Άρθρο 19: Κατασκευές πάνω από το κτίριο

1. Όλες οι κατασκευές πάνω από το κτίριο πρέπει να αποτελούν ένα ενιαίο αισθητικό σύνολο, μπορεί να συνδέονται ή να περιφράσσονται με ελαφρά ή διάτρητα στοιχεία και οι θέσεις τους αποτυπώνονται υποχρεωτικά στις μελέτες που συνοδεύουν την άδεια δόμησης.
2. Πάνω από το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος της περιοχής και μέσα στο ιδεατό στερεό επιτρέπονται:
α) Σε νέα και υφιστάμενα κτίρια, χώροι κύριας χρήσης αποκλειστικής ή κοινόχρηστης, μέγιστης επιφάνειας 35 τ.μ., με προϋπόθεση τη δημιουργία φυτεμένου δώματος που καλύπτει το 80% της συνολικής επιφάνειας του δώματος και με αναλογία ένα (1) τ.μ. χώρου ανά πέντε (5) τ.μ. φύτευσης.
β) Καπνοδόχοι, αγωγοί αερισμού, καπνοσυλλέκτες, εγκαταστάσεις ηλιακών συστημάτων με τοποθέτηση του δοχείου σε άμεση επαφή με την άνω στάθμη του δώματος και τοποθέτηση του συλλέκτη πάνω από αυτό, πύργοι ψύξης και δοχεία διαστολής, θέρμανσης ή κλιματισμού και αντλίες θερμότητας.
γ) Απολήξεις κλιμακοστασίων με στάση ανελκυστήρα στο δώμα και φρεάτων ανελκυστήρων με τις ελάχιστες αναγκαίες διαστάσεις και μέγιστο εξωτερικό ύψος 3,80μ., από την τελικά διαμορφωμένη επιφάνεια του τελευταίου ορόφου του κτιρίου μετά την εξάντληση του συντελεστή δόμησης του οικοπέδου, εφόσον εγκαθίσταται φυτεμένο δώμα ή σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Πάνω στις απολήξεις αυτές απαγορεύεται η τοποθέτηση οποιασδήποτε κατασκευής ή εγκατάστασης.
γ) Στηθαία, κιγκλιδώματα ασφαλείας, ασκεπείς πισίνες, διακοσμητικά χωροδικτυώματα μέγιστου ύψους 3,50 μ., μόνιμες γλάστρες φυτών και γενικά εγκαταστάσεις για τη δημιουργία κήπων με τον εξοπλισμό τους, που κατασκευάζονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
δ) Κατασκευές για τη στήριξη των φυτών, πέργκολες που μπορούν να επικαλύπτονται από ελαφρά εύκαμπτα υλικά ή κινητά συστήματα, καλαμωτές κλπ.
ε) Στέγες. Σε κάθε περίπτωση απαγορεύονται κατασκευές που δημιουργούν κατακόρυφα ανοίγματα και διαφοροποιούν την ενιαία κλίση και στερεομετρία της στέγης.
3. Πάνω από το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος της περιοχής και το ιδεατό στερεό επιτρέπεται η τοποθέτηση αλεξικέραυνου και κεραίας αναμετάδοσης ηλεκτρονικού σήματος.
4. Κοινόχρηστη αίθουσα για τις κοινωνικές λειτουργίες των ενοίκων όπως ορίζεται στο εδάφιο κη της παραγράφου 6 του άρθρου 11.

  • 6 Μαρτίου 2012, 12:26 | Καλλιόπη – Ιωάννα Μαστοράκη (Αρχιτέκτονας)

    Αρθρο 19
    Καλά όλα αυτά αλλά με κάποιους περιορισμούς ύψους ώστε να μην παρεμποδίζουν πιθανόν τη θέα ή τον άμεσο ηλιακό φωτισμό όμορων ιδιοκτησιών!

  • 6 Μαρτίου 2012, 11:07 | ΠΑΥΛΟΣ ΠΡΑΣΙΝΟΣ

    Άρθρο 19 παρ.4 Να προστεθεί στην αρχή της πρότασης το εξής «Πάνω από το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος της περιοχής και το ιδεατό στερεό επιτρέπεται»

  • 5 Μαρτίου 2012, 20:38 | Δημητρης Ρουμελιωτης

    Πρεπει να προβλεφθει με σαφηνεια ποια αποληξη κλιμακοστασιου θα επιτρεπεται σε περιπτωση μη φυτεμενου δωματος η συστηματος παραγωγης ηλεκτρικης ενεργειας και ως προς τις διαστασεις και ως προς το υψος

  • 5 Μαρτίου 2012, 14:48 | ΜΗΝΑΣ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗΣ

    Να θεωρείται η απόληξη του κλιμακοστασίου μιας οικοδομής σε όλους τους μικρούς οικισμούς της χώρας νόμιμη κατασκευή. Τις προϋποθέσεις και τις λεπτομέρειες μπορείτε να τις βάλετε εσείς. Εγώ μιλάω για το γενικό πρόβλημα όπου μέχρι σήμερα δεν επιτρεπεται να κατασκευάζεται απόληξη κλιμακοστασίου στους οικισμούς και όμως γίνονται κατά 99% διότι τα κεντρικά κλιμακοστάσια των οικοδομών δεν μπορεί να παραμένουν αστέγαστα και να πλημυρίζουν με νερά τα σπίτια.

  • 5 Μαρτίου 2012, 14:22 | Μαρία Μόνικα Σπυριδάκη

    Αν θα επιτρέπονται φωτοβολταικα πανέλλα πάνω σε υπό κλίση περγκολες, να μην ειναι τοποθετημένα σε απευθειας επαφή με το δώμα.

  • 4 Μαρτίου 2012, 23:53 | Ευάγγελος Κουρής

    1. Όλες οι κατασκευές πάνω από το κτίριο πρέπει να αποτελούν ένα ενιαίο αισθητικό σύνολο, μπορεί να συνδέονται ή να περιφράσσονται με ελαφρά ή διάτρητα στοιχεία και οι θέσεις τους αποτυπώνονται υποχρεωτικά στις μελέτες (αρχιτεκτονική και ηλεκτρομηχανολογική) που συνοδεύουν την άδεια δόμησης.

    2. Πάνω από το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος της περιοχής και μέσα στο ιδεατό στερεό επιτρέπονται:

    β) Καπνοδόχοι, αγωγοί αερισμού, καπνοσυλλέκτες, εγκαταστάσεις ηλιακών συστημάτων με τοποθέτηση του δοχείου σε άμεση επαφή με την άνω στάθμη του δώματος και τοποθέτηση του συλλέκτη πάνω από αυτό, πύργοι ψύξης και δοχεία διαστολής, θέρμανσης ή κλιματισμού και αντλίες θερμότητας, αεραγωγοί κλιματισμού, ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη κατάλληλα για τοποθέτηση σε εξωτερικό χώρο (με αντίστοιχη ενημέρωση του κτιριοδομικού κανονισμού), condenser (συμπιεστές) ψυκτικών εγκαταστάσεων (περίπτωση υπεραγορών).

  • 4 Μαρτίου 2012, 20:12 | Ιωάννης Γκουμας Αρχιτέκτων

    Υπάρχει τρόπος να μην παραπέμπει μόνο σε ηλιακούς θερμοσίφωνες το δοχείο των ηλιακών συστημάτων. Δοχείο είναι ένα κλειστό κέλυφος που περιέχει κάτι (όχι απαραίτητα νερό). Οι μπαταρίες των Φ/Β είναι δοχεία με χημικά υλικά με δυνατότητα να αποθηκεύσουν ενέργεια.
    Δεν είπε κανείς σε τι ηλιακά συστήματα αναφέρονται ή τι έχει μέσα το δοχείο τους.

  • 4 Μαρτίου 2012, 18:57 | Χρυσαυγή Παπαδοπούλου

    Γιατί δεν αναφέρεστε καθόλου στα φωτοβολταικλά συστήματα, που είναι θέμα τόσο επίκαιρο για τη χώρα μας τον τελευταίο καιρό ? Θα ακολουθήσει, μήπως, άλλο νομοσχέδιο γι αυτά ?

  • 3 Μαρτίου 2012, 18:04 | Δημητρης Καρακαστανιας

    Σχετικά με το 2β …εγκαταστάσεις ηλιακών συστημάτων με τοποθέτηση του δοχείου σε άμεση επαφή με την άνω στάθμη του δώματος και τοποθέτηση του συλλέκτη πάνω από αυτό….
    Ολοι οι ηλιακοι συλλεκτες της αγοράς δεν ειναι κατασκευασμένοι με αυτή τη λογική .Αν το δοχείο είναι σε χαμηλότερο ύψος από τους συλλέκτες απαιτείται η λειτουργία κυκλοφορητή για την ανακυκλοφορία του ζεστού νερού στους συλλέκτες.
    Προφανώς με αυτό το αρθρο αποκλειεται η τοποθέτηση κεντρικού ηλιακου συστήματος με δοχείο μεγάλης χωρητικότητας.

  • 2 Μαρτίου 2012, 15:41 | Χρυσαυγή Παπαδοπούλου

    Πολύ ωραία ολ’ αυτά που προτείνονται για να ομορφύνουν αλλά χρειάζεται να υπάρχουν και κίνητρα για να τα αποφασίσει η πλειοψηφία της συνιδιοκτησίας μία πολυκατοικίας. Αλλιώς, είναι » δώρον άδωρον», γιατί δημιουργούν νέα έξοδα σε μία εποχή που κανείς δεν θα τα αντέξει. Από πολλούς θα θεωρηθούν «περιττή πολυτέλεια» ή σπατάλη όπως π.χ. δημιουργία κοινόχρηστης αίθουσας για κοινωνικές λειτουργίες των ενοίκων ή η τοποθέτηση αλεξικέραυνου. Γι αυτό απαιτούνται κίνητρα, π.χ. επιδοτήσεις ή φοροαπαλλαγές ή πιο ελαστική Δικαιοσύνη, αν κάποιο συναφές ζήτημα καταλήξει στους κόλπους της !

  • 2 Μαρτίου 2012, 00:07 | ΣΤΑΥΡΟΣ

    Στο 2.β αναφέρετε ότι επιτρέπονται οι εγκαταστάσεις ηλιακών συστημάτων με τοποθέτηση του δοχείου σε άμεση επαφή με την άνω στάθμη του δώματος και τοποθέτηση του συλλέκτη πάνω από αυτό. Δηλαδή η τοποθέτηση στο δώμα ή στη στέγη, ενός κανονικού ηλιακού με 2 συλλέκτες και δοχείο που βρίσκεται πάνω από τους συλλέκτες επιτρέπεται ή όχι;

  • 1 Μαρτίου 2012, 12:00 | Στα;ύρος

    Στο 2.β να αναφερθούν συγκεκριμένα τα φωτοβολταϊκά συστήματα, καθώς η αναφορά σε ηλιακά σύστήματα με δοχείο παραπέμπει μόνο στους ηλιακούς θερμοσίφωνες.

  • Άρθρο 19: (Κατασκευές πάνω από το κτίριο)
    Η «αρίθμηση» 2. α) , β) κτλ. είναι λάθος διότι η παράγραφος γ) επαναλαμβάνεται δύο φορές οπότε πρέπει να διορθωθεί από το γ) έως το ε) έτσι ώστε η τελευταία παράγραφος να είναι η ζ).

    Νομοσχέδιο
    4. Κοινόχρηστη αίθουσα για τις κοινωνικές λειτουργίες των ενοίκων όπως ορίζεται στο εδάφιο κη της παραγράφου 6 του άρθρου 11.
    Από το Άρθρο 11 παράγραφος 6 κη.
    κη. Κοινόχρηστη αίθουσα για τις κοινωνικές λειτουργίες των ενοίκων του κτιρίου ή των κτιρίων του οικοπέδου κατασκευαζόμενη εντός του χώρου της pilotis, σε κτίρια με κύρια χρήση την κατοικία τα οποία έχουν συνολική επιφάνεια τουλάχιστον 600 τ.μ. που αντιστοιχεί σε οκτώ τουλάχιστον διαμερίσματα, εφόσον η επιφάνεια της αίθουσας αυτής αντιστοιχεί το πολύ στο 5% της συνολικής επιφάνειας που προκύπτει από το συντελεστή δόμησης και, πάντως δεν είναι μικρότερη από 25 τ.μ. ούτε μεγαλύτερη από 80 τ.μ.

    Πρόταση

    Η ύπαρξη Κοινόχρηστης αίθουσας για κοινωνικές λειτουργίες των ενοίκων του κτιρίου ή των κτιρίων του οικοπέδου πάνω από το κτίριο πρέπει να ρυθμιστούν ακριβώς δεδομένου ότι σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα ξενοδοχεία ή τα καταστήματα εστίασης όχι όμως και οι πολυκατοικίες ως αναφέρεται.

  • 29 Φεβρουαρίου 2012, 17:34 | KOSTAS

    Στο 2 πρέπει να μπει το «ή στο ύψος που εξαντλείται ο σ.δ.»

    Επίσης το 2§γ ισχύει μόνο «εφόσον εγκαθίσταται φυτεμένο δώμα ή σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας»;
    Αν δεν εγκατασταθεί «φυτεμένο δώμα ή σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», η απόληξη θα προσμετρά στην δόμηση;
    Ή δεν θα επιτρέπεται;