ενώπιον του Έθνους και των Ελλήνων.
Η Γραμματεία θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., ως θεσμικός εκπρόσωπος των Μονίμων Υπαξιωματικών προέλευσης ΕΠ.ΟΠ, εξετάζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», εκφράζει την έντονη διαφωνία της στις τροποποιήσεις που επιφέρει το άρθρο 70 «Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1,3,4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001». Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών.
Παρακάτω σας παραθέτουμε την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ για την βαθμολογική εξέλιξη των Επαγγελματιών Οπλιτών.
https://pomens.gr/enimerosi/epistoles/2637-protasi-rythmisis-vathmologikis-ekseliksis-epaggelmation-opliton-ep-op
Αρθ.21 Μέλος ΣΔΕΠ γτ δεν μπορεί να είναι κάποιος εξ ΑΣΣΥ πτυχιουχός ΑΕΙ;Ποιος έχει περισσότερα ακαδημαικά προσοντα ενας αποφοιτος ΣΣΕ ή κάποιος απόφοιτος ΣΜΥΝ πτυχιουχος πανεπιστημιου οικονομικων;Ποτε επιτελους θα απορροφηθει και θα αναγνωριστει αυτο το προσωπικο ικανο να καλυψει κενα σε διαφορες ειδικότητες;
Αρθ.1Α Τα ΣΑ τηρούν το 40ωρο.Καθημερινη υπηρεσια ειναι 2 8ωρα εξτρα και αργια 3 οποτε πρεπει να δοθουν και αντιστοιχες απαλλαγες για να διασφαλιστει το 40ωρο.
Επισης, να οριστει ξεκαθαρα με τη ισοδυναμει μια υπηρεσια που δεν ειναι 24ωρη δλδ με διανυκτερευση αλλα ειναι ειτε περαν του 8ωρου ή και αργια πχ Σαββατο 7.00-15.00, 06.00-21.00 κτλ. Ακομη να οριστει ξεκαθαρα με τη ισοδυναμει ο χρονος που τα στελεχη πανε τα παιδια τους σχολειο αλλος Δκτης χρεωνει μια μερα αδεια ή ΑΠ το μηνα και αλλος 4. Αυτα τα θεματα δεν θα πρεπει να κρινονται απο τους Δκτες αλλα απο το νομο.
Τροποποιηση Ν.5110/2024 αρθ.49 πρ.3 οπου απαξιώνονται οι πτυχιουχοι
Δεν γινεται καμοια αναφορα στη 4μηνη γονικη αδεια οπου ισχυει εδω και χρονια στο υπολοιπο δημοσιο συμφωνα με την ευρωπαικη οδηγια 2019/1138 αρθ.5 κ 8.
Άρθρο 69
Δηλ. υπάρχει περίπτωση να προσληφθούν ΕΠΟΠ με απολυτήριο Γυμνασίου; Σε συνδυασμό με το άρ. 12 – βλ. σχόλιό μου στο άρ. 12, φαίνεται ότι το σκέφτεστε να παίρνετε ανειδίκευτους και να τους εκπαιδεύετε ενώ μισθοδοτούνται.
Η Γραμματεία θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., ως θεσμικός εκπρόσωπος των Μονίμων Υπαξιωματικών προέλευσης ΕΠ.ΟΠ, εξετάζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», εκφράζει την έντονη διαφωνία της στις τροποποιήσεις που επιφέρει το άρθρο 70 «Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1,3,4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001». Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών.
Παρακάτω σας παραθέτουμε την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ για την βαθμολογική εξέλιξη των Επαγγελματιών Οπλιτών.
https://pomens.gr/enimerosi/epistoles/2637-protasi-rythmisis-vathmologikis-ekseliksis-epaggelmation-opliton-ep-op
Η ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΝΕΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ, ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ.ΣΕΒΑΣΤΕΙΤΕ ΤΙΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΟΠΩΣ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΈΒΕΣΤΕ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΚΑΙ ΔΟΓΜΑΤΑ.
Η Γραμματεία θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., ως θεσμικός εκπρόσωπος των Μονίμων Υπαξιωματικών προέλευσης ΕΠ.ΟΠ, εξετάζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», εκφράζει την έντονη διαφωνία της στις τροποποιήσεις που επιφέρει το άρθρο 70 «Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1,3,4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001». Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών.Παρακάτω σας παραθέτουμε την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ για την βαθμολογική εξέλιξη των Επαγγελματιών Οπλιτών.https://pomens.gr/enimerosi/epistoles/2637-protasi-rythmisis-vathmologikis-ekseliksis-epaggelmation-opliton-ep-op
Αναφορικά με το άρθρο 72, είναι πραγματικά άξιο απορίας το γιατί κάποιοι είναι τόσο ένθερμοι υποστηρικτές της μη χορήγησης πολιτικών δελτίων ταυτότητας στους αστυνομικούς/λιμενικούς.
Η χορήγηση πολιτικών δελτίων ταυτότητας και στους αστυνομικούς/λιμενικούς μόνο επιπλέον δικαιώματα δίνει σε αυτούς, τα οποία δεν έχουν όντας μέχρι τώρα κάτοχοι μόνο υπηρεσιακών ταυτοτήτων.
Όσοι λοιπόν δεν θέλουν να έχουν δύο ταυτότητες, μία πολιτική και μία υπηρεσιακή, ας παραθέσουν ουσιαστικά επιχειρήματα σχετικά με το ποια κεκτημένα δικαιώματα θίγονται αν πράγματι υιοθετηθεί το μοντέλο διακριτών ταυτοτήτων. Επιχειρήματα σχετικά με τον οπλισμό και ότι υπάρχουν πολύ πιο σοβαρά ζητήματα για να διευθετηθούν, απλά δεν έχουν καμία σχέση με την παρούσα διάταξη (ενδεχομένως να ήταν εύστοχα σε μία άλλη δημόσια διαβούλευση κάποιου άλλου σχεδίου νόμου που να τα αφορά, όχι στο παρόν άρθρο όμως).
Το να αντιτίθεται λοιπόν κάποιος σε μία αλλαγή, όταν πραγματικά δεν του θίγεται κανένα από τα ήδη υπάρχοντα δικαιώματα (αντίθετα προσθέτει, έστω και αν κάποιοι δεν το ενστερνίζονται), το θεωρώ επιεικώς οπισθοδρομικό και άστοπο/άτοπο. Εάν κάποιος δεν θέλει να χρησιμοποιεί την πολιτική ταυτότητα, τις δυνατότητες και τα δικαιώματα που αυτή δίνει, και αρέσκεται στον να επιδεικνύει παντού την υπηρεσιακή, μπορεί να συνεχίσει να το πράττει, δεν του αφαιρείται το δικαίωμα αυτό. Το θέμα είναι τι γίνεται με το αντίστροφο, επειδή η υποχρέωση να εξαναγκάζεται ο αστυνομικός/λιμενικός να γνωστοποιεί την ιδιότητά του σε εξωυπηρεσιακές/προσωπικές δραστηριότητες είναι εντελώς αναχρονιστική και άνευ ουσιαστικού λόγου και αιτίας.
Ας μην γινόμαστε σκόπελοι στις αλλαγές που δεν θίγουν δικαιώματά μας, απλά και μόνο επειδή έτσι μας αρέσει.
Θεωρώ ότι η άποψη να χορηγηθούν πολιτικές ταυτότητες στους αστυνομικούς/λιμενικούς μόνο θετικά οφέλη έχει και εστιάζει στη σωστή κατεύθυνση. Προτείνω λοιπόν να χορηγούνται και στους αστυνομικούς/λιμενικούς τόσο πολιτικές όσο και υπηρεσιακές ταυτότητες, με υψηλά επίπεδα ασφαλείας εγγράφων.
ΑΡΘΡΟ 64
Αν και το άρθρο φαίνεται να στοχεύει προς την διευκόλυνση των σπουδαστών των στρατιωτικών σχολών, ώστε να επιταχύνει την εξέλιξη και την προαγωγή τους, δεν παύει να έχει επίσης και πολλά αδύναμα σημεία. Αρχικά θα πρέπει να υπάρξει μισθολογική μέριμνα για τους τελειόφοιτους μαθητές/αξιωματικούς, ώστε να πληρώνονται και ως αξιωματικοί. Επιπλέον, νομικά θα υπάρξει κώλυμα σχετικά με το πώς χωρίς ΦΕΚ θα λογίζεται κάποιος αξιωματικός για το διάστημα το οποίο δεν θα έχει ορκιστεί ακόμη, ενώ μέχρι τώρα η ορκωμοσία προηγείτο πάντα των ΦΕΚ. Πολύ σημαντικό επίσης να αποσαφηνιστεί το εάν ο μαθητής θα θεωρείται αξιωματικός μετά από την επιτυχή του εξέταση στο τελευταίο μάθημα ή μετά την λήψη του πιστοποιητικού περάτωσης σπουδών και της αναλυτικής βαθμολογίας(τα οποία συνήθως εκδίδονται περίπου έναν μήνα αργότερα από τα αντίστοιχα Πανεπιστήμια όπως ισχύει μέχρι τώρα). Το άρθρο σε μία άλλη ανάγνωση έχει μεταξύ άλλων και τιμωρητική διάθεση δεδομένου των πρόσφατων παραιτήσεων των τελειόφοιτων των στρατιωτικών σχολών μεταξύ του χρονικού παραθύρου λήψης πτυχίου και στρατιωτικής ορκωμοσίας, ενώ στην πραγματικότητα δεν διαφαίνεται να δίνονται κίνητρα για την παραμονή αυτών στο ενεργό στράτευμα.
Καλημερα σας,το Υγειονομικό Επιστημονικό Προσωπικο προελεύσεως ΕΜΘ-ΕΠΟΠ όπως είναι οι Λογοθεραπευτές,οι Κοινωνικοί λειτουργοί,οι Φυσιοθεραπευτές κτλ υφίστανται μια σοβαρή και χρόνια αδικία,δεν αναγνωρίζονται τα ακαδημαϊκά τους προσοντα-τα στελέχη αυτά είναι πτυχιούχοι Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και το πτυχίο ήταν υποχρεωτικό,ελάχιστο τυπικό προσόν στην προκυρηξη τους-και έχουν εξομοιωθεί βαθμολογικά με στελέχη που κατέχουν ειδικότητες λυκείου..παρακαλώ πολύ διορθώστε αυτή τη σοβαρή αδικία και βελτιωστε τη βαθμολογική τους εξέλιξη ώστε αυτή να ανταποκρίνεται τουλάχιστον στοιχειωδώς στην επιστημονική τους ιδιότητα..για το Υγειονομικό Επιστημονικό Προσωπικό προελευσεως ΕΜΘ προτείνεται η απονομή τουλάχιστον ενός επιπλέον βαθμού με τη βαθμολογική εξέλιξη τους να διαμορφώνεται ως εξής:στα 25 έτη πραγματικής υπηρεσίας να τους απονέμεται ο βαθμός του Ανθυπολοχαγού και αντιστοίχων,στα 29 ο βαθμός του Υπολοχαγού και στα 34 ο βαθμός του Λοχαγού,με αποστρατευτικο αυτόν του Ταγματάρχη,σας ευχαριστώ
Η Γραμματεία θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., ως θεσμικός εκπρόσωπος των Μονίμων Υπαξιωματικών προέλευσης ΕΠ.ΟΠ, εξετάζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», εκφράζει την έντονη διαφωνία της στις τροποποιήσεις που επιφέρει το άρθρο 70 «Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1,3,4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001». Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών.
Παρακάτω σας παραθέτουμε την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ για την βαθμολογική εξέλιξη των Επαγγελματιών Οπλιτών.
https://pomens.gr/enimerosi/epistoles/2637-protasi-rythmisis-vathmologikis-ekseliksis-epaggelmation-opliton-ep-op
ΜΗΝ ΔΙΑΛΎΕΤΑΙ ΤΟΝ ΘΕΣΜΌ ΤΩΝ ΕΠΌΠ ΒΛΈΠΕΤΕ ΌΤΙ ΔΕΝ ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΈΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΚΗΡΎΞΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΙΤΉΣΕΙΣ ΔΕΝ ΈΧΟΥΝ ΌΡΙΑ ΛΟΓΙΚΕΥΤΕΊΤΕ!! ΘΑ ΥΠΆΡΧΕΙ ΕΘΝΙΚΌ ΖΉΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΈΜΑ ΤΗΣ ΑΣΦΆΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΦΤΑΊΤΕ ΕΣΕΊΣ!! ΓΝΏΜΗ ΜΟΥ ΣΥΜΦΩΝΏ ΑΠΌΛΥΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΜΈΝΣ ΘΑ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΦΤΆΝΟΥΜΕ ΜΈΧΡΙ ΤΟ ΒΑΘΜΌ ΤΟΥ ΑΝΘΥΠΟΛΟΧΑΓΟΎ ΜΌΝΟ ΈΤΣΙ ΘΑ ΜΑΖΈΨΕΤΕ ΚΌΣΜΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΆ ΘΑ ΔΙΑΛΎΣΕΤΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΊΔΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΆΝΩ ΛΟΓΙΚΕΥΤΕΊΤΕ!!!!!!
Η Γραμματεία θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., ως θεσμικός εκπρόσωπος των Μονίμων Υπαξιωματικών προέλευσης ΕΠ.ΟΠ, εξετάζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», εκφράζει την έντονη διαφωνία της στις τροποποιήσεις που επιφέρει το άρθρο 70 «Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1,3,4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001». Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών.
Παρακάτω σας παραθέτουμε την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ για την βαθμολογική εξέλιξη των Επαγγελματιών Οπλιτών.
https://pomens.gr/enimerosi/epistoles/2637-protasi-rythmisis-vathmologikis-ekseliksis-epaggelmation-opliton-ep-op
Περι αποκατάστασης της βαθμολογικής εξέλιξης των αποφοίτων των τάξεων 1996-1997-1998 εξ Α.Σ.Σ.Υ. όπως ακριβώς έγινε με τις τάξεις 1993-1994-1995. Η ρύθμιση της αρχαιότητας των Αξιωματικών αποφοίτων Α.Σ.Σ.Υ. Η οποία διαταράχθηκε (διατάραξη ιεραρχίας) με την ένταξη στο Ν.2439/1996 των τάξεων 1993-1994-1995 και οι οποίοι έχουν καταπληκτικό βαθμό του Συνταγματάρχη, ενώ οι επόμενες τάξεις τον βαθμό του Αντισυνταγματαρχη, όσοι δεν έχουν πτυχίο ΑΕΙ(Η εγκύκλιος προκήρυξης διαγωνισμού, με την κατάταξη τους υποβάλλουν υποχρεωτικά υπεύθυνη δήλωση ότι δεν είναι εγγεγραμμένοι σε άλλο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα). Σημειωτέον ότι η τάξη του 1993 εισήλθε στις σχολές με κατατακτήριες εξετάσεις η τάξη του 1994 με κατατακτήριες και πανελλήνιες και από την τάξη 1995 και εντεύθεν είναι Όλες οι τάξεις μέσω πανελληνίων.
Η Γραμματεία θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., ως θεσμικός εκπρόσωπος των Μονίμων Υπαξιωματικών προέλευσης ΕΠ.ΟΠ, εξετάζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», εκφράζει την έντονη διαφωνία της στις τροποποιήσεις που επιφέρει το άρθρο 70 «Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1,3,4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001». Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών.
Παρακάτω σας παραθέτουμε την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ για την βαθμολογική εξέλιξη των Επαγγελματιών Οπλιτών.
https://pomens.gr/enimerosi/epistoles/2637-protasi-rythmisis-vathmologikis-ekseliksis-epaggelmation-opliton-ep-op
Η Γραμματεία θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., ως θεσμικός εκπρόσωπος των Μονίμων Υπαξιωματικών προέλευσης ΕΠ.ΟΠ, εξετάζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», εκφράζει την έντονη διαφωνία της στις τροποποιήσεις που επιφέρει το άρθρο 70 «Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1,3,4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001». Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών.
Παρακάτω σας παραθέτουμε την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ για την βαθμολογική εξέλιξη των Επαγγελματιών Οπλιτών.
https://pomens.gr/enimerosi/epistoles/2637-protasi-rythmisis-vathmologikis-ekseliksis-epaggelmation-opliton-ep-op
Η Γραμματεία θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., ως θεσμικός εκπρόσωπος των Μονίμων Υπαξιωματικών προέλευσης ΕΠ.ΟΠ, εξετάζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», εκφράζει την έντονη διαφωνία της στις τροποποιήσεις που επιφέρει το άρθρο 70 «Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1,3,4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001». Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών.
Παρακάτω σας παραθέτουμε την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ για την βαθμολογική εξέλιξη των Επαγγελματιών Οπλιτών.
https://pomens.gr/enimerosi/epistoles/2637-protasi-rythmisis-vathmologikis-ekseliksis-epaggelmation-opliton-ep-op
Σύμφωνα με το άρθρο 72 του νομοσχεδίου προβλέπεται τροποποίηση του υφιστάμενου καθεστώτος για τα δελτία ταυτότητας των Στρατιωτικών αλλά και των Πυροσβεστών οι οποίοι εφεξής θα εφοδιαστούν με αστυνομικές ταυτότητες διατηρώντας παράλληλα για υπηρεσιακή χρήση τα ειδικά δελτία ταυτότητας που εκδίδονται από την υπηρεσία τους.
Στο ίδιο άρθρο εξαιρεί τα στελέχη του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. και της ΕΛ.ΑΣ που θα συνεχίζουν να εφοδιάζονται μόνο με ειδικά δελτία ταυτότητας που χορηγούνται από την Υπηρεσία τους. Δεδομένου ότι στα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ διατίθενται ταυτότητες οι οποίες αποτελούν και επίσημα ταξιδιωτικά έγγραφα , τα στελέχη του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ θα αποτελούν την μοναδική κατηγορία ένστολών που το μόνο έγγραφο που διαθέτουν σε μορφή ταυτότητας είναι ένα απλό χαρτί πλαστικοποιημένο, που από καμία υπηρεσία δεν μπορεί να διαπιστωθεί η εγκυρότητα και η γνησιότητα του με επακόλουθο να μην αποτελεί ταξιδιωτικό έγγραφο. Τα στελέχη του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ προκειμένου να ταξιδέψουν στο εξωτερικό θα πρέπει να διαθέτουν διαβατήριο καθώς το υπηρεσιακό δελτίο δεν μπορεί να αναγνωριστεί ως επίσημο από καμία χώρα .
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι με το άρθρο 67 του Ν.4504/2017 έχει προβληθεί η από την 1-1-2018 έκδοση ταυτοτήτων στα πρότυπα της ΕΛ.ΑΣ χωρίς βέβαια να έχει αναληφθεί από τότε καμία πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση .
Καθώς το χρηματικό ποσό που απαιτείται για την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού είναι πάρα πολύ μεγάλο προτείνουμε την συμπερίληψη και του Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ στην ρύθμιση για παροχή του κλασικού αστυνομικού δελτίου ταυτότητας και τον χαρακτηρισμό των έως τώρα χορηγούμενων ως ειδικών δελτίων ταυτότητας, που θα χορηγούνται από την υπηρεσία αποκλειστικά για υπηρεσιακή χρήση, όπως στο στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και το πυροσβεστικό προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος.
Η Γραμματεία θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., ως θεσμικός εκπρόσωπος των Μονίμων Υπαξιωματικών προέλευσης ΕΠ.ΟΠ, εξετάζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», εκφράζει την έντονη διαφωνία της στις τροποποιήσεις που επιφέρει το άρθρο 70 «Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1,3,4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001». Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών.
Παρακάτω σας παραθέτουμε την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ για την βαθμολογική εξέλιξη των Επαγγελματιών Οπλιτών.
https://pomens.gr/enimerosi/epistoles/2637-protasi-rythmisis-vathmologikis-ekseliksis-epaggelmation-opliton-ep-op
Θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα όσοι Επαγγελματίες Οπλίτες το επιθυμούν, αυτεπάγγελτα να αποστρατεύονται στην ηλικία των 50 ετών. Σαφώς και υπάρχουν πολύ που θέλουν να παραμείνουν μετά την ηλικία των 50 (όπως και έγινε), όμως αρκετές χιλιάδες θα ήθελαν να αποχωρήσουν. Πρέπει να τους δοθεί αυτή η επιλογή, και αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την αντικατάσταση τους με νέους ανθρώπους. Το στράτευμα πρέπει να στηρίζετε σε νιάτα, ειδικά στους υπαξιωματικούς.Προτείνεται λοιπόν..
Στο άρθρο 71 απόλυση Επαγγελματιών οπλιτών στην παράγραφο 1, Να προστεθεί : ‘’Στο 50 έτος ηλικίας τους λόγο κατάληψη ορίου ηλικίας, κατόπιν πρότερης αναφορά τους για εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 39 του ν.445/1974’’.
*Η απομάκρυνση τους γίνεται αυτεπάγγελτα, με άμεσα συνταξιοδοτικά δικαιώματα βάσει των χρόνων υπηρεσίας τους . Με την αναφορά τους να γίνεται τουλάχιστον 6 μήνες πριν την κατάληψη του ορίου ηλικίας (50 έτη).
Η Γραμματεία θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., ως θεσμικός εκπρόσωπος των Μονίμων Υπαξιωματικών προέλευσης ΕΠ.ΟΠ, εξετάζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», εκφράζει την έντονη διαφωνία της στις τροποποιήσεις που επιφέρει το άρθρο 70 «Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1,3,4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001». Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών.
Παρακάτω σας παραθέτουμε την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ για την βαθμολογική εξέλιξη των Επαγγελματιών Οπλιτών.
https://pomens.gr/enimerosi/epistoles/2637-protasi-rythmisis-vathmologikis-ekseliksis-epaggelmation-opliton-ep-op
θεσμός των ΕΠ.ΟΠ ήρθε να αντικαταστήσει αυτόν των ΟΠΥ οι οποιοι μετονομάστηκαν σε ΕΠΥ αργοτερα. Δυο θεσμοι οπλιτών και οι ΕΠΟΠ και οι ΟΠΥ-ΕΠΥ. Οι ΕΠΟΠ οι οποιοι ήδη υπηρετούν 23 ετη στις ένοπλες δυνάμεις, εξειδικευμένοι όλοι τους σε συγκεκριμένα αντικείμενα των ειδικοτήτων τους και σε ηλικία 40+ λόγο της αργής ιεραρχικής εξέλιξης τους ασκούν καθήκοντα που απαντώνται σε στελέχη ηλικιών 22-25 ετών. Όλα αυτά τα στελέχη περίμεναν να έχουν κάποια καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας τους πρωτίστως με κάποια βαθμολογική εξέλιξη όπως και κάνατε με τον όμορο θεσμό υπαξ εκτος παραγωγικών σχολών. Αντ αυτού τα στελέχη αυτα τιμωρούνται με παραμονή, στην μεθεπόμενη προαγωγή τους , 10 ετών στον ίδιο βαθμό. 10 έτη στους χαμηλότερους βαθμούς της ιεραρχίας με φυσικό επακόλουθο το χαμηλό πλέον ηθικό, την έλλειψη κινήτρων και φυσικά μια τεράστια επίπτωση στο οικονομικό κομμάτι καθώς οι αποδοχές είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τα έτη υπηρεσίας και τον φέροντα βαθμό. Κάντε τον θεσμό ελκυστικό, αναγνωρίστε όλη την δουλειά που έχουν επιτύχει στις ένοπλες δυνάμεις τα 23 αυτά έτη οι Υπαξιωματικοί ΕΠΟΠ. Αδικία επίσης που υφίστανται οι ΕΠΟΠ είναι η μη αναγνώριση των τίτλων σπουδών τους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης όπως στους Υπαξ ΑΣΣΥ στους οποίους αποδίδεται ένας επιπλέον βαθμός λόγω πτυχίου τριτοβάθμιας.
Εν κατακλείδι, σκύψτε στα προβλήματα του προσωπικού και αφουγκραστείτε τις ανάγκες τους για εξέλιξη εργασιακή, ώστε με κίνητρα πλέον όλοι να μπορούν να προσφέρουν τα μέγιστα. Δώστε τους αποστρατευτικό βαθμό του Ανθυπολοχαγού,
Δλδ οι ΕΜΘ λοχαγοι και οι εποπ έως τα 45 Λοχίες και 55ετων επχιες?
Συνεχώς οι συνθήκες αντί να καλυτερευουν,χειροτερεύουν. Επιπλέον ευθύνες, χιόνια, μετανάστες, δασοπεριπολα…..και αναγνωριση καμια. Με υην επιπλέον παραμονή χάνονται χρήματα, άρα οι αυξήσεις που απαγγέλθηκαν για την 1 οκτ μάλλον δεν φτάνουν να «ισοφαρισουν»
Δεν κοιτάτε τι προσόντα έχει ο καθένας,δεν τα αναγνωρίζετε για βαθμολογική εξέλιξη,δεν τα αναγνωριζεται πληρώνετε
Άρα,μάλλον κακώς ζητάτε στις νέες προκηρύξεις εποπ πτυχια και προσόντα,γιατί να τα χαραμίσει κάποιος?
7,8 χρονια παραμονής στο βαθμό του Αρχιλοχία, οι επαγγελματίες οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ) να προάγονται στο βαθμό του Ανθυπασπιστή. Όταν συμπληρώνουν τα απαραίτητα συντάξιμα χρόνια, μετά από ένα χρόνο ως εν ενεργεία Ανθυπασπιστές να αποστρατεύονται αυτεπάγγελτα ως ευδοκίμως τερματίσαντες με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού.
-Εξαγορά των δύο (2) χρόνων σπουδών (σε ΑΕΙ & Α ΤΕΙ) με κόστος εξαγοράς 6,67%
-Οι εικοσιτετράωρες υπηρεσίες να πληρώνονται το ελάχιστο 50 Ευρώ (καθαρό ποσό και αφορολόγητο), διότι είναι εργάσιμος χρόνος που δεν εμφανίζεται καθόλου στον ασφαλιστικό βίο (efka). Επίσης, για κάθε εικοσιτετράωρη υπηρεσία δύο (2) απαλλαγές.
ΠροαγωγέςΚρίνεται τουλάχιστον ως αισχρή η αύξηση των ετών στους βαθμούς μόνο των ΕΠΟΠ.
Τους αντίστοιχους ΕΜΘ που και αυτοί εισήλθαν με προκήρυξη τους φτάσατε μέχρι το βαθμό του Υπολοχαγού.
Στις παραγωγικές σχολές καμία αλλαγή για αύξηση ετών στους βαθμούς.
Η συμφόρηση στους υψηλόβαθμους δεν προέρχεται από τους ΕΠΟΠ αλλά από τους προερχόμενους από τις σχολές.
Μεριμνήσετε για όλο το προσωπικό των Ενόπλων δυνάμεων και όχι μόνον για τους εκλεκτούς!!!
Για άλλη μια φορά διαχωρίζετε το προσωπικό.
Το να αναγνωρίζεις την προσφορά των χαμηλόβαθμων στελεχών έστω και προς το τέλος της θητείας τους μόνο καλό μπορεί να δώσει.
Αντί να ανεβάσετε τα έτη υπηρεσίας τους να τους απονέμεται τον βαθμό του εν ενεργεία Ανθυπασπιστή για να έχουν αυτοί οι ανθρώποι και την ηθική ικανοποίηση ότι οι κόποι θα ανταμειφθούν αλλά να έχουν και μια πιο αξιοπρεπή διαβίωση με την συνταξιοδότηση τους ως απόστρατοι Αξιωματικοί.
Όταν υπάρχουν τέτοιες αδικίες είναι λογικό και επόμενο να μην θέλει ο κόσμος να μπει σε αυτό το επάγγελμα – λειτούργημα.
Για την παράταση της δυνατότητας οικειοθελούς αποχώρησης αλλά και συνταξιοδότησης στελεχών κατά τα τελευταία χρόνια υπηρεσίας τους, δημιουργώντας δημοσιονομική χώρο στον προϋπολογισμό των ΕΔ, αλλά με την πληρωμή αναλογούντων εισφορών από τα επιθυμούντα στελέχη, προτείνεται η προσθήκη ενός άρθρου ακόμα, ως εξής:
«Η παρ. 4 του άρθρου 22 του Ν. 3865/2010, να
τροποποιηθεί ως εξής:
Ο συντάξιμος χρόνος του ένστολου προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος που έχει καταταγεί μέχρι την 31.12.1998 και θεμελιώνει δικαίωμα σύνταξης από την 1.1.2015 και μετά προσαυξάνεται κατά τρία (3) έτη, με την καταβολή της προβλεπόμενης, από τις διατάξεις του άρθρου 59 του Π.Δ. 169/2007, εισφοράς για τη συμπλήρωση σαράντα (40) ετών συντάξιμης υπηρεσίας.»
Η Γραμματεία θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., ως θεσμικός εκπρόσωπος των Μονίμων Υπαξιωματικών προέλευσης ΕΠ.ΟΠ, εξετάζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», εκφράζει την έντονη διαφωνία της στις τροποποιήσεις που επιφέρει το άρθρο 70 «Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1,3,4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001». Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών.
Παρακάτω σας παραθέτουμε την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ για την βαθμολογική εξέλιξη των Επαγγελματιών Οπλιτών.
https://pomens.gr/enimerosi/epistoles/2637-protasi-rythmisis-vathmologikis-ekseliksis-epaggelmation-opliton-ep-op
Αναφορικά με το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα εξής:
1. Τα προσόντα που ορίζονται για τα μέλη Σ.Δ.Ε.Π. υπολείπονται κατά πολύ εκείνων των μελών Δ.Ε.Π., καθώς, με τις τρέχουσες προβλέψεις, δεν είναι αναγκαία η κατοχή διδακτορικού διπλώματος στο γνωστικό αντικείμενο της οργανικής θέσης, ενώ δεν προσδιορίζονται με ακρίβεια οι προϋποθέσεις εκλογής και εξέλιξης των μελών Σ.Δ.Ε.Π. (π.χ. συγγραφικό έργο, πρωτότυπες δημοσιεύσεις σε ακαδημαϊκά έντυπα διεθνούς κύρους, έτη υπηρεσίας σε κάθε βαθμίδα, συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα, κλπ.). Όλα τα παραπάνω ορίζονται ξεκάθαρα με Νόμο για τα μέλη Δ.Ε.Π. των Α.Σ.Ε.Ι., γεγονός που διασφαλίζει τόσο την ακαδημαϊκή ποιότητα, όσο και τη διαδικαστική διαφάνεια. Κατά συνέπεια, τίθεται ζήτημα άνισης μεταχείρισης για τα ήδη υπηρετούντα μέλη Δ.Ε.Π. των Α.Σ.Ε.Ι., τα οποία εκλέγονται και εξελίσσονται πάντα με ανοιχτή προκήρυξη, και σύμφωνα με τις αντίστοιχες διατάξεις του εκάστοτε ισχύοντος Νόμου για τα Α.Ε.Ι. Η προσθήκη λοιπόν μιας νεφελώδους (υπό την παρούσα μορφή) νέας κατηγορίας διδασκόντων μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη συνολική αξιολόγηση των Α.Σ.Ε.Ι. από την ΕΘ.Α.Ε.Ε., τη στιγμή μάλιστα που γίνεται πολύς λόγος για τον εκσυγχρονισμό των Ε.Δ. και την ποιοτική αναβάθμιση των σπουδών των μελλοντικών αξιωματικών.
2. Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως μολονότι, από το 2003 και εντεύθεν, τα μέλη Δ.Ε.Π. των Α.Σ.Ε.Ι. εκλέγονται ακριβώς με τις ίδιες διαδικασίες που προβλέπονται για τα μέλη Δ.Ε.Π. των Α.Ε.Ι., αμείβονται με χαμηλότερη αναλογική κλίμακα. Εξυπακούεται λοιπόν ότι κάθε προσπάθεια ποιοτικής αναβάθμισης των σπουδών των Α.Σ.Ε.Ι. πρέπει να περάσει πρώτα από την έμπρακτη αναγνώριση (μισθολογική και θεσμική) των μελών Δ.Ε.Π. του κάθε Ιδρύματος. Αυτό θα επιτευχθεί με την ένταξη των Α.Σ.Ε.Ι. σε ένα ευρύτερο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα που θα λειτουργεί ως Ν.π.Δ.Δ., κατά τα διεθνή πρότυπα. (βλ. Σουηδία, Νορβηγία, Πολωνία, Τσεχία, Βουλγαρία, Φινλανδία, κ.α.)
Η Γραμματεία θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., ως θεσμικός εκπρόσωπος των Μονίμων Υπαξιωματικών προέλευσης ΕΠ.ΟΠ, εξετάζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», εκφράζει την έντονη διαφωνία της στις τροποποιήσεις που επιφέρει το άρθρο 70 «Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1,3,4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001». Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών.
Παρακάτω σας παραθέτουμε την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ για την βαθμολογική εξέλιξη των Επαγγελματιών Οπλιτών.
https://pomens.gr/enimerosi/epistoles/2637-protasi-rythmisis-vathmologikis-ekseliksis-epaggelmation-opliton-ep-op
Να απονειμετε τον βαθμό του ανθυπασπιστή στους ΕΠΟΠ. Δεν είναι δίκαιος ο διαχωρισμός από τους εμθ. Οι άνθρωποι αυτοί θέλουν μια ηθική ανταμοιβη και όχι τιμωρία για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στο στράτευμα. Στον θεσμό των ΕΠΟΠ θα πρέπει να πηγαίνουμε προς τα εμπρός και όχι να κάνουμε βήματα προς τα πίσω.