Άρθρο 27 Ειδικά ελεγκτικά όργανα

Οι έλεγχοι του άρθρου 28 διενεργούνται και από τα ακόλουθα ειδικά ελεγκτικά όργανα:
α. Τη Γ΄ Μονάδα Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες,
β. την Εθνική Αρχή Διαφάνειας,
γ. την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας.
Με απόφαση της Επιτροπής Ελέγχου κατανέμεται στα ειδικά ελεγκτικά όργανα του πρώτου εδαφίου ο έλεγχος των δηλώσεων συγκεκριμένων κατηγοριών υπόχρεων και ρυθμίζονται ζητήματα σχετικά με την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους. Ζητήματα που σχετίζονται με τη στοχοθεσία και τον τρόπο συνεργασίας των οργάνων για την επίτευξη των γενικών στόχων της Επιτροπής Ελέγχου, δύνανται να ρυθμίζονται από τον συντονιστή ελέγχων του άρθρου 26.

  • 13 Φεβρουαρίου 2023, 10:55 | Vouliwatch

    Μεταξύ των ειδικών ελεγκτικών οργάνων βρίσκονται και δύο ανεξάρτητες αρχές (η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και η Ε.Α.Δ.). Οι εν λόγω αρχές απολαμβάνουν λειτουργικής ανεξαρτησίας, η οποία συνίσταται και στη μη υπαγωγή τους στον ιεραρχικό έλεγχο ή στη διοικητική εποπτεία του Δημοσίου και ως εκ τούτου δεν υπόκεινται σε εντολές, διαταγές, οδηγίες ή παρεμβάσεις κάθε τύπου (βλ. Πρεβεδούρου, 2019). Υπάγοντας, λοιπόν, το προτεινόμενο νομοσχέδιο τις εν λόγω ανεξάρτητες αρχές υπό τον έλεγχο (ή έστω τις εντολές) της Επιτροπής, θα μπορούσαμε να υποστηριχθεί ότι ο νομοθέτης παρεμβαίνει (αδικαιολόγητα) στην ανεξαρτησία τους.