Άρθρο 59 Αργία

1. Καθορίζονται ως ημέρες υποχρεωτικής αργίας, για όλες τις επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες γενικά, οι οποίες αργούν κατά τις Κυριακές και τις ημέρες αργίας, οι ακόλουθες:
α) Η 1η Ιανουαρίου.
β) Η εορτή των Θεοφανείων (6η Ιανουαρίου).
γ) Η 25η Μαρτίου.
δ) Η Δευτέρα του Πάσχα.
ε) Η 1η Μαΐου.
στ) Η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (15η Αυγούστου).
ζ) Η 28η Οκτωβρίου.
η) Η εορτή της Γεννήσεως του Χριστού (25η Δεκεμβρίου).
θ) Η 26η Δεκεμβρίου.
2. Με αποφάσεις του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που εκδίδονται μετά από γνωμοδότηση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (Α.Σ.Ε.) και δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορούν να ορίζονται και άλλες εορτές, μέχρι πέντε (5) κατ` έτος, ως ημέρες υποχρεωτικής ή προαιρετικής αργίας ανά την επικράτεια. Εφόσον πρόκειται για τοπικές αργίες, η αρμοδιότητα ανήκει στους περιφερειάρχες. Με την ίδια διαδικασία δύναται να καταργούνται ή να αλλάζουν οι προβλεπόμενες αργίες.

  • 27 Μαΐου 2021, 23:11 | Νικόλαος Κλωθάκης

    Άρθρο 59
    Η καταγραφή των αργιών στο νέο νόμο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Όμως, το άρθρο πρέπει να ορίζει τι θα γίνει με τις υφιστάμενες τοπικές και γενικές αργίες που έχουν οριστεί με διάφορα νομοθετικά διατάγματα και κανονιστικές αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων.

    Για το λόγο αυτό στο άρθρο πρέπει η πρόταση «Εφόσον πρόκειται για τοπικές αργίες, η αρμοδιότητα ανήκει στους περιφερειάρχες» να αναδιατυπωθεί ως εξής. «Εφόσον πρόκειται για τοπικές αργίες, η αρμοδιότητα ανήκει στους περιφερειάρχες. Οι αποφάσεις των περιφερειαρχών δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Οι υφιστάμενες άλλες εορτές ανά την επικράτεια και οι τοπικές αργίες καταργούνται με τη δημοσίευση των ανωτέρω αποφάσεων».

  • 27 Μαΐου 2021, 21:42 | Σκίννερ Ανδρέας-Γεώργιος

    Πρέπει να αναγνωριστούν όσες αργίες αναγνωρίζονται και στον Δημόσιο Τομέα, ενώ επιπλέον πρέπει να αναγνωρίζονται ιδιαίτερες αργίες για μειονοτικούς πληθυσμούς, όπως του Μουσουλμάνους της Θράκης (και όχι μόνο), χωρίς να τους στερούνται οι πάγιες αργίες.

  • Επί του άρθρου 59 (Μέρος IV, Κεφάλαιο Α) του νομοσχεδίου –

    Αργία:

    Δεν πρέπει να αυξηθούν οι ημέρες υποχρεωτικής αργίας στον ιδιωτικό τομέα. Οι ημέρες και ώρες απασχόλησης των εργαζομένων συνεχώς περιορίζονται και παράλληλα αυξάνονται συνεχώς οι δεσμεύσεις και οι περιορισμοί, ενώ παραμένει η γραφειοκρατία σε συγκεκριμένα κρίσιμα ζητήματα (δήλωση μεταβολής χρόνου εργασίας κ.λπ.), με αποτέλεσμα η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων να επηρεάζεται περαιτέρω και δυσμενώς [και] εκ του λόγου αυτού.

  • 22 Μαΐου 2021, 19:37 | ΓΙΩΡΓΟΣ Θ.

    Επιβάλλεται να προστεθουν στις αργίες και οι ημέρες της Καθαράς Δευτέρας καθώς και του Αγίου Πνεύματος όπως συμβαίνει και στον Δημόσιο τομέα.
    Εννέα αργίες είναι πολύ λίγες.
    Αν και έχουμε πολυ μεγαλυτερη ιστορία ως έθνος παρόλα αυτά έχουμε αναλογικά λιγοτερες αργίες απο τον μέσο όρο των κρατών της Ευρωπαικής Ένωσης (ενδεικτικά η Γερμανια έχει 18 , η Ιταλία 14 και η Γαλλία 13.

  • 22 Μαΐου 2021, 15:46 | Κατερίνα

    Καθαρά Δευτέρα και Αγίου Πνεύματος
    καθώς και μεγάλη Παρασκευή
    καμία διάκριση μεταξύ Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα
    Αφήστε τον εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα να ξεκουραστεί για μπορεί να συνεχίσει να αποδίδει…. την υπεραξία του. Ετσι θα μειωθούν και τα προβλήματα υγείας (ψυχο-σωματικά) κατ’επέκταση δεν θα επιβαρύνεται το ΕΣΥ (λιγότερες κρατικές δαπάνες για περίθαλψη)

  • 18 Μαΐου 2021, 17:51 | Γ.Π.

    ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΑΡΓΙΕΣ ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ. ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ ΚΑΙ Η 2 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ ΟΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΑ ΚΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟΓΡΑΦΗ. ΕΑΝ ΤΟ ΡΕΠΟ ΚΥΛΙΟΜΕΝΟ Ή ΜΗ ΣΥΜΠΕΣΕΙ ΜΕ ΑΡΓΙΑ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΕΡΓΑΣΙΜΗ ΗΜΕΡΑ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΥΝΝΕΝΟΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ-ΕΡΓΟΔΟΤΗ.

  • 18 Μαΐου 2021, 16:23 | Πληβίος

    εξαιρεθηκαν 2 αργιες καθαρα δευτερα και αγιου πνευματος

  • 16 Μαΐου 2021, 11:52 | Νικόλαος Παναγιώτης Καρακούλης

    Εχετε παραλείψει την Καθαρά Δευτέρα καθώς και την αργία του Αγίου Πνεύματος.

  • 15 Μαΐου 2021, 21:44 | Δ.Κ.

    Νομίζω είναι μία ευκαιρία να ρυθμισθεί και το θέμα της ενδεχόμενης εργασίας την 6η ημέρα της εβδομάδος. Αυτή η ημέρα είναι ημέρα ανάπαυσης και δεν πρέπει καταρχήν να θίγεται. Αλλά αναρωτιέμαι πως είναι δυνατόν να επιτρέπεται η εργασία, κάτω από προυποθέσεις, την Κυριακή και να μην επιτρέπεται σε καμία περίπτωση το Σάββατο.Ενώ υπάρχει διαταξη που ορίζει ότι για την εργασία του Σαββάτου δίδεται προδαύξηση 30%.Γιατί να μη μπορεί να ζητηθεί από την Επιθεώρηση Εργασίας άδεια για εργασία το Σάββατο, όπως γίνεται για την Κυριακή? Μου έχει τύχει περίπτωση να μας έχει ζητηθεί από τη ΔΕΗ να υπάρχει οπωσδήποτε για λόγους ασφαλείας, παρουσία ηλεκτρολόγου στην υποσταθμό της εταιρίας Σάββατο λόγω έργων στην περιοχή και η Επιθεώρηση να μη δίνει άδεια.

    Ή καλύτερα θα μπορούσε να ισχύει το εξής: Να μπορεί ο εργοδότης σε έκτακτες περιπτώσεις που να μην είναι περισσότερες από ένα αριθμό (ίσως 5) το χρόνο να ζητάει από τον εργαζόμενο να εργασθεί με βάση το άρθρο 659 ΑΚ (Αν παρουσιαστεί ανάγκη για εργασία πέρα από τη συμφωνημένη ή τη συνηθισμένη, ο εργαζόμενος έχει υποχρέωση να την παράσχει, αν είναι σε θέση να το κάνει και η άρνησή του θα ήταν αντίθετη με την καλή πίστη).

  • 14 Μαΐου 2021, 23:01 | Πανος

    Να μην γίνεται διάκριση ιδιωτικού τομέα και δημόσιου τομέα στο θέμα αργιών και πενθήμερης εργασίας που ισχύει στο Δημόσιο. Τα ανθρώπινα δικαιώματα των εργαζομένων πρέπει να είναι η τα ίδια για ολους και χωρίς διαχωρισμούς. Να εργάζονται και στο Δημόσιο το Σάββατο ή την Κυριακή σε κάποιες υπηρεσίες όπως εργαζόμαστε και εμείς στον ιδιωτικό τομέα .για να μπορει να εξυπηρετείται ο πολίτης και να μην υπάρχει συνωστισμός στις υπηρεσίες Δευτέρα έως Παρασκευή.
    Να ελέγχονται από τους κρατικούς μηχανισμούς όλες οι μισθολογικές προσαυξήσεις κατά τις ημέρες των αργιών και των νυχτερινών ότι καταβάλλονται στον εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα.
    Θα ήθελα να προτείνω και ένα πολύ σοβαρό θέμα .οι δάσκαλοι ,οι καθηγητές κάθονται τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και το καλοκαίρι και πληρώνονται κανονικά .γιατί δεν τους απασχολεί το κράτος Σε διάφορες δημόσιες υπηρεσίες π.χ. στην εφορία ,στο κτηματολόγιο ,στο Συγκοινωνιών ή σε διάφορα υπουργεία. Να δικαιολογούν και το μισθό τους.

  • 14 Μαΐου 2021, 12:39 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

    Γιατί δεν βάζετε στις αργίες και την Καθαρά Δευτέρα? Κανείς δεν εργάζεται αυτή την ημέρα,όλα είναι κλειστά, στη συνείδηση του κόσμου είναι αργία.
    Επίσης θα μπορούσε να είναι αργία και του Αγίου Πνεύματος. Για το Δημόσιο είναι. Γιατί να υπάρχει διαχωρισμός? Εν τω μεταξύ πάρα πολλές εταιρίες δεν λειτουργούν αυτή την ημέρα και έτσι υπάρχει σύγχυση τι λειτουργεί και τι όχι.
    Αφήστε που υπάρχουν προβλήματα. Στην εταιρία μας οι Αποθήκες δεν μπορούν να λειτουργήσουν γιατί οι μεταφορικές εταιρίες είναι κλειστές.