Άρθρο 45 Εξουσιοδοτικές διατάξεις

1. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων καθορίζονται: α) το περιεχόμενο της Δ.Π.Κ., οι οδηγίες συμπλήρωσης των πεδίων της και οι πίνακες παραμετρικών τιμών, β) η λειτουργία της εφαρμογής της παρ. 1 του άρθρου 21, η ημερομηνία έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας της εφαρμογής, οι αναγκαίες διαλειτουργικότητες, καθώς και κάθε άλλο τεχνικό και λεπτομερειακό θέμα αναγκαίο για την εφαρμογή του άρθρου 21.
2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης δύναται να τροποποιείται το ποσό των παραβόλων του άρθρου 22.
3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων καθορίζονται ο τύπος και το περιεχόμενο της Δ.Ο.Σ. του άρθρου 24.
4. α) Με απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής εγκρίνεται ο Κανονισμός Λειτουργίας της Επιτροπής Ελέγχου του άρθρου 25 και της ειδικής υπηρεσίας της παρ. 9 αυτού για τη ρύθμιση θεμάτων σχετικών με την οργάνωση και τη λειτουργία τους, ο οποίος συντάσσεται από την ειδική υπηρεσία της παρ. 9 και εκδίδεται από την Επιτροπή Ελέγχου.
β) Με απόφαση του Προέδρου της Βουλής εγκρίνεται και εκδίδεται ειδικός κανονισμός οικονομικής διαχείρισης που καταρτίζεται από την Επιτροπή Ελέγχου.
γ) Με απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής καθορίζονται η διάρθρωση και η οργάνωση της ειδικής υπηρεσίας της παρ. 9 του άρθρου 25, καθώς και το επιστημονικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό που τη στελεχώνει, οι θέσεις, ο αριθμός και οι αρμοδιότητες, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό της.
5. Με απόφαση του Προέδρου της Βουλής, κατόπιν εισήγησης του Προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου, ρυθμίζεται κάθε ειδικότερο διαχειριστικό θέμα που αφορά στο αντικείμενο, στη διαδικασία ελέγχου κατά τα άρθρα 28 έως 31, καθώς επίσης στην οργάνωση και τη λειτουργία της Επιτροπής Ελέγχου του άρθρου 25.
6. Με απόφαση της Επιτροπής Ελέγχου καθορίζονται ειδικότερα ο τρόπος και η διαδικασία του ελέγχου που προβλέπεται στο άρθρο 31.
7. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης ορίζονται το αντικείμενο της δημοσιοποίησης της Δ.Π.Κ. του άρθρου 32 και ιδίως η μορφή, ο τύπος και τα προς δημοσίευση, συγκεντρωτικά ή μη, στοιχεία.
8. Με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης καθορίζεται κάθε θέμα σχετικό με την εφαρμογή της παρ. 3 του άρθρου 42, περί καθορισμού της διαδικασίας δέσμευσης και απαγόρευσης εκποίησης περιουσιακών στοιχείων.

  • 13 Φεβρουαρίου 2023, 11:18 | Vouliwatch

    Στο πλαίσιο του ν. 3213/2003 και δη στα παραρτήματα Ι και ΙΙ περιγραφόταν η βασική μορφή που πρέπει να έχουν οι ΔΟΣ και οι ΔΠΚ. Στο πλαίσιο του προτεινόμενου νομοσχεδίου δεν υπάρχει κάποια αντίστοιχη πρόβλεψη αλλά αναφέρεται γενικά ότι «Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων καθορίζονται: α) το περιεχόμενο της Δ.Π.Κ., οι οδηγίες συμπλήρωσης των πεδίων της και οι πίνακες παραμετρικών τιμών, β) η λειτουργία της εφαρμογής της παρ. 1 του άρθρου 21, η ημερομηνία έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας της εφαρμογής, οι αναγκαίες διαλειτουργικότητες, καθώς και κάθε άλλο τεχνικό και λεπτομερειακό θέμα αναγκαίο για την εφαρμογή του άρθρου 21». Η αλλαγή αυτή συνεπάγεται ότι οποτεδήποτε οι εκάστοτε υπουργοί μπορούν κατά βούληση να αλλάξουν τις σχετικές αποφάσεις και να αλλάξουν το περιεχόμενο των Δ.Π.Κ.