Άρθρο 5 – Συγχώνευση ανωνύμων εταιρειών

1. α) Οι εταιρείες «Ελληνικό Κέντρο Αργιλλομάζης, Α.Ε.» (ΕΛΚΕΑ ΑΕ.), «Ελληνικό Κέντρο Αργυροχρυσοχοΐας Α.Ε.» (ΕΛΚΑ Α.Ε.), «Κ.Ε.Κ. ΕΛΚΕΔΕ ΕΠΕ» και «Κέντρο Ελληνικής Γούνας» συγχωνεύονται μέσω απορρόφησης στην «ΕΛΚΕΔΕ Κέντρο Τεχνολογίας και Σχεδιασμού Α.Ε.». Το Κέντρο Ελληνικής Γούνας λειτουργεί ως παράρτημα της απορροφούσας ανώνυμης εταιρείας, διατηρώντας την ίδια έδρα.

Το τακτικό προσωπικό των εταιρειών που συγχωνεύονται μέσω απορρόφησης από το «ΕΛΚΕΔΕ Κέντρο Τεχνολογίας και Σχεδιασμού Α.Ε.», συμπεριλαμβανομένων και των απασχολούμενων με σχέση έμμισθης εντολής δικηγόρων, μεταφέρεται αυτοδικαίως στην απορροφούσα εταιρεία και αποτελεί προσωπικό της, διατηρώντας τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις υφιστάμενες, κατά τον χρόνο της συγχώνευσης, συμβάσεις και σχέσεις εργασίας. Με απόφαση του Υπουργού  Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας καθορίζεται κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για τη μεταφορά και ένταξη του προσωπικού των εταιρειών που απορροφώνται στην απορροφούσα εταιρία.

β) Η «Εταιρεία Διανομής Αερίου» (Ε.Δ.Α. Α.Ε.) και η ανώνυμη εταιρεία «Δημόσια Επιχείρηση Παροχής Αερίου» (Δ.Ε.Π.Α. Α.Ε.) συγχωνεύονται  με απορρόφηση της πρώτης από την δεύτερη ως άνω ανώνυμη εταιρεία (άρθρο 4 παρ. 2 του ν. 2364/1995, όπως τροποποιήθηκε με παρ. 2 του άρθρου 32 ν. 2992/2002).

Το τακτικό προσωπικό, συμπεριλαμβανομένων και των απασχολούμενων με σχέση έμμισθης εντολής δικηγόρων που υπηρετεί, κατά τη δημοσίευση του παρόντος, στην καταργούμενη εταιρεία Ε.Δ.Α. Α.Ε., μπορεί με αίτησή του να μεταφέρεται με την ίδια σχέση εργασίας, στην ΔΕΠΑ Α.Ε., ή άλλο φορέα εποπτευόμενο από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σε υπηρεσίες του Υπουργείου αυτού,  άλλες δημόσιες υπηρεσίες, ανεξάρτητες αρχές, νπδδ και ΟΤΑ α` και β` βαθμού, ύστερα από αίτηση του. Κατά τα λοιπά για τη μεταφορά του προσωπικού της Ε.Δ.Α. Α.Ε. ισχύουν αναλογικά οι ρυθμίσεις των περιπτώσεων β έως και δ της παρ. 2 του άρθρου 2 για την εφαρμογή των οποίων ως εποπτεύον υπουργός νοείται ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

2. Από την περάτωση της συγχώνευσης των περιπτώσεων α και β της παρ. 1, η απορροφούσα ανώνυμη εταιρεία υποκαθίσταται αυτοδίκαια και χωρίς καμία άλλη διατύπωση σύμφωνα με το νόμο, σε όλα τα δικαιώματα, υποχρεώσεις και έννομες σχέσεις της απορροφούμενης εταιρείας και η μεταβίβαση αυτή εξομοιώνεται με καθολική διαδοχή, οι δε δίκες της απορροφούμενης εταιρείας συνεχίζονται από την απορροφούσα χωρίς καμία άλλη διατύπωση μη επερχόμενης βίαιας διακοπής αυτών λόγω της συγχώνευσης. Η απορροφούμενη εταιρεία λύεται χωρίς να ακολουθήσει εκκαθάριση.

Η απορροφούμενη εταιρεία μεταβιβάζει το σύνολο της περιουσίας της (ενεργητικό και παθητικό) στην απορροφούσα ως άνω ανώνυμη εταιρεία και η απορροφούσα ανώνυμη εταιρεία καθίσταται αποκλειστική κυρία, νομέας, κάτοχος και δικαιούχος κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας καθώς και κάθε άλλου περιουσιακού στοιχείου της απορροφούμενης.

3. Η συγχώνευση των ανωτέρω ανωνύμων εταιρειών δια απορροφήσεως, γίνεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του παρόντος και συμπληρωματικά στα καταστατικά τους, στις διατάξεις των άρθρων 69 επομ. και 78 του κ.ν. 2190/1920 (ΦΕΚ 37 Α΄), όπως ισχύει, του ν. 2166/1993 (ΦΕΚ 137 Α΄) και της λοιπής σχετικής  κείμενης νομοθεσίας.