Άρθρο 05: Έκδοση ευρωπαϊκής εντολής προστασίας

1. Ο Εισαγγελέας της έδρας του δικαστηρίου που επέβαλε μέτρο προστασίας ή στο οποίο υπάγεται η ανακριτική αρχή επέβαλε αυτό, εκδίδει ευρωπαϊκή εντολή προστασίας όταν α) το προστατευόμενο πρόσωπο αποφασίσει να εγκατασταθεί ή έχει ήδη την κατοικία του σε άλλο κράτος μέλος ή β) όταν το προστατευόμενο πρόσωπο αποφασίσει να διαμείνει ή διαμένει ήδη σε άλλο κράτος μέλος. Ο Εισαγγελέας όταν αποφασίζει για την έκδοση ευρωπαϊκής εντολής προστασίας, λαμβάνει υπόψη και τη διάρκεια της περιόδου ή των περιόδων που το προστατευόμενο πρόσωπο προτίθεται να παραμείνει στο κράτος εκτέλεσης, όπως και τον βαθμό αναγκαιότητας της προστασίας.
2. Ο Εισαγγελέας εκδίδει ευρωπαϊκή εντολή προστασίας, μόνον κατόπιν αιτήσεως του προστατευόμενου προσώπου, αφού εξακριβώσει ότι το μέτρο προστασίας επιβάλει έναν από τους αναφερόμενους στο άρθρο 4 περιορισμούς.
3. Πριν από την έκδοση ευρωπαϊκής εντολής προστασίας, το πρόσωπο που προκαλεί κίνδυνο έχει δικαίωμα ακρόασης και αμφισβήτησης του αιτούμενου μέτρου προστασίας, αν δεν είχε τέτοιο δικαίωμα πριν την έκδοση του συγκεκριμένου μέτρου.
4. Το προστατευόμενο πρόσωπο μπορεί να υποβάλει, αυτοπροσώπως ή δι’ αντιπροσώπου, αίτηση έκδοσης ευρωπαϊκής εντολής προστασίας στην αρμόδια αρχή του κράτους έκδοσης ή του κράτους εκτέλεσης. Αν η αίτηση υποβληθεί στο κράτος εκτέλεσης, η αρμόδια αρχή αυτού τη διαβιβάζει, το συντομότερο δυνατόν, στην αρμόδια αρχή του κράτους έκδοσης.
5. Όταν το Δικαστήριο ή ο ανακριτής επιβάλλει μέτρο προστασίας, που αναφέρεται στο άρθρο 4 του παρόντος, ενημερώνει το προστατευόμενο πρόσωπο για τη δυνατότητα που αυτό έχει, αν προτίθεται να μεταβεί σε άλλο κράτος μέλος, να ζητήσει την έκδοση ευρωπαϊκής εντολής προστασίας πριν εξέλθει από την Ελλάδα .
6. Εάν δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις έκδοσης ευρωπαϊκής εντολής προστασίας, ο Εισαγγελέας απορρίπτει την αίτηση του προστατευόμενου προσώπου και με την ίδια διάταξη τον ενημερώνει για το δικαίωμα προσφυγής του κατ΄ αυτής. Το προστατευόμενο πρόσωπο έχει δικαίωμα προσφυγής κατά της απορριπτικής διάταξης ενώπιον του εισαγγελέως εφετών εντός προθεσμίας 10 ημερών από την επίδοσή της.