Άρθρο 2 – Λύση Ανωνύμων Εταιρειών

1. Από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου:

α) καταργείται το άρθρο 1 του π.δ. 189/1996 (Α΄ 152) με το οποίο συνεστήθη η Εταιρεία Διαχείρισης και Ανάπτυξης Τεχνολογικού Πάρκου Αττικής “Λεύκιππος” Α.Ε., με έδρα τoν Δήμο Αγίας Παρασκευής και  εποπτευόμενη  από τον Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

β) λύονται και τίθενται σε εκκαθάριση, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπουν ο παρών και ο ιδρυτικός τους νόμος, το οικείο καταστατικό, ο κ.ν. 2190/1920 και οι λοιπές κείμενες διατάξεις, οι πιο κάτω ανώνυμες εταιρείες:

αα) η Δημόσια Επιχείρηση Πολεοδομίας και Στέγασης (ΔΕΠΟΣ Α.Ε.), η οποία συνεστήθη ως ν.π.ι.δ. με το άρθρο 1 του ν.446/1976 (Α΄ 264) και μετατράπηκε σε ανώνυμη εταιρεία με το άρθρο πρώτο του π.δ. 158/ 1997.

ββ) το Ιχθυοκαλλιεργητικό Κέντρο Αχελώου ΑΕ (ΙΧ.ΘΥ.Κ.Α.), το οποίο συνεστήθη με το άρθρο 1 του Π.Δ. 297/1985 (Α΄110).

γγ) το Ολυμπιακό Χωριό 2004 Α.Ε., η οποία συνεστήθη με το άρθρο 1 του ν.2819/2000 (Α΄ 84), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 22 του ν.3227/2004 και το άρθρο 74 παρ. 1 του ν.3518/2006. Μετά τη λύση της εταιρείας κάθε στοιχείο κινητής ή ακίνητης περιουσίας περιέρχεται στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ).

δδ) η «Εταιρεία Αξιοποίησης Αγροτικής Γης Α.Ε, (ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε.) η οποία συνεστήθη με  το άρθρο 46 του Νόμου 2637/1998 (Α΄ 200).

Η αρμοδιότητα της εταιρείας που προβλέπεται από την παρ. 1 του άρθρου 16 του Ν. 3790/2009 (Α΄ 143) καταργείται και ακολουθεί η καταγγελία των συμβάσεων εργασίας, η ισχύς των οποίων άρχισε την 1 Σεπτεμβρίου 2009, τηρουμένων των προβλέψεων της εργατικής νομοθεσίας, του προσωπικού που προσελήφθη στην ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε. με βάση την από 4 Αυγούστου 2009 απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα «Διορισμός Προσωπικού της εταιρείας ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε.» και το από 14 Αυγούστου 2009 πρακτικό της 229ης Συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΓΡΟΓΗΣ Α.Ε. με το οποίο επικυρώθηκε ο πίνακας επιτυχόντων.

Το ψηφιακό αρχείο δεδομένων της ΑΓΡΟΓΗΣ Α.Ε. περιέρχεται στον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ).

2. α) Το τακτικό προσωπικό, συμπεριλαμβανομένων και των απασχολούμενων με σχέση έμμισθης εντολής δικηγόρων που υπηρετεί, κατά τη δημοσίευση του παρόντος, στις ως άνω υπό λύση και εκκαθάριση εταιρείες, με την επιφύλαξη της υποπερίπτωσης δδ της περίπτωσης β της παρ. 1, μπορεί με αίτησή του να μεταφέρεται με την ίδια σχέση εργασίας, στον ΟΕΚ για τους υπηρετούντες στο Ολυμπιακό Χωριό ή στον ΟΠΕΚΕΠΕ για τους υπηρετούντες στην ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε. ή στον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου για τους υπηρετούντες στην ΙΧΘΥΚΑ Α.Ε. ή άλλο φορέα αρμοδιότητας των Υπουργείων τα οποία ασκούν εποπτεία στις υπό λύση και εκκαθάριση εταιρείες, ή σε υπηρεσίες των Υπουργείων αυτών, ή άλλες δημόσιες υπηρεσίες, ανεξάρτητες αρχές, νπδδ και ΟΤΑ α` και β` βαθμού, ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες.

β) Η μεταφορά του τακτικού προσωπικού των υπό λύση και εκκαθάριση εταιρειών, γίνεται σε φορέα ή υπηρεσία, σε νομό επιλογής του υπαλλήλου, εφόσον υπάρχει κενή θέση και υπηρεσιακές ανάγκες σε φορέα του νομού αυτού. Για την κατά τα ανωτέρω μεταφορά πρέπει ο ενδιαφερόμενος, εντός αποκλειστικής προθεσμίας δεκαπέντε (15) εργασίμων ημερών από τη δημοσίευση του παρόντος, να υποβάλει αίτηση στο εποπτεύον, κατά περίπτωση την υπό λύση και εκκαθάριση εταιρεία Υπουργείο, με την οποία εκφράζεται η προτίμησή του για μεταφορά, στην οποία θα αναφέρεται και ο νομός επιλογής του. Η μεταφορά γίνεται σε κενές οργανικές θέσεις αντίστοιχης ή παρεμφερούς ειδικότητας, της ίδιας εκπαιδευτικής βαθμίδας με αυτή που ανήκει ο μεταφερόμενος ή με βάση τα τυπικά προσόντα που κατέχει .

γ) Η μεταφορά του προσωπικού γίνεται με κοινές αποφάσεις του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, του Υπουργού Οικονομικών, του εποπτεύοντος την υπό λύση και εκκαθάριση εταιρεία υπουργού και του τυχόν άλλου αρμόδιου υπουργού.

δ) Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ρυθμίζονται θέματα υποβολής των αιτήσεων, διαδικασίας, επιλογής υπηρεσίας ή φορέα, κριτηρίων που αφορούν στη σειρά προτεραιότητας του  μεταφερόμενου προσωπικού, συγκρότησης επιτροπής στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για τη διάθεση στους φορείς υποδοχής,  όπως και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Ως κριτήρια για τον καθορισμό της σειράς προτεραιότητάς των ενδιαφερομένων για την ίδια θέση, μπορεί να λαμβάνονται υπόψη ιδίως η επαγγελματική εμπειρία, η εξειδίκευση και τα τυπικά προσόντα, είτε συναφή με τις δραστηριότητες του φορέα ή της υπηρεσίας υποδοχής, είτε απαραίτητα για τη λειτουργία και την υποστήριξή του και η υπαγωγή στις ειδικές κατηγορίες προστατευόμενων προσώπων που αναφέρονται στο ν.2643/1998(Α΄220) όπως ισχύει κάθε φορά.

ε) Με κοινή απόφαση του υπουργού σε υπηρεσίες ή φορείς αρμοδιότητάς του οποίου μεταφέρθηκε ή μετατάχθηκε το τακτικό προσωπικό των υπό λύση και εκκαθάριση εταιρειών και του κατά περίπτωση εποπτεύοντος τις υπό λύση και εκκαθάριση εταιρείες υπουργού, μετά από αιτιολογημένη αίτηση του εκκαθαριστή και ύστερα από εκτίμηση των υπηρεσιακών αναγκών των υπό λύση και εκκαθάριση εταιρειών του παρόντος άρθρου, καθορίζεται το ελάχιστο προσωπικό που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους δέκα υπαλλήλους το οποίο θα αποσπασθεί, χωρίς αίτησή του, από τους φορείς στους οποίους έχει μεταταχθεί ή μεταφερθεί, στις υπό λύση και εκκαθάριση εταιρείες, έως την αποπεράτωση των εργασιών λύσης και εκκαθάρισης αυτών. Αμέσως μετά την αποπεράτωση των εργασιών λύσης και εκκαθάρισης των εταιρειών ακολουθεί η αποδέσμευση, από τον οικείο εκκαθαριστή, του προσωπικού που είχε αποσπασθεί σε αυτές για τις ανάγκες της εκκαθάρισης. Μετά την πράξη αποδέσμευσης του οικείου εκκαθαριστή αίρονται αυτοδίκαια οι αποσπάσεις του πάσης φύσεως προσωπικού που είχε αποσπασθεί στις υπό λύση και εκκαθάριση εταιρείες για τις ανάγκες της εκκαθάρισής τους.

3. Μετά τη λύση και εκκαθάριση των εταιρειών του παρόντος άρθρου κάθε στοιχείο κινητής ή ακίνητης περιουσίας τους περιέρχεται στο Ελληνικό Δημόσιο, εκπροσωπούμενο από το υπουργείο το οποίο είναι μοναδικός μέτοχος ή το οποίο κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών, άλλως το εποπτεύον υπουργείο εάν δεν ορίζεται διαφορετικά από ειδικότερες διατάξεις. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών του Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, ρυθμίζεται κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια σχετικά με την κινητή και ακίνητη περιουσία των υπό λύση και εκκαθάριση εταιρειών.

4. Με κοινές αποφάσεις των υπουργών Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και των εποπτευόντων τις υπό λύση και εκκαθάριση εταιρείες του παρόντος άρθρου, ρυθμίζεται κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια σχετικά με τη λύση και εκκαθάριση των εταιρειών και ιδίως την ημερομηνία έναρξης της εκκαθάρισης ή και λήξης αυτής. Με όμοιες αποφάσεις ορίζονται οι εκκαθαριστές, εάν δεν έχουν ορισθεί  εντός μηνός από τη δημοσίευση του παρόντος, από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων. Οι αποφάσεις αυτές εκδίδονται δεκαπέντε (15) εργάσιμες ημέρες μετά την παρέλευση άπρακτης της προθεσμίας του προηγούμενου εδαφίου, εντός της οποίας θα έπρεπε η Γενική Συνέλευση των μετόχων να ορίσει εκκαθαριστή.  Για τη ρύθμιση των θεμάτων αυτών, στην περίπτωση που το σύνολο ή την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου κατέχει άλλος υπουργός από τον εποπτεύοντα  εκδίδεται κοινή απόφαση των υπουργών αυτών.

5. Υφιστάμενες μισθώσεις ακινήτων από τις εταιρείες του παρόντος άρθρου λύονται αυτοδίκαια με το πέρας της εκκαθάρισης με καταβολή αποζημίωσης δύο μηνιαίων μισθωμάτων στους εκμισθωτές.