ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

OΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ-ΣΕΠΕ (734) ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ (406) ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ (623)  ΟΣΥΠΕ (397)

  • 3 Μαρτίου 2017, 10:42 | Απόστολος Παππάς

    Παρατηρήσεις σχετικά με το Αυτοτελές Τμήμα ΠΣΕΑ

    Πολιτική Σχεδίαση Έκτακτης Ανάγκης (ΠΣΕΑ) είναι η σχεδίαση και ο προγραμματισμός που αναφέρονται στην οργάνωση, την προπαρασκευή και την κινητοποίηση του συνόλου των Πολιτικών (μη στρατιωτικών) Δυνάμεων της Χώρας, με σκοπό την συνέχιση της αποτελεσματικής λειτουργίας του κράτους και την επιβίωση σε καιρό πολέμου και την συμβολή στην Εθνική Άμυνα. Η δημόσια πολιτική Παλλαϊκής Άμυνας – Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης (ΠΑΜ-ΠΣΕΑ) είναι οριζόντια πολιτική, ασκούμενη στο σύνολο της δημόσιας διοίκησης και προς τούτο διαθέτει οργανωτικές δομές στα Υπουργεία, στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, στις Περιφέρειες και στις Περιφερειακές Ενότητες. Αρμόδια μονάδα στο Υπουργείο μας είναι το Αυτοτελές Τμήμα ΠΣΕΑ, που διαδέχθηκε, οργανωτικά, την Διεύθυνση ΠΑΜ-ΠΣΕΑ, που λειτουργούσε με τον προϊσχύοντα Οργανισμό. Κεντρικό συντονιστικό όργανο της Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης είναι το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας.

    Η δημόσια πολιτική της Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης διέπεται κατά βάση από το ΝΔ 17/1974 «Περί Πολιτικής Σχεδιάσεως Εκτάκτου Ανάγκης», το οποίο έχει ισχύ τυπικού νόμου. Συνεπώς εν προκειμένω υπάρχει σε ισχύ ειδικός νόμος, που καθορίζει τον σκοπό, το περιεχόμενο, τις υπηρεσιακές δομές άσκησης της εν λόγω πολιτικής, την δομή και τις αρμοδιότητές τους. Περαιτέρω, και προκειμένου να ενισχυθεί ο ρόλος αυτών των δομών στην εσωτερική δομή της δημόσιας υπηρεσίας, αυτές είθισται να υπάγονται απ’ ευθείας στην πολιτική ηγεσία. Κατά ρητή πρόβλεψη του ως άνω νόμου, στο άρθρο 15 «Παρ΄εκάστω Υπουργείω συνιστάται και λειτουργεί Υπηρεσία Πολιτικής Σχεδιάσεως Εκτάκτου Ανάγκης επιπέδου τουλάχιστον Διεύθυνσης, υπαγόμενη εις τον Υπουργόν».

    Κατά συνέπεια, ήδη και με τον υφιστάμενο Οργανισμό, η υποβάθμιση της, έως το 2014 Διεύθυνσης ΠΣΕΑ του Υπουργείου μας σε Αυτοτελές Τμήμα προσκρούει στη ρητή ως άνω διάταξη, αλλά και σε πάγια εκπεφρασμένη θέση του ΓΕΕΘΑ ότι οι εν λόγω οργανικές μονάδες, θα πρέπει να είναι διαρθρωμένες σε επίπεδο Διεύθυνσης, λόγω της ειδικής φύσης της αποστολής τους.

    Πρέπει να υπογραμμιστεί το γεγονός πως η Υπηρεσία μας χειρίζεται ευαίσθητα θέματα που άπτονται της Εθνικής Άμυνας της Πατρίδας μας, τόσο ως προς την προπαρασκευή της σε καιρό ειρήνης, όσο και για τη λειτουργία του κράτους σε καιρό πολέμου. Το υλικό που κατέχει είναι διαβαθμισμένο και απαιτεί ειδικό χειρισμό, ο οποίος περιγράφεται λεπτομερώς στον Εθνικό Κανονισμό Ασφαλείας.
    Τυχόν νέα υποβάθμιση της Υπηρεσίας μας σε Τμήμα υπαγόμενο στη Διεύθυνση Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού, θα επιφέρει τις ακόλουθες συνέπειες :
    1. Υποβαθμίζεται το εντός του Υπουργείου κύρος της οργανικής μονάδας, με αποτέλεσμα, ιδίως στο πλαίσιο της ελληνικής διοικητικής κουλτούρας, να υποβαθμισθεί περαιτέρω η δυνατότητα παρέμβασής της τόσο σε υπηρεσιακό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, να μην έχει την δυνατότητα να μετέχει σε κρίσιμες διϋπηρεσιακές συσκέψεις, να έχει ελλειπή ενημέρωση σε θέματα χάραξης πολιτικής, τα οποία τυχόν άπτονται του αντικειμένου της κλπ
    2. Τίθεται εν αμφιβόλω η δυνατότητα της υπηρεσίας να διατηρεί γραμματειακή λειτουργία, δηλαδή α) Να εκδίδει ακριβή αντίγραφα εγγράφων, η σύνταξη και η διακίνηση των οποίων γίνεται βάσει του Εθνικού Κανονισμού Ασφαλείας και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να γίνει σε καμία από τις λοιπές γραμματείες του Υπουργείου και β) Να τηρεί το δικό της Αρχείο, ιδίως το Υπαρχείο εθνικών διαβαθμισμένων υλικών και εγγράφων.
    3. Αυξάνει εντελώς δυσανάλογα τον ήδη βαρύ φόρτο εργασίας του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Διοικητικής Υποστήριξης, αφού τον επιφορτίζει και με την αρμοδιότητα μιας τόσο διακριτής και ευρείας δημόσιας πολιτικής.

    Τέλος σημειώνουμε, ότι πουθενά και σε κανένα φορέα, Υπουργείο, Αποκεντρωμένη Διοίκηση ή Περιφέρεια, οι οργανικές μονάδες ΠΣΕΑ δεν εντάσσονται σε Διεύθυνση Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού και τυχόν τέτοια πρόβλεψη στο νέο οργανισμό, θα αποτελεί ιδιάζουσα πρωτοτυπία.

    Κατόπιν των ανωτέρω, προτείνουμε, εάν δεν είναι δυνατή η εκ νέου αναβάθμιση της Υπηρεσίας μας σε επίπεδο Διεύθυνσης, να παραμείνει ως Αυτοτελές Τμήμα υπαγόμενο είτε στο Γενικό Γραμματέα, είτε στην Γενική Διεύθυνση Διοικητικής Υποστήριξης.

    Απόστολος Χ. Παππάς
    Προϊστάμενος Αυτ. Τμήματος ΠΣΕΑ Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Σχολιάστε

Πριν υποβάλλετε το σχόλιο σας παρακαλούμε να συμπληρώσετε τα παρακάτω στοιχεία * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Όροι Συμμετοχής

  1. Φροντίστε να διατυπώνετε προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις που σχετίζονται άμεσα με το υπό διαβούλευση ζήτημα. Προφανώς κάθε ζήτημα εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο αλλά ο δημόσιος διάλογος διευκολύνεται με στοχευμένες και συγκεκριμένες προτάσεις και παρεμβάσεις.
  2. Φροντίστε να διατυπώνετε τις προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις με τρόπο σύντομο και περιεκτικό.
  3. Προσπαθήστε να τεκμηριώνετε αυτά που γράφετε με αναφορές, παραπομπές σε άλλα κείμενα, υλικό ή συνδέσμους με αντίστοιχο περιεχόμενο, εκτός αν η χρήση τους είναι καταχρηστική και στην περίπτωση αυτή θα αφαιρούνται.
  4. Βεβαιωθείτε ότι το περιεχόμενο που υποβάλετε δεν προσβάλλει δικαιώματα άλλων προσώπων.
  5. Είναι γόνιμο να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων αλλά είναι σημαντικό για την ποιότητα και αποτελεσματικότητα του διαλόγου να αποφεύγονται οι προσωπικές αντιπαραθέσεις με άλλους συμμετέχοντες.
  6. Προτάσεις, σχόλια, υπερσύνδεσμοι ή οποιοδήποτε άλλο περιεχόμενο, τα οποία διατυπώνονται σε γλώσσα και με τρόπο υβριστικό, χυδαίο ή περιέχουν ή υποκινούν μισαλλοδοξία και διακρίσεις που βασίζονται σε φύλο, ηλικία, σεξουαλικό προσανατολισμό, φυλετική ή εθνική καταγωγή ή θρησκευτικές πεποιθήσεις δεν θα δημοσιεύονται στο OpenGov.gr. Επίσης δε θα δημοσιεύονται σχόλια τα οποία παραπέμπουν σε άλλους δικτυακούς τόπους για λόγους διαφήμισης, δημοσιότητας ή οποιονδήποτε άλλο σκοπό που κρίνεται από το OpenGov.gr ως καταχρηστικός.
  7. Οι προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις που υποβάλετε υπόκεινται σε έλεγχο ως προς την τήρηση των παρόντων όρων χρήσης και συμμετοχής.
  8. Με τη συμμετοχή σας αποδέχεστε τη χρήση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου για ενημερωτικούς λόγους σχετικούς με τους στόχους του OpenGov.gr.
  9. Με τη συμμετοχή σας αποδέχεστε τη διάθεση των προτάσεων, σχολίων ή ερωτήσεων που υποβάλετε με την άδεια «Creative Commons».