Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία 2021-2030.

Μεταφορτώστε εδώ το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία 2021-2030.

  • 23 Φεβρουαρίου 2023, 15:20 | Κατερίνα Β.

    Ένα από τα σημαντικότερα θέματα είναι οι Γονεϊκή Αποξένωση. Χιλιάδες παιδιά χωρισμένων γονιών υφίστανται ψυχολογική βία. Ιδίως οι πατεράδες βρίσκονται σε μειονεκτική θέση μη μπορώντας να σταθούν δίπλα στα παιδιά τους. Θα πρέπει να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για αυτά τα παιδιά και τους μπαμπάδες που ζητουν τα αυτονόητα δικαιώματα στη ζωή τους.
    Προστατέψτε τους αθώους από, στηρίξτε τους με σωστούς νόμους, δομές υποστήριξης και βάλτε ποινές παραδειγματικές στους εκμεταλλευτές και κακοποιητες!

  • 23 Φεβρουαρίου 2023, 14:06 | Αντώνης Αρβανίτης

    Η ψυχολογική βία είναι βία από όπου και να προέρχεται όπως και η αποξένωση πρέπει να είναι παιδική κακοποίηση που ασκεί ο ένας γονέας στα παιδιά του. Δεν μπορεί να μην υπάρχουν δομές για όλους τους ανθρώπους σε μια δημοκρατική χώρα όπως η Ελλάδα το 2023 δεν μπορεί να
    μην υπάρχουν δομές για παιδιά και μπαμπάδες που τους ασκούν ψυχολογική βία η οποία συνήθως είναι καιπολλα χρόνια.βαλτε τέλος στην κακοποίηση ανθρώπων και κάντε τα αυτονόητα για όλους τους πολίτες αυτού του κράτους.καντε το δίκαιο το δημοκρατικό το σωστό για το μέλλον της κοινωνίας.με ψυχικά υγιείς ανθρώπους.

  • 23 Φεβρουαρίου 2023, 14:31 | Kate Vach

    Τα παιδιά μας είναι το μέλλον αυτού του κόσμου. Εγωιστές «άνθρωποι» σε θέση εξουσίας ή μη, τα αφήνουν να κακοποιούνται κοιτώντας μόνο το συμφέρον τους. Αυτό είναι εγκληματικό! Μαζί με αυτά δέχονται κακοποίηση και άλλοι αθώοι, οι πατέρες και οι συγγενείς αυτών. ΒΆΛΤΕ ΈΝΑ ΤΈΛΟΣ!!!
    Η Γονεϊκή Αποξένωση είναι παιδική κακοποίηση και μπορεί εύστοχα να οριστεί ως μία κατάσταση, όπου ο αποξενωτής γονέας διαβάλλει, δημιουργεί ψευδείς αναμνήσεις, υποσκάπτει, συκοφαντεί ασύστολα τον αποξενωμένο γονέα, προκειμένου να κάνει το παιδί του να τον μισήσει.
    Έχουμε υποχρέωση να βρούμε λύση και να σταματήσει αυτό το ΕΓΚΛΗΜΑ που διαπράττεται εναντίων αυτών των παιδικών ψυχών και ΟΧΙ μόνο!
    Στην Ελλαδα ήδη έχουν καταγραφεί αυτοκτονιες παιδιών και ενηλίκων λογω της αποξενωσης γενικότερα αλλά και ειδικοτερα της γονεικης αποξενωσης. Το τελευταιο ειδικα εχει την μορφη «πανδημιας» όπου κάθε χρόνο τα παιδια ζουν ολο και περισσοτερο ειτε επειδη ο ενας γονέας το επιδιωκει είτε όχι αλλά το «ζει»
    Οι άνθρωποι αυτοι και ιδιαίτερα τα παιδια θα πρεπει να βρίσκουν δομές ετοιμες να τους υποδεχτουν και να τους στηρίζουν ειτε λεγεται αποξενομένο παιδι είτε γονέας. Ιδιαιτερο ενδιαφέρον και πολύ σημαντικο είναι ότι παρόλο που υπάρχουν δομές για πολλες περιπτωσεις, ολες όμως δεν υποστηριζουν τον αντρα, σε καμια δομή μεχρι σημερα δεν μπορει να απευθυνθει ενας αντρας που εχει υποστει βια ειτε λεκτικη ειτε ψυχικη ειτε σωματικη. Γνωριζουμε ότι υπαρχει βια και η βια δεν εχει φυλο. Η γονική αποξένωση ειτε για το παιδί ειτε για τον ενηλικα είναι ψυχολογική βία.
    Ιδιαίτερα την γονική αποξένωση, αυτην την ψυχολογικη βια, την δεχονται περισσότερο οι αντρες πατεραδες που μεχρι και σημερα ακομα παρόλο τις αλλαγες που εγιναν το 80% των περιπτωσεων διαζυγιου με παιδια η επιμελεια δινεται στην μητερα με αποτελεσμα ένα ποσοστο των παιδιων σε περιπτωση διαζυγιου να δεχονται αυτην την ψυχολογικη βια που λεγεται γονεικη αποξένωση και πόσο δε ο πατερας οπου δεν μπορει να βρει στηριξη πουθενα καθως δεν υφισταται οποια δομη υποστηριξης για αντρες ή ακομα καλύτερα πατερες.
    Πέραν των υπολοιπων δομων, λοιπόν, που πρέπει να δημιουργηθουν για την ψυχικη υγεια είναι και μια δομη για όλα τα φυλα και όλα τα παιδια που εχουν υποστει την κακοποίηση που ονομαζεται Γονεϊκή Αποξένωση!

  • ΣΧΟΛΙΑ – ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ » ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ»

    «Το Χαμόγελο του Παιδιού» χαιρετίζει την διαδικασία διαβούλευσης του Υπουργείου Υγείας για το Εθνικό Σχεδίο Δράσης για την Ψυχική Υγεία 2021-2030, το οποίο φαίνεται να έχει θέσει αρκετούς και σημαντικούς στόχους.
    Με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση του ΣΔ παραθέτουμε μια σειρά σχολίων και προτάσεων, κυρίως επί του άξονα υποστήριξης της ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων που άπτεται του πεδίου δράσεων του οργανισμού μας, με στόχο πάντα την ουσιαστική επίτευξη των σκοπών του παρόντος σχεδίου.

    ΑΞΟΝΑΣ 2: Περαιτέρω ανάπτυξη και ολοκλήρωση του κοινοτικού δικτύου Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, δίνοντας έμφαση στην πρόληψη με ταυτόχρονη ενσωμάτωση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας στην ΠΦΥ, με αξιοποίηση των σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών

    • Προτείνεται η πρόβλεψη προγραμμάτων συμβουλευτικής επαγγελματικής σταδιοδρομίας για άτομα με ήπια ή μέτρια προβλήματα ψυχικής υγείας.

    AΞΟΝΑΣ 3. : Ολοκλήρωση του δικτύου Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας για παιδιά και εφήβους, με έμφαση στην πρόληψη, συμπεριλαμβάνοντας ειδική πρόβλεψη για άτομα με Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές
    • Μολονότι, βάσει του Ν. 4368/2016 προβλέπεται για παιδιά που εμπίπτουν στην κατηγορία ανασφάλιστων και οικονομικά αδυνατών το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας για παροχή νοσηλείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και η ΚΥΑ με αριθμ.: Α3(γ)/ΓΠ/οικ.23132 στο άρθρο 5 ορίζει την δυνατότητα παροχών σε πράξεις αποκατάστασης και θεραπείας , ωστόσο ο περιορισμένος αριθμός ΜΨΥ για παιδιά σε συνδυασμό με την υποστελέχωση των υπαρχόντων ΜΨΥ στέρει από τα ως άνω παιδιά την δυνατότητα λήψης υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Ως εκ τούτου η στελέχωση και η επέκταση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας για παιδιά θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα.

    • Προτείνεται η ανάπτυξη προληπτικών δράσεων πρώιμης παρέμβασης στην ψυχική υγεία και κατά την νηπιακή ηλικία, προκειμένου να επιτευχθεί κατά το δυνατό μείωση της εμφάνισης ψυχοπαθολογίας κατά την παιδική και εφηβική ηλικία .

    • Τα εργαλεία ψυχολογικής και μαθησιακής αξιολόγησης που χρησιμοποιούνται στα ΚΕΔΑΣΥ είναι προσαρμοσμένα στον ελληνόφωνο πληθυσμό. Ωστόσο στα ΚΕΔΣΥ παραπέμπονται και αλλόφωνα παιδιά , ως εκ τούτου για την διασφάλιση της ορθής αξιολόγησης τους χρειάζεται τα εργαλεία αυτά να προσαρμοστούν και στις ανάγκες των αλλόφωνων παιδιών.

    • Εκπαίδευση ψυχιάτρων , ψυχολόγων , κοινωνικών λειτουργών σε θέματα διαπολιτισμικής ψυχικής υγείας και συνεργασίας με διερμηνείς/ πολιτιστικούς διαμεσολαβητές ρομά, μεταναστευτικών προσφυγικών κοινοτήτων καθώς παρατηρείται δυσκολία στην παροχή ψυχοθεραπευτικών υπηρεσιών σε παιδιά προσφυγές δεδομένου ότι στις περισσότερες αυτών των περιπτώσεων η θεραπεία πραγματοποιείται με την παρέμβαση διερμηνέα.

    • Επίσης είναι σημαντική η διασφάλιση προσωπικού εξειδικευμένου στην διερμηνεία και την πολιτισμική διαμεσολάβηση σε θέματα ψυχικής υγείας και στα δημόσια νοσοκομεία και στις δομές ψυχικής υγείας .

    • Ανάπτυξη στις περιοχές εισόδου μεταναστών Μονάδων Ψυχικής Υγείας για παιδιά πρόσφυγες με ειδικά προσαρμοσμένα εργαλεία , ώστε να παρέχεται έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση για την υποστήριξη της ψυχική τους υγείας. Τα παιδιά αυτά έχουν ήδη αντιμετωπίσει εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες όπως πόλεμο, αναγκαστικό εκτοπισμό, δυσχέρειες κατά την μετακίνηση τους και απώλειες αγαπημένων προσώπων και ως εκ τούτου η αναγκαιότητα υποστήριξη τους στον τομέα της ψυχικής υγείας είναι δεδομένη.

    • Δεδομένου ότι στην ενότητα 5.2 Προτάσεις με ανάπτυξη α) δομών, β) δράσεων, γ) προγραμμάτων αναφέρεται μεταξύ άλλων η ανάπτυξη Δύο (2) ΚΗ για κακοποιημένα παιδιά, σημειώνουμε την υφιστάμενη λειτουργία από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» του Κέντρου Ημέρας «Το Σπίτι του Παιδιού» που αποτελεί ένα Κέντρο Εξατομικευμένης Παροχής Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας σε Παιδιά και Εφήβους, θύματα κακοποίησης, παραμέλησης, ενδοοικογενειακής βίας, παιδιά θυματοποιημένα, εμπλεκόμενα σε περιστατικά bullying και γενικά παιδιά που έχουν εκτεθεί πρόσφατα ή παλαιότερα σε έντονες ψυχοτραυματικές εμπειρίες και ως εκ τούτου αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας, προσαρμογής ή συμπεριφοράς και παρέχει ένα σύνολο
    «Το Σπίτι του Παιδιού» στελεχώνεται από εξειδικευμένη θεραπευτική ομάδα, που παρέχει σφαιρική και ολόπλευρη διαγνωστική αξιολόγηση και θεραπευτική προσπέλαση των πολύπλοκων διαταραχών που τα παιδιά – θύματα αντιμετωπίζουν . Επίσης παρέχει εποπτεία και εκπαίδευση φροντιστικού προσωπικού δομών παιδικής προστασίας και φροντίδας παιδιών, προγράμματα εξ αποστάσεως ψυχοεκπαίδευσης και στήριξης της οικογένειας και κατ’ οίκον βοήθειας των φροντιστών των παιδιών και των εφήβων με προβλήματα ψυχικής υγείας και δράσεις ευαισθητοποίησης – ενημέρωσης της κοινότητας με στόχο την πρόληψη κάθε μορφής φαινομένων παιδικής κακοποίησης.

  • Ο ΚοιΣΠΕ «Ευ Ζην» (9ος τομέας ψυχικής υγείας) αποτελεί επιχείρηση και μονάδα ψυχικής υγείας και έχει ως κύριο στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας για συμπολίτες μας με σοβαρές ψυχοκοινωνικές δυσκολίες. Ιδρύθηκε το 2005 και σήμερα διατηρεί 4 επιχειρηματικές δραστηριότητες που υποστηρίζουν 60 θέσεις εργασίας, 30 από τις οποίες καλύπτονται από άτομα με σοβαρές ψυχοκοινωνικές δυσκολίες.
    Στη διαβούλευση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη Ψυχική Υγείας 2021-2030, το οποίο υποδεχθήκαμε με χαρά καθώς θέτει το ζήτημα της εργασίας σε προτεραιότητα και αναγνωρίζει την προσφορά και την ανάγκη υποστήριξη των ΚοιΣΠΕ θα θέλαμε να προτείνουμε τα παρακάτω:
    Άξονας 8 «Ενίσχυση της ένταξης ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας στην αγορά εργασίας και ανάπτυξη προγραμμάτων για την προστασία της ψυχικής υγείας των εργαζομένων»: Παρά τη λειτουργία των ΚοιΣΠΕ και των θέσεων εργασίας που δημιουργούν, η ένταξη των ατόμων με ψυχοκοινωνικές δυσκολίες στην ελεύθερη αγορά εργασίας φαίνεται ότι ακόμα και σήμερα υλοποιείται σε μικρό βαθμό, ελλείψει εξειδικευμένων υπηρεσιών υποστήριξης της συγκεκριμένης διαδικασίας. Οι ΚοιΣΠΕ, διαθέτοντας τεράστια εμπειρία στο μοντέλο της Υποστηριζόμενης Απασχόλησης για άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας, θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικούς συμμάχους στην προσπάθεια αυτή. Η πρόβλεψη για τη δημιουργία και υποστήριξη της λειτουργίας Γραφείων Υποστηριζόμενης Απασχόλησης μέσα στους ΚοιΣΠΕ, τα οποία θα αξιοποιήσουν την ήδη υπάρχουσα εξειδικευμένη μεθοδολογία, προτείνεται ως ενδεδειγμένη, καθώς θα ενισχύσει την υφιστάμενη λειτουργία των ΚοιΣΠΕ και των εργαζομένων τους, ενώ ταυτόχρονα, θα δώσει τη δυνατότητα ένταξης σημαντικού αριθμού ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην ελεύθερη αγορά εργασίας.
    Άξονας 9 «Προστασία των δικαιωμάτων των ψυχικά ασθενών και καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος, με ταυτόχρονη ενδυνάμωση της φωνής των ψυχικά ασθενών και των οικογενειών τους»: Στον άξονα αυτό προτείνεται η ενίσχυση της συνηγορίας και της αυτοεκπροσώπησης, μέσω της ενίσχυσης των Συλλόγων Αυτοεκπροσώπησης και των διαδικασιών για τη σύσταση τριτοβάθμιου οργάνου εκπροσώπησής τους

  • 23 Φεβρουαρίου 2023, 14:44 | Κατερίνα Βάχλα

    Η Γονεϊκή Αποξένωση είναι παιδική κακοποίηση και μπορεί εύστοχα να οριστεί ως μία κατάσταση, όπου ο αποξενωτής γονέας διαβάλλει, δημιουργεί ψευδείς αναμνήσεις, υποσκάπτει, συκοφαντεί ασύστολα τον αποξενωμένο γονέα, προκειμένου να κάνει το παιδί του να τον μισήσει.
    Έχουμε υποχρέωση να βρούμε λύση και να σταματήσει αυτό το ΕΓΚΛΗΜΑ που διαπράττεται εναντίων αυτών των παιδικών ψυχών και ΟΧΙ μόνο!
    Στην Ελλαδα ήδη έχουν καταγραφεί αυτοκτονιες παιδιών και ενηλίκων λογω της αποξενωσης γενικότερα αλλά και ειδικοτερα της γονεικης αποξενωσης. Το τελευταιο ειδικα εχει την μορφη «πανδημιας» όπου κάθε χρόνο τα παιδια ζουν ολο και περισσοτερο ειτε επειδη ο ενας γονέας το επιδιωκει είτε όχι αλλά το «ζει»
    Οι άνθρωποι αυτοι και ιδιαίτερα τα παιδια θα πρεπει να βρίσκουν δομές ετοιμες να τους υποδεχτουν και να τους στηρίζουν ειτε λεγεται αποξενομένο παιδι είτε γονέας. Ιδιαιτερο ενδιαφέρον και πολύ σημαντικο είναι ότι παρόλο που υπάρχουν δομές για πολλες περιπτωσεις, ολες όμως δεν υποστηριζουν τον αντρα, σε καμια δομή μεχρι σημερα δεν μπορει να απευθυνθει ενας αντρας που εχει υποστει βια ειτε λεκτικη ειτε ψυχικη ειτε σωματικη. Γνωριζουμε ότι υπαρχει βια και η βια δεν εχει φυλο. Η γονική αποξένωση ειτε για το παιδί ειτε για τον ενηλικα είναι ψυχολογική βία.
    Ιδιαίτερα την γονική αποξένωση, αυτην την ψυχολογικη βια, την δεχονται περισσότερο οι αντρες πατεραδες που μεχρι και σημερα ακομα παρόλο τις αλλαγες που εγιναν το 80% των περιπτωσεων διαζυγιου με παιδια η επιμελεια δινεται στην μητερα με αποτελεσμα ένα ποσοστο των παιδιων σε περιπτωση διαζυγιου να δεχονται αυτην την ψυχολογικη βια που λεγεται γονεικη αποξένωση και πόσο δε ο πατερας οπου δεν μπορει να βρει στηριξη πουθενα καθως δεν υφισταται οποια δομη υποστηριξης για αντρες ή ακομα καλύτερα πατερες.
    Πέραν των υπολοιπων δομων, λοιπόν, που πρέπει να δημιουργηθουν για την ψυχικη υγεια είναι και μια δομη για όλα τα φυλα και όλα τα παιδια που εχουν υποστει την κακοποίηση που ονομαζεται Γονεϊκή Αποξένωση!

  • Σχόλια και προτάσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΚοιΣΠΕ σχετικά με το υπό διαβούλευση Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία 2021-2030

    Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Κοινωνικών Συνεταιρισμών Περιορισμένης Ευθύνης, η οποία αποτελεί το δευτεροβάθμιο όργανο εκπροσώπησης του συνόλου των Κοινωνικών Συνεταιρισμών της χώρας χαιρετίζει την διαδικασία διαβούλευσης στην οποία τέθηκε το νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία 2021 -2030. Η διαβούλευση ως ανοιχτή και δημοκρατική διαδικασία δίνει την ευκαιρία στους πολίτες, στην κοινωνία των πολιτών, στους επαγγελματίες ψυχικής υγείας, στους φορείς που ασχολούνται με την ψυχική υγεία, στις επιστημονικές και επαγγελματικές ενώσεις και φυσικά στα άτομα που βιώνουν τις προκλήσεις στην ψυχική υγεία τους να εκφράσουν τις απόψεις τους για το Σχέδιο και να προτείνουν βελτιώσεις στην κατεύθυνση συμπερίληψης όσο το δυνατό περισσότερων απόψεων.

    Η έκταση του Εθνικού Σχεδίου σε συνδυασμό με τον βραχύ χρόνο στον οποίο τέθηκε σε διαβούλευση καθιστά αρκετά δυσχερή την μελέτη του και την υποβολή σχολίων και προτάσεων εν τω συνόλω και για τον λόγο αυτό προτείνουμε καταρχάς την χρονική επέκταση της διαβούλευσης κατά δέκα τουλάχιστον ημέρες ακόμα, με σκοπό να υπάρξει περισσότερος χρόνος για σχόλια και προτάσεις βελτίωσης.

    Αφού εκφράσουμε τα συγχαρητήρια στην Υφυπουργό Ψυχικής Υγείας κα. Ράπτη και τους συνεργάτες της καθώς και στα μέλη της Μόνιμης Επιτροπής για την παρακολούθηση της υλοποίησης του σχεδιασμού για την ψυχική υγεία για τις άοκνες προσπάθειες τους στην κατάρτιση του παρόντος Σχεδίου, παραθέτουμε μερικές σκέψεις και προτάσεις για την βελτίωση του τελικού κειμένου.

    Είναι γνωστό ότι η Δημόσια Υγεία ήταν πάντα στο περιθώριο των Πολιτικών Υγείας σε σχέση με τις Υπηρεσίες Υγείας, οι οποίες κυριαρχούσαν, αναπαράγοντας εν πολλοίς το βιοϊατρικό μοντέλο της υγείας αλλά κυρίως της ασθένειας. Η Ψυχική Υγεία ήταν και εν πολλοίς παραμένει στρυμωγμένη στο περιθώριο των επιλογών του Συστήματος Υπηρεσιών Υγείας, και οι ανάγκες των ανθρώπων ήταν και εν μέρει ακόμα παραμένουν στρυμωγμένες σε άσυλα παγκοσμίως που δεν προσφέρουν τίποτε παραπάνω από μία κακής ποιότητας κάλυψη στεγαστικών αναγκών.

    Τα τελευταία τριάντα έτη στην χώρα μας υιοθετείται βαθμιαία μία διαφορετική προσέγγιση που ξεκινά από την κατάργηση των ασύλων-ψυχιατρείων, πορεύεται μέσα από την υπέρβαση των ασυλικών νοοτροπιών και στερεοτύπων του συστήματος υγείας, των επαγγελματιών ψυχικής υγείας αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας και πορεύεται σταθερά στην δημιουργία πανελλαδικά Ολοκληρωμένων Κοινοτικών Δικτύων Ψυχικής Υγείας.

    Μετά από τα τρία χρόνια της πανδημίας, αναδύεται η πρόκληση για την Ψυχική Υγεία να εξέλθει από το περιθώριο των πολιτικών της Δημόσιας Υγείας, όπως και η Δημόσια Υγεία οφείλει να καταλάβει διακριτό και σημαντικό ρόλο δίπλα στα Συστήματα και τις Υπηρεσίες Υγείας. Είναι πλέον επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι οι κοινωνικοί καθοριστές έχουν καταλυτικό ρόλο στην Ψυχική Υγεία. Έτσι διαστάσεις και έννοιες όπως για παράδειγμα η πρόσβαση στην εκπαίδευση και στην αξιοπρεπή εργασία καταλαμβάνουν όλο και περισσότερο χώρο στις επιλογές που γίνονται για την βελτίωση της Ψυχικής Υγείας.

    Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης και οι προτάσεις των μελών της Μόνιμης Επιτροπής για την παρακολούθηση της υλοποίησης του σχεδιασμού για την Ψυχική Υγεία, πάνω στις οποίες αυτό βασίστηκε έχουν λάβει σοβαρά υπόψη όλους τους παράγοντες εκείνους που επηρεάζουν την ψυχική υγεία και την ψυχική ασθένεια και έχουν καταγραφεί στη διεθνή βιβλιογραφία ως προσδιοριστές ή κοινωνικοί καθοριστές της υγείας (social determinants of health). Όλα τα παραπάνω οριοθετούν αλλά κυρίως προτάσσουν την έννοια της ψυχικής υγείας και της ευεξίας λαμβάνοντας υπόψη τον τρόπο ζωής (lifestyle) και τις κοινωνικές συνθήκες, ευελπιστώντας μέσα από το Σχέδιο Δράσης να βελτιωθεί η Υγεία του πληθυσμού, μέσα από την βελτίωση της ψυχικής του υγείας.

    Η πρώτη παρατήρηση προέρχεται από την σημαντική ανάδειξη στο Σχέδιο Δράσης της διάστασης αφενός των παρεμβάσεων για την εξασφάλιση εργασίας σε άτομα που αντιμετωπίζουν προκλήσεις στην ψυχική τους υγεία, αφετέρου της φροντίδας την ψυχικής υγείας των εργαζομένων, ιδίως του συστήματος υγείας. Δύο λοιπόν από τους δέκα άξονες του Εθνικού σχεδίου είναι αφιερωμένοι σε ένα σημαντικό κοινωνικό προσδιοριστή της ψυχικής υγείας μας που είναι η εργασία, εξίσου σημαντικό με την πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες εκπαίδευσης.

    Ο πέμπτος άξονας όπου προβλέπεται η ολοκλήρωση του Δικτύου των ΚοιΣΠΕ και η περαιτέρω ενίσχυση τους, θα πρέπει να περιλάβει περισσότερες δράσεις για την μεταλαμπάδευση της εμπειρίας και της τεχνογνωσίας των ΚοιΣΠΕ στο σύστημα Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, το οποίο εδώ και πολλά χρόνια παραπαίει από την ατολμία να εμπιστευθεί η πολιτεία αλλά και μέρος της κοινωνίας τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚοινΣΕπ). Αυτό αδικεί τις ΚοινΣΕπ Ένταξης οι οποίες καλούνται σε δύσκολες συνθήκες να βοηθήσουν άτομα από ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες πληθυσμού να βγουν από το περιθώριο.

    Περαιτέρω προτείνεται να ενταχθεί στο Σχέδιο μία σειρά κεντρικών δράσεων του Υπουργείου Υγείας για την ευαισθητοποίηση των στελεχών του Τομέα Υγείας, αλλά και των στελεχών των Υπουργείων και των ΟΤΑ για την ενίσχυση των ΚοιΣΠΕ και των ΚοινΣΕπ Ένταξης μέσω των ενημέρωσης επί των νομοθετημάτων που υπάρχουν και μπορούν να αξιοποιηθούν περαιτέρω.

    Σχετικά με τον άξονα 8 «Ενίσχυση της ένταξης ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας στην αγορά εργασίας και ανάπτυξη προγραμμάτων για την προστασία της ψυχικής υγείας των εργαζομένων» προτείνουμε να υπάρξει διακριτή πρόβλεψη για την θεσμοθέτηση και ανάθεση στους ΚοιΣΠΕ, οι οποίοι έχουν τεράστια πλέον εμπειρία στην Υποστηριζόμενη Απασχόληση, Ολοκληρωμένων Γραφείων Υποστηριζόμενης Απασχόλησης, με αξιοποίηση και εφαρμογή του Εξειδικευμένου Ελληνικού Μοντέλου Υποστηριζόμενης Απασχόλησης των ΚοιΣΠΕ (έχει δημιουργηθεί από την ΠΟΚοιΣΠΕ).

    Η δράση αυτή αποτελεί αναγκαιότητα για την απασχόληση ατόμων με σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα μέσω των ΚοιΣΠΕ και στην ελεύθερη αγορά. Η δράση προτείνουμε να υποστηρίζεται και να συντονίζεται από την ΠΟΚοιΣΠΕ.

    Επίσης προτείνουμε την διακριτή πρόβλεψη για ανάθεση στους ΚοιΣΠΕ προγραμμάτων και κέντρων ημέρας που αποσκοπούν στην βελτίωση της ψυχικής υγείας των εργαζομένων.

    Σχετικά με τον άξονα 9 «Προστασία των δικαιωμάτων των ψυχικά ασθενών και καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος, με ταυτόχρονη ενδυνάμωση της φωνής των ψυχικά ασθενών και των οικογενειών τους», προτείνουμε την πρόβλεψη διακριτής παρέμβασης για την ενίσχυση των Συλλόγων Αυτοεκπροσώπησης των ατόμων που αντιμετωπίζουν προκλήσεις στην ψυχική τους υγεία με σκοπό την δημιουργία ενός πανελλαδικού δικτύου Συλλόγων. Περαιτέρω προτείνουμε την πρόβλεψη διακριτής παρέμβασης με συμπερίληψη δράσεων, προγραμμάτων και δομών για την ενίσχυση της συνηγορίας μέσω της ίδρυσης και λειτουργίας πανελλαδικού δικτύου Συλλόγων Οικογενειών και φροντιστών ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας, Ληπτών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας που επίσης περιλαμβάνουν εθελοντές επαγγελματίες ψυχικής υγείας και ευαισθητοποιημένους πολίτες αλλά και φίλους των Συλλόγων αυτών, μέσω της ενίσχυσης και υπό τον συντονισμό της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Οργανώσεων για την Ψυχική Υγεία (ΠΟΣΟΨΥ).

  • 23 Φεβρουαρίου 2023, 14:50 | Δημήτρης Γρ.

    Είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ το πρόβλημα.
    ΕΧΟΥΜΕ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ να βρούμε λύση και να σταματήσει αυτό το ΕΓΚΛΗΜΑ που διαπράττεται εναντίων αυτών των παιδικών ψυχών και ΟΧΙ μόνο!
    ΓΟΝΕ’Ι’ΚΗ ΑΠΟΞΕΝΩΣΗ. Η χείρηστη μορφή ενδοικογενειακής βίας! Ένας εφιάλτης που δεν έχει ξύπνημα!
    Η Γονεϊκή Αποξένωση είναι παιδική κακοποίηση και μπορεί εύστοχα να οριστεί ως μία κατάσταση, όπου ο αποξενωτής γονέας διαβάλλει, δημιουργεί ψευδείς αναμνήσεις, υποσκάπτει, συκοφαντεί ασύστολα τον αποξενωμένο γονέα, προκειμένου να κάνει το παιδί του να τον μισήσει. Στην πράξη το αποξενωμένο παιδί, όχι απλά χάνει την επικοινωνία με το στοχοποιημένο γονέα, αλλά βαθμιαία αναπτύσσει με «υποβολιμότητα», την οποία προκαλεί ο αποξενωτής γονέας, αρνητικά συναισθήματα για τον «στοχοποιημένο γονέα» δίχως να υπάρχει αιτία και με τελικό στόχο του αποξενωτή γονέα τη διαγραφή του στοχοποιημένου/αποξενωμένου γονέα από την ίδια τη συνείδηση του παιδιού!Τα παιδιά καθίστανται «όμηροι» του αποξενωτή γονέα και προέκταση του εις βάρος του αποξενωμένου, παρά πάσα λογική σεβασμού της παιδικής ψυχής. Η Γονεϊκή Αποξένωση είναι εξελικτική συμπεριφορά και σκόπιμο είναι να προληφθεί και να περισταλεί στο αρχικό στάδιο. Αυτός είναι ζήτημα αποτελεσματικού νομικού πλαισίου και αποφασισμένων θεσμών απονομής Δικαιοσύνης.
    Η βία δεν έχει φύλλο και ηλικία. Η βία δεν κάνει διακρίσεις.